• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAUKA I OBRAZOVANJE u srbiji danas

Started by Ghoul, 10-07-2013, 17:57:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

Quote from: tomat on 14-03-2014, 15:09:56
pa s kim će Vučić da menja Srbiju ako je okružen bagrom?

za pocetak bi mogao 'izaci iz sebe'. :)

Albedo 0

ili kako da navijački maloumnik prestane da bude navijač i maloumnik

Truman

Ja da valjam ne bih bio ovde.

Albedo 0

Vučić nije bio student generacije.

Truman

Možda nije zvanično, ali koliko sam obavešten bio je najbolji student ili jedan od najboljih.

Albedo 0

ne bi bio jedini navijački maloumnik koji je bio među boljim studentima

Dodik je imao prosjek 7,XX i boli ga uvo. Slobodan Antonić isto. S druge strane, Nataša Miljković je imala 9, 4-5

Truman

Zar nije Antonić neki profesor? Kako može tako nizak prosek da ima? Elem, moj stav o proseku je sledeći - ako neki ima slab prosek ne znači da je glup, ali ako ima visok onda verovatno znači da je natprosečan.

mac

Natprosečno dobar za nabijanje proseka...

tomat

what mac said!

današnji prosek ne može da se meri sa prosekom od pre bolonje. na FON-u sada imamo preko 300 studenata koji su prošle godine dobili nagradu zato što imaju prosek preko 9. zašto nam je toliko loše ako imao toliko natprosečnih studenata.

kada sam ja studirao, student generacije na mom smeru je imao prosek oko 8,8. ko malo prećera 9 je student za primer, a bilo ih je tek 2-3 godišnje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

tomat, nije tako na svim fakultetima...čak misim da na mnogima nije. Ja doduše nisam bolonjac, od naredne generacije su nam to uveli, ali mislim da prosek nije ( mnogo ) skočio. Zapravo to zavisi od toga na koji način fakulteti primenjuju bolonju, a koliko sam primeto svaki to radi drugačije.

tomat

pa evo, imaš članak na prethodnoj strani koji kaže da se sada štancuju visoke ocene. naravno, ne mogu da tvrdim da je svuda tako, mada kolege koje znam sa drugih fakulteta mahom potvrđuju tu tvrdnju.

dublji je to problem, nije samo stvar bolonje, i kreće od srednje škole, pa je situacija takva da dolazi tona vukovaca odasvud. kada sam ja upisivao fakultet, sasvim je normalna situacija bila da vrlodobri učenici (pa čak i dobri) upišu fakultet, i završe ga. situacija je takva da škole imaju osećaj da "oštećuju" svoje učenike dajući im "realne" ocene, pa im daju nerealno visoke ocene, obzirom da postoje škole koje štancuju petice, misleći da time pomažu svojim učenicima da upišu fakultete. tu nema kraja, pa na ulazu imamo materijal koji je nominalno bolji, a u svari sve lošiji i lošiji.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

To za srednje se u potpunosti slažem, ali mislim da nije tako baš svugde na fakultetima. A taj članak je koliko se sećam uopšten, novinari ko novinari...lakše im da napišu to nego da idu od fakulteta do fakulteta i proučavaju statistike.

Albedo 0

postoji ona slika, koju sad ne mogu da nađem

prvo prikazuje đaka, roditelje i učiteljicu iz 1970. gdje roditelji ljutito pitaju sina ''Kakve su ovo ocjene???''
a drugi dio slike prikazuje savremeno doba sa istim akterima, samo što roditelji ljutito pitaju učiteljicu ''Kakve su ovo ocjene???''

takvo vrijeme je došlo...

ja sam to svojevremeno pitao jednog profesora, a on mi je odgovorio da su to uradili svuda kako bi uvećali broj diplomiranih. Odatle tamo neka Finska ima 60% visokoobrazovanih, iako većina njih ne može da se poredi sa starim programom u Srbiji

štaviše, Umberto Eko je govorio, pretpostavljam da je istina, da je običan diplomski rad u Italiji nekad imao po 200 strana bez problema, i morao je biti podrobna analiza a ne neki kopi/pejst

ali generalno gledano, ako funkcioniše u Finskoj moglo bi i ovdje, valjda... problem je u gore opisanoj slici

Truman

Finski obrazovni program se razlikuje od ovog u Srbiji. A što se tiče Srba pa poznato je da imamo malo visokoobrazovanih i sumnjam da će bolonja to da promeni.

Albedo 0

ako poveća prolaznost, a prolaznost je 30% u prosjeku, onda će Bolonja pomoći da se podigne broj

ne znam da li će time da podigne i kvalitet ali broj bi svakako trebalo

Tex Murphy

Quote from: Дадара on 16-03-2014, 16:42:52
ako poveća prolaznost, a prolaznost je 30% u prosjeku, onda će Bolonja pomoći da se podigne broj

ne znam da li će time da podigne i kvalitet ali broj bi svakako trebalo

Болоња је и смишљена управо да би се факултети претворили у фабрике за штанцовање кадрова. Квалитет је ту потпуно споредан.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

možda, ali gledajući moju oblast nisu se oni po starom programu nešto proslavili po znanju, dok su strani fakulteti po Bolonji proizveli vrsne istraživače

dakle, poenta je što Beograd nije proizveo kršteno ni prije ni poslije Bolonje, a ne samo poslije

da li je onda kriva Bolonja?

Tex Murphy

Quote from: Дадара on 17-03-2014, 18:29:38
možda, ali gledajući moju oblast nisu se oni po starom programu nešto proslavili po znanju, dok su strani fakulteti po Bolonji proizveli vrsne istraživače

dakle, poenta je što Beograd nije proizveo kršteno ni prije ni poslije Bolonje, a ne samo poslije

da li je onda kriva Bolonja?

Код нас (а вјерујем и код вас) проблем је првенствено основно и средње образовање, које је отишло у мајчину. Не вјерујем да сад може једноставно да се упре прстом и каже "Болоња је крива за све", али бар овде гдје ја радим очигледно је данас много више људи успјешно завршава факултете са много бољим просјецима а слабијим знањем него раније. Један мој друг је конкурисао за мјесто професора математике у бањалучкој Гимназији, гдје је изгубио од неке цуре која је фришко завршила Природно-математички факултет с просјеком девет и нешто, иако је на тесту он прошао много боље од ње (и.е. она није знала да ријеши неке елементарне ствари). Како је онда прошла на конкурсу? Па на просјек и на године студирања. Шта се онда даље дешава? Умјесто да тој дјеци предаје мој друг, који је одличан професор и од кога би могли много да науче, предаваће им неко женско... Зачарани круг.
Genetski četnik

mac

Svestan si da potenciranjem pola miniraš sopstvenu poentu? Nemoj da ti sada dođe D...

-_-

Quote from: mac on 17-03-2014, 19:10:46
Svestan si da potenciranjem pola miniraš sopstvenu poentu? Nemoj da ti sada dođe D...

Ova misao je i meni prosla kroz glavu  :lol:

Father Jape

Minira ilis ostaje dosledan svojoj trolovskoj niti?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

to da, eto mene je učila jedna promašena matematiku, zato sam postao društvenjak, a imao sam potencijala 8-)

jeste usrano i osnovno i srednje obrazovanje, sve u svemu čak i kad znaju profesori nemaju motivaciju da rade

Truman

Najbolji evropski fakulteti su i pre i posle bolonje daleko bolji od najboljih beografskih ( s izuzetkom ETF-a, ovo je moja subjektivna procena )...tako da ta priča kako su nam fakulteti dobri jer ima mnogo da se uči ne pije vodu, ako je to nerimenljivo, zastarelo, preobimno isl...

Tex Murphy

Ја опет могу да говорим само у своје име, ја сам студирао на Природно-математичком факултету у Бањалуци (прије Болоње), имали смо двосеместралне испите (осим једног), није било колоквијума, поена за присуство настави, активност и остале будалаштине, имали смо неке једноставније предмете, а богме и неке од којих чупаш косу у очају, па опет за све своје године студирања не сјећам се да је ико кукао како је градиво из било чега преобимно или да нам овај или онај предмет не треба. Или сам студирао на најбољем факултету на свијету по најбољем програму (у шта чисто сумњам) или су људи постали много размажени у посљедње вријеме.
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Дадара on 17-03-2014, 20:00:18
to da, eto mene je učila jedna promašena matematiku, zato sam postao društvenjak, a imao sam potencijala 8-)

jeste usrano i osnovno i srednje obrazovanje, sve u svemu čak i kad znaju profesori nemaju motivaciju da rade

Истина је то, само мислим да код нас и иначе мало ко има мотивацију да ради. Средњошколски професор који је стварно мотивисан и воли свој посао (срећом знам лично неколико таквих, тако да није све црно :-) ) представља право благо, а то се нажалост не препознаје нити се томе посвећује довољна пажња.
Genetski četnik

scallop

Ja se pitam ko odškolova silne pametne na ovom forumu?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

tomat

Quote from: Harvester on 18-03-2014, 11:14:47
Или сам студирао на најбољем факултету на свијету по најбољем програму (у шта чисто сумњам) или су људи постали много размажени у посљедње вријеме.

ne znam kakav ti je fakultet na kojem si studirao, ali ovo drugo mogu da potpišem.

Albedo 0

kod mene su se žalili i prije Bolonje, mada najčešće debili. Ne može da bude previše, jbt, ja sam većinu ispita spremao za nedjelju dana, a mnogi bi htjeli da planduju 40 preostalih nedjelja u godini

ipak, što se scallopovog pitanja tiče, veći dio stvari koje znam sam naučio sam

nažalost, gotovo se uopšte ne predaje kritička teorija i poststrukturalizam na faksu, ne daj bože neki dobri istraživači poput Galbrajta i Bela,u suštini, ljudi koji su doktorirali na Marksu sada su postali liberali, i predaje se neoliberalizam, američki pluralizam, novi društveni pokreti, čuvena ekologija, feminizam i ostale drugosrbljanovštine i dr

Truman

Ma dajte, uporedite prosek studiranja kod nas pre bolonje i na najboljim svetskim univerzitetima. Ocito je da je ovde sistem napravljen tako da te sto duze zadrzi u klupi umesto da ides na radne zadatke. I dvosemestralni ispiti su besmislica...To sto dva posto ljudi ima kapacitet da ispite sprema brzo i u roku ne znaci da sistem treba praviti prema njima.

Albedo 0

malo sutra, imaš od oktobra do juna da spremiš ispite, ko tvrdi da to ne može ne treba ni da upisuje

još imaš prenos ispita u narednu godinu, imaš apsolventski staž još jednu punu godinu, iskreno, tip koji ne može završiti faks u roku ili se zajebava ili je glup

pa eo ja se sad zaebavam, prošlo je jedan, nisam ni jednu stranicu pročitao niti napisao, a kao spremam disertaciju

ali ja sam kriv, a ne sistem

Truman

Quote from: Дадара on 18-03-2014, 14:22:42
malo sutra, imaš od oktobra do juna da spremiš ispite, ko tvrdi da to ne može ne treba ni da upisuje

još imaš prenos ispita u narednu godinu, imaš apsolventski staž još jednu punu godinu, iskreno, tip koji ne može završiti faks u roku ili se zajebava ili je glup

Apsolutno se ne slažem sa ovom ocenom. Problem sa vama kojima baš ide učenje je što ne shvatate da nismo svi takvi...što ne znači da su drugi glupi. A da ne pricam da je to maltene nemoguce na najtežim fakultetima ( tipa medicina, veterina... ). Jednostavno, ne možeš da vidiš situaciju i iz drugog ugla. Gradivo na našim fakultetima je ( barem pre Bolonje ) dosta obimno i malo toga je upotrebljivo. Zapitaj se samo gde nam privreda i država i kakve koristi ova ova zemlja ima od našeg obrazovnog sistema.

Albedo 0

pa hajde reci koliko ti sati dnevno učiš?

Jer radno vrijeme je bar 7 sati + pauza za užinu + puš-piš pauza

realno, da učiš 4 sata dnevno i tako od oktobra do juna završio bi faks za godinu dana a ne dva semestra

razumijem kad ljudi nemaju to vrijeme zbog ovih ili onih razloga, ali fakultetski programi su smišljeni za obične studente, posebno bolonjski, da bi to jednostavno moralo da ide k'o po loju, ako se ljudi tome posvete, što rijetko ko stvarno čini

Truman

Quote from: Дадара on 18-03-2014, 14:49:39

realno, da učiš 4 sata dnevno i tako od oktobra do juna završio bi faks za godinu dana a ne dva semestra

razumijem kad ljudi nemaju to vrijeme zbog ovih ili onih razloga, ali fakultetski programi su smišljeni za obične studente, posebno bolonjski, da bi to jednostavno moralo da ide k'o po loju, ako se ljudi tome posvete, što rijetko ko stvarno čini

Ja ne učim pošto sam završio faks. :)

A ovo podvučeno je apsolutno netačno, 4 sata uopšte nije dovoljno...Ljudi koji su redovno završili moj faks ( a verujem i većinu drugih ) učili su tokom ispitnih rokova po ceo dan, a i tokom semestra redovno. Možda si ti genije, ali za 99 posto ljudi to što zagovaraš nije moguće. Takođe, stari programi uopšte nisu smišljeni za obične studente.

Albedo 0

ja čisto sumnjam da postoji jedan jedini student koji je 9 mjeseci u godini 5 dana nedjeljno učio 4 sata dnevno :)

stvarno bih volio da ga sretnem, da me štipne da ne umislim da sanjam :)

inače, to učenje tokom ispitnih rokova po cijeli dan je kontraproduktivno, prvo jer poremetiš san, a umoran mozak je k'o mrtav konj, drugo jer čovjek nije ni stvoren da sjedi 20 sati dnevno nad knjigom

iskreno mislim da nije nemoguće da neko ko redovno uči završi faks u roku, ali stvarno redovno, ne s nekim zaebancijama

uzgred, nisi odgovorio kako si ti učio :)

Truman

Pazi, ja sam studira ''sto godina'' i razvlačio se s učenjem. Ne znam tačno koliko sam efektivno učio. Mogu ti samo reći da sam s nekim ispitima imao problema iako sam ih dosta spremao jer mi materija jednostavno nije ulazila u tintaru. Ne znam, možda me to čini glupim al zabole me. xfrog

Truman

Quote from: Дадара on 18-03-2014, 15:05:03
iskreno mislim da nije nemoguće da neko ko redovno uči završi faks u roku, ali stvarno redovno, ne s nekim zaebancijama

Moguće je ako je osoba i pritom dosta natprosečno inteligentna, ali kada je reč o teškim fakultetima mislim da ni to nije garancija.

Albedo 0

može biti samo do uždbenika, neki su stvarno bezvezni, realno sam imao problem samo sa kibernetikom, i onda sam samo uzeo drugu knjigu koja nije profesorova i sve mi je bilo jasno

tako da vrlo lako može biti iz nekih drugih razloga problem, a ne do redovnog učenja

isto važi i za npr učenje jezika

strani jezik se uči za 3 mjeseca do konverzacionog nivoa, inače je predavač loš i udžbenik nije dobar

hajde da čujemo još nečiji komentar, ja mislim da si ti previše erockih filmova gledao i da je to razlog tvog dugotrajnog studiranja 8-)

Truman

Ne! Erotske filmove sam krenuo da gledam tek nakon diplomiranja! A recimo da sam imao problem s pamćenjem kao i sa koncentracijom...

Albedo 0

ako nisi gledo erotiku onda mora da si bio Šarićev diler, oduzme to čovjeku puno vremena, a i koncentraciju i pamćenje 8-)

Truman

Da jesam Vučić bi me već uhapsio!

Albedo 0

prodo si mu šefovu južnoameričku adresu

Truman

Ma gde ja...Elem, čitam sad mnogobrojne komentare na portalima ispod vesti i zamisli - većina su negativni. Sad je narodu krivo to što je uhapšen posle izbora, a ne pre! Ljudi su toliko pogubljeni i toliko nemaju sopstveno mišljenje da je to žalosno.

Albedo 0

ja koliko znam, kad se neko žali na koncentraciju i pamćenje uzrok je bijeli prah

Truman

Loše znaš. Drži se ti tvoje filozofije...

Tex Murphy

QuoteProblem sa vama kojima baš ide učenje je što ne shvatate da nismo svi takvi

Тачно! С тим да у нормалним временима они којима учење не иде обично нису ни студирали. Нико није реко да је факултет лаган, нити треба да буде лаган.

Quoterealno, da učiš 4 sata dnevno i tako od oktobra do juna završio bi faks za godinu dana a ne dva semestra

+1
Genetski četnik

Truman

Ma šta mi reče...pa onda nek studiraju samo genijalci pa nek imamo 0,1 posto visokoobrazovanih.

Albedo 0

pazi, ja samo pokušavam da otkrijem šta si ti radio, jer čisto sumnjam da si sjedio 4 sata dnevno 9 mjeseci godišnje

od rođaka i prijatelja koji su studirali duže, ovakve ili onakve pameti

uzroci su bili: kafana, žene, alkohol, kladionica, žene, alkohol, žene, alkohol, alkohol, alkohol, kafana 8-)

Trumane, priznaj da si pijandura pa da se razilazimo 8-)

Truman

Dobro de, nisam ja ni rekao da sam bio bogzna koliko vredan student. Ali ograničenja u pogledi efikasnosti učenja sam definitivno imao...

tomat

ja sam ispite spremao u proseku oko dve nedelje. pri tome ne mislim da sam pametniji od drugih :) . položio 40 ispita, puta 15 dana, to je oko 600 dana, iliti nešto manje od dve godine. dakle, 4 godine bi trebalo da su dovoljne za završavanje fakulteta. e sad, što sam ja lenj i kampanjac, pa je to potrajalo malo duže, to je druga stvar...

bolonja je zamišljena tako da student dnevno provede učeći na fakultet jedno radno vreme, a da se za kući ostavi što je moguće manje posla. meni je to ok, ali studenti to malo drugačije kapiraju. oni misle da je dovoljno da presede na fakultetu tih 7-8 sati, i da im to garantuje polaganje ispita, i to sa visokom ocenom. mi ih motkom teramo da rade na času, jer će biti lakše i njima i nama, ali njih bole uvo, pa posle izginemo na konsultacijama objašnjavajući im ono što su trebali da urade u toku semestra.