• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

'horror' muzika [metal, ebm, industrial, etc.]

Started by Ghoul, 12-01-2004, 03:37:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

slusate li nesto od ovoga, ili nesto trece, i zasto, i kako, i gde, i cemu sve to?
https://ljudska_splacina.com/

johnson bronson

evo 'vako.

industrial je meni zanimljiv zbog upotrebe dur-mol skale, koja inache retko gde ima da se udene, pa i sami industrijalci imaju problema sa njojze.

heavy metal mi je nishta posebno, sem HELMET, SEPULTURA, PANTERA, ANNIHILATOR a ovo gotivim uglavnom zbog virtuoznosti, dodushe sepulturu i zbog muda i slicno. a i nekada metallicu. inace hevi talme rula sa zasivacima, uglastim slovima i vizuelnim spopadanjima.

kad bi znao sta je ebm znao bi i da ti kazem dal slusam.

dalje sam zaboravio.

Ghoul

ebm je kratka skracenica :wink:  od electronic body music koja pokriva mnogo toga.
ja je koristim prilicno nenaucno [u smislu, da se ne obazirem mnogo na preciznost pod-zanrova ili paralelnih sorti] za svu mracnu elektroniku koja ne koristi gitare.

stvari koje ja volim od ove i bliskih sorti [navodim krajnje nesortirano]=
suicide commando
hocico
wumpscut
klinik
clock dva
ministry
vomito negro

od goth/death/trash/whatever metala volim=
metallicu [zakljucno sa black albumom]
sepulturu [narocito staru]
poneki stariji megadeth
moonspell
my dying bride
tristania

ostali weird/dark=
coil
swans
poneki current 93
itd.

Black Mamba

uff ....sta spada pod horor muzikom? ....heavy metal?? - ne volim .....ali recimo volim muziku u gothic fazonu .....volim Nightwish ...+ neki novi klinci - Within Temptation ...mada, fali im (mnogo) bolja pevacica i jos sto sta, ali mogu da prodju ....ona pesmicica, Mother Earth mi se baaaaas svidela

mislim, ako muzicki zanrovi ikako mogu da se prosire, just let me know :!:

t.j.

recimo ....

da li je neko cuo/slusao/voli Ozric Tentacles?? ::---> veeeeeeery recommended 8)

Ghoul

ja se vec ponadah i ovo ces da potpises! :wink:

namerno sam 'horor' stavio pod navodnike= mislim na svu 'mracnu' muziku, od klasicnog 'mekog' gothica tipa bauhaus & nosferatu & s. and the banshees preko goth/death metala i mracne elektronike pa do najbuchnijeg industriala.

Black Mamba

mmmmm ...ok ...ono, mnogo volim muziku ....al nemam puno vremena da tipkam, tipkam i tipkam ...

evo recimo nesto sto mi se jako svidelo ...jako gotivan album ....kao neki ambiental/gothic ....slow ...easy .......mracno je, ali beautiful ...::---> Asura - Code Eternity ...vec njihov najnoviji album mi se nije toliko svideo

Nyarlathotep

QuoteOzric Tentacles
Imam samo Strangeitude. Odlicni su: malo roka, malo progresiva i elektrondze, malo jazza... i ispade kul kombinacija.

QuoteNightwish
:( - boze, oprostio sam sebi sto sam kao klinac slusao Manowar, ali to nikada ne bih mogao da ucinim da sam slusao Nightwish. Gitarsko-horsko sviruckanje i pevusenje za decicu sa savrseno glupim tolkinoidskim tekstovima. Nista licno, ali muzika (poput stajlinga) im je ocajna.Within Temptation nisu toliko losi, mada ni njih ne mogu sada da varim. Ako volis taj trip zike nabavi: Theatre of Tragedy (posebno album Velvet Darkness They Fear, mada ni Eages nije los), Tristaniju (mraka li Ghoule, a?)...
Ako volis Nightwish mozda treba da cujes sledece: Katatonia, Gathering, In the Woods, Saturnus...    

Quoteebm
zaboravio si malo blaze varijante, a isto tako dobre...
VNV Nation
Wolfsheim
Lights of Euphoria...
i naravno stari dobri (i ne toliko blagi) Front Line Assembly.

Kad smo kod mracnih tripova, padose mi na pamet i nikad bolji cirkusanti na koje sam se przio: King Diamond (zajedno sa Mercyful Fate), isto kao i onaj ludak Bathory (sto sam se lozio na njegove glupe skandinavstine...).

Recimo, Cradle of Filth sam konstantno slusao par dana, a onda sam im procitao sve tekstove... koja su to iskliseisana, decija sranja.

QuoteHelmet
Slusao sam relativno malo HC-a, a na Helmet sam prs'o jer su uzasno minimalni, teski i harmonicni (ko nas Svarog) - znas li da je Helmetov gitatista zavrsio Berkli? Ko bi rekao da ce svirati u Helmetu? Zato i jesu nikad jaci.

QuoteAnnihilator
Slusao i svirao kao sumanut - mada, kada ih posmatram sa distance, svidjaju mi se samo albumi Set the World On Fire i Allice in Hell...  

QuotePantera
Cowboys From Hell, Vulgar Display Of Power, Far Beyond Driven... legendarne stvari, covece. Bend sa najvecim mudima!

Nevezano za mracne tripove, slusao neko Mr. Bungle? Koja je to savrsena umobolstina - nevidjeno.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

ma da, zaboravio sam i FLA [koji umeju da variraju od odlicnih do slabih stvari] i theater of tragedy i sta sve ne.

da, morbid angel, najbolji death metal ikada.
volim i cradle of filth [jao bre, nyarla- pa ova muzika se ne slusa zbog textova! :cry: ]

bathory sam slusao kao wee lad, mislim da bih i sad mogao da cujem, mada je to infantilno.

pantera.. takodje za mladje, mada par stvari poput this love i cemetry gates i danas volim da cujem.

inace, ona izjava o preferenciji megadetha nad ranom metallicom... kao da si na trenutak komija channelovao! :x  :x  :x

Nyarlathotep

Ali, ipak, must dubbin' and keep Jah fire burning eternally.
Pre 4 godine sam otkrio da sustina mnogih stvari lezi u jednostavnosti, umerenost i cistoj emociji, te sam pored engleske romanticarske poezije zavoleo i haiku, kao sto sam pored Pantere, Death-a i Spiral Architect-a zavoleo i King Tubby-a, Jah Shaka-u, Mad Proffesor-a i ostalu crnu bratiju.  

Ali, mrak je ono sto vuce nazad...
"Blessed Are the Sick!", rekose Veliki.

Nyarlathotep

Ovo govorim kao ex-heavy metal gitarista. Metal'ka je tehnicki gledano puka beda u odnosu na Medjadet. Meni su cak i Slayer bili bolji od Metal'ke (bar zbog Kerija Kinga i par dobrih albuma). No Hetfild i ekipa su oduvek bili smekeri, odlicno svirali (do 1993. god kada je snimljen Live Shit) i uvek su imali zajebane producente, sto su naravno sve i naplatili. No, bedak je sto potpuno odose u 'smekere' i napustise muziku. Da su se samo raspali 1991.... Bolje bi bilo i da se Sepultura raspala posle Roots-a. Ne bi sad blamirali staro ime.

Lurd

Nyarla, za Nightwish ćeš da dobiješ line from heart to mind! :evil:

Ja jako volim NW i uopšte volim epic i simfo metal, a šampioni su mi Bal Sagoth, koji svoju muziku nazivaju barbaric metal. Pored njih, volim i ove mejnstrim favorite Rhapsody i Stratovarius (da znam da su Finci power metal, ali). Mada volim i ove rokerske metalce tipa Falconer.

Badija ima toliko da me mrzi da nabrajam, ali od indastrijala se zna ko su tate i jedan od mojih omiljenih bendova - http://www.ash-wednesday.com/en-logo.jpg
My trees...They have withered and died just like me.

Lurd

Šta se dešava? Zašto ne mogu slike da postiram? Bobane?

David

Pokusajte i sa Killdozer, Tad ili Big Black/Rapeman, dovoljno je 'tesko' (a nije - puj, puj, puj! - metal), kao i 'morbidno'.
Inace, rani DAF (iz 80-ih), ali to je prica za sebe (ne i za zanrovske klasifikacije)...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Lurd

Naravno da su Big Black i Killdozer strava, ali verujem da ih niko nije pomenuo zato što ne pripadaju pomenutim pravcima. A Tad mislim da je bio hit za tri leta, iako sam ih jako voleo onda.

Ja, inače, jako volim krautrok.

Black Mamba

Quote from: "Nyarlathotep"
QuoteOzric Tentacles
Imam samo Strangeitude. Odlicni su: malo roka, malo progresiva i elektrondze, malo jazza... i ispade kul kombinacija.

probaj da nadjes/skines The Hidden Step ...meni je taj album od njih najbolji

Quote from: "Nyarlathotep":( - boze, oprostio sam sebi sto sam kao klinac slusao Manowar, ali to nikada ne bih mogao da ucinim da sam slusao Nightwish. Gitarsko-horsko sviruckanje i pevusenje za decicu sa savrseno glupim tolkinoidskim tekstovima. Nista licno, ali muzika (poput stajlinga) im je ocajna.

:P ....Nightwish su super bre ..sad, zavisi, ko sta voli ....ja volim da cujem dobar zenski glas .....

a da ...zaboravila sam Dream Theater 8)

Ghoul

evo, pa ko voli...

ljubaznoscu d.j. STEVEa, u sredu 14. januara 20000004. godine ce u emisiji SUSPIRIA gostovati i muziku pustati:

NIKOLA UROSEVIC [iz KINOVIA] - neofolk, industrial i slicno

NIKOLA VITKOVIC [iz ALONE i COLD TRINITY] - domaca elektro [post] industrial scena.
mozda budu i deljena neka domaca izdanja...

emisija se emituje na talasima radija politike [cini mi se 105,2mhz] od 21:30.

Nyarlathotep

Dream Theater - mi behu jedan od omiljenih bendova. Tate sa Berklija - dugo sam tripovao da sam od Petrucija naucio mnogo toga o dzitri - kasnije sam shvatio da su to samo sportske fore koje se gube bez traga ako se ne vezba. A ja, hvala Jahveu, odavno vise ne vezbam takve tripove. Od Dream-a imama ama bas sve sto su ikada objavili, ali kada mi se desi da ih slusam vracam se uvek jednom od najvecih remek-dela  metal muzike - AWAKE - uz to sam odrasto. Dobri su i Images and Words, Falling Into Infinity i Change of Seasons + nesto lajvova, ali... odavno sam to izgustirao, sada mi to samo budi uspomene na dugogodisnju srednjoskolsku ljubav i plikove na prstima od vezbanja. Na svu srecu, nema vise takvih tripova. OK je progresive metal (Ako volis Dream i nadrkanu, cepacku svirku - probaj da nabavis legendarni CYNIC i njihov jedini album iz 1993. FOCUS - koje je to transcedentno ludilo. Da, pronadji i SPIRAL ARCHITECT,  mlade Amere koji su pojeli i Dream i sva  sranja koja su za Dreamom nastala - Simphony X, itd.

Monsinjore, prijatelju, od epic tripova sam kao klinac slusao Running Wild, Rage, Grave Digger, Gamma Ray i naravno Blind Guardian (Somewhere From Beyond, Imagiations From the Other Side i Nightfall in MiddleEarth su cuda, pogotovo Nightfall). Sto se tice Stratovariusa - slusao sam sve albume i najbolji mi je Visions (iako ne pratim vise sta rade okruzen sam umobolnicima koji skupljaju takve tripove, pa ako ti nesto od metala zatreba, cimaj...), a o Rhapsody ne zelim da pricam... keve ti, koji to iole zreliji i umom obdareniji bend moze da pesmi da ime Forest of Unicorns?   :x  :x  Jebiga, nikada nisam voleo D&D i ostala tolkinoidna sarenila bilo u muzici, bilo u knjizevnosti ili u RPG-u, iako sam krvavi Tolkinov fan. I dan danas volim (ali bas ponekad) da cujem stariji Helloween, Gamma Ray, Judas Priest... ali kad su se Rhapsody pojavili odavno sam ispao iz fazona da mogu da se napalim na bend koji fura tu ziku, a da nije idejni zacetnik i velikan poput prethodno navedenih. Slicna situacija je i sa Sonata Arctica - koje je to sranje za Judas Priest  - Painkiller, to su muda!

johnson bronson

Quote from: "Nyarlathotep"Nevezano za mracne tripove, slusao neko Mr. Bungle? Koja je to savrsena umobolstina - nevidjeno.

originalni bend mike patton-a? rula, ali vrlo malo znam o njima. inache, imash i phantomas koji je MP napravio nakon raspada FNM i Lovage u kom patton, cornell i neka riba pjevaju lascivne pesme.

A u vezi priche sa osamdesetih - Prva tri albuma MEttalice - sve autorstvo ti je dave mustain.

Horror zika? - gravediggaz (jako smeshno, laai imaju dobre semplove)
                  - BAUHAUS - meni neprevazidjeno autenticna bica, skroz ko iz zamka na kraju sela. filmuju te na jedan.
                  - Malo toxedomoon, ali oni su ameri.
                  - Tom Waits - Bone MAchine
                  - Johnny Cash sta god - covek filmove baca pod noge.

Cela ekipa iz HelmUta je sa dzez akademije, zato tolko riljaju na suvo, smorili su se od harmonizovanja.

Slazemo se za patikare sa EMTIVIJA, mada ja tu ubrajam i tipe O negative i dimmu borgir i ostale vikinske bendove. ne mogu da im oprostim malmsteena, dzej bi ga. In Flames su mi sve mocniji.

johnson bronson

a ima li neko band DANCE MACABRE?

ej nyarlatotetka, jel jos sviris ili je se samo secas?

johnson bronson

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Ja, inače, jako volim krautrok.

Deutche Americaniche Something Something?

Kraut Werk?

euh, kraut rok je imao muda. steta sto smo svi pod kokakolom pa schwabe nisu mogli da se razviju skroz.

Nyarlathotep

Mr. Bungle... da, to jeste maticni M. Patton-ov bend. I za razliku od Fantomas-a je nikad jaca svirka. Albumi: Mr. Bungle, Disco Volante, California - sve ih imam u MP3u. Ako ti treba samo reci...

QuotePrva tri albuma MEttalice - sve autorstvo ti je dave mustain
Dobro, nije bas sve, ali najveci deo najboljih stvari. The Call of Cthulhu je recimo njegov. Ma, zajeban je Mustaine - samo, 2003. godine je imao komplikovanu operaciju sake i Megadeth je vec krenuo sa prodajom koncertne opreme... no, Dave se izvukao i nastavljaju.  Oni su meni i dan danas jedan od retkih starih talme bendova koji nisu poptuno prsli.

Inace, sviram, sviram.... naravno. Samo ne vise talme - godinama nisam. Talme sam svirao po SKC bendovima sredinom devedesetih (95-99) - bednovi tipa Havoc, Orion (u ovom sam bacio 3 god. zivota).... POsle toga sam sa dvojicom super drugova dve godine svirao fusion jazz - no, posle nekog vremena sam skapirao da imamo samo 4 stvari, a vezbamo kao debili (i kod kuce i u studiju), tesam se naglo smorio od takve svirke. Obozavam moderan (i klasican) jazz, ali posto nisam skolovani muzicar morao bih zivot da ostavim ako budem zeleo da nastavim da sviram progresivni fusion jazz sa 3 minuta unisone svirke po stvari i slicnim umobolstinama koje mom umu nikako vise ne trebaju. Sa tim ortacima odem do studija na svaka dva meseca, cisto da se izimprovizujemo i ispraznimo muda.

Danas:
- Vec dve godine radim elektronsku mjuzu za prijateljima i imamo materijala za 3 albuma (samo fali studio za postprodukciju, tj. kes za studio). Njima, izmedju ostalog, snimam semplove dzitre i basa.

- Upravo sam skupio bend (10 meseci nisam svirao sa bendom - napalio sam se na Polaris) i sviramo DUB u razno-raznim svatanjima te reci. Bend cine dzitra, bas, udaraljke (kahon i kongo), bubanj, komp. prikljucen na razglas i vokal. Ima tu malo roots dub-a, ali ja zelim da izbegnem Kingston tripove (iako mnoge obozavam), jer smatram da dub moze da se svira i na neki beli nacin. Primer su ti odlicni bendovi Sofa Surfers (Aus) i Zenzile (Fran).  Cimam ih da zvucimo otprilike tako.

Nyarlathotep

Quote from: "johnson bronson"ne mogu da im oprostim malmsteena, dzej bi ga.

Jebote, koliko sam se ja kao klinac lozio na glavatu seljacinu!!! Neverovatno, ima sam sve koncerte na VHS-u i sve njegove sugave albume. Nije on bas najgori (jeste, serem!) ali kod njega me ubija to sto se od 1983 do danas ni malo nije promenio. Samo se jos vise udebljao i sve vise brlja pri stakato izdravanjima i arpedjima. I vira najneinvetiniji hard/heavy i prosipa neoklasicne fore koje je nabiflao do 16. godine zivota. Zato je tata Joe Satriani... upravo tata. To je covek koji je presao ludacki evolutivni put; to je lik koji se samim pristupom gitari mene naucio neke stvari. On bukvalno govori s tog Ibaneza. I ljigavi Vai je nikad jaci - cesto me podseti na Aphex Twina (ne pitaj zasto, moje paralele).

johnson bronson

Quote from: "Nyarlathotep"cesto me podseti na Aphex Twina

zasto?

johnson bronson

kul, slazemo se za dub i ostalo. jel znas da je Vai svirao sa Zappom? ima i jedan album na kom peva u horu.

Nyarlathotep

Znam da je Vai svirao sa Zapom - slusam Zapu. Koji je to umobolnik i jedan od najboljih tripadzija svih vremena.  Ovo za Vaia i hor nisam cuo, mada me ne iznenadjuje.  Zasto su mi slicni Aphex i Vai? Oni su razmazeni burzujski klinci koja su izrasli dvojicu dijabolicno nadarenih i uvrnutih muzicara.

A Dub, nikad jace zezanje kroz muziku bez preteranog fizickog zamaranja, a tripovi koje tu mozes da prospes su beskrajni, pogotovo sto mi klasican dub mesamo sa breakbeatom, triphopom... stoned jazzom. Od svega po malo da vozi i opusta....  :P .... ali sa obiljem triopova sa efektima (dzitra pogotovo) koji umeju da zabole po malo.

johnson bronson

Quote from: "Nyarlathotep"Znam da je Vai svirao sa Zapom - slusam Zapu. Koji je to umobolnik i jedan od najboljih tripadzija svih vremena.  Ovo za Vaia i hor nisam cuo, mada me ne iznenadjuje.  Zasto su mi slicni Aphex i Vai? Oni su razmazeni burzujski klinci koja su izrasli dvojicu dijabolicno nadarenih i uvrnutih muzicara.

A Dub, nikad jace zezanje kroz muziku bez preteranog fizickog zamaranja, a tripovi koje tu mozes da prospes su beskrajni, pogotovo sto mi klasican dub mesamo sa breakbeatom, triphopom... stoned jazzom. Od svega po malo da vozi i opusta....  :P .... ali sa obiljem triopova sa efektima (dzitra pogotovo) koji umeju da zabole po malo.

na albumu them or us vai i zappin sin sviraju gitare i na koricama tacno pishe cija je cija solaza, a Vai peva pratece bokale u svim pesmama.

Razmazeni burzuji koji postaju neverovatni muzicari? BEASTIE BOYS!

Koji rack furash, pedale i ostalo, gitara i pojacalo. Ja imam budzenog mexican fendera i hiwatt custom 50 amp.

zakk

hm ... 'vako:
- TYPE O NEGATIVE
- Iced Earth - Dark Saga (posvecen spawnu), Something wicked this way comes & Horror show albumi
- Mortiis, Cintecelle diavoli (valjda sam otipkao dobro)
- Hagalaz' Runedance
- LACRIMOSA - sve
- THERION - sve, sve, sve, i uvek, uvek, uvek
- COVENANT - nexus polaris!!!, ... seti jos nisam slusao, ko ima nek jauce
- Marilyn Manson

dodao bih i Sladjanu Milosevic  :evil:
sto ta zena ume da me baci u mrak, to je retko
preporucujem i turski Pentagram, album Anatolia

Within temptation su ok, sam je pevacica blago iritantna
COF - samo gledam spotove, i to vrlo rado :evil:
'tallicu batalio davno
Megadeth - moze, youthanasia i  cryptic writings i jos ponesto
na sitno:
Nick Cave i kompanija
Apocalyptica, Terabelam, Dark Tranquility, Eternal Tears of Sorrow, Sobre Nocturne, i tako to
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Lurd

Quote from: "Nyarlathotep"Znam da je Vai svirao sa Zapom - slusam Zapu. Koji je to umobolnik i jedan od najboljih tripadzija svih vremena

A jel imaš njegovu simfoniju? Onu koju je napisao pre smrti. Ja jako volim Zapu i imam ponešto toga.

Što se tiče najveći tripadžija, u "pop" muzici mi padaju napamet još Captain Beefheart i Snakefinger, a pride i Sun Ra.

Nyarlathotep

Razmazeni burzuji koji postaju neverovatni muzicari? BEASTIE BOYS!

Upravo tako! Koliko god dobri muzicari i tripadzije oni bili, nikakvi su producenti i label im je prso prosle godine. Sve fazone profurase, a ostase u svom fazonu. Ipak, naajvise sam se lozio na Ill Communications.

Monsinjore, nemam Zapinu simfoniju, mada moze se nabaviti. Vredi li?  

QuoteKoji rack furash, pedale i ostalo, gitara i pojacalo. Ja imam budzenog mexican fendera i hiwatt custom 50 amp.

Jadan sam ja... ocajno jadan. Imam Digitech RP 200 mul-ef procesor, VOX wah, i "Legend", sugavu kopiju Fendera koju sam zaradio kao klinac na sladoledu. Imam Harper sranje od pojacala (40W), ali za svirke koristim Roland Jazz Chorus 120 W  :lol: . Trenutno skupljam kesovinu za normalnu dzitru - jurim jednu odlicnu Yamahu: Pacifica 311S. Nesto sam se bas na nju naprzio.

Lurd

Quote from: "Nyarlathotep"nemam Zapinu simfoniju, mada moze se nabaviti.

Šta čekaš? Hitaj!

QuoteVredi li?

Ne znam, nisam slušao. Postoji samo jedan način da saznamo. Samo ti to nabavi i biću ti zahvalan.

Nyarlathotep

taurus-jor

Hmmm. Mračna muzika. "Horor" muzika. Svašta se ispod toga krije. Postoje bendovi-izvođači čija je muzika mračna, ima onih čiji su stihovi mračni, a ima i onih koji su sve to odjednom. Šta ga znam - ako vam ćale pored kolevke pušta podjednako Bitlse i Pink Floyd imate predispozicije da slušate mnogo šta, s tim što "bitlsovska" polovina gotivi melodiju i kompoziciju (ne obavezno british pop kompoziciju - Oasis mi ide po jetri), a "pinkflojdovska" - elegiju, mrak i takođe melodiju. Kad se u jednoj grupi spoje te dve komponente, dobije se - za mene - ubistveni koktel.

Sklon sam mračnim pločama. Nekada je to bilo izraženije, ali i dan danas jače me obuzmu takve stvari.

Nekada davno omiljeni bend bili su mi The Cure. Nisam ih zamrzeo, kamo li prestao da ih volim, ali sam se udaljio. Počeo sam od Disintegration i Kiss Me Kiss Me Kiss Me, a onda sam otkrio Seventeen Seconds i Pornography. A Forest sa Seventeen Seconds jedna je od najuzbudljivijih i najparanoidnijih stvari koje sam čuo u životu. A gotski album Pornography. Robert Smith je tu po "zvučnom" mraku odrao Closer Joy Divisiona.

Jedina mračnija ploča od Pornography za mene je Funhouse od The Stoogesa. Iggy Pop je na tom albumu probio sve moguće barijere. L.A. Blues - ono je simfonija-kakofonija umiranja. Neponovljivi užas.

Voleo sam i Stranglerse. Najdraži su mi, naravno bili Black And White (1978) (volite horor? ovo je čista desetka) i sumračni The Raven (1979). Pre toga su bili Rattus Norvegicus (1977) i No More Heroes (1977), ali mrak tu nije bio tako fokusiran, preovlađujuć i snažan.

Elektronika? Human League pre pop remek dela Dare (1981) i potonje propasti (mislili su da su dovoljno veliki, pa im se nije išlo na turneje), snimili su dve pionirske, eksperimentalne, ultra mračne ploče - Reproduction (1979) i Travelogue (1980). Kome je dostupno, neka se okuša.

Depeche Mode su mi bili "Bravo" grupa sve do Some Great Reward (1984). Na sledećem, Black Celebration potonuli su u mrak, ali je taj zaokret, po meni, doživeo kreativni vrhunac na Music For The Masses i klasičnom Violatoru. Violator je, inače, prvi CD koji sam ikada dobio. DM nisu moja omiljena grupa, ali te dve ploče varim sasvim lepo.

Još jedna grupa gde mi ne leži čitava diskografija. The Cult. U Beogradu su od njih stvarno napravili kult. A meni se sviđa njihova gotik faza. Dakle, Astburyev prvi bend Southern Death Cult (tačnije klasični indie singl Fatman/Moya) sledeći, Death Cult, koji je iza sebe ostavio jedan EP i jedan singl i konačno The Cult, koji je nastao direktno iz prethodne grupe - pukim odstranjivanjem onog Death. Najbolji mi je prvi Cult album, Dreamtime (1984), jer je potpuno gotik, a zlatnog grumenja nalazim, tu i tamo, na Love (1985), gde ih je već uhvatila Led Zeppelin zaraza. Electric (1987) je dobra ploča, ali meni daleko od omiljene, dok me mnogo hvaljeni Sonic Temple (1989) pomalo nervira - zbog mlake produkcije i nedotupavnih pesama tipa Wake Up Time For Freedom. :x  Nije im loš poslednji album.

E, sad je mnogo kasno. Nastavljam sutra.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Lurd

jore, avatar - respect. Možda bi bilo bolje da si se još krupnije uhvatio iz gornjeg rakursa, pa da bude malo hororičnije, ali i ovako je  :|

Black Mamba

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"jore, avatar - respect.

aaaaaa ...definitivno je bolji nego predhodni 8)

+

u vezi Pink Floyd, potpisujem ....secam se kad sam prvi put cula Pulse (live), jeza me uhvatila koliko to dobro zvuci ....

+

ADF ....Asian Dub Foundation ...mmmmmislim, nemaju neke (nikakve) veze sa hororom, ali nekako mi padose na pamet ....respect! 8)

+

...........

godclone

Neke nove stvari koje su poprilicno zanimljive....
Lollipop Lust Killl
Kidney Thieves(ej kakav spot...ej mleko....ej grudi...ej....)
Deadsy
...a Orgy su vec dokazani carevi....

Nyarlathotep

Quote from: "Black Mamba"
ADF ....Asian Dub Foundation ...mmmmmislim, nemaju neke (nikakve) veze sa hororom, ali nekako mi padose na pamet ....respect!

Da, ADF, svakako! Ali samo prva dva albuma: Facts and Fictions i Rafi's Revenge. Ovo kasnije je manje-vise MTV palamudjenje bez snage i ideje ova prva dva. Facts and Fictions... to je mene, izmedju ostalog, i skinulo sa straight metala.

johnson bronson

de si nyarlothothepe!

cuo sam mnogo dobrih stvari o toj pacifiki, value for money i te fore, imam u nekom total guitar-u i recenziju, u zdravlje da je razbijes na bini.

mr. t-jor, koji vazda salje dobre stvari u vezi sa muzikom, naterao me da se ponovim. BAUHAUS ljudi - to je mracno koliko oces. Bela lugoshi's dead, She's in parties, contract...

Nyarlathotep

Quote from: "johnson bronson"
u zdravlje da je razbijes na bini

:|

Gwydion

Endvra - Odlican ritual/industrial inspirisan Lovecraft-om
ZeroKama - ritual/industrial inspirisan Spare-on/Crowley-em
SPK
Psychic TV
Coil
Valefor
Bauhaus
Inkubus Sukkubus (Wicca bend koji je svojevremeno uglavnom tezgario po The Pagan Federation okupljanjima)
Alien Sex Fiend
Sun God (nije bas horror ali je odlicna muzik ainspirisana Voodoo/Santeria tematikom)
Skinny Puppy (Takodje ne bar direktno horror inspirisano ali veoma opako)
Die Form (ne horror ali veoma fetish i sm muzika)
The Misfits/Samhain/Amebix.T.S.O.L. i sav ostali death rock (Ghoultown npr)

Plus jos mnogo toga naravno ...

Ghoul

dobar ti izbor gwydione, mada za te prve 2 nisam cuo, a zvuce zanimljivo.

nego, otkud ti da skinny puppy nije horror inspirisano, kad je to grupa sa najvise horor-film semplova u istoriji, sa horor-textovima, horor-pevacem, i nepatvoreno horor-nastupima [neprevazidjeni live nastupi!]?

coil is creeeeepy... suptilni horror...

Gwydion

Zato sto ja Skinny Puppy dozivljavam kao nekog ko je mnogo vise iznad horrora nego sto je to npr death rock koji koristi horror ikonografiju radi nje same. Mislim, porediti recimo The Cramps (koji su takodje enormno bitan i dobar bend) i Skinny Puppy iako to ovde nismo radili bilo bi besmisleno jer je upotreba horrora/reminiscencije na filmove kod obe grupe tu iz sasvim drugacijih razloga. U krajnjoj liniji horror mizanscen ulazi u rani "gothic' jos u batcave klubu gde su se horrori i pustali kao redovni klupski program. Ali to je drugacija prica nego kod pomenutih Skinny Puppy. U tom smislu ja ne zelim da ogranicim SP na takav pristup :)

Kad vec o tome pricamo ja bih pridodao spisku i ceo psychobilly (The Meteors, Batmobile i sl).

Sa druge strane 99% metal grupa ne bih uopste uzimao ozbiljno u ovoj raspravi jer je tu evidentan nedostatak osecaja za dobar ukus   :evil:

Sto se tice Endvre i Zero Kame ako ih ne cujes dok se ne vratis mogu snimiti pa recimo dati Sandri da ti da ako se budete videli. moze tako?

Ghoul

znas sta, mozda je naslov ovog topika pomalo glup, ali nije mi pao bolji: u svakom slucaju, mislio sam da ovde objedinimo pricu o svoj 'mracnoj' muzici, od mracnog ambijenta pa do industrial metala.

svakako da je to sirok kisobran pod koji spada sve i svasta, ali ne vidim neki smisao u preteranom seckanju na kategorije, a narocito ne po smislenosti i svrsi upotrebe 'horora'.

svakako da eddie [maskota irona maidena], ili egzibicije alis kupera spadaju u drugaciju vrstu horora od onoga sto radi s. puppy, pa u dobroj meri i od radova rob zombija, ili od horora koji tomas ligoti unosi u radove current 93, ali ovo je topik za horordzije i s/f-ovce [no pun] da pricaju o muzici koju slusaju a ima neke bliskosti sa ovdasnjim zanrovima, bez pokretanja jos 16 topika na slicne teme.

inace, slazemo se, a kako vidim, i poznajemo. :)

ameri koje sam do sada upoznao suvise su normalni za vrstu muzike koju slusam, pa cu izgleda morati da sacekam i vratim se u srbiju da bih cuo tu ezoteriju koju pominjes.

Gwydion

Idem ja da legnem, topic je sasvim OK samo ja sam picajzla po nekim pitanjima. No ovde je pet ujutru pa cemo kasnije u toku dana da nastavimo  :)

devilock

ghoule verovatno tu u CA ima zilion ovakvih, ali mislim da bih balavio unutra dok me ne isteraju:

http://www.vinylfetishmusic.com/Merchant2/merchant.mv

horor na vinilu ahhh

Ghoul

hvala na linku, delujekao super mesto=ali= cijene CD-a su ovde sumanute, i zanemarljiv je broj onih za koje bih pljunuo 15-30 $

sem toga, imam par ljudi U BEOGRADU koji su mi ekvivalenti ovakvih shopova, a od njih rezem za DZ...

devilock

za cd-ove naravno da je skupo ali sve sto je izlozeno na sajtu su ploche  :D

a u bg-u treba da se vucaram na 4-5 nedeljnih berzi da bih uhvatio jednu ili dve zaista zanimljive. i onda budu 10E najmanje  :roll:

Ghoul

kad sam kazao 'ljudi' nisam mislio na BERZE.

u zivotu sam kupio samo 10-ak CD-a s muzikom, a imam ih preko 150.

slicno vazi za divx= kupio sam mozda 3-4, sve ostalo sam menjao/rezao/zavrsavao s 'ljudima'...

mandarina

Quote from: "ghoul"znas sta, mozda je naslov ovog topika pomalo glup, ali nije mi pao bolji: u svakom slucaju, mislio sam da ovde objedinimo pricu o svoj 'mracnoj' muzici, od mracnog ambijenta pa do industrial metala.

svakako da je to sirok kisobran pod koji spada sve i svasta, ali ne vidim neki smisao u preteranom seckanju na kategorije, a narocito ne po smislenosti i svrsi upotrebe 'horora'.

svakako da eddie [maskota irona maidena], ili egzibicije alis kupera spadaju u drugaciju vrstu horora od onoga sto radi s. puppy, pa u dobroj meri i od radova rob zombija, ili od horora koji tomas ligoti unosi u radove current 93, ali ovo je topik za horordzije i s/f-ovce [no pun] da pricaju o muzici koju slusaju a ima neke bliskosti sa ovdasnjim zanrovima, bez pokretanja jos 16 topika na slicne teme.

ameri koje sam do sada upoznao suvise su normalni za vrstu muzike koju slusam, pa cu izgleda morati da sacekam i vratim se u srbiju da bih cuo tu ezoteriju koju pominjes.

zasto kada istu mozes ovde da slusas?
pre bih nazvala gothic a ne horor muzikom...slusam je ne zato sto zelim da je slusam nego zato sto mi je nametnuta..i sva gore pomenuta imena mi nisu strana...
cak sam bila prosle subote u javecem gotic klubu Sabbat u San Diegu, gde se skupljaju tvoji drugari i drugarice odeveni u crno, cipke, metalne aksesoare, frakove, polunagi, sa zanimljivim make-up-opm (i muski i zenski svet)...treba videti kako se zanimljivo krecu uz ebm i industrial, future zvuke...:)
Je ne veux pas travailler
Je ne veux pas déjeuner
Je veux seulement l'oublier
Et puis je fume

Gwydion

Quote from: "mandarina"
Quote from: "ghoul"znas sta, mozda je naslov ovog topika pomalo glup, ali nije mi pao bolji: u svakom slucaju, mislio sam da ovde objedinimo pricu o svoj 'mracnoj' muzici, od mracnog ambijenta pa do industrial metala.

pre bih nazvala gothic a ne horor muzikom...slusam je ne zato sto zelim da je slusam nego zato sto mi je nametnuta..i sva gore pomenuta imena mi nisu strana...
cak sam bila prosle subote u javecem gotic klubu Sabbat u San Diegu, gde se skupljaju tvoji drugari i drugarice odeveni u crno, cipke, metalne aksesoare, frakove, polunagi, sa zanimljivim make-up-opm (i muski i zenski svet)...treba videti kako se zanimljivo krecu uz ebm i industrial, future zvuke...:)

Ma da, ja zaboravih da pomenem mozda najlepsi aktuelni primer horror pop-a, a to je Zombina and the skeleton. mandarina, horror jeste sastavni deo mizanscena cele price jos od vremena Batcave kluba u Londonu. Dakle to u neku ruku jeste i horror i gothic/deathrock :)

mandarina

Quote from: "Gwydion"
Quote from: "mandarina"

Ma da, ja zaboravih da pomenem mozda najlepsi aktuelni primer horror pop-a, a to je Zombina and the skeleton. mandarina, horror jeste sastavni deo mizanscena cele price jos od vremena Batcave kluba u Londonu. Dakle to u neku ruku jeste i horror i gothic/deathrock :)

odlicno, hvala na informaciji..:)
bas se radujem iducoj suboti u sabbatu  :?:
Je ne veux pas travailler
Je ne veux pas déjeuner
Je veux seulement l'oublier
Et puis je fume