• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ideologija filmske slike

Started by Alexdelarge, 04-12-2012, 17:55:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Ideologija filmske slike
Autor: Zvijer Nemanja aka Bata Životinja
Cena: 1002.00 din.
Izdavac: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
u prodaji, broširani povez, 172 strana, 24 cm, ćirilica
Tiraž: 300
UDK: 791.222:355.48(497.1)
Beograd 2012.
1. izdanje
ISBN 978-86-86563-92-7

Knjiga se bavi analizom partizanskih ratnih spektakala, i to onih koji su ekranizovali tzv. neprijateljske ofanzive. U prvom delu knjige izložen je teorijski okvir u kome je razmatran odnos između filma i ideologije. Drugi deo se bavi društveno-istorijskim kontekstom u kom su nastali analizirani filmovi. U trećem i najvećem delu knjige kroz analizu sedam filmovanih ofanziva pokazana je apologija jugoslovenskog socijalizma kroz filmsko osmišljavanje osnovnih ideoloških aspekata. ?nalizirani su i načini filmskog predstavljanja i nametanja hegemonih vrednosnih obrazaca koje je negovao jugoslovenski socijalistički sistem. Sami filmovi su, takođe, posmatrani iz perspektive njihove funkcije u zemlji (društveno-integrativna uloga) i u inostranstvu (marketinška funkcija filma). ?naliza najmarkantnijih primera jugoslovenskog ratnog spektakla uzeta je kao primer za objašnjavanje jedne šire pojave – vizuelne ideologizacije i načina na koje slika, u ovom slučaju filmska, može biti upotrebljena u ideološko-političkoj sferi.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mac

Kakva slučajnost, istog dana da saznam i Jevtrino i Batino puno ime.

Melkor

Po kuloarima kolaju price da to nije Bata.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

sleep

Ime je poprilično bosansko  :evil:
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

Agota

Quote from: Melkor on 04-12-2012, 19:34:47
Po kuloarima kolaju price da to nije Bata.

OOO, LA, LA,  BATO, REAGUJ !!!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

crippled_avenger

U, ovo moram da čitam pod hitno!
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Albedo 0

Čitao sam neke članke od ovog tipa i nisam nešto zadovoljan. Ali prezime mu je fantastično!  8-)