• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pošta me potkrada!

Started by Ghoul, 09-04-2013, 15:46:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

Quote from: Ghoul on 24-06-2013, 18:48:47
lako je biti tabletoman vama što čitate generička mas-market štiva pa se štancuju u svim formatima i oblicima, ali ezoterija koju ja bistrim uglavnom postoji SAMO na artiji...

onda je vrijeme da mijenjas sektor. sjedis na odumirucoj grani.

Melkor

Definitivno je do kolicine prometa, tj. koliko ih mrzi da se bakcu sa pojedinacnim posiljkama. Novi Hill je podebeo i BD ga je poslao u kartonskom pakovanju umesto u standardnom papirnom i nista nije naplaceno. Mozda ipak da probas da promenis adresu za neki prometniji deo grada.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

tomat

Quote from: Melkor on 24-06-2013, 19:07:10
Definitivno je do kolicine prometa, tj. koliko ih mrzi da se bakcu sa pojedinacnim posiljkama. Novi Hill je podebeo i BD ga je poslao u kartonskom pakovanju umesto u standardnom papirnom i nista nije naplaceno. Mozda ipak da probas da promenis adresu za neki prometniji deo grada.

koliko podebeo? pitam jer planiram da jednu podebelu sebi pribavim.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Melkor

Pa nije bas ko strucna lit, nesto vise od 700 strana u HC, dovoljno da ga bolje zastite. Ni cena mu ne prelazi limit, naravno, ali niko nije ni otvorio da proveri.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

tomat

Quote from: Melkor on 25-06-2013, 01:31:58
Pa nije bas ko strucna lit, nesto vise od 700 strana u HC, dovoljno da ga bolje zastite. Ni cena mu ne prelazi limit, naravno, ali niko nije ni otvorio da proveri.

ova moja ima oko 600 strana, takodje HC, ali je poskupa. inace, popust na BD varira iz dana u dan, trenutna situacija mi nimalo ne odgovara.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Jake Chambers

Da prijavim: Stigao mi je Pet Sematary s BD.
Nisam morao čak ni da potpišem ništa, nema nikakvog pečata na koverti...

Pošto je "džepno izdanje", pakovanje je ona mekana koverta sa "postavom" mehurića iznutra...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

tomat

u poslednje dve nedelje su mi stugle dve knjige sa BD ukupne vrednosti od oko 200€ i obima od oko 1000 strana, i ne platih ništa preko njihove cene.

jedna je bila spakovana u onaj standardni koverat sa mehurićima, a druga (deblja, HC) je bila u kartonskom pakovanju.

Ghoul

Quote from: tomat on 09-07-2013, 13:51:10
dve knjige sa BD ukupne vrednosti od oko 200€

dabogda se zadavio njima!!!

---šalim se.
200 E za 2 knjige?
ili ti se omakla jedna nula?

enivej, ja sam išao na carinu (nišku) još jednom - bez smislenog rezultata. opisaću to uskoro na blogu... a do tada, knjige iz sveta mi stižu posredno, preko beograda... :cry: :x :cry: :x :cry:
https://ljudska_splacina.com/

tomat

Quote from: Ghoul on 09-07-2013, 14:01:29
200 E za 2 knjige?
ili ti se omakla jedna nula?

nije, tačno toliko. stručna literatura, lepo sam se opružio.

Jake Chambers

Meni juče stigao još jedan Martin preko BD, ništa ne platih, a pošto je bio malo oštećen, BD mi vratio pare.

Ghoul

moja golgota sa srpskom poštom se nastavlja!!!

kako bih izbegao imbecilne PDV namete na inostrane knjige, koji se naplaćuju ili SAMO U NIŠU, ili SAMO MENI – kao privremeno (?) rešenje snalazim se tako što knjige naručujem i dobijam na BG adresu jednog prjatelja (kome se, kao i ostatku non-ognjanović sveta, *nikakav PDV* ne naplaćuje!), a on mi ih onda šalje post expresom u banju.

i tako, pošalje on 2 knjige za mene u četvrtak, post expresom, danas za sutra, kako bi mi bile u rukama u petak.
u petak popodne – umesto željno čekanog poštara, poziv na mob: izvinjavaju mi se što mi paket neće danas biti uručen jer je pogrešno odaslat ko zna gde. čijom greškom, pitam. greškom pošte, kaže ova. i doda: izvinite, paket će vam sutra biti uručen.

mada ja sumnjam u to jer znam da subotom poštu ne isporučuju, sačekam danas do iza podneva, pa kad mog paketa i dalje nema, oko 12.30 se zaputim do pošte, naživo.

da, paket je tu, ne, danas mi ga svakako ne bi uručili nego tek u ponedeljak, ko je kriv – ne se znaje, "ja sam ovde na zameni" kaže radnica (ne laže; pamtim je od ranije, kad su je kao ćurku nadgledali i ispravljali preko ramena).
da, moja adresa je tačno napisana, svi podaci su ok, greška nije do pošiljaoca nego do neidentifikovanog nepismenog poštanskog radnika u beogradu.

kako bih preuzeo svoj paket, uredno mi naplate 240 dinara – bez obzira što svoju uslugu ("danas za sutra") NISU obavili – a da nisam otpešačio do njih danas naživo, i da su mi to dali tek u ponedeljak, ispalo bi "danas za 4 dana kasnije"!
naravno, ova guska ne zna šta i kako oko reklamacije, kaže – dođite u ponedeljak, tad su tu šefovi, pa s njima vidite.

I HOĆU!  xuss

pitam se dal je još neko imao slično iskustvo sa post expresom, i kako je prošao.

tomat

tri četiri puta sam koristio post ekspres, svaki put išlo ko po loju, ne znam što te ne vole.

a lepo sam ti govorio da s vremena na vreme treba da častiš poštara, a ti nisi hteo da me slušaš.

Ghoul

Quote from: tomat on 29-09-2013, 00:20:52
a lepo sam ti govorio da s vremena na vreme treba da častiš poštara, a ti nisi hteo da me slušaš.

ma jesam, nekolko puta, ali ne smem da preterujem, ovaj moj sadašnji je - lečeni alkos!

+ kao što se iz gorerečenog vidi, zajeb je ovog puta načinjen na nekoj ranijoj instanci, u bg ili negde usput, a ne u nišu... jer su slepci moj paket otpravili ko zna gde...

džin tonik

ma batali. eno kod mene prije 2-3 godine postar ubio dvoje umirovljenika koji su upitali zasto im kasni mirovina. moj stari prijatelj.

Ghoul

evo šta veli pošta:

•  Kako se obračunava naknada za izgubljene pošiljke i za prekoračenje roka uručenja?
Za slučaj prekoračenja roka za prenos i uručenje Post express pošiljke korisniku pripada petostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke.

•  Kako pokrenuti reklamacioni postupak?
Kada korisnik Post express usluge želi da ostvari naknadu štete dužan je da pošti podnese pisani Zahtev za naknadu štete. Uz zahtev korisnik podnosi na uvid primerak Adresnice, koji se odnosi na reklamiranu pošiljku i Zapisnik o neispravnosti ili negativno rešenu Potražnicu. Sva ova dokumenta dostavljaju se Samostalnom sektoru za kurirske, ekspres i paketske usluge na dalje postupanje.
Ako pošiljalac ili ovlašćeno lice smatra da poštanska pošiljka nije uručena primaocu ili da mu je uručena sa zakašnjenjem, može podneti reklamaciju u roku od 6 meseci od dana predaje pošiljke.

Pošta je dužna da se izjasni o osnovanosti reklamacije, u roku od 30 dana od dana njenog podnošenja.

to kažu ovde:
http://www.posta.rs/struktura/lat/posalji/ekspres-Srbija.asp#urucenje

ne izlazi mi se iz kuće po ovoj kiši, pa ću ovo proveriti već sutra...

Ghoul

Quote from: Ghoul on 30-09-2013, 13:19:21
evo šta veli pošta:

•  Kako se obračunava naknada za izgubljene pošiljke i za prekoračenje roka uručenja?
Za slučaj prekoračenja roka za prenos i uručenje Post express pošiljke korisniku pripada petostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke.

POBEDA!
mala, ali slatka.
za kašnjenje post express pošiljke (danas za sutra) POŠTA IMA DA MI PLATI!  xcheers

angel011

We're all mad here.

Jake Chambers

Samo da prijavim - upravo stiglo:

Naručio sam s Amazon.com, expedited shipping (dakle 7-21 dan), oni poslali UPSom (koji inače ne naplaćuje špediciju kao dhl za fizička lica kada ide na carinu)... stiglo za tri dana, nije ni otvarano, vrednost 40 dolara, nema nigde naših pečata. Težina 2kg. I'm impressed.

Ghoul

i ja sam impresovan!

divno je da u srbiji još uvek postoji oaza nenaplaćivanja pdv-a na strane knjige, pa makar to bilo i u beogradu!

Father Jape

Mi koji te imamo na Fejsbuku znamo da su unutra Hunger Games!!1!11!!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

tomat

nađem danas u sandučetu pismo kojim me pošta obaveštava kako je prispeo paket za mene, ali da moram da im donesem potvrdu o vrednosti robe (račun, fakturu), radi okončanja postupka carinjenja robe. u pitanju su gramofonske ploče, a čudno je što sam i ranije od ovih prodavaca kupovao stvari, i uvek su uredno dostavljali fakturu uz paket, pa ne znam otkud sad ovo. piše da potrebna dokumenta treba da dostavim u roku od 8 dana, a onda malo niže piše da ukoliko ne dostavim u ostavljenom roku od 30 dana (!?) vraćaju paket u inostranstvo.

mene zanima, i to ću da ih pitam, šta bi se desilo da mi je paket poslat kao poklon, odnosno da ne mogu da potvrdim njegovu vrednost, ili da sam kupio polovno, i da mi prodavac nije izdao fakturu?

inače, toner im je u užasnom stanju, oči su mi ispale dok sam pročitao šta su imali da kažu.

Ghoul

majku im lopovsku...!

džin tonik

ah, imas printer, daj im racun, tri-cetiri dolara i devedesetosam centa, forma zadovoljena, svi sretni...

tomat

Quote from: zosko on 23-02-2014, 22:07:53
ah, imas printer, daj im racun, tri-cetiri dolara i devedesetosam centa, forma zadovoljena, svi sretni...

ma nije problem, daću im račun. čudno mi je što sam gotovo siguran da u paketu stoji i faktura, a i zanima me šta bi se desilo da nisam u mogućnosti da potvrdim vrednost robe.

Mme Chauchat

"Nedavno sam platio visoku carinu na autorske primerke nemačkog prevoda mog poslednjeg romana Bonavia, koje mi je poslao izdavač iz Berlina. U uređenom svetu nezamislivo je da pisac za vlastite knjige plati carinu. Jer, te knjige nisu namenjene prodaji. Ili neko misli da srpski pisac ide po zemlji Srbiji i prodaje nemačke prevode vlastitog romana?"

http://pescanik.net/2014/02/govor-na-otvaranju-10-svetosavskog-sajma-knjiga/

Ghoul

fin govor.

nego, zar taj velikić ne živi u bgd-u?
mislio sam da je to još uvek slobodna zona gde pošast harača na strane knjige nije aktivan?

tomat

Verovatno je stiglo vise komada, tj poveci paket, pa im bilo sumnjivo.

Ghoul

VELIK paket, VELIKIĆ prezime, očekivali su VELIKI harač... ;)

Ghoul

piso mi zaštitnik građana!

i to na artiji, ne emajlom!

kaže, ukratko, da pre nego što može da reaguje, moram da dostavim u roku od 15 dana:

- kopiju pritužbe upravi carina, njihov odgovor, i izjašnjenje o tome;

- kopije i dokumentaciju o eventualnom pokušaju zaštite prava (žalba, tužba...) - to je ono što sam izbegao jer su me na samoj carini odvratili od toga, rečima da moram da platim taxu od 1.700 din da bih se žalio, a šanse da se to reši pozitivno su minimalne;

pored toga, uputili su me, paralelno, da mogu da se žalim i POVERENIKU ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI, koji je od ovoga nezavistan organ, pa da od njega tražim zaštitu od diskriminacije koja i dalje traje (još uvek sam prinuđen da knjige iz inostranstva primam na BG adresu jednog prijatelja, umesto na kućnu, preko NIŠKE carine, koja besmisleno dere na ove iste pošiljke).

ALEKSIJE D.

Žali ste ti poverniku. Em si doktor nauka, em govoriš engleski, em si za horor stručnjak, što je neka vrsta ugrožene vrste, nešto kao dodo ptica. Zarad toga te i diskriminišu. Još navedi gde si pripadnik Satanističke crkve, što je i normalno obizirom na tvoja interesovanja, te kako je ista priznata u SAD i Engleskoj, tebi je uskraćeno pravo na versku edukaciju, i ispovedanje svog "vjeruj", tj. pravo na upražnjavanje svetski priznate religije. Nagovesti kako ćeš morati angažovati svetske udruge za zaštitu prava čoveka i dati intervju za CNN, BBC, Al Džaziru, što će dovesti u pitanje dobijanje novih kredita od MMF-a, Arapskih emirata i ostalih zbornih mesta pripadnika tvoje konfesije.
Upaliće.
A možda u Gornjoj Toponici imaju i dobru biblioteku, ko zna? Smeštaj ti zagrantovan. Naša država vodi računa o svakom čoveku. Što ne bi i o tebi?

Ghoul

ne kenjaj, alexije.

nisam član nikakve sekte, crkve, klike, udruženja, grupacije niti ičeg sličnog.

ALEKSIJE D.

Kako očekuješ zaštitu? Kako misliš uspeti u životu? Kako misliš zaraditi milion dolara ako ne osnuješ ili barem ne modifikuješ neku religiju?

Meho Krljic

Takođe, šta ako je prvo pravilo sekte u koju se Ghoul učlanio "You don't talk o sekti u koji si se, Ghoule, učlanio"?

ALEKSIJE D.

sad ozbiljno: zaštitnik prava građana se angažuje samo u situaciji kada su sva pravna sredstva već iscrpljena, odnosno, ako postoji "ćutanje administracije". u protivnom on ne raspolaže jasnim uvidom u činjenično stanje i ne može dati niti preporuke niti intervenisati.
diskriminacija? lepo zvuči, ali po definiciji se odnosi na rasnu, nacionalnu, polnu ili versku (zato sam se zezao na račun sekte). to što se jedan princip primenjuje u bg a drugi u naisu, problem nije u diskriminaciji, već neažurnosti ili nedoslednosti radnika na carini i pošti. ispraviće se tako što če naterati ove u bg da rade kao u naisu.
da remiziramo u paritiji: gul je na najboljem putu da usere stvar i svima u srbiji izjednači status po pitanju dranja po dostavi knjiga.
ako, što drugma da bude bolje nego njemu. tako zerbiše, main libe gul...

Джон Рейнольдс

Решење се само намеће: не наручивати књиге!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: Джон Рейнольдс on 06-03-2014, 23:08:43Решење се само намеће: не наручивати књиге!

ih, da je samo to!

i kad ih ne naručujem, pojedinci mi ih otuda sami šalju!

ali, kao što na ranijim stranama topika već rekoh, ova carinska mafija mi naplaćuje reket čak i za POKLONE!

Ghoul

već sam na temi o ZAVODNIKU kukao o besramno imbecilno bezobraznom poskupljenju poštarine, naročito za slanje tiskovine u inostranstvo - a evo, mesec dana kasnije, još neki su primetili!

konkretno - trenutno slanje u zemlje regiona košta oko 550 din za 1 knjigu (bilo je 310 pre poskupljenja), a dodatak za slanje avionom je još 200-ak din...

Pošta bezobrazno poskupela usluge

IZVOR: TANJUG

Beograd -- Pošta Srbije je povećanjem cena za slanje štampanih stvari obemislila slanje knjiga u inostranstvo, ocenilo je Udruženje profesionalnih izdavača Srbije.

Povećanje cena poštanskih usluga za koje se odlučilo JP Pošta Srbije, UPIS je ocenilo kao "drastično", jer su se one opasno približile ceni knjiga, časopisa i novina, a u nekim slučajevima ih i prevazilaze.

"Cena tiskovine povećana je od 40 do čak 92 odsto. Posle ovog poskupljenja praktično je obesmišljeno slanje knjiga u inostranstvo, jer je cena ove usluge povećana za 148 odsto, tako da je usluga nekoliko puta skuplja od prosečne cene knjige u Srbiji", navodi UPIS.

UPIS zahteva od Ministarstva telekomunikacija, trgovine i turizma, Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije da preispitaju poslovnu politiku tog javnog preduzeća i u hitnoj proceduri ponište tu štetnu odluku koja suštinski pogađa kako najbolji društveni interes, tako i poslovanje izdavača knjiga, časopisa i novina.

Udruženje ističe da takvo povećanje cena usluga jednog javnog preduzeća ne može biti obrazloženo inflacijom, kursnim razlikama ili troškovima poslovanja i zbog toga zahteva Pošta Srbije "da detaljno obavesti javnost o pravim razlozima drastičnog poskupljenja, koji pogađa vitalne javne interese".

UPIS postupak Pošta Srbije vidi kao neodgovoran odnos jednog monopolskog javnog preduzeća.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=04&dd=30&nav_id=842367

MD305

Cena poštarine za inostranstvo, a posebno za tiskovinu (takođe i za unutrašnji saobraćaj) je bezobrazno skočila...  Nisam ni pre trgovao preko granice, ali sada mi ne pada na pamet. Strip izdavačima je apsurdno širiti pretplatu na prostore SLO/HR/BIH/CG, itd. Čak i Limundo i Kupindo su mi izgubili svaki smisao. Opšte rasulo u niškoj Pošti, jedno carine, drugo ne, drugi put to sto su carinilii ne carine, ukrug se to vrti, pa kad šaljem tiskovinu na sajtu lepo pise najmanje jedna ivica da bude otvorena, a optimalno da jedna cela strana bude otvorena, na šta ja, naravno, kako bih što bolje zaštitio strip, odlućim da otvorim samo jedna stranu... Dolaziim u Poštu, čekam dobrih 25 minuta ženu ispred mene koja se svađa da li je njen paket u Pošti br. 5 ili 6, uz propratno zvanje Mikija-Radeta-Pere, poštara koji je nosio, poštara koji je tada(valjda, njegove reči) bio u toj oblasti, poštara koji je sada u toj oblasti, lika koji je radio u prethodnoj smeni, 10 čoveka iza mene, predajem kovertu, i ide konverzacija otprilke ovako:

-Dobar dan, želeo bih da pošaljem ovo kao preporučenu tiskovinu, itd, itd
-Ovo nije tiskovina! Nije dobro! Mora da bude sa obe strane otvoreno!
*Počinje da mi objašnjava kako da upakujem(karton, pa lepljiva traka, tako da budu obe strane otvorene*

- Ali, na sajtu piše da najmanje jedna stra...
- Loše si onda pročitao! Ovog puta ću pustiti, a sledećeg lepo upakuj!

I ja naravno, šta da radim, da se ubeđujem sa njom kako je glupa kao k%$#c i kako je pravilnik na sajtu konačan, a deset čoveka iza mene? Da joj objašnjavam kako me apsolutno baš briga da provedem 15 minuta i 20-30 RSD pakujući svaku pošiljku koju naplatim 300-500 RSD? Ne, naravno, slegnem ramenima, opsujem u sebi i zaboravim do narednog puta.

I ovo se ponavlja već Xti put. Svaka šalteruša radi kako joj duša ište. Inače, 10 puta mi se dogodilo da ja ljudima uredno na Kupindu kažem koliko da uplate (pre poskupljenja 67, ili 88din, koliko već), i onda dođem u Poštu, preko toga mi naplate 30-40 RSD. Sledeći put regularna cena (sa sajta). Pa onda dva-tri puta ispravna cena, pa mi opet naplate, i to ne samo određeni radnik, nego svi redom, pod različitim parolama, sad je 10 RSD marka, sad je 10 RSD porez, sad je ovo, sad je ono. Baš me briga za tih 30-40 RSD po pošiljci, ali baš kao što ti reče, ZAŠTO??? I ovo ti se dešava u strogom centru grada. Nadam se da je bar na severu bolje...

A tek da ne pričam kako su mi došle neke knjige/stripovi, kao da su prošle kroz 10 reda cirkularnih testera... Ne znam više ni ja šta činiti, počinje da mi bude muka svaki put kad moram ući u Poštu...

Ghoul

ništa se tu ne zna, sve zavisi od filijale pošte, od šaltera, od šalteruše, od doba dana... sve može al ništa ne mora da znači... zavisi... budi srećan ako na tvoje pitanje ili pritužbu reše da provere, da pitaju miku ili žiku kako sad ovo, jel se naplaćuje ili ne naplaćuje, treba li ovako ili može i onako - umesto da ti odrežu tako kako sami misle da treba (nevezano za to što stoji na sajtu, ili u pravilniku, ili cenovniku...) - a o carini tek šta reći, pisao sam na prethodnim stranama...
CHAOS REIGNS!

a sad, sa ovim dizanjem cena, skoro sasvim su obesmislili slanje knjiga i stripova u inostranstvo... što im je verovatno i cilj...
s jedne strane, onemogućili su obostrani paypal, da ne možeš da PRIMAŠ pare iz onostranstva i tako zaradiš bar neku siću, a s druge, nametnuli takve cene da ti se više i ne isplati da šalješ bilo šta u inostranstvo...

Barbarin

Sve to treba spaliti pa ponovo graditi.

Skoro sam se opet upustio u naručivanje knjiga sa bd i prvi put sa abebooks (polovne knjige), i sa bd dođe sve uredu bez carine, i troškova, a ove sa abe, koje su koštale ispod 1 funte, za tri sam platio 500 dinara, carine i gluposti.

Haos.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Ghoul

Pošta Srbije. 2015.godina

Meho Krljic

Za njih je i dalje francuski zvanični jezik međunarodne pošte a to potvrđuju agresivno lošim engleskim  :lol: Šta ovo uopšte znači i gde su stavili ovaj pečat?

Ghoul

ne znam detalje - na svu sreću, ovog puta nisam JA bio na udaru pošte, ovo sam video okačeno kod jedne druge žrtve na fejsu.

Meho Krljic

Dakle, možda je ovo samo neprijateljska propaganda?  :(

Nightflier

Je li neko naručivao mačeve, noževe i slične egzibicije preko Amazona? Dostavljaju li to kod nas i šta je sa carinom?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

koješta!
ubrzali su u zadnjih godinu dana ili dve.
ranije je standard bio 2 dana putovanja pisma ili knjige iz banje u bg, a danas je to skoro bez izuzetka - danas za sutra! to važi i za većinu većih mesta u srbiji, i jedino do nekog zaseoka bez ulica možda putuje 2 dana.

naša pošta ima mnogo problema, ali brzina nije među njima!