• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ko tuče svoje dete ide na robiju

Started by Ghoul, 10-03-2014, 03:43:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Novi Zakon u Srbiji: Ko tuče svoje dete ide na robiju

Srbija ove godine dobija novi Porodični zakon, koji zabranjuje fizičko kažnjavanje dece. Roditelji koji ne mogu da se uzdrže od pruta moraće na obuku, a moguća i krivična odgovornost

Vaspitavanje dece batinama do kraja ove godine biće ne samo zabranjeno, nego i kažnjivo. Kako je za ,,Novosti" potvrđeno u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, u toku je rad na izmenama Porodičnog zakona koje će ,,proterati" kažnjavanje mališana rukom, kaišem ili prutom.
Od 2011. se razmišlja o izmenama zakona, a u toku je rad na definisanju potrebnih izmena i dopuna – kaže Dragan Vulević, načelnik Odeljenja za upravne poslove u oblasti porodične zaštite u Ministarstvu. – Prihvaćene su tri inicijative: prva nevladine organizacije Jelek da se definiše pojam samohranog roditelja, druga Autonomnog ženskog centra i vladinog tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva da se osnuje alimentacioni fond, i treća Saveta za prava deteta da se zabrani upotreba fizičke sile u vaspitanju.
Dete koje roditelji povremeno vaspitavaju batinama moći će ovo da prijavi centru za socijalni rad ili školi, koja je opet obavezna da se obrati centru. Ako kazne nisu previše česte i nemaju intenzitet zlostavljanja, centar će prvo upozoriti roditelje da fizički ne kažnjavaju dete, a ako nastave, socijalni radnici će ih uputiti u porodično savetovalište ili ustanovu specijalizovanu za posredovanje u porodičnim odnosima.
- Za sve što u životu radimo prolazimo neku školu ili obuku, osim za najvažniju ,,profesiju" – za roditeljstvo. Roditelji koji greše moraće sada da prođu neku vrstu obuke kako da nenasilno vaspitavaju decu – objašnjava Vulević.
Ako rad sa roditeljima ne urodi plodom i ,,vaspitno šljepanje po turu" preraste u zlostavljanje, kao krajnja mera biće predviđeno oduzimanje deteta, odnosno izmeštanje iz porodice. I danas dete može biti oduzeto roditeljima koji grubo zanemaruju ili zloupotrebljavaju roditeljsko pravo, odnosno vrše ga na neadekvatan način. Oni mogu i krivično da odgovaraju za nasilje u porodici i zlostavljanje i grubo zanemarivanje, odnosno zapuštanje maloletnog deteta. Za to mogu čak da završe i u zatvoru.
Kada je Švedska uvela zabranu upotrebe fizičke sile kao vaspitnog sredstva, to je podržalo samo 16 odsto građana. Tri decenije kasnije ovo podržava više od 90 odsto – naglašava Vulević.
Prema istraživanju Unicefa, čak dve trećine mališana u našoj zemlji dobija batine. Kada je, pre dve godine, prvi put objavljeno da će budući srpski porodični zakon sadržati nove odredbe, to je izazvalo pravu buru u javnosti, koja je trajala nedeljama. Većina psihologa na kraju se složila da zakonodavac mora da bude oprezan kako ne bi došlo do zloupotrebe zakona, odnosno da deca prijavljuju zlostavljanje i onda kada ga nema. Zato se precizno mora navesti šta je fizička kazna, jer ako jednogodišnjak gurne prste u utičnicu, roditelj će ga uglavnom lupnuti po ruci, pa se postavlja pitanje da li se to može tretirati kao kazna ili ne.
Izmenama Porodičnog zakona biće uveden i alimentacioni fond za roditelje koji ne uspevaju da naplate izdržavanje koje im je odredio sud. Ova institucija postoji u mnogim evropskim državama, gde one iz svog budžeta plaćaju alimentaciju umesto nesavesnih očeva i majki, protiv kojih potom pokreću postupke.
- Broj krivičnih prijava za krivično delo nedavanja alimentacije u stalnom je porastu. Dok je 2002. prijavljeno 877 dela, 2011. je prijavljeno više od 1.770, a naredne 2.141. Zato smo predložili osnivanje alimentacionog fonda iz koga bi se isplaćivala alimentacija deci čiji roditelji ne ispunjavaju obavezu izdržavanja u periodu od tri meseca uzastopno ili u roku od šest meseci sa prekidima – kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.
Vulević objašnjava da u Ministarstvu nema dileme da li bi ovu instituciju trebalo uvesti u zakon ili ne, već samo da li fond treba da bude na centralnom, odnosno republičkom, ili na lokalnom nivou.
- Samo formiranje Alimentacionog fonda neće rešiti problem ako se ne promeni i Zakon o obezbeđenju i izvršenju. On mora da garantuje bržu naplatu od onih koji ne poštuju sudske odluke i možda uvede privatne izvršitelje u ovu oblast – kaže Vulević.

(Novosti)
https://ljudska_splacina.com/

Father Jape

Ovo je verovatno nastalo u okviru takmičenja "Smislite zakon koji će se manje sprovoditi od zakona o zabrani pušenja na javnim mestima".
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Tex Murphy

QuoteRoditelji koji greše moraće sada da prođu neku vrstu obuke kako da nenasilno vaspitavaju decu – objašnjava Vulević.

Да, ти ћеш да их научиш, сељачино ретардирана.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Naravno, ideja o nenasilnom vaspitanju dece je plemenita i naravno da svi mislimo da vaspitanje (kao ipak nametanje određenog svetonazora) treba da pazi da ne pređe u nasilje, odnosno da se detetova ličnost poštuje, da se omogući i dečija inicijativa i izgradnja odgovornosti i svest o posledicama sopstvenih odluka i postupaka. S druge strane, mislim da je tu stvarno potrebna ozbiljna obuka jer, po mom iskustvu (dakle, kao nekoga ko nije roditelj i koji mačke ne vaspitava već koegzistira sa njima u stalnoj atmosferi uzajamnog straha i nepoverenja), ima možda i previše roditelja koji ne tuku decu ali ne shvataju da vaspitanje zaista podrazumeva fidbek koji nekada treba da bude negativan ali ne da traumatizuje dete. Plašim se da sam u nekim slučajevima video roditelje koji su bizarne traume koje su naneli svojoj deci pravdali time da bi dete inače dobilo par šamara, zamenjujući jednu brzu i efikasnu kaznu drugom koja nije brza i čini više da uplaši i ponizi dete nego što je par simboličnih šljepkanja po guzi...

scallop

Kako bi bilo da pitate nekog ko ima decu?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Ja imam višegodišnje iskustvo u radu s roditeljima...

Albedo 0

scallope, jesi li mlatio klinčadiju i unuke ili samo nenasilno vaspiatavnje dolazi u obzir? 8-)

scallop

To je dobro pitanje. Ko kaže da nikada nije udario svoje dete, taj laže. "Mlatio" je pretežak izraz. Onaj ko mlati i treba da ide u zatvor. Sa druge strane, odgovorno tvrdim da nijedan roditelj ne želi da bije svoju decu da bi ih "vaspitavao". Čak, ima dosta roditelja koji prolaze kroz traume kad im se dogodi da udare dete. Posebno kada do toga dođe kao reakcija, neka nevezana ljutnja na nešto ili nekog drugog, a ne kazna na koji je dete upozoreno kao mogućnost. Lično sam dobijao batine, posebno od majke, i po svemu izgleda da mi je koristilo. Dobijala su ih i moja deca i eno propadoše od frustracija i životnih neuspeha. Unuke nisam udario, ali verujem da sam im par puta napakovao batine. 8)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

otkad provodim vrijeme sa trogodišnjim sestrićem shvatam da to stvarno treba lemati

dobro, ne baš mlatiti, ali po guzi tu i tamo, češće više nego rjeđe

Джон Рейнольдс

Ја делим чврге. Открио сам да је то брза и ефикасна метода да се дете почеше по глави после пиздарије коју је направило. Уосталом, погледајте животиње у чопору. Ретко се догађа да доминантна јединка озбиљно повреди подређене при дисциплиновању. Обично су то некакви еквиваленти претњи и ћушки. Мора да се зна чија је последња, али повређивање свога је просто идиотски.

А млаћењем ко вола у купусу се, реално, не постиже ништа осим што се дете навикне на батине и само се подиже граница страха, бола, понижења и чега год. Тако се стварају највећи идиоти јер се на лошу генетску основу (јер реч је о детету чији је родитељ спреман да га млати ко вола) калеми пркос, немоћна бес, којекакве фрустрације и ко зна шта још. Родитељ такође треба да зна да ће то млаћено дете једнога дана порасти толико да ће можда бити у стању да озбиљно узврати, али претпостављам да о томе нико не размишља.

Али се прибојавам да се оваквим законом могу окуражити потказивања, што је у диктатури политичке коректности фактор застрашивања зарад изазивања свеопште параноје. Пре сам за друштво одговорних него за друштво потказивача, али овај "модерни" свет ионако мора да буде разорен до темеља да би човечанство преживело, то је ваљда јасно.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Petronije

Quote from: Джон Рейнольдс on 10-03-2014, 20:28:27
Ја делим чврге. Открио сам да је то брза и ефикасна метода да се дете почеше по глави после пиздарије коју је направило. Уосталом, погледајте животиње у чопору. Ретко се догађа да доминантна јединка озбиљно повреди подређене при дисциплиновању. Обично су то некакви еквиваленти претњи и ћушки. Мора да се зна чија је последња, али повређивање свога је просто идиотски.

Čvrge možda mogu biti nezgodne u smislu da dete dobije neki strah od ruke, tj. da se saginje i cima čim neko krene rukom ka njemu, neko može pomisliti da ga redovno biješ po glavi a i ne znam koliko je dobro za detetovo samopouzdanje. Ne kažem da sam u pravu ali to mi je sinulo kad si spomenuo čvrge. Ja svog sina kad baš pretera kažnjavam nekom tankom šibom po dupetu. Ubeđen je da je dobio strašne batine a ustvari ga samo par puta pecnem. Prilično je delotvorno, ne radim to često već samo kad nešto debelo zgreši.
Arm the Homeless

Barbarin

Propašće nam deca totalno....
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Джон Рейнольдс

Понекад мислим да не би било лоше да моја деца имају мало мање самопоуздања. Ма колико знао да је то у животу корисно, буди и извесне стрепње. Али, јбг, моји су такви, не кажем да је приступ универзалан.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Дадара on 10-03-2014, 17:37:05
otkad provodim vrijeme sa trogodišnjim sestrićem shvatam da to stvarno treba lemati

dobro, ne baš mlatiti, ali po guzi tu i tamo, češće više nego rjeđe

ja jednom mlatnula sestrića po guzi jer je, gledajući me u oči i namerno, otkinuo veliki list kućne biljke. tad i nikad više, jer me je zagrlio i plakao tako da su mi rame i vrat bili mokri. sada mislim da je bolje bilo da sam mu objasnila da je ubio list, nego batine.

džin tonik

uhvatih se kako ovo pitanje jos nisam razmotrio. uvijek mi je tuci djecu bilo nekako, kako reci, prirodno. nesto sto se ne preispitiva.
moram to sad razmotriti ogoljeno pod povecalom velikih misli poput, samo su dvije stvari beskonacne: univerzum i zenska glupost, doduse za univerzum nisam siguran, velike duse uvijek je docekivao otpor osrednjih umova, etc.

Josephine

eh sad - ženska glupost. nemo da tešiš sebe iracionalnim argumentima, nego nađi osobu/ženu za sebe. postoji. :)

džin tonik

ma pobrkam ljudska - zenska - muska jer se identificiram sa svakom. emancipiran. :)

Ugly MF

Quote from: zosko on 11-03-2014, 08:32:38
ma pobrkam ljudska - zenska - muska jer se identificiram sa svakom. emancipiran. :)

A sta ces biti kad se identificiras sa LGTB...? :D

Ugly MF

Elem da ne odskacem od teme, dok uci da prohodava i kad priblizi prste struji, objasnjeno mu je bilo sklanjanjem ruke, i pretnja prstom, iako smo zacepili sve onim sigurnosnim plastikama, opet... ko da dresiras kucence da t ida sapicu, hehe...

Inace , batine u bilo kom obliku, pa i cvrge i lupkanja su hmmm, vid roditeljske nemoci i/ili ljudske gluposti dok su klinci infanti....Sa ulaskom u pubertet, hmmmm,,,nisam probao jos, mozda cvrge i budu delotvorne, mada,
opet jedno mada,,,,
Iz iskustva znam gde klince najvise boli, a to su njihovi interesi...Par puta sam mu pripretio da ce ostati bez igracaka (njegovi najveci interesi) ako ne poslusa... nakon par puta kad se pretnja izlizala, jedna igracka je stvarno nastradala, namerno i edukativno, baj maj hend , da vidi da se ne salim.
Joooooj traume, bolje da sam ga tukao... ;)

Ali i to se preraslo, sad kad pokusa da se pravi tvrdoglav, cuje se dreka mena i zene kroz kucu .. " igracke idu na Limuuuundooo, a za pare cemo da kupimo mami garderoooobuuuuu..."

Dakle, mirno, stalozeno , kulturno, strateski, saaamo bockati po interesu i problem solved...bez batina!
Dakle, slazem se sa zakonom, ali se slazem i da se povede racuna jer danas su omladinci skloni samopovredjivanju, ijaaaao statistike....

Loni

Zakon dobro zvuči u teoriji, ali je neodrživ.
Dobro kaže Scallop da ne treba mešati mlaćenje i blagi šljap.

Bez blagog šljapa, granice nestaju. Izbezobraziće se do maksima.

Dogovor žene i mene da ga jedno veče ja kupam, a ona uspavljuje, a drugo veče obrnuto.
Kad ga ja kupam, moli me da mu dam tuš. Ja popustim, a on me zezne pa ga okrene na mene, ispoliva me kompletno obučenog
od glave do pete i još se smeje ko kineski preprodavac!
Šta treba? Da ga poamzim po glavi i kažem tako treba.

I ovo što šljapnem toliko blago da ga čak i ne pokoleba da to uradi i sledeći put.

Posle svakog kupanja mokar sam ko cement.

Neki dan mu cipelice nazuvam, on mi približi nogu da mu dobro zašniram, pa tras po mom nosu uz cerekanje.

A šta čujem od drugih roditelja to je bogu plakati.
Jednog dete gađalo patikom u glavu, drugom iscepali važna dokumenta...

Klincima se moraju postavljati granice.
Nemaju oni dovoljno razuma da bi mogli da shvate drugačije.
Moja žena naravno ne misli ko ja, ali prema njoj je mali drugačije. Hoće da je mazi, ide na šarm.
Mene doživljava ko drugara za igru i rivala (Jedan kratak poljubac pre nego što ga ostavim u vrtić i drugi pred spavanje i to je sve).

I ono malo što ga šljapnem su situacije samoodbrane.
Žena mi jedno veče da neku knjigu o pravilnom roditeljstvu bez nasilja i batina.

Jedno poglavlje - Kako odveknuti dete da ne bije drugu decu,
drugo kako sebe sputati da ih ne bijemo,
Ja joj kažem - Alo?! Ovde nema poglavlja kako sprečiti decu da nas ne udaraju!
Dok se ne pojavi knjiga koja to predviđa, nemoj mi davati druge.

Na kraju se dogovorismo da kazne budu nešto drugačije tipa - Kad krene da me lupka,
pljuje po stolu i slično, uzmem i zaključam ga u sobu na 5 minuta ili produžim kaznu za nekupovanje igračaka.

Ugly MF

Ti ne shvatas da  si mu smetnja da on bude alfa muzjak ? :)
Mama je njegova zena a ti si veeeliki ruzni ogavni bezobrazni i ko zna kakav jos nepozeljan muskarac u njegovim ocima cim si blizu mame?
Pokusaj da primetis razlike kad ste svo troje u sobi ili kad si nasamo sa njim....

Meho Krljic

ALEKSIJE D.

A ukoliko dete bije roditelja?

Loni

Quote from: Ugly MF on 11-03-2014, 11:41:22
Ti ne shvatas da  si mu smetnja da on bude alfa muzjak ? :)
Mama je njegova zena a ti si veeeliki ruzni ogavni bezobrazni i ko zna kakav jos nepozeljan muskarac u njegovim ocima cim si blizu mame?
Pokusaj da primetis razlike kad ste svo troje u sobi ili kad si nasamo sa njim....

Ha ha ha ha. Tačno tako.
Čim smo svo troje u sobi on hoće mamu za sebe.
Imamo čin kad se svo troje poljubimo pred spavanje. Glavni biser je kad on kaže: - Prvo svi.
(Poljubac se završio) E sad samo mi (On i mama), a ja da se odmaknem.

Čim je mama tu ja sam rival.

Ali kad mame nema, a tu su neki drugi odrasli ljudi, onda sam zaštitnik.
Jedini trenutak kad se privije uz mene je kad ugledamo najstrožu vaspitačicu na ulazu u vrtić.
Tad se okreće ka meni, jače me stegne, pa čak i poljubi.
Radi ono šta i neki od nas kad dođe dan izbora. Bira manje zlo. :-)

Jes da je Frojd prevaziđen u mnogo čemu, ali je definiciju Edipovog kompleksa odlično definisao.

Malo smo se odaljili od teme.
Moja opcijaj e batine ne, ali batinice da.

Ugly MF

U svetom pismu pise , ko ne batina , taj mrzi na dusu svoje dece ;)
Verovatno su i tamo mislili na to klepetanje po guzi da se skrene paznja a ne modro oko i sl....

Berserker

A mogu li ja da tuzim svoje roditelje koji su me olesili od batina kada sam pokusao da zapalim kucu? Oziljci na dusi ostali od tog vremena prate me i dan danas! Nikad nisam mogao ni da pusim ko sav normalan svet jer me uvek spopadala jeza od upaljaca i sibica :(

Petronije

Probaj da apelujes na duvanske kompanije da ti plate dobrog advokata. Tako ce dati primer sadasnjim i buducim roditeljima i samim tim uvecati broj potencijalnih buducih potrosaca - zavisnika.
Arm the Homeless

Mark

Problem sa ovakvim zakonima je u tome što ce odrasli naci načina da manipulišu njime. Bolje je nemati ovakve zakone a nasilje u porodici (dakle, nad decom i ženama) podvesti pod neke druge zakone ... Kao što rekoh negde jednom, ne trebaju nama sigurne kuce za žene žrtve nasilja, kad vec imamo sigurne kuce za nasilnike - zatvore.
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

džin tonik

Quote from: Ugly MF on 11-03-2014, 10:03:12
Quote from: zosko on 11-03-2014, 08:32:38

A sta ces biti kad se identificiras sa LGTB...? :D

onda prvi imas pusicu od mene.