• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ZNAK SAGITE 20 - radioničarske priče

Started by Boban, 12-10-2012, 18:11:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

QuoteZS 20 je najbolja zbirka domacih kratkih fantasticnih prica uopste.

Ova izjava, od osobe koja je merodavna da takve izjave daje, više godi od pogleda na sopstveno ime u izdanju.
Pomislio sam nekoliko puta da jeste tako, ali se nisam usudio domisliti, jer, ne bih da sklizem u to da svoga konja hvalim. Ukratko, ne ide da mi, autori, to govorimo, nego onaj koji nas je postrojavao i naposletku dostrojio (donekle)

Scallope, živeo  xcheers
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Ustvari, neka druga ni ne postoji. 8)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Pa neka je oponenti naprave i dokažu da nisi (jesi) u pravu :)

Josephine

gle, meni nešto govore o guznim metodama, a ovaj džek je bestidan u analnim sportovima.

Džek

Glupačice, Scallopa poštujem i cenim njegove ljudske kvalitete, kao i njegova dostignuća. Takođe, meni ne treba da osvajam na takav način njegovu naklonost, verujem da je i dalje imam, isključivo zasluženo svojim pisanjem koje mu povremeno šaljem i to odavno, pre nego što si se ti pojavila ovde da se uguzaš među autoritete, ponižavajući svakoga ko ti je na putu ka jamama olimpa. 

Ti, spelološka šampionko, nemaš ni jedno nabrojano. Ni ljudskih kvaliteta, ni dostignuća.   

Josephine

Džek

Vrlo inteligentna replika, svojstvena tvom histeričnom intelektu.

Josephine

rekoh već, ne zaslužuješ bolje.

Džek

Jedina gora stvar od frustracije i histerije je dosadno ponavljanje jedno te istoga. Ili je to jedna od osobina histerije?
Nedokučivi su pomračeni umovi, bogme, nedokučivi...

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Inače, izgleda da je sad u ponedeljak promocija ovoga u klubu LAZAR KOMARČIĆ:

Evo šta piše u najavi programa za maj:

Znak Sagite #20
6. maj
Predstavljanje novog broja časopisa Znak Sagite koji donosi čak 43 odabrane priče sa prve godine književne radionice foruma ,,Znak Sagite". Radionica okuplja brojnu i šaroliku skupinu autora iz Srbije i okruženja, koji svakog meseca već više od dve godine pišu kratke priče na teme koje zadaje pisac, urednik i izdavač Boban Knežević.

Učestvuju urednici temata: Radmilo Anđelković, Milena Ilić, Dragana Matović, Miodrag Milovanović, Tijana Tropin, i drugi.

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Pa zakkce vec dva meseca o tome pise ovde na forumu...
Mica

scallop

Ni mesec dana. Ali, ko još meni veruje.

scallop

Ugušismo sa Kruševačkom promocijom. Prema Bobanovim izjavama distribuirano je skoro 200 primeraka. Valjda bi i neko izvan Radionice mogao da ih pročita i komentariše. Svi autori su odavno dobili interne komentare, a sad očekuju one merodavnije.

Plut

Zato neki još čekaju na svoje primerke. :cry:

Boban

Eh, Plut, poslato danas post ekspresom; ako ti pošta radi subotom, biće sutra kod tebe.

Plut

Jeij! :!: Strava. Zafaljujem. Radi pošta, a rade i moji kerovi pa ko preživi.

Loni

S obzirom da je zbirka naših radioničarskih priča iz 2011. u osvajačkom pohodu,
možemo li se nadati i zbirci naših priča iz 2012?
(Mislim da je najmlađa priča u zbirci iz aprila 2011. Bilo je posle toga mnogo dobrih storija).

A čak i ako nije ništa posebno, prodaja je zagarantovana.
Svaki autor uzme po 5 primeraka i ode tiraž.

Boban

Loni, što ne svratiš ponedeljkom u klub po svoj primerak?

Plut

Konačno! :!:
Lepo izgleda, jes' da ima nekih grešaka ali može moj... i taki je lep. :)

Loni

Quote from: Boban on 17-05-2013, 23:37:37
Loni, što ne svratiš ponedeljkom u klub po svoj primerak?

Hoću.
Ja sam msilio da se to delilo samo jednom.
Doću ću, ali ne danas već sledeći.

Boban

Deli se do god ne dobiju svi koji treba da dobiju.

Mandragora Dragon

Mandragora Dragon

A da vidimo neku reč o pričama? Čekalo se i sad pffff.

scallop

Stipan

Pa bilo je nekih obećanja...

Quote from: Jevtropijevićka on 12-10-2012, 19:16:51
  Lepa naslovna! O ostalom kad vidim broj...

scallop

To bi opet bio urednički pogled. Treba nam neko ko nije imao priču. Bože, izgleda da su svi imali priču. :shock:

ALEKSIJE D.

Khm, khm (ovo je trebalo da bude kašalj)...

scallop

Tebi je, Tikice, Boban objavio priču.

ALEKSIJE D.

Ne u ZS 20. Ovde je reč o njoj, zar ne?

scallop

Pa, naravno. Mogao si ti da postaviš komentar, a ne da bezveze bazaš naokolo.

ALEKSIJE D.

Stipan

Ne lupetaj. Umeš ti to baš lepo da odradiš, samo kada hoćeš...

zstefanovic

Људи, нисам читао радионичарске приче, али сам начуо нешто од могућег интереса:

није искључено да ће један од најтиражнијих дневних листова у Просербији донети прикашчић овог броја часописа, јер је став да је то "као нека антологија".
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

scallop

Ниси читао? :shock:  Немаш примерак? :-? Збирку прича која је пресек тренутног домета српске фантастичне приче? :-x  Тражи да ти у редакцији обезбеде примерак на мој рачун. Знаш људе тамо.

Mandragora Dragon

zstefanovic

Quote from: scallop on 11-06-2013, 09:00:28
Ниси читао? :shock:  Немаш примерак? :-? Збирку прича која је пресек тренутног домета српске фантастичне приче? :-x  Тражи да ти у редакцији обезбеде примерак на мој рачун. Знаш људе тамо.

Не, не... Примерак сам добио одмах кад је објављен, озбиљна кућа стоји иза тога. Али нисам стигао ни да прелистам како ваља, а камоли да читам.

Ако заиста мислиш да је то "пресек тренутног домета српске фантастичне приче", рад сам да током лета ово подигнем за неких 200 места на листи животних приоритета. Знаш ме већ, не шалим се ни кад сам озбиљан.

scallop

Quote from: zstefanovic on 12-06-2013, 03:00:09

Ако заиста мислиш да је то "пресек тренутног домета српске фантастичне приче"...

Да ли заиста мислиш да ја мислим различито од тебе? Да се ја измотавам кад сам озбиљан, а да си ти озбиљан и кад се шалиш? Наравно да ми пар деценија нисмо неговали културу кратке приче, да је општи приступ писању фантастике био писати "што дужа форма то боље", те је избор из чак 204 приче у једној години био изузетна прилика да се таквој причи поново посветимо. Прилику је добило десетак обдаренијих чија ћемо дела тек читати, а међу причама се налазе и неки аутори које ти посебно цениш, па и Бобанове и моје. Ако међу тим причама нема неких нама драгих писаца то значи да су оклевали, а не да нису могли или хтели. Да, збирка кратких домаћих фантастичних прича у ЗС 20 је наш домет сада и овде. Срамота је да је читавих 200 места испод твојих приоритета.

zstefanovic

Quote from: scallop on 12-06-2013, 08:49:31Срамота је да је читавих 200 места испод твојих приоритета.

Да будем отворен: помињање 200. места је само мој невешти начин да кажем да ми је живот у техничком стању мача који из делова треба прековати. Али, ваздићу се ја, лепши и старији.

Дакле, читаћу ЗС 20, обећавам.

(Ако је за оправдање, још пре месец дана сам помогао даљем ширењу овог издања, али том-потом.)

scallop

Немам речи које бих сад употребио. Могли бисте сви ви који тупите мачеве, као да од њих памет зависи, помислите где су прави приоритети. Гафф је добро показао прстом - ако нас је Куфер толико литерарно и интелектуално надмашио, можда је боље прочепркати тамо где укупно јесмо са домаћом фантастиком.

zstefanovic

Quote from: scallop on 13-06-2013, 18:54:50
Немам речи које бих сад употребио. Могли бисте сви ви који тупите мачеве, као да од њих памет зависи, помислите где су прави приоритети. Гафф је добро показао прстом - ако нас је Куфер толико литерарно и интелектуално надмашио, можда је боље прочепркати тамо где укупно јесмо са домаћом фантастиком.

Ја то другачије видим. На одређеном плану, нико никог не надмашава, јер су то различите димензије истог континуума. О крајњем квалитету било чега нека Бог и време накнадно суде.

Слажем се и подржавам да видимо "где укупно јесмо са домаћом фантастиком". Људи којима сам дао овај број ЗС рекли су исте секунде: "Па ово је као нека антологија". Значи да сте потпуно постигли оно што вам је била тежња.

И да не испадне да од мене нешто специјално зависи у свемиру... Тренутно сам у врло растуреном периоду живота, али бар доприносим тиме што приређујем опусе неких старијих колега, гурам млађе да пишу, и лобирам да се то негде чита и шири.

И унапред се ограђујем: моје мишљење о ЗС 20 биће најличније, једно до многих. Није моја улога да будем арбитар укуса који било чему мери апсолутно вредност.

zstefanovic

Quote from: scallop on 12-06-2013, 08:49:31
Да ли заиста мислиш да ја мислим различито од тебе? Да се ја измотавам кад сам озбиљан, а да си ти озбиљан и кад се шалиш? Наравно да ми пар деценија нисмо неговали културу кратке приче, да је општи приступ писању фантастике био писати "што дужа форма то боље", те је избор из чак 204 приче у једној години био изузетна прилика да се таквој причи поново посветимо. (снип) Да, збирка кратких домаћих фантастичних прича у ЗС 20 је наш домет сада и овде.

Искористио сам неко брзо путовање и прочитао 60% броја. Потпуно изненађен. О утисцима -- кад дочитам.

Anomander Rejk

I toliko muke, truda, dve godine, kašnjenje broja, i sad kad je izašlo, tj. izašao je ZS20 u aprilu čini mi se, niko ni da bekne ?
Ni ,,obični'' čitaoci, ni stariji pisci, nikakve povratne informacije o ovom broju, faktički zbirci odabranih radioničarskih priča, kao da ne postoji.
Tajno pišem zbirke po kućama...

zstefanovic

Quote from: Anomander Rejk on 07-07-2013, 17:22:59
I toliko muke, truda, dve godine, kašnjenje broja, i sad kad je izašlo, tj. izašao je ZS20 u aprilu čini mi se, niko ni da bekne ?
Ni ,,obični'' čitaoci, ni stariji pisci, nikakve povratne informacije o ovom broju, faktički zbirci odabranih radioničarskih priča, kao da ne postoji.

Постоји, постоји, баш сам хтео овде да напишем мој утисак, али ћу пре тога да ручам. Јуче сам Радмилу дао усмени приказ.

zstefanovic

Па ево.

ПРЕ ЧИТАЊА

Имао сам предрасуде према овоме јер ми се у глави вртео предосећај наказног споја фановског писања и лудила типичног за ЗС и понекад ЛК.

ТОКОМ ЧИТАЊА

Све предрасуде су нестале после првих пар прича.

НАКОН ЧИТАЊА

- Збирка за препоруку. Лепи допринос неговању кратке форме (која ми тренутно више прија него романи). Квалитет: задовољавајући, свака прича је са разлогом објављена. Варирају од добрих (осредњих) до одличних.

- Неким причама ћу се враћати, нека нова имена ћу запамтити.

- Пар прича нису фантастика, али су ми много добро легле.

- Пада у очи да већина "нових" писаца нема никакве везе са српском фантастиком, осим фолклорном: као да нико није читао Павића, Славена, чак ни опусе туце писаца из Знака Сагите! Можда је неко успут Живковића закачио, али ЗЖ је само део наше™ разнолике и  васколике фантастике. За то нечитање мислим да је штета, јер би сигурно подигло ниво свих прича, али тако је - како је.

- Све у свему, двогодишњи труд вам је вредео и донео ми лепо читалачко задовољство.

Тренутно нема времена да напишем детаљнију рецензију и осврнем се на сваку причу, али слутим да рецепција овога тек почиње и да ће људи писати о овоме. Да сам на месту писаца разделио бих ово новинарима, критичарима и читачима.

Ето.

zstefanovic

Стани, стани... Да ли се то мени чини, или је ово моје троминутно форумско освртање први јавни приказ збирке-темата ЗС 20 у историји познате васељене?

Anomander Rejk

Čini mi se da je prvi. U svakom slučaju, zahvaljujem na ovom osvrtu.  xjap
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Quote from: zstefanovic on 07-07-2013, 19:08:22
Стани, стани... Да ли се то мени чини, или је ово моје троминутно форумско освртање први јавни приказ збирке-темата ЗС 20 у историји познате васељене?

Jeste prvi.

Maltene svi koji su se oglasili na topiku imaju svoju priču u ZS 20, ili su ga uređivali, ili oboje. Što znači da su se na priče (u radioničarskoj, neuređenoj verziji) već osvrtali u okviru Radionice. Umorili se ljudi.  :)
We're all mad here.