• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

renoviranje i adaptacija stana

Started by tomat, 10-06-2013, 22:32:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Barbarin

Jeste, al cene u BG su uvek veće nego u NS.  :( Probaj još nekog da nadješ.

E sad ustvari, jel u cenu ulazi i sušač i neki specijalni ventil koji ide u sušač, tj da li su ti gvozdene cevi ili one bele alumunijumske?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

tomat

Ovo je cena samo za ruke, plus susac, ventili i cevi koje su gvozdene. Sam susac je oko 50 €.

Koja je cena u NS, cisto da imam neku predstavu o redu veličina?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

DeHickok

Ja sam pomeranje 3 radijatora (i cevi) i izvod do susaca uz plafon pa do suprotnog zida platio 50 EUR :-| .
Doduse,izostavio sam najvazniji podatak. Tast mi ima neku vezu pa su mu to odradili po prijateljskoj ceni  :lol: . Bilo je neophodno i iskljucivanje vode i praznjenje radijatora ali i tu je veza upalila pa su iz beogradskih elektrana to izvrsili u roku od jednog dana.

Raspitacu se kod tasta koliko bi kostao taj njegov majstor samo za taj jedan posao pa ti javljam

Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

tomat

dva pitanja:

- da li kuhinjske elemente mogu da kačim na gipsani zid?

- isti taj gipsani zid ima pukotinu koja kreće iz ugla sa otprilike sa 170cm pa se penje pod uglom do otprilike 230cm. ako to izgletujem, sva je šansa da će se pukotina ponovo pojaviti. mrežica? ili nešto drugo čime bi mogao da to sredim?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Barbarin

Kuhinjske elemente možeš da kačiš ukoliko su napravljeni nosači u samom gipsanom zidu.

A za pukotinu probaj bandaž traku.

A za radijator mislim da je čovek uzeo oko 3000 hiljade, al nisam siguran, mada mislim da nije više od toga, nije imao puno posla, mi smo mu pripremili sve, oštemali zid, oslobodili cevi, on je samo produžio cevi i stavio ventil, čak nije stavio ni sušač.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

tomat

Nisam siguran na šta misliš pod tim nosačima u samom zidu? Zid bi trebalo da je napravljen sa tim nosačima, ili... ?

Edit: zaboravio sam da kažem da zid nije od gipsanih ploča,  već od "punog" gipsa.

Barbarin

Pa jeste zid napravljen sa nosačima, ali su ti nosači postavljeni da se gips zakači, zašrafi, za njih. Sad ako oćeš da kačiš kuhinjske elemente onda to moraš da naglasiš prilikom postavljanja kako bi se na određenu visinu postavili ti nosači.

Znam na kakav zid misliš, i ne znam šta bi ti rekao. Koliko je debeo zid. Takvih zidova ima kod nas na Limanima, kad su buknule zgrade i brza gradnja. Ne znam koja im je nosivost  :(
Jeremy Clarkson:

tomat

Quote from: Barbarin on 17-07-2013, 15:54:17
Koliko je debeo zid. Takvih zidova ima kod nas na Limanima, kad su buknule zgrade i brza gradnja. Ne znam koja im je nosivost  :(

jebemliga, ima 10-12cm sigurno, možda i malo preko.

Quote from: Barbarin on 21-06-2013, 19:30:44
Ceresit CN 69, je ono što smo mi koristili u nekoliko stanova, al dok ne skineš parket nećeš znati da li ćeš u opšte morati da popravljaš. CN69 ima džak od 25kg koji podeliš u dve velike kante od jupola i dosipaš vode i vode i mutiš dok ne dobiješ masu onako malo ređu od za palačinke. Prospeš celu kantu odjednom onako raspeš, krene masa sama da se razliva ali uzmeš gletalicu sa zarezima i raznosiš masu svuda gde treba. Treba par dana da se osuši.

Što sam ne skineš parket?

skinuo parket, i situacija nije baš sjajna. dnevna soba je kritička, pošto je na pojedinim mestima sa lepkom pošao i sloj košuljice, pa izgleda kao da je orano. e sad, gledali to kao neki građevinci, kažu može da se popravi, i da su viđali i gore, mada je meni delovalo kao prilično loše kada je skinut parket.

@Barbarin
kakva su tvoja iskustva sa tim Ceresitom? generalno, koliko je trajno rešenje sa tim izravnajućim slojevima? i da li jeophodno prethodno uklanjati stari lepak, ili to ravnajuće čudo može i preko njega?

tomat

zaboravih da pitam da li je moguće lepljenje parketa za izravnavajući sloj jednokomponentnim lepkom?

Barbarin

Ja samo možda delujem kao iskusan, ali nisam. Malo sam radio sa drugarom koji se pak dosta duže bavi ovim poslom, renoviranjem stanova. Moram da priupitam njega za info koji te zanima.

Al ovako, kolko se sećam poslednjeg stana, nismo skidali ostatke lepka, nije da ga je nešto ostalo, al se video u tragovima. Dok smo u nekom drugom skidali ali u tom drugom se nije stavljala nova podloga. Mislim da taj jednokomponentni lepak mora da ima čistu površinu, a kad staviš taj ceresit to se i dobija, čista glatka površina. I recimo ako se dobro sećam taj stan u kojem smo čistili od lepka išao je dvokomponentni koji je parketar preporučio, jer kao bolje lepi i duže drži.
Jeremy Clarkson:

zakk

Moja minorna avantura sa popravkom parketa se u međuvremenu razgoropadila.

Prvi majstor mi dao baš veliku cenu.

Našao drugog, a on na putu do mene umesto u prevoz uđe u kafanu i tamo i osvane. Srećan sam što sam se rešio budale pre nego što mi je u kuću ušao.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

tomat

Quote from: Barbarin on 17-07-2013, 18:59:06
Ja samo možda delujem kao iskusan, ali nisam. Malo sam radio sa drugarom koji se pak dosta duže bavi ovim poslom, renoviranjem stanova. Moram da priupitam njega za info koji te zanima.

ja delujem neiskusan, a u stvari sam još neiskusniji nego što delujem, pa mi svaka informacija nekog iskusnijeg dobro dođe.

Nightflier

Ja ću morati da skidam parket u nekadašnjoj kuhinji/trpezariji, a sa njim i pločice iz kuhinjskog dela. Pošto imam prilično veliki i lep tepih, radije bih stavio laminat u tu prostoriju (zbog para, naravno) nego parket. Prostorija je dimenzija 5,4x3,4. Ima li neko nešto da preporuči kod izbora laminata? Verovatno će 1 m2 otpasti na nekakav lažni ili pravi kamen, pošto će tu da dođe pećka.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Plut

Meni je mnogo lep brodski pod, doduše, on je skuplji od laminata, ali i laminata ima raznih.

Barbarin

Nema lepšeg zvuka do zvuka brodskog poda. Kad budem nešto pravio ili menjao, brodski pod se stavlja, topliji je od parketa, a da kažem opet lepo zvuči.
Jeremy Clarkson:

Plut

Nightflier

U daljoj budućnosti planiram da radim potkrovlje i da postavim podno grejanje u prizemlju. U potkrovlju bih verovatno iskoristio kosine za radijatorska mesta. Zato bih sada u tu sobu stavio nešto jeftino, što mi posle neće biti žao da sklanjam.
First 666

tomat

može li neko da napiše ili me uputi na neki tutorijal popravke špaletni gips-karton pločama nakon ugradnje PVC stolarije? a može i savet - obrada špaletni gipsom, ili malterom?

unapred zahvalan,

tomat

Barbarin

Jeremy Clarkson:

tomat

čime bih mogao da očistim kamenac sa grejača u bojleru?

Barbarin

Ja bi to radije menjao, najskuplji nije ni 2000 dinara.
Jeremy Clarkson:

tomat

ovaj deluje prilično dobro, i bojler koji sam zatekao u stanu je relativno nov.

skinuo sam kamenac rastvorom sirćeta i vode, lepo je to prošlo, bakar je prilično očuvan.

sada mi treba savet kako da najbolje okačim bojler na zid koji je od šupljeg bloka? ranije je u tom zidu stajao kao neki nosač koji je bio ugrađen u zid, odnosno gornji i donji šrafovi su virili iz zida u kupatilu, a bili su spojeni (po jedan gornji i donji) sa druge strane zida, odnosno na zidu u kuhinji, pa zamalterisani. e sada, prethodni vlasnik je menjao bojler, a ovaj koji je postavio nema donje nosače, nego samo odbojnik, pa je bojler vezao za te postojeće gornje nosače, dok je donje isekao, što je dovelo do toga da oni iskoče iz zida u kuhinji. ja sam ih sada uklonio, pa me zanima da li postoji varijanta kačenja bojlera za zid od bloka, a da ne moram ponovo da postavljam nosače poput ovih koji su već bili?

tomat

Quote from: tomat on 26-07-2013, 00:09:51
sada mi treba savet kako da najbolje okačim bojler na zid koji je od šupljeg bloka?

Neko? Barbarine?

Barbarin

hmm, znam da ima nekih nazovi šrafova za blokove al za sušače za radijatore, ne znam da li bi držali bojler :( oni su teški pa makar bili i mali, ono što si opisao da je bilo je dobro rešenje. ne znam da li postoji neko drugo.  :(
Jeremy Clarkson:

tomat

ja sam mislio da napravim nešto poput ovoga (izvinjavam se zbog crteža, na brzinu sam ovo napravio)

gde bi se dve rupe probušile, a onda ovo ubacilo iz pravca kuhinjskog zida, zatim se nabacio bojler, a onda pričvrstio maticama. sila koja vuče na dole bi imala otpor kroz ceo blok (plus malter, plus lepak za pločice, plus pločice), a sila koja vuče bojler da ga isčupa ionako nije velika, ali bi joj svakako otpor pružila ova ploča. kako ti se ovo čini?

sada se javio novi problem, nevezan za ovo. na jednom delu zida mi konstantno izvija srvena boja, u krugu prečnika oko 3cm. tu je ranije bila neka poloca, pa je izgleda iscurelo nešto (flomaster?) što je zid upio. moler je stavljao glet i podlogu, ali se i dalje pojavljuje. kako da se osiguram da ovo ne nastavi da izbija, pa da za koji mesec dobijem crvenu fleku na belom zidu?

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

pokojni Steva

Quote from: tomat on 29-07-2013, 00:38:39

sada se javio novi problem, nevezan za ovo. na jednom delu zida mi konstantno izvija srvena boja, u krugu prečnika oko 3cm. tu je ranije bila neka poloca, pa je izgleda iscurelo nešto (flomaster?) što je zid upio. moler je stavljao glet i podlogu, ali se i dalje pojavljuje. kako da se osiguram da ovo ne nastavi da izbija, pa da za koji mesec dobijem crvenu fleku na belom zidu?

Izdašno premaži varikinom i zaboravi da je postojao problem.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Barbarin

Mislim da će ti uspeti projekat za bojler.
Jeremy Clarkson:

tomat

@Steva i Barbarin
hvala!

sada novo pitanje :)

postavljam parket u stanu, ali bih na samom ulazu u hodniku postavio jedno 2-3 kvadrata pločica. u stanu je ranije bio lamelni parket koji je skinut, i košuljica je sanirana izravnavajućom masom. e sada, moje pitanje je kako je najbolje dovesti pločice u istu ravan sa parketom? pretpostavljam da se prvo postavi parket, pa nakon toga plocice. dakle, visina parketa je 21mm, plus nešto malo lepka, a visina pločica je između 5 i 10mm, pa me zanima kako "popeti" pločice na nivo parketa, a ne ugroziti pri tome parket. pretpostavljam da je stavljanje 15mm lepka za pločice loša varijanta.

Petronije

@Tomat to se radi tako što se napravi mešavina sejanca, cementa i vode, vode ide otprilike da masa izgleda kao vlažan pesak. Ispuniš taj prostor tom masom na potrebnu visinu, naravno, ravnanje nekom letvom se podrazumeva, kao i provera libelom. Kad sve pripremiš poređaš pločice sa krstićima, sve ukrojiš, i kad završiš zalivaš cementnim mlekom pločice između fugni. Cementno mleko je mešavina cementa i vode. Posle samo prebrišeš. Ne bih znao da ti kažem tačno koliko čega ide u mleko i prethodno u materijal ali to možeš da pitaš svakog majstora. Ako se baš ne snađeš raspitaću se sutra na poslu pa ću ti javiti. Za tako malu površinu pretpostavljam da bi mogao sam da uradiš, meni je drugar radio ceo hodnik i kuhinju tako i treba dosta iskustva i rutine, nije baš jednostavno. Možeš i pre parketa, samo moraju parketari da ti kažu na koju visinu da uradiš. U stvari poželjno je jer parket uvek ide zadnji, nikako nije poželjno raditi bilo šta preko njega jer i kad ga zaštitiš prašina a posebno sejanac će naći put ispod najlona i kad gaziš preko njega grebe se lak. Što je parket bolje urađen to će se više poznavati i najmanja ogrebotina, šteta je da se grebe dok je nov novcat i verovatno prilično skupo plaćen ;)
Arm the Homeless

tomat

da, naleteo sam još negde na ovu varijantu.

meni se činilo da je podizanje nivoa lepkom sumanuta ideja, ali ispada da i nije toliko neuobičajena, samo može cena da bude malo jača. rekoše mi da nije loše prvo uraditi jedan nivo lepka za keramiku, pa pustiti da se osuši, pa na to lepiti pločice.

hvala Petronije!

Nightflier

Tomate, koliko košta ta izravnjajuća masa? Da li se to kupuje gotovo? Ja moram da dižem parket i pločice u jednoj sobi. Košuljica ispod pločica je verovatno oštećena zbog sleganja, pa ću verovatno morati da to nekako sredim pre nego što stavim nove.

Inače, trebalo bi da dobijem neke lepe vinas pločice. Ne bi trebalo da su one medicinske, žuto-zelene, već da su predviđene baš za upotrebu u kućama i stanovima. Ima li neko iskustva sa tim pločicama? Sve do sada živeo sam na parketu...
First 666

tomat

Ja sam koristio Ceresit cn 69 koji je oko 1250 dinara. Ide u džakovima od 25kg i džak se meša sa 6 litara vode. Ova masa pokriva visinu od 1 do 10 mm, mada može i malo više,  pa radiš u dva sloja. Ako je manja površina onda je ovo pravo resenje, obzirom da je elegantno i brzo.  Dobro je i za veće površine (ja sam radio ceo stan), ali ona nije jeftino pošto ode dosta materijala.

Ima i jeftinijih i skupljih varijanti.

Nightflier

Površina je nešto manje od 19 kvadrata. Koliko bi mi trebalo za to?
First 666

tomat

to definitivno možeš da znaš tek kada podigneš postojeći pod i vidiš stepen oštećenosti košuljice. ja sam pokrivao oko 50 kvadrata, gde je u jednoj prostoriji košuljica bila u katastrofalnom stanju sa velikim brojem velikih rupa, a u jednom delu nije baš bila u libeli pa se dobar deo te mase slio uz ivicu zida, i potrošio 19 džakova.

Nightflier

First 666

pokojni Steva

200 jevrića za popunjavanje rupa u košuljici?!  :shock:   Za te novce sam, sa sve materijalom, izbetonirao i omalterisao sobu od 17 kvadrata.
Sad, ja sam zaista laik, znam koliko sam video, ali eto ga moj buraz je pre 3-4 godine sređivao stariju kuću (neke '50te), ne sećam se da se zamajavao krepljenjem rupa nego je uzeo pa izlupao košuljicu, cementni malter u vaservagu i teraj! Mislim, kako se radilo pre neg' što su nas zarazili Ceresitom 1 do15.100?
Svakako, relativno uskoro će i nas ophrvati renoviranje kuće, videćemo onda koliko ću ispasti pametan, ali mi se čini da je dunđerski posao naprasno prerastao u nuklearnu fiziku.

scallop

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 31-07-2013, 12:25:22
Ne sećam se da se zamajavao krepljenjem rupa nego je uzeo pa izlupao košuljicu, cementni malter u vaservagu i teraj! Mislim, kako se radilo pre neg' što su nas zarazili Ceresitom 1 do15.100?
Svakako, relativno uskoro će i nas ophrvati renoviranje kuće, videćemo onda koliko ću ispasti pametan, ali mi se čini da je dunđerski posao naprasno prerastao u nuklearnu fiziku.
Baš tako. Charles i ja smo na isti način pripremili podlogu za ploče na jednoj površini u Drexel Hillu. Šut u rupu, pesak da niveliše, cement pod ploče i fajtanje vodom da veže.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

pa lupanje i zamena košuljice verovatno jeste jeftinija varijanta, ali je i ogroman posao (lupanje, iznošenje šuta, mešanje i izlivanje košuljice, ...). sušenje isto traje dugo, pa odlaže polaganje poda bar za mesec dana.

ima majstora koji mašinski izlivaju košuljicu, bez pentranja materijala u stan, nego lepo mašinom kroz prozor, ali ili nisu radi da se zajebavaju sa površinama manjim od 100 kvadrata, ili jesu radi, ali to papreno naplate (jedan mi je rekao da za tu površinu ne namerava da pali mašinu bez 10€ po kvadratu).

pokojni Steva

Quote from: tomat on 31-07-2013, 15:52:37
pa lupanje i zamena košuljice verovatno jeste jeftinija varijanta, ali je i ogroman posao (lupanje, iznošenje šuta, mešanje i izlivanje košuljice, ...).

Zaboravio si da u troškove ubaciš cugu i mesinu za mobu, takve stvari se nikad ne rade solo. Ako ekipa ima "jaka leđa", lupanje i iznošenje je gotovo za dva dana. Posle ste par dana bolesni/treznite se, pa sledeća dva dana opet argat - mešanje maltera u kolicima (motika je iz raja izašla)... Jbg, pola ove zemlje je izgrađeno preko rodbinsko-drugarskih leđa. Nije bilo davno kad sam dizao monte drugaru, ili kad smo onomad nas četvorica sakovali ceo krov(!). Dobro, jedan je znao kako se uklještuju grede...

tomat

da li je neko u skorije vreme kupovao sobna vrata? ako jeste, gde i po kojoj ceni?

ja bih da uzmem bela, po mogućstvu da mogu da se farbaju (mada nije obavezno), ali su mi tu varijante kraft master vrata koja bi sa ugranjom izašla negde oko 80€, ili neka koja su bar duplo skuplja, a nisam naleteo na nešto što je po ceni između ova dva. za ta kraft master vrata nisam siguran, neki kažu da ih uzmem dok drugi vele da bežim od njih ko đavo od krsta  :cry:

Plut

Prijatelj renovira kuću pa je izbacio sva kraft master sobna vrata koja je imao, ne zato što mu ne valjaju već zato što mu se može. Posle 10 godina upotrebe ona izgledaju kao iz radnje. Inače, nova koštaju 4.500 dinara, ne znam kako si stigao do 80 evra. A i mogu da se farbaju.

tomat

Quote from: Plut on 31-07-2013, 23:51:11
Prijatelj renovira kuću pa je izbacio sva kraft master sobna vrata koja je imao, ne zato što mu ne valjaju već zato što mu se može. Posle 10 godina upotrebe ona izgledaju kao iz radnje. Inače, nova koštaju 4.500 dinara, ne znam kako si stigao do 80 evra. A i mogu da se farbaju.

pa oni kažu da su 4500 komplet vrata, ali su to vrata sa standardnim štokom od 10 ili 15cm. na to treba dodati pervajz lajsne, štokove van ovih dimenzija, eventualno kraćenje vrata, pa ugradnja...

Plut

To jeste, al' sumnjam da ćeš jeftinije naći. Ili... da središ postojeća vrata. Ako im osnova nije loša vrlo lepo se mogu srediti. Ne sa mnogo para, ali uz dosta tvog rada i vremena. No, zadovoljstvo posle je nemerljivo.

tomat

vrata na spavaćoj sobi su bila baš u lošem stanju, nije im bilo spasa. onda sam skinuo i vrata sa kupatila, i vrata sa dnevne sobe (ta neću ni vraćati) kako bih sva zamenio, da budu ista. ta kraftmaster vrata bi trebalo i ofarbati, pošto mi se čini da ona imaju samo pripremu za farbu (to je kao nešto beličasto), ali preko toga bi svakako bilo dobro naneti još farbe.

a u pravu si, jesu najjeftinija varijanta.

tomat

treba da postavim podne pločice u hodniku, i uzeo sam one što podsećaju na drveni pod, dimenzija 46,5x18,6x0,9.

keramičar mi predlaže da ih postavim bez fuga, a ja sam nešto skeptičan (mada ovako samo poređane na podu izgledaju lepo bez fugi), pa me zanima kakva su vaša mišljenja, treba li stavljati fuge ili ne?

Dekac

Pošto je imitacija drveta, bilo bi sumanuto postavljati ih sa fugnom. Gubi smisao.

tomat

Plut

Ima li neko iskustva sa tzv višenamenskim alatima tipa Renovator sa Top shopa, Bosch PMF 190, Skil 1490MA i slično?

tomat

kada sam renovirao kupatilo, vodoinstalater mi je ostavio cev promera 50mm za odvod za mašinu. e sada, ja sam kupio sifon koji izgleda ovako

http://www.fontana.rs/vodovod-i-kupatilo/sifoni/fixni-sifoni/sifon-ves-masine-nadgradni-beli

ali mi majstor kaže da je bolje bez njega jer mi bez potrebe gura mašinu od zida, pošto je odvor iza mašine, nego da odvodno vrevo gurnem direktno u odvod. negde sam pročitao da je prednost sifona što ne dozvoljava da se vraćaju mirisi iz kanalizacije, ali me zanima da li postoje neki "bezbednosni" razlozi zbog kojih bi trebalo da se odlučim za jedan, odnosno drugi način (sa ili bez sifona)?