• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ratko Radunović "Istorija ljubavi među mikrobima" (2012)

Started by Kunac, 21-10-2012, 10:13:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Ratko Radunović
ISTORIJA LJUBAVI MEĐU MIKROBIMA
ISBN 978-86-7756-016-4
obim 168 strana

U prodaji od ponedeljka... :)
"zombi je mali žuti cvet"

scallop

E, to sam zavoleo još dok sam čitao rukopis. Ne znam koliko je dorađivano, ali ću svakao videti. Moraću da ga ponesem na put.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Usul

Bez bakterija nema alkohola, kiselog kupusa i dobrog sira te stoga zivele bakterije :)
God created Arrakis to train the faithful.

scallop

Samo da javim da sam nabavio knjigu i da je sigurno nosim u Tulsu. Kad je pročitam ostaviću je tamo da i moji mogu da uživaju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Ah, da. Knjiga ima sigurno najbolje blurbove na ovogodišnjem sajmu. Datirane od 1751. do 1968. Evo dva:

"Nije problem da pročitam taj roman. Pročitaću sve što je kraće od Klarise. Ali pročitaću ga kad stignem, i ako stignem, ako vam to odgovara. No, ako već roman sadrži religioznu intonaciju, zbog čega ga ne pošaljete g-dinu Ričardsonu? On samo i čita pijetetnu prozu."
- Tom Džons, 1751.

"Ma, neću ništa da čitam!"
- Džim Dikson, 1954.

scallop

Prvi put sam čvaknuo nešto na fejsbuku i pogrešno pritisnuo Unlike. Sorry. :-x :-x :-x

Father Jape

Quote from: scallop on 27-10-2012, 09:43:24
Ah, da. Knjiga ima sigurno najbolje blurbove na ovogodišnjem sajmu. Datirane od 1751. do 1968. Evo dva:

"Nije problem da pročitam taj roman. Pročitaću sve što je kraće od Klarise. Ali pročitaću ga kad stignem, i ako stignem, ako vam to odgovara. No, ako već roman sadrži religioznu intonaciju, zbog čega ga ne pošaljete g-dinu Ričardsonu? On samo i čita pijetetnu prozu."
- Tom Džons, 1751.

"Ma, neću ništa da čitam!"
- Džim Dikson, 1954.

Divno.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Samo ne znam čija je ideja, Ratkova ili Bobanova. RRR je dovoljno lud da to predloži.

Boban

RRR je predložio i odradio; ja sam bio samo tehničko lice.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

ovo mi spremi da kupim, bobo (nosi sa sobom, pa kad se vidimo). htedoh i na sajmu, ali zaboravih, sluđena i preplavljena poplavom.

scallop

"Trenutak kad je izgubio sebe zgodio se pošto je nehotice nagazio na mravinjak na tada jedinom brdašcu Bloka 22. Brdašce je bilo smješteno između nebodera Lauenburg i Hesperus, a događaj se zbio petnaest mjeseci ranije, gdje se iznenada obreo krajem septembra, nijedanput našavši za shodno da nakon ko-zna-koliko godina - pritom i lakomisleno - sjedne na klupu pred vlastitom zgradom. Neočekivano se našao izolovan među larmatičnim ćeretanjem otprilike hiljadu vrabaca raspoređenih na tucetu razgranatih stabala koja su ga, iz te perspektive, nedvosmisleno podsjetila na velejarbole na praiskonskim škunama; samo to ničim izazvano sjećanje iz slikovnica iz djetinjstva prostrujalo je njegvoim udovima poput neočekivanog udarca u nos."

Trideset i šest i nešto meseci ranije dogodilo mi se da sam i ja nagazio na taj mravinjak i dve i po godine kasnije najavio da ću knjigu poneti u Tulsu i svakako je pročitati još jednom, ne bih li spoznao gde su zapetama izmenjena mesta, a gde obrisani poneki suvišni predlozi na koje sam nailazio tokom prvog čitanja.

E, te neizmerno dugačke a ipak prelepe rečenice omamljivale su me tada, a omamljuju me i sada kad već čitam treće poglavlje i savršeno se prisećam Emilove i Orionove sudbine.

One koji su obećali da će da čitaju, a još nisu zgazili na mravinjak, savetujem da počnu. Isto tako, imam dojam da bi se nekim mojim delatnim i pokojnim prijateljima sa Radionice neizmerno dopao ovaj uvrnuti tekst.

Ghoul

pročitao sam ga, umereno sam zadovoljan, rivju stiže za neki dan.
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Dok ne prođe neki dan, evo ja sam pročitao knjigu, vrlo sam zadovoljan što još jednom jesam to uradio i, evo prikaza, onako i koliko ja to umem.

SVI SMO MIKROBI

Ngde pred kraj romana postoji omanji pasus:

,,Znam da ne želiš da o tome pričaš", reče Emil i načini stanku, ,,ali mogu li ja da podignem malko prašine? Malo." Pokaza između dva prsta. ,,Ovolišno."

Naravno, od oca je dobio odrečan odgovor, kao što bih ga i ja, na isto pitanje, dobio od onih koji se smatraju merodavnim kad je u pitanju domaća fantastika. Od očeva nikad ni ne dobiješ odgovor koji bi te zadovoljio. Koliko god bio prisutan u ovogodišnjoj produkciji domaće fantastike roman ,,Istorija ljubavi mežu mikrobima" našeg prijatelja Ratka R. Radunovića neće podići nikakvu prašinu. To nije roman iz produkcije vodećih srpskih izdavača, ni izdavača fantastike koje smatramo ,,svojim", ni kod sopstvenog izdavača nije doživeo milimetar podrške u javnosti, čak ni toliko koliko su sami sebi izborili pažnje trojica sa Bermuda, sa svojim knjigama dovoljno različitim od knjiga koje nam uobičajeno dospevaju na tržište. Knjiga o ,,Istoriji ljubavi među mikrobima" nije dobila ni prigodan set blurbova, već je autor morao sam da ih skucka, kao kritiku na sve blurbove ovog sveta.

Među onima koji nisu imali pažnje, strpljenja ili volje da dodaju blurb u svoj potpis bio sam i ja i to ne zato što nisam hteo, nego se nisam dovoljno dobro sećao detalja iz knjige koju sam imao sreću da pročitam negde odmah pošto ju je Ratko napisao i potpisao, dakle, negde 2009. godine. Ne bih tačno mogao da navedem okolnosti, ali mi je fajl rukopisa dostavljen i tada sam, posle čitanja, imao neke primedbe, ali ko nema primedbe ako mu se može? Ne bih mogao reći da li je nešto promenjeno u objavljenoj verziji i da li mi je sad roman jasniji ili je to posledica drugog čitanja.

Čitanje Radunovića nas malo starije ili deprimira ili fascinira, sećam se da mi je, posle jednog mog dobrog mišljenja o Radunovićevom tekstu, svejedno da li je to bila priča ili esej jer njega je teško uloviti kad je šta, moj gotovo vršnjak, kolega i prijatelj postavio pitanje kako mogu da mi se dopadaju takve besmislice? Odgovorio sam da je to zato što je u stavnju da me prevari. Kasnije se ispostavilo da nije važno da li me Ratko prevari u svojoj priči, nego da li me je uverio u ono šta se u priči događa.

,,Istorija ljubavi među mikrobima" ima pogrešan naslov sve dotle, dok čitalac ne shvati da smo mi mikrobi i da sve odnose među nama može da poremeti slučajan iskorak junaka romana Emila i gaženje mravinjaka na jedinom brdu u 51. Državi SAD gde još nisu nazidane kolonije mnogospratnica i gde ima drveća sa rasćeretanim pticama i poslednjih skupljača guana. Priča je o tome da i jedan tako mali korak može da dovede čoveka do dubokog i potpunog sagledavanja sebe i svega oko sebe. Roman je, zapravo, o prepoznavanju sopstvene otuđenosti i isčašenja u svetu u kojem smo jedino želeli da pripadamo, a usput počinili masu neoprostivih dela.

Naravno, priča nije samo o Emilu Pulkrabeku, čuvaru u zatvoru ,,Knjižara", gde se kažnjava čitanjem knjiga, nego i o njegovoj porodici, ocu Boleslavu i majci Eliški, o najboljem prijatelju Čiksalubu, ali i o njegovom zatvoreniku Orionu, koji je i pobudio promenu sa kojom se suočava. Kad bolje pogledam, priča i nije ni o čemu drugom. Sve ostalo sa čim se suočavamo kroz nju je troglava Nemezis sa kojom se pisac obračunava. To su droge, ekspres čitanje bez razumevanja i zloupotreba crkve, bez obzira da li je u pitanju pravoslavna ili katolička ili novonastala neohrišćanska crkva.  Prema njima je Ratko podjednako nemilosrdan, bilo da nas kroz čitanje nasmeje ili rasrdi.

Čitaoci će se redovno izlomatati na Ratkovoj rečenici u ovom romanu. Ne sećam se da je toliko insistirao na dugoj rečenici u nekim svojim drugim radovima koje sam čitao. ,,Mikrobe..." sigurno neće lako čitati onio kojima je lako čitanje osnova dobre ocene neke knjige.  Ratkova knjiga se teško i sporo čita. Moguće je da Ratko koristi dugu rečenicu samo da bi naterao čitaoce da ga ozbiljno shvate. Nekako sam podneo te duge rečenice tek pošto sam osetio i njihovu lepotu, na koji sam već zaboravio pod pritiskom onih koji su mi govorili da je kratka rečenica u srži dobre literature. Vodeći se time izgubio sam priliku da kroz dugu rečenicu plasiram neke od maestralnih metafora koje u Ratkovoj dugoj rečenici tako lako plešu. Navešću zato neke od tih rečenica, mada sam uvodne već postovao.

,,Nije više bio vičan ni češkom jeziku, bez obzira što su poslednjih pet generacija Pulkrabeka čitav svoj rodoslov doneli sa sobom u Alatavil, i to u godini kada je Bugarska otkupila njihovu matičnu zemlju i potom je prodala Marokancima." – koliko informacija u jednoj zezatorskoj rečenici.

,,Prvi put otkad je tehnologija sravnjivanja brda sa zemljom isprobana u Sjedinjenim Američkim državama, odnosno u državama Montenegru i Sjevernoj Dakoti, povela je prve značajne podjele nakon 2041. I stvaranja prvih takozvanih sekti čija su se pravila kosila sa ustavotvornim neohrišćanskim. Nakon što je utvrđeno da se svako geološki statično brdo do visine od četiristo metara moglo utabati specijalnim helikopterima sa užarenim teškim platformama, dvije spomenute američke države za godinu dana peglanja, a posebno na svojem jugu, dobile su blizu četrdeset pet kilometara ne-baš-plodnog ali savršeno naseljivog tla." – Unošenje SF situacije bez napora.

,,Naizgled su te osobe, dok bi ranjene još uvijek ležale na asfaltu, tada najviše i ostavljale dojam ljudskosti, izopačenih lica i u grimasi bola, sa modrim venama izukrštanim po čelu i vratu, grleći krst kao ivicu neke litice nad čijim su se bezdanom klatarili."– Kakva metafora!

I, još samo jedna: ,,Nekada je Emil bio đavolski sposoban i visceralan čovjek, spreman da nasrne i na iritirajuću tišinu, ako treba."

Naravno, duga rečenica nosi i izazov tačnosti. Našao sam dosta grešaka, ali ako je Ratko tu omašio nije čudo da bi i lektori isto.

Ukupno ,,Istorija ljubavi među mikrobima" je za mene knjiga koja nikako ne sme biti ispuštena iz vida, jer će, sa nekim drugim domaćim delima, jednog dana biti primer da se ovde znalo i dobro pisati.

M.M

Mikrobe kupujem sigurno. Samo je pitanje vremena. Videću. Naručujem ili ovih dana ili će to biti posle NG.
Nijedan poraz nije konačan.

Boban

Mikrobi su najprodavanija moja knjiga u mesecu novembru u knjižari BEOPOLIS.

angel011

We're all mad here.

Kunac

Boban

Nisu u pitanju 2 nego 32 primerka od Sajma do sada.
A zajedljivost je zaista prava reakcija na autore domaćih knjiga i one koji pokušavaju da ih plasiraju.

angel011

Nije zajedljivost nego smejanje od muke, znam da u Beopolisu prodaja slabo ide. Svojevremeno su mi za jednu knjigu rekli da su u mesec dana prodali jedan primerak i da je to još i dobro kako im obično ide.  :(
We're all mad here.

Kunac

Quote from: angel011 on 09-12-2012, 22:40:24
Nije zajedljivost nego smejanje od muke, znam da u Beopolisu prodaja slabo ide. Svojevremeno su mi za jednu knjigu rekli da su u mesec dana prodali jedan primerak i da je to još i dobro kako im obično ide.  :(
Stisla je kriza. Sve teže je prodati knjigu.

scallop

Ratkove digresije su slatke digresije u poređenju sa digresijama o prodaji knjiga koje nam serviraju Angel i Kunac.  :evil:

No, da potvrdim da je Ghoulov blog opet imao posetioca iz Oklahome. Dopao mi se prikaz, jer priznaje Ratku ono što bi mu trebalo priznati i zamera ono što bi mu se moglo zameriti. I, da, Ratkove knjige jesu originalan događaj na našoj jezičkoj sceni. U svakom slučaju jedan od četiri u 2012.

Kunac

Quote from: scallop on 13-12-2012, 15:27:24
Ratkove digresije su slatke digresije u poređenju sa digresijama o prodaji knjiga koje nam serviraju Angel i Kunac.  :evil:
Šta smo ti ponovo A011 i ja skrivili?

scallop

Kako da vas drugačije zamolim da ne postujete tamo gde to nema smisla?

Kunac

Znaš šta... Forumaške diskusije su živa stvar... Ne očekuješ valjda da će se diskutovati isključivo i samo o dometima dela o kome je reč? Nije ovo (na sreću) Akademija nauka. Uostalom, i sam sad praviš "digresiju"...

scallop

Kunac

Možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem.

scallop

Kunac

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Kunac

Frka? Kakva frka? Nisam primetio da se ovde događa išta frkično.

scallop

Kunac

scallop

Kunac

scallop

Znao sam da nećeš razumeti ako je tehnički, a ne "književno". Esencija, rode, esencija! Iliti, sirće u prevodu.

Kunac

Razumeo sam sasvim dobro, u mojoj kući se još kako pravi zimnica, nego se malo zekim sa tobom. Da vidim hoćeš li zagristi.

angel011

We're all mad here.

scallop

Guduan.

Ja sam ubeđen da se Ratko sprda i za jezičarijama kao i sa sve ostalo. Ono gde je Ghoul ubo je da digresije ipak pretovaruju radnju romana. Treba ih izdržati. Zato, pomalo, previđamo jaku emotivnu crtu romana - Emil pati i žrtvovaće se da digne malo prašine.

Ghoul

Quote from: scallop on 13-12-2012, 15:51:19
Ako nastaviš možda će ti i Ghoul objasniti.

šta sam imao, već sam objasnio na gornjem linku.

kad mi je davao promo-primerak, boban je explicitno kazao: 'eto, da mogu da računam bar na jedan objektivan prikaz.'
nadam se da nije nezadovoljan, i da će se naći još neki.
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

Quote from: Ghoul on 14-12-2012, 13:34:26
kad mi je davao promo-primerak, boban je explicitno kazao: 'eto, da mogu da računam bar na jedan objektivan prikaz.'
nadam se da nije nezadovoljan, i da će se naći još neki.

Pa ja sam odmah, prva, tražila primerak.

Quote from: D. on 28-10-2012, 01:25:12
ovo mi spremi da kupim, bobo (nosi sa sobom, pa kad se vidimo). htedoh i na sajmu, ali zaboravih, sluđena i preplavljena poplavom.

Boban malo preteruje sa tim "jednim objektivnim" prikazom.

Kunac

Josephine

Nisam. Al nema veze, ionako me čekaju Verigaši i Šamanijada.

Boban

Ti samo skupljaš domaće knjige koja je izdajem, a ne čitaš ih...

Josephine

Quote from: Boban on 22-12-2012, 20:57:28
Ti samo skupljaš domaće knjige koja je izdajem, a ne čitaš ih...

Istina. Uglavnom. Što ne znači da jednom neću. Ipak, za ovu sam bila posebno zainteresovana, pročitala bih je odmah, poznajem sebe.

Kunac

Da li bi je kupila ili čekala da ti je Boban pokloni?