• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ljudi obavijeni misterijama

Started by eric cartman, 05-01-2004, 06:53:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

eric cartman

Neko dole spomenu Jules Vrene-a.Tako misticna ,tajanstvena osoba. Vizionar?Prorok?Neki cak idu do toga da je imao kontakt sa E.T.-ijima.Ili samo pisac sa bujnom mastom ,koja se pretvara u javu ?
Onda Nikola Tesla?Jos tajanstveniji , zagonetniji,...Nostradamus , Tarabici , ... Postoje mnoge osobe u istoriji koje su jednostavno obavijene nekim velom tajne i misterije  , o kojima covjek ne zna sta bi mislio...
Screw you guys I'm goin' home

Boban

Postoji velika razlika izmedju Tesle i svih ostalih koje si pomenuo.
Kako mozes u istoj recenici da pomenes Nostradamusa i Teslu?
U istoriji covecanstva postoje samo dve osobe za cija dela ne postoje realna objasnjenja, tj, prakticno je nemoguce da su uradili to sto su uradili.
Pored Tesle to je Leonardo.
Njih dvojica su svojim otkricima napravili pomak ne od jedne generacije nego preko deset generacija. Ljudi koji ozbiljno izucavaju stvari u prirodi za sve druge ljude mogu da pronadju jasnu vezu izmedju njihovih otkrica i okoline, ali ova dvojica jednostavno prkose svakom pokusaju objasnjenja.
Hipoteza koja je u opticaju je da su obojica imali vizije buducnosti odakle su crpeli inspiraciju i ideje.

Nostradamus... najveci šarlatan u istoriji covecanstva, osoba koja je ostavila za sobom 3400 "prorocanstava" ali su se samo dva ostvarila.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lurd

Jako zanimljiva tema, zaista, ali:
Quote from: "jackdaniels"Neki cak idu do toga da je imao kontakt sa E.T.-ijima.
:!:  :!:  :!:  :!:

Zamišljam gomilu Itijeva kako stoje pored Nostradamusa i teraju ga da izmisli bicikl.

Bobane, ima još takvih ljudi, ali nisu svi iz sfere nauke. Recimo, ne zna se ko je Enrika Karuza učio da peva, tj. sve ukazuje da je bio samouk a tehnika kojom je pevao (apodjo-pet, tj. pravi bel kanto) apsolutno isključuje  samoukost. Treba li reći da je u pitanju u svakom pogledu najveći operski pevač svih vremena?
My trees...They have withered and died just like me.

eric cartman

Quote from: "Boban"Postoji velika razlika izmedju Tesle i svih ostalih koje si pomenuo.
Kako mozes u istoj recenici da pomenes Nostradamusa i Teslu?
U istoriji covecanstva postoje samo dve osobe za cija dela ne postoje realna objasnjenja, tj, prakticno je nemoguce da su uradili to sto su uradili.
Pored Tesle to je Leonardo.
Njih dvojica su svojim otkricima napravili pomak ne od jedne generacije nego preko deset generacija. Ljudi koji ozbiljno izucavaju stvari u prirodi za sve druge ljude mogu da pronadju jasnu vezu izmedju njihovih otkrica i okoline, ali ova dvojica jednostavno prkose svakom pokusaju objasnjenja.
Hipoteza koja je u opticaju je da su obojica imali vizije buducnosti odakle su crpeli inspiraciju i ideje.

Nostradamus... najveci šarlatan u istoriji covecanstva, osoba koja je ostavila za sobom 3400 "prorocanstava" ali su se samo dva ostvarila.

Bobane , nije Nostradamus bio samo prorok , mada je po tome najpoznatiji .  On je uveliko bio preteca svoga vremene , doduse ne toliko koliko Tesla svoga , ali ja  sam samo zaintrigiran misterioznim nacinima zivota koje su gore pomenuti vodili.Npr Zasto bi Nostradamus (ovo je samo jedan mali primjer) trazio da bude sahranjen uspravno. Ni u jednoj kulturi , nigdje u svijetu nije zabiljezeno da se neko sahranjuje uspravno.
Screw you guys I'm goin' home

Boban

Nostradamus je najveci sarlatan svih vremena, pisao sam svojevremeno o tome, kada nadjem, postiracu... mrzi me da kucam ponovo.

Truba

Quote from: "Boban"Nostradamus je najveci sarlatan svih vremena, pisao sam svojevremeno o tome, kada nadjem, postiracu... mrzi me da kucam ponovo.

ja sam se svojevremeno
prosipao ko veliki
kada sam
"dešifrirao" njegove bljuvotine

tipa atentat na papu u banjaluci itd
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Plavi Skaut

Don Juan Matus i Carlos Castaneda.
The Four Winds

johnson bronson

kad sam bio mali u mom dvorishtu je bio jedan chicha koji je hranio golubove. niko nije znao odakle je, a mi deca smo ga se plashili i pokushavali da mu udjemo na gajbu da bi saznali da li jede golubove ili decu. samo smo znali da se zvao steva, a onda je umro. iz njegovog stana izneli su posrebreni luger i uniformu ustashkog chasnika sa parom jahacih chizama. najmisterioznija licnost svih vremena sto se mene tiche.

Boban

Kastaneda je najveci latinoamericki folirant.
Ne treba brkati babe i zabe.
Kada se prica o izuzetnom nadahnucu, onda su posredi ljudi koji su ucinili stvari generacijama ispred sebe, a ne kao Kastaneda, neuspesni plagijator Markesovog stila.

Black Mamba

Quote from: "Boban"Kastaneda je najveci latinoamericki folirant.

kuku lele, sta to napisa .....mislim, braaaaaaaaate :roll: ...evo ti jos jedan tezak pecat:

total and utter nonsense

Spider Jerusalem

Quote from: "Boban"Kastaneda, neuspesni plagijator Markesovog stila.

Ha?
Kad smo vec kod baba i zaba, voleo bih da mi objasnis ovo. Sve je u redu, slazem se da je Kastaneda sarlatan i sve to, ali kakve veze ima on sa Markseom? Sem kao nekog mozda geografskog porekla. Sta, jedan voli magiju a drugi pise, zamislite, magijski realizam? ... :P Sta, "Deniken, neuspesni plagijator Klarkovog stila"?

Boban

Lapsus. Imao sam u glavi Cortazara.
Definitivno nikada necu biti dobar koretkor, jer ne citam reci vec ih prepoznajem po duzini i pocetnom slovu.

Elem, imam prakticno kompletnog Kortasara, ali nisam bio u stanju da se izborim s njim i, vezano za temu, apsolutno mislim da on nema tu izuzetnu nadahnutost poput Tesle ili Leonarda koji su svojim imaginacijama otisli po deset generacija unapred.
Ne kazem da su ova dvojica jedini, ali u svetu nauke prakticno jesu.
U sferi muzike bi bilo kao da je neko guslarskoj sesnaestovekovnoj Srbiji pokusao da svira heavy metal; jednostavno nema nikakvih elemenata iz okruzenja, nikakve tradicije, iz cega bi guslar mogao da dodje do ideje danasnje savremene muzike. Takvi su iskoraci ove dvojice naucnika.
Moguce da je Isus Hrist bio takodje jedan od ljudi koji je crpeo inspiraciju iz paralelnih ili buducih svetova, ali okruzenje zatucanosti u kome je ziveo nije mu dalo nikakvu drugu perspektivu plasiranja tih ideja.

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Recimo, ne zna se ko je Enrika Karuza učio da peva, tj. sve ukazuje da je bio samouk a tehnika kojom je pevao (apodjo-pet, tj. pravi bel kanto) apsolutno isključuje  samoukost. Treba li reći da je u pitanju u svakom pogledu najveći operski pevač svih vremena?

hm. Moguce. Medjutim, koliko ima sacuvanih snimaka njegovog pevanja? S kojom se sigurnoscu mozemo osloniti na svedocenja savremenika o tome da je doticni bio samouk i da je zaista toliko genijalan? Mozda je to bio samo ondasnji marketinski potez jer ta tehnika je POSTOJALA jedino sto njemu nije bila DOSTUPNA. Da se on pojavio u XIII veku i odradio sve isto, to bi bio nesumnjivi znak UPLIVA NECEG IZVANLJUDSKOG.

Plavi Skaut

Bobane, ovdje je jackdaniels pitao o misticnim i tajanstven osobama. Kastanedin rad je zaista obavijen velom misterije i zato sam ga ja navela ovdje. Njegovo istrazivanje antropologije na terenu ja ne mogu nazvati sarlatanstvom...mnogi kazu da je izmislio Don Huana, drugi kazu da nije, a eto meni vise odgovara ona " ne mora da znaci da ono sto ne vidimo i ne postoji". Leonardo i Tesla su vizionari ali njihova interesovanja i ostvarenja su skroz drugog pravca.

Uvijek i zaista uvijek rasprava o Kastanedi je nemoguca, i nije mi jasno zasto se ljudi upinju da ubjedjuju jedni druge u istinitost ili laz o svemu sto je on pisao. Ima ih opet dosta koji su u njegovom radu nasli samo to da se sve zasniva na njegovim halucinacijama od pejotla i ostalih gjivica...sto je skroz nebitno u citavom procesu i sto je bacilo skroz pogresnu i vrlo nezahvalnu sjenku na Kastanedin rad. Kastanedu sam citala jako mnogo i ne samo njega nego i knjige njegovih ucenika, da bih u neko doba osjetila  neko suludo ushicenje, radost spoznaje necega, cemu ne znam ime. I tako je za mene poceo pocetak :D

Mislim da sam par puta spominjala sta je svrha moje spoznaje (ovdje na forumu, pa ne bih da smaram vise tim) a to je da sam pocela da radim vjezbe..tako da se nesto sto izgleda nemoguce, maglovito, suludo, malo po malo pocelo da ostvaruje u praksi.
The Four Winds

Boban

Da, ja sam malo prenaglasio izuzetnost osoba.
Sama tajanstvenost se lakse postizala nekada davno, pre interneta i televizije. Moja omiljena anegdota sa Aljehinom bila je moguca pre 70 godina jer je tada bilo realno da u nekom gradu, medju ljubiteljima šaha, niko zapravo ne zna kako izgleda svetski prvak u šahu.

johnson bronson

Neki bradonja u britaniji se godinama pojavljivao u medijima kao stenli kjubrikabrak i svi su mu verovali jer niko nije bio siguran na sta kjubrik lichi. onda se kujbirc licno potrudio da demantuje svog dvojnika.

sandman

yep. snima se film o zivotu i delu impersonatora (glumi ga Malkovich) po scenariju Cubrickovog dugogodisnjeg asistenta...

Black Mamba

Quote from: "Freja"Bobane, ovdje je jackdaniels pitao o misticnim i tajanstven osobama. Kastanedin rad je zaista obavijen velom misterije i zato sam ga ja navela ovdje. Njegovo istrazivanje antropologije na terenu ja ne mogu nazvati sarlatanstvom...mnogi kazu da je izmislio Don Huana, drugi kazu da nije, a eto meni vise odgovara ona " ne mora da znaci da ono sto ne vidimo i ne postoji". Leonardo i Tesla su vizionari ali njihova interesovanja i ostvarenja su skroz drugog pravca.

Uvijek i zaista uvijek rasprava o Kastanedi je nemoguca, i nije mi jasno zasto se ljudi upinju da ubjedjuju jedni druge u istinitost ili laz o svemu sto je on pisao. Ima ih opet dosta koji su u njegovom radu nasli samo to da se sve zasniva na njegovim halucinacijama od pejotla i ostalih gjivica...sto je skroz nebitno u citavom procesu i sto je bacilo skroz pogresnu i vrlo nezahvalnu sjenku na Kastanedin rad. Kastanedu sam citala jako mnogo i ne samo njega nego i knjige njegovih ucenika, da bih u neko doba osjetila  neko suludo ushicenje, radost spoznaje necega, cemu ne znam ime. I tako je za mene poceo pocetak :D

ahh Freja sista, ovo bi mogla da potpisem! ..samo, ne znam dal bih se usudila da napisem nesto, sta ja mislim o Kastanedinim halucinogenima, jer smatram da takvoj raspravi bas i nema mesta na ovom forumu ...u svakom slucaju, recimo da nisu to samo ciste halucinacije 8)

johnson bronson

Quote from: "Black Mamba"...u svakom slucaju, recimo da nisu to samo ciste halucinacije 8)

nego?

Black Mamba

Quote from: "johnson bronson"
Quote from: "Black Mamba"...u svakom slucaju, recimo da nisu to samo ciste halucinacije 8)

nego?

recimo ...nesto ..malo dublje  8)

johnson bronson

eto vidite i mamba je obavijena velom misterije. skoro kao komunjarina knjiga.

BladeRunner

Nikola Tesla ubjedljivo, i to ne zato sto je lokalni. I kad se 90% onih kvazi-prica koje mu se pripisuju odbace, ostaje 10% koje su provjerene, a koje su nevjerovatne. Recimo, istorijski je podatak da je izazvao vjestacki zemljotres u Njujorku, da je upalio sijalice tako sto ih je samo zaboo u Zemlju (to priznaje cak i megakonzervativna Britanika), da je primao signale iz svemira (greskom je mislio da su to vanzemaljci, u stvari je bilo pozadinsko kosmicko zracenje, samo sto je poranio jedno 30 godina za otkrice), imao nacrte za zrak smrti (ludi naucnik sa zrakom smrti iz Supermena je direktno inspirisan Teslom), obozavao golubove (zbog toga imao stalnih problema sa upravom hotela u kojem je umro), panicno se plasio mikroba (prije obroka cistio pribor posebnim maramicama, i tokom jela cesto izracunavao zapreminu dubokog tanjira iz koga je jeo supu), pisao izuzetno cudne (i dosta mracne) pjesme (recimo http://www.pbs.org/tesla/ll/pv_gossip_pop.html  )... prosto izuzetan i um, i naucnik, i covjek, o kome se i pored svega jako malo zna.

Dalje, vec pomenuti Karlos Kastaneda, mada mislim da je dosta toga radjeno planski. Recimo, teziste u "Ucenju Don Huana" je na psihodeliji. Kakva slucajnost, to su godine "Djece cvijeca". To mu se kasnije stalno desavalo, pa kad je hit sezone bio feminizam, on je imao knjigu gdje uvodi zenu-vraca, kad je teziste bilo na egzistencionalizmu, on je uveo (savrseno napisanu) "Put za Istlan", pa kad je dosao new-age, imao je i na to odgovor. Bilo planski ili ne, uspio je. Ostao je potpuno misteriozan, stil mu je (narocito u prve cetiri knjige, jer po meni kraj dolazi kad se bace sa litice) perfektan i jedan je od mojih omiljenih pisaca.

Dalje, Stricev (proucavalac Sjevernog pola). Dobro ga (mada usput, i uz Levanjevskog) opisuje Milos Crnjanski u "Kod Hyperborejaca". Stricev je bio istrazivac koji je dobrih 20 godina svog zivota proveo sam na ledu. Jedini problem je sto je to bio rubni pojas, pa se led svo vrijeme lomio i obrusavao. Bukvalno je stalno selio svoj dom, nije smio da ode suvise daleko od mora jer bi bio nevidljiv za brodove, a ako bi prisao suvise blizu, postojala je opasnost da se obrusi zajedno sa kucom. Kako je taj covjek zivio i sta je radio, to niko ne zna. Samo se zna da je gotovo citav svoj zivot proveo sam, radeci u izuzetno rizicnoj oblasti, u kojoj niko nije mogao da prezivi duze od 10 dana.

I na kraju, legendarni Robert Dzonson, prvi clan kluba 27 (uz Kurta Kobejna, Branka Miljkovica, Dzenis Dzoplin, Dzima Morisona... itd. itd.). Zacetnik bluza, nevjerovatan gitarista, covjek koji je prodao dusu djavolu na raskrsnici, najjeziviji covjek koga je kao klinac sreo B.B. King (ima poduza prica o njima dvojici). Vecina onih Voodo fora iz crnackog nasledja su popularizovane upravo zahvaljujuci njemu. Bio je prvi pravi ukleti muzicar. Doduse, sad mi na pamet pade Paganini, mada on bas i nije bio uklet, iako je sanjao djavola kako svira melodiju i sutra ujutru je zapisao i nazvao "Djavolji triler" (cini mi se da sam ovaj podatak procitao u Dilan Dogu, nemam pojma da li je istina)... eh, sad se sjetih i Leadbelly-ja, ali post je vec predugacak da bi pisao jos i o njemu. Dzonson se otrovao (ili su ga otrovali, ne zna se) u 27-oj godini, nakon sto je popio viski pomijesan strihininom. Jeziv, mistican, vudu - bluz crnac. Bilo je sramota ne spomenuti ga, kad sam ga se vec sjetio (iako se duzina posta blizi beskonacnosti, a dosada ljudi koji ovo citaju raste istom brzinom). Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

johnson bronson

ma nije dosadan poust, samo ne bih se bash slozio za Roberta Johnson koji je jedan od ljudi od kojih potiche drugi deo mog halter-egoa o njemu se praktichno sve zna, imam knjizicu o njemu. Otrovao ga je strihninom ljubomorni muz, a ovaj je preziveo trovanje da bi umro oda zapaljenja pluca koje je zapatio dok je izbacivao strihnin kroz znoj. E sad legenda je vezana za Son House-a koji je oterao mladog R.J. sa bine kada se ovaj ponudio da svira sa njima. Kada se Johnson vratio nakon shes' meseci i pokazao sta zna da svira, neuki bluzeri su se razbezali po mocvari pripisujuci virtuoznost djavoljem uticaju. Sushtina je da je svaki od muzicara imao jedan ili dva fazona i vrlo su krili svoje stilske fore. Johnson je objedinio sve to u jedan stil i savladao i nekoliko muzickih zanrova (iako je snimio samo blues, zna se da je izvodio i gospel, country, popularne shlagere tj. bio je pravi muzikant). Ovo je porazilo matore bluzere koji su se u strahu i neznanju razbezali kud i kamo da sire legendu. Ono sto bi ipak moglo da se kaze je da je izvrsio nevidjen uticaj i pomerio stvari u sviranju, kao svojevremeno Hendrixx.

BladeRunner

Covjek se uci dok je ziv :). Nisam znao ovo za ljubomornog muza, a ovo za prodavanje duse djavolu se pominje u svakom tekstu kojeg sam citao o njemu (kao urbana legenda, naravno, mada se svi slazu da je bilo neceg jezivog u njegovom ponasanju). Sve u svemu, moj osnovni izvor je bilo sjecanje na intervju B.B. Kinga gdje je pricao o njemu, a par fusnota ima i u knjizi "Djeca apokalipse". Jako zanimljiva licnost, nisam znao da je to polovina tvog nika. Prva asocija mi je bila Carls Bronson (nema smajlija za ovo, iako su ih dopunili). Pozdrav.

P.S. Ako ima jos nesto dobro o njemu, samo napred. Muzika mu je stvarno osobena.

johnson bronson

pa napravio je prvi korak ka nastanku elektricne gitare, mada potuno nesvesno, vise o ovom kasnije.

johnson bronson

a kasnije je SADA!

Za RJ se govorilo da je krajnje stidljiva osoba zbog njegovog ponasanja u studiju. Naime, on bi seo u cosak i tako svirao, ledja okrenutih snimatelju zvuka. Mislili su da tako svira zbog koncentracije. Istina je da je on zaista sedeo u cosku, ali se naslanjao na gitaru, a gitaru je naslanjao na zid, glavom i donjim delom rezonatorske kutije. Ovo je radio da bi dobio poseban zvuk, delovi vibracija su odlazili u zid umesto u rezonatorsku kutiju, posebno gornji i donji deo zvucnog opsega (Bass & treble) sto je osttavljalo uglavnom pojacane srednje tonove. Pojacanje srednjeg opsega je menjalo ton gitare i ako pazljivo slusas njegove pesme niko u tom vremenu nije imao takav ton. Znaci nije bio stidljiv. Cim bi stigao u neki grad da svira, odmah bi locirao lokalnu udovicu ili neku zenu kojoj je mogao da se uvali i tako sebi obezbedjivao stan i hranu. To mu se i osvetilo.

Ako te bas zanima imam celu njegovu biografiju mogao bih da skeniram pa da ti posaljem.

johnson bronson

e a dobar ti je ovaj Stricev. Jel ima jos neki takav?

BladeRunner

Nažalost, ne znam više nijednog. Hvala ti puno za to što si spreman da skeniraš ovo vezano za gospodina Džonsona. Poštujem i pozdravljam  8)

P.S. Skinuo sam nakon ovih postova tri tone toga sa Interneta, tako da mi ne treba. Bio je mnooogo zanimljiviji nego što sam mislio. Hvala još jednom. Pozdrav.