• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

KULTURO, EVE ME!

Started by Ghoul, 03-05-2013, 15:42:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zoskoz

Prof. Nikčević: Jeste li sigurni da me želite za sugovornicu? Ja vjerujem u Boga

QuoteSa 66-godišnjom teatrologinjom i kazališnom kritičarkom te sveučilišnom profesoricom Sanjom Nikčević, autoricom dvanaest knjiga, između ostalih i knjige "Mit o Krleži" (Matica hrvatska, Zagreb, 2016.) ZOOM POLITIKON zumirao je ovoga pisca povodom 133. obljetnice njega rođenja, ali i vezane teme. Intervju koji je objavio kaportal.net.hr, a vodio novinar Marin Bakić, prenosimo u cijelosti.

Slika svijeta koja proizlazi iz vjere

ZOOM POLITIKON: Zašto ste mi nekoliko puta pitali jesam li siguran da želim baš Vas za sugovornika?

Sanja Nikčević:
Oni koji su do sada gostovali u ciklusu intervjua ZOOM POLITIKON uglavnom imaju radikalno drugačije stavove u odnosu na mene, a portali su uglavnom usredotočeni na jednu sliku svijeta. Ona slika svijeta koja dominira na Vašem portalu nije moja, pa sam se zabrinula da bih je mogla pokvariti. Sve što ću reći bit će vrlo različito od onoga što su drugi rekli.

ZOOM POLITIKON: Ima uistinu različitih sugovornika u ovome ciklusu, a, uostalom, mislim da nisam još imao ekstremne goste.

Sanja Nikčević:
Trebalo bi odrediti što je ekstremno. Slika mog doživljaja svijeta proizlazi iz vjere u Boga – sukladno tome vidiš svijet, radiš, djeluješ... Često se kaže da nije važno u što vjeruješ, da je važno samo da si dobar čovjek. No, važno je u što vjeruješ jer to ima različite posljedice na naš život. Ako vjeruješ u Alaha, možeš oženiti dijete, imati četiri žene i imati roba, a, ako vjeruješ u Isusa Krista, ne možeš oženiti četiri žene, ne možeš imati roba, a dirnuti u dijete predstavlja unebovapijući grijeh.

ZOOM POLITIKON: Možete li komunicirati s onima koji ne dijele Vašu sliku svijeta?

(...)