• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li su levoruki levaci?

Started by otaku, 31-01-2004, 14:06:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

iDemo

Quote from: "DUNADAN"pogledaj npr. bilo koju dzezvu koja na svom obodu ima ono suzenje preko kog se preliva kafa.
uvek je sa leve strane, napravljena za desnoruke.
to mi je uvek smetalo.
Si probala da sipas 'preko ruke'??
Radi. Bez greske.
Istina, moram da priznam - ja nisam cisti levak (niti cisti desnjak)... Ja malo ovako a malo onako. I radi.
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

iDemo

Quote from: "Dakle, taj clanak, izmedju ostalog, kaze"A da bi mama lakse shvatila svog malisana, nabrojacemo samo neke teskoce sa kojima se levoruki suocavaju:

- Losa koordinacija pokreta. Dete ne moze da proracuna svoje radnje, zato se cesto sudara sa stvarima, pada, gura druge. Takvom detetu je tesko da zaveze pertle i zakopca dugme.

- Otezano prebacivanje i deljenje paznje. Levorukima nije jednostavno da se brzo prebace sa jedne aktivnosti na drugu. A da rade dve stvari istovremeno, to tek ne mogu... Ako zelite da mu saopstite nesto vazno, a ono je zauzeto, pozovite ga i sacekajte dok se ne odazove, u suprotnom,  dete jednostavno nece cuti sta ste mu rekli.

- Odraz u ogledalu. Dete cesto gleda slike ne s leva na desno, nego obrnuto ili odozgo na dole, ili ukoso. Nije mu lako ni da se snadje s kazaljkama na satu...

- Problemi s orjentacijom u prostoru.

Ne znam sta ce da kazu levaci (oni cistokrvni) al' se meni cini da ni jedna od gorenabrojanih 'teskoca' nema blage veze sa zivotom. Ni dodirnih tacaka... Jel' rekao/la nesto na kraju clanka tipa - dajte im nesto za smirenje - onako dnevno po dve tablete... I slicno... Ma nece oni meni levo(m), levo(m), levo(m)...
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

iDemo

Quote from: "betty"buduci da zene imaju znatno losiju prostornu inteligenciju od muskaraca
Ovo iz onog prehodnog clanka???

iDemo

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Mislim da je korišćenje obe ruke (jel ambideksternost?) prava stvar, jer verujem da čovek zaista ne treba da se ograničava.
Apsolutno.
Moj sef je sa svojih 50-ak godina resio da krene da koristi levu ruku za 'mrdanje' misha plus za skrabanje beleski - i, koliko sam, video - odlicno mu ide. Da li je imao sklonosti ili ne - nemam pojma - inace nije levak (do sada bio). I nema nikakvih znakova ambideksternosti (??). Mislim - i pusku drzi normalno i luk/strelu i slicno...

iDemo

Quote from: "Sam Lowry"zagonetka:
Pisem desnom,
Crtam levom,
Tenis igram levom (dobro),
Fudbal i kosarku desnom (lose),
sta sam ja?

A puska i luk/strela???

iDemo

Inace - vidim dobro na oba oka ali imam utisak (zadnjih 30-ak godina) da mi je nekako 'bolje' kad gledam na levo. Te tako i puska, luk/strela i to... Sa levog ramena, kontra ruke (luk). I to... Sve kao, gistro, zbog oka. Niko me nije terao da pisem desnom ali imak noz i viljusku prebacujem iz ruke u ruku (onako iz zezanja i na zgrazavanje ovih sto se time bave po bontonu)...

Unicorn

Evo shta o lateralitetu kazhe Dezmond Moris, engleski etolog, iliti prouchavalac ponashanja ljudi kao bioloshke vrste (The Naked Ape, Manwatching, Intimate Behaviour itd.) u "Otkrivanju choveka" (Manwatching):
1. Kod beba i male dece periodichno se smenjuju faze kada preovladavaju desna ili leva unilateralnost, odnosno bilateralnost. Tek oko 8. godine se kod deteta fiksira permanentno stanje u kojem je jedna ruka u velikoj nadmocnosti nad drugom.
2. Za ljudsku vrstu je tipichna razmera 9 prirodnih deshnjaka na 10 ljudi.
3. Medjutim, deshnjaci imaju svoje levachke pokrete i obrnuto. Ni u jednom slozhenijem testu za lateralitet jedna ljudska osoba nije postigla 50% deshnjachkih i 50% levachkih pokreta - uvek postoji preovladavanje jedne strane, ali niko nije postigao ni 100% za jednu stranu. Napr.: ako pishesh levom rukom, dominantno oko mozhe da ti bude desno i odrazna noga desna. Drugim rechima, ne postoje oni koji bash ravnopravno koriste obe ruke i obe strane tela. Uvek dominira jedna strana.

Uproshceni test za lateralitet (iz "Otkrivanja choveka" D. Morisa)Radi se tako shto BEZ premishljanja i prisecanja treba da uradite ono shto se trazhi:
(1) Zamislite da vas svrbe ledja. Kojom se rukom cheshete?
(2) Spojite shake medjusobnim uplitanjem prstiju. Koji je palac odozgo?
(3) Zamislite da aplaudirate nekome i pochnite da udarate dlanom o dlan. Koja vam je ruka odozgo?
(4) Namignite nekoj imaginarnoj osobi ispred sebe. Kojim okom namigujete?
(5) Sastavite ruke na ledjima i jednom uhvatite drugu. Kojom rukom hvatate?
(6) Neko vam dovikuje neshto, ali vi ne razumete dobro shta. Stavljate shaku iza uveta ne biste li bolje chuli. Koje ste uvo dohvatili?
(7) Brojite na prste do tri sluzheci se kazhiprstom druge ruke. Kojim kazhiprstom to chinite?
(8) Nagnite glavu na jednu stranu i obrazom dodirnite rame. Koje ste rame dodirnuli?
(9) Prekrstite ruke na grudima. Koja vam je podlaktica odozgo?
(10) Dobro se zagledajte u neki mali, udaljen predmet, pa vrhom kazhiprsta prekrijte taj predmet. Zatim zatvorite jedno oko. Otvorite ga i zatvorite drugo.Koje vam je oko bilo otvoreno kad je vrh kazhiprsta pokrivao predmet? Kad predmet gledate svojim "glavnim" okom, vrh kazhiprsta ostaje na predmetu.

Verovatno nishta novo o sopstvenoj lateralnosti necete saznati, ali cete se malo poigrati. Napominjem da neke od tachaka u testu (tachka 10 na pr.) ne moraju da daju validan podatak zbog raznoraznih ogranichenja. Na primer, osobe koje nemaju dobar vid i dioptrija na dva oka im se dosta razlikuje dobice rezultat koji je u korist oka sa manjom dioptrijom (ako uopshte mogu da pokriju predmet kazhiprstom) - proverila na sebi. Isto tako, oni koji su lomili ruke i noge verovatno imaju drugachiju spretnost i savitljivost lomljenih udova. Pishem desnom rukom i leva shaka mi je prilichno nespretna, ali mi je zato leva ruka (koju sam 2 puta lomila, 3 puta ako se rachunaju i prsti) mnogo savitljivija od desne, pa njome cheshem ledja.
:lol:
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Unicorn

E, da!
Dezmond Moris navodi i nekoliko sujeverja/tripova :(  po pitanju levorukih, ukljuchujuci i jedno "biserno" iz Svetog pisma, ali ne bih da ih navodim ukoliko ne insistirate jerbo sam deshnjak sa nekim levorukim pokretima.
:lol:
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

betty

Quotebetty ::
buduci da zene imaju znatno losiju prostornu inteligenciju od muskaraca

Ovo iz onog prehodnog clanka???

Yock, znanje s faksa. Provereno na studentima psihologije - zenske osobe na psihologiji, kojima je inace prosecni IQ (zbir na 9 razlicitih testova) oko 15 poena udaljen od opsteg proseka, imaju znacajno nizu prostornu inteligenciju od prosecnog vojnika - to jest, prosecnog muskarca. Razlika izmedju zena i muskaraca sa psihologije je ogromna, mislim da bese oko 1,5 standardna devijacija, ako ne i dve (sto je, u poenima sa prosecnog testa, 20-30 poena). Svi ostali testovi na prosecnim ljudima ne pokazuju znacajne razlike. Jedno moguce tumacenje je da je to stvar evolucije. Muskarci su isli u lov, i oni sa genima za losu prostornu orijentaciju su se redje vracali kuci. Dakle, prica o zenskim problemima s parkiranjem mozda i nisu stvar predrasuda :)

Ana

Quote from: "Demo"
Ne znam sta ce da kazu levaci (oni cistokrvni) al' se meni cini da ni jedna od gorenabrojanih 'teskoca' nema blage veze sa zivotom. Ni dodirnih tacaka... Jel' rekao/la nesto na kraju clanka tipa - dajte im nesto za smirenje - onako dnevno po dve tablete... I slicno... Ma nece oni meni levo(m), levo(m), levo(m)...

Ovaj cistokrvni levak se prepoznaje bez ostatka u prve dve teze. Moje malo dete slike gleda u pravcu dole/desno ka gore/levo.

Na kraju clanka je tuzan podsetnik za mame koji je u fazonu: Ne krivite sebe ako vam je dete levoruko. Niste tome doprineli (ne)brigom, vaspitanjem... To je jednostavno tako.

iDemo

Quote from: "Ana"Na kraju clanka je tuzan podsetnik za mame koji je u fazonu: Ne krivite sebe ako vam je dete levoruko. Niste tome doprineli (ne)brigom, vaspitanjem... To je jednostavno tako.

Nikad nisam imao utisak da je to tako strasno...  :wink:

Ana

Quote from: "Demo"
Nikad nisam imao utisak da je to tako strasno...  :wink:

Ni ja, bar ne sa strane roditelja.:lol:  Baba je vec bila druga prica :cry:

No, zgrozena sam saznanjem da su u ovom veku potrebne takve reci. Bljak.

iDemo

Nego, mislim da je najvaznije napraviti strogu distinkciju (je@ote koja lepa rec) izmedju  levaka i levorukih. Ja sam, jednom prilikom, nepanjom pitao/komentarisao nesto kao 'kod vas ima puno levaka' govoreci o instituciji gde ima cirka 70% profesora plus 10-15% nekakvih asistenanta i to... I kaze mi covek - da ne preterujem - nije to bas tako. A ja video svojim ocima...
Nadjosmo se na levorukim(a).
Uzgred - prica se desava u AustralijU, a ovi levoruki su, izgleda, rezultat svakolike liberalnosti svojih roditelja (i baba) u ranim i kasnim pedesetim & sezdesetim... Sto ti je kapitalizam.

Plavi Skaut

Sve ljevoruke osobe koje poznajem su specificne, svaka na svoj nacin i sve u pozitivnom smislu. Moj skolski drug je crtao lijevom rukom pa kada se umori on crta desnom tako i pise, jedan od  genija za koje znam da je bio ljevoruk je Leonardo Davinci, cak je i citao na neki cudan nacin, negdje sam procitala da je morao da cita sa ogledala.

Demo jel taj levak isto sto i levat :?:
The Four Winds

iDemo

Quote from: "Freja"Demo jel taj levak isto sto i levat :?:
Izgleda.