• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAUKA I OBRAZOVANJE u srbiji danas

Started by Ghoul, 10-07-2013, 17:57:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Aleksa Topuzić

Vidi, šoranje po visokom školstvu i obrazovanju uopšte koje se izvodi u Srbiji nije smešno ni malo. Pri tome, Rumeni Mića' je samo navidljiviji deo toga, nikako glavni krivac. Ali ja ne mogu baš ništa u vezi toga, tj. smejanje pomenutim pojavama oko kojih ne mogu ništa mi se čini najboljom reakcijom.

A sada čitam da je moj favorit uhapšen zbog lažne prijave napada :D Ministar u roku od pet godina, pazite šta kažem.
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

Meho Krljic

Da, evo:

Dejan Đorđević uhapšen zbog lažnog prijavljivanja 

Nažalost, ova lakrdija izgleda treba da skrene pažnju javnosti sa ozbiljnijih stvari, pa je zato valjda i prave da bude tako svaki dan novi preokret i da se mi zabavljamo... Al jebiga, kad volimo spektakl.  :lol:

mac

Šta se trenutno dešava, na šta bi više trebalo da obratimo pažnju?

Meho Krljic

Se zajebavaš???

Imamo celu priču oko trgovine oružjem putem privatnih kanala u koje je reklo bi se intimno umešan državni vrh. To je značajno ozbiljnije od ove mikimausijade sa ovim univerzitetom.

Accuphase

Quote from: mac on 07-12-2019, 20:17:56
Šta se trenutno dešava, na šta bi više trebalo da obratimo pažnju?

Edi jel se ti to "samo" praviš mutav ili nas smatraš za budale?

mac

A to. Mislio sam nešto što ne znamo i ne znamo da ne znamo, a ne nešto što znamo i pratimo.

Meho Krljic

Dobro, i to svakako treba držati u svesti. Ali ovo oko oružja je potencijalno velika stvar zbog koje u svetu padaju vlade i nije preterano iznenađujuće da režim gleda da ga pomete pod tepih na sve načine, te gurali Vučiću telefon u lice, te Branko Stefanović nikad nije ni prošo pored GIM-a, te vlada ima rezultate bolje nego ikad, a vidi ovu marihuanu itd.

Meho Krljic

Srbija više nije punopravni član Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) odlukom njihovog Borda na sednici koja je održana 20. februara 2020. godine.

QuoteKako prenosi portal "Srbija danas", Srbija je tokom mandata ministra prosvete Mladena Šarčevića stavljena u status "pod nadgledanjem" i od nas kao članice je traženo da otklonimo primedbe u naredne dve godine kako bismo povratili punopravno članstvo u ovoj instituciji.
           Ministar je upravo zato formirao Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije, na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Simom Avramovićem i direktorkom Jelenom Kočović, koje je imalo zadatak da otkloni nedostatke i povrati status punopravnog članstva Srbije u ovoj organizaciji.

Oni su, međutim, napravili još veći problem i još veći broj nepravilnosti i doveli do toga da je Srbija izbačena iz ENQA.
Da ministar i rukovodstvo NAT nisu ozbiljno shvatili primedbe koje je ENQA uputila Srbiji, piše Srbija danas, dokaz je gubljenje statusa punopravnog člana u najznačajnijoj organizaciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi.
Izbacivanjem iz članstva iz Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju značajno se otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja.

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Krsta Klatić Klaja

Професорка Даница Поповић се неакадемски понашала
http://www.politika.rs/articles/details/464152

Izveštaj Etičke komisije Ekonomskog fakulteta nedvosmisleno ukazuje da moj prevod udžbenika Dominika Salvatorea nije plagijat.
https://www.danas.rs/drustvo/danica-popovic-iza-napada-na-mene-stoji-aleksandar-vucic/

neoliberali

Krsta Klatić Klaja

hahahaha o majko rođena
pa sudska institucija da odlučuje o akademskoj...

i to upravo sad čitam ovo ludilo, ne znam je li tomat vidio novi pravilnik ministarstva

"категорији М23 припадају и часописи означени као Q1 у SJR и часописи на листама ERIH+"

ovo nema veze s mozgom

mislim ima u smislu Siniše Malog, al ono časopis izbosanskog sela može dupadne u M23 preko eriha

jel pogrešno kontam ili šta?

tomat

pravotikaem, tek sad pogledah novi pravilnik.

pa bosanci su imali M23, čuveni Džafer Kudumović sa dva časopisa, TTEM i Healthmed. sad, nije bio iz sela no iz Sarajeva, al kad nema kiša dobar je i grad.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

što i dalje ne mijenja činjenicu da ono što je bilo gdje na Erih listi ne može biti M23, meni zvuči besmisleno

mora biti rangirano

tomat

de vidim to da li je Q1?

a to za ERIH+ jes čudno, al i ja tako tumačim, ispada da je to dovoljno.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

na tom linku piše da je časopis Q3, pri dnu je ta klasifikacija, znači ni nije Q1 a jeste na Erihu, to je smijurija

a na Erihu su bre
Hum: časopis Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
Hercegovina. Časopis za kulturno i povijesno nasljeđe
Anali Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici
....

M23 hahahahah

Institut za jezik, književnost, maloprivredu i telekomunikacije Čajniče STJ!!!

To je maloumno i pod tim mislim što i Meho - maliumno

Meho Krljic

Inače, jedna od najgorih vesti iz ove oblasti vezana je za Istraživačku stanicu Petnica:

Zavera ćutanja koja je dugo trajala

Meho Krljic

Evo, Siniša Mali je na korak da mu se vrati oduzeti doktorat. Mislim, ustavnost na stranu, da li je zaista fer da je Setfanović doktor, a Mali nije? Mislimo o tome!

Krsta Klatić Klaja

Mali je tada obećo da će napisati još jedan doktorat a sad se malo nećka sudski.

Meho Krljic

Uhapšen bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu zbog lažnih diploma

Svašta, zar zbog toga da se ide u zatvor??? Evo onaj, slago za doktorat i ništa, jebem mu.

Krsta Klatić Klaja

neko iz Hrvatske dođe u Kragujevac da uzme lažiranu diplomu i šta onda radi u Hrvatskoj?

đe zosko da objasni ovu velikosrbsku zavjeru

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

Ako je umro, već je prošlo 40 dana, ni duša mu više ne obitava na ovom forumu.  :(

Zar nije on imao neki blog, koji se može proveriti?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Petronije

Jel Zosko beše hard kor antivakser ili sam ja nešto pomešao?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Krsta Klatić Klaja

necijepljen i lud... možda je otišo u Iran

Petronije

Ako je umro od korone, nećemo moći to da mu natrljamo na nos. To je prednost kad si antivakser.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

dark horse

Ne vidim kako je mogao da umre od korone, sem ako nije krio od svih da je bolestan i da se raspadao danima.

Pre će biti infarkt srca ili mozga, nešto brzo i neočekivano.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

I prije je znao nestati
Ali ne ovoliko
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

ne može dumre dok ga ne denacifikujemo!

Meho Krljic

mac

Koliko god da je potrebno. Pretpostavljam da mu je logika da ako eto ima nekih koji smatraju da mu je trenutni doktorat nevažeći, može on da napravi još jedan koji će biti važeći, i mirna Bačka. Ono što mi vidimo kao minus (akademsko falsifikovanje) za njega je samo nula (ponoviće postupak dok ne dobije plus).

Truman

Quote from: Meho Krljic on 05-04-2023, 19:51:37
Čekajte, koliko doktorata ovaj čovek misli da naniže?

Siniša Mali tvrdi da se sprema za odbranu doktorske disertacije

To što mu je jedan doktorat poništen pretpostavljam da ga ne može sprečiti da napiše i odbrani drugi? Pa i treći, četvrti.
Posebno imajući u vidu kakav je to kapacitet.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Meho Krljic

Truman

Quote from: Meho Krljic on 01-11-2023, 10:32:50
O novim postavljenjima u savete fakulteta:

https://pescanik.net/mitski-akademik/

Čitajuću biografiju akademika Živojina Andrejića čovek ne može a da ne oseti poštovanje. Da je samo više takvih u Srbiji...

Meho Krljic

Institucije i njihov posao:

Kako vlast brani doktorske titule Jelene Trivan i drugih

Poznanici sa Univerziteta u Beogradu su nam o radu sličnih komisija rekli da očekujemo da NSVO sabotira rad komisije. Njihov član će se stalno razboljevati, a onda podneti ostavku, pa onda tako i sledeći. Za sada su u pravu. Neposredno pred prvi sastanak komisije, gospodin Baltezarević nas je obavestio o sprečenosti usled ,,aktuelnog pogoršanja (njegovog) zdravstvenog stanja". Nakon toga je potpuno nestao.
Kada smo usaglasili tekst izveštaja, i kada je pozvan na ličnu i akademsku etiku – prihvativši članstvo, preuzeo je odgovornost da se izjasni o izveštaju koji smo pripremili – obavestio nas je da je već ranije NSVO-u podneo ostavku na članstvo u komisiji. Komisiju o tome nije obavestio, a kamoli ponudio obrazloženje.

Ostavka jednog člana vraća proceduru na formiranje komisije. Odugovlačenjima imenovanja,  i menjanjem člana – NSVO ostvaruje svoju moć da potpuno onemogući univerzitet u negovanju akademske čestitosti i obezbeđivanju kvaliteta naučnog i nastavnog rada.

I ovo je bitno:

Odluka Ustavnog suda iz jula prošle godine univerzitetima spori pravo da oduzimaju titule – čak i kada se utvrdi da je neko zvanje stekao prevarom, ne ispunivši propisane uslove i ne stekavši potrebna znanja i veštine. Obrazloženje Ustavnog suda je da takvi postupci imaju prirodu etičkih mera, ali da njihove posledice menjaju radno-pravni status osobe kojom se bave.

Ustanovljenje neakademskog ponašanja nije isključivo, pa ni prevashodno etičko pitanje. Primarno je da se njime utvrđuje da student nije stekao znanja i veštine koje diploma garantuje. U posledicama, nema razlike između nosioca diplome stečene neakademskim ponašanjem i nosioca falsifikovane ili kupljene diplome. I kao što se potonje dve mogu poništiti, na istim osnovama i iz istih razloga mora biti moguće da se poništi i ona prva.

Meho Krljic

Dakle, sezona lova u toku:

Nastavnik teško povređen u incidentu na ,,Gimnazijadi" u Beogradu: Pokušao da razdvoji učenike

Nije da klinci nisu i ranije bili budale, uvek smo bili, ali da su baš fizički ozleđivali nastavno osoblje ovom frekvencijom, pa i nisu...

Meho Krljic

Tužilaštvo: Određeno zadržavanje majci koja je napala nastavnicu

Mislim, možda je žena imala loš dan, možda se sad kaje i sve to, ali jebote, stvarno bi trebalo da je minimum minimuma društvenog ugovora to da ne napadamo nastavnike fizički kad nam se ne dopadne ocena koju su dali detetu...

džin tonik

pa "ne napadamo". to je iskliznuce pojedinca, jedno na milijun pozitivnih primjera, kakvog je uvijek bilo i kakvih ce uvijek biti. nije uobicajeno "da napadamo" nastavnike, inace to ne bi bila ni vijest. nizalo bi se toga dnevno po desetak ili stotinjak. tu projekciju, narativ "da napadamo" podvaljuju neke interesne skupine, uglavnom leftardske, sve iz odredjenog interesa.

Meho Krljic

Bukvalno su juče roditelji drugog deteta u drugoj školi istukli njegovu učiteljicu. Doduše, ne zbog ocene.

džin tonik

pa da, i sta je tu za projekciju "na nas"? to su sporadicna iskliznuca kakvih je uvijek bilo i uvijek ce ih biti, a ne mjere se ni u promilima. to nije dio "nase kulture", masovna pojava, kao, recimo, migrantsko nasilje kojeg imamo dnevno po nekoliko tisuca slucaja, gdje se razna zatucana tumplasta nasilna plemena dovelo u civilizaciju.

Meho Krljic

Evo, MI ovde nemamo migrantsko nasilje u nekakvom bitnom procentu, ali imamo samo tokom ove godine nekoliko slučajeva nasrtaja roditelja na nastavno osoblje, a što je u poređenju sa vremenom od pre deset, dvadeset, trideset ili četrdeset godina vidan i merljiv porast učestalosti. Dakle, uvek ih je bilo MANJE a sad ih ima SVE VIŠE. Tako da jeste u pitanju trend koji treba prepoznati i njime se pozabaviti na društvenom planu jer ovo, može se sada već postaviti teza, nisu samo nasumični incidenti osoba koje imaju problem iz domena mentalnog zdravlja nego je u pitanju refleksija onoga kako se danas shvata odnos roditelja i nastavnika. A pošto imamo sve manje nastavnika, stvari koje još više mogu da umanje verovatnoću da će neko to postati treba da se suzbijaju.

Truman

Dugoročni efekti naprednjačke vlasti tek će se osetiti.

džin tonik

@meho: gluposti. bilo je i nekad u istoj mjeri kao i sad, znaci sporadicno, samo sto to nitko nije stavljao u dnevnik, vijesti i potezao po drustvenim mrezama, tematizirao. jer se tu nema sta tematizirati u kontekstu drustva.

Meho Krljic

Evo, ja te krstim a ti prdiš. Sami nastavnici svedoče da je nasilje nad njima učestalije nego ranije, a ovo ide ruku pod ruku sa drugim preprekama koje susreću u svom poslu i statistikom koja pokazuje da visoko obrazovanje u Srbiji školuje sve manje nastavnika.

Dakle, imamo realne probleme, čega je učestalo nasilje nad nastavnim kadrom jedan deo i to sve treba da se sistemski rešava.

džin tonik

nemoj me zajebavati. pokeckale se dvije tuke, jedna nastavnica, druga roditelj, uvijek bilo i uvijek bit ce, i leftardi od toga prave slucaj, stvaraju psihozu u drustvu. kad leftardi preuzmu vlast, nestat ce i "pojava" i vijesti i statistike i "izjave", svanuti sunce. i to je sve sto se ima reci na "slucaj".

Meho Krljic

Ne, doslovno su ljudi štrajkovali zbog nasilja u školama.

mac

Jedan slučaj je jedan slučaj. Trend u statistici je trend u statistici.