• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Predložite mi model mobilnog

Started by Truman, 18-05-2013, 16:02:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dark horse

Ajfon je praktično prvi Industrijski smart, revolucija koju je pokrenuo Stiv Džobs 2007 godine. Naravno, sad možemo posmatrati puno toga kao nekalve preteče, ali narod je masovno počeo da koristi tek sa Ajfonom.

Niži segmenti nastaju kao ekonomske varijante premium telefona, tj. redukcija featura za manje pare. Svačeg tu ima i ne vidi se drvo od šume da bi se mogle praviti ozbiljne analize
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Petronije

A zašto npr. Symbian nije "industrijski smart", šta god to značilo? Zato što se pisao u drugom programskom jeziku i bilo je potrebno 3x više vremena za development aplikacija i samog sistema?

dark horse

Zato što nisu imali touchscreen, navigacija interneta je bila kao na običnom mobilnom telefonu, plus je prikaz bio drmatično reduciran, dok je sa Ajfonom po prvi put izgledalo praktično isto kao da koristis kompjuter. Što meni i definiše pojam pametnog telefona, tj. telefona koji je zapravo mini kompjuter

Kad kazem praktično prvi industrijski smart mislim na to da pre Ajfona tržište praktično nije ni postojalo, dok su se njegovom pojavom ljudi počeli otimati za pametne telefone, čekali u redovima danima da bi kupili jedan

Petronije

Ne slažem se uopšte ali nije ni bitno, naravno da je tržište postojalo. A i zapravo je android zaista omasovio smart telefone, ako gledamo globalnu sliku, jer je bio open source i mogao je da radi na jeftinom hardveru. Ajfon je uvek bio zatvoren sistem i nije mogao svako da ga kupi, a i ako ga kupi, 90% aplikacija se plaćalo, plus nije bio dostupan svuda.

dark horse

A android je zapravo šta, open source Ajfon, koji se pojavio gle baš iste 2007?

Dobro, ne slažeš se. Nije ni bitno, kao što i kažeš. Samo nam reći kolika je prodaja pametnih telefona bila pre 2007, kad se po tebi formiralo tržište? Pošto ne mogu naći podatke, a od 2007 godina prodaja raste od 100 miliona jedinica naviše

https://www.statista.com/statistics/263437/global-smartphone-sales-to-end-users-since-2007/

Eto, to su podaci kojima ja raspolažem, čekamo tvoje podatke o postojanju tržišta za pametne telefone pre 2007

Petronije

Ja sam napisao da se sada formiralo tržište, a ne 2007, kad kažem sada, mislim poslednjih 10-ak godina, kada nekoliko brendova vladaju a ostali dele mrvice. Ovo nije prvi put da odgovaraš na moje postove a da si ih površno pročitao, ili ih uopšte nisi pročitao, i onda ja moram da ti objašnjavam nešto ili da ti se pravdam a nisam to nigde napisao. [emoji16]

Opet, nigde nisam demantovao da su brojke porasle sa pojavom ajfona i androida, samo kažem da je tržište pametnih telefona postojalo i pre. To što ti smatraš da to nisu bili pametni telefoni, po nekim tvojim kriterijumima, druga je priča. Zvanično, to jesu bili pametni telefoni.

Nema linkova, ja to nisam pročitao juče ili danas pa da sad znam gde piše. To su neke stvari koje znam i kojih se sećam.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

tomat

Ja se za monilne telefone zainteresujem otprilike kad dođe vreme da promenim telefon, i slabo to pratim, al se sećam da je recimo Nokijina N serija bila smartfon. Kao i blekberi. Evo šta kaže vikipedija

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Smartphone
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

dark horse

Quote from: Petronije on 08-08-2023, 13:38:37
Pre ajfona Nokia sa symbianom, pre Nokie Blackberry, Palm uređaji...Apple je zauzeo tržište i bio najbolji posle Symbiana i pre ekspanzije androida. Sada kada se tržište formiralo, imaš potpuno drugačiju situaciju.

Petronije, nije ni prvi put da ti konfuzno pišeš. Prvo jasno kažeš da je apple preuzeo tržište, da bi ti se već u sledećoj rečenici tržište formiralo naknadno. Dakle, ili je Ajfon preuzeo tržište pametnih telefona ili ga je formirao posle 2007. Mislim da ćeš sam morati da se odlučiš šta tvrdiš, tu ti ja stvarno ne mogu pomoći, ni sa kakvim svojim razumevanjem

Petronije

Slažem se da se konfuzno izražavam, ali neću ništa objašnjavati, jer to ne menja moju poentu sa početka diskusije.

Krsta Klatić Klaja

Sviđa mi se ova rasprava, ne učestvujem u njoj a linkin isti kurac mlati kao i uvijek. Eksperiment uspješno sproveden.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

dark horse

Quote from: Petronije on 08-08-2023, 20:19:25
Slažem se da se konfuzno izražavam, ali neću ništa objašnjavati, jer to ne menja moju poentu sa početka diskusije.

Dobro, da. Konfuzno izražavanje je jedan od ispitanijih nacina da uvek u svemu budeš u pravu.

Evo, Bata naprimer...

Petronije

Nego, da se vratimo na temu.

Rešio sam da uzmem detetu Xiaomi Redmi Note 12 pro 4g (preteraše ga kinezi sa ovim oznakama). SD732G čipset, 6/128, 5000mah baterija, amoled ekran sa 120hz osvežavanjem, 67w punjenje, 108mp glavni objektiv sa optičkom stabilizacijom, IP53 sertifikat. Vrlo loše vreme za kupovinu telefona, jer ništa nije mrdnulo skoro 2 godine, pogotovo je problematičan čipset. Jeste dobar ali je prilično bajat. Opet, za manje od 250e mislim da nema bolje, telefoni su skupi, i ovo bi trebalo da je sprava koja će tinejdžeru solidno da služi par godina, a opet ako ga olupa nije neka katastrofa. Nervira me i MIUI (xiaomijeva verzija androida) koji je dosta šaren i nakrcan bloatom, ali jbg. ne može sve. Javljam utiske verovatno sutra.

dark horse

Gosn Petronije, Čestitke tebi i detetu! Neka je sa srećom! Javljaj utiske!  :|

Petronije

Hvala, hvala, biće to kako valja, sad ima neki ajfon 7, puni ga 3x dnevno.

Meho Krljic

Quote from: Petronije on 08-08-2023, 21:58:37
puni ga 3x dnevno.

Heh, ja se stvarno osećam kao frik što svoj telefon punim jednom na svakih osam dana. Al to je valjda posledica činjenice da ga jedva koristim.

tomat

Ček, ako se ne varam ti si korisnik grackog prevoza, sluša li se šta u prevozu da se ubije vreme?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Petronije

Meho je oldskul, on čita. [emoji39]

Krsta Klatić Klaja

kakvog gradskog prevoza, ja zamišljam Mehu u krugu dvojke, poso mu je 2 stanice od kuće

baca linkove u 6 ujutru na Sagitu iz tramvaja!

Meho Krljic

Ne, ne, nisam u krugu dvojke nego na Senjaku, a radim u krugu dvojke. Da, vozim se busom i slušam muziku/ podkaste putem telefona al to je to. Ne koristim internet na njemu izvan poslovnih neophodnosti vajbera/ whatsappa a i to je retko, tako da mi je wi fi upaljen dok sam u kancelariji (posle ne) a mobilni internet palim samo iznimmno kad je nešto hitno možda jednom mesečno. Mislim da to dosta doprinosi netrošenju struje.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Petronije on 08-08-2023, 21:31:41
Vrlo loše vreme za kupovinu telefona, jer ništa nije mrdnulo skoro 2 godine

oće li mrdat skoro ili ništa?

Petronije

Quote from: Labudan on 09-08-2023, 19:21:57
Quote from: Petronije on 08-08-2023, 21:31:41
Vrlo loše vreme za kupovinu telefona, jer ništa nije mrdnulo skoro 2 godine

oće li mrdat skoro ili ništa?

Pa ne znam, ja sad kupujem telefon, pa sam malo ispratio situaciju. Vidim da svi recikliraju, a dobro je to što je bolja situacija nego prošle godine, koja je baš bila katastrofa.

Nego, desio se neverovatan obrt. Ispostavilo se da KP prodavci samo fiktivno drže xiaomi na stanju za 230e, a da ga niko nema. Onda malo zvao po Pančevu, u želji da detetu kupim danas telefon i prijatno ga iznenadim, i od svih radnji, samo ga je jedna imala za 255 i to sutra. Daljim zivkanjem nađem jednog dilera koji samo radi samsunga, i koji za nov A34 traži 260. Iako ne volim MTK čipset, čitanjem testova i recenzija ustanovim da snapdragon 2 godine nije izbacio čipset u ovoj klasi (7xx) i da se i dalje gura 732g, koga novi MTK Dimensity 1080 šije po svim kriterijumima, a pogotovo u detetu najbitnijoj kategoriji, power consumption. Taj čipset pogoni Samsung A34, kao i Xiaomi redmi note 12 pro ali 5G, koji je osetno skuplji. Tako da sam na kraju prelomio i uzeo Samsunga, i jako sam srećan jer je dete dobilo telefon sa savremenim čipsetom, vrhunskim ekranom (super amoled 120hz 1000nit), IP67 sertifikatom, mnooogo boljim operativnim sistemom (samsung po meni trenutno ima jedan od top3 operativnih sistema), i što je najbitnije, velikom autonomijom baterije. Uslovne mane su slabija kamera (ali sa optičkom stabilizacijom), koja je po danu odlična ali u slabijim svetlosnim uslovima ipak malo lošija, i štekanje na opremi (nema punjača samo kabl), ali za ove pare, ovo je jako dobar uređaj. Čitao sam malo utiske po netu, ljudi upoređuju A34 i A54, i osim nekih nijansi, skoro su pa identičnih karakteristika (A54 pogoni samsungov exynos čipset koji nigde nije briljirao i nije mi jasno zašto ga uopšte više i forsiraju), pogotovo ako se uzme u obzir razlika u ceni.

tomat

KP postao leglo nemača na stanju odavno, poslednje iskustvo kad sam kupovao gramofon.

A treba pratiti akcije na mi-srbija pošto onda cene budu uporedive sa tim na KP, ja sam svoj poslednji tel uzeo tako (mada ima tome već evo skoro tri godine), došo isto kao na KP.

Petronije

Quote from: tomat on 09-08-2023, 22:36:29
KP postao leglo nemača na stanju odavno, poslednje iskustvo kad sam kupovao gramofon.

A treba pratiti akcije na mi-srbija pošto onda cene budu uporedive sa tim na KP, ja sam svoj poslednji tel uzeo tako (mada ima tome već evo skoro tri godine), došo isto kao na KP.
Ovo jeste tačno, msm. za mi Srbija, kome se ne žuri, može da prati. Ipak su to telefoni sa ful garancijom iz oficijelnog šopa.

dark horse

Quote from: tomat on 09-08-2023, 22:36:29

Bukvalno nikad nije bilo drugačije. Meni je nejasno kako ste te ponude uzimali za ozbiljno

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Petronije on 07-08-2023, 01:14:08
Problem je što mobilni telefoni nisu preskočili   2021. godinu, sve je ostalo na tom nivou, samo recikliraju. Tako da, samsung a52s 5g je do nekih 350e mislim najsigurniji izbor u ovom trenutku.

digli ga na 400e (8GB) haha

https://mobilnisvet.com/mobilni/9204/Samsung/Galaxy-A52s-5G-8GB-256GB

ako uzmem sa 6gb zbog škrtarenja koliko gubim?

Krsta Klatić Klaja

Razmišljam samo da odem u bcgroup i uzmem i lap i telefon, ali nemaju ovaj samsung

imaš li još koji predlog?

Petronije

Pa ne znam ovako iz glave, možda neki honor u toj klasi, morao bih da bistrim jbg. ne mogu da savetujem tek tako nekoga da potroši 300-400e. Ili neki xiaomi.

Krsta Klatić Klaja

Hvala, ma i to je nešto. Sad ću ecipecipec haha

Imaju xiaomi 12pro i honor magic5 lite, pa da ih uporedim na gsmareni
https://www.gsmarena.com/compare.php3?&idPhone1=12107&idPhone2=11955

ako ti nešto padne na pamet javi, mislim da ću u srijedu prelomiti

tomat

Xiaomi se sa ovim nekim poslednjim apdejtom sredio, imao sam muke sa smart satom i sa google wallet -om, al sad šljaka ko sat, već sam počeo da gubim veru u kineze.

Krsta Klatić Klaja

Meni treba i za mnogo manje, samo da mi aplikacije banke ne trokiraju zbog starog androida i da nije mnogo spor.

Petronije

Pa evo ti redmi note 12 pro 5g 8/256 na mi-srbija za 43.000 dinara, to je nekih 365e ako se ne varam. 120hz ekran, 5000mah baterija sa 67w punjenjem, odličan sony senzor kamere sa optičkom stabilizacijom, 5g GSM dakle gledaš u budućnost, i MTK čipset koji sam spominjao gore. Pazi ovo ti je oficijelna prodavnica, na KP je sigurno 20% jeftiniji. Ako si već spreman da daš te pare za Xiaomi mislim da je to ok kupovina.

https://mi-srbija.rs/mobilni-telefoni/redmi/redmi-note-12-pro-5g

Boban opet minira, forum mi je sam smanjio font tako da se link skoro ni ne vidi.

Petronije

Sad vidim da si našao neki honor, taj Snapdragon 695 koji ga pogoni nije baš neki zalog za budućnost, MTK ga šije po svim kriterijumima čisto da znaš. Honor verovatno ima kvalitetniju izradu i bolji softver i možda malo bolju kameru (ovo je upitno). U suštini za iste performanse moraš više da platiš honor, ali uvek ćeš dobiti upeglaniji softver i premium izradu.

Krsta Klatić Klaja

Xiaomi onda, ok. Sa KP nemam iskustva, dok iščačkam pouzdanog prodavca... a vidim da je ispod 300e

Petronije

Stvarno evo kod ovog
https://novi.kupujemprodajem.com/mobilni-telefoni/xiaomi/xiaomi-note-12-pro-redmi-12-mi-12-note-12s-12c-x5-pro/oglas/95755236?filterId=2140147154

280e, ali pitanje da li imaju na stanju. U suštini tražiš te zlatne prodavce sa preko 1000 pozitivnih. Ako ne, onda juri neke akcije po radnjama.

Krsta Klatić Klaja

Hvala! Ću iščačkam nešto.