• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POPOVSKO ZLO!

Started by Ghoul, 20-01-2013, 08:56:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Eh, sad... ko se bar jednom nije bahato parkiro jer je žurio po burek i rolviršle, nek baci prvi kamen  :lol:

Ugly MF

Ma to su neki ekumenisti, definitivno!!!

Ghoul

LOPOVLUK U CRKVI
Patrijarh otkrio krađu 80.000 evra

Mirko Vidačak, bivši starešina Crkve Lazarica u Beogradu, proneverio je čak 80.000 evra crkvenog novca, saznaje ,,Blic".

Patrijarh Irinej je zbog toga udaljio Vidačaka sa mesta starešine i uputio ga u parohiju na periferiji Beograda, u Višnjicu. Krađu je krajem 2014. otkrio sam patrijarh proveravajući kasu ove crkve. Izvor ,,Blica" iz Patrijaršije tvrdi da je razlog za kontrolu bilo naglo smanjenje prihoda u 2013. i 2014. koji su stizali u patrijaršijsku kasu iz Lazarice.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/lopovluk-u-crkvi-patrijarh-otkrio-kradu-80000-evra/1vcq3gs
https://ljudska_splacina.com/

Truman

Ja da valjam ne bih bio ovde.

Petronije

Arm the Homeless

mac

Prva pomisao je da se neko zeza, ali onda se setim da se na internetu to ne vidi. Srećom imam fejsbuk, pa mogu da vidim prethodne besede oca Pajsera.

Dybuk

Jeste zezanje, a taman krenula da hejtujem :cry:

Petronije

Ja nisam bio siguran, a ne mogu da proverim. Ali smešno je :lol:
Arm the Homeless

Ghoul

"Država i crkva - svojevrsna simfonija"

Beograd -- Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve su dobri i važno ih je negovati, saglasili se premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej na sastanku u Patrijaršiji.

Patrijarh je posle razgovora poručio da je zadovoljan odnosom Crkve i države, kao i da je to "svojevrsna simfonija" i da je neophodno da se takav odnos neguje.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=25&nav_category=11&nav_id=1111970

Ghoul

"BLIC" OTKRIO ŠOKANTNE TAJNE (2) Lažni Norvežanin i seks-skandal u manastiru

...
Vladika Kačavenda mu daje manastir Papraću već sredinom januara 1995. godine. Odmah dobija čin jeromonaha. Slučajno ili ne, baš te 1995. godine Papraća od inače mirnog kraja postaje poznata po dešavanjima zbog kojih se meštani Šekovića i okoline i danas krste.

Tada su posejane prve klice onoga što će početkom 21. veka izrasti u seriju seks-skandala za koje će biti optuživani vladike Pahomije Gačić i Vasilije Kačavenda.

- Niko više nije dolazio u manastir da se Bogu moli. Tamo se odlazilo da se rade one stvari. Svi smo odreda, i staro i mlado, znali da je samo... Znate... Bludničenje. Odlazili su u manastir i momci i devojke, naša omladina. Tamo je to bilo svaki dan, u bilo koje doba da se ode. Tek se rat bio završio, to je bilo kao da je nastupilo neko ludilo... Toliko smo se borili da omladina više ne ide tamo, ali nije vredelo - ispričao je ,,Blicu" jedan meštanin.
...

opširno, ovde:
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/blic-otkrio-sokantne-tajne-2-lazni-norvezanin-i-seks-skandal-u-manastiru/hd6ywfz

Ghoul

...
Nije mario - sve dok nije otkrio da je mladi, lepi Arsenije zapisivao sve što se u to vreme događalo iza zidina.

Za Arsenijevu tajnu nisu znali ni ostali posetioci i učesnici u manastirskom bludničenju, među kojima i omladina iz Šekovića. Niko, osim monaha koji i sami bludniče. Ipak, među njima je bio i jedan iskušenik koji je pokušao da se sačuva. Svi se sećaju samo da se prezivao Lukić.

- Taj nije pristajao na seks. Ni sa muškarcima, ni sa devojkama koje su tu dolazile, niti s ostalim monasima. Pokušavali su ovi iz manastira, ali on bi pobegao, zatvarao se u sobu, zaključavao u crkvu. Ko nije video šta se tamo događalo, sada će teško da poveruje - ispričao je ,,Blicu" jedan sveštenik upućen u onovremena dešavanja u Papraći.
...

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/dnevnik-pun-bizarnih-suvenira-lazni-norvezanin-detaljno-opisivao-orgije-u-manastiru/e0td6r9

Karl Rosman

But first let me take a selfie.

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Aco Popara Zver

klerfi!

čoek se zapita kako se davno napravljeni crkveni štap tako dobro uklopio sa mobilnim sokoćalom
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Obzirom da telefon može lako da sklizne, a i da ugao pod kojim je nije zadovoljavajući i ne može lepo ni da se podesi, ja bih rekao da ovo nije dobar štap za selfije.

Dybuk

Quote from: Саша Радуловић on 15-04-2016, 13:53:23
klerfi!

čoek se zapita kako se davno napravljeni crkveni štap tako dobro uklopio sa mobilnim sokoćalom

:lol: :lol: :lol:

(ne znam gde da stavim ovaj gif, al moze da se primeni na prilozeni klerfi) samo sto je ovca mnogo vise kul

Karl Rosman

Klerfi!!! Bogovski.

Sto se tice stapa, isti brend podrzava i strmoglavi put do Ostroga (i nazad)! Mislim da nema mesta za zabrinutost....

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Aco Popara Zver

mac nevjerniče, mobilni na štapu čuva božija volja

za kaznu stotinu be

mac

Ko čuva svoj mobilni i Bog mu ga čuva.

Truman

Meho Krljic

Ma, dobro, to pojedinačno bahaćenje nekako očekuješ, u svakom žitu ima kukolja itd. Mene više (i dalje) čudi sistemska podešenost SPC da od sebe odbija pošten svet koji iz ovog ili onog razloga nije ispoštovao formalnosti. U Subotu sam bio na sahrani na Orlovači i sve je uredno bilo u smislu sveća, krst itd. ali kad je došlo vreme za opelo, kaže sin preminule "Molim vas da uđete u kapelu". Ja se osvrćem da vidim gde su pop & crkvenjak a čovek kaže da mu majka nije bila krštena pa da ne može da dobije pravoslavni pogreb, iako je slavila slavu i poštovala sve pravoslavne običaje itd. itd. pa je onda ćerka čitala izvod iz svetog pisma umesto nekog, jelte, kvalifikovanog lica.

Ne da ja ne razumem da je krštenje "zvaničan" ulazak u klub privilegovanih kod Boga i da je crkvi bitno da na taj način nekom spase dušu ili, tačnije, da je preporuči za spasavanje, ali ne razumem da se nekome ko želi hrišćanski obred na pogrebu, dakle, da se na taj način stupi u neki od krugova tog kluba, to odbija zbog odluke ili samo okolnosti iz života na koju možda preminula nije mogla da utiče. To mi je ne samo insularno i previše konzervativno ponašanje već je i u suprotnosti sa onim kako ja doživljavam hrišćanstvo - kao religiju humanizma koja posebno obraća pažnju na te neke siromašne, nesrećne, od društva marginalizovane i njima omogućava nadu u spasenje bez obzira na to imaju li formalne preduslove da budu smatrani članovima. Na kraju krajeva, Sveti Dizma je do poslednjeg dana u životu bio lopov, nikada nije bio kršten i samo zato što se pokajao i pokazao saosećanje i čovečnost, Isus mu je preko veze sredio upad u raj, ja sam uvek mislio da je ovo biblijski pasaž, jelte, koji ukazuje da je bitnija suština od forme, iskrenost u emociji i kajanju i empatiji, od pukog praćenja obreda.

Missim, ispada da je jedan, šta ja znam Arkan, preporučljiviji za SPCovo viđenje zagrobnog života od jedne čestite (i namučene) žene koja je živela skromno i pošteno i plus poštovala SPC običaje iako nije bila srpkinja i pravoslavna, zato što, eto, nikada nije smogla snage da se krsti...

Aco Popara Zver

Можда није баш питање у право вријеме, али како зна поп да ли је покојница крштена?

Meho Krljic

Možda naprosto pitaju?

дејан

Quote from: Meho Krljic on 06-06-2016, 09:01:12
Missim, ispada da je jedan, šta ja znam Arkan, preporučljiviji za SPCovo viđenje zagrobnog života od jedne čestite (i namučene) žene koja je živela skromno i pošteno i plus poštovala SPC običaje iako nije bila srpkinja i pravoslavna, zato što, eto, nikada nije smogla snage da se krsti...
одувек је тако било...
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Dakle, konzervativni su. Muka.

Biki

Ja ne razumem zasto ovo nazivate popovskim zlom? Uopste nije nikakvo zlo. Zena jednostavno nije bila hriscanka i prema tome nerazumno je ocekivati da ce pop doci da drzi opelo, kao sto ni odza ne bi dosao posto nije bila muslimanka niti bi rabin dosao posto nije bila jevrejske vere... Zena nije bila kao sto kazes Srpkinja niti pravoslavka i verovatno je slavu i sve ostalo postovala i slavila zato sto se udala za pravoslavca. Mislim da nije da nije "smogla" da se krsti vec da jednostavno nije zelela, sto je njen izbor.

Meho Krljic

Ma, nisam ja dao naziv topiku, ne preuzimam odgovornost za njega  :lol:

Ovo drugo, zvuči razumno to što pričaš. Opet, meni se intuitivno čini da ako porodica želi obred po određenom konfesionalnom obrascu onda bi bilo logično da ga predstavnik te konfesije obavi bez obzira što konkretna osoba kojoj se pogreb daje nije formalno pripadnica te konfesije jer, možda sasvim naivno, ja doživljavam te obrede kao nešto za žive, one koji prisustvuju tome.

Biki

Obred nije za zive vec za pokojnika.

Meho Krljic

Iz religiozne perspektive. Iz socijalne, za žive je.

Aco Popara Zver

Да нађемо онда социјалног попа

Но, чак и да поп пита, умјесто не кажеш да

Мислим, можда је правило ригидно, али се и лако заобилази

Аксентије Новаковић

Quote from: Meho Krljic on 06-06-2016, 09:01:12
iako je slavila slavu

Слава не спада у хришћанске обичаје.

Quote from: Meho Krljic on 06-06-2016, 09:01:12Možda naprosto pitaju?

Питају, а ако имају могућност - онда и провере у црквеним књигама.

И не питају само то.
Питају и где радиш и колико имаш непокретне имовине да би ти разрезали наплату својих услуга.

Са поповима и хришћанством сам расчистио 1989. године.
Исто је био јун месец, ја завршио пети разред, у Србији еуфорија, стижу коске кнеза Лазара из Сент Андреје и прави се тура по Србији.
Са својим другаром, његовим родитељима и једним пензионисаним професором историје сам тада ишао у Манасију, на дочек костију Лазаревих које треба да стигну и мало поседе у дому његовог сина Стевана Високог.
Цео догађај је снимала тадашња радио-тв Београд.
Међутим, за прави спектакл који су попови имали на уму, била су потребна деца.
Немојте се одма саблажњавати, не причам о спектаклу а ла Качавенда, него су поповима требала деца посетиоца да би им натакли мантијице и утрапили у руке иконе, па би деца у поворци ишла испред Лазаревог саркофага, а све би то било забележено камерама и емитовало би се у ударном дневнику.
И тако, попови су ишли од детета до детета, али после разговора са родитељима или пратиоцима деце се видело да нешто нису задовољни.
Дошли су и до нас, и обратили се оцу мог другара питањем да ли му дете крштено.
Комшија је рекао да му син није крштен, и почео је да муља како ће да га крсте што пре.
Поп је само климнуо главом, продужио даље, а да мене није ни погледао.
Комшија га позвао и рекао му, чекајте оче - па ту је мој комшија, он је крштен док је био беба.
Поп се вратио, и казо нешто што нећу хришћанима да заборавим целог живота.
Рекао је:"Он не може, иако је крштен. Није прописно обучен и овако обучен само ружи овај скуп. Немој такав да улази унутар Манасије, нити да улази у саму цркву."
Након тога се окренуо и отишо.
О чему се радило?
Моје комшије су увек биле паљевине, па су сина за ту прилику обукли ко за матуру, и још му натакли на врат неки ланчић са крстом, а ја сам био обучен онако како то временске прилике захтевају - обзиром да је било лето, имао сам на себи антракс бермуде и мајцу силеџијку.
Наравно да се нисам сложио са тиме да будем избачен са представе која још није ни почела; договор са комшијама и професором је био налажење код аутомобила након што се све заврши, а соло сам извршио десант на Манасију, и на крају се умувао и у цркву и уживо видео као угаљ црну Лазареву мумифицирану руку.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Mme Chauchat

Quote from: Аранђел Голубовић on 06-06-2016, 11:45:09
Да нађемо онда социјалног попа

Njih ima samo još u knjigama (i ja se stvarno izvinjavam al me je ovaj razgovor baš pošteno smorio i odmah sam se setila ove scene u kojoj je prikazano kako TREBA pravi pop da razmišlja):

Tada se postavilo pitanje Fedunove sahrane. Draženoviću je naređeno
da ode popu-Nikoli i da sa njim raspravi: može li Fedun biti sahranjen
u groblju, iako je sam sebi oduzeo život, i da li pop pristaje da opoje
pokojnika koji je unijat po veri.
U poslednjoj godini dana pop Nikola je naglo ostareo i počeo da slabi
na nogama; zato je uzeo za pomoćnika na velikoj parohiji pop-Josu. To
je čovek ćutljiv a nemiran, mršav i crn kao ugarak. On je poslednjih
meseci vršio gotovo sve poslove i obrede po varoši i po selima, a pop
Nikola, koji se već teško kretao, uglavnom samo one koje je mogao da
svršava tu kod kuće ili u crkvi koja mu je pored same kuće.
Po ritmajsterovom nalogu Draženović je otišao do popa-Nikole. Đedo
ga je primio ležeći na minderluku; pored njega je stajao pop Joso. Kad
je Draženović izneo pred njega pitanje Fedunove smrti i sahrane,
obojica popova su ćutala jedan trenutak. Videći da pop Nikola ne
govori, pop Joso otpoče prvi, neodređeno i bojažljivo; da je stvar
izuzetna i neobična, da ima zapreka i u crkvenim propisima i u
utvrđenim običajima, i samo ako se dokaže da samoubica nije bio pri
zdravoj svesti i čistoj pameti, onda može nešto da bude. Ali tada se na
svom tvrdom i uskom logu, pokrivenom jednim starim i izbledelim
iramom, ispravi pop Nikola. Njegov trup dobi onu statuarnu snagu koju
je imao uvek kad prolazi kroz čaršiju koja ga pozdravlja s desna i s
leva. Prva reč koju je progovorio obasja njegovo lice, široko, još
rumeno sa ogromnim brkovima koji su se spajali sa bradom, sa riđim,
gotovo belim, gustim i čekinjastim obrvama, lice čoveka koji je od
svog postanka naučio da samostalno misli i da svoju misao iskreno
kaže i dobro brani.
Bez mnogo oklevanja i bez krupnih reči on je odgovorio neposredno i
popu i vahtmajsteru:
— Sad kad se nesreća trefila nema više šta da se dokazuje. Ko će pri
čistoj svijesti dići ruku na sebe? A ko bi smio opet uzeti na dušu da ga
pokopa k'o nikakvu vjeru, neđe iza plota i bez sveštenika? Nego hajde
ti, gospodine, živ bio, i naredi da se mrtvac opremi, pa da mi njega što
prije sahranimo. I to u groblje, jakako! Ja ću ga opojati. Pa poslije, ako
ikad naiđe neki pop njegovog zakona, on neka doda i popravi ako nađe
da nešto nije bilo kako treba.
A kad je Draženović izišao, on se okrenu još jednom pop-Josi, koji je
bio postiđen i iznenađen:
— Kako ne bih pustio u groblje krštena čovjeka? I što da ga ne
opojem? Zar mu je malo što je bio zle sreće za života? A tamo, neka
ga pitaju za grijehove oni koji će i sve nas ostale pitati za naše.

EDIT: nemojte samo da mi ukazujete na to kako je ovaj čovek bio kršten pa eto, samoubistvo se po hrišćanskim propisima tretira kao nešto mnogo gore od puke nekrštenosti :lol:

Аксентије Новаковић

Сарањивање тела у земљу је нешто што није достојно човека.
Правда за крематоријуме, јер Срби су се и спаљивали!!!

http://www.rastko.rs/arheologija/djankovic/djankovic-pogreb_srba.html

http://www.koreni.rs/zabranjena-arheologija-i-istorija-srba/

Aco Popara Zver

Да, али није поента у попу, он и да хоће дал може? Може бити кажњен?

То јесте недогматско ванинституционално размишљање, али шта ако тако третирамо било коју институцију, образовну, културну, не само религијску...

Гдје је конкретно граница, код Д, клема, сендмена?

Мислим, само покушавам да схватим функционисање било чега, ако немаш праксу и правила шта онда имаш...

Далеко од тога да подржавам попа, али треба опипати и његову кожу

Аксентије Новаковић

Пустињске религије протерати из Србије.
Од цркви направити народне кухиње и стецишта за путнике намернике.
Поповима и осталима што тихују - купити карте у једном правцу за Атос или за Ватикан (како је ком црномантијашу драже), о њиховом трошку, наравно.

klem

i cigane proterati iz srbije namnožili su se ovde rade šta hoće pljačkaju siluju ne može od njih da se živi i još su zaštićeni

MDj

Bato, ostavi me na miru.

Aco Popara Zver

Споменута си у сасвим неутралном смислу, и уз мало снаге воље сигуран сам да ћеш превазићи све проблеме које сам ти створио.

Аксентије Новаковић

Бато, не вампири већ помавпиреног вампира!  xrofl
Пардон, не вампири већ повампирену вампирицу! xrofl

MDj

Nemoj da vas moj destruktivni uticaj na forum, ovako daljinski, sprži sve na gomili.

Meho Krljic

Mir božji, deco.

Nego, da pojasnim to za socijalnu perspektivu:

Dakle, u Subotu, pošto nije bilo popa i pošto je sveto pismo čitala ćerka pokojnice, to nije bio "zvanični" obred, ali kada je završila sa rečima "U ime oca, sina i svetog duha, amin", svi ljudi koji su stajali u kapeli i slušali tu neformalnu ali očigledno važnu službu su se kao jedan prekrstili i izgovorili u glas "amin", uključujući sertifikovane ateiste. Jer je ta vrsta službe potrebna za jačanje kohezije porodice, prijatelja, zajednice, podsećanje da je, u suočenju sa jednom zemaljskom konačnošću kao što je smrt, snaga i spas u zajedništvu i onome što bližnji daju jedan drugom. Crkva treba, opet po mom sasvim laičkom i intuitivnom osećaju, da učestvuje u takvom obredu, da bude njegov fasilitator i katalizator, dakle da bude uz zajednicu, u zajednici i da pomaže zajednici da svoju snagu usmeri na to da sama sebe leči i pomaže. Ako to ne radi i postavlja se izvan zajednice, gradeći ogradu od formi koje nisu suštinski kohezivne već prevashodno političke, moj je utisak da ne radi svoj posao.

mac

Povucimo paralelu sa firmom Apple, koja ovde predstavlja Crkvu, i koja ima svoj iPhone. Ti kažeš da neko ko ne poseduje iPhone nego Android ima pravo na tehničku pomoć Applea, jer Apple treba da pomaže svima, a ne samo onima koji imaju iPhone. Zašto bi Apple to radio? Ne isplati im se ne samo kratkoročno, što troše svoje resurse, nego i dugoročno što onda niko ne bi kupovao skuplji iPhone nego jeftiniji Android, a imao podršku kao gospodin čovek.

Ono što Apple radi je da širi sopstvenu zajednicu, i širi propagandu da je njihova zajednica mnogo bolja zajednica od bilo koje druge zajednice. To je jedina logična strategija.

Truman

Briljantno objašnjenje!  :-|

Aco Popara Zver

Или да користимо израз видео игрице, зарад кохезије 8-)

Аксентије Новаковић

Амин.
Него госн Крљићу, да ли сте сигурни да је госпођа која је вршила опело прочитала прави део молитве за упокојене који се чита тј. пева мртвима?

Meho Krljic

Naravno da nisam, šta ja bre znam o hrišćanskim obredima? Ništa.

Ovo Macovo objašnjenje je cinično ukoliko crkvu zaista doživljavamo kao Hristovo živo telo na Zemlji, kako se ona nekad naziva, ili čak samo kao organizaciju koja je namerila da pomaže nevoljnicima.

Аксентије Новаковић

Quote from: Meho Krljic on 06-06-2016, 22:38:29
Naravno da nisam, šta ja bre znam o hrišćanskim obredima? Ništa.

Ovo Macovo objašnjenje je cinično ukoliko crkvu zaista doživljavamo kao Hristovo živo telo na Zemlji, kako se ona nekad naziva, ili čak samo kao organizaciju koja je namerila da pomaže nevoljnicima.

Госн. Крљићу, тако сам и мислио.
Реците ми само, макар у назнакама, пробајте се подсетити јер може бити од великог значаја: да ли је госпођа која је читала опело споменула да зна шта ради и да зна шта треба да чита, или је узела молитвеник и читала насумице???
Ово није шала, стварно озбиљно питам.

Што се тиче Исуса и цркве на земљи...
Хришћански црквени оци кажу да је Исус глава цркви.
Са друге стране, ми Срби имамо изреку која каже да риба смрди од главе.
Риба је првобитни симбол хришћанства.
Зато ако нашу Србску изреку "риба смрди од главе" посматрамо у светлу чињенице да је риба првобитни симбол хришћанства - онда наша изрека добија савим други смисао од оног уобичајеног и тада смисао наше изреке изгледа овако:
Риба (симбол хришћанства, хришћанство, хришћанска црква) смрди од главе (Исус је глава хришћанству, Исус је глава хришћанској цркви) што значи да хришћанство смрди од главе - односно од Исуса.

Meho Krljic

Nije bilo nasumično, bio je to neki od psalama koji se inače na pogrebima koriste, ali nije ta žena imala pretenziju da zameni popa, koliko da ujedini prisutne u misli o spasenju i oprostu.

Аксентије Новаковић

Није проблем у мењању попа јер попа може замени свако ко је мало писмен, него проблем може да буде ако је читана нека погрешна молитва а не молитва за упокојење душе.

Aco Popara Zver

И даље не капирам јел она Српкиња или шта? Чисто јер није морао православни поп. Шта сад да је муслиманка, онда би мацов аргумент ипак био битан. Наравно, овдје нико није паметан, и осјетљиво је питање, ако су вјерници можда би требали да оду до Богословије, не само да трпе локалног попа.

Meho Krljic

Nije srpkinja, no je bila udata za Srbina.

Macova analogija ima smisla ako Crkve i relgijske zajednice shvatamo kao interesne grupe kojima je prioritet uzimanje što većeg udela tržišta, naravno. Ali ako one imaju:

1) duhovnu funkciju, dakle, spasenje duše počivše osobe i

2) socijalnu funkciju, dakle, ojačanje zajednice u trenucima kada je zajednici najteže,

onda nekako mislim da ne treba da se ponašaju kao da si od 30 tačaka u ugovoru propustio da odradiš dve i da onda nema ništa od usluge. Ne zaboravimo da molitve koje se pevaju na pravoslavnom pogrebu vrlo eksplicitno govore o praštanju sagrešenja voljnih i nevoljnih, dakle, bave se esencijalnim mirenjem čoveka sa Bogom i vice versa i verom u večnost ljubavi & razumevanja. Dakle, ja razumem u političkom smislu ili, eto, u tom tržišnom da se kaže "ova žena nije pravoslavna i nije se krstila, mi tu ništa ne možemo, nek se obrati nekom ateističkom popu" ali mislim da tu crkva gubi svoje sržne funkcije koje ja doživljavam kao primarne u odnosu na širenje pravoslavnog lajfstajla, odnosno da zbog političko/ tržišnog razmišljanja izneverava dušu osobe koja se u nekom trenutku u životu, možda i poslednjem, okrenula ka tom nekom bogu i poželela da bude spasena onako kako to crkva obećava milenijumima (i kako je i Isus obezbedio Dizmi), kao i da izneverava zajednicu koja je od crkve tražila ritual koji bi zajednicu umirio, ojačao i ohrabrio. Da, ta zajednica, možda crkvi ne daje sve po pe-esu, u smislu da svi dolaze nedeljom na službu i da im pop sveti vodicu pred svaku slavu itd., ali vera nije matematički odnos investicije i zarade.