• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAUKA I OBRAZOVANJE u srbiji danas

Started by Ghoul, 10-07-2013, 17:57:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Onaj stari Sendmen

RASULO Kako SNS puca iznutra - nameštaju jedni druge

U SNS vlada rasulo. Bez obzira što se možda prividno čini da je sve idealno i da nemamo šanse da ih rasteramo sa vlasti. Nameštaju jednji druge, optužuju u javnosti, izdaju, psuju, vređaju...

Evo samo šta se dešavalo poslednjih pet dana:

1. Napad Vojislava Šešelja na Marka Đurića uz, naravno, dozvolu Aleksandra Vučića
2. Siniša Mali i Nikola Selaković saslušani u Tužilaštvu zbog afere "Generalštab"
3. Fizički sukob obezbeđenja predsednika države sa obezbeđenjem premijera Đure Macuta i snimak koji je procureo u javnost gde Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević preti uz psovke policiji
4. Fijasko u Nišu - SNS i Vučić jedva skupili ljude za nazovi miting 17. maja

Đurić je na društvenoj mreži X, povodom uvreda koje je na njegov račun u prethodnim nedeljama izneo lider radikala Vojislav Šešelj u prorežimskim medijima zamerio i svojim stranačkim kolegama da mu nisu pružili podršku. On je u svom postu na X-u rekao da tri meseca "nije odgovarao na gotovo svakodnevne prostačke napade i laži protiv njega", jer nije želeo da "jedno teško vreme čini još težim", nego što jeste.

Afera "Generalštab" počela je hapšenjem direktora Zavoda za zaštitu spomenika Gorana Vasića koji je doveden da bi priznao da je falsifikovao dokumenta na osnovu kojih je zgrada Generalštaba skinuta sa spiska objekata koji se ne smeju rušiti. Potom je Vučić demantovao tvrdnje Vasića, rekavši da ipak nema falsifikata. A potom je sve začinjeno time da su, kako je otkrio Dragan Đilas, lider SSDP, u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušavani i ministar kulture Nikola Selaković i ministar finansija Siniša Mali.

U ovu čorbu krize se polako meša i fizički sukob obezbeđenja Macuta i Vučića, snimak gde se čuje i glas žene koja vređa službenika koji je izašao iz vozila iz pratnje premijera. Na video snimku se čuje savetnica predsednika Suzana Vasiljević kako izlazi iz auta i viče: ,,Sad ću da mu j***m mater" i naziva čoveka iz obezbeđenja premijera ,,idiotom". Javnost ne zna ko je bio krtica.

Pucanje skupa u Nišu, gde je Vučiću došlo 21.000 plaćenih i ucenjenih simpatizera SNS, koji su se razbežali čim je predsednik završio govor.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

tomat

Ima, jutros kad sam dolazio vidim TV ekipu čak i pre nego što su se studenti okupili. Meni malo nije jasno zašto su se okupili, a vidim da i njima baš nije najjasnije, pošto danas baš o ničemu važnom nismo odlučivali, pričalo se malo o sastancima proširenog rektorskog kolegijuma i studenata, o sastancima koje je naš kolegijum imao sa studentima, i to je otprilike to, očekivalo se da im ne bude drago, a sa druge strane ima i nekog razumevanja zašto je urađeno to što je urađeno. Sad se na nivou univerziteta priča o nastavku školske godine, verovatno ste videli platformu (za koju je postojao dogovor da ne ide u medije, ali se eto pojavila u celosti). Inače, sastanke proširenog rektorskog kolegijuma sa studentima je predlagao naš dekan u tri navrata, dva puta su odbijeni i treći put je predlog prihvaćen. Takođe, o dobrom delu platforme koju je predstavio univerzitet smo pričali odavno, kad je postalo izvesno da pritisci u jednom trenutku neće moći da se izdrže.

A glede ovoga "Ono što smo mogli da čujemo od pojedinih profesora Fakulteta organizacionih nauka jeste da ta odluka nije baš doneta jednoglasno i da bi mogao da se dovede u pitanje i legitimitet te odluke, imajući u vidu da tada kada je doneta odluka, nisu Naučno-nastavnom veću prisustvovali i sami studenti, a određeni broj studenata trebalo bi da prisustvuje ovim sednicama", ne znam koji su motivi tog profesora, ali njegova priča ne pije vodu, jer NNV ne mogu da prisustvuju random studenti (recimo, predstavnici plenuma) nego moraju da prisustvuju predstavnici studentskog parlamenta, koji kod nas nije konstituisan, plus su se studenti u blokadi već na samom početku blokada ogradili od predstavnika parlamenta i rekli da oni nisu legitimni predstavnici studenata (što je verovatno tačno, pošto je bilo problema sa izborima za parlament pa zato nije ni konstituisan).

A konstantno se spominju EKOF i FON, a recimo PMF je poslao dopis ministarstvu da je završio drugi semestar :)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

Plenum studenata FON-a odbio je predlog proširenog rektorskog kolegijuma, potvrđeno je za N1.

Podsećamo, Univerzitet u Beogradu usaglasio je i predstavio studentima dokument u kom se predlaže rešenje za izlazak iz krize. U dokumentu koji koji su potpisali rektorski kolegijum i dekani, predložen je kombinovani model koji podrazumeva blokade uz delimičan povratak na nastavu.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Васа С. Тајчић

Занимљиво је да су први попустили професори који имају највише пара.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

mac

Top 1.9% in the world. Zamisli da smo u svim mogućim parametrima takođe "top 1.9% in the world"...

Truman

Quote from: mac on 04-06-2025, 12:46:09Top 1.9% in the world. Zamisli da smo u svim mogućim parametrima takođe "top 1.9% in the world"...

Možda je to zato što na svetu ima baš puno univerziteta. Mi smo 387. a na planeti ima beše 197 država. Nije loše biti u 2%, ali kad posmatraš na ovaj način nije to sad ni ne znam šta. Nije da smo u 2% po razvijenosti ili obrazovanosti stanovništva.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

mac

Ima nas 6.6 miliona bez Kosova (a ovde mi je zgodno da ne računam Kosovo), a ceo svet ima 8200 miliona. Mi činimo 0.08% svetske populacije. Mislim da je u redu da tako malobrojni imamo tako rangiran najbolji univerzitet. Zapravo smo bolje rangirani od Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Slovačke, pa čak i Poljske i Turske, vrlo mnogoljudnih država.

Truman

Quote from: mac on 04-06-2025, 16:34:24Ima nas 6.6 miliona bez Kosova (a ovde mi je zgodno da ne računam Kosovo), a ceo svet ima 8200 miliona. Mi činimo 0.08% svetske populacije. Mislim da je u redu da tako malobrojni imamo tako rangiran najbolji univerzitet. Zapravo smo bolje rangirani od Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Slovačke, pa čak i Poljske i Turske, vrlo mnogoljudnih država.

Mislim da je to između ostalog i zato što se kvalitet većinom koncetriše u BU u skladu sa tim što se "svi" sele u Beograd. Npr. ako je velika zemlja onda se kvalitet raspodeli na mnogo univerziteta. No ne kažem ja da ovo nije uspeh, samo ne bih da preuveličavam.

Onaj stari Sendmen

Ako se uzme u obzir da postoji tek 195 država, a to je državni univerzitet naše zemlje, onda je čak i nisko rangiran.

Otprilike poslednji rangirani univerzitet kad sve zemlje rangiraju po dva svoja univerziteta.

Truman

Ipak je BG univerzitet najjači državi. Svaki najjači univerzitet države koja ima preko recimo 1M stanovnika bi valjalo da je na listi.

Aco Popara Zver

pa nije loše, samo 100 mjesta ispod Lilit

ali ima austrijskih i njemačkih gorih o beogradskog

na kraju je to pitanje i ulaganja, koje će još i da presuši

tomat

Quote from: Truman on 04-06-2025, 16:50:16Ipak je BG univerzitet najjači državi. Svaki najjači univerzitet države koja ima preko recimo 1M stanovnika bi valjalo da je na listi.

Četiri univerziteta u Srbiji su u 9%
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Quote from: tomat on 04-06-2025, 21:54:17
Quote from: Truman on 04-06-2025, 16:50:16Ipak je BG univerzitet najjači državi. Svaki najjači univerzitet države koja ima preko recimo 1M stanovnika bi valjalo da je na listi.

Četiri univerziteta u Srbiji su u 9%

Taj podatak mi se već više sviđa.  xcheers

Truman

Kopiram sa linkedina:
The University of Belgrade holds a mid-tier global position, with rankings varying across different systems:
QS World University Rankings 2025: #731–740 qschina.cn+5
topuniversities.com+5
topuniversities.com+5

Times Higher Education (THE) 2025: #1001–1200 mastersportal.com+4
timeshighereducation.com+4
topuniversities.com+4

U.S. News Best Global Universities 2024: #439
Academic Ranking of World Universities (Shanghai Ranking) 2024: #401–500 universityguru.com+3
timeshighereducation.com+3
en.wikipedia.org+3

Center for World University Rankings (CWUR) 2024: #376 globally, placing it in the top 1.8% worldwide cwur.org

While it stands as Serbia's top university, its global rankings suggest moderate international recognition. Notably, it excels in specific disciplines, such as Mathematics and Veterinary Sciences, where it ranks between 101st and 150th globally .en.wikipedia.org

If you're considering the University of Belgrade for studies or collaborations, these rankings indicate a solid regional reputation with particular strengths in certain academic fields.

Izgleda da postoji i dosta drugih lista gde BU nije baš visoko plasiran.

mac

Bukvalno piše "solid regional reputation".

Truman

Da, u regionu smo možda i najjači.

Meho Krljic

Влада ставила ван снаге одлуку о формирању Радне групе за анализу стања високог образовања

Vlada poklekla pred zahtevima akademske zajednice!!!!!!!!!!!!!!!!!! Da neko javi Dejanu Vuku Stankoviću koji je trebalo da predvodi ovu radnu grupu!!!!

tomat

Meho Krljic

Aco Popara Zver

sad već pričaju da 28. juna ne mrdaju dok se ne ispune zahtjevi

Meho Krljic

Ugledna članica ovog foruma i još uglednija članica austrijske akademske zajednice o studentskim protestima i akademskoj solidarnosti:

https://solidarnost25.rs/vesti/univerzitet-je-poslednja-linija-odbrane

Truman

Quote from: Meho Krljic on 02-07-2025, 11:07:28Ugledna članica ovog foruma i još uglednija članica austrijske akademske zajednice o studentskim protestima i akademskoj solidarnosti:

Pre bih rekao ugledna BIVŠA članica. I nju smo uspeli da oteramo.  :x

Meho Krljic

Eh, ona se očigledno i dalje smatra članicom, jutros je po društvenoj mreži tviter pisala "Sagita forever". Da joj dodelimo status članice u mirovanju i da se mirno raziđemo.  :lol:  :lol:  :lol:

Truman

Quote from: Meho Krljic on 02-07-2025, 13:13:06Eh, ona se očigledno i dalje smatra članicom, jutros je po društvenoj mreži tviter pisala "Sagita forever". Da joj dodelimo status članice u mirovanju i da se mirno raziđemo.  :lol:  :lol:  :lol:

Mož da piše šta hoće po tviteru ako ne dolazi ovde i ne piše ne računa se. Slobodno joj to prenesi.  :|

tomat

Jel Bata još čeka odgovor da li sme da uzme kreatin?

tomat

Quote from: Meho Krljic on 02-07-2025, 11:07:28Ugledna članica ovog foruma i još uglednija članica austrijske svecke akademske zajednice o studentskim protestima i akademskoj solidarnosti:

ispravio sam ti

Meho Krljic

Zahvaljujem.

Quote from: Truman on 02-07-2025, 13:17:47
Quote from: Meho Krljic on 02-07-2025, 13:13:06Eh, ona se očigledno i dalje smatra članicom, jutros je po društvenoj mreži tviter pisala "Sagita forever". Da joj dodelimo status članice u mirovanju i da se mirno raziđemo.  :lol:  :lol:  :lol:

Mož da piše šta hoće po tviteru ako ne dolazi ovde i ne piše ne računa se. Slobodno joj to prenesi.  :|

Ne, ne, protestujem, pa to bi značilo da i tebe smatramoza bivšeg čim te nema dva dana. I Boban bi onda bio bivši A TO NE MOŽE TAKO. Bivši si tek kad ti se obriše profil!!!!

Aco Popara Zver

Quote from: tomat on 02-07-2025, 13:28:58Jel Bata još čeka odgovor da li sme da uzme kreatin?

reče da može ali ja i dalje izbjegavam, nešto mi sumnjiva lilit, će me otruje!

Meho Krljic

Stanje na Beograckom univerzitetu redovno:

Fizika, fizička hemija, poljoprivredni, naravno rudarsko-geološki, sve propast. Pa vi vidite kako će da izgleda ova zemlja za deset-petnaest godina.

mac

Da, ali ima viška na drugim fakultetima. Oni neće moći da se upišu na prvi izbor, pa će morati na alternative. Poravnaće se to kad počne godina. Neće naravno 100%, ali bože moj. Da se isplati studirati na Rudarsko-geološkom fakultetu onda bi bio i traženiji.

Meho Krljic

Eh nisam siguran da će onaj koji je želeo da studira ekonomiju sad dupiše fizičku hemiju, ali volim što ipak ima i optmiističkih mišljenja među nama...

tomat

Generalno je manje interesovanje za BU ove godine. Kod nas recimo prošle godine bilo oko 2100 prijavljenih, ove godine 400 manje.

džin tonik

gubljenje vremena, tracenje zivota, silovanje mladosti. ponuda kaska za sustavom, nije adekvatna idiokraciji. i to se nece skoro promijeniti.

ili ovako, sazeto: prije 50 godina si studirao da dokazes da nisi idiot, da steknes ulaznicu za zahtjevne i cijenjene poslove. a danas tko upise studij uglavnom dokazuje da je potpuni idiot i nema mozga.

džin tonik

Dekanka Natalija Jovanović: Ozbiljno razmišljam da zatražim politički azil u drugoj državi

QuoteDekanka Filozofskog fakultetu u Nišu Natalija Jovanović izjavila je FoNetu da se zbog straha za bezbednost nalazi van Srbije i da ozbiljno razmišlja o tome da zatraži i politički azil u Egiptu.

(...)

Natalija Jovanović je redovni profesor na Departmanu za sociologiju i na funkciji dekanke je bila od 2016. i nije se kandidovala za reizbor, jer njen treći mandat ističe 30. septembra, a kako je navela stiče i uslov za odlazak u penziju.

Meho Krljic

OTKRIVAMO Zlatibor Lončar zabranio sva naučna istraživanja na Medicinskom fakultetu u Beogradu

QuoteMinistarstvo zdravlja donelo je Rešenje kojim privremeno obustavlja sprovođenje svih naučnih, medicinskih i istraživanja u oblasti javnog zdravlja, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kako piše u dokumentu u koji smo imali uvid, o obustavi je odlučeno zbog istraživanja koja su, navodno, vršena bez prethodne saglasnosti etičkih odbora ustanova u kojima leže pacijenti, koji su bili deo ispitivanja. Međutim, više sagovornika Nova.rs, koji su profesori ovog fakulteta, smatra da je povod za ovu odluku Ministarstva slučaj "DNK Biobanke" dekanke prof. dr Tatjane Simić, za koju su u javnosti govorili da nije registrovana i da su tkiva pacijenata korišćena bez njihovog znanja.

Meho Krljic

I u sledećem činu:

SAZNAJEMO Više od 10 članova Etičke komisije na Medicinskom fakultetu podnelo ostavke nakon odluke Zlatibora Lončara

QuoteNakon što je doneta odluka o privremenoj obustavi naučnih istraživanja koja se vrše nad pacijentima i/ili njihovom biološkom materijalu, a za koje nisu dobavljene saglasnosti etičkih odbora ustanova, Nacionalni etički odbor tražio je od Etičke komisije fakulteta, da dostavi sva ispitivanja za koja nisu pribavljene ove saglasnosti, u periodu od oktobra 2015. do avgusta 2025. godine.

Uprava Medicinskog je Nacionalnom etičkom odboru, u ime Etičke komisije fakulteta, odgovorila da "nisu nadležni to da im traže."

Međutim, većina članova Komisije, kako nam je rečeno, nije znala da će Uprava poslati ovaj odgovor, niti su bili saglasni sa istim, zbog čega su podneli ostavke.

Meho Krljic

Meho Krljic

A čujem da od juče naše univerzitetske ustanove nemaju ni pristup Elsevier serverima i publikacijama jer je Ministarstvo finansija tu nešto zabušavalo i sad jebiga braćo.

Meho Krljic

Da se notira da je smenjena dekanka Medicinskog fakulteta, naravno, podržavala je "blokadere", ali se pretpostavljam kao povod iskoristilo ono od pre neki dan vezano za etičk eprekršaje u istraživanjima. Bitno je da se notira da je smenjena mimo svake procedure. Dakle, smenio ju je Savet koji po važećim propisima mora tri puta da saziva Naučno-nastavno veće i da mu se ono triput ne odazove da bi mogao da donosi ovakvu odluku. Naravno, Savet nije ni jednom sazivao NNV, tako da je ovo prekršaj i naravno pokazna vežba za ostale fakultete.

Onaj stari Sendmen

Bitno je primetiti da ako ovo prođe po istoj "proceduri" mogu da smene i rektora Đokića.

Meho Krljic

Tako je. A Dekan FDU Miloš Pavlović je upravo sam otišao jer mu je istekao mandat.

tomat

Vidim nema pristupa SCOPUS-u, kad ono...

Meho Krljic

Pa ja sam to pre par dana ovde pominjao, misleći da će ipak da se sredi, kad ono...

Quote from: Meho Krljic on 02-09-2025, 19:37:37A čujem da od juče naše univerzitetske ustanove nemaju ni pristup Elsevier serverima i publikacijama jer je Ministarstvo finansija tu nešto zabušavalo i sad jebiga braćo.

Jebiga, nema, ispraznili budžet najstrašnije, a i da malo drkaju akademiju...

tomat

Pa koliko ja razumem iz ovoga što mi čovek pisao para ima, ali je neka administrativna zavrzlama.

Meho Krljic

Pa, to je svakako bolji scenario....

tomat

Quote from: tomat on 07-09-2025, 17:53:01

Vidim nema pristupa SCOPUS-u, kad ono...

Pristup SCOPUS indeksnoj bazi ponovo moguć, ne znam da li je plaćena licenca ili su se iz tehničke podrške Elseviera smilovali i dozvolili pristup dok se ne izmire obaveze.