• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Festival „Dani budućnosti: Robotika“

Started by zakk, 18-08-2012, 21:18:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Roboti dolaze Festival ,,Dani budućnosti: Robotika", u organizaciji CPN, održava se od 24.09. do 15.10.2012. Čuveni robot Asimo pred publikom nastupa 24, 25. i 26. septembra

Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku međunarodnog Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE Serbia&Montenegro) i Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) od 24. septembra do 15. oktobra organizuju naučnopopularnu manifestaciju ,,Dani budućnosti" čija je tema robotika.
,,Dani budućnosti" je prvi naučnopopularni festival posvećen robotima organizovan na zapadnom Balkanu. Na ovoj manifestaciji, čiji će se glavni događaji odigrati u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, biće predstavljeno na desetine najmodernijih robota iz svih delova sveta.
U bogatom programu koji uključuje predavanja, od kojih će mnoga voditi gosti iz inostranstva, zatim filmove i brojne radionice, posebno se izvdaja trodnevna predstava najsavremenijeg robota na svetu, humanoida Asimo, iz Japana, koji će 24, 25. i 26. septembra nastupati pred publikom u Zadužbini ,,Ilije M. Kolarca". Među predviđenim gostujućim robotima izdvaja se i Eccerobot, koji će publici biti predstavljen 1. i 2. oktobra.
Cilj manifestacije ,,Dani budućnosti" je da prikaže nova naučna dostignuća u svetlu onoga što građani mogu očekivati u budućnosti.
O Asimu Asimo je napravljen 2000. godine, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po, od 1986. Doprinos razvoju Asima dala je i Beogradska škola robotike i akademik prof. Miomir Vukobratović, tvorac teorije tačke nultog momenta (Zero Moment Point), koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod Asima. Ovaj popularni robot nastupiće pred publikom 24, 25. i 26. septembra u Zadužbini ,,Ilije M. Kolarca".
Uskoro istražite više na: www.danibuducnosti.cpn.rs   Nauka u Srbiji

http://www.cpn.rs/aktivnosti/roboti2012/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

АСИМО у Коларцу on Vimeo

QuoteУ оквру тродневне посете Србији, популарни ASIMO робот ће наступити пред публиком 25. и 26. септембра у Задужбини ,,Илије М. Коларца". Цена карте за ASIMO представе је симболична и износи само 200 динара.
Школе, образовне, научне и друге организације могу добити карте за групне посете са 50 одсто попуста, дакле по цени од свега 100 динара. Групне карте се могу наручити на телефон 011.24.00.260 или подићи у просторијама Центра за промоцију науке, Макензијева 24, Београд.
Карте су у продаји на Билетарници Задужбине ,,Илије М. Коларца" и Тржном центру Ушће.

Birajte kada idemo.
Termini su 25. i 26. septembar (utorak i sreda), 11.00, 12.30, 14.00, 15.30, 17.00, 18.30
Već je drama za karte pa ono... izjašnjavajte se odmah da terenska služba sutra zna kolko i za kad karata da uzme.
Ja mogu kadgod.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Milosh

Zainteresovan, a takođe mi odgovara bilo koji od termina...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Dekac

Idem i ja. Mogu u sredu samo.
Koji god termin, jedan od ovih večernjih.

mac

Za mene utorak je bolji od srede, a 18:30 u utorak je najbolje vreme.

Chi(a)na

Nažalost i mi smo za utorak od 18.30. Dekac nema nade da se iskombinuješ za utorak?  :(
Da se podelimo u dve grupe?
"Sorry I'm late. Oh God, that sounded insincere... I'm late!"

Dekac

:cry:

Šta da se radi. Lepo se provedite i vidimo se u Komarčiću.

Chi(a)na

Uzela karte za sredu od 17h. mac ne znam da li ti to odgovara, ali sam ti ipak uzela kartu. Nije problem ako ne možeš...

mac

Moći ću. Nalazimo se u sredu u 16:45 ispred Kolarca, ili da pravimo neku drugu kombinaciju?

Chi(a)na

Super!

Ide i Dekac :-D

16.45 ispred Kolarac je ok. Nema kašnjenja :evil: Sve karte su kod mene  :evil: :twisted: :evil:

zakk

Субота, 06.10,  19.00
Дебата: Р.У.Р. Карела Чапека и роботи у научној фантастици

O čem se radi: Centar za promociju nauke je objavio Čapekov R.U.R. (valjda prvi put kod nas kao zasebna knjiga). R.U.R. je prvo delo u kome se pominje tremin robot (čiji je autor nije Karel već njegov brat Josef Čapek, to je eto nekakva novost). O delu i robotima govoriće: Milan Ćirković, Sebastian Adanko i Dobrivoje Lale Erić (iz CPN)

zakk

Stigla cela najava, učestvuje i otac Vukašin Milićević ;)