• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

LEKARI I ZDRAVLJE u Srbiji danas

Started by Ghoul, 04-03-2014, 20:55:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Lažna doktorka Višnja Đumić duboko je zagazila u sopstvenu laž - osim što je bez diplome radila godinama na pedijatriji, slagala je i roditelje, medicinske radnike, da je završila medicinu.

Njen otac je Predrag Đumić, vrsni neuropsihijatar, koga svi u Vršcu izuzetno poštuju, a kada je saznao da je Višnjina diploma lažna i da je samo završila prvu godinu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, od šoka je zanemeo.

Kako je "Blic" već pisao, Đumićeva je bila zaposlena kao doktor medicine u Službi pedijatrije sa neonatologijom u Opštoj bolnici u Vršcu, a decu je "lečila" od decembra 2015. godine do 3. aprila 2018. godine. Prvo kao pripravnica volonterka, a nakon što je prošla pripravnički staž, i kao doktor medicine. Početkom aprila Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja razotkrio je ovu prevarantkinju.

Kada je razotkrivena njena prevara, Višnja je istražnim organima odmah sve priznala. Objasnila je da je pokušala da studira, ali da joj uopšte nije išlo. Kasnije je, kaže, došla na ideju da falsifikuje diplomu, što je prema sopstvenom priznanju, uspela uz pomoć izvesnog Marka iz Novog Sada.

Izvor "Blica" objašnjava da kada je otac lažne doktorke čuo sve detalje, po njegovom izrazu lica inspektori su shvatili da čovek apsolutno ništa nije znao.

Koliko je daleko bila spreman da ide u svojoj prevari, govori i to da je lažna doktorka čak imala i fotografiju sa odbrane svog diplomskog rada. Naime, "Blic" je došao u posed fotografija nastalih ispred Medicinskog fakulteta u Novom Sadu na kojoj je Višnja sa svojim roditeljima. Na fotografiji ona drži poklone koji se obično dobijaju kada se završava fakultet i polaže diplomski ispit.

Međutim, ono što nije poznato jeste činjenica kako joj je pošlo za rukom i da diplomski ispit lažira, a da pri tome roditelji ništa ne posumnjaju.

Na osnovu falsifikovane diplome doktora medicine, u martu 2016. godine Đumićeva je potpisala ugovor o volonterskom obavljanju pripravničkog staža i polaganju stručnog ispita u cilju pripreme i osposobljavanja za samostalni rad - stoji u prijavi koju je Ministarstvo zdravlja podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

Nakon potpisanog ugovora o stručnom osposobljavanju, lažna doktorka pribavila je i falsifikovanu potvrdu i uverenje kao da je položila stručni ispit za doktora medicine pred komisijom Ministarstva zdravlja. Ona je tako sve vreme, svesno, lažnim prikazivanjem činjenica dovela u zabludu i održavala u zabludi rukovodstvo te bolnice. Zahvaljujući prevari kojom se poslužila, rukovodstvo sa Đumićevom potpisuje dva ugovora. Prvo ugovor o radu na određeno vreme 1. februara 2017. godine i ugovor na neodređeno vreme 14. jula 2017. godine.

Ma koliko čudno to zvučalo, prema našim saznanjima, na rad lažne doktorke nije bilo pritužbi. Direktor vršačke opšte bolnice Danilo Mitrović rekao je da je lažna doktorka bila sekundarni lekar, te da je radila tehničko-administrativni deo posla, da nije lečila decu i nije samostalno donosila odluke. Prema njegovim rečima, ona je udaljena sa posla.

Slučaj lažne doktorke otkriven je kada je trebala da bude odobrena njena specijalizacija jer je tada proverena dokumentacija. Višnjini roditelji su poznati vršački medicinski radnici, pa se pretpostavlja da zato niko nije posumnjao.

Sve diplome će se proveravati

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će ubuduće biti stroža kontrola diploma prilikom zapošljavanja zdravstvenih radnika i da će biti kontaktirani i fakulteti gde je ona stečena.

- Moramo da uradimo kontrolu. Sada ćemo još budnije proveravati sve ustanove odakle dođe dokument, jer nismo se nadali da neko tako nešto može da uradi - rekao je ministar.

Ministarstvo je protiv lažne lekarke podnelo krivičnu prijavu za prevaru, a preti joj novčana kazna i kazna zatvora.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ovo-je-lazna-lekarka-iz-vrsca-slagala-i-oca-doktora-da-je-diplomirala-na-medicini/9jzv5c5
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Ово је права холивудска прича, могао би неки студио да је откупи.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Dybuk

Alexdelarge

SMENA, SPLETKE, PRETNJE SMRĆU I BEG U RATNI SUDAN Potresna ispovest lekara koji je raskrinkao MONSTRUOZNU SPREGU Hitne pomoći i pogrebnika

Viši sud u Beogradu doneo je nedavno istorijsku presudu kojom je usvojio tužbu dr Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, kojom je potvrdio da je taj čovek trpeo odmazdu jer je ukazao na kriminalne veze ekipa hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća.

Dr Josifovski je 2005. godine upozorio Ministarstvo zdravlja da postoji osnovana sumnja da pojedini lekari Hitne pomoći namerno nisu stizali na vreme kod životno ugroženih pacijenata i nisu obavljali reanimaciju, da bi tako privatnim pogrebnim preduzećima obezbedili zaradu.

Preživeo golgotu

Nadležni nisu tada reagovali, a on je 2006. svoje sumnje izneo javno.

Upravo to je bio čas kada je krenula njegova golgota. Uništen mu je život, karijera, baš kao i, kako on navodi za "Blic" život i zdravlje.

- Kada je krenula čitava afera optužili su me da sam uznemirio javnost ugrozio rad službe Hitne pomoći, da iz ličnih interesa optužujem lekare. Ekspresno sam smenjen 21. septembra 2006. godine, odmah posle mog javnog istupanja tim povodom. Govorio sam samo analizama utvrđene činjenice da pojedini doktori dobijaju pozive prvog reda hitnosti bez obzira na to da li je neka druga ekipa bliža pacijentu. Oni su najčešće išli na takve pozive, a reanimacije nisu poduzimali, a prosleđivali su privatnim pogrebnicima adrese preminulih. Ništa drugo nisam rekao – navodi dr Josifovski.

"Nejasne smrti"

Prema njegovim rečima, već 26. septembra Tužilaštvo se oglašava nendaležnim i to pre nego što će komisija Ministarstva zdravlja da utvrdi da je je od 52 intervencije prvog reda hitnosti lekara Hitne pomoći, 16 smrti najblaže rečeno nejasno.

- Ministartvo zdravlja potom saopštava 18. oktobra u Hitnoj pomoći nisu konstatovane lekarske greške. Pre funkcije direktora, bio sam načelnik Stručnog metodološkog centra Hitne pomoći i to kao čovek koji je imao najviše referenci - dve specijalizacije, subspecijalizaciju, magisterijum, doktorat, bio sam saradnik Medicinskog fakulteta za postdiplomsku nastavu. Kada mi je pravnik doneo rešenje, fotokopirao sam ga i na osnovu njega tužio Ministartvo zdravlja. Javno sam bio diskreditovan, praktično "prevden u kategoriju neprijatelja naroda koji ugrožava službu od vitalnog značaja" – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, on je bio svestan da će biti smenjen onog časa kada nadležni nisu reagovali na njegova upozorenja o sprezi pojedinih lekara sa pogrebnicima.

- Nisam na to mesto došao kao partijski komesar, nego kao čovek sa referencama za taj posao. Nisam imao razloga da ćutim. Pogotovu ne kada sumnjam da iza svega što se dešavalo stoji kriminal – navodi dr Josifovbski.

Na pitanje da li je bio svestan šta će mu se dešavati narednih 12 godina on kaže:

- Po prirodi sam optimista. Mislio sam da će se, kada to bude izašlo izađe u javnost, automatski pokrenuti sled događaja, koji će potom dovesti do istine, da će ta afera dobiti svoj epilog. To se, međutim, nije desilo. Dve godine sam čekao presudu vrhovnog suda o tome da je moje razrešenje sa mesta direktora neosnovano – kaže on.

"Provokacije, pretnje smrću..."

Za te dve godine, kako dr Josifovski kaže, prošao je čitavu golgotu.

- Počele su provokacije, pretnje smrću. Tada sam morao da odem iz zemlje. Otišao sam u Sudan. Priključio sam se hiumanitarnoj organozaciji na ratnom području, pošto je tada tamo bio rat. Hteo sam da se sve to u Srbiji smiri. Sa druge strane, nikada se nije utvrdilo ko mi je putem telefonskih poruka i poziva pretio smrću. Podnosio sam prijave policiji, a oni su mi rekli da ne mogu da reaguju jer se ništa konkretno ne dešava. Broj sa koga su stizale pretnje bio je prikriven – kaže taj lekar i dodaje da mu je, pre nego što je otišao, novi direktor savetovao da uzme neplkaćeno odsustvo, ali da prethodno potpiše rešenje da se raspoređuje za rad na terenu.

- Prihvatio sam jer mi je rečeno da bi trebalo da prime nekoga umesto mene da radi na terenu – kaže on.

Prema njegovim rečima, kada se vratio na posao 1. septembra 2008. godine bio je raspoređen da radi na centrali i daje savete građanima. Nije radio ni mesec i po dana, kako dodaje, 16. oktobra mu je saopšteno da su se stekli uslovi da dobije otkaz. Navodno je, kako ističe, na osnovu falsifikovanog faksa uputio pacijenta na svoju privatnu praksu, što nije bilo tačno.

- Nisam tada znao da je istog dana sud doneo rešenje da je moja smena neosnoivana i nezakonita i da se poništi rešenje o mojoj smeni. Tu presudu sam dobio šest meseci kasnije, na Badnji dan 2009. godine i bila je bespredmentna jer nisam više bio u hitnoj pomoći, tako da nisu imali gde da me vrate. Bio sam eliminsan – navodi naš sagovornik i dodaje da mu je bilo teško u svakom smislu.

"Ostavljen sam na ulici"

- Znate da ste u pravu, a država je protiv vas. Moj glas se nigde ne čuje. Blaćen sam u javnosti. Praktično sam ostavljen na ulici od novembra 2008. godine. Pokušavao sam se dođem do istine. Verovao sam u naše pravosudne organe. Tužilaštvu sam podneo prijavu za teško učinjeno delo protiv zdravlja ljudi i protiv odgvornih za zataškavanje tog dela. Prijava je odbačena. Nisam dobio obrazloženje – priča taj lekar.

Kako dodaje, prvo vam ugroze egzistenciju, a onda ne možete na sudu ništa da dokazujete jer nemate novca advokate.

- Imao sam sreću jer su mi neki advokati bili prijatelji i borili su se sa mnom bez naknade. Neizmerno sam im zahvalan za sve te godine borbe. Od otkaza do sada radio sam kao konsultant po pozivu. Nisam imao stalni posao. Nisam imao osiguranje. Mogao sam da zarađujemem samo dok sam bio zdrav. Nažalost, razboleo sam se. Narušeno mi je zdravlje. Nisam više spreman da radim – kaže dr Josifovski i dodaje da neće da tuži državu za duševni bol, niti išta slično, ali će tražiti da mu se nadoknadi ono što mu po zakonu pripada.

- Uništen mi je život, karijera, zdravlje. Nisam više onaj čovek koji sam bio. Šta herojima posmrtno znači odlikovanje – kaže on.

"Masovno ubistvo"

Dr Josifovski dodaje da je na konferenciji "Pištaljke" sreo čuvenog američkog advokata Stiven Kona, koji je bio predsednik antikorupcijske mreže u Americi.

- Tada smo razgovarali i rekao mi je da je to na šta sam ukazivao masovno ubistvo i da se jedino tako može posmatrati - završio je sagovornik "Blica".

Podsetimo, pre tri dana Viš sud u Beogradu presudio je da su čak pet državnih organa preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja.

U pitanju su, kako je objavljeno, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/smena-spletke-pretnje-smrcu-i-beg-u-ratni-sudan-potresna-ispovest-lekara-koji-je/eqc7gd6

scallop

Dakle, čim se javite Hitnoj pomoći ona ugovori isporuku Pogrebnom zavodu. Ko kaže da horor nije inspirativan?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Pošto imamo prvi slučaj infekcije virusom COVID-19 (aka novi virus korona, aka koronavirus) u Srbiji, da razvejemo neke mitove i podsetimo na neke jednostavne istine:

Prenošenje

Tipično, koronavirusi se prenose putem:

• Kontakta sa kapima pljuvačke koje nastaju kada bolesna osoba kija ili kašlje i izbacuje kapljice prema drugim ljudima ili na predmete u okruženju
  • Bliskog kontakta sa zaraženom osobom, kao što su dodirivanje, rukovanje ili seksualni kontakt tokom kojih se dolazi u dodir sa kapima pljuvačke ili drugih telesnih fluida koji sadrže virus
  • Dodirivanja predmeta ili površine na koju je virus dospeo sa kapljicama pljuvačke, poput kvaka ili ličnih stvari, a zatim doticanja istom tom rukom sopstvenih usta, nosa ili očiju, a da ruke nisu prethodno oprane
  • Neki koronavirusi, poput SARS CoV, su pronađeni u fekalijama ili urinu zaraženih osoba i mogu se prenetu kontaktom sa ovim fluidima.
Neki koronavirusi su sposobni da prežive po nekoliko dana na raznim površinama ili u fekalijama. Lako se mogu uništiti uobičajenim sredstvima za dezinfekciju, kao što su alkohol ili izbeljivači. Iskustvo iz prethodnih epidemija koronavirusa poput SARS CoV i MERS CoV pokazalo je da je potreban direktan kontakt sa bolesnom osobom ili njenim ličnim stvarima/ površinama u njenom okruženju, da bi došlo do prenosa. U ovim prethodnim epidemijama koronavirusa, boravak u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, ili boravak u kancelariji ili vozilu javnog prevoza nije dovodio druge osobe u visok rizik od infekcije. Većina dokumentovanih prenosa koronavirusa u prethodnim epidemijama bila je sa bolesnih osoba na osobe koje su im pružale negu (kod kuće ili u zdravstvenoj ustanovi) i između osoba u bliskom odnosu, kao što su članovi porodice koji dele domaćinstvo sa osobom koja se razbolela od infekcije koronavirusom.

Period inkubacije aktuelne bolesti trenutno se procenjuje na 1-12,5 dana sa prosekom od 5-6 dana. Na osnovu iskustava sa prethodnim epidemijama koronavirusa poput SARS-a i MERS-a može se pretpostavljati da period inkubacije traje i do 14 dana.

Simptomi

Većina osoba će biti inficirana nekim od koronavirusa tokom svog života i ispoljiti vremenski ograničene i umerene simptome poput respiratornih simptoma, kašlja, groznice i teškoća sa disanjem. Humani koronavirusi mogu u nekim slučajevima izazvati bolesti donjeg respiratornog trakta kao što su upala pluća i bronhitis. Ovo je češće kod osoba koje već imaju kardiopulmomanle bolesti, osoba sa slabijim imunosistemom, kod dece i starijih osoba. Pored upale pluća i teških akutnih respiratornih infekcija, teški slučajevi infekcije koronavirusom mogu dovesti do otkazivanja bubrega i smrti.Osobe koje već imaju narušeno zdravlje, osobe sa narušenim imunosistemom, ili osobe koje imaju druge respiratorne infekcije u isto vreme, mogu biti u povišenom riziku od težeg oboljevanja kao posledica infekcije koronavirusom. Osobe sa narušenim imunosistemom mogu takođe imati drugačije simptome – ili manje simptoma – nego druge osobe sa istom bolešću.

Period inkubacije je, u ovom trenutku, procenjen na 0 do 14 dana, sa simptomima koji mogu trajati od 1 do 15 dana sa prosečnim trajanjem od 12 dana. Za pacijente koji su imali teške simptome ili su umrli se u ovom trenutku čini da su u proseku imali blaže simptome a situacija im se pogoršala 5 do 7 dana nakon prvih simptoma.

Zaštita

Slično prevenciji infekcije drugim virusima koji se šire direktnim kontaktom ili preko kapljica pljuvačke, treba podsticati redovno i temeljno pranje ruku. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje često pranje ruku, toplom vodom i sapunom ili, ako oni nisu dostupni, korišćenjem alkoholnog gela za dezinfekciju, nаrоčitо nакоn коntакtа sа оbоlеlim оsоbаmа ili bоrаvка u pоtеnciјаlnо ugrоžеnоm pоdručјu.
Svako ko kija ili kašlje treba da pokrije nos i usta rukom i da temeljno održava higijenu ruku. Treba izbegavati kontakte sa osobama koje imaju simptome bolesti respiratornog trakta, odnosno koje kašlju ili kijaju. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje održavanje distance od najmanje jednog do tri metra od osoba koje kašlju, kijaju ili imaju visoku temperaturu. Izbegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa takođe smanjuje rizik od potencijalnog unošenja virusa u organizam ako se on nalazi na rukama na koje je dospeo kontaktom sa kapljicama pljuvačke ili drugih telesnih fluida zaražene osobe.Za osobe koje se kod kuće staraju o svojim bližnjima a koji imaju blaže simptome bolesti respiratornog trakta, korišćenje hirurških maski uz temeljno i stalno pranje ruku može smanjiti rizik od njihove infekcije. Još uvek nije tačno utvrđeno koliko dugo virus može da preživi na površinama izvan ljudskog organizma (odeća, nameštaj itd.) a preliminarne informacije sugerišu da je u pitanju par sati. Korišćenje uobičajenih dezinfekcionih sredstava koja se koriste u domaćinstvu je dovoljno da se virus uništi.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje samo ukoliko sami imate respiratornu infekciju, čime ćete sprečiti da virus iz vaše pljuvačke inficira druge osobe, ukoliko sumnjate da ste inficirani koronavirusom zbog blagih simptoma koje imate, ili ukoliko se starate o osobi za koju se sumnja da je inficirana koronavirusom. Važno je imati na umu da nošenje maske nije garancija da će infekcija biti sprečena i da ono mora biti kombinovano sa već navedenim merama zaštite: distanca od osoba koje kašlju ili kijaju i rigorozna higijena ruku.
U prethodnim epidemijama izazvanim koronavirusom, poput epidemije SARS-a 2003. godine, konzistentna primena zaštite od kontakta i kapljica pljuvačke je bila dovoljna da spreči širenje bolesti sa pacijenata na pružaoce nege tokom većine aktivnosti pružanja nege.

Zaraza se može preneti i ako zaražena osoba ne pokazuje simptome, mada najveći broj transmisija dolazi od osoba sa simptomima.

Ovo su informacije i saveti sklopljeni iz zvaničnih dokumenata Međunarodne Federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, SZO i Batuta.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 06-03-2020, 11:34:04

...kod dece...

deca od 0-1 godine, da. iz istih razloga iz kojih su više podložni svim ostalim infekcijama (imunski sistem je fully functional al još uvek "neiskusan"). na osnovu dostupnih podataka, izgleda da covid-19 prolazi prilično mirno kod starije dece.

u suštini, trebalo bi se više plašiti gripa ili malih boginja (btw, 2018. je 140.000 ljudi umrlo od malih boginja) al ko sad o tome razmišlja.  xrofl

vakcina za covid-19 stiže uskoro, ustanovili su da su za zaštitu dovoljna neutralizirajuća antitela (humoralni imunitet). sve dosadašnje vakcine koje su efikasne (tetanus, difterija, male boginje, etc) trigeruju B-limfocite da proizvode antitela koja mogu da neutrališu patogen. problem je kad B-limfociti nisu dovoljni već je potrebna vakcina koja će trigerovati i T-limfocite (celularni imunitet) a zbog toga ni danas nemamo efikasne vakcine protiv hiva, tuberkuloze (a i ova beda od vakcine protiv malarije ima efikasnost 3/10 - od 10 vakcinisanih, 3 će generisati zaštitu). na stranu što ni hiv infekciju, ni tuberkulozu, ni malariju, etc još uvek ni ne razumemo kako treba.

anyway, pošto su kinezi već krenuli u tretman plazmom i kažu da je efikasan (a u plazmi su prisutni proteini imunoglobulina - tzv. antitela), to bi značilo da treba pronaći covid-19 protein(e) koji su dovoljno imunogeni i koji će (verovatno u kombinaciji sa potentnim adjuvansima koji pojačavaju imunogenost proteina) efikasno trigerovati humoralni imunitet.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Alexdelarge

OD HARVARDA DO ZATVORSKE ĆELIJE Pacijenti priznali da su davali mito da bi bili pregledani preko reda, poznati načelnik s VMA iza rešetaka ZBOG 300 EVRA

Poznati lekar, pukovnik prof. dr Đoko Maksić, načelnik nefrologije na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), uhapšen je prekjuče zbog sumnje da je uzimao mito od pacijenata u dužem periodu tokom 2020. godine.

Prema saznanjima beogradskih medija ugledni doktor se sumnjiči da je od tri pacijenta primio mito od po 100 evra, ukupno 300 evra.

On se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem, nakon čega mu je Viši sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor do 30 dana, potvrdila je za "Blic" portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

Tužilaštvo dr Maksića, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, tereti da je od najvećeg broja pacijenata tokom ove godine uzeo novac za lekarske preglede, suprotno naredbi nadležnih organa, koja se odnosi na prijem pacijenata, koji ne ispunjavaju uslov hitnosti.

Iz tužilaštva potvrđuju i da su tri pacijenta koja su mu davala mito na saslušanju priznala krivicu i zaključila sporazume s tužilaštvom na uslovne kazne zatvora. Te sporazume treba da potvrdi sud.

Osumnjičeni dr Maksić je inače praćen duže vreme u saradnji tužilaštva i Ministarstva odbrane, a istraga bi trebalo da utvrdi da li je od još nekih pacijenata uzeo mito.

Puklo kao bomba

Vest o hapšenju jednog od najuglednijih lekara i izuzetnog stručnjaka odjeknula je kao bomba na VMA. Bio je mnogima profesor, a važi za najboljeg kada je nefrologija u pitanju, odnosno lečenje bolesti bubrega i transplantacija tih organa. Mnogi lekari nisu želeli da komentarišu vest o hapšenju, niti su znali da se njihov kolega sumnjiči za uzimanje mita od pacijenata.

- Svi smo zaprepašćeni. Nemam komentar. I ne želim da govorim u tom kontekstu o jednom od najboljih stručnjaka - rekao je jedan od njih za Kurir koji je želeo da ostane anoniman.

U Ministarstvu odbrane odbili su da komentarišu hapšenje osumnjičenog dr Maksića.

- Nemamo nikakva komentar na taj slučaj jer istraga traje - naveli su oni

Od Harvarda do zatvorske ćelije

Doktor Maksić je ugledni srpski nefrolog, a svoju karijeru započeo je pre 25 godina upravo na Vojnomedicinskoj akademiji, a Medicinski fakultet je završio u Sarajevu 1982. godine, sa odličnom ocenom. Specijalizirao je na VMA sa takođe odličnim uspehom, a poslediplomske studije oblika uže specijalizacije iz nefrologije završio je 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Kako se o njemu može pročitati na sajtu VMA, dobar deo svoje karijere proveo je na rukovodećim pozicijama na VMA, a pored toga je i profesor interne medicine na VMA i Koordinator za transplantaciju organa. U zvaničnom saopštenju Tužilaštva navodi se da je predavao i na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Stručna usavršavanja iz oblasti peritoneumske dijalize obavio je u Univerzitetskoj internoj klinici u Homburgu Saar, UCLA- University of California, LA i Harvard Medical School u Bostonu.

Maksić je oženjen i da je otac dvoje dece. Njegovi intejvui i stučna mišljenja objavljivani su u stručnim i dnevnim listovima u Srbiji.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/od-harvarda-do-zatvorske-celije-pacijenti-priznali-da-su-davali-mito-da-bi-bili/x1f54cm

mac

Tako je to kad čovek ne plaća partijski reket.

Aco Popara Zver

Pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović pohvalio se na svojoj Fejsbuk stranici da je objavio knjigu "Između dva sveta".
Kako je naveo, "posle više godina porođajnih muka, moja biblija je gotova".
Navodi da je na 600 strana sabrao zanimljivih tema i za laike i za lekare, "baš kako priliči kontraverznom doktoru".

"Ovo je knjiga o sudaru svetova klasične i tradicionalne medicine, prenošenju psihičke i životne energije, veri bez koje nema uspeha, pozitivnom stavu prema životu, ishrani kao moćnom izvoru zdravlja, vodi, Nikoli Tesli koji je njegova velika inspiracija, šamanskoj medicini i esencijalnim stvarima koje čine život", navodi se u opisu knjige.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

njiga dr Branimira Nestorovića "Između dva sveta" počinje nastankom života na zemlji, time šta je život a šta smrt, kakva je energija, a sadrži puno citata iz stručne literature koji potvrđuju da se nauka bavi tim fenomenima, da nema razlike između materijalnog i duhovnog sveta, već je samo razlika u njihovoj percepciji. Pisao je i o medicini, svemu onom što ona nudi, a završava se njenim slabostima, dok je jedno poglavlje posvetio ajurvedskoj, tradicionalnoj kineskoj i šamanskoj medicini i njenom odnosu sa filozofijom medicine zapadne Evrope.

– Savremena medicina se obraća samo telu, leči bolest kao skup simptoma u telu koje je skup organa. Ali, telo je mnogo više od toga. Skup organa objedinjuju naša duša i naša svest, a bolesti su poremećaj protoka energije - napominje dr Nestorović koji je ovu knjigu, na 600 strana, pisao tokom proteklih 10 godina.

– Tri puta sam je predavao u štampu, povlačio je, pa dopisivao, prepravljao i kad sam shvatio da tako može u nedogled, odlučio sam da je objavim. Moto knjige je Teslina misao da o svemiru treba razmišljati kao o frekvenciji vibracija. Sve je vibracija i mi smo deo nje. Sve vibracije utiču na ostale ljude, a optimistička je ideja da možemo sami uticati na psihičko i fizičko zdravlje.

Pisao je u knjizi "Između dva sveta" dr Nestorović i o ishrani koja može značajno pomoći u prevenciji najtežih bolesti, o vežbama disanja, značaju kretanja, molitve, a tu je i mnogo konkretnih saveta na ovu temu.

- Knjiga ima četiri dela. Prvi je o životu, filozofskim principima, vodi, suštinskim načinima lečenja, a sve to je zasnovano na naučnoj osnovi za šta postoje dokazi. Ali, ljudi o tome ne znaju dovoljno. Pisao sam i o homeopatiji, ajahuaski, njihovom fantastičnom delovanju na celo telo, pa bi i lekari trebalo da je pročitaju.

Meho Krljic

Ovo je low hanging fruit ali ipak je nekakav majlstoun:

Meho Krljic

Da se vratimo redovnim temama, odnosno tome da bolest za koju smo mislili da je iskorenjena sada ima desetine slučajeva u Srbiji, jer je ovde ljudima temeljito upropašćeno razumevanje funkcije, funkcionisanja i važnosti vakcina. Veliki kašalj, jelte, a prepustićemo Ani Banko da ponudi stručan osvrt:

Šta je veliki kašalj i kako nam se desio?

QuoteSamo godinu dana ranije u Beogradu nije postojao nijedan registrovan slučaj, a u odnosu na period pre pandemije, broj novoobolelih već je šest puta veći               
  Piše Ana Banko

Simbolično, prva velika priča o zdravlju u 2024. godini uključuje nešto doslovce ,,veliko", veliki kašalj. S početkom nove godine, dolazi i nova epidemija, upravo proglašena u Beogradu. Ovo naravno iznova rasplamsava diskusije o razlozima pada poverenja u vakcinaciju. I dok se ciklusi perpetuum mobile sada već prečesto ponavljaju, sa svakim ciklusom oživljava se po jedan naizgled zaboravljeni patogen. Manifestuju se sve posledice upornih i nesavesnih podsticanja sumnji u svaku vrstu prevencije zaraznih bolesti, te tendencioznog poigravanja sa savešću roditelja prema odlukama vezanim za zdravlje sopstvene dece. Za to vreme u bolnicama pate i umiru oni najosetljiviji i najmlađi. Jer neke od naših odluka, bili mi toga svesni ili ne, direktno utiču na osetljivost dece da se zaraze vrlo opasnim mikroorganizmima.
Međutim, da i pre početka ove priče ne bismo zapeli na staroj-novoj temi, važno je ustanoviti koliko nas je zapravo čulo zvuk odojčeta obolelog od velikog kašlja, odnosno pertussisa. Radi zadovoljavanja znatiželje ali i autentičnosti, ovo se lako može pronaći na Jutjubu ili drugim onlajn platformama. Ali ako bismo to pokušali da najslikovitije opišemo rečima, kašalj do zacenjivanja praćen gubitkom vazduha verovatno bi neretko bio bledi opis detetove agonije tokom borbe za dah. Kako smo onda došli do toga da svesno dovodimo najmlađe u rizik od obolevanja, od potencijalne patnje i smrti? Jer posmatranje znakova ove bolesti kod najmlađih mučenje je samo po sebi.

Veliki kašalj (pertussis) u srpskom jeziku poznat je i kao magareći kašalj ili bolest od sto dana. Izaziva ga bakterija Bordetella pertussis. Premda je sama bakterija prvi put izolovana 1906. godine, epidemije su opisivane još od 16. veka, u Parizu. U 20. veku, veliki kašalj bio je jedna od najčešćih dečjih zaraznih bolesti i čak vodeći uzrok smrtnosti dece u brojnim državama. Neposredno pre dostupne vakcine sredinom prošlog veka, pomenuta bolest ubijala je 5 od 1000 dece pre navršenih pet godina života, najčešće beba do 12 meseci. Teški slučajevi kod odojčadi vodili su i trajnim oštećenjima pluća, mozga ili slepilu.

Iako bolest počinje nespecifično, nalik prehladi ili drugim respiratornim infekcijama, ona se i u ovoj fazi nesmetano i najlakše prenosi na okolinu. Dakle, nakon prosečne inkubacije od 7 do 10 dana, inficiranu osobu u naredne dve nedelje karakteriše curenje iz nosa, kijanje, slaba temperatura i blagi povremeni kašalj. Međutim, kašalj postepeno postaje sve jači da bi nakon pomenutog perioda počela druga, specifičnija faza bolesti. Tada već počinje sumnja na veliki kašalj jer pacijent može imati više serija, ili paroksizama, kašlja zbog poteškoća u izbacivanju guste sluzi. Na kraju paroksizma, dug napor pri udahu obično je praćen karakterističnim visokim tonom zbog čega se bolest zove i magareći kašalj. Tokom takvih napada, a usled nedostatka kiseonika, pacijent može pomodreti. Između napada, sa druge strane, osoba može izgledati potpuno zdravo. Sve pomenuto stišava se nakon više nedelja, nekada i 10-12, pa bolest često nazivaju i ,,bolest od sto dana". Vakcinisani i stariji češće imaju blaže forme bolesti, a kada bakterija inficira najmlađe, rizik od komplikacija je najveći.
A najčešća komplikacija i uzrok većine smrtnih slučajeva jeste sekundarno bakterijsko zapaljenje pluća. To znači dodatna infekcija drugom bakterijskom vrstom. Ovu komplikaciju dobije skoro svaka peta obolela beba mlađa od 6 meseci. Zatim slede neurološke komplikacije u vidu različitih napada. One su posledica epizoda u kojima je mozak bio bez kiseonika ali mogu nastati i usled direktnog bakterijskog dejstva. Neurološke komplikacije su takođe češće kod novorođenčadi. Manje ozbiljne posledice uključuju upalu srednjeg uha, anoreksiju, dehidrataciju, hematome i kile. Adolescenti i odrasli mogu razviti i poteškoće sa spavanjem, uriniranjem, zatim zapaljenje pluća, prelom rebara, anomalije u srčanom ritmu ili gubitak težine.

Kada je masovna imunizacija započela, sredinom prošlog veka, broj novoobolelih i sve opisane komplikacije i smrtni ishodi, drastično su opali za više od 75% u poređenju sa erom pre vakcinacije. Ipak, zdravstveni problem nije nestao. Povremene epizode porasta broja novoobolelih javljaju se ciklično usled smanjenog obuhvata imunizacijom, nedostupnosti vakcine u celom svetu kao i relativno kratkotrajnog imuniteta (5-10 godina) koji se ostvaruje nakon imunizacije. Tako starija deca i odrasli s vremenom ponovo postaju osetljivi na obolevanje. Premda će kod njih bolest najverovatnije biti bez većih komplikacija, oni su potencijalni izvor infekcije za sledeće osetljive pojedince. Dakle, u scenariju kada je obuhvat dece imunizacijom nedovoljan, i svi stariji omogućavaće nesmetan prenos bakterije, sve dok ona ne dođe do najosetljivijih. A najosetljiviji su istovremeno najmlađi jer još uvek nisu imali priliku da budu kompletno vakcinisani.

Među podacima na godišnjem nivou, u ciklusima epidemija, više desetina miliona dece mlađe od pet godina bude inficirano izazivačem velikog kašlja. Od toga, kod nekoliko stotina hiljada dece bolest se završava smrtnim ishodom.
Zaključno sa 31. 12. 2023. godine u Srbiji je zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja. Zbog širenja istoimene bolesti u Beogradu je proglašena epidemija. Situacija se opisuje kao alarmantna jer se bolest praktično smatrala iskorenjenom. Samo godinu dana ranije u Beogradu nije postojao nijedan registrovan slučaj. U odnosu na period pre pandemije, 2016–2019. godine, broj novoobolelih već je šest puta veći.
I dok se među aktivnim ili pasivnim protivnicima imunizacije neretko sretnemo sa čuvenom odbranom teze: ,,Kako je moja baka živela sto godina", setimo se koliko je ta ista baka sahranila dece, sestre ili braće. Ugašeni životi tek rođene dece pre samo jednog veka za mnoge zarazne bolesti bili su alarm neophodnosti efikasnije prevencije u vidu imunizacije. Ulaskom u dvadeset prvi vek, civilizacija je za sobom mogla ostaviti veliki broj humanih patogena za koje je ta ista civilizacija napravila vakcine. Nažalost, kao žrtve uspeha vakcinacije, uskraćeni smo za iskustva stradanja od teških posledica zaraznih bolesti. Zato se i posle toliko decenija ponovo susrećemo sa prizorima borbe davljenika.

Truman

Isuse. Opet taj otpor prema vakcinama. Čovek ne zna više šta da kaže.

mac

A što Danas nije spomenuo vakcine?

(kliknuo na link na raniju vest u članku) aha, spomenuli su pre dve nedelje. Pa, treba stalno spominjati.

Meho Krljic

Treba ali valjda nisu hteli da se stvori polemika da su ova deca koja su umrla svejedno premala da bi bila vakcinisana pa da mora da se objašnjava da do njih bakterija koja izaziva ovu bolest ne bi mogla da dođe da je obuhvat vakcinama onaj koji su epidemiolozi i imunolozi priželjkivali kada je vakcina uvrštena među obavezne itd. Mislim, mi to znamo i razumemo ali možda je ovo način da se izbegne ta glupa polemika.

lilit

1. trudnice se vakcinišu vakcinom protiv pertusisa (combo sa tertanusom i difterijom) u periodu 27-36. nedelja gestacije posto ce onda beba imati dovoljno antitela do sopstvene vakcinacije,
2. svi vi treba se revakcinisete svakih 10 godina. buster vakcina sadrzi tetanus, difteriju, pertusis i polio antigene.

da se to radi, ne bi bilo umiranja beba.
ko je sa sagite revakcinisan? (osim mene)
+ problem je potpuna neobaveštenost većine lekara, o populusu da ne govorim. al tako mu je to.

Truman

I ja sam od tih neobaveštenih. Nisam znao da treba da se revakcinišem za  tetanus, difteriju, pertusis i polio antigene. Mislio sam da je dovoljna jedna i da pod stare dane neću dobiti išta od toga. Usput, ima li ta mix vakcina neki naziv?

Meho Krljic

lilit

mehane,
vidim da srpska propaganda melje i najbolje :lol:

truki,
jedna od takvih vakcina se zove Repevax, ja sam se bustovala (pre toga 2014) pre neki dan.

Aco Popara Zver

primio za tetanus prošle godine, vjerovatno nije bila mješovita

Truman

Hvala Meho, hvala lilit.

Još samo kad me ne bi mrzelo da se iscimam i vakcinišem. Ne znam ni da l to ima u lokalnom domu zdravlja.

Meho Krljic

https://nova.rs/vesti/drustvo/celicna-ruka-zlatibora-loncara-se-vratila-lekari-sokirani-novim-pravilima/

kako nezvanično saznajemo od nekolicine rukovodioca koji su prisustvovali ovom sastanku, Lončar je naložio da nijedan lekar ubuduće ne sme da govori u javnosti, bez prethodnog odobrenja direktora ustanove u kojoj je zaposlen, ali i Ministarstva zdravlja, odnosno - ministra.

Pošto smo zakone obesmislili, lako je uvesti ovu vrstu limitacije govora...

Meho Krljic

O bože... šta uopšte uraditi sa ovim govedima?

Čovek ispao iz saniteta u pokretu i poginuo

Bonus:

Nastavlja se agonija: Devojčicu koju su šetali po bolnicama ni danas nisu primili kod lekara 

Roditelji devojčice Anđele (15) su razvedeni, ali njen otac Aleksandar Glišić za N1 kaže da ne razume zbog čega im neko juče u Urgentnom centru, kada im je dat uput za Palmotićevu, nije rekao da s njom mora da ode majka, kao i da je ovo prvi put da im neko iz tog razloga odbije da pruži lekarsku pomoć.
,,Juče nas to niko nije pitao, niti nam je iko spomenuo da ako smo razvedeni treba da dođe majka. Ja sam ćerku doveo jer je bivša supruga na poslu. Mi zajednički brinemo o detetu, iako starateljstvo ima supruga i ćerka živi sa njom", rekao je Glišić.
On je naglasio da do sada sa lekarima nisu imali takvih problema da ih neko vraća sa pregleda.

Meho Krljic

Ginekolog iz Sremske Mitrovice pušten iz pritvora: Tužilaštvo nije podiglo optužnicu

Dakle, čovek je sedeo pola godine u pritvoru i nije podignuta optužnica. Ne znam da li je gore pretpostaviti da je sistem inertan i nesposoban ili da je to tako dogovoreno da čovek ne bi išao na sud... Obe verzije su užasne. Da podsetimo:

QuoteOn se sumnjiči za krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.
(...)

Osumnjičeni lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici uhapšen je 20. januara, nakon što ga je porodilja iz Šida Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje.     Ona je prvo na društvenim mrežama objavila, a potom iznela optužbe na račun ginekologa, tvrdeći da je on odgovoran za smrt njene bebe, kao i da joj je tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao na nacionalnoj osnovi.

Meho Krljic

Dok se mi smejemo Amerima i ukidanju obavezne vakcinacije na Floridi:

Oko 9.000 prvaka nije primilo MMR vakcinu ili su samo delimično vakcinisani

Boli nas kurac.

QuoteKako je naveo taj dnevni list, prošle godine je zabeleženo 884 slučaja morbila, a 97,6 odsto obolele dece nije bilo vakcinisano.

(...)

Podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da u 2024. godini MMR vakcinu nije primilo 15,7 odsto mališana, dok je drugu dozu primilo tek 9,2 procenta.

Eto, pa kad krenu matori ljudi da riknjavaju od boginja koje su bukvalno mogle da budu iskorenjene da se setimo ovoga.

Truman

Strašno, koji je to procenat te generacije? Možda 15-ak posto...to je jako puno. A očekujem d ako istrajemo na ovom putu naredne godine bude i više.

Meho Krljic

Pa piše u citatu:

Quote from: Meho Krljic on 04-09-2025, 20:03:28
QuotePodaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da u 2024. godini MMR vakcinu nije primilo 15,7 odsto mališana, dok je drugu dozu primilo tek 9,2 procenta.

Truman

Dobar sam, ide mi statistika.  :|

džin tonik

Trans aktivisti prijavili Rotima policiji: On im poslao snažnu poruku

QuoteKolekTIRV, udruga koja promiče transrodnu ideologiju, objavila je na svom Facebooku kako je prijavila policiji mladog povjesničara i člana Mosta Krešimira Rotima zbog ,,otvorenih poziva na nasilje". U tu svrhu pripremili su i Google obrazac koju mogu potpisati građani koji se slažu s trans aktivistima, a on je dostupan ovdje. Rotim se o svemu osvrnuo prvo na X-u, a zatim je i objavio video za svoje društvene mreže.

Ovako pak KolekTIRV vidi čitavu situaciju: ,,Krešimir Rotim je u nedavno objavljenom videu iznio niz uznemirujućih, diskriminatornih i nasilnih izjava usmjerenih prema LGBTQIA+ zajednici. Njegove riječi uključuju dehumanizaciju, poticanje na mržnju i otvorene pozive na nasilje što smatramo ozbiljnom prijetnjom sigurnosti i dostojanstvu naše zajednice.

Zbog toga ćemo podnijeti prijavu temeljem članka 325. Kaznenog zakona i članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Pozivamo vas da nam se pridružite i potpišete zajedničku prijavu policiji.

Nećemo šutjeti pred govorom mržnje. Zajedno možemo jasno poručiti da nasilje i diskriminacija nemaju mjesto u našem društvu", zaključuju trans aktivisti.

Izjava Rotima: Protiv LGBTIQ-a treba se boriti svim legitimnim i moralno dopustivim načinima

Rotim se na svom X-računu ovako osvrnuo na prijavu: ,,Riječi mog kolege suborca govore sve o novom kultu kojem bi se trebali pokoriti pa ću ih samo ostaviti ovdje:

'Trans' aktivisti i čitav LGBT kult ne trpi neslaganje i traži apsolutnu pokornost.

Diana Avdić je muškarac.
Espi Tomičić je žena.

'Transrodne osobe' ne postoje."

U komentarima je objasnio svoj ,,zločin". Evo što je napisao: ,,Upotrijebio sam riječ 'sila' za borbu protiv LGBTIQ-a pa im je to povod za prijavu 'za poziv na nasilje', a dehumaniziram ih tako što pokret povezujem sa Sotonom. Eto malo fizike i metafizike kod transrodnih drugara".

Dodao je i da se protiv LGBTIQ-a treba boriti ,,svim legitimnim i moralno dopustivim načinima".

Pogledajte video Krešimira Rotima.
pic.twitter.com/X5hMBDkUDl

Kaznenu prijavu podnijela je i lezbijska organizacija LORI iz Rijeke, poznata po guranju LGBT ideologije u škole. U komentaru ispod objave KolekTIRV-a na Facebooku stoji: ,,Bravo ekipa za inicijativu, pridružujemo se naravno. Mi smo prije nekoliko dana podnijele kaznenu prijavu, samo nismo stigle prije podijeliti".

Što je KolekTIRV?

Udruga ,,KolekTIRV za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba" registrirana je u veljači 2012. ,,s ciljem osnaživanja TIRV zajednice kroz povećanje vidljivosti TIRV tematike i zajednice, kao i promicanje i zaštitu prava TIRV osoba". Do 2021. udruga je djelovala pod imenom ,,Trans Aid", a ,,nakon toga kako bismo već kroz ime naglasili šarolikost zajednice koja jesmo i za koju se borimo nastaje kolekTIRV", piše na stranicama udruge. Suosnivačica ove organizacije je i Noah Kraljević, jedna od akterica afere Zambija i bivša vijećnica Možemo u gradu Zagrebu.

Jedno od ključnih polja ciljeva udruge jest ,,dekonstrukcija patrijarhata kroz ostvarivanje suradnje s različitim neprivilegiranim društvenim socijalnim slojevima", što je opisano kao ,,Queer feminizam".

Čelnik udruge je trans aktivist Diana Avdić. Prije ,,tranzicije" nosio je ime Filip. Uz njega, glavnu riječ vodi i Espi Tomičić, također ,,transrodna" osoba. Odnosno, riječ je o ženi koja se predstavlja kao ,,trans muškarac".

Glavni ciljevi udruge su osigurati javno financiranje ,,promjene spola" i takozvanu ,,rodno afirmativnu skrb" u obliku štetne hormonalne terapije i drugih medicinskih postupaka nad osobama koje su uvjerene da su ,,transrodne".

(srbija u twitter-videu obracanja na 1+ min.)
ali zar nije smijesno to oko transidiota? :cry:
"potpisite zajednicku prijavu policiji", haha.

džin tonik

bas nesto mislim, nevjerojatno koliko ovi novi, novi lubenicarski transpederi u sluzbi partije nemaju stila, koliko je to amputurano od mozga. propali i transpederi.
https://youtu.be/DAPWGjMFW6Q