• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ALIEN SERIJAL - ALL THE TRIVIA

Started by taurus-jor, 09-11-2002, 04:02:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

VAŠ OMILJENI FILM U SERIJALU JE:

ALIEN (1979)
29 (50%)
ALIENS (1986)
17 (29.3%)
ALIEN 3 (1992)
7 (12.1%)
ALIEN: RESURRECTION (1997)
2 (3.4%)
NISAM GLEDAO NIJEDAN OD POMENUTIH FILMOVA
2 (3.4%)
ŠTA TE BRIGA KOJI
1 (1.7%)

Total Members Voted: 48

Voting closed: 09-11-2002, 04:02:00

Ghoul

za kratku pricu o razl. verzijama scenarija za alien3, kao i za skidanje istih, u celosti, idi na:
http://www.harizma.com/kamera/pisemzafilm/alien3.php
https://ljudska_splacina.com/

brandman

Prvi je ART film-definitivno.Kameron je po svom dobrom običaju završio priču sa drugim djelom,a ovo ostalo...
KATASTROFA!!!
Inače Vinonu Rajder sam strašno gotivio  kao klinku,bio sam nesrećno zatreskan u to prelepo lice,ali nakon Rezorekšona (ili kako se već zove)    sva naša ljubav je pala u vodu.
Je..eš Vinonu,nego ima li kakvih konkretnih vjesti o petici?
Pretpostavljam da će biti najveća glupost do sad.
Imam ružnu naviku da gledam očajne nastavke nekad uspješnih originala.

Kao španske serije...
Je..i ga,šta ćeš kad sam sentimentalan!

taurus-jor

Quote from: "ghoul"za kratku pricu o razl. verzijama scenarija za alien3, kao i za skidanje istih, u celosti, idi na:
http://www.harizma.com/kamera/pisemzafilm/alien3.php

Vidi se da je tip pročitao scenarije i dobro se zabavio.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

Quote from: "brandman"Prvi je ART film-definitivno.Kameron je po svom dobrom običaju završio priču sa drugim djelom,a ovo ostalo...

o kom OBICAJU govoris?

mislis, kao sto je i PIRANU zavrsio sa II delom?

mislis, posle Kamerona= potop?

wtf?

Ghoul

posto brandman odbija da pojasni svoje ideje, prinudjen sam da uzvratim odlomkom iz intervjua sa Ridli Skotom koji nagovestava da je voljan da radi novog ALIENA, ako ga bude bilo:

FW: And what of the rumor of another Alien movie?
RS : We have been talking about doing another one for years. It's been a complex situation. At the end of the day, a studio has to be pleased, a core audience has to be pleased, and a director has to agree to all that. I am glad to say things are progressing...

FW : With you as Director?
RS: I don't think I'll be directing, but I will have some involvement. It'll probably be based on an idea I have, so I hope I'm asked to be involved.

FW : Can you talk about the idea?
RS : In broad terms, It's something for those folks that want to see Ridley's Journey come full circle and..

FW : Does that take her to the home planet of the Aliens?
RS : She won't necessarily see the home planet, but you might...

FW: Do you know when this will happen?
RS : Fox are waiting to see how Aliens vs Predator does, and then they'll do the Alien movie, and I believe a Predator film too. Again, if I'm involved in it, great, if not, then that's luck of the draw.

johnson bronson

kamerun kamerun kamerun!

Roger Milla! Rules!

taurus-jor

Konačno sam odgledao famoznu, dužu verziju Aliena 3.

Godinama su se fanovi Aliena, ali i ljubitelji Finčerovih filmova nadali da će Fox zvanično pustiti u opticaj nesečenu verziju tog zlosrećnog ostvarenja. Kažem "zvanično", zato što već godinu-dve kruži bootleg verzija onog što je Finčer 1991. godine prikazao producentima i studijskim bosovima. Na traci nije bilo ni CGI niti muzike, jer taj deo posla još nije bio završen. Nisu dozvolili da bude završen - bar ne pre no što su linijski producenti, koje je postavio studio, odstranili najmanje 20 minuta filma. Pola godine kasnije urađena je postprodukcija i snimljen je unekoliko drugačiji kraj. Novi je vizuelno raskošniji, ali je stari, čini mi se, ipak prikladniji. Ali da idemo redom.

Finčer se odrekao Aliena 3, o njemu priča emotivno i sa puno žuči. Za očekivati je bilo da se ne prihvati rada na Director's Cut verziji. Ipak, dozvolio je da drugi to odrade. Tako je nastao Alien 3 Workprint, koji se može naći u sklopu Alien Quadrilogy DVD seta.

Oni koji su skrpili A3W uradili su, generalno, dobar posao. Finčer može da bude ponosan. Zvuk je - bez obzira na komentare Hi-Fi čistunaca - vrlo dobar, i nigde nisam primetio da su dijalozi u umetnutim scenama "nerazumljivi" ili "zamućeni". Težnja je bila da se gotovo sve odbačene scene uključe u film, pa i one koje je sam Finčer škartirao. Nije se, međutim, vodilo računa o uverljivosti celine. Negde se nije ni moglo. :cry:  

Film ima istu uvodnu špicu, ali je sledećih par minuta potpuno drugačije u odnosu na standardnu verziju. Kao što je Ghoul pomenuo - vraćena scena gde Klemens nalazi Ripli na plaži. Unutrašnjost kapsule za spasavanje je drugačija, razaranje je mnogo veće, sve je ispreturano i razbijeno, što nije u saglasnosti sa onim što se vidi kasnije - čitave, uglancane komore za hibernaciju!!! Dalje, čudovište se ne izleže iz psa nego iz bivola, i to MRTVOG bivola. Finčer je tu nedoslednu scenu odstranio zato što je, kako kaže, "teže bilo dresirati kravu nego psa". Možda je zato životinja i bila mrtva. :evil: U A3W bootlegu žrtva je bila pas, te je ovo najveća razlika između dve duže verzije-vizije A3.

Zbunjujuć momenat na samom kraju: ekipa Kompanije snima razgovor Bišopa II i Ripli. Aron "85", uz povik "jebeni androidu" udara Bišopa II po glavi, ovaj se dernja "ja nisam android" i naređuje tipu iz ekipe da ne snima. Kao da se obraća novinaru! I čemu poenta snimanja - ili, recimo, ostavljanja zatvorenika Morsa među živima - ako Ripli pre toga govori zatvorenicima da će svi biti ubijeni samo zato što su videli tuđina?

No, rupe u A3 su opšte mesto, pa hajde sad da se ne bavimo time.

Šta je dobro u A3W?

Sve je mnogo tečnije i kompaktnije. Podzaplet sa serijskim ubicom Golikom - bez obzira na pravdanja ključnog Foksovog kasapina - ipak osvežuje priču. BEZ toga, onaj pokolj zatvorenika u eksploziji na sredini filma potpuno je besmislen. Sem toga, privremeno hvatanje tuđina omogućuje Ripli da izvede važan blef koji će pokazati Aronu, poluretardiranom činovniku Kompanije, da "bela konjica" ne želi da likvidira čudovište. Šteta samo što su scenaristi odustali od ideje da Golik  ostane živ do samog kraja i da se u mraku ne zna kolje li žrtve čudovište ili njegov umišljeni sluga (odnos Renfild - Drakula). Smatrali su - i to je tačno - da je nelogično da tuđin tri puta propusti da ubije Golika, a taj treći put bio je najneuverljiviji - ubica je trebalo da pusti čudovište iz stovarišta za toksične materije, i da ono naprosto projuri kraj njega. Malo morgen, naravno. Ali su posledice tog propuštanja bile istinska draž prvog nacrta scenarija Voltera Hila i Dejvida Gajlera.

Mnoge scene iz standardne verzije znatno su upotpunjene u ovoj. I deluju BOLJE. Potpuno je nejasno zašto su pojedine sekvence otpale. Sečenjem zbog, navodno, ubrzavanja ritma filma, ritam je upravo narušen. Cenim kad se neko delo dobro skrati, a to sa A3 očito nije slučaj.

Bio sam zapanjen kada sam shvatio da je Finčer u svojoj verziji pokušao da gledaoca zbliži sa nekoliko likova - pre svega sa vrlo nesimpatičnim Morsom, koji na kraju jedini preživi. U A3W povremeno deluje kao comic relief guy. Scena njegovog razgovora sa vezanim Golikom meni je jedna je od najboljih u celom filmu. Istovremeno je retka oaza duhovitosti.

Originalni kraj: Ripli naprosto pada u peć i sagoreva. Nema matice, ali ima snažnih emocija na Riplinom licu. Scena je vrlo potresna.
Naknadno snimljeni kraj u standardnoj verziji: emocije su izbačene. Iz Riplinog torzoa u trenutku pada provaljuje matica. Ripli ima i vremena i snage da prigli "novorođenče".
Šio mi ga Đura.

Još jedna stvar me je iznenadila. Iz bioskopske verzije odstranjena je svaka scena u kojoj se zatvorenici mole. Tek je sada jasna priroda njihove religije, a takođe se lepo vidi da oni nisu verski zaluđenici. Svesni su, naime, da nemaju U ŠTA DRUGO da veruju. Čisti Finčer. A to je odstranjeno.

Moram, takođe, da revidiram jedan svoj stav. U A3W i bootlegu ima kečapa koliko i u standardnoj verziji. Dakle, čini se da je ipak Finčer taj koji je uneo krv, a ne studio.

Ako se izuzmu logički problemi, CGI je najgore mesto u filmu. To važi za obe verzije. Koliko su scene sa kostimima dobre, toliko je kompjuterska animacija loša. Čudovište u kostimu 50 puta je uverljivije nego CGI čudovište kojem ne možeš da uhvatiš razmere. Čas je maleno, čas je ogromno. La pro-spec-ti-vaaaaaaaa?

Zaključak: A3 u dužem izdanju i dalje nije preterano dobar film, ali je  značajno kvalitetniji, koherentniji i pošteniji od ostvarenja koje smo pod tim imenom poznavali.  

Najavljujem prevod za DiVX.

Ghoule, imaš li ti nekih novih zapažanja u vezi A3? Da li si stigao da pogledaš sav materijal u DVD kompletu? Ja ću uskoro da ga dobijem na zajam...

Ghoul

moram da se ne slozim sa izjavom da je punija verzija, sve u svemu, bolja; cinjenica jeste da ubacuje neke dobre i potrebne stvari, ali ih ubacuje u haos od filma, i one tesko da nesto popravljaju ili pametno dodaju.

i dalje mislim da je cela zavrzlama sa mas. ubicom ['renfildom'] poptuno imbecilna i mother of all misguidedness - jebote, ovo je film o ALIENU, neunistivom, nepobedivom, uzasnom stvoru, a ne o fuckin' serial killeru i psihopati.
sve sto se time 'postize' jeste da od tog i takvog stvora napravis pateticnu i NEZASTRASUJUCU zivuljku koja ume cak i da bude zahvalna!

to, prosto, ubija stravu, a zauzvrat nista ne doprinosi filmu [o, da, kao: ljudi su pravi uzas, oni su najgori, a ne alieni, pricam ti pricu; kad sam kod toga, meni je oduvek i ta dimenzija sa Zlom Korporacijom kao pravim 'negativcem' oduvek bila jeftin fazon, tipican za Hilla, koji ga je ubacio, a Cameron se, naravno, primio i naglasio ga. kao, nije nam dovoljan o'benonov lavkraftovski kosmicki uzas, nego cemo sad da prici damo vecu dubinu ako ubacimo klasno-svesne momente i 'drustvenu kritiku'. shio mi ga george!]

druga stvar: 'religija'= to bi bilo super da je dosledno sprovedeno u filmu, odnosno da ta njihova 'vera' prilazi igde blizu necemu promisljenom i doslednom. sto nije slucaj.

itd.

taurus-jor

Hm, fora je u tome što je zver bila "zahvalna" u scenariju, a ne u A3W. Prva dva propuštanja postoje u kraćoj verziji. Ono što ovde vidimo jeste kako je Golik zaginuo - zato što je umislio da je đavolji sluga, "Renfild" i tome slično. Pustio je tuđina na slobodu i - najebao. Volim kad su gazde zahvalne. :lol:

Meni je fora sa Kompanijom u PRVOM filmu uvek davala dodatnu dimenziju. Samo čudovište tamo jeste strašno, ali je još strašnija činjenica da su ljudi zamorčići u igri koju su smislili - drugi ljudi. Koga je briga da li je motiv "jeftin" ako je dobro upotrebljen, što ovde jeste slučaj. Drugi film to ponavlja, ali ponavljanje mi ne smeta jer su mnoge druge stvari unapređene. U trećem filmu ista fora... e, to već bode oči. Bazdi na pomanjkanje ideja. Jedino je zanimljivo što upoznaješ Arona "85" - jedinog pozitivca kojeg je naša i vaša omiljena firma ikada dala.

Dalje, strava tuđinove pojave već je obesmišljena u Aliens. Kameron je to učinio namerno. Prevashodno ratni film, pa tek onda ostalo. Dve armije kolju jedna drugu. Jedinica izgubljena na neprijateljskoj teritoriji. Južnjačka uteha. Volter Hil. Pa dobro. Nešto se moralo promeniti, i hvala bogu da je to urađeno kako valja. A trojka? Nominalno deluje u stilu "hajde da vratimo čudovište u mrak". No, čudovište više vidiš no što ga ne vidiš, plus što u CGI sekvencama deluje smešno. Više bi mi se - da je ostvarena - dopala ideja o DVA bauka iz mraka, ali zaista IZ MRAKA nego o jednom, čiji je pojavni užas ionako obezvređen (1) u Aliens i (2) nedoslednim pristupom u A3. Dva bauka ne samo što odudaraju od formule, nego mi se čine kao originalnija zamisao u odnosu na prežvakanu Skotovu, koju je on milion puta bolje prikazao.

taurus-jor

U produzenoj verziji uloga vere ipak je veoma zanimljiva. U krachoj, zatvorenici su tek pripadnici "neke fundamentalisticke hrischanske sekte koja je nashla boga negde u cmaru svemira". U A3W stvari su jasnije i, cini se, imaju simbolicke veze sa pojavom cudovishta. Naime, iz molitvi se moze saznati sledeche: "Pomozi nam, o gospode, da izdrzimo. Priznajemo da smo ubogi greshnici u rukama gnevnoga boga. Nek' krug ostane neprekinut do sudnjega dana", to jest do dana Apokalipse. Po njihovom ponashanju i izjavama, oni krotko prihvataju sudbinu, pasivni su, ne bore se ni za shta. U A3W pojavu tudjina tumace kao sudnji dan. Sad, u krachoj verziji na "mrdanje dupeta" (borbu sa cudovishtem) potice ih Ripli. U duzoj verziji, pred odsudnu bitku, do toga dolaze sami zatvorenici, koji pocinju sebi da priznaju da veruju u boga zato shto nemaju u shta drugo da veruju. Nema vishe prihavatanja suda "nemilosrdnog boga". Cinom prihvatanja borbe postaju ponovo ljudi. Moje tumacenje, naravno.

DUNADAN

Jovane, reci ti meni shto do sad nisi objavio tu knjigu.
ucrvljacemo se i mi i ona dok je ne objavish.

umesto da ovde pishesh kilometarske postove, angazuj se i objavi ono shto si odradio josh pre x godina.

ako ne objavljujesh zbog svih mogucih apdejtova o serijalu koji se u manje-vise pravilnim razmacima pojavljuju pa hoces da osvezis rukopis jos nekim dodatkom, pa ako snime i V deo pa ako i to budesh chekao...

za updates postoji drugo, trece, cetvrto izdanje itd.

neko ce te preteci u svemu tome, trust me
Two tears in a bucket, motherfuck it.

taurus-jor

Stavi se u moje cipele.

Ne možeš pisati o onom što nisi video. Neki to mogu. Ja ne mogu.
Tek sada sam dobio zaokruženje priče - pogledavši A3W, koji nije "tek tamo neka verzija", već nešto što se u svetu čeka više od 10 godina. O A3W bilo je više mitova nego istine. Pa dobro, sada sam istinu video rođenim očima, i rupa u knjizi konačno može da bude začepljena. Na moje i, nadam se, čitalačko zadovoljstvo. Ako misliš da me sve ovo oko knjige ne smara, grdno se varaš. Ja sam prvi koji želi da je strese sa grbače, a prvi je urednik počeo sa zahtevima da davno završeni rad bude ozbiljniji, da se prekraja ovo, menja ono... I da te utešim, ič me ne zanima Alien Versus Predator. Možda izlazi ove godine, ali nije relevantan za priču koja mene zanima.

Toliko.

taurus-jor

Za one koji su strpljivo čekali.
Zasebna priča o tragičnom nastajanju filma Alien 3.
Uskoro.

Truba

nešto čitah da je alien 3 trebao izgledati ovako

padne Elen Ripli na planetu koja je u nekoj vrsti drvenog srednjeg vijeka  sa samo 7 stanovnika i mnoštvom vjetrenjača  
stanovnici planete su redovnici kojima ona priča svoju priču... na kraju umire a oni je vrate u onu hibernacijsku komoru (kofa čeka princa)

:(  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

taurus-jor

Dobro si cuo. I to je samo JEDAN iz gomile kretenskih scenarija za Aliena 3. Citao si to u casopisu Hollywood, cini mi se. Video sam ga nedavno. Nije losh za pocetak, ali je izostavio mnogo, mnogo toga - ukljucujuchi pominjanje scenarija Erika Reda i Dejvida Tuija (Twohy). Svejedno, veoma sam srechan shto se neko setio da rehabilituje taj nesrechni film - i to preko cele strane.

Truba

da da  :lol:  to je taj časopis

inače... iako mi je Alien 3 sasvim solidan
volio bih kad bi neko snimio i tu verziju sa vjetrenjačama  :lol:  onako za fanove   :)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

taurus-jor

Secate se onog sto sam pis'o o serijalu Alien?

Ocekujte dobre vesti - to jest papirnu verziju mog pisanija o pozadini nastajanja A3 - u najskorije vreme. Ovoga puta je definitivno. I bio je red da ne cami vise na mom hard disku.

Hvala BladeRunneru i ZStefanovicu sto su doprineli da ovaj ambiciozni rad krene ka svetlosti dana.

U medjuvremenu, da vaskrsnem topik i da konstatujem kako je i ovde palo uspesno glasanje. :!:

ridiculus

Evo, kad je već vaskrso, da kazem i ja moje mišljenje, pod uslovom da ikog zanima, što se i meni samom ponekad ne dogodi.
Treći deo ima ubedljivo najbolju muziku, mada se mnogi tu možda neće složiti, ali nisu u pravu. :wink:
Globalno, prvi i drugi su tu blizu, mada iz različitih razloga, treći mnogo ispod, a četvrti je... :x
Ipak ću dati glas prvom (zato što sam slab i priklanjam se većini).
Dok ima smrti, ima i nade.

taurus-jor

Ima najbolju muziku. Mada su i skorovi za Alien i Aliens veoma blizu.