• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Crippled Corner

Started by crippled_avenger, 23-02-2004, 18:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Da li je vreme za povlacenje Crippled Avengera?

jeste
43 (44.8%)
nije
53 (55.2%)

Total Members Voted: 91

Voting closed: 23-02-2004, 18:08:34

crippled_avenger

Max Landis ima teoriju kako je Batman po svakoj logici jači od svakog svih negativca a Superman slabiji. Ali, da logika trilera u koji je smešten Batman  omogućuje da ludaci-uličari pariraju Batmanu, kao što logika akcionog žanra u kom je Superman omogućuje da on pobedi svoje negativce. Stoga, Snyder treba da suprotstavi dva lika koje povezuje to što su iz DC univerzuma ali su iz dva žanra. Slično kao susret Stallonea i Arnieja u ESCAPE PLANu - obojica su ikone 80s akcijaša - s tim što je Arnie komičar a Stallone tragičar i takođe donosi sukob dva žanra u glumačkoj igri. Ako je Snyder uspeo da ovo preplete, onda je to ozbiljan rediteljski domet.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Pogledao sam AHORA O NUNCA Marie Ripoli, španski romcom koji ima dva problema - nije mnogo originalan i nije dovoljno smešan. Otud, moram priznati da mi deluje kao bioskopskimaterijal eventualno na matičnom tržištu, dočim na ostalim pre zaslužuje plasman na malom ekranu, pre svega na televiziji gde bi se fino mogao ubaciti u neki termin nedeljom uveče.

To ne znači da je Maria Ripoli bez ambicija. Film pokušava da ponudi high concept o mladoženji kog zadesi veliki broj pehova na putu za svadbu u Engleskoj, na mestu gde je upoznao svoju nevestu. Nažalost, prepreke koje se javljaju su konfekcijske, mnogo puta viđene i mahom nisu realizovane sa punim ubeđenjem i svežim uglom sagledavanja situacije.

Ipak, film je produkciono dovoljno pristojan da bi možda nekoj publici koja ovaj žanr gleda bez ikakvih kriterijuma verovatno mogao biti i korektan. Ono što je zanimljivo sa filmofilske tačke gledišta jeste potpuno preuzimanje američkih obrazaca u španskoj komediji, između ostalog i kroz zakazivanje ključnog događaja - venčanja - u stranoj zemlji - Velikoj Britaniji.

* * / * * * *

Meho Krljic

Ups..

'Batman v Superman' could lose a lot of money based on its bad reviews, according to a box-office expert

It hasn't been a good start for "Batman v Superman: Dawn of Justice." The highly anticipated Warner Bros. superhero movie, in which two of the biggest comic-book characters face off, screened for critics. And the outcome is bleak.

The reviews rushed online on Tuesday night and into Wednesday morning, and the film's rating on Rotten Tomatoes stands at around 40% as of this writing. Not what Warner Bros. was hoping for, though the "want to see" rating on Rotten Tomatoes is at 98%. And the movie accounts for 90% of this weekend's ticket sales on Fandango so far.

That's a big reason why Exhibitor Relations' senior box-office analyst, Jeff Bock, is still bullish on the film having a strong US opening this weekend.

"It's two of the most iconic figures in comics and that should still push it past $150 million," Bock told Business Insider by email on Tuesday evening as the negative reviews came in.

Bock said that Exhibitor Relations is predicting the film to do around $163 million domestically this weekend.

That's certainly not going to come close to the record-breaking $248 million opening of "Star Wars: The Force Awakens," but Bock admits that that kind of business for a blockbuster release happens only when the buzz is heavily positive.

"The negative reviews for 'Batman v Superman' certainly will curtail a mega-opening — fence sitters will likely shy away from it this weekend, and families definitely consider reviews when they have to drop $100 at a movie theater," he said.

Bock believes there's a more realistic goal "Batman v Superman" has to hit to save face within the industry.

"No matter how you spin it, at the very least it has to do 'Deadpool' business to be considered a successful weekend," he said.

"Deadpool" made $132 million during its opening weekend, a record for a February release.

A lot is riding on "Batman v Superman." It's essentially the launch of the DC Comics universe coming to the big screen, similar to what Disney has done with its Marvel movies. Warner Bros. has "Suicide Squad" opening in August, which will include a cameo from Ben Affleck's Batman, and "Justice League" parts one and two are already slated for 2017 and 2019 releases, respectively.

The true test for the movie's overall success will be how it does overseas. It's opening in China this weekend, too — "The Force Awakens" didn't open in China until weeks after it played in the US and other territories.

"Jurassic World" made the same play and took in $99 million in China during its opening weekend. It went on to make over $1 billion overseas.

Back here in the States, you'll have a good indication of how "Batman v Superman" will fare based on its Thursday-night preview showings. "Deadpool" had a record-breaking $12.7 million in its preview.

Meho Krljic

Pošto ću ja film gledati tek možda narednog vikenda ne mogu da komentarišem ove izlive žuči po Dawn of Justice ali da ga šamaraju sa svih strana - šamaraju. Ni Kripl se ne oglašava, pa je li to slučajno?

'Batman v Superman' is so bad, it could kill plans for a DC film universe

Negative "Batman v Superman" reviews spark debate, filmmaker reactions

'Batman v Superman' is not worth your money, many reviews say

How Jesse Eisenberg ruined Batman v Superman

crippled_avenger

Ja sam ga pogledao juče ali nisam zbog nekih obaveza još stigao da se oglasim. A pogledaću ga i sutra...

Meho Krljic

O, pa to znači da se tebi dopada, što je dobro  :lol:

crippled_avenger

Pogledao sam DAWN OF JUSTICE. U ovom filmu, superherojski film dolazi u ravan u kojoj nikada nije bio, i to ne zato što su izostali pokušaji - Nolan je želeo da ga dovede do ovog nivoa ali naprosto mu to nije uspelo, mada bilo je zamalo. Snyder pod supervizijom Bena Afflecka u tome jeste uspeo, i DAWN OF JUSTICE je za superherojski film ono što je HEAT za policijski. Mannov klasik sasvim sigurno jeste podigao policijski nivo na jedan viši nivo, ali to nije postao standard, kao što ni Lumetovi filmovi pre njega nisu postali standard, a Lumeta ovde vredi pomenuti kao autorsku senku koja uvek prati Afflecka čiji se rukopis ovde nepogrešivo prepoznaje. Otud i DAWN OF JUSTICE stoji kao film koji dostigao vrlo visok domet ali je veliko pitanje da li je to kao koncept održivo na duže staze.

Naime, DAWN OF JUSTICE nije film posle kog gledalac izlazi iz bioskopa veseo, razgaljen, kao posle prijatnog i zabavnog iskustva. Na jučerašnjoj projekciji, u sali je bio muk 150 minuta, osim jednog deteta koje je ćutalo sve do završnih nekoliko minuta kada se desilo ono što bi svako ko zna Doomsdaya mogao naslutiti da će se desiti. Činjenica da su inkarnacije Batmana i Supermana kod Franka Millera meni među najdražim, ako ne i najdraže, ipak ne osporava činjenicu da većina publike pa i fanova vole ove likove zbog nekih potpuno drugih inkarnacija. Nolanov Batman deluje kao omladinska komedija u odnosu na DAWN OF JUSTICE koji je potpuni doom and gloom, praktično potpuno lišen humora, vrlo tvrd i bez bilo kakve okrepljujuće katarze.

U pogledu napora za publiku treba navesti i montažu. Film je vrlo zategnut do tačke pucanja. Tu pritom ne mislim na akciju već na sadržajnost scena. U svakoj sceni se dešava nešto važno i film zahteva veliku koncentraciju tokom gledanje, što u principu nije karakteristićno za superherojske blokbastere. Fil je slobodno mogao biti i dvadesetak minuta duži da bi dao publici malo prostora da "diše". Ovde nema prostora ni da se udahne, a likovi imaju još manje prostora da se opuste.

Ono što meni nije omiljeno a u ovom filmu postoji u jednoj sekvenci, to je CGI-heavy obračun marvelovskog tipa sa Doomsdayem. Doomsday je odlično tretiran u fazi nastanka, sa dosta simbolike, ali kada dođe do borbe, to je jedina kopča sa onim što karakteriše savremeni superherojski film, i to onaj njegov najmanje zanimljiv segment. Srećom, samo jedan obračun ima takav duh. U toj sceni jedino ima i humora, a to je dolazak Wonder Woman viđen u trejleru.

Jedan od najzaniljivijih aspekata filma jeste odnos prema CGI-enhanced rušenju iako u situaciji sa Doomsdayem i sam podleže tome iznova. Naime, događaji iz MAN OF STEEL ostavljaju veliki trag na junake. Film se otvara sagledavanjem tih događaja iz ugla Bruce Waynea i trauma izazvana obračunom u Metropolisu dovela je do toga da je svet u kome se ovaj film dešava istinski izmenjen, za razliku od Marvelovog univerzuma gde su ti ožiljci gotovo neprimetni. DAWN OF JUSTICE intenzivno razrađuje temu civilnih žrtava u toku superherojskih obračuna i zapravo iz te traume nastupa sukob Batmana i Supermana.
[/size]
Borba između Supermana i Batmana je s druge strane briljantna. I ko je došao to da vidi, dobiće stvarno jako dobru scenu, i u pogledu koreografije i realizacije i u pogledu drame. I uopšte, cela reinvencija Batmana u ovom filmu je jako dobro urađena. Ako je kod Nolana, Bruce Wayne bio odličan a Batman nikakav, ovde zaista gledaoci nemaju problem sa tim kada se Wayne obuče u Batmana. Znam da mnogim gledaocima smeta što Batman ovde odstupa od kanona i millerovski je raspoložen i da ubija, ali prosto to je znatno ubedljivije. Pritom, u tučama, Batman je mnogo tvrđi, i tu i kad ne ubija, bije se tako da više ne važi konvencija da je nokautiran protivnik i savladan protivnik. Bat-vozila su militaristički dizajnirana, i prilično ubedljiva. Ceo dizajn filma je inače jako vibrantan, i po ambijentima dosta evocira Manna.

Međutim, ono što je možda najveći rizik ovog filma i što je glavni make or break faktor jeste sam koncept filma. Naime, Snyder i ekipa tretiraju DAWN OF JUSTICE kao "običan" a ne "superherojski" film o superherojima. Dakle, film zaista pokušava da kreira karakterne konflikte, unutrašnju dramu, i da ih plasira sa punim ubeđenjem. Naravno, ima tu određenih shortcutova ali oni paradoksalno nisu toliko žanrovski koliko više podrazumevaju da gledaoci znaju DC mitologiju. Nisam siguran koliko neko ko elementarno ne poznaje DC mitologiju može da razume ovaj film...

Ovo je film koji čine karakteri, njihove radnje i kontraradnje, i sve to kulminira jednom velikom "katastrofom" oblikovanom po modelu klasicističkih drama. U toj postavci Lex Luthor uzima ulogu intriganta poput jagovskog profila, gde zbog svog vanzemaljskog porekla onda Superman pripada otelovskom tipu. Kao ni u MAN OF STEELu ni ovde Terrio i Goyer ne beže od jake religijske simbolike, političkih referenci i uzora iz dramske literature. Ipak, nema toliko čisto biblijskih referenci kao u MAN OF STEELu i nisu tako nametljive.

Lex Luthor je u tom smislu ovaplotio tu transformaciju - on je brogrammer, zuckerbergovska figura koja osavremenjuje ono što je Luthor iz stripa i ranijih inkarnacija. Ipak, treba imati na umu da su supernegativci našeg vremena, pogledati KINGSMAN, već počeli da se modeluju po bogatašima iz IT bubblea, između ostalog i zbog njihove eksplicitne fascinacije naukom. Taj spoj kulturnog kapitala, ogromne imovine i fascinacije naukom maltene čini da su i savremeni bogataši na neki način produkti kulture supervillaina.

[/size][size=78%]Ono što bi me kao ljubitelja filma radovalo u ovom filmu, istovremeno bi me bacilo u očajanje da sam ga producirao. Naime, DAWN OF JUSTICE sasvim sigurno nije gateway film ni za DC univerzum, ni za superherojski film inače. Teško bih mogao da ga zamislim kao film koji gledaju deca, recimo u godinama kada sam ja gledao SUPERMANa ili BATMANa u Donner/Lester ili Burton varijanti. Efekat koji ovaj film može imati na decu je više kao da je to neki impozantan žanrovskif film koji će razumeti tek kada porastu. U izvesnom smislu, DAWN OF JUSTICE se može opisati kao superherojski film za stariju publiku koji se jako trudi da reinterpretira njihov mitos za gledaoce koji ih vole ali su prerasli onu inicijalnu formu. Otud, DAWN OF JUSTICE stilski ne može izazvati superhero fatigue jer ovo prosto nije vrsta filma koju prave Disney i Marvel. Međutim, superhero fatigue neće proisteći iz stila već iz sadržaja. U svakom slučaju, DAWN OF JUSTICE se ne može optužiti za infantilizaciju bioskopskog iskustva.  [/size]

* * * / * * * *

Meho Krljic

Quote from: crippled_avenger on 25-03-2016, 13:32:35

kada se desilo ono što bi svako ko zna Doomsdaya mogao naslutiti da će se desiti.

Fuuuuuck, spoilers, BRUH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  :-? :-? :-?

Idem sada da čitam dalje  :lol: :lol: :lol:

crippled_avenger

Quote from: Meho Krljic on 25-03-2016, 13:55:31
Quote from: crippled_avenger on 25-03-2016, 13:32:35

kada se desilo ono što bi svako ko zna Doomsdaya mogao naslutiti da će se desiti.

Fuuuuuck, spoilers, BRUH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  :-? :-? :-?

Idem sada da čitam dalje  :lol: :lol: :lol:

Praštaj. Ali, video si Doomsdaya u traileru, znao si da nije došao tu zbog dramskog monologa...

Meho Krljic

Ili da bude straight man u komedijaškom triju Superman-Batman-Wonderwomanman  :lol: :lol: :lol: :lol:

eddie coyle

Sasvim solidan je Dawn of Justice, bolji nego sto sam ocekivao, velika je sramota kako ga je kritika docekala...

Ugly MF

Ma to je Dizni/Marvel pljusno lovu da ih napljuju, djubrad kapitalisticka!
Mafija! Zaverenici! Jezuiti! Masoni! Illuminati! Sektasi!

crippled_avenger

Ja ga sutra gledam iznova pa javljam da li ima efekat podgrejane sarme!

crippled_avenger

Pogledao sam CAMINO Josha Wallera, potencijalno zanimljiv akcijaš u kome je sve dobro postavljeno produkciono međutim izostali su scenaristička i rediteljska realizacija. CAMINO je snimljen na latinoameričkim lokacijama, sa Zoe Bell u glavnoj ulozi, ubedljivo smeštenom u okruženje lokalnih glumaca kao ratni fotoreporter koji 1985. prati aktivnosti kolumbijske pobunjeničke jedinice. Nacho Vigalondo je oduvek voleo da glumi i sada je dobio priliku da igra glavmog negativca, a u filmu je i izvršni producent.

Nažalost, Nachovo ime i reputacija nisu prisutni u filmu, nema u njemu ni zanimljive priče ni zanimljivog načina snimanja. Sve je vrlo konvencionalno što ne bi bilo loše da je Waller dovoljno vešt da to realizuje. Slično kao i RAZE, CAMINO je delovao kao film koji ne može da omaši, a onde se to Walleru iznova desilo.

* 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Pogledao sam QUO VADO Gennara Nunziantea, najgledaniji italijanski film u kome je osnovni zaključak to da su Italijani konačno provalili Sinišu Pavića. Doduše, Checco Zalone pravi crossover Siniše Pavića i Sache Baron Cohena, malo ga modernizuje, ali zar to nije radio i Lane Gurović kao Šojić.

Zaplet je pavićevski - Checco Zalone je državni službenik koji postaje tehnološki višak i očajnički želi da zadrži Sveti Gral u životu svakog Italijana a to je državni posao. Na tom putu upada u niz komičnih situacija.

Checco Zalone je alfa i omega filma, i u tom pogledu fokus na njemu je onaj kakav je Larry Charles postavljao na Cohena. Naravno, Zalone nema kapacitet za crossover kao Cohen, jer nije toliko radikalan, ni u svojim pogledima ni u humoru, ali to je ta linija aproprirana za italijanski mejnstrim.

QUO VADO je srećan spoj solidne realizacije, uspelog humora, aktuelne teme i dobre realizacije.

* * * / * * * *

crippled_avenger

Pogledao sam TORRENTE V: MISION EUROVEGAS Santiaga Segure. Posle slabog trećeg dela, izgubio sam korak za ovim serijalom, četvrti sam propustio, samim tim me je obradovalo da u petom delu "glupa ruka zakona" doživljava svoj kambek. Santiago Segura je u međuvremenu smršao, i umnogome je svežina nestala iz serijala ali MISION EUROVEGAS je dostojanstve dodatak, i imajući u vidu da je reč o petom delu, rekao bih da je reč o vrlo solidnom pokušaju.

Neke Torrenteove kultne fore se ponavljaju u ovom filmu, razrađuju i parafraziraju, ali materijal je mahom nov. Alec Baldwin igra negativca, po obimu angažmana kao guest star, ali on je prosto dovoljno dobra faca da isparira Seguri čak i kada je u fazi Euro-tezge.

Ovog puta, parafraziran je OCEAN'S ELEVEN. 2018. godine, Torrente izlazi iz zatvora u Španiiju koja je u dubokoj ekonomskoj krizi. Katalonija se otcepila i postala fudbalska sila koja igra finale Mundijala sa Argentinom, ruši se stadion Vicente Calderon i Torrente shvata da mora postati odmetnik, da je dosta bio uzorni građanin. Organizuje pljačku velikog madridskog kazina Eurovegas, sa svojom grupom totalnih marginalaca.

Segurin film je dinamičan, i prilično smešan, režiran je prilično solidno ako imamo u vidu da je Torrente obično tretiran kroz rudimentarne inscenacije, tako da je evidentan trud da se film nabilduje kroz povećanje tehničkih zahteva.

Ne znam kakvi su dalji Segurini planovi, ali peti deo me je podstakao da nadoknadim gledanje četvrtog, a isto tako rado ću pogledati i šesti, ako ga bude. Torrente je u ovom nastavku još uvek vrlo živa franšiza.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Pogledao sam OCHO APELLIDOS VASCOS Emilija Martineza Lazara, jednu od najgledanijih španskih komedija. Reč je o mentalitetskom romcomu, o slučajnom susretu Andaluzijca i Baskijke, i aranžmanu o lažnom braku koji prerasta u pravu vezu. Emilio Martinez Lazar uspeva da izvuče maksimum iz Danija Rovire i Carle Lago u glavnim ulogama, kao vodećih španskih glumaca u ovom žanru, a etničke tenzije između Baskijaca i ostatka Španije nude razne nivoe humora, od kojih su neki vezani za dijalekte verovatno ostali nedostupni gledaocima koji ne govore španski, kao što sam recimo ja. Međutim, srećom, gledao sam film sa jako dobrim prevodom i akcentovane su baskijske reči koje se ubacuju u dijaloge i na razne načine služe za wordplay.

Film je prilično duhovit, glumci su harizmatični, a nategnuta, gotovo programska premisa delom ostvalja utisak konstrukcije ali na kraju zahvaljujući glumcima uspeva da profunkcioniše, kada se stvar sa spolajšnjeg konflikta prebaci na unutrašnji.

Uprkos suštinski lokalnoj temi, i humoru koji se najbolje može shvatiti na španskom govornom području, u pogledu realizacije Emilio Martinez Lazar formuliše jedan decentan proizvod koji se vodi postulatima savremenog romcoma i kao takav se može i izvoziti.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Na reprizi DAWN OF JUSTICE u Tuckwoodu u 17h u subotu, bila je puna sala na 2D projekciji a film je na drugo gledanje relaksiraniji...

Meho Krljic

Još dva meseca do premijere Preachera. Minvajl, evo kako izgleda Arseface:

image upload no size limit

crippled_avenger

Mehmete, čekamo da ti živopišeš DAWN OF JUSTICE, da vidimo da li je superherojski film dobio svoj HEAT ili nije...

Meho Krljic

Neće se to skoro dogoditi, žena mi je na putu a čim se vrati ide na novi put... Strpljenje je potrebno.

U drugim, pak, vestima:

The Kingsman 2 Title And Plot Revealed

Meho Krljic

Quote from: Ugly MF on 26-03-2016, 01:19:41
Ma to je Dizni/Marvel pljusno lovu da ih napljuju, djubrad kapitalisticka!
Mafija! Zaverenici! Jezuiti! Masoni! Illuminati! Sektasi!

I na to imaju odgovor. Na sve su mislili!!!!!!!!!!!

No, critics disliking 'Batman v Superman' is not a conspiracy

crippled_avenger

Mehmete, dešifruj ovo. Izbrisana scena hapšenja Lexa koja je u filmu data u elipsi. Ovde se vidi kako je uhapšen. Ja sam gledajući film mislio da Lex anticipira Brainiaca za dalje, a ovo mi sad vuče na Darkseida...

https://www.youtube.com/attribution_link?a=Dpjm76bRMIU&u=%2Fwatch%3Fv%3Ds-MUzvASr8s%26feature%3Dshare

Meho Krljic

Eh, kad pogledam film.

Ugly MF

Mehane, ako ti je za utehu,ja licno u zivotu nisam vido gluplju stvar nego spajati Batmana i Supermana u ikakav kontext.
Jedan je covek koji se mlati sa ljudima, ludacima, drugi je uber-mocan koji se mlati sa vanzemljacima koji su uber-mocni.Sta su njih dvojica imali da traze ovde i bilo gde zajedno, to je meni nepoznato.Ili poznata neizbezna muzara, jelte?
Ovaj film i treba da bude pra'en za fanove i poznavaoce DC juniversova i dovoljno je da svaka scena 'just look cool',
i to je to.
Pa nemre svaki superhiro da bude Dedpul, jelte?
Da sam ja ovo finansiro, umesto Batmana, ubacio bi Loba,cgisovanog ko Hulka , izbacio WW i Aquamana i Flasha i ubacio bi jos neke vanzemljake i voila!
Man of Stil vs Lobo!
Ali opet, znacemo sve kad budemo odgledali, kenjam na kontu trejlera.

crippled_avenger

Pogledao sam TORRENTE 4: CRISIS LETAL Santiaga Segure. U četvrtom delu, Torrente završava u zatvoru kada mu biva smešteno ubistvo koje je bio angažovan da obavi ali je na kraju poslužio samo kao patsy. U zatvoru, naravno Torrente ima prostor da razigra svoj rasizam, homofobiju, i da se suoči sa posledicama vlastitog hvalisanja visokom kompetencijom na policijskom zadatku.

Prebacivanje Torrentea u zatvor bio je pravi potez, liku je prijala promena ambijenta, a ovoga puta cameo uloge zvezda, konkretno fudbalera Reala i Atletica imaju nešto bolju funkciju u priči jer Torrente misleći da je preuzeo ideju iz filma ESCAPE TO VICTORY zapravo send upuje LONGEST YARD.

Segura u ovom filmu inscenira par vrlo zanimljivih, komičnih akcionih scena, sa iznenađujuće mišićavom realizacijom a ako imamo u vidu zatvorski ambijent, svakako da je tematski lajtmotiv filma homoseksualnost.

Sa budžetom od oko osam miliona eura, ovaj film je uspeo da se isplati već na španskim blagajnama što dovoljno govori o anticipaciji Torrenteovog kambeka u to vreme.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Pogledao sam OCHO APELLIDOS CATALANES Emilija Martineza Lazara, nastavak blokbastera OCHO APELLIDOS VASCO. Reč je o španskom romcomu koji nastavlja sa mentalitetskim poigravanjem. Andaluzijac koji je u prvom delu zavoleo Baskijku saznaje da ona odlazi da se uda za Katalonca i odlučuje da ode i pokvari joj venčanje kako bi je pridobio za sebe.

Film je svakako lakše pratiti uz predznanje prvog dela ali može se gledati i kao standalone. Prvi film je govorio o konfliktu katalonskog šminkera i pripadnice malog prkosnog naroda sa severa Španije. U drugom delu, međutim, Baskijci i Andaluzijci su ujedinjeni protiv Katalonaca, hipstera koji žele da se odvoje želeći da katalonski euro "ide u katalonsku lisnicu".

Za razliku od Baska, koje autori (po imenu bi se reklo baskijskog porekla) tretiaju kao mali i prkosan narod koji je prgav, priprost ali dobrodušan, Katalonci su prikazani karikaturalno, kao bogati malograđani, ali praktično bez ijednog poziivnog etničkog stereotipa.

Autori svakako zaslužuju poštovanje što su uspeli da naprave film u kome je mirni katalonski separatizam uspeo da bude artikulisan kao nešto filmski zanimljivo. Isto tako, može se prepoznati španski unitaristički duh u tome što su reagovali tako beskompromisno na temu katalonskog separatizma gde se, kako rekoh, njihova nacionalna izuzetnost osporava i ne nalaze joj se simpatične dimenzije.

Dani Rovira i Carla Lago su uigran tim, kome se lako dodaje i sporedna ekipa, a Emilio Martinez Lazaro kao i u prvom filmu treba malo vremena da se zagreje ali onda film dostiže radnu temperaturu.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

O HOMEM DO FUTURO Claudia Torresa je romantični SF sa elementima komedija u kome Wagner Moura igra naučnika koji uspeva da izmisli vremeplov kao nusprodukt potrage za revolucionarnim izvorom energije i koristi ga ne bi li "popravio svoj život" i uspostavio odnos sa fatalnom ženom iz svoje prošlosti.

Putovanje kroz vreme međutim donosi razna iskušenja, otvara mu mogućnost da se obogati, ali i da izgubi svoj moralni i ljudski kompas.

Premisa je već dosta trošena i Claudio Torres je tehnički prilično dobro koristi. Ipak, ono što se javlja kao problem jeste što i sam film kao i junak koristi ozbiljan hardver da bi prikazao jednu prilično prozaičnu priču koja nažalost u sebi nema onu "težinu" koju bi tako moćna sredstva trebalo da tretiraju.

Claudio Torres je snimio glossy film, na vrlo visokom produkcionom nivou, a priča naprosto nema tako visoke oktane kao ono čime je pokušao da je izvede. Stoga, deluje kao da rediteljeva tehnička kompetencija pa i glumake moći Wagnera Moure umnogome nadilaze samu supstancu predloška.

Ipak za fanove SFa i filmova o hronomociji, O HOMEM DO FUTURO jeste zanimljivo razbijanje angloameričke hegemonije.

* * 1/2 / * * * *

Meho Krljic

:cry: :cry: :cry:

'Batman v Superman' Sets Record With Worst Friday-Sunday Drop For A Superhero Pic

A ima i ovo:

The 'Batman v Superman' director added hidden references to this one author throughout the movie

The most controversial part of 'Batman v Superman: Dawn of Justice' isn't Batman or Superman. It's Zack Snyder.
Critics have focused in on the director and his penchant for weighty dialogue about mythology, godhood, and religion. Many outlets said it made the film convoluted and confusing. Snyder, who hit back against the critics panning the film, clearly wanted to make an action epic that could not only build a franchise, but had a particular ideological point of view. To do that, as the Village Voice review astutely noted, he's leaned heavily on author and researcher Joseph Campbell, in both subtle and obvious ways.
Receiving his Master's Degree from Columbia University in 1927, Joseph Campbell wrote frequently about mythology and religion and is credited with the idea of the "monomyth," the idea that all myths across all cultures follow a common narrative pattern.
If that sounds familiar, it's because Lex Luthor, when talking to Senator Finch, says all myths are based on metahumans like Superman. There's a similar line later in the film when Clark watches TV commentators debate if the world "needs" Superman.
But more than just paraphrasing Campbell's work, direct quotes are hidden in the film: The film's production notes reveal that Superman's suit has a Joseph Campbell quote, chosen by Snyder, written in Kryptonian script. Taken directly from the notes:
The quote from Campbell that Wilkinson integrated into the costume speaks to the film's themes with respect to the character: "And where we had thought to find an abomination, we shall find a god; where we had thought to slay another, we shall slay ourselves; where we had thought to travel outward, we shall come to the center of our own existence; where we had thought to be alone, we shall be with all the world."
That sounds a lot like Luthor's dialogue, doesn't it? There's more. As revealed by the "Batman v Superman: Dawn of Justice: Tech Manual," Wonder Woman's sword is also engraved with a Joseph Campbell quote, chosen by Snyder:
The translated Joseph Campbell quote engraved on Wonder Woman's sword reads, "Life is killing life all the time and so the goddess kills herself in the sacrifice of her own animal."
And finally, when Luthor taunts Superman on the roof, he reveals his full name: Clark Joseph Kent. More than just a coincidence, it seems like another nod to the author who was a huge inspiration to Snyder.
Critics thought the film was too talky and introspective for an action film, but Snyder, at least, had a clear vision: he wanted a big budget action film with both an action and a philosophical edge.

A u međuvremenu:

Deadpool Sets Box Office Record As Top R-rated Movie Ever

дејан

има и ово у одбрану филма

сад једва чекам да га погледам иако интензивно мрзим 'човека од челика'
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ja sam daleko od intenzivne mržnje Man of Steel, mada sam smatrao da je taj film svakako mogao & morao da bude bolji, ali takođe svakako jedva čekam da pogledam Don ov Džastis.

дејан

ево ио9 листе најбољих(?!) суперхеројских филмова
листа где је 3. ноланов бетмен пласиран у првих 50 филмова а авенџерси на 1. месту делује потпуно безвредно као топ листа, ал опет, добра је за подсећање
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Dobro, kad već pričamo, koji bi film trebalo da bude na prvom mestu, umesto Avendžersa?  :lol:

дејан

винтер солџер, даркмен, други бетмен (ако му се изузме последњих 45 мин), блејд, први ајронмен, анбрејкбл, кик-ес...неки од њих...нисам се још одлучио који ми се највише допада...ал авенџерси би тек дошли иза ајронмена 3 који не улази у конкуренцију за 1. место
...barcode never lies
FLA

crippled_avenger

The main theory is that the creature glimpsed is Steppenwolf, who in the comics was one of Darkseid's Elite (and also human-like, not a crazy horned monster thing).

Steppenwolf being there while Luthor is hanging out in the goo pool could be the reason Luthor's all crazy with Darkseid visions now.

Meho Krljic

Quote from: дејан on 29-03-2016, 11:51:20
винтер солџер, даркмен, други бетмен (ако му се изузме последњих 45 мин), блејд, први ајронмен, анбрејкбл, кик-ес...неки од њих...нисам се још одлучио који ми се највише допада...ал авенџерси би тек дошли иза ајронмена 3 који не улази у конкуренцију за 1. место

Meni se bukvalno ni jedan od njih ne sviđa više od Avendžersa, ali dobro, možda sam samo ja zbunjen.

No, ono što bih dalje da prodiskutujemo je da, dok je Winter Soldier solidan akcioni film (gledao sam ga bar 3-4 puta), meni je First Avenger značajno superiorniji u svakom pogledu. I to kako je sam zaokružen kao filmska priča, i to kako elegantno pakuje stripovske motive u jedan ubedljiv, razumljiv smotuljak, i to kako prepoznaje načine da imanentni kemp predloška plasira gledaocu a da se i gledalac i autori osećaju pametno.

дејан

па видиш, на сваки начин који си горе написао авенџерс ми не добацује до филмова које сам навео да ми се више допадају. такође, чини ми се да то што си написао претендује да буде неко објективно сагледавање
Quoteto kako je sam zaokružen kao filmska priča, i to kako elegantno pakuje stripovske motive u jedan ubedljiv, razumljiv smotuljak, i to kako prepoznaje načine da imanentni kemp predloška plasira gledaocu a da se i gledalac i autori osećaju pametno.
али ја ту објективност уопште не видим, само добро упаковано допадање.
изгледа да на феномен суперхеројског филма гледамо различито, хоћу рећи, ја филмску суперхеројштину не поредим (сем можда у најширем могућем смислу) са стриповском (без обзира што већина суперхероја потиче директно из стрипа).
наравно, да се сасвим разумемо, ово све је за мене тражење длаке у јајету, у смислу да су филмови који су ми бољи од авенџерса, бољи зато што ми се више свиђају и зато што сам ја у њима нашао вредности које превазилазе суперхеројски оквир, а не зато што мислим да је авенџерс лош филм, напротив. али у авенџерсима ми ни једног тренутка није заиграло срце, једноставно изузетно забаван, добро написан и изведен али раван филм.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Hahah, dobro, ja bih sličnim rečima opisao Winter Soidler. No, dobro, dok god niko nema ništa protiv Deadpoola, nemamo se rašta svađati  :lol: :lol:

crippled_avenger

Zanimljivo je da sada dva gledanja DAWN OF JUSTICE postaje industry standard. I zbilja, mislim da su mi mnogi utisci iz prvog gledanja postali jasniji, a i povoljniji posle drugog. Snyder ga je zgusnuo i sa tom gustinom se treba izboriti prvi put. Iz drugog puta, utisak je drugačiji jer se gleda ipak relaksiranije, informacije koje izbacuje film su gledaocu već poznate i film "prodiše".

milan

Quote from: Meho Krljic on 29-03-2016, 12:18:59

Meni se bukvalno ni jedan od njih ne sviđa više od Avendžersa, ali dobro, možda sam samo ja zbunjen.
Sto sam stariji meni jedino merilo kvaliteta superherojskog filma postaje da li sam pustio suzu radosnicu na nekom mestu tokom gledanja. Tako su mi, recimo, Avendzersi u samom vrhu - "I'm always angry" je scena na koju se i dan danas najezim od divote. Recimo, od Nolanovih Betmena mi se najvise dopao onaj treci, i vidim da sam tu u velikoj manjini. Tu mi je pri vrhu i Man of Steel, taj me je film nekako pogodio na pravo mesto.

Od starijih superherojskih u vrhu su mi drugi Bartonov Betmen i Singerovi prvi Iks-Ljudi.

Meho Krljic

I meni je treći Nolanov Betmen najbolji, čisto da se zna.

crippled_avenger

Quote from: Meho Krljic on 29-03-2016, 20:01:52
I meni je treći Nolanov Betmen najbolji, čisto da se zna.

Meni isto. Ali Nolanove DC filmove ipak generalno ne volim.

MAN OF STEEL i DAWN OF JUSTICE su mi neuporedivo bolji od njih jer Nolan je u vizuelnom pogledu ipak priličan analfabeta tako da je tek kod Snydera ta Nolanova "mračna" vizija dobila pravu realizaciju. Zato se za MAN OF STEEL može reći da je Nolanov film filtriran kroz Snydera a DAWN OF JUSTICE Affleckov.

E sad, komparacija MAN OF STEEL u odnosu na DAWN OF JUSTICE je zapravo pravi izazov.

Meho Krljic

Pomoći ću u vršenju te komparacije kad vidim film.  :cry:

crippled_avenger

Max Landis je napravio pametnu odluku da svoj rediteljski debi smesti izbvan okvira primarnih interesovanja, a to je high concept SF akcija, i da potrebu za pravljenjem nekog romantičnog filma sa likovima u prvom planu ostvari samostalno, kao reditelj u nezavisnoj produkciji. Autori koji to nisu uradili na vreme, kao recimo Shane Black upadali su u duge pauze pokušaajući da naprave takav projekat za druge i ulazili u ozbiljna lutanja.

Landis je u svom neposrednom stilu sve to obavio sam, dosta tiho. ME HIM HER je jedan "vrlo mali" film, na razmeđu indie filma koji po kapacitetima pokušava da parira glavnom toku i surovog low budgeta. U tom pogledu, svemu jako doprinosi Landisov senzibilitet koji je očigledno oblikovan akcionim filmom, tako da je njegov rediteljski debi dinamičan, u visokom tempu, sa nekim iskliznućima koja povremeno evociraju Franka Tashlina, samim tim i Edgara Wrighta.

Landisovo redireljsko umeće i produkcija su daleko od Wrighta, ali ME HIM HER je dosta blizak toj poetici, samo bez jakog žanrovskog i geekovskog naboja. Geekovskog naboja ima u junacima ali znatno manje unutar priče.

Film govori o mladom zgubidanu sa Floride koji dolazi kod najboljeg druga, televizijskog glumca u usponu, u Holivud kako bi mu pomogao da se suoči sa životnom krizom proisteklom iz toga što želi da se obelodani kao gej. Međutim, u LA, upoznaje devojku koja je upravo izašla iz lezbijske veze, pa pored problema dugara-glumca ima i nevolje u krhkoj vezi sa njom koju je tek otpočeo.

Dustin Milligan iz serije SILICON VALLEY igra glavnog junaka i predstavlja Landisov alter ego u pravom smislu. Milligan odlično kanališe njehove psihotične, često zaobilanzne teorije i potpuno se uklapa u stripovsku stilizaciju do koje Landis drži. Emily Meade je odlična kao lezbijka koja je ušla u straight romansu, premda ovo nije film na tragu CHASING AMY. Luke Bracey se očigledno dobro zabavlja kao klozetovani gej glumac, a porodičnu reputaciju Landis pokazuje dovodeći Geenu Davis i Scotta Bakulu za epizodne uloge.

Film je evidnetno realizovan na malom budžetu, ali Landis ga je kadrirao vrlo pristojno, sa obiljem detalja u drugom planu što je generalno karakteristika scenarističkih rediteljskih debija. Ovim filmom pokazao je da ima smisao i za slepstik i za vizuelni izraz, ali pitanje je da li ima strpljenja za rad u nekoj ambicioznijoj produkciji.

ME HIM HER je film na koji niko, pa ni sam Landis, nije puno računao. Međutim, vrlo je pristojan i treba da ga pogledaju oni koje barem neki od navedenih elemenata zanima.

* * * / * * * *

crippled_avenger

Some things can't be blamed on human error. Computers make mistakes, too.

Roughly 30% of requests to takedown copyrights material are of questionable validity, according to a new study by the University of California, Berkeley, and Columbia University, and one in 25 of these requests targeted material that wasn't related to the works they allegedly ripped off.

To crunch the numbers, researchers looked at a random sample from more than 100 million notices sent by media companies and the agencies they tap to keep the movies, music and porn they produce from getting uploaded, shared or streamed illegally. Because these companies depend on automated, "bot"-based systems to police the Internet, it's leading to problems. The algorithms they deploy aren't too hot at discerning between content theft and parody or determining what differentiates piracy from fair use. There are laws in place, after all, that allow news organizations and others to send up or comment on copyrighted materials.

"You have computers making decisions," said Jennifer Urban, a professor of law at Berkeley and one of the study's co-authors. "It's hard to put the fair use doctrine in a computer chip."

These software errors add up — nearly a third of online takedown requests had flaws and would have benefited from human review, the study found. The music industry was responsible for the greatest percentage of takedown notices (41%), followed by adult entertainment (28.1%), movies and television (17%), software companies (7.5%), and game businesses (5.4%).

Part of the problem may be that the system of checks and balances put in place by lawmakers may be fraying. These takedown requests trace their origins back more than a decade to a 1998 law, called the Digital Millennium Copyright Act (DCMA), that was passed in order to resolve copyright infringement disputes during the Wild West days of the Internet. But for online companies like Google, the number of these requests has ballooned from thousands a year to tens of millions a week amid an increased reliance on automated systems of enforcement.

The challenges posed by piracy are real. A 2013 Columbia University report found that nearly half of U.S. citizens pirate movies and television, and also discovered that with younger consumers, age 18 to 29, that number climbs to nearly 70%. And having a movie leak online can be financially disastrous. A 2014 report by Carnegie Mellon found that revenues for films that were pirated before they debuted dropped nearly 20%.

The problem is that the system being used to protect copyrighted material may be getting abused. Although there are flaws with the bot systems used by entertainment conglomerates, the Berkeley and Columbia study also cites problems with the less technologically advanced notices sent by individuals and small businesses. The report looked at takedown notices related to Google Image Search, which tended to be submitted not by robots, but human beings. Seven out of 10 of these requests were of questionable validity, and they disproportionately targeted blogs and personal websites, potentially infringing on freedom of expression.

"There are a lot of issues about a lack of sophistication regarding copyright law and when it is appropriate to ask for things to be taken down. Some people are misusing the takedown process because it's super-cheap," Urban notes.

crippled_avenger

Stari o odlasku jednog od ljudi koji je učinio da HBO danas bude ovo što jeste...

http://www.beforeafter.rs/kultura/kako-je-hbo-postao-siroce/

crippled_avenger

Pogledao sam IDENTICALS Simona Pummella, pretenciozan i teško razumljiv arty SF sa kojim je britanski dokumentarista naseljen u Holandiji napravio svoj igrani debi. Nažalost, IDENTICALS je film koji ima mesta samo na festivalima gde se obraća publici koja je istovremena spremna da istrpi sve i ima jako niske kriterijume. Čunovat je spoj neverovatne pretencioznosti postupku i banalnosti u sadržaju koji postiže Pummell, a još je neverovatnije kako ovu puno puta eksploatisanu priču o dvojnicima nije uspeo da iole kompetentnije izvede. Sada zaista treba mnogo više ceniti one rutinske SFove koji su olako otpisivani zbog svoje derivativnosti a ovakve priče su izlagali mnogo bolje i razgovetnije.

Meho Krljic

'Suicide Squad' is getting an expensive reshoot to make it more fun — here's why

One of the biggest complaints about "Batman v Superman: Dawn of Justice" from critics and comics fans alike is that it's simply too miserable. The Zack Snyder-directed blockbuster is missing the fun element that draws readers to the comic books and masses to Marvel's lighter-toned movies like "The Avengers" and "Guardians of the Galaxy."
Now the studio behind "Batman v Superman," Warner Bros., is reportedly trying to remedy the problem for its future comic book movies.
According to Birth Movies Death, the studio has requested reshoots of its summer DC Comics adaptation, "Suicide Squad," that would give the film a playfulness that fans reacted positively to in its trailer.
It turns out, all the jokes in the movie have already been revealed in the trailer, according to Birth Movies Death.
This might not mean you will see cast members Will Smith, Margot Robbie, and Jared Leto throw out one-liners, but director David Ayer will most likely shoot some more fun interactions among the characters to give viewers more chances to giggle than they did while watching "Batman v Superman."
"Suicide Squad" opens in theaters August 5.

Meho Krljic

A evo i objašnjenja  :lol: :lol: :lol: :lol:

'Batman v Superman' is too smart for Marvel fans

The verdict is in on "Batman v Superman: Dawn of Justice": The critics say it's worse than leprosy. In fact, it's even worse than last year's "Entourage" (33 percent approval on Rotten Tomatoes against an appalling 29 percent for "BvS").

Let's step back a bit. "Batman v Superman" is not that bad. In fact, though flawed, it's pretty good. I can prove the film is worthwhile with one word: "the."

Calling Superman "the Superman," as the film does in an aside, opens up a whole new dimension for superheroes. "The Superman" — not that friendly neighbor we all felt we knew so well we could casually call him "Superman" — has a complicated relationship with ordinary mortals, such as Batman.

This dimension lends the film a gravity and level of interest that places it at the opposite end of the spectrum from such sophomoric Marvel movies as "The Avengers: Age of Ultron," "Guardians of the Galaxy" and "Deadpool." All three feature brainless, low-stakes action that's as interesting as watching a waiter fall down the stairs while carrying a tray of dishes; juvenile, self-referential jokes that are neither clever nor funny; and an imaginative perspective whose boundaries are marked by other movies and comic books.

At no point do these movies intersect with reality, much less muse about heavy political or philosophical points. These films are about themselves, which gives them a dismally onanistic tone that, along with their wit-free sense of humor, makes them ideally suited for the teen mentality that rules popular culture.

"Batman v Superman" may be pretentious, but it's far more mature and ambitious than these other films, and it's even occasionally interesting. A hauntingly painted tableau in which Superman is surrounded by worshippers on Mexico's Day of the Dead underlines how eerie and alien it would be to have a superbeing among us. Moreover, the film considers the ramifications of superbeings to a depth rarely attempted in the 78-year history of these characters.

Is Batman right to point out that someone who wields ultimate power is likely to turn bad in the end — that if there's even a 1 percent chance Superman will wander off the right path, he should be stopped now? It's worth thinking about.
A senator portrayed by Holly Hunter chimes in that Superman is operating "without oversight," an argument that might appeal to some on its face: Given that lots of collateral damage, including the deaths of innocents, may occur when Superman leaps into action, shouldn't he get some kind of permission from the people before he does anything?

Yet, when a bomb is ticking, there isn't time to hold subcommittee hearings, which is what gives the senator a satiric component. She's a reminder that, even if a god should land among us with purely benevolent intentions, Washington will oppose him because government can never countenance a reduction in its own power. You can defeat General Zod, but you can't fight City Hall.

On another level, the film considers the perpetually uneasy relationship between the government and religion: Is the First Amendment meant to protect the government from religion, as liberals think, or to protect religion from the government, as conservatives say? It's not an accident that the film was released on Good Friday, the most solemn day of the Christian calendar. An image of the stricken Superman juxtaposed against crosses places him strongly in a Christian context. The truly great ones, the film suggests, are too often destroyed by mob fears, and mobs in turn are often stoked by elites.

The leftist intellectual Andrew Sullivan (whose website the Dish once ran a piece asking, "Is Superman a fascist?") appears in the film suggesting the people reject their miraculous benefactor — evidently a joke at Sullivan's own expense. (In the film, Sullivan says, "Are there any moral constraints on this person? We have international law! On this Earth, every act is a political act.")

A scene of destruction at the US Capitol is a perfect illustration of how TV and other media platforms fan hysteria and create an image that's more or less the opposite of the truth: Superman is blamed for something he had nothing to do with simply because he happened to be standing there when it happened. It's a deft way to work in the idea that leaders (presidents, notably) can reach such a level of prominence that they find themselves vilified for events beyond their control.

I wouldn't call "Batman v Superman" the most coherent film of the year, but it's pretty much the opposite of mindless entertainment, and some of the critical complaints sound a lot like, "Thinking makes my head hurt."

Or maybe I'm wrong. Maybe that's not it at all. Maybe a wisecracking raccoon and Deadpool's masturbation jokes are just a lot more interesting.

crippled_avenger

Pogledao sam TRES BODAS DE MAS Javiera Ruiz Caldere. Reč je o vizuelno energičnom romcomu, sa dosta sočnih grossout elemenata i u pogledu vizuelnosti ali i u dijalozima, o mladoj ženi koja posle raskida na venčanju prijatelja, dobija seriju poziva svojih bivših da ide na njihove svadbe. Kao prijatelj na tim svadbama prati je kolega sa posla i očekivano među njima kreće romansa.

Caldera je sasvim prirodno posle ovoga režirao akcionu komediju ANACLETO. Već u TRES BODAS DE MAS on pokazuje sklonost kao stripovskoj stilizaciji i cartoonish humoru na tragu Franka Tashlina i unosi dosta vizuelne ekspresije u svoj romcom.

TRES BODAS DE MAS vrca od crtaćkih i stripovskih detalja, od stilizacije junaka, do uglova snimanja u pojedinim scenama i tretmana ambijenata.

Otud, Caldera je ključni čovek za sva prevazilaženja romcom konvencija i kriterijuma koja se dešavaju u ovom filmu. Zahvaljujući ekspresivnosti njegove inscenacije, u potpunosti uspeva da se zabašuri suštinska nerazvijenost glavne ljubavne priče koju gledalac čita primarno kroz konvenciju žanra pa tak onda i kroz ono što se konkretno dobija na ekranu.

* * * / * * * *