• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pacific Rim

Started by BladeRunner, 12-07-2013, 13:57:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BladeRunner

Cripple Avenger
QuoteVeć si jednom uzeo Cameronovo ime u usta bez preke potrebe

:lol: - vr'

QuoteNije problem u tome da li oni postaju loši već prosto nemaš odnos prema opasnosti pošto su i jedni i drugi opasnost. Možda je problem u tome što su nam rekli da je kaiju prešao 60 milja a mi to nismo videli? Kao što nismo videli mnoge ključne stvari. Ali, dakle, nije stvar u tome da li roboti prave kolateralnu štetu već u tome što ti ne deluje da oni zapravo imaju bilo kakvu suštinsku ulogu u odbrani gradova. Doduše HK se očigledno brzo obnavlja posle napada pošto kad dođe kaiju nema nikakvog "minulog rada".

Već napisah šta sam imao, samo bi uzeo da se ponavljam. Nažalost, nisam gledao "Robot Jox" ( :oops: ), ali ličili bi na djecu u vrtiću kad bi krenuo da pričam koliko mi je ovo bolje od filmova koje si nabrojao (naročito od "Transformersa"). Razloge sam naveo.

QuoteJevtropijevićka, očigledno je da sada uzori koje ti navodiš apsolutno prestaju da imaju čak i formalnu težinu. Debilitet postaje paradigma, legitimiše se, i počinje da se poredi sa ozbiljnim filmovima. Paradoksalno, taj proces sprovodi Del Toro, čovek od kog se očekivalo da se bavi (i koji se bavio) ovom vrstom filma koju si ti postavila kao uzor. Iako sam mnogo skloniji šund-sadržajima od tebe, delim zbunjenost.

Babe i žabe. I zaista mislim da je malo gledalaca koji misle da je sa "Pacific Rim" del Toro pokušao da od debiliteta napravi paradigmu, a gotovo sam siguran da to njemu nije bila namjera. I ključno (mogu i da boldujem): ako praviš "Pacific Rim", Stalker, Blade Runner i Gataka ti NISU uzori. Jesam li ja jedini ovdje kome je to očigledno?
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Hiperhik

Quote from: Jevtropijevićka on 13-07-2013, 12:56:48
...meni su ti pobrojani filmovi (X-men, Tor, Ajron men) odreda dosadni a ja sebe ipak smatram delom publike za SF film i ne znam zašto me je Najtflajer tako nonšalantno isključio iz rečene grupe.

+1

Nightflier

@Cripl

Uzeo sam Kameronovo ime u usta? Ma daaaaj. Ne samo da sam ga uzeo u usta, nego sam mu podario i blow job.

Elem, sve si u pravu za T2, a i za Real Steel. Ne sporim da su oba filma mnogo bolja od PRa, premda je RS u suštini klon "kakosebešezvašeonogfilmaukojemStaloneigrakamiondžijukojisebaviobaranj emruku". No nisi u pravu za PR. Između ostalog, propustio si da primetiš razlog zašto ljudi nema - evakuisani su. Scenario - ma koliko isprazan bio - logički pokriva sav sadržaj filma i sve ima svoje opravdanje.

Više neću da mlatim praznu slamu na ovu temu. Šta sam imao da kažem o filmu, kazao sam u svom prikazu. Moram priznati da mi nije jasno zašto imaš tako snažan negativan stav prema ovom  filmu, budući da em taj film to ne zaslužuje sa čisto filmskog stanovišta, em ni u kom slučaju nije neka bitna stavka ni u istoriji žanrovskog filma.

@Jevrtopijevićka

Pobrojani filmovi su hleb nasušni onoga što je SF, makar u filmu. Ti filmovi (knjige, stripovi, igre) čine ogromnu većinu žanra. Ako kažeš da ti je ogromna većina žanra dosadna i nezanimljiva, onda očigledno nisi konzument tog žanra. Možda jesi konzument jednog dela žanrovske kulture - dobro, ti svakako jesi; za Đejpa ne znam - ali ako ne voliš Avendžerse, Avatara i Poslednjeg zvezdanog borca baš i nisi idealni pohađač prosečnog ComicCona. Samim tim, nisi ni deo publike kojoj se velika većina SFa (i ostale fantastike) obraća. Naravno, govoreći "ti" više sam mislio na neku apstraktnu osobu nego na tebe konkretno, pošto znam da voliš Buđolicu, a to je već odlika hard kor gikova stare škole, ali opet ni to ne mogu da pomirim sa činjenicom da otpisuješ kao dosadne filmove koji predstavljaju suštinu kinematografske naučne fantastike. Moj je stav - lako moguće pogrešan - da su Blejd Raner, Solaris, District 9 i šta već još izuzeci a ne pravilo kada je o SF filmu reč.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

crippled_avenger

Niko nije rekao da su to uzori za PACIFIC RIM, ali jesu uzori u pogledu toga šta bi SF mogao da bude. Problem je u tome što ako su GODZILLA filmovi uzor, a moraju da budu, složićemo se, onda su čak i oni kompleksna dela bogata značenjem. Između ostalog i u pogledu toga da monstrumi imaju neku vrstu ličnosti, neku svoju muku i tragediju koju ispoljavaju kroz to, a ne da su klonirana bića iz druge dimezije što ih po definiciji isključuje na svim nivoima. Dakle, ne mora njemu GATTACA da bude uzor ali ona je primer jedne od krajnjih instanci razvoja SFa. Ali, problem je što PACIFIC RIM nije dorastao ni GODZILLAma, ni SUPER 8ici a o THE HOST da ne govorimo. Neću ni pokušati da u ovu raspravu uvodim krajnji argument, a to je Verhoevenov STARSHIP TROOPERS u odnosu na koji je PACIFIC RIM mačji kašalj u svakom pogledu, od ideologije, preko tehničke realizacije, do napetosti i spektakla. Ali STARSHIP TROOPERS je očigledno prikazan ljudima koji su ga gledali a ništa nisu razumeli jer ako neko pogleda TROOPERSe a onda snimi RIM taj je zalutao u kinematografiju i savremeni svet.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Quote from: Nightflier on 13-07-2013, 13:22:15
@Cripl

Više neću da mlatim praznu slamu na ovu temu. Šta sam imao da kažem o filmu, kazao sam u svom prikazu. Moram priznati da mi nije jasno zašto imaš tako snažan negativan stav prema ovom  filmu, budući da em taj film to ne zaslužuje sa čisto filmskog stanovišta, em ni u kom slučaju nije neka bitna stavka ni u istoriji žanrovskog filma.

Pazi sad, u ovome što si ti rekao ima istine. Naime, sa čisto filmskog stanovišta ovaj film ne zaslužuje ovakav agresivno negativan stav koji ja pokazujem, to je tačno. Razlog moje zlovolje je u ovom drugom - "nije neka bitna stavka ni u istoriji žanrovskog filma". U tome je problem. Sa ovolikim resursima koji se ne daju svakome i ne daju se svaki dan, on mora da bude barem pokušaj da bude bitna stavka. Bitna stavka ne raste na grani da izađeš pa je ubereš, naravno. Ali film sa tolikim resursima, mora barem da pokuša.

Naravno da odmah možemo kao kontrargument uzetii BATTLESHIP. Ali BATTLESHIP je ekranizacija igre na ploči, neki producentski potez koji su oni u tom trenutku videli kao validan i prevarili se. A PACIFIC RIM je "originalni scenario" i na tome oni apsurdno mnogo insistiraju, dakle imao je sve predispozicije da bude "bitna stavka" a završio je kao film koji potvrđuje apsolutno sve predrasude koje postoje prema žanru. Ovo je u ideološkom smislu skup autogol za žanr, ne samo po onome što sam film nosi, već i po toe što pokazuje da ni najizvikaniji predstavnik žanra zapravo ne nudi neki zdrav iskorak.

Nightflier

Slažem se, Trupersi su za devedeset dužina bolji filma od PRa. Ali tvoja reakcija i kritika je neumerena.

A kad smo kod Godzile, evo šta kaže neki tamo Džapanezer:

http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/the-creator-of-metal-gear-solid-tweeted-a-love-letter-to-pac?fb_action_ids=10200700255281296&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210200700255281296%22%3A116496621858668}&action_type_map={%2210200700255281296%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=

The Creator Of "Metal Gear Solid" Tweeted A Love Letter To "Pacfic Rim"

"I have never imagined that I would be fortunate enough to see a film like this in my life."

HIDEO_KOJIMA @HIDEO_KOJIMA_EN

Dear twitter friends, The followings are my comment regarding "Pacific Rim". Luckily I was allowed to tweet in public by WB.

I have never imagined that I would be fortunate enough to see a film like this in my life.

The emotional rush I had inside me was the same kind I had when I felt the outer space via "2001: A Space Odyssey" and....

and when I had touched the dinosaur in "Jurassic Park". Animation and special effects movies and shows that I loved in my childhood days

they all truly exist in the screen. Director Guillermo del Toro offers this spectacular vision of massive kaijus and robots in PACIFIC RIM.

This film is not simply a film to be respected, but most importantly, it let us dream the future of entertainment movies.

Pacific Rim is the ultimate otaku film that all of us had always been waiting for. Who are you, if you are Japanese and won't watch this?

I hope you would accept this inspirational love letter that had traveled across the Pacific, written by Director Guillermo del Toro.
First 666

Nightflier

Quote from: crippled_avenger on 13-07-2013, 13:33:10
@Cripl

Pazi sad, u ovome što si ti rekao ima istine. Naime, sa čisto filmskog stanovišta ovaj film ne zaslužuje ovakav agresivno negativan stav koji ja pokazujem, to je tačno. Razlog moje zlovolje je u ovom drugom - "nije neka bitna stavka ni u istoriji žanrovskog filma". U tome je problem. Sa ovolikim resursima koji se ne daju svakome i ne daju se svaki dan, on mora da bude barem pokušaj da bude bitna stavka. Bitna stavka ne raste na grani da izađeš pa je ubereš, naravno. Ali film sa tolikim resursima, mora barem da pokuša.

Naravno da odmah možemo kao kontrargument uzetii BATTLESHIP. Ali BATTLESHIP je ekranizacija igre na ploči, neki producentski potez koji su oni u tom trenutku videli kao validan i prevarili se. A PACIFIC RIM je "originalni scenario" i na tome oni apsurdno mnogo insistiraju, dakle imao je sve predispozicije da bude "bitna stavka" a završio je kao film koji potvrđuje apsolutno sve predrasude koje postoje prema žanru. Ovo je u ideološkom smislu skup autogol za žanr, ne samo po onome što sam film nosi, već i po toe što pokazuje da ni najizvikaniji predstavnik žanra zapravo ne nudi neki zdrav iskorak.

Okej, sada razumem tvoju zlovolju. Ali opet mislim da bi bilja meta bio Majkl Bej, koji je kroz blato provukao jedan ideal, a bogami i osoba zaslužna za Man of Steel, gde je Supermen prikazan kao masovni ubica sa daddy issues. Sasvim sam siguran da su to veće produkcije od Del Torove.

Istina, PR je zasnovan na krajnje pojednostavljenom scenariju, a dijalozi su hrpa klišea. Međutim, PR je jedna velika bajka - po meni, u istoj ravni kao Jack the Giant Slayer. Mislim da ga tako treba posmatrati.
First 666

Tex Murphy

Како може да буде Пацифиц Рим кад Рим није у Пацифику?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nightflier

Antologijska, Harvi. 'Beš mi sve. And on that note, NF over and out.
First 666

ginger toxiqo 2 gafotas

Pacifik i Trupersi ne bi trebalo da se dovode u istu ravan posmatranja. Naravno da su Trupersi bolji (obožavam taj film), ali je Verhoven (Verhufen?) nije bio sputan rejtingom i mogao je da se razmaše.

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Mme Chauchat

@Jevrtopijevićka

Pobrojani filmovi su hleb nasušni onoga što je SF, makar u filmu. Ti filmovi (knjige, stripovi, igre) čine ogromnu većinu žanra. Ako kažeš da ti je ogromna većina žanra dosadna i nezanimljiva, onda očigledno nisi konzument tog žanra.

Očigledno je to da nisam konzument jednog dela žanra (ovde: ekranizacije Marvelovih stripova) koji se tebi sviđa, ali ne vidim zašto je to dovoljno za diskvalifikaciju mene kao ljubitelja žanra (tm).
Sa druge strane, tvoj pristup bi i Sterdžena, sa njegovim odbacivanjem 90% svega, diskvalifikovao kao konzumenta žanra...

Tex Murphy

QuoteVerhoven (Verhufen?)

"В" се начелно изговара као нешто између "в" и "ф", али мислим да у пракси много више личи на "ф", па би онда "Ферхуфен" било најприближније.
Genetski četnik

crippled_avenger

Kakve veze ima rejting sa problemima PACIFIC RIMa? Koliko se ja razumem, rejting ne utiče ni da scenario bude bolji, ni da se izaberu bolji glumci. A kad smo već kod glumaca, Verhoeven ima potpuno apsurdnu glumačku podelu u svom filmu i po imenima i sposobnostima pa ona za razliku od Del Torove daje zanimljivije rezultate.

U PACIFIC RIMu stvari su ionako toliko izmaknute od "mesa" da ništa što bi imalo veze sa rejtingom (krv, seks, rečnik) uopšte nije ni dovedeno u pitanje. Da je rejting R piloti bi mogli da psuju preko radio veze i to je manje-više to.

Kunac

R rejting daje određenu umetničku slobodu, to je bar jasno. Bitka za Pacifik je od početka zamišljena kao razbibriga za čitavu porodicu, što u startu film (bar meni) čini manje zanimljivim. Imajući to u vidu, Del Toro je napravio odličan posao.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Ali, to opet ne odgovara na moje pitanje šta bi tvrđi rejting popravio u RIMu?

No, da vidimo kako je cela porodica odreagovala na film...

Saturday AM Update: While Pacific Rim had more hype, general audiences ultimately chose to go with Grown Ups 2 on Friday. Adam Sandler's first sequel took first place with an estimated $16.3 million, which is a bit above the first movie's $14.4 million opening day. Meanwhile, Pacific Rim took second place with an estimated $14.6 million, which is a tad disappointing considering how strong its Thursday night grosses were. Meanwhile, Despicable Me 2 fell 56 percent to an estimated $13.4 million.

For the weekend, it looks like Grown Ups 2 and Despicable Me 2 will be in a tight race for first place with between $44 and $46 million. Meanwhile, Pacific Rim should earn between $37 and $41 million.

Kunac

U Rimu ne bi popravio ništa. Pošto to nije film za tvrđi rejting.

Will-O'-The-Wisp

Sve što bih popravio u Pacific Rimu je klasifikacija čudovišta. Ukinuo bih je. I čudovištima dao imena. Tako bi film bio još više kul. "A znaš ono kad je Džipsi nokautirao Gameru? MOĆ!!" Priznaćete, to zvuči bolje od: "A znaš ono kad je Džipsi nokautirao drugo čudovište klase 3!"  xyxy
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

crippled_avenger

Will, ovo sa PACIFIC RIMom iziskuje hitan vanredni sastanak Otadžbinske uprave koji mora rezultirati dokumentom u kome se neko od nas dvojice kaje. Iliti kaijue.

Nightflier

Quote from: Will-O'-The-Wisp on 14-07-2013, 13:52:23
Sve što bih popravio u Pacific Rimu je klasifikacija čudovišta. Ukinuo bih je. I čudovištima dao imena. Tako bi film bio još više kul. "A znaš ono kad je Džipsi nokautirao Gameru? MOĆ!!" Priznaćete, to zvuči bolje od: "A znaš ono kad je Džipsi nokautirao drugo čudovište klase 3!"  xyxy

Imaju imena, dapače. :) Svaki kaiđu koji se pojavi dobija svoj code name. To je baš očigledno u double eventu.
First 666

crippled_avenger

Dobijaju imena, ali oni kojima se dopao film su kao preduslov za taj utisak morali da ga ne prate pažljivo... :)

Kunac

Kažu da je čorba od kaiđua specijalitet.

Tex Murphy

Quote from: crippled_avenger on 14-07-2013, 16:40:13
Dobijaju imena, ali oni kojima se dopao film su kao preduslov za taj utisak morali da ga ne prate pažljivo... :)

А колико се тек допада нама који га уопште нисмо гледали!  :!:
Genetski četnik

crippled_avenger

Harvi, ja računam na ljude iz Republike Srpske da zalegnu sada kada je najteže!

Ghoul

$38,300,000 za vikend, s budžetom od 190.000.000... nije se baš proslavio.
https://ljudska_splacina.com/

ginger toxiqo 2 gafotas

Uskoro prikaz na Popboksu.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Alex

Quote from: BladeRunner on 12-07-2013, 13:57:49

"Pacific Rim" je film za one koji vole, pamte i repriziraju Emerihov "Dan nezavisnosti".

Uh, kakva antireklama. Poslednja stvar potrebna u holivudskim blokbasterima je praznoglava zabava tankog scenarija, koja više služi za ismejavanje nego uživanje.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

@Jevrtopijevićka

Pobrojani filmovi su hleb nasušni onoga što je SF, makar u filmu. Ti filmovi (knjige, stripovi, igre) čine ogromnu većinu žanra. Ako kažeš da ti je ogromna većina žanra dosadna i nezanimljiva, onda očigledno nisi konzument tog žanra. Možda jesi konzument jednog dela žanrovske kulture - dobro, ti svakako jesi; za Đejpa ne znam - ali ako ne voliš Avendžerse, Avatara i Poslednjeg zvezdanog borca baš i nisi idealni pohađač prosečnog ComicCona. Samim tim, nisi ni deo publike kojoj se velika većina SFa (i ostale fantastike) obraća. Naravno, govoreći "ti" više sam mislio na neku apstraktnu osobu nego na tebe konkretno, pošto znam da voliš Buđolicu, a to je već odlika hard kor gikova stare škole, ali opet ni to ne mogu da pomirim sa činjenicom da otpisuješ kao dosadne filmove koji predstavljaju suštinu kinematografske naučne fantastike. Moj je stav - lako moguće pogrešan - da su Blejd Raner, Solaris, District 9 i šta već još izuzeci a ne pravilo kada je o SF filmu reč.

Svašta, pa sasvim je normalno da žene ne vole superherojske filmove i da ne čitaju stripove tog žanra. Izuzeci su retki.

A da li su ozbiljni SF filmovi ili oni drugi (akcioni, avanturistički itd koji SF koriste samo kao milje) pravilo ili izuzetak, nebitno je dok god postoje i jedni i drugi. Ono što je komercijalnije, teško može biti izuzetak.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

BladeRunner

Quote from: Alex on 14-07-2013, 22:34:55

"Pacific Rim" je film za one koji vole, pamte i repriziraju Emerihov "Dan nezavisnosti".

Uh, kakva antireklama. Poslednja stvar potrebna u holivudskim blokbasterima je praznoglava zabava tankog scenarija, koja više služi za ismejavanje nego uživanje.

:( Uh, ovo je baš Sagita style. Na temi o filmu koji se nije odgledao pisati o tome koliko je bezvezan drugi film, sa kojim je neko poredio prvi. Pomalo je i duhovito (tužno?) što stalno u pozadini provijava neizrečena, ali opipljiva podjela na nekakav intelektualni SF i blokbaster-SF za morone, pri čemu ovoj drugoj grupi pripadaju autori kao što su Lukas, (ponekad) Spilberg, Zemekis, Emerih, Bej, (ponekad) Kamerun i svi oni "neduboki" koji su (sviđalo se to nekome ili ne) približili žanr širem plebsu. Kad to vidim, imam isti osjećaj kao kada čitam one prastare teme tipa "da li je horor žanr ili nije". U svakom slučaju, poštujem mišljenje i istovremeno ga smatram totalno promašenim. Kako ide u oba pravca, ne osjećam čak ni grižu savjesti.

crippled_avenger

PACIFIC RIM se otvorio na trećem mestu. Zaradio je više nego što je zaslužio, ali narod je ipak pokazao da više voli poštenu nego kič budalaštinu, opredelivši se za GROWN UPS 2 umesto RIMa.

crippled_avenger

Warner-Legendary pic does better o'seas with $53 mil, while 'Grown Ups 2' grosses $42.5 mil domestically
Andrew Stewart
Another weekend, another big-budget box office disappointment. This time it's Warner Bros.-Legendary Pictures' $185 million-budgeted "Pacific Rim," which collected just $38.3 million domestically. But the film saw better results overseas, earning $53 million from 38 territories.

As "Pacific Rim" floundered domestically, the battle for No. 1 came down to a pair of sequels: Universal's toon holdover, "Despicable Me 2," estimated $44.8 million in its second frame, down 46%, while "Grown Ups 2" earned $42.5 million. So far Stateside, "Despicable Me 2″ has grossed an outstanding $229 million, with $472.4 million worldwide.
Get Pacific Rim News and alerts free to your inbox Learn More >>

Globally, it was a close race for top ranking this weekend between "Despicable Me 2," which collected $100.3 million worldwide, and "Pacific Rim's" $91.3 million global weekend tally.

Even though "Pac Rim" — the monster mash-up from visionary director Guillermo del Toro — disappointed Stateside, the overall box office was up more than 20% over the same frame last year, continuing the summer's record-setting pace.

There were few surprises this weekend, as the top three films landed in line with pre-weekend tracking estimates — though a last-minute barrage of advanced ticket sales for "Pacific Rim" had the media buzzing about a potential overperformance. Still, the fanboy-driven film was front loaded by Imax, which contributed 19% of the pic's domestic opening with just 331 locations.

Dan Fellman, Warner's domestic distribution prexy, said he was encouraged by the performance in Imax, which the film has for four weeks. "We're just going to leg this thing out, and hopefully we can bring in more than just fanboys," Fellman added.

Audience reaction to "Pacific Rim" was mostly positive, with best responses from men. However, according to CinemaScore, women also rated the film an 'A-'.

Meanwhile, "Grown Ups 2," which scored a lukewarm 'B' rating, showcased the reliability of the franchise, as well as stars Adam Sandler and Kevin James, since the film has been skewered critically. Pic scored just 7% on RottenTomatoes. But more than half of the PG-13-rated film's debut came from auds under 25, a demo less prone to reading reviews than adults.

"With so much competition in the market, to do as well as we did certainly speaks to the DNA of this film," said Sony worldwide distribution prexy Rory Bruer, who said he expects the sequel to match, at least, its predecessor's $265 million worldwide cume.

The Weinstein Co.'s limited release of Sundance pick-up "Fruitvale Station" scored the weekend's highest per-theater average, with nearly $54,000 per location. The film bowed at seven theaters in New York, L.A. and San Francisco, where it totaled an estimated $377,285.

3D 'Pacific' tours abroad

While the domestic prospects for "Pacific Rim" appear limited, the pic's overseas box office could surpass $300 million, according to pundits. That's partly based on strong opening grosses from markets like Russia and South Korea, where "Pac Rim" earned north of $9 million in each territory, as well as prospects in on-deck markets including France, Germany China and Japan.

That said, a $400 million worldwide take won't be enough for Legendary and Warner to recoup their total financial investment when adding in marketing costs. (Legendary financed 75% of the pic's budget; Warner is on the hook for the rest.)

The film's 3D and Imax presentations will boost international playability.

Russia led the 3D charge, with the format contributing 70% of the local opening, followed by Australia and the U.K., with 47% and 42%, respectively. In the U.S. and Canada alone, "Pacific Rim" earned 50% of its opening from 3D, the highest share for the format this summer Stateside.

Other English-speaking territories including Australia and the U.K. similarly were apathetic toward the genre film. In Oz, "Pac Rim" ranked third behind "The Heat" and "Despicable Me 2," with $2.6 million, while Blighty contributed $3.2 million second to "Monsters University" locally.
Danger: 'Ranger' Drop-off

The disappointing domestic opening for "Pacific Rim" comes just a week after Disney's 'Lone Ranger" debacle. And digging in the spurs a bit deeper this weekend, "Ranger" — which cost upwards of $250 million to produce — fell a steep 62% for a Stateside cume surpassing $70 million. "Lone Ranger," which bowed Friday in Brazil earning $1.2 million, has totaled nearly $120 million worldwide.

Disney has launched the Johnny Depp starrer in only 33 overseas territories, representing just 35% of the international market place. By comparison, "Pac Rim" debuted day-and-date in roughly half.

And speaking of summer B.O. duds, Sony's "After Earth" bowed decently in China this weekend, earning $11.6 million (roughly 25% bigger than "Oblivion") and pushing the pic's overseas tally to $155.4 million. The film crossed the $200 million mark this weekend, though it's done expanding overseas.

Alex

Quote from: BladeRunner on 15-07-2013, 12:02:39
Quote from: Alex on 14-07-2013, 22:34:55

:( Uh, ovo je baš Sagita style. Na temi o filmu koji se nije odgledao pisati o tome koliko je bezvezan drugi film, sa kojim je neko poredio prvi. Pomalo je i duhovito (tužno?) što stalno u pozadini provijava neizrečena, ali opipljiva podjela na nekakav intelektualni SF i blokbaster-SF za morone, pri čemu ovoj drugoj grupi pripadaju autori kao što su Lukas, (ponekad) Spilberg, Zemekis, Emerih, Bej, (ponekad) Kamerun i svi oni "neduboki" koji su (sviđalo se to nekome ili ne) približili žanr širem plebsu. Kad to vidim, imam isti osjećaj kao kada čitam one prastare teme tipa "da li je horor žanr ili nije". U svakom slučaju, poštujem mišljenje i istovremeno ga smatram totalno promašenim. Kako ide u oba pravca, ne osjećam čak ni grižu savjesti.

Podela  je izrečena - ne znam koliko čitaš tekstove na Sagiti i van nje, o SF-u od ljudi koji se u žanr razumeju dosta bolje od mene, jer se time bave. Podela na ozbiljan (pravi, čisti) SF i onaj koji to nije je drevna, amerikanci za ovaj drugi imaju i poseban termin SCI-FI.

Mislim da je podela apsolutno potrebna, pre svega da onima koji za ozbiljniji SF ne znaju, ukaže na njegovo postojanje, a čak i da nije potrebna zato, teoretičari žanra bi je uveli jer su teoretičari.

Nemoj da me razumeš da ja omalovažavam SF koji nije tzv. ozbiljan, jer mene od uvek zanimaju strip, super-heroji, pulp SF, space opera i razne druge "neozbiljne" stvari, ali oni podležu kriterijumima za dobru zabavu ili čak i umetnost, ali u kojoj nije težište na SF elementu.

Tvrdnja da su Lukas, Spilberg, Zemekis, Emerih, Bej, Kameron približili širokoj publici SF je meni čudna, mada kad bolje razmislim, možda je i tačna za ex-Jugoslaviju, gde su nekada ljudi zazirali od fantastike.

Meni je čudna jer sam ja (kao i amerikanci i većina zapadnog sveta) odrastao na SF serijama i stripovima, pa i filmovima, knjigama i svemu, kao i ovi reditelji, mada sam mlađi od većine, pa su i njihovi filmovi ulazili u lektiru detinjstva.

BladeRunner

Alex
QuoteTvrdnja da su Lukas, Spilberg, Zemekis, Emerih, Bej, Kameron približili širokoj publici SF je meni čudna, mada kad bolje razmislim, možda je i tačna za ex-Jugoslaviju, gde su nekada ljudi zazirali od fantastike.
Da pojasnim: ako pogledaš najgledanije filmove po godinama, tek je sa pojavom Lukasovog "Star Wars" SF postao dominantan na blagajnama na način na koji je to danas. Taj film je postavio ne samo obrazac po kome će se snimati blokbasteri, već i osnove na kojima počiva čitava industrija, uključujući i propratnu (igračke i slično). Svega toga je bilo i ranije, ali u različitim filmovima i u formi incidenta, dok je ovdje prvi put neko shvatio kako to sve funkcioniše i primjenio formulu koju od tada koristi svako. Tako da, po meni, ovi autori nisu promijenili SF za ex-Yu, nego su uticali na istoriju filma ništa manje od braće Limijer. Pogled na box office po godinama (kao i ukupan box office) to više nego jasno pokazuje. Uostalom, od 50 najgledanijih filmova svih vremena, čak 38 pripadaju SF-u (nisam računao animirane filmove, kao i par koji imaju elemente fantastike, iako to nisu - Indijana Džons recimo), a ogromna većina pripada post-Lukas periodu. Pacific Rim je ta vrsta filma (for better or worse), što ne znači da će imati tu gledanost (štaviše: startovao prilično loše  :( ).

Pozdrav.

Alex

Nikakve sumnje nema da su Lukas i Spilberg izmenili lice kinematografije - danas se ni njima ne dopada u kom je to pravcu otišlo, pa su nedavno izašli sa izjavama (ako si pratio) kako su autorski i nekomercijalni filmovi ugroženi i slično.

Nema sumnje da su SF filmove proizveli u najgledanije, ali mi se tvoj izraz "približili žanr širem plebsu" nije učinio adekvatnim jer implicira da je za široku populaciju SF bio nešto strano i nepoznato što mu je trebalo približiti, a velika većina je (kao što rekoh) odrastala na SF stripovima, B filmovima, pričama i jedva su dočekali da svoj (već) omiljeni žanr vide na velikom platnu u A produkciji sa mega budžetima i sjajnim efektima.

Jotaro

Voleti ili ne voleti film je pitanje ukusa a o ukusima se, makar po meni, ne raspravlja:)
Dati neke obrazlozenje za film je pozeljno ali opet je to stvar licnog ukusa.
Pacific Rim se meni svideo. E sad, ocenivanje PR-a, sa tacke gledista vecnosti, da citiram Ghoula, ko zna. Time will tell:) Slazem se da je Del Toro najverovatnije ovo radio kako bi mu dali pare da radi neki svoj dream project ( tako su obecavali i Verhoevenu za Crusade ali znamo kako je to ispalo)
Ipak je to industrija. Problem  je jer za studije  film je  dobar samo ako zgrne lovu iako to nema veze sa kvalitetom.  Producenti su gramzivi, zvezde jos gore. Lucas i Spielberg su mozda u pravu ali ta dvojica su takvi licemeri da ne vredi trositi reci na njih ( ja ih bas ne gotivim, iako je  Spielberg znao i da ubode:)
Sto se SF-a tice, pa ni tu bas nesto ne cveta po meni jos od 2000-te. Cast izuzecima. Ali to nam je sto nam je. Publika ipak gleda sve to.
Danas je ipak bolje pogledati ponovo remek dela kao sto su Alien, Robocop, Terminator, The Thing, Blade Runner nego vecinu danasnjih takozvanih sf/fantasy filmova koji osim efekata nemaju bas sta da ponude.

mirkiekishka

Quote from: Alex on 14-07-2013, 22:39:36

Svašta, pa sasvim je normalno da žene ne vole superherojske filmove i da ne čitaju stripove tog žanra. Izuzeci su retki.

:? xfuck5

Alex

Quote from: mirkiekishka on 16-07-2013, 15:39:59

Nisi valjda ti ova Jaojao što voli superheroje? (u komentarima)  :evil:

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/393079/Pogledajte-Dva-nova-trejlera-Vulverina

mirkiekishka

Quote from: Alex on 16-07-2013, 20:27:26
Quote from: mirkiekishka on 16-07-2013, 15:39:59

Nisi valjda ti ova Jaojao što voli superheroje? (u komentarima)  :evil:

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/393079/Pogledajte-Dva-nova-trejlera-Vulverina

Ma Maja je bolja
Quotebas vala,kao vino je,sto je stariji bolje izgleda i nije se promenio godinama
:roll:
Ja štampu čitam sa papira, i to Kurir dnevnu, Glas Podrinja i Blic Žena nedeljnu.  :lol: Da ne bude zabune za ubuduće.

zakk

Eh, odgledasmo Pacific Rim sinoć, imam malo oprečne utiske.

Sa strane postavke, dosta je tupavo: i sama pretnja i kako se sa pretnjom nose (besmisleno), većina likova (naročito Nutty professor Džerija Luisa), dijalozi, replike... ali se glumci prilično dobro nose sa time, i izvlače stvar.

Dizajn i čudovišta i robota i 'koreografija' su odlični, borbe me nisu ostavljale ravnodušnim, naprotiv, uživao sam...

U principu, ne delim ovo veliko oduševljenje filmom, ali nisam ni pogođen kao Cripple. Dakle: PR je zabavan film za decu u nama — na momente glupav, na momente epski.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

A Supermen, mada pada u akcijašenju u poslednjem delu filma i neizbežnom ponavljanju očiglednog, i ničim izazvanim tupavim replikama, iznenađujuće ozbiljno pristupa građenju lika i pripremi za drugi dolazak Hrista/Supermena. Slab deo filma mi je -- za promenu -- zlikovac!

E sad, porediti ova dva je jako nezahvalno, jer bi Supermen bio bolji sa manje akcionih scena, a PR sa manje priče, dakle baš su babe i žabe (ili dinosaurusi)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

William Gibson o PR:

A ravishing display of intelligent, often wonderfully witty visual design, every frame alive with coherent language, in the service of what is at heart a children's story. A children's story for a very dark time, our own, about a very dark time as children understand such things: monsters, from beneath the bed -- our own or the ocean's! It restores heroism to the realm of the humanistic, an extraordinary accomplishment given so much of the film culture of our day. The protagonists know, and demonstrate that they know, that it isn't about them. A sweetly simple fable, for all the titanic grandeur of its cosplay  (which I took to be the message of the slowly pumping wooden bellows in the kaiju-drifting machine, which became for me the sly sweet heart of it all). A demonstration of the degree of heart *and* physicality that even very big-ticket FX can convey when there's an honest will to avoid the opposite; mega-scale FX that don't drain either away. A baroque that doesn't curdle, that never fetishizes itself.

дејан

QuoteKunac
Krucijalni kvalitet Bitke za Pacifik upravo je to što film NIJE DOSADAN

синоћ сам изгубио 2.5х плус рекламе на овај филм. ПР ми је био толико досадан да сам 2 пута за мало заспао....
QuoteKarl Rosman
Oho, pa ovo izgleda kao da ce nadmasiti preodlicni Battleship!
...а често сам држао главу у рукама вирећи у платно од блама од себе за шта сам дао паре. Прошли пут ми се то десило кад сам гледао Бетлшип (мада није надмашен пошто је ниво војне пропаганде нешто нижи а акција значајно квалитетнија) а претпрошли пут кад сам гледао Саншајн.

QuoteMilosh
"Pacific Rim" je pre svega film za decu, ali se to iz marketinga ne vidi dovoljno, i deluje mračnije nego što jeste (iako se gotovo sav "mrak" bukvalno svodi na dosta noćnih scena)

и то је једино што на неки начин вади овај филм. док је бетлшип (са којим се ово на неки начин да упоредити) ипак био филм/позив тинејџерима да се прикључе моћној америчкој морнарици (што га квалификује на само дно свега што постоји на овом свету), ПР је прављен за публику од 5-12 година (где ово 12 се мора узети потпуно условно). причу, шале, све дијалоге, све симпатије и антипатије између ликова може сварити само дете отвореног срца са адхд-ом (пошто су нелогичности у ПР толико велике и глупе (да не говоримо о 'сторителингу') да је дете са издржљивијом пажњом осуђено да са муком (или бар збуњеношћу) чека сцене борбе)
толико ми је често изгледало да су све сцене снимане из првог или другог покушаја, док су глумци читали свој текст са 'идиота' на којима је поред текста писало -а сада направи тужно лице- или -сада буди веома љут- или -изгледај одлучно као у прометеју кад самоуништаваш брод-...итд (уписати по жељи), да је то срамотно за филм од 200м долара и прилично квалитетном глумачком екипом.
и на крају, иако се у веома често не слажем са крипловим коментарима холивудских филмова, овог пута његово пљување филма је потпуно оправдано (да не кажем и скромно) мада ми је бесмислено
crippled_avenger
Ovaj film bi bio u redu da je delo nekih amatera tipa IRON SKY jer PACIFIC RIM u samoj svojoj suštini jeste samo preskupi IRON SKY i ništa drugo
...barcode never lies
FLA

Джон Рейнольдс

Није ми баш јасно ово чуђење око Дел Тора и дечијег филма. Па он са већином филмова које је радио (па и продуцирао) ако ништа бар кокетира са дечијим филмом. Можда је ту и тамо аспект страве наизглед пренаглашенији него што би се за дечији филм очекивало (то ми је постало јасно кад сам погледао Don't Be Afraid of the Dark, нисам гледао Mama али чини ми се да је ситуација слична), али то на страну, оно што преостане често је чист филм за децу и омладину.

Лично не марим за Дел Тора и надам се да се он неће хватати "Планина"; после како-таквог Mimic ниједно његово дело не сматрам богзна како добрим, па због своје често неоправдане љубави према филмовима с људима у костимима џиновских чудовишта не журим на Pacific Rim. Тим више што је римејк Годзиле био незамисливо ђубре, мада га је факат радио онај идиот, а Дел Торо и поред све своје килавости није толико дно.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Alien invasion project based on Kambayashi novel
Film Reporter
Dave McNary

Warner Bros. is moving ahead on Tom Cruise's sci-fi actioner "Yukikaze," bringing on "Wrath of the Titans" scribe Dan Mazeau to adapt.

Studio acquired rights to the Japanese novel by Chohei Kambayashi earlier this year and attached Cruise to star. Producers are 3 Arts' Erwin Stoff and Tom Lassally and Viz Media's Jason Hoffs.

Story for "Yukikaze" originates with a hyper-dimensional passageway appearing over Antarctica, allowing fighters from an alien force to attempt a terrestrial invasion — resulting in a united humanity fending off the attack and going on the offensive to eliminate the enemy bases.

The project re-teams Cruise with Stoff, Lassally and Hoffs following their work on "Edge of Tomorrow," another Warner Bros. sci-fi project based on Japanese source material. Studio changed the named from "All You Need Is Kill" and showed footage Saturday at Comic-Con with appearance by Cruise, co-star Emily Blunt and director Doug Liman.

"Edge of Tomorrow,"  a co-production with Village Roadshow, opens June 6.

Jon Berg is overseeing "Yukikaze" for the studio.

Mazeau is represented by CAA and Circle of Confusion. His attorney is Katz Golden Rosenman.

Nightflier

First 666

mac

Dizajner je bio ambiciozan. U Srbiji se prave samo najbolji jegeri :)

Nightflier

Fala. Ja sam dizajner. :)
First 666

BladeRunner

:-| (mada fali anti kaiju cyber-Šarac!)

Alex

Odgledah.

Bar donekle pozitivan utisak izazvan je pre svega odličnim 3D efektima i svom tom vizuelnom atrakcijom, a napominjem da ja retko imam prilike da gledam 3D i ovde mi je to nekako bilo najatraktivnije tj najsavršenije.

Očigledno je film bez (stvarne) sadržine - idejne, emotivne, bilo kakve, pa u tom smislu podseća na Emerihove filmove, s tim što je del Toro nesumljivo prilično bolji reditelj, pa je film meni nešto bolji od srodnih Emerihovih dela (mada Independence Day tu razliku kompenzira glumcima), ali ne i od većine Bejovih  (Michael Bay).

Ni to što je Battleship lošiji film nije neka uteha, jer je lako biti bolji od Battleshipa, a na kraju ću morati da se složim da ogromne uložene pare koje ovom filmu ipak daju neki kvalitet (makar i čisto produkcioni uz zanatski  pravilno vođenu režiju) treba ulagati u ozbiljnije filmove ili bar realizaciju nešto boljih scenarija.

Zaključak je da je ovo blisko ne Emerihovom Godzili, nego starim japanskim Godzila filmovima, uprkos razlikama -  po glavnom elementu (scene borbi i razaranja), a tu je negde i ocena, koja za buduće (po svemu) slične filmove neće moći da bude ni ovoliko visoka:
5/10

PS. The Lone Ranger je znatno bolji film i u širem izboru najboljih za ovu godinu, uprkos američkoj kritici.

crippled_avenger

There's been several box-office underwhelmers over the Summer, but the most painful is probably the fate of "Pacific Rim".

In the United States, the $180 million budget epic had scored a decidedly disappointing $84 million. While the film's foreign coin of $140 million so far has made up for much of the shortfall, chances of a sequel are slim.

Discussion of the idea, however, will reportedly depend upon how the monsters-and-giant robots epic fares in China where it opens this week. China is considered the film's most significant international market.

crippled_avenger

Srpski jeger može da juri čudovište iz Tamiša.