• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Teškoće i diskriminacije hetero muškaraca

Started by Loni, 16-01-2013, 13:50:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Nije. U Filadelfiji sam sa ćerkom tražio gde da kupim dobru ribu. Naletimo na grčku prodavnicu nekih grčkih andramolja i pitamo Grkinju gde u blizini ima dobre ribe. Ona promuva nešto kao - Karerou. Dugo smo dumali dok nismo skontali da je rekla - Garret Road. U Tulsi smo otišli na neku grčku svetkovinu, da cimnem jedan cipuro i pojedem neki grčki specijalitet. Bilo i folklora. Od folklora do klope sve je bilo grčko, ali izvitopereno. Te male zajednice u svetu su getoizirane u svom etnosu u tolikoj meri da nikad ne postaju Amerikanci, pa i dalje ne razumeju jedni druge.

Jesam sreo ljubitelje SF-a. Svima je bilo drago, ali nikada neće čitati moje knjige, jer nisu na njihovom jeziku. Jaz u etnosu je mnogo dublji nego što ti zamišljaš. Ni vuk ne može da promeni čopor tek tako. Tvoje konstrukcije su obilne, jer znaš premalo o tom svetu kome nudiš rešenja. Samo se izlažeš poruzi onih koji to znaju bolje. Bar su čitali više od tebe.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Loni, mislim da previđaš neke prilično fundamentalne stvari - da bi došao u poziciju da letuckaš po svetu po SF konvencijama moraš da imaš mnogo preduslova koje bismo mogli kolektivno da nazovemo državom blagostanja. Do sada su jedine države blagostanja u ljudskoj istoriji bile nacionalne države.

Izgradnja nacije ne podrazumeva nasilje nad individualnim identitetima, inače liberali ne bi podržavali nacionalne programe.

Loni

To o čemu Scallope vi govorite (deo o čitanju nečijih knjiga) više je vezano za jezik, a ne za etnos.
Jezik po meni već jeste bitan.
Zapravo realne granice i jesu jezičke granice. Zato će građani Prištine (današnji) nama biti uvek dalji od građana Zagreba.
Zagrepčani mogu da te čitaju i s njima se sporazumevaš. Sa tipičnim Prištincem ne možeš.

Jezik čini da su srpsko i rumunsko selo iako ih deli samo jedna reka, dva različita sveta dok su Paragvajci i Španci na nekim istim dužinama.

Za moju familiju koja je u Milvokiju važi da su najstarije generacije jako getoizirane. Tako baba i deda imaju kafanu u koji dolaze samo Srbi (U Čikagu ih ima 250 000 a u Milvokiju oko 50 000) i svi su u getou.
Međutim što idemo ka mlađim generacijama to je sve integrisanije.
Sumnjam da unucu biraju drugare u školi po etnosu, a ne po sličnosti i interesovanjima.

Getoiziranost ima prirodni rok trajanja.

Franz Xaver von Baader

loni, vidiš dečko, gospodin scallop te može upozoriti da strašno lupetaš, ali ti ne može objasniti u čemu griješiš
pingvin će ti sve reći
albedo bezveze ruži, ne znam što ga tišti. ali čak i takav kočijaš je na višoj razini od tebe, jer ti nemaš nikakav temelj, sve paralele vučeš iz zraka, upinješ se da objasniš nešto a nemaš snage to izvući i naposljetku ćeš vjerojatno - prdnuti.

pozivaš se na atenu, tebi je to vjerojatno model građanskog društva, imaju unverzitete i filozofiraju. možda su čak individualci, liberali i seksualci i aktivisti. dakle, krljić ti kaže nešto o nacionalnim državama kojih se gnušaš, pa kao argument vadiš grčke polise. jasno, subjektivno fantaziranje pomaže da sve bude relativno ("Relativno je šta je moderno društvo") i otuda ti možeš maštati o grčkim individualcima. i to već godinama činiš; subjektivno maštaš o stanju svijeta, o grčkim individualcima koji filozofiraju na čajanki na univerzitetu.
e pa vrijeme je da odrasteš i pustiš dječje stvari. nema ništa relativno u smislu da svatko vidi svijet kako hoće. svijet je dekodiran, fiksiran u pojmove i katalogiziran u knjige i knjižnice.
"Da su države tipa polisa opstale 1000 godina kasnije, ko zna šta bi" su dječje stvari. da ti imaš jaču oštricu, više bi znao i ne bi tako lupao. "da je" ne vrijedi ništa i to je ordinarna pusta gulovska mašta.

polisi NISU opstali, grci NISU bili individualci, klasna, seksualna, aktivistička pripadnost NIJE bitnija od nacionalne... i tu nema ništa relativno, to su ti apsoluti u stanju svijeta kojemu pripadaš, a njihova apsolutnost je izvedena iz uspjeha. postoji samo jedan način da to dovedeš u pitanje: to nije nesuvislo brbljanje kakvo upražnjavaš, nego POSTAVLJANJE novog teoretskog modela koji će zakriliti dosadašnje i na taj način postići USPJEH.
znači, kada bi ti ovdje na forumu stavio suvisle postove i postigao da se diskutanti zapitaju i zamisle, e to bi bio jedan temelj i sukladno - mini-uspjeh. za sada nisi ni blizu, štoviše, sve što pričaš je istinski promašeno i ruši se od slabosti.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Loni

Pingvin, sama činjenica da se neki Srbi ovde više slažu s tobom nego sa mnom,
da su ljudi izdeljeni u klanove (ne po nacionalnom ključu) opet radi šta?
RUŠI MIT O BITNOSTI ETNOSA.

Nigde ne kažem da je bitnost etnosa na nuli.
To naravno ne mož' biti, ali da je toliko bitna, onda bi svaki Hrvat podržavao svakog Hrvata, a Srbin Srbina.

Ja se od Hrvata na forumu dobro slažem sa Saturnicom i Ellom.
Ti od Srba imaš mnogo sebi sličnih.
Šta to govori?
Da su neke druga karakteristike preglasale bitnost etničke pripadnosti.

Da ne govorimo o Hrvatima koji slušaju srpsku muziku koje se mnogi Srbi gnušaju i obrnuto.

Nije meni Atina nikakav ideal građanskog društva jer je imala ropstvo. Njena civilizacija može biti samo na RELATIVNO visokoj razini.

Meni i dalje ostaje misterija šta toliko vidite u nacionalizmu?
Jezik već razumem jer to jeste vidljiva barijera.
Razumem i državne granice jer i one postoje kao konkretna stvar.
Razumem i patriotizam (u smislu da želimo da na ovoj teritoriji bude što bolje; što jača ekonomija, razvoj itd).
ali ne razumem insistiranje na samom etnosu.
Zašto ne bih želeo da svi građani Srbije osete poboljšanje već prvo Srbi, pa onda Romi, Mađari, Bošnjaci ili Hrvati?

I nije istina da nemam utemeljenje. Pa sve višenacionalne komunističke države 20.veka su funkcionisale baš u skladu s mojim uverenjima.
SSSR, SFRJ i Čehoslovačka bile su zemlje samo s poželjnim patriotizmom, ali ne i poželjnim nacionalizmima.

Stipan

A? Slažeš se sa Saturnicom?! Si ti siguran da je dobro poznaješ?

Loni

Franz Xaver von Baader

Quote from: Loni on 17-02-2013, 11:24:44

SSSR, SFRJ i Čehoslovačka bile su zemlje samo s poželjnim patriotizmom, ali ne i poželjnim nacionalizmima.

i sve su se raspale dok si reko keks

Ja se od Hrvata na forumu dobro slažem sa Saturnicom i Ellom.

to nisu hrvati. to su djevojčice, a hrvati smo zosko, bimbo, ja... i mi znamo kako se tretira lonije

Pingvin, sama činjenica da se neki Srbi ovde više slažu s tobom nego sa mnom,
da su ljudi izdeljeni u klanove (ne po nacionalnom ključu) opet radi šta?
RUŠI MIT O BITNOSTI ETNOSA.

pa ti si prvi složio klanove po nacionalnom ključu. stoga, prestani se isprazno pretvarati.
jedino što se ruši su tvoje predrasude i sve treska sto na sat
ne radi se o tome da se hrvati i srbi ne mogu slagati. haha, koja naivnost, pa i u hrvatskoj imaš perverte i ljude bez ukusa koji gledaju iste filmove kao ghoul i krljić, čituckaju sf kao scallop i krimiće kao jevtropijevićka. pobogu, imaš na tisuće zbunjola poput tebe koji nisu izbistrili stavove ni o čemu. ali kada dođe do krajnje točke, kada se podvuče crta i donosi odluka, onda će ti lijeva jevtropijevićka kazati da više voli čosića nego aralicu, a maštač ghoul će u fantaziji čerečiti albance.
dakle, nije pravo pitanje slažu li se hrvati i srbi i vole li iste stvari, nego DA ONI USPROKS TOME ŠTO VOLE ISTE STVARI SVEJEDNO - RATUJU.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Loni

Nisam ja svrstavao.
Moj dijagram samo je konstatovao činjenično stanje.

Pa ratuju ljudi trenutno jer je dako servirano i diktirano.

Homo sapiensi postoje možda i milion godina.
Nacije u savremenom smislu postoje nekoliko vekova.
To je minoran vremenski deo postojanja vrste.

Šta ako zamre ta važnost za dva, tri, veka...
a homo sapiensi nastave još milion godina.

Nisu samo Sojveti, Jugosloveni i Čehoslovaci bili veštačke nacije.
Pa to su i Italijani, kao i sve, ali bukvalno sve nacije zapadne hemisfere (Od Kanade do Čilea)
plus afričke nacije čije su zemlje nastajale lenjirom.
Veštačka nacija su i Australci (i to sastavljeni od Engleza i njihovih vekovnih dušmana Iraca)

Ne vidim problem da granice zemalja budu u budućnosti važne koliko i današnje granice između opština.

Evo ja više volim svoju opštinu Čukaricu od susedne opštine Novi Beograd.
Navijam da se što više izgradi na Čukarici, a ne na Novom Beogradu koji je preforsiran na uštrb ostalih.
Krivo mi kad pomislim da Novobeograđani mogu biciklom zbog staza preko mosta
da dolaze vrlo lako do jezera (koje svih 8 km pripada našoj, a ne njihovoj opštini),
a ja sa Banovog Brda ne mogu da se spustim do obale jezera jer nema staza od brda do ravnice.
Navijao bih za ovdašnje klubove, a ne za njih preko reke, ali opet
ne želim ni Novobeograđanima ništa loše.  (Samo da se manje prse  :roll:)
i želim da se dobro osećam i kad pređem reku.
Jer i tamo je moj Beograd.

Sve je dakle u granicama sitnog rivaliteta.

Zašto tako ne bi bilo i sa državama?
Sitni smo rivali u sportu i ekonomiji.

E sad zameni opština sa državom, a Beograd sa svetom ili bar Evropom.
Dakle sitni rivaliteti između država, ali sve je to moj SVET.

Šta bi falilo da svako može svaku državu da doživi kao svoju?
Umesto da je Hrvatska samo tvoja, Srbija samo moja, šta fali da svaka zemlja bude na neki širi način i svačija.

mac

Kanada se cepa po englesko-francuskoj liniji, Belgija se cepa po flamansko-valonskoj, Španija po kastiljansko-katalansko-baskijskoj. Jake su to sile, apsolutno nezanemarljive. Potrebno je uložiti mnogo dobre volje da držiš na okupu ljude koji ne mogu da razgovaraju apsolutno ni o čemu, a ne samo o SF-u, jer bukvalno nemaju zajednički jezik. Naveo si primer poznavalaca SF-a koji se međusobno razumeju, ali u tom primeru zanemaruješ da svi znaju engleski. Pretpostavljam da ti predlažeš da svima engleski bude maternji jezik. To je smešno, ali neka ti bude. Kad Francuska, Nemačka, Rusija, Kina, Japan, Indonezija, Brazil, i svi ostali, usvoje engleski kao maternji, onda će ga usvojiti i prkosna Srbija, uveravam te. Ne pre toga.

scallop

Da je Pingvin mudar kao što nije, on ti nikada ne bi savetovao da postavljaš svoj model, jer to sve vreme radiš. Zapravo, nesvesno ti je dao podršku, te nastavi iz sve snage sve dok njega ne uveriš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Quote from: Stipan on 17-02-2013, 11:47:32
A? Slažeš se sa Saturnicom?! Si ti siguran da je dobro poznaješ?
Objasni mi sto si s ovim htio reci?????  I to odmah!

Albedo 0

Quote from: Loni on 17-02-2013, 10:08:14
Recimo ROPSTVO. Postoji teorija da ga nije bilo, ne bi neki Grci počeli da se bave filozofjom koja je nastala iz dokolice.
Imali su svo slobodno vreme pa zato odoše u filozofe.

recimo da opet iznosiš neistine

Grci su najveći dio svoje filozofije kopirali od indijske civilizacije Mohendžo-daro, dakle, nikakvo ropstvo nije omogućilo ljudsku misao

QuotePravoslavlje je odigralo ulogu održavanja Srba u Otomanskoj Imperiji.
Ali više nema Otomanske Imperije i više nema potrebe da pravoslavci imaju monopol nad srpstvom.
Plus što živimo u vremenu intezivnog razvoja nauke.

budala ostaje budala

ako ništa drugo, pravoslavlje i dalje ima monopol nad srpstvom iz prostog razloga što jedino baštini srpsku istoriju, za razliku od tebe koji znaš 3-4 vladara iz dinastije Nemanjića, i to možda. O ktitorstvu i ostalom da ne pričamo

Sveti Sava je Srpstvo. Tačka.

Niko nema ništa bolje da ponudi a da ima ikakve veze sa istorijom naroda na ovom prostoru

Albedo 0

Quote from: Loni on 17-02-2013, 12:29:14

Umesto da je Hrvatska samo tvoja, Srbija samo moja, šta fali da svaka zemlja bude na neki širi način i svačija.

a najbolje bi bilo da tvoja kuća i tvoja žena budu svačiji

Stipan

@Saturnica

Loni i ti ste bliski po razmišljanjima i ubeđenjima koliko i Sirius B i planeta Zemlja.
Eto šta sam hteo reći, goropadnice jedna.

Loni

Da Mac, to su sve jezici.

Što se tiče Kvebeka, male su šanse da se otcepi jer Kvebečani nisu iskoristili priliku kad su imali više argumenata (Tad je francuski jezik bio jači).
Danas Kvebečani vide da se bez engleskog jezika jednostavno ne može.

Uzgred od ptošlog referenduma u Kvebeku (1994) otkriveno je jako mnogo nafte u provinciji Alberti.
Upravo zbog toga Kanada je ušla u top10 svetskih naftaša.

Otcepljenje od Kanade sada je i otcepljenje od nafte osim u slučaju da se otcepi sama Alberta.

U Katoloniji sam bio. Nemam ništa protiv da se otcepi.

Ali pazi ako već vrednujemo jezik kao glavnu barijeru, to ne ide u prilog ovima što bi da zadrže Kosovo.
To tačno ide u prilog Jugoslovenima - onima koji su protiv razgraničenja jugo naroda (pa i u prilog jedinstvenoj BiH), ali ne i onima koji su za razganičenje Srba i
Albanaca jer su jezici bez ikakve veze jedan s drugim.

Loni

Quote from: Бата Животиња on 17-02-2013, 12:57:56
Quote from: Loni on 17-02-2013, 12:29:14

a najbolje bi bilo da tvoja kuća i tvoja žena budu svačiji

Uuuuu baš ti je poređenje!
Žene će pripadati onima koje same odaberu.
A kuće su premali prostori da bi bili svačiji.
Za razliku od njih države su ogromne (celo čovečanstvo može teoretski da stane u okrug Rim).

I ne mislim bukvalno da svi živimo u jednoj zemlji, ali da se dobro osećamo u svakoj zemlji.

I danas imaš elitu tipa Novak, Žerard itd. koji imaju više zemalja.
Dakle elita može, i Željko Mitrović ima jahtu koju usidruje na Brijonima, a mi običan narod da gutamo svađalačke žvake.

Loni

Quote from: Stipan on 17-02-2013, 12:59:05
@Saturnica

Loni i ti ste bliski po razmišljanjima i ubeđenjima koliko i Sirius B i planeta Zemlja.
Eto šta sam hteo reći, goropadnice jedna.

Nije to bitno već UVAŽAVANJE.
Džentlmenizam!

Vrlo se razlikujem od Anomandera pa opet mogu da se složim jer kad su sa obe strne džentlmeni koji drže nivo u smisli poštovanja sagovornika,
onda je komukacija sa svakim moguća.

Albedo 0

Quote from: Loni on 17-02-2013, 13:04:55

Uuuuu baš ti je poređenje!
Žene će pripadati onima koje same odaberu.
A kuće su premali prostori da bi bili svačiji.

nisu toliko mali, npr neki Albanac bi se sigurno zadovoljio sa 15% tvoje kuće

no problem je sasvim drugačiji, većina ljudi na planeti se ne slaže sa tobom, a da bi sproveo svoj plan u djelo ti moraš da ih prevaspitaš

to je i Hitler mislio da radi

lilit

Slusaj Bato,
Ovoliko sranja po drugima je u mom Univerzumu dozvoljeno samo onima koji ne kriju svoj identitet ko pičkice. Ovako je jadno.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Stipan

Quote from: saturnica on 17-02-2013, 13:08:53
Tako je Loni!!

Tako je Saturnice!!!

Šta sve ove cure neće uraditi, ne bi li me opovrgle...

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 17-02-2013, 13:24:08
Slusaj Bato,
Ovoliko sranja po drugima je u mom Univerzumu dozvoljeno samo onima koji ne kriju svoj identitet ko pičkice. Ovako je jadno.

Ooooh, aj lav it ven ju tok drti!

Meho Krljic

I da malo pomognemo Loniju evo tri pasusa Vila Kimlike koji objašnjavaju malo podrobnije šta on podrazumeva pod savremenim socijetalnim kulturama, kako one grade nacije i kako to nije tek prosta vezanost za krv i tlo kako ide romantičarski kliše. Izvinjavam se na ne preterano dobrom kvalitetu, mrzelo me da priključujem skener pa sam slikao knjigu:

Milosh

Quote from: Meho Krljic on 17-02-2013, 13:40:25
Slusaj Bato,

Mi tu!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Albedo 0

Slusaj Bato,

gotovanko, to je toliko važno da ja još uvijek ne znam kako se ti zoveš

siguran sam da negdje na forumu piše, ali me baš zanimalo kako se bečka gotovanka zove da još to ne znam

vidim, sve je problem, samo laganje i obmanjivanje je dozvoljeno

džin tonik

bato stvarno pretjerujes. pa kad ti vec i slobodanka tako otvoreno skrene pozornost na glupost... ne znam, na tvom mjestu zapitao bih se kakvu sliku dajem o srbima, ako ti vec nista drugo nije sveto.

tomat

Quote from: Бата Животиња on 17-02-2013, 15:51:48
vidim, sve je problem, samo laganje i obmanjivanje je dozvoljeno

bre Bato, pa ako to tako posmatraš onda si i ti lagao i obmanjivao, evo recimo ovde

Quote from: Бата Животиња on 10-03-2011, 18:19:55
I naravno da postoji ''pre'' svemira, čak i big beng se ne dešava u nultoj tački, već je prvo prošlo 3-4 milionita dijela sekunde. neka me niko ne drži za tu brojku, jedino je sigurno da nije bilo 0,00000000....0
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

ja nikad lagao svjesno nisam

na tom konkretnom primjeru ne vidim ni sada šta je laž, ali kad bi mi neko pokazao šta je istina ja bih to i prihvatio

s druge strane, Loni mene nekoliko strana ranije na ovom topiku pita zašto ja mislim to što mislim, a on je devijantna manjinska pojava na svjetskom nivou sa svojim kosmopolitskim apstrakcijama i folerskom izolacijom u odnosu na enticitet

on analizira društvena dešavanja, a govori o izmišljenom društvu, predlaže rješenja za nepostojeće probleme, izmišlja da identiteti izazivaju sukobe i skrnavi društvenu nauku XX vijeka

tomat

pa ti kažeš da "sigurno da nije bilo 0,00000000....0", a to sumnjiva tvrdnja, da ne kažem obmana.

ja samo naslućujem šta je Loni hteo da kaže, i meni takođe izgleda da je to više plod mašte nego što je utemeljeno u realnom životu (iako o temi o kojoj diskutujete gotovo da ništa ne znam), ali ipak mislim da je tvoja reakcija preterana. on se pača u stvari koje verovatno nedovoljno poznaje, ali nije ni prvi ni poslednji na ovom ili bilo kojem drugom forumu.

ja ipak mislim da je Loni plaćenik  :lol:

toliko sam samo hteo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Mme Chauchat

Quote from: Milosh on 17-02-2013, 14:23:58
Slusaj Bato,

Mi tu!
Ih auh!

PS
Quote from: zosko on 17-02-2013, 16:10:50
bato stvarno pretjerujes. pa kad ti vec i slobodanka tako otvoreno skrene pozornost na glupost... ne znam, na tvom mjestu zapitao bih se kakvu sliku dajem o srbima, ako ti vec nista drugo nije sveto.
xrofl

PS2
Quote from: Loni on 17-02-2013, 13:04:55Žene će pripadati onima koje same odaberu. 
A jel uz vlasnički list? xfoht

Albedo 0

pa moja reakcija nije samo na ovaj konkretan topik nego na Lonijevo višegodišnje bulažnjenje. Jedino što sam sad našao vremena i volje  8)

a ne znam šta ima sumnjivo u tvrdnji da još niko nije odredio u teoriji velikog praska šta se desilo na apsolutnom početku vremena. niko nije dotle došao, bar da ja znam, nisam neki fizičar ali brujali bi na sva zvona da su došli do 0,000000000....0 momenta, a nisu.

tomat

pa već smo pričali o tome, to što ne znaju šta se desilo ne znači da je veliki prasak krenuo sa zadrškom od "3-4 milionita dijela sekunde", kako ti tvrdiš da je sigurno bilo.

ali to je za drugu temu.

Albedo 0

Druga tema, prva tema, svejedno, tu je jedina poenta da ''naučni pristup'' nije radikalno odvojen od vjere već predstavlja vjeru da u u tim nepoznatim milionitim dijelovima sekunde nema ničega što može da poremeti ''naučni pristup''. O tom periodu svaki ''naučnik'' može da zna koliko i svaki vjernik.

A Loni ignoriše apsolutno neoboriva istraživanja ljudskih sistema vrijednosti u nekoliko desetina zemalja, zato što misli da je on bogom dan da proglasi etnički identitet i religiju za uzročnike ratova i raznih katastrofa. A gdje je dokaz za to? Dakle, lupeta o nečemu što je nabubao na časovima marksiszma iz SFRJ epohe a što je čista laž.

Josephine

Quote from: Бата Животиња on 17-02-2013, 15:51:48
siguran sam da negdje na forumu piše, ali me baš zanimalo kako se bečka gotovanka zove da još to ne znam

kako je ona gotovanka, ako na forumu piše a TI ne znaš? i koga briga što TI ne znaš?

ljudi koji stoje iza svojih stavova, predstavljaju se imenom i prezimenom. nijedan tvoj stav ovde ne može da bude relevantan. mislim, može, ali za pičkice, jel.

Джон Рейнольдс

Јака ствар, права имена. Д. разумем, она би да сталкује Бату, али какве сад то везе има? Нека знаш, нека не знаш; знам како се зове Бата, али не знам како се зове Фадр Ђејп. Не знам ни Лони како се зове, могао бих да нађем. Обрни-окрени, па шта?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

D, znaš li ti šta uopšte znači riječ gotovanka?

Josephine

Джон Рейнольдс

Још само нешто...

Slusaj Bato,

Крије ли твој драги Золе индентитет (ко пичкица)?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Zosko se imenom i prezimenom svojevremeno razotkrio pred znatiželjnim pogledima sagitaške publike. Ali istina je i da Zosko piše mnogo gore stvari nego Bata, makar količinski  :lol:

Loni

Quote from: Бата Животиња on 17-02-2013, 17:01:57

A Loni ignoriše apsolutno neoboriva istraživanja ljudskih sistema vrijednosti u nekoliko desetina zemalja, zato što misli da je on bogom dan da proglasi etnički identitet i religiju za uzročnike ratova i raznih katastrofa. A gdje je dokaz za to? Dakle, lupeta o nečemu što je nabubao na časovima marksiszma iz SFRJ epohe a što je čista laž.

Nigde nisam rekao da su etnički identitet i religija DOVOLJNI da bi bili uzročnici ratova.
Pored te dve stvari potrebno je još mnogo toga (sukob interesa, žeđ za osvajanjem, vođa i režim koji će manipulisati nacionalnim i verskim osećanjima itd).

Međutim tamo gde se insistira na bitnosti religije i etnosa, pre će režim uzdignuti masu na sukobe tog tipa u odnosu na sredinu gde etnos nije bitan.
I obrnuto. U nekim sredinama pre će ljudi krenuti u borbe zbog ekonomskih razloga nego zbog etniciteta.
Francuzi su često ulazili u takve ratove.
Grci često mitinguju zbog ekonomskih razloga.
Kod Srba ne.
Ovaj narod pre će se okupiti zbog teritorijijalnih sporova, ali ne znam nijedan veliki miting kome je ekonomska situacija bila ključni motiv.

Ima slučajeva u istoriji kada je konfesionalna različitost bila dovoljna za početak novog rata (džihad, krstaški ratovi).

@ Meho, što se tiče te inkorporacije svih u identitet US Amerikanca, a slično je i s svim ostalim zemljama, reč je o nekoj vrsti nužnog zla.
Da su Amerikanci samo Evropeidi, šta bi bilo sa Afroamerikancima i Azijatima?
Dala bi im se poruka da su strani element.

Ovako su i crnci i azijati, ali i manjinske religije pacifikovane za buduće vreme, ako ništa drugo ono bar frazama o jednakosti.
Međutim i te fraze su nešto. Makar u prvo vreme.
Neka društva nisu jednaka ni po frazama ni zakonu.

Malezija je na primer zemlja gde muslimani čine samo oko 65 % stanovništva.
Uprkos tome ta većina ne želi da inkorporira ostatak Maležana kao ravnopravni deo.
Zemlja nije čak ni sekularna već teokratska islamska republika, a manjini se sugeriše - Postanite kao mi ili ćutite.To je sve što možete.

Stipan

Ratovi su tek jedan vid ekonomije. Nacija i vera su nebitni za pokretanje armije.
Fraze i mitinzi su takođe sporedni u popunjavanju borbenih redova.
Taj posao sasvim lepo odrađuje regrutna komisija i vojna policija.

lilit

dear john,

gotovanski ću da potpišem mog dragog mehana, a sad ću ti i odati tajnu kako stoje stvari u mom Univerzumu. zosko je forumski ustaša, a ti si forumski slobodan antonić. razlika izmedju vas dvojice je u tome što verujem da bi zole imao herca da izadje na crtu i pojavi se u beogradu medju sagitašima, a ti bi se sakrio u mišju rupu u sličnoj situaciji na neprijateljskoj lokaciji.

moj dragi zole? jeste da mi se s vremena na vreme učini da me prozivaš a obraćaš se drugima, al moraš da znaš jednu sitnicu: koliko mi je zole drag, toliko si i ti.  isti taj dragi zole je pre 6 godina izvukao moju privatnu fotku i postavio je u sagitaško leglo, što mene nije sprečilo da isti takav gulov postupak prema dragom zoletu, označim kao najgoru bljuvotinu. ah, da, divna sam! :)

a bata jeste pičkica, identiteti svih pljuvača se znaju, gde je ta partizanska hrabrost da se stane iza onoga o čemu se palamudi? gde je kodeks? i gde je čast? gde su vitezovi? vidim samo neke kokoške i bukače. kuda ide ovaj svet????

lilit

Slusaj Bato,

:oops:

xrofl

Albedo 0

Quote from: lilit_depp on 17-02-2013, 18:52:14
dear john,

gotovanski ću

tj, gotovanski nećeš da uradiš nešto što možeš vrlo lako da uradiš

ne trebaš da mrdneš da bi saznala moje ime, u roku od 15 minuta

toliko sam informacija o sebi iznio na ovom forumu da bi par pretraga na Googlu otkrilo moje ime bez problema i za kraće vrijeme

dakle, da neko STVARNO to želi da sazna saznao bi za 15 min, ali ti hoćeš gotovanski da ti ja to kažem, teško ti je 3 google searcha da obaviš?

naravno, trebala bi da znaš šta da tražiš, a za to bi ti trebalo da stvarno kao pratiš šta je Bata pričao, što te naravno nije zanimalo ali te zanima ono što je slučajnost, ono što Bata nije birao, dvije riječi od koje se jedna završava na ić. To je važno za šta?

Pa ako je važno toliko onda izdvoji 15 minuta za to i pronađi, ja odgovorno tvrdim da to, ako znaš kako, možeš da nađeš samo jednim searchom na googlu, a za neke manje inteligentne za 3-4

Albedo 0

Quote from: D. on 17-02-2013, 17:55:35
znam šta znači reč gotovan

i samo promijeniš rod i dobiješ značenje, nije teško, pokušaj

Josephine

neka, dovoljno je da jedan od nas dvoje promeni rod. ti si to već obavio, pa...

Loni

Quote from: Stipan on 17-02-2013, 18:49:25
Ratovi su tek jedan vid ekonomije. Nacija i vera su nebitni za pokretanje armije.
Fraze i mitinzi su takođe sporedni u popunjavanju borbenih redova.
Taj posao sasvim lepo odrađuje regrutna komisija i vojna policija.

Ok, ali regrutna komisija i vojna policija takođe su deo vlasti KOJU BIRAMO.

Kad smo već kod vojske, ono čega se dobro sećam dok sam imao profil na FB je
to da su najveći pobornici ratnog rešenja (mobilizacija svih Srba pa pravac Kosovo)
bili mladi ljudi koji
a) nisu služili vojsku, pa bi u slučaju mobilizacije bili oslobođeni
b) još nisu ostvarili roditeljstvo.

Da su ostvarili prvu stavku, shvatili bi šta je zaista vojska i kako to izgleda (a to je 100 puta lakše od samog rata).
Da su ostvarili drugu stavku, i da ih neko pita da li bi slali dete u rat, velika većina bi momentalno shvatila
koliko je ljudski život zapravo iznad svega.
(Uvek je lakše žrtvovati tuđeg).

Jutros prolazim Banovim Brdom i naježim se po milioniti put što neke stepenice nemaju ogradu sa strane, a
visina je preko 4 metra.
Dovoljno je da se neko dete zatrči, da bude poledica, da se saplete i IZGUBI ŽIVOT il ise trajno unvalidi.
Ćerkica mojih priajtelja jednom je zamalo pala.

I kako pored suočenja sa takvom opasnosti za svako dete iz kraja da razmišljam o tome da li će granica biti par kilmetara severno ili južno. Samo nek su svi živi i zdravi.

Meho Krljic

Ali to je potpuno besmislena, nezrela i sebična dihotomija. Briga za neposredno okruženje je važna, ali upravo liberalne demokratije su te koje su u centar svoje ideologije stavile izgrađivanje građanske vrine, tzv. deliberativne demokratije i odgovornost građana upravo za pitanja koja nisu neposredno vezana za njihov svakodnevni život.

Mislim, neko ko priča o solidarnosti sa Afrikancima valjda jednako solidarno razmišlja o ljudima kojima egzistencija zavisi upravo od toga gde će biti granica.

Loni

U tom slučaju da,
ali nije mi jasno što potenciraš LIBERALNA demokratija.

Ja sam socijaldemokrata.
Razlikujem se od liberala zato što je liberal po difoltu onaj ko daje prednost privatnoj,
dok ja dajem prednost javnoj svojini. (Iako ne bih da zabranjujem privatnu kao ekstremni ekonomski levičari).

Brazil ili neke druge latino zemlje imaju isti princip kao USA ili Zapadna Evropa po pitanju integracije svih rasa
i religija u naciju pa eto nisu liberalne već su uvek imale socijalističke vlade.