• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

KULTURO, EVE ME!

Started by Ghoul, 03-05-2013, 15:42:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Dybuk

ALEKSIJE D.

Koji će nam Narodno? Ti glumci i onako tezgare po drugim pozorištima ili u predstavama po domovima kulture, dva glumca i stolica... Neka se zove Narodan operqa i balet, a pozorište ostavite Dušanu Kovačeviću. Čovek je upravnik, direktor drame, reditelj i pisac i samo njegove predstave u pozorištu koje je, inače, privatno. Takvo pozorište, kao Molijerovo, nama treba.
I ti glumci... Nakotilo se toga i previše.

Dybuk

Glumci su prolazni, samo je upravnik večan!

srsly, sama materija me marginalno zanima, mnogo mi je zanimljivije ponašanje ovih partijskih kadrova.

ALEKSIJE D.

Model ponašanja partijskih kadrova istovetan je i kod direktora škole i šefa stanice u Pripičkovini, kao i ministra kulture. Nabaviš dovoljno vazelina i baš te briga.

Alexdelarge

Milutin Petrović, reditelj: Nekadašnji silosi danas su poslanici i trendseteri

Tako je to u Srbiji. Džaba uspešni filmovi, džaba muzika, džaba priznato ime u umetničkom svetu, ali sve dok Milutin Petrović nije seo u direktorsku fotelju, a potom iz nje degažiran, nije nešto bio medijski interesantan.

Da podsetimo, Petrović se prihvatio direktorovanja u beogradskoj Kulturnoj ustanovi "Stari grad" (nekadašnji "Parobrod") i naivno pomislio kako na tom mestu treba da se bavi svojim poslom. Krenuo je da rašćišćava Augijeve štale i udario pravo na izvesnog Zlatka Crnogorca koji je tamo bio neka vrsta sive eminencije i od koga su zaposleni zazirali. Petrović je Crnogorcu dao otkaz, a onda su odbornici Skupštine opštine Stari grad smenili Petrovića. Ovo je njegova priča.

- Zvali me da budem direktor, ja nisam hteo, oni me ubeđivali, ja - ko velim - hajde, zeznem se i pristanem. U kolektivu sam zatekao pakao i jednog besprizornog čoveka koji vedri i oblači. Bez ikakvih kompetencija obavlja važne uređivačke poslove, usput blamirajući ustanovu u gotovo svakom kontaktu sa umetnicima koji dođu u vezu sa "Parobrodom". Najgore od svega, mobinguje zaposlene, specijalno žene: jedna u depresiji, druga guta "leksilijume", treća hoće da zove oca da ga bije. Ovaj svakodnevno urla, viče, tehničare zove "moji robovi". Ceo Dorćol to zna, svi me zezaju: "Je li, kako izdržavaš sa onim?" Da sam bio poslovođa benzinske pumpe, morao bih da reagujem. Probao fino, nije išlo. Krenuo da ga otpustim, oduzmem mu poslovni mejl, on zove čoveka iz IT službe da mu ga vrati, ovaj ga odbije, on onda zove starog da proba da prođe kroz šifre i vrati mu adresu!? Opa! Pogledam u te njegove mejlove i imam šta da otkrijem. Naplaćivao prostor na privatni račun, iznajmljivao opremu "Parobroda"... E, sad, on oduvek, a specijalno kad je stvar krenula u pravcu otkaza preti - "ne možete mi ništa", "Bastać će vas sve otpustiti", "znate li vi ko stoji iza mene"... Ja mislim lupeta. Kad, međutim, sve se desilo upravo kao što je on pretio. Očigledno su u nekoj šemi. Kakvoj, nemam pojma, ali izgleda mi u lopovskoj.

Ko je taj Zlatko Crnogorac, za koga se ispostavlja da je u toj kulturnoj ustanovi bio strah i trepet?

- Kada menadžeri poput Makse Ćatovića ili pokojnog Duleta Ercegovca rade, na primer, velike koncerte, angažuju takozvane trkače, operativne organizatore koji rešavaju probleme. Uglavnom tako što se deru na fizičke radnike ili čistačice, pomeraju parkirane automobile i nadgledaju istovar binske opreme. Ovaj je vrhunski "trkač" koga je LDP svojevremeno uvalio u "Parobrod" da ga renovira i pokrene kao organizator. Međutim, zaplet je u tome da je taj čovek bez obrazovanja opsednut time da se predstavi kao neki intelektualac i ekspert, pa je koristio svaku vrstu lukavstva i prevare da sa pozicije u "Parobrodu" dođe do takve mogućnosti. Ceo Dorćol to zna i svi mu se smeju iz leđa, mnogi i u lice, ali žalosno je što je neke ljude i ubedio u svoju navodnu kompetenciju pa je povremeno pisao neke besmislene tekstove za pojedine ozbiljne novine sa očigledno neozbiljnim urednicima. Na primer, daju mu dve strane da napiše tekst o Pulskom festivalu!? Pisao je i o arhitekturi i baš bih voleo da mi neki urednik objasni o čemu se tek tu radilo?!

- Ma kakva ustanova kulture, oni jedino hoće da imaju svuda onu bibliotekarku iz Lazarevca. Na primer, na Starom gradu je na vlasti sumanuta koalicija Bastać (sa porodicom), SPS, radikali i DSS. I to se, inače, zove opozicija... Opozicija koju već godinama, svemoćna gradska i republička vlast nikako ne dira. Hm, zašto? I sad, na primer, u zakonu piše da članovi upravnog odbora moraju da budu istaknute ličnosti iz oblasti kulture. Upravni odbor "Parobroda" se, međutim, sastoji od ličnosti koje neki Bastaćev posilni okrene telefonom u pet po podne i naredi da se svi pojave u njegovoj kancelariji u sedam. Kada dođu podmetnu im, već odštampanu, njihovu odluku o imenovanju novog direktora za koga niko od njih nije čuo. Oni spuste pogled i dignu ruke da glasaju. Te ličnosti su istaknute jedino u partijskoj poslušnosti. Tako se UPRAVLJA institucijom kulture. Dakle "opozicionar" Bastać cimne espeesovca, deesesovku i radikalku - i oni šene. U centru Beograda! I to su kao "naši", demokratska opozicija... Eto, to je njihova kultura.

Da li ste imali neki kontakt sa vlastima opštine Stari grad pre i posle smene, koje objašnjenje ste dobili u vezi sa smenom? Imali ste "nedoličan" zahtev da pokrenete disciplinski postupak protiv svojih zaposlenih, što ste odbili - po kom osnovu su to tražili, je li vam objašnjeno, šta su to zaposleni bili skrivili?

- Tehnički me nisu smenili, nego na isteku mog mandata postavili novog v.d. direktora. To je jedino što ne lažu u svojim spinovanjima i uvredama. Ali ne odgovaraju zašto pola godine odbijaju da raspišu javni konkurs. Zašto su postavili šestog v.d. direktora u četiri godine? Zašto to rade baš posle otkaza čoveku koji je svima pretio da će sve biti kako on bude rekao Bastaću. Zašto se ničim ne ograđuju od lopova uhvaćenog sa rukom u tegli pekmeza? A taj sramni dokument koji su poslali je nezakonit, bezobrazan, izuzetno glup i uvredljivo nepismen. Nemoguće ga je prepričati, najbolje bi bilo da ga objavite, da vide ljudi kako se "opozicija" obraća direktoru ustanove kulture. Inače, jedina krivica svih nas je da smo smenili njihovog ortaka. Osveta. U maniru male nevažne mafijice.

Posle vašeg postupka i zaposleni su se ohrabrili, kakva je atmosfera tamo?

- Pre dve nedelje svi su potpisali izjavu o tome kako ih je taj maltretirao godinama. I to su predali na pisarnici opštine. Onda su mene munjevito eliminisali i neki ćelavac je krenuo sa mobingom: "Da si se pojavila u opštini sa pečatom 'Parobroda' za deset minuta!!! I nemo da bi se z.......la sa nama!!!" Suze, nervni slom, "bensedin". "Ti se malo razmisli ko te je ovde zaposlio". Opet suze, "bensedin" i - "Izvinite, izvinite, ali ja imam malo dete"... Ovo je kolektiv od deset ljudi, tehničari, organizatorke... Ja ovde nisam imao Vanju Ejdus, Dugalića, Natašu Ninković, Hubača, violiniste i baletske umetnike koji mogu da dignu štrajk. I tako, "Parobrod" će ponovo postati biblioteka iz Lazarevca. Ali, "demokratska" i "opoziciona"...

Jedan od ljudi od imena koji je reagovao povodom vaše smene bio je Goran Marković koji je Opštini vratio nagradu. Kako ste doživeli njegov gest?

- Ne samo Goranov gest... Dijana Milošević, Svetislav Basara, Nezavisna kulturna scena Srbije, stotine ljudi sa imenom i prezimenom su stali uz mene i, kako je Goran rekao, "sabrali 2 i 2 i dobili 4 kao rezultat". Pogledajte samo moj Fejsbuk. Ali svi ti ljudi, plus uhvaćen i eliminisan jedan besprizorni tip, sprečen mobing zaposlenih, novi programi - sve to na jednom tasu vage, a marginalna političarska klika i problematičan lik na drugoj strani. Rezultat - njihova stoprocentna pobeda. Meni je pripalo da se sada po medijima razvlačim prljajući se pričama o jednoj bednoj kaljuzi umesto da radim ono za šta su me školovali ljudi poput Markovića ili vaspitavali ljudi poput mojih roditelja, baka, deka i mojih Dorćolaca.

Mi malo stariji pamtimo vas i kao člana grupe "Heroji". Ko se danas može nazvati tim imenom, šta je ovde ostalo od herojstva?

- Bila je ta pesma "Dodži kod Kize" u kojoj sam parodirao tada smešnu ekipu bolida koje smo zvali silosi. E, međutim, desio se prevrat u civilizaciji koju živimo, silosi su postali poslanici i trendseteri našeg društva, pa sam pre par godina dodao još jednu strofu u kojoj se Kiza obraća naciji:

"Znači, ispalo je anticipacija,

Dorćol, Zemun, Surčin pa cela nacija

Ispoštuj ih, Kizo, i korporaciju

Održi razvoj i demokraciju

Mojne da bi bilo Kiza do Tokijo

Nemo da bi Kiza osnivo NGO..."

Koju pouku ste izvukli iz svega što vam se desilo?

- Posle pola života neprekidne borbe sa sistemom, pa zbog uspeha te borbe i trpljenja prvo Vuka (kao mora se), pa svih onih opskurnih Velja Ilića u DOS-u (i to se moralo), pa "sanitarnog otklona" Tadićevog DS-a (opet se moralo), pa studenta bogataša i bildera Čede (ih, pa mora se) pa svih tih uobraženih praznoglavih naricaljki iz "Peščanika" (e to se zaista mora, zar ne?), i sada ovoga sa ovim junošama u srcu Srbije - mom Dorćolu, hm - odlučio sam da ja više ništa ne moram. Ulazim u fazu koju radno nazivam Pablo Pikaso. Dakle, jug Francuske i ulje na platnu, duge kontemplacije... Pa kad mi ujutru jave da su ubili Kenedija, a ja popijem čašu vina, uzmem četkicu i umočim je u, hm, da vidim, u plavu boju...

I šta planira da radi "Pikaso" dok ne dođe do "plave faze"?

- Pa zvučaće kao da se šalim, ali sada baš snimam kampanju za nevladinu organizaciju "Astra" i to baš protiv radne eksploatacije. Sve radim sa svojim studentima filmejkinga sa fakulteta FEFA. Onda u januaru kreće serija "Nebojša Čelik" o strahovima adolescenata po scenariju Vladislave Vojinović, a ulazim u pripreme filma "Hadžijino zvono" i seriju "Nečista krv" za koje je po delima Bore Stankovića scenario napisao veliki Voja Nanović. Za film "Hadžijino zvono" je kao scenarista radila i Milena Marković. To je nešto potpuno genijalno i, ako smem da sad nastavim ovu šalu, to će biti moja "Gernika".

Izgleda nas stvarno čuva Sveti Sava

Posle svega što nam se dešava u političkom životu, medijima, kulturi, gde ide i gde će završiti ovo društvo?

- Realno, ovo društvo već dva veka postoji tako što neprekidno završava samo sa sobom. Kolektivno samoubistvo za kolektivnim samoubistvom. Kolektivni samomasakr sopstvenog bića, imena i smisla. Čak je i dirljivo, na neki dijaboličan način i romantično to koliko je glupih i pogrešnih koraka učinjeno. U stvari, prava je misterija kako to što se zove Srbi i Srbija uopšte još postoji. I ne samo da postojimo nego se stalno kao pečurke posle kiše, ipak, pojavljuju neki fenomenalni ljudi koji protivno prljavoj matici uzvodno nose baklju slobode i duha. Od Mihajla Obrenovića, preko Bore Stankovića, Joce Jovanovića do scene bendova iz BIGZ-a... Posle toliko pogrešnih odluka, autogolova, crvenih kartona, silovitih napada na pogrešnu stranu terena, šuteva iz kornera u aut, udaraca glavom u stativu, prava je čudo otkuda nas uopšte ima? Ponekad mislim da je jedino racionalno objašnjenje u onome što misle ovi 1389. i takvi ortaci, a to je da zaista lično Sveti Sava sedi pored Hrista Svedržitelja i iz nekog razloga štiti nas, koji smo navodno njegovi Srbi... Ja baš ne vidim nijedno logičnije rešenje. Mislim, kada istorija jednog naroda dođe do toga da mu je Vulin ministar vojske, onda moraš da si duhovit ko Buda da bi razmatrao smisao ljudskog postojanja...

Reditelj, muzičar, profesor...

Petrović je televizijski, filmski i pozorišni reditelj iza koga je pet dugometražnih filmova, za koje je sam pisao scenarije i producirao ih. ("Zemlja istine, ljubavi i slobode", "Jug jugoistok", "Agi i Ema"...). Najveći deo karijere bavio se televizijom gde je režirao gotovo sve vrste televizijskih formi - filmove, serije, "žive" emisije..., režirao je brojne prenose muzičkih i kulturnih događaja, desetine muzičkih spotova, bavio se i advertajzingom i kreiranjem političkih kampanja, a u mladosti se bavio i muzikom, pre svega rokenrolom. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, dobitnik je brojnih nagrada, bavio se i pedagogijom, a trenutno je redovni profesor predavač na Fakultetu za ekonomiju, finansije i adminstraciju.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/u-cetiri-oka-milutin-petrovic-reditelj-nekadasnji-silosi-danas-su-poslanici-i/k33fbgq
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Korupcijski performans oko ,,Čistača"? 
  Sumnje u regularnost izbora izvođača radova za izradu scenografije za izložbu ,,Čistač" Marine Abramović, koja će biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, mogle bi da zasene taj kulturni događaj koji je država proglasila nacionalnim projektom i u koji, prema nezvaničnim informacijama, namerava da uloži milion i po evra. 

Anomander Rejk

Pa mi smo stvarno bogata država, kad možemo milion i po evra
odvajati za takve performanse...
Tajno pišem zbirke po kućama...

mac

Konstrakta reče "umetnica mora biti zdrava". Ali mora li? Ona to kaže ironično, s porukom da se previše fokusiramo na fizičko zdravlje, a nedovoljno na mentalno. Međutim, Van Gog je odsekao sebi uvo, a bilo je i drugih sa mentalnim problemima. Znači za samu umetnost ne moraš biti zdrav, čak i pomaže ako nisi potpuno. Da li je Konstrakta zaboravila na Van Goga, ili ja nisam dobro shvatio Konstraktu?

Zapravo, publika je ta koja mora biti zdrava da bi mogla da razluči šta valja i ne valja, da uživa u umetnosti. Publika mora biti zdrava. E sad, ako je Konstrakta mislila na publiku dok je pevala o umetnici, onda bi to bilo suva genijalština, ali sumnjam da je to slučaj.

Krsta Klatić Klaja

ne djeluje mi da pjesma ima neku konzistentnu poentu, više da je počela da je piše iz jednog razloga, pa se pojavila korona pa ubacila drugi razlog, pa u aranžmanu izmiješala i neki treći razlog i dobili smo višetematski kolaž

npr, zar ne pričaju da je pjesma posvećena drugarici/ koleginici koja je umrla a nije imala zdravstveno ("nemam knjižicu")
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

12

kad,
Hartefakt fond najavio je tokom prvog dela svog pozorišnog festivala premijere predstava "Handke projekat" Jetona Neziraja i rediteljke Blerte Neziraj 9. juna u Bitef teatru i "Naš sin" autora i reditelja Patrika Lazića 11. juna u jednom privatnom stanu.
Predstava "Handke projekat" istražuje lako narušivu ravnotežu slobode govora, umetnosti i društvene odgovornosti pozorišta, i to kroz prizmu opusa kontroverznog književnika i nobelovca Petera Handkea. (na plakatu je inace handke, samo polovinom lica, a druga polovina je, zar je iko posumnjao, milosevic)
u privatnom stanu, pretpostavljam, oni srbi seksualno zlostavljaju sina. to samo u pauzama

i nesto iz domena zavere
U predstavi "Handke projekat" ili "Pravda za Piterovu ludost" igraju Arben Bajraktaraj iz Francuske, Ejla Bavćić iz BiH, kosovski glumci Adrian Morina i Verona Kodža (Koxha), Klaus Martini iz Italije i Anja (zamislite!) Drljević iz Crne Gore

ALEKSIJE D.

Kulturo, eve i mene:
Radio Beograd , drugi program, ponedeljak 2. jaunuar 2023, u 18,35, nagrađena drama GREBATORI, Tihomira Stevanovića, prva premijera RTS-a u novojh godini.
Pa, ko može i ko voli, nek izvoli.

ALEKSIJE D.

Meho Krljic

Mica Milovanovic

Mica

Meho Krljic

Nikita Milivojević više nije umetnički direktor Bitefa

QuotePrema odluci Skupštine grada, Nikiti Milivojeviću nije produžen mandat, a novi umetnički direktor Bitefa nije izabran. Time je spisak međunarodnih festivala čiji je rad tokom poslednjih mesec dana zakočila Skupština grada, povećan na četiri. Pretpostavlja se da su razlozi nepodobnost i Ekspo

Posle ove devastacije Hrvati će ne samo da nas lako pokore vojno nego i kulturnim putem.