• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POPOVSKO ZLO!

Started by Ghoul, 20-01-2013, 08:56:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

Momci plivali u ledenoj vodi za krst, a Amfilohije navijao iz čamca:
(kao prase na sedmom nebu)

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Agota

ma, jel ovo neka zajebancija?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Usul

Povratak u 14ti vek
God created Arrakis to train the faithful.

Dybuk

Pa necete valjda da se i Amfilohije skine? :?  :lol:

fanta Ciko

kmetovi i vlastela. bitno je da svima dobro, cim se niko ne buni xrofl

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

МртавОзбиљан

Quote from: Ghoul on 19-01-2016, 19:25:33
Momci plivali u ledenoj vodi za krst, a Amfilohije navijao iz čamca:
(kao prase na sedmom nebu)

Nema sta bas poetsko izrazavanje. Mitropolit blagosiljao, covjek u godinama bilo mu neudobno ali ipak ostao u camcu da bodri. I to je za vas zlo i za podsmjeh. Zalosno...

Evo iz drugog ugla ja tu prasad ne vidim -

лажни профил

Petronije

Arm the Homeless

Ugly MF

..malo je falilo da napise  čin sveŠEIKA....

Dybuk

Ghoul

SRPSKA CRKVA NAJBOGATIJA U SRBIJI: Zavrteće vam se u glavi od CIFRE koju ZARADI SPC!

Srpska pravoslavna crkva, koja se ne vodi kao firma, jedna je od najuspešnijih "preduzeća" u Srbiji i po prihodima se nalazi na trećem mestu, odmah iza NIS-a i Elektroprivrede Srbije, piše Blic.

Prema njihovom istraživanju SPC u svojih 40 eparhija godišnje, navodno sakupi 140 miliona evra, a pozivaju se na insajdere iz crkve.

Kada su finansije SPC u pitanju javnosti je poznato samo nekoliko podataka, te je tako mitropolit Amfilohije rekao da je manastir Ostrog u 2014. godini zaradio 2,4 miliona evra i da je ovogodišnji budžet njegove Mitropolije 770.000 evra.

Država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC i za te namene će ove godine biti izdvojeno devet miliona evra, a to je ujedno i jedini zvanični podatak o prihodima Crkve kada je reč o državnom novcu.

SPC U BROJKAMA:

* 40 eparhija

* 15 eparhija u Srbiji

* 13 eparhija u bivšim zemljama SFRJ

* 12 eparhija u dijaspori

* 2.863 sveštenika

* 1.461 monah i monahinja

CENOVNIK CRKVENIH USLUGA:

* Venčanje od 9.000 do 32.000 dinara

* Opelo od 5.000 do 9.000

* Krštenje od 4.000 do 7.000

* Osvećenje kuće od 4.000 do 7.000

* Svećenje vodice od 1.000 do 3.000

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

http://www.telegraf.rs/vesti/1551372-srpska-crkva-najbogatija-u-srbiji-zavrtece-vam-se-u-glavi-od-cifre-koju-zaradi-spc

МртавОзбиљан

Добар ти извор - бљиц.  :P
лажни профил

Ghoul

dobar ti komentar.
pošto je bljic ovo ne mož biti istina.

koji mi izvor preporučuješ?

МртавОзбиљан

Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 02:49:21
dobar ti komentar.
pošto je bljic ovo ne mož biti istina.

koji mi izvor preporučuješ?

Препоручујем оригинал -

http://www.mitropolija.com/pet-godina-narodne-kuhinje-mitropolije-crnogorsko-primorske-pri-hramu-hristovog-vaskrsenja-u-podgorici/
лажни профил

Ghoul

al ti je izvor! :D
još veći BLJUC!

МртавОзбиљан

Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 03:01:46
al ti je izvor! :D
još veći BLJUC!

Јеси када био кум на крштењу? Јеси платио попу за крштење? Имаш ли било које лично искуство у вези цркве? По твом писању рекао бих - не.
Ништа не мораш да платиш. Плаћаш ако хоћеш а какав народ таква и црква и свјештеници. Ја сам неколико пута био на крштењу и на свадбама и никада свјештеници нису тражили паре, а ти се и даље држи бљица као извора слободно. Забавне су ми будалаштине на овој теми које пишеш...
лажни профил

Ghoul

Quote from: МртавОзбиљан on 15-02-2016, 03:17:26
Јеси када био кум на крштењу? Јеси платио попу за крштење? Имаш ли било које лично искуство у вези цркве? По твом писању рекао бих - не.

pričaš napamet, površno i - pogrešno.
nažalost, skoro sam bio u prilici da plaćam popu i za sahranu i za '40 dana' i za svećenje vodice za slavu... odnosno da gledam sestru kako plaća za krštenje deteta, itd.

prema tome, svoje budalaštine i predrasude zadrži za sebe i svoje 'svete' izvore.

МртавОзбиљан

Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 03:25:39
Quote from: МртавОзбиљан on 15-02-2016, 03:17:26

pričaš napamet, površno i - pogrešno.
nažalost, skoro sam bio u prilici da plaćam popu i za sahranu i za '40 dana' i za svećenje vodice za slavu... odnosno da gledam sestru kako plaća za krštenje deteta, itd.

prema tome, svoje budalaštine i predrasude zadrži za sebe i svoje 'svete' izvore.

Ти причаш површно јер на основу свог лошег искуства пресуђујеш и показујеш основно незнање о православној вјери и показујеш своју слабост као човјека јер умјесто тада да си ишклепао ту фукару ти ође пљујеш по Цркви и ниско вријеђаш праве свјештенике. И сада су ти сви попови криви што си ти плаћао. Мени никад паре нису тражили вјеровао ти или не. А ево ђе све паре СПЦ иду - у продукцију светих филмова јутјубовских.
https://www.youtube.com/channel/UCVHzefmDcZ3S_bsHOdmOSpQ/videos
лажни профил

Ghoul

ako si nekakav vernik, a ti veruj šta oćeš - a ja znam što znam, ne samo iz svog iskustva nego i iz iskustva više desetina komšija, poznanika i rođaka iz raznih delova srbije.

МртавОзбиљан

Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 03:41:17
ako si nekakav vernik, a ti veruj šta oćeš - a ja znam što znam, ne samo iz svog iskustva nego i iz iskustva više desetina komšija, poznanika i rođaka iz raznih delova srbije.

Па како се зове твој свјештеник коме си плаћао? Ево Гојко Перовић је мој свјештеник и НИКАД паре није тражио а петоро ђеце има.
https://www.youtube.com/watch?v=VYbzgORNzzE
Или не знаш ни како се зове свјештеник коме си плаћао? Ти си као они што дају мито докторима па кукају како су сви доктори лопови...  xrofl
лажни профил

Ghoul

Rakije iz manastira pune rafove i kase

R. Dragović - D. Marinković | 14. februar 2016.

Srpska pravoslavna crkva postaje sve značajniji igrač na tržištu u Srbiji, ali i u državama regiona. Zbog komercijalizacije, Crkva je često na meti kritika

SRPSKA pravoslavna crkva godišnje proizvede alkoholnih pića gotovo koliko i prosečni vinski gigant. Iz manastirskih podruma eparhija u Srbiji i regionu godišnje izađe i do pola miliona boca najkvalitetnijeg vina. Samo manji deo je namenjen bogosluženjima, dok sve ostalo ide na tržište. Poslednjih godina primetno je da su manastirska vina stigla i na rafove najvećih trgovinskih lanaca u državi.

Koliko tačno crkva zaradi od proizvodnje akcizne robe, podatak je kojim ne raspolaže čak ni Srpska patrijaršija u Beogradu, ali po obimu proizvodnje i prosečne cene procenjuje se da se u eparhijske kase godišnje slije - nekoliko miliona evra. Kako Crkva uživa nezavisnost u pogledu poreza i finansija, tokovi ove vrste crkvenog poslovanja odvijaju se daleko do očiju javnosti.

Naglo širenje manastirskih dobara, ulaganja u velike proizvodne i skladišne kapacitete, kao i osnovanje crkvenih preduzeća za promet ovom vrstom robe, razlozi su sve češćih kritika kojima je izložena Srpska crkva. Zamera joj se trend komercijalizacije i lukrativnog poslovanja, koji je, po mnogima, nespojiv sa duhovnom misijom Crkve.

Masovna proizvodnja alkoholnih pića, hrane, luksuznih i umetničkih predmeta Crkvu i njene eparhije redovno suočavaju sa kritičarima, kojima je trn u oku činjenica da je Crkva oslobođena poreza.

Produkcija crkvenog vina i rakije, sa druge strane, odavno je prevazišla nivo suvenira ili crkvenih potreba. Od oko 600 vinskih brendova ovih prozivoda, oko stotinu pripada crkvama i manastirima. SPC baštitni bogatu vinsku tradiciju, a vino se vekovima prodavalo samo u manastirima. Poslednjih godina, međutim, eparhije su se okrenule tržištu. Veliki novac uložen je u zasade, proizvodne linije za industrijsku proizvodnju, luksuzna pakovanja i prateći program. Vina sa grbom Srpske crkve i njenih manastira stigla su i na police supermarketa. Među njima i običnih stonih vina, koje ne krasi čak ni geografsko poreklo.

Ovome svedoči i činjenica da Podrumi "Tvrdoš" Eparhije zahumsko-hercegovačke, koji je jedan od dominantnih crkvenih proizvođača, godišnje proizvede oko 300.000 boca plemenitog pića. Ova vinarija ima svojih desetak brendova, koji se osim u zemljama regiona, izvoze i u inostranstvo. "Vranac", "merlo" ili "šardone" sa žigom hercegovačkog manastira po ceni od oko 1.000 dinara može da se kupi u većini bolje snabdevenih samousluga i svim specijalizovanim prodavnicama.

U proizvodnju grožđanog nektara uključila se i Srpska patrijaršija. Preduzeće "Patrijaršijska dobra d.o.o.", registrovano u sedištu SPC u Beogradu, rukovodi vinogradima u Sremskim Karlovcima i godišnje prozivede oko 25.000 litara vina. Grb Srpske crkve stoji na etiketama patrijaršijskog belog, crvenog, roze vina.

HLEB I BLAGOSLOV
UZ "crkvena" pića, u prodaji može da se nađe i niz hlebova sa pod oznakom "manastirski". Manastir Hilandar je pre nekoliko godina bio prinuđen da ukaže da hleb koji se prodaje pod tim imenom nema nikakve veze sa ovom svetinjom. - U asortimanu svežih proizvoda na odeljenju pekare u "Maksiju" ili "Tempu" nudimo i "manastirski gračanički hleb", za čiju prodaju imamo blagoslov Episkopa raško-prizrenskog Teodosija - kažu za naš list u kompaniji "Delez". - Hleb se nalazi u asortimanu naše robne marke, a za nas ga pravi pekara "Alimpije". Od svake prodate vekne tri dinara je namenjeno manastiru "Gračanica".
Na rafovima prodavnica jedno od najčešćih je i dečansko vino. Manastir Visoki Dečani od grožđa iz Velike Hoče godišnje "izmulja" oko 50.000 litara vina, od čega je najveći deo namenjen tržištu. Među vinarskim manastirima poznati su i Bukovo, sa produkcijom od oko 8.000 litara, kao i Petkovica sa oko 7.000 litara. Većina eparhija proširuje zasade vinograda i trudi se da poveća proizvodnju.

Širokom paletom vina i rakije na rafovima prodavnica svoje mesto je izborio i manastir Kovilj iz Eparhije bačke. Koviljski monasi peku šljivovicu, viljamovku, dunjevaču, kajsijsevaču, pa i jabukovaču čija maloprodajna cena iznosi čak 4.300 dinara. Po žestokim pićima na ceni su manastiri Žiča, Lelić, Kaona, Bišnja, Sukovo...

Duh biznisa oseća se u talasu otvaranju prodavnica crkvene robe, ali i u onlajn prodaji i preko internet-

-sajtova eparhija. Osim vina i rakije, u ponudi ovih tržnica su i luksuzni sirevi, ulja i niz preparata i melema.

Za crkvena alkoholna pića trgovci kažu da su tražena roba, pa i prodaja postepeno raste.

- Kupci u našim prodavnicama mogu da odaberu dve vrste crkvenih vina - "tvrdoš" i "dečansko" - objašnjavaju u kompaniji "Delez" Srbija, u okviru koje posluju "Maksi", Tempo" i "Šop end go". - "Tvrdoš" nabavljamo direktno preko manastira, a "dečansko" u saradnji sa distributerom. U dogovorima smo sa još jednim manastirom, jer ima prostora za proširenje ponude.

Više trgovačkih lanaca u Srbiji na spisku dobavljača ima i manastir Kovilj. Ne posluju, kako kažu, preko posrednika, nego direktno, budući da je Kovilj zaveden u u sistemu PDV-a.

- U kategoriji je koja uvodi u PDV obveznike. Promet od preko osam miliona dinara "prisiljava" proizvođače da uđu u sistem PDV-a i naplate poreza - objašnjava nam jedan od prodavaca.

Preduzetnički elan vladika često je na meti laičke javnosti, ali i unutar crkve. Postoji i niz inicijativa da se po ugledu na Katoličku crkvu oporezuje svaka delatnost koja nema bogoslužbeni karakter i koja rađa konkurenciju na tržištu.

Način trošenja crkvenog novca najčešći je povod i za nesuglasice među sveštenstvom, pa i arhijerejima. Po prilivu sredstava eparhije se drastično razlikuju i dele na bogate i siromašne. I dok pojedini episkopi i njihovi upravni odbori obrću veliki novac zarađen od proizvodnje i trgovine, njihovi sveštenici se izdržavaju mahom od nezavidnih priloga vernika. Njihove "tarife" za verske obrede čest su razlog sukoba sa nezadovoljnim narodom.

Činjenicu da je i Crkva igrač na tržištu u SPC tumači se kao legitiman izvor prihoda.

- U Srbiji ne važi koncept da država finansira rad verskih zajednica, koji je primenjen u mnogim evropskim zemljama - kažu u vrhu SPC. - Ona pomaže delimično, ali to svakako nije dovoljno. SPC, niti ostale verske zajednice, još nisu dobile nazad svu nacionalizovanu imovinu, koja je bila osnovni izvor prohoda sveštenstva i monaštva. Eparhije su zato prinuđene da proizvodnjom dopunjavaju svoje prihode čiji je cilj finansiranje osnovne misije Crkve.

HODOČAŠĆA I DEGUSTACIJE

POSETIOCI manastira poslednjih godina sve češće imaju primedbe na način organizovanja grupnih poseta. Hodočašća se, kako kažu, sve češće pretvaraju u hedonističke obilaske manastirskih podruma. Umesto hodočasničkog, izleti imaju turistički karakter, a gosti svetinja kući se vraćaju sa kesama vina i rakije.

-Organizatori u plan putovanja ne propuštaju da uvrste i degustaciju vina i rakije, uz mogućnost kupovine - ispričao nam je Beograđanin koji je prošle godine preko pokloničkih agencija obišao manastire Crne Gore i Hercegovine. - Mnogo više vremena je izdvojeno za priču o vinogradarskoj tradiciji i tehnologiji pravljenja rakije nego ikonopisu ili manastirskoj bibilioteci.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:590873-Rakije-iz-manastira-pune-rafove-i-kase

МртавОзбиљан

https://www.youtube.com/watch?v=MZ9_aCQepcw

Не знам шта ти смета вино кад је ево и У92 исхвалио СПЦ вина xcheers
лажни профил

Boban

Quote from: МртавОзбиљан on 15-02-2016, 03:34:18
Ти причаш површно јер на основу свог лошег искуства пресуђујеш и показујеш основно незнање о православној вјери и показујеш своју слабост као човјека јер умјесто тада да си ишклепао ту фукару ти ође пљујеш по Цркви и ниско вријеђаш праве свјештенике. И сада су ти сви попови криви што си ти плаћао. Мени никад паре нису тражили вјеровао ти или не.

Ti sad na osnovu svog izdvojenog primera pokušavaš da dokažeš nešto što svi znamo da nije tačno. Popovi su lopovi i prevaranti u manjoj ili većoj meri, a praznoverica i sve sekte pa tako i pravoslavna najveće zlo savremenog društva i kočnica razvoja. Besmisleno je navoditi sve primere kojima sam lično svedočio, a realno me boli kurac koji je danas svetac i da o tome slušam u nacionalnom dnevniku države koja je zvanično sekularna. Dakle, s vernicima treba postupati isto ko s pederima: radite šta hoćete u svojoj osami, ali nemojte da mi zvonite na sav glas da ste nekoga jebali u dupe.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 04:48:53

Zbog komercijalizacije, Crkva je često na meti kritika

Zbog komercijalizacije? Ne, pa valjda je obrnuto, crkva je na meti kritika jer je solidan deo njenih troškova na nacionalnom budžetu plus je solidan deo njenih prihoda oslobođen poreskih obaveza. U takvoj situaciji komercijalna delatnost deluje kao traženje hleba preko pogače.

Inače ova dilema da li popovi "traže" da im se plati služba ili kada ih pitate "Jel' treba nešto da se plati?" oni smerno prošapću "Koliko date...", sve gledajući u zemlju je simpatična  :lol: :lol: :lol:  Popovi apsolutno očekuju da budu plaćeni za to što rade, neki od njih sasvim bez pitanja odmah kažu cenu (recimo pop koji je služio opelo za moju taštu pre pola godine je čim je čuo za šta ga zovu rekao koliko je to para) a neki se oslanjaju na osmotsku propagaciju znanja i samo moraju da podsete kolika je cena ako klijent nije siguran. Ovako je u Beogradu (pričam sa vrlo svežim, dva dana starim iskustvom) a po selima je, može se pretpostaviti, i drugačije jer je tamo i konkurencija među popovima manja.

Naravno, ja sasvim prihvatam ideju da se pružena usluga plaća, ali to onda treba da bude jasno istaktnuto, standardizovano po pitanju cene, pokriveno računom, oporezovano itd. Otherwise, jedini odgovor bi smeo da bude "Ne plaća se, možete jedino ako želite da dođete u crkvu da date prilog i da dobijete priznanicu za njega".

Ghoul

ma ovaj ćirilični zosko se samo pravi naivan: nema šanse da neko 'mrtav ozbiljan' tvrdi nebuloze za koje svi, iz iskustva, znaju da su drugačije od toga što ovaj drobi.
ili pokušava da provocira, ili je budala/lažov.

Dybuk

Braniti popove je gotovo nemoguca misija, no ima nas svakakvih :lol:

Boban

Quote from: Meho Krljic on 15-02-2016, 07:41:59
Inače ova dilema da li popovi "traže" da im se plati služba ili kada ih pitate "Jel' treba nešto da se plati?" oni smerno prošapću "Koliko date...", sve gledajući u zemlju je simpatična  :lol: :lol: :lol:  Popovi apsolutno očekuju da budu plaćeni za to što rade, neki od njih sasvim bez pitanja odmah kažu cenu (recimo pop koji je služio opelo za moju taštu pre pola godine je čim je čuo za šta ga zovu rekao koliko je to para) a neki se oslanjaju na osmotsku propagaciju znanja i samo moraju da podsete kolika je cena ako klijent nije siguran. Ovako je u Beogradu (pričam sa vrlo svežim, dva dana starim iskustvom) a po selima je, može se pretpostaviti, i drugačije jer je tamo i konkurencija među popovima manja.

Godine 1978. kada je sahranjivana moja tetka, moja majka angažuje mog oca da plati popa koji je trkeljisao nešto po groblju. Moj otac apsolutni antivernik do granice da ne zna da crkva uopšte postoji, dakle, ode do popa i ovaj mu uzme POLA PLATE, što je bilo pedesetostruko iznad tadašnjih uobičajenih tarifa. Moj otac nesretnik nije imao predstavu šta i koliko treba i bio je doslovno opljačkan. Sada će mi neko reći da to nije pravi sveštenik i da ne treba kroz prizmu takvih slučajeva suditi o svima... a ja kažem, terajte se svi mantijaši u tri lepe pičke materine.

МртавОзбиљан

Quote from: Boban on 15-02-2016, 07:37:31
Quote from: МртавОзбиљан on 15-02-2016, 03:34:18
Ти причаш површно јер на основу свог лошег искуства пресуђујеш и показујеш основно незнање о православној вјери и показујеш своју слабост као човјека јер умјесто тада да си ишклепао ту фукару ти ође пљујеш по Цркви и ниско вријеђаш праве свјештенике. И сада су ти сви попови криви што си ти плаћао. Мени никад паре нису тражили вјеровао ти или не.

Ti sad na osnovu svog izdvojenog primera pokušavaš da dokažeš nešto što svi znamo da nije tačno. Popovi su lopovi i prevaranti u manjoj ili većoj meri, a praznoverica i sve sekte pa tako i pravoslavna najveće zlo savremenog društva i kočnica razvoja. Besmisleno je navoditi sve primere kojima sam lično svedočio, a realno me boli kurac koji je danas svetac i da o tome slušam u nacionalnom dnevniku države koja je zvanično sekularna. Dakle, s vernicima treba postupati isto ko s pederima: radite šta hoćete u svojoj osami, ali nemojte da mi zvonite na sav glas da ste nekoga jebali u dupe.

Citiracu sam sebe  :mrgreen: - "Плаћаш ако хоћеш а какав народ таква и црква и свјештеници."
Da ovo nisam napisao bio bi u pravu da ja nesto dokazujem... Nikom ja ne branim da pljuje po SPC i nisam neki vjernik. Moje pisanje juce vezano je za "zaradu" i "cjenovnik" u SPC. I ako pljujes onda se prvo raspitaj pa pljuj dje treba a ne uz vjetar, jer ovako sto si napisao tebi je i Patrijarh Pavle bio zlo sto je meni nevjerovatno. I ti i Goul dajete tim lopovima legitimitet kada im dajete pare pa vam je onda sve "zlo"; ja presudjujem prema svjestenicima koje sam znao i koje znam kao sto je otac Gojko Perovic... I nisam ja otvorio ovu temu niti bilo sto propagiram ali ako vec diskutujete o SPC trebalo bi malo da proucite tu organizaciju da vidite kako to funkcionise a ne ofrlje generalizacije da bacate.   
лажни профил

Boban

ja neću da presuđujem ništa... hoću svet u kome nema religije i praznoverja.

МртавОзбиљан

Quote from: Meho Krljic on 15-02-2016, 07:41:59
Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 04:48:53

Zbog komercijalizacije, Crkva je često na meti kritika

Zbog komercijalizacije? Ne, pa valjda je obrnuto, crkva je na meti kritika jer je solidan deo njenih troškova na nacionalnom budžetu plus je solidan deo njenih prihoda oslobođen poreskih obaveza. U takvoj situaciji komercijalna delatnost deluje kao traženje hleba preko pogače.

Naravno, ja sasvim prihvatam ideju da se pružena usluga plaća, ali to onda treba da bude jasno istaktnuto, standardizovano po pitanju cene, pokriveno računom, oporezovano itd. Otherwise, jedini odgovor bi smeo da bude "Ne plaća se, možete jedino ako želite da dođete u crkvu da date prilog i da dobijete priznanicu za njega".

Па такав одговор отприлике сам ја слушао врло често. Био је један случај свјештеник из Даниловграда послије крштења ђетета (ђе сам био кум) је одговорио (мој пријатељ је питао) "ништа се не плаћа" и било му је непријатно због питања. Иза њега прилази старији свјештеник, који је помагао у крштењу а није локални и говори "оће бити неке парице". Овај први преблиједио од срамоте и погледао га је као највећег јадника... Знам исто једног из Беграда свјештеника који би овог старијег ишамарао да је чуо за "парице" не би му било жао.
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: Ghoul on 15-02-2016, 12:25:39
ma ovaj ćirilični zosko se samo pravi naivan: nema šanse da neko 'mrtav ozbiljan' tvrdi nebuloze za koje svi, iz iskustva, znaju da su drugačije od toga što ovaj drobi.
ili pokušava da provocira, ili je budala/lažov.

Ја не причам небулозе нити лажем јер сам ти и име правог свјештеника рекао, док ти ни имена тих лопова не знаш нити памтиш.
лажни профил

tomat

Dok je, sa druge strane, sveštenik koji je venčao moju sestru, dobio novac za venčanje od roditelja, a zatim prišao kumu i rekao da bi valjalo i on da se učipi.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

МртавОзбиљан

Quote from: Boban on 15-02-2016, 17:00:59
ja neću da presuđujem ništa... hoću svet u kome nema religije i praznoverja.

Онда би се са овим свјештеницима које знам добро разумио - и они хоће свијет без празноверја. Једино што је по њима свијет без религије немогућ јер нам је таква људска природа; да избациш све религијске организације из свијета и оставиш само чисту науку - то је исто религија. А да сједиш у кафани сатима са овим правим свјештеницима не би можда ни знао да су свјештеници ето колико њих занима да било кога убјеђују у исправност православне вјере на силу. Овај из Београда, често је без мантије, има више тетоважа него сви чланови Сагите заједно и за њега би мислио да је неки бајкер  :mrgreen: Ишао сам и код њега на часове вјеронауке у основној школи... ђеца га обожавају, често умјесто часа играју фудбал (и он с њима). 
лажни профил

džin tonik

ma ovaj ćirilični zosko...

usporediti pravoslavnu sektu sa katolickom crkvom najblaze receno urnebesno je smijesno...

МртавОзбиљан

Quote from: tomat on 15-02-2016, 17:25:08
Dok je, sa druge strane, sveštenik koji je venčao moju sestru, dobio novac za venčanje od roditelja, a zatim prišao kumu i rekao da bi valjalo i on da se učipi.

И због таквих фукара, нормални свјештеници испаштају... Знам случајеве кад је отац Гојко буквално бјежао послије службе под разним изговорима да не би по хиљадити пут објашњавао да не жели паре. Сад се сјетих и оног свјештеника из Грбља, и њега знам са крштења исто прави свјештеник. Ево га од петог минута -
https://www.youtube.com/watch?v=nyADP20WBp0

Ја сам са свјештеницима имао разговоре око "плаћања" и једино што они прихватају у неким случајевима као нормално је да се плати за гориво ако свјештеник долази из далека аутом. Све остало за њих је понижавајуће за људе који нуде паре, јер не знају основе православне вјере. Тако је једном отац Гојко причао, остао на ручку послије службе, а оно месо, пршута... не знају да он пости, не знају да је доба поста и само му трпају месо у тањир. Држао је пршуту по уре испред себе на виљушку и одговарао на питања и не зна што ће... "на крају сам морао да ставим ту једну пршуту у уста да их не увриједим јер се чуде што не једем..."
лажни профил

Ugly MF

Quote from: zosko on 15-02-2016, 17:58:46

usporediti pravoslavnu sektu sa katolickom crkvom najblaze receno urnebesno je smijesno...

Pa kad je ceo Vatikan odeven u Vavilonski paganizam....naravno da je Pravoslavlje neuporedivo...

Ugly MF

Nego, manite popove...
zaista na svetu još ima ljudi koji neveruju u Boga?
...kako to...?
A svi se trte da su pročitali Bibliju...?

МртавОзбиљан

Quote from: Ugly MF on 15-02-2016, 18:17:44
Quote from: zosko on 15-02-2016, 17:58:46

Pa kad je ceo Vatikan odeven u Vavilonski paganizam....naravno da je Pravoslavlje neuporedivo...

naravno da "usporedbe" nema. Odje se bune sto manastiri prave vino i prodaju a samo u guglu ukucaj @vino za papu@ pa zamisli da tako srpski vinari svake godine "tradicionalno" salju slepere vina na poklon srpskom patrijarhy koja bi to dreka bila u Srbiji U92 ili Bljica mogu samo zamislit...
лажни профил

Dybuk

Dobar je taj manastirski alkohol, eto poznatog trapist piva, prave belgijski monasi. Nije to nista cudno ni nevidjeno.

džin tonik

jedan je leffe. ma katolicka crkva je zakon. alkohol, otkup grijeha, put u raj, all inclusive, sve za sitne pare.
pravoslavna je skupa, a ne nudi nista, tek da se divim tamo nekakvom popu.

Dybuk

I pricest je mnogo elegantnije (higijenskije) resen!

Daaa znam "niko se jos nije razboleo, bla bla"

džin tonik

Pa da. I otvorena za sve, svi dobro dosli. Ne razumijem sto se narod smara sa tim tamo nekakvim sebicnim sektama.

Ghoul

Seča hektara šume na Fruškoj gori na zahtev SPC

Izvor: N1
Autor teksta:
Miodrag Sovilj

Preko 10 hektara bagremove šume isečeno je na Fruškoj gori, što je u potpunosti ogolilo ceo potez od Zmajevca prema Vrdniku. Zahtev za sečenje stigao je iz obližnjeg manastira Vrdnik, koji je ovu šumu dobio u postupku restitucije, saznaje N1. Može li crkva da odlučuje kako će izgledati Nacionalni park?

U borbi sa prirodom, prvi će pasti čovek, slogan je Nacionalnog parka Fruška gora. Ipak, ukoliko je to božji čovek, pašće cela šuma. Transformaciju brda pod bagremovim hladom u brisani prostor obližnji vikendaši samo nemo posmatraju i kažu – ovoliku seču ne pamte.

"Ja nisam šumar, laik sam, ali mislim da se to moglo i postepeno seći i tako podmlađivati šuma. Ovako, bojim se da će u narednih 20 godina ovde ostati golo brdo", kaže vlasnik vikendice Ivan Peter.

Kada brdo postane golo, svo drvo pripašće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iz koje nismo uspeli da dobijemo komentar povodom seče u njihovom ataru. U nacionalnom parku, koji radove izvodi tvrde - sve je po zakonu, jer je šuma bila stara i svakako namenjena za seču.

"Kada crkva želi da nešto poseče na svom imanju, ona nama pošalje određeni zahtev, određenu količinu koja je njima potrebna, mi vidimo u skladu sa planskim dokumentima šta je predviđeno i u skladu s tim, izađemo u susret. Znači, ne možemo da idemo preko tih planskih dokumenata, bez obzira na to radilo se o crkvi ili fizičkom licu koje je vlasnik šume u nacionalnom parku. Ne možemo da radimo ono što nije predviđeno i planirano", rekao je Milan Radojčić, rukovodilac službe nadzora u Nacionalnom parku Fruška gora.

Po toj logici, na kamionima bi moglo da završi i ostalo drveće iz okoline, jer se svuda naokolo nalazi bagremova šuma približno slične starosti. Ljubitelji prirode kažu - masovnom sečom strada ekosistem i strahuju da nova stabla neće biti posađena.

"Bez obzira na to da li je legalno ili ne, ipak treba pričati koji je dalji plan, da li će to da se pošumi. Imamo informacije da su i ostali predeli koji su isečeni na Fruškoj gori nisu naknadno pošumljeni, to su sve ostala ogoljena brda", rekla je Tina Solar iz organizacije Green adventure Fruška gora.

Prema planu, ovde bi trebalo da nikne hrastova šuma, za čiji razvoj će biti potrebne decenije. Ko god naložio jednu od najvećih seča u istoriji Fruške gore, ovaj potez će ovako izgledati još prilično dugo. Kako nam je rekao šumar koji se ovde nalazi, i ako bude ispunjen plan da se ovaj prostor ponovo zasadi hrastom, šumu nećemo dočekati da vidimo.

http://rs.n1info.com/a137278/Vesti/Seca-sume-na-Fruskoj-gori.html

Petronije

Arm the Homeless

Truman

Ja da valjam ne bih bio ovde.

Meho Krljic

Pa možda su dobili kao donaciju.

Ali to na stranu, šta je "srpska patrijaršija"? Ja nikad nisam čuo da neko koristi taj izraz pošto se u takoreći sto posto slučajeva kaže prosto "srpska pravoslavna crkva". Bar u poslednjih devedesetak godina. Da li ovo označava "kancelariju" patrijarha? Ako da, tim je pre zamislivo da je auto doniran.

Petronije

Ja sam skontao da je poenta u bahatom parkiranju, al' možda grešim...
Arm the Homeless

Dybuk

Quote from: Petronije on 24-02-2016, 21:03:53
Ja sam skontao da je poenta u bahatom parkiranju, al' možda grešim...

I ja. Svi vec znamo da voze skupa kola.