• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pet načina: Kako da spasimo Zemlju? ФИЛМић 2013/2014.

Started by MD305, 03-05-2014, 16:19:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MD305

Pozdrav,

Kao uvod bih želeo da napišem nešto o nama i povodu za stvaranje ovog kratkog filma. Reč je o takmičenju ФИЛМић 2013/2014. koje je pod pokroviteljstvom Microsoft-a i Ministarstva prosvete. Nas trojica smo učenici drugog razreda Prve niške gimnazije "Stevan Sremac", i stvorili smo ovaj kratak film samo u svrhu ovog takmičenja. Naravno, ako feedback bude dobar, nastavićemo da stvaramo ovakve klipove.  :)

E sad, ako imate vremena, pogledajte klip, lajkujte i šerujte, od toga zavisi uspeh ovog kratkog filma. :)

http://youtu.be/WVE0iquK5r4

SOUNDTRACK:
John Patrick McKenna
(https://www.youtube.com/watch?v=slxqa...)

Заслуге/Credits
Марио Дамњановић/Mario Damnjanović
Андрија Радивојевић/Andrija Radivojević
Александар Стојов/Aleksandar Stojov

Hvala unapred!

Mario

Josephine

Dopada mi se tema koju ste odabrali. Svakako nastavite da snimate klipove: usmereni ste, praktični i kreativni.

U ovom klipu bih jedino ubrzala crtačke delove, previše vremena potrošeno je na crtanje slavine, automobila itd... To malo koči klip, urušava mu dinamiku. Štaviše, metod prezentacije poruke koji ste odabrali zahteva i brži klip i bržeg naratora. :)

I šta će va onaj Majkrosoftov logo na papiru na kraju? Jeste da su pokrovitelji, ali svakako treba da težite stvaralačkoj autonomiji.

Pa, da se vidimo ovde opet sa novim klipom! :)

MD305

Hvala ti! Kako na pohvalama, tako i na konstruktivnim kritikama!  :)

Moram da priznam da bih i ja ubrzao crtalačke delove, ali da s obzirom na okolnosti, nismo mogli da uradimo sve kako smo hteli. Originalno sam ovaj klip zamislio kao 10-ak ili 15-ak načina, saveta. Naime, imali smo ograničenja u vidu roka (naravno, i ograničenje da smo mi počeli kasno da radimo  :?:), birokratije (slanje cd-a, dokumentacije, materijala poštom, digitalno, 1000 stvari) a ispostavilo se da je proces veoma mukotrpan i dugorajan, posebno zato što sam odlučio da radimo "Stop Motion" umesto da snimamo, pa smo se odlučili za ovaj broj scena/kadrova, da smo imali malo više vremena, verovatno bi bilo više scena, a neki delovi ubrzani kako bi se stvorio prirodniji efekat. Ostala ograničenja su bila rad u MovieMaker-u, dužina klipa 5min i veličina 100mb.

Što se tiče naracije, i tu se mogu složiti da sam ga malo usporio pri govoru, trebalo je možda biti dinamičnije, zabavnije... Microsoftov logo jer oni provajduju, jelte, nagrade u slučaju da osvojimo neko od prva 3 mesta.   :?:

Uglavnom, mi smo zadovoljni krajnjim proizvodom pošto je ovo prvi put da nešto ovako radimo, ali slažem se da kao i svuda, ima tu dosta, dosta, dosta mesta za poboljšanje. Izveli smo sve ovo u rekordnom roku - neka 2-3 dana. Ostaje da vidimo kako će se svideti organizatorima konkursa, objaviću ovde šta smo napravili. Još jednom hvala, i svakako, molim vas, ako još neko ima sugestiju/pohvalu/kritiku, neka slobodno piše u ovoj temi.

Do sledećeg klipa! (nadam se!)  :)

Albedo 0

ne bih želio da obeshrabrujem mlade stvaraoce, ali Zemlju će spasiti

Staljin, Kim Džong Un, Čarli Šin, Nik Picolato i Kristijan Golubović

a ne tamo neka ekologija

MD305

Slažemo se, nego smo mislili da će ovo biti bolje, imidž-vise.

Šta znaš, možda će neki od sledećih radove biti o 5 najvećih dela Bore Drljaće i Rada Lackovića, kralja folk muzike!  xcheers

Albedo 0