• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SLINA

Started by Albedo 0, 05-05-2014, 21:29:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Ma, to je svetska epidemija. Istok Pavlović je pre neki dan u Politici pisao kako je istraživao kako je kod drugih pa naleteo na istraživanje koje je prošle godine radila ruska vlada, sa dvadesetpet nasumično izabranih doktorata od kojih su svi se jednog imalo više od pola plagijata. Posle je istakao da je i Putinov doktorat pun prepisivanja bez reference:

Doktorati i plagijati u Rusiji

Verujem da je domaća javnost već malo prezasićena tekstovima o doktoratima i plagijatima, ali evo nečega o čemu ovde niko nije pisao. Došao sam, naime, na ideju da istražim širu sliku – kakva je situacija s tim pitanjem u državama koje nisu Srbija.
Nakon kratke pretrage vesti na drugim jezicima, dolazi se do zanimljivog zaključka: problemi sa plagijatima u doktorskim disertacijama i kupovinom diploma najčešći su u bivšim socijalističkim državama koje su naglo ušle u kapitalizam. Na prvom mestu – Rusija. Polako, kockice počinju da se uklapaju.
U januaru prošle godine, zamenik ruskog ministra prosvete Igor Fedjukin okupio je grupu akademika koji su analizirali 25 nasumično odabranih doktorata u Rusiji. Svi osim jednog sadržali su preko 50 odsto plagijata. Neki su imali i do 90 odsto neoriginalnog sadržaja.
Prisustvo plagijata u Rusiji posebno je izraženo kod državnih zvaničnika i stranačkih funkcionera, a neki ljudi za to optužuju čak i osobu na vrhu piramide vlasti – Vladimira Putina.
Godine 1997. Putin je odbranio doktorat u Sankt Peterburgu pod nazivom ,,Strateško planiranje regionalnih resursa tokom formiranja tržišnih odnosa". Naučnici sa Brukings instituta iz Vašingtona otkrili su 2006. godine da je 16 stranica ovog doktorata potpuno prevedeno sa engleskog, iz studije o menadžmentu koju su napisala dva akademika iz Pitsburga 20 godina ranije. Iz iste studije, prema njihovim rečima, Putin je još iskopirao šest dijagrama i tabela. Nigde nije bio naveden izvor. Celu ovu priču objavio je renomirani ,,Tajm" magazin.
Putinovi mentori na doktoratu odbacili su sve optužbe o plagijatu, navodeći da su to normalne reference i da je odlično što je Putin koristio i američke autore, a ne samo ruske. Ova priča nije se pojavila na ruskim televizijama – o njoj su pisali samo nezavisni ruski blogeri, a Putinov kabinet je kao strategiju reagovanja izabrao čisto ignorisanje. Ćutali su sve vreme, kao da se ta informacija nikada nigde nije ni pojavila.
Ove optužbe nisu nikada dokazane, ali, u svakom slučaju, to ne smeta Putinu kao državniku. Ankete su pokazale da građani Rusije ne bi nimalo promenili mišljenje o predsedniku, bez obzira na to da li je priča o doktoratu tačna ili ne. Problem je u tome što je njegov slučaj dao zeleno svetlo mnogim ljudima u Rusiji, koji misle: ,,Ako to radi drugi ili prvi najmoćniji čovek na svetu, mogu i ja."
Poznati ruski ekonomista i analitičar Konstantin Sonin detaljno je analizirao pojavu plagijata kod političara u Rusiji. On kaže da ova kriza vuče korene još od ulaska Rusije u socijalizam, kada su vrhunski naučnici proterani sa univerziteta, a marksističko-lenjinistička dogma preko noći postala polazna osnova svih naučnih radova. Ceo dvadeseti vek ruska nauka je bila izolovana od sveta i razvijala se kao neka endemska boljševička vrsta, a najveći deo naučnih radova nije bio ništa više od gomile nabacanih termina iz samoupravljanja, koji su i nama ovde dobro poznati.
Nakon prelaska Rusije u kapitalizam, ovi štancovani doktorati postali su nešto kao statusni simbol – kao ,,roleks", ,,bentli" ili jahta. Bio je to način da se novokomponovani bogataši, ponikli na pukoj eksploataciji prirodnih resursa, predstave narodu kao učeni i stručni ljudi koji osim novca poseduju i neke duhovne vrednosti.
Ipak, prošle godine jedan čovek se konačno usprotivio ovom trendu – predsednik vlade Dmitrij Medvedev. On je napre objavio video-snimak na svom blogu u kom je najavio da će otpočeti žestoku kampanju i borbu protiv plagijata u Rusiji. Studentima je poručio da moraju da prestanu da kopiraju radove sa interneta, jer je ,,taj put slepa ulica".
Iako je Medvedev najavio da će biti pročešljani svi slojevi društva, bez obzira na funkciju u državi i stranačku pripadnost, njegova inicijativa nije naišla na masovnu podršku ruskih zvaničnika – verovatno zato što je među njima bio veliki broj onih koji ne bi bili presrećni da daju svoje naučne radove na javnu analizu.
To je ukratko analiza stanja u Rusiji u ovom pogledu. Koliko ima paralela i sličnosti sa Srbijom – procenite sami.
Fakultet za medije i komunikacije
   Istok Pavlović   objavljeno: 18.07.2014.

A za slučajeve visokih nemačkih i mađarskih funkcionera već znamo...

scallop

Muka je to, moj Meho. Prvo te nateraju da probistriš stotinak knjiga i gomilu nečijih radova, a posle, seti se gde si šta pročitao. Meni se u jednoj studiji dogodilo da nikako nisam mogao da pronađem izvor za jedno navođenje i umalo nisam od toga odustao. U zlo doba sam pronašao da sam citirao sebe. U jednoj mojoj SF priči. :-x  Pa, vidi koje je to nebrano grožđe.  :roll:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

Ispade kako samo u Amerikama se doktorira valjano. I na Sorboni, dakako.
Da li je neko kontrolisao Japan, Kinu, Boliviju, Bocvanu, Kubu i Peru? Kako tamo stoje stvari sa Bolonjom i master majstorima i doktorantima?
Nego, sad se setih profesora Kriminologije na BU. Tokom vežbi, još tad, on se zezao na račun svojih kolega i načina kako pišu radove. Nosio se mišlju da napiše stručni rad i da citate i reference nepostoječih autora i knjiga i čeka ko će se upecati i cigtirati te autore koji ne postoje. Na moju primedbu gde to već radi Borhes, samo je odmahnuo glavom i kazao: "Šteta. Mislio sam kako sam originalan, a ispade gde i ja nekog plagiram."

varvarin

Jedan naš kolega po fantastici, kaže priča. tezgario malo i za jedne novine pisao prikaze knjiga, tipa ČITATI ILI NE ČITATI, ROMAN ZA PLAŽU itd. Jednom je bio lose volje,  padne mu na pamet da napiše prikaz romana koji još nije preveden s engleskog... i koji ne uopšte postoji. Izmisli ga.
Ne samo da se niko nije javio i rekao da te knjige nema - nego su se pismima javila trojica da polemišu s autorom i između sebe - oko  kvaliteta tog romana...

Albedo 0

ne seri da je i Putin dr hahaaha

varvarin

http://www.politika.rs/pogledi/Istok-Pavlovic/Doktorati-i-plagijati-u-Rusiji.lt.html

"...Ove optužbe nisu nikada dokazane, ali, u svakom slučaju, to ne smeta Putinu kao državniku. Ankete su pokazale da građani Rusije ne bi nimalo promenili mišljenje o predsedniku, bez obzira na to da li je priča o doktoratu tačna ili ne. "

scallop

Ne postoji neki Zapad Pavlović?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tex Murphy

QuoteDošao sam, naime, na ideju da istražim širu sliku – kakva je situacija s tim pitanjem u državama koje nisu Srbija. <бла бла трућ> Na prvom mestu – Rusija.

Чудило би ме да је другачије.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Zamisli sad kad Amerikancima neko došapne ovaj podatak pa krenu udvojeno da Rusima udaraju sankcije jer im je precednik plagijator!!!!!!! Ali opet, on je bar plagirao doktorat, a ne kao Obama krštenicu...

scallop

Šta da im došapne? Pa, oni su ga izmislili. xfrog

Meho Krljic

Doduše, činjenica je da je američki institut prvi to ustvrdio. Ko zna kakvo je zlo taj Brookings Institution... neka ispostava CIAe ili već...

scallop

Kao što smo nedvosmisleno utvrdili svako istraživanje mora da bude u okviru nekog granta. Neko plaća. Znamo, takođe, ko je najveći finansijer istraživanja u SAD. Ne bih sada o pouzdanosti kompjuterskih metoda istraživanja plagijarizma.

Ghoul

kakva slučajnost da je ovaj lopov na mestu (tuđeg) zločina odjeknuo eho onoga što su stotine i hiljade srba juče ostavile u komentarima na ovu vest: KRRRV! UBIJ DA NE POSTOJI! SMRTNA KAZNA! CRKO DABOGDA! MONSTRUM! ODMA DA MU SE PRESUDI!

"Zbog ovakvog monstruma i dela nekad mi je žao što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, očigledno da naše društvo nije zrelo za evropske norme ponašanja", rekao je Stefanović.

"Kao roditelj i ministar očekujem da ovo prođe sa najtežom mogućom kaznom, a razgovaraću i sa ministrom pravde da, koliko je to po zakonu moguće, pooštrimo kaznenu politiku za ovakva dela", rekao je Stefanović.

https://ljudska_splacina.com/

mac

Krvožedan momak, nema šta...

Albedo 0

Quote from: mac on 07-08-2014, 15:52:16
Krvožedan momak, nema šta...

i gladan znanja, ne zaboravimo

mac

Znači jedan čovek ubije jednu devojku i društvo nije zrelo? A bre...

Stipan

Takve gluposti pričaju samo oni koji ne znaju da je Subotica pogranični grad kroz koji prolaze ogromne količine heroina i para. Kakvi monstrumi, kakvi bakrači. Ovde ubijaju samo profesionalci.

Albedo 0

jest, čuh sad da je prije 3 godina preklana neka klinka k'o pseto, mediji nisu bili nešto bučni

u svakom slučaju, Slinino povezivanje evropejstva sa nekim psihoubicom je smijurija ravna njegovom doktoratu

Stipan

Tačno. To je bilo na sto metara od kuće mojih roditelja.

Meho Krljic

Da ne ispadne da samo mi smatramo da se Slina gadno naizletao sa svojim izjavama i obnarodovanjem podataka o istragama, evo šta veli jednba pravnica (doduše zadojena zapadnjaštvom i jamačno mržnjom protiv Srbije):

Кривична дела и обавезе државе

О убиствима Тијане Јурић, Луке Јовановића, Б. А. из Ћуприје,  прича(ло) се последњих дана у Србији, практично свуда, на начин који  грађанима намећу медији, информисани углавном на конференцијама за  штампу министра полиције. Кад, као француски, и бивши југословенски  адвокат, упоредим то с реакцијама француских медија и полиције у сличним ситуацијама, прва опаска ми је да француски државни органи надлежни за  кривични прогон своју обавезу информисања јавности испуњавају са много  више резерве и такта, с тим да и тамо понеком политичару промакне реч  ,,монструм", а чује се повремено и предлог да се поново успостави смртна  казна, додуше искључиво од представника антиевропских партија.
Утолико ми је, после хапшења лица осумњиченог за свирепо убиство Тијане Јурић, било професионално неприхватљивије понашање министра полиције др Небојше Стефановића.Уместо да нам саопшти несумњиве налазе полиције, министар се тада упустио у откривање  комплетног идентитета ухапшеног лица, укључујући и адресу становања.  Изнео је пред јавност комплетну тезу оптужбе, дао оцену личности лица  лишеног слободе и његовог односа према кривичном делу.
Тек сутрадан су нас медији информисали да је ухапшено лице предато надлежном тужиоцу на даљи поступак.
Јуче нас је известио о откривању убице Луке Јовановића, и његових  саучесника. И опет без присуства јавног тужиоца, а са премного детаља за овако рану фазу кривичног поступка.
Чак и лаик за кривично право може легитимно да се упита: како  министар полиције располаже свим тим информацијама пре него што је  иједан судија био укључен у кривични поступаки шта ће се деситиако  судије утврде другачије чињенице?
Одговор на то питање ће, бојим се, бити исти као и у једном другом  медијатизованом и политизованом предмету, у коме је тадашњи министар  полиције Ивица Дачић, пре било какве интервенције правосудних органа,  изнео све елементе учињеног кривичног дела и квалификовао осумњичене  најпогрднијим именима. Судски поступак који је уследио служио је  углавном да би се правно укалупили првобитни налази полиције, а све у  име ефикасности, коју су захтевали међународни чиниоци.
Припремајући представку за Стразбур у наведеном предмету, констатовала сам да у кривичном спису нема ниједног документа из такозваног преткривичног поступка, са изузетком једне службене белешке о одузимању ствари (чији ми је датум потврдио изјаве мојих клијената да  су били држани и испитивани од стране полицајаца, уз примену директне и  индиректне силе, десетине сати пре него што су уопште видели адвоката и  тужиоца), мада је практично читава теза тужиоца, потврђена у осуђујућим  пресудама, заснована на доказима прикупљеним у тој фази поступка.
Ово је у Србији, нажалост,правило. Полиција о свом оперативном раду  на откривању учинилаца кривичних дела подноси рачун само свом министру, а моменат у коме ће обелоданити резултате тог рада је у њеној  дискреционој надлежности. Лице које је предмет тог оперативног рада  најчешће је фактички лишено, како слободе тако и свих права на одбрану,  што је неприхватљиво у једној правној држави, која европску конвенцију  треба да примењује баш као и сваки закон изгласан у скупштини.
А шта нам, између осталог, кажу европска конвенција и пракса суда у  Стразбуру: 1. кривични спис, доступан одбрани, почиње записником о првој радњи предузетој ради откривања кривичног дела и његовог учиниоца и  садржи записник о свакој даље предузетој радњи, са прецизно одређеним  местом и временом извршења радње; 2. лице лишено слободе, осумњичено да  је извршило кривично дело, мора да без одлагањабуде изведено пред независног судију, који ће одлучити о регуларности лишења слободе; 3.  осумњичени од почетка задржавања има право на увид у комплетни кривични  спис и право да пред независним судијом тражи поништавање сваке  непрописно извршене радње.
И још нешто: у предмету ,,Моулин против Француске", стразбурске судије су пресудиле да француски јавни тужилац, који функционално зависи од  министарства правде, нема карактер независности, неопходан да би  контролисао законитост лишавања слободе осумњичених лица. Шта онда рећи  за законитост лишавања слободе осумњичених лица у Србији, где полиција  врши процесне радње без присуства одбране, и без састављања записника,  на основу којих би одбрана накнадно контролисала законитост предузетих  радњи, а тек када процени да треба да из тајне зоне пређе у јавну,  изведе осумњиченог пред јавног тужиоца, који је у Србији још зависнији  од извршне власти него у Француској. А онда, уместо да резултати истраге остану тајна за све осим за одбрану, полиција их стави у јавни простор,  да свако с њима ради шта хоће.
Биће можда да тријумфалистичким конференцијама за штампу после  откривања учинилаца најтежих кривичних дела полиција Србије жели да  замагли један други аспект заштите права на живот у европском праву,  који подразумева позитивну обавезу државе да заштити животе својих грађана, и то, пре него што нас неко убије,  организујући лечење особа које имају психичке проблеме разних врста,  осветљавајући улице, постављајући камере које функционишу на јавним  местима, регулишући саобраћај и уклањајући са тротоара аутомобиле, због  којих се пешаци крећу коловозом, свакодневно изложени животној  опасности, а после убиства, водећи озбиљне, на закону засноване  истраге, заштићене апсолутном тајношћу, уз поштовање свих  кривичноправних и процесних гарантија.
Адвокат у ПаризуБранислава Исаиловићобјављено: 19.08.2014.

scallop

Imam ozbiljan utisak da dama lupeta. Nije zgodno da osoba koju nazivamo Slinom ima rezultate i da ne krije da ih ima. Policija je počela da se bavi policijskim poslom i imam utisak da kriminalci užurbano pakuju pinkle. Prisećam se vremena kad je tom našem "društvenom" sloju bilo tako neprijatno u SFRJ da su se masovno iseljavali u ugodno inostranstvo. I mislim da je bolje da odu oni nego što odlaze naša deca od koje može da bude fajde.

Meho Krljic

Ja sam, pak, sklon da kažem da je i po mom laičkom poimanju stvari, nezgodno da ministar policije

a) objavljuje brojne, detaljne podatke o osobama koje su u tim trenucima samo osumnjičene za izvršenje krivičnih dela, tako da i njihove porodice mogu da pretrpe posledice i pre nego što su podignute optužnice;

b) takve prilike koristi da naglas razmišlja o promeni zakonodavstva koja bi podrazumevala uvođenje smrtne kazne što je ne samo u suprotnosti sa našim evrointegracijskom orijentacijom nego i, vele istraživanja, ima mnogo manje uticaja na odvraćanje ljudi od vršenja dela nego što je brzo otkrivanje počinilaca i suđenje u razumno brzom roku.

Dakle, ono što JESTE uradio dobro - makar unekoliko brzo otkrivanje počinilaca - je zamazao sa dve očigledno loše stvari. Policija treba da pokaže da operativnim radom brzo otkriva i privodi/ hapsi osumnjičene, to je korisno za javno mnenje. Ali policija ne treba onda ni da predlaže kazne za njih niti da hrani medije podacima o osobama protiv kojih nije ni podignuta optužnica. To su dve toliko očigledne stvari da je gotovo uvredljivo da Slina toga nije svestan ili, gore, da je svestan ali demagoški, kako je nažalost u SNS-u manir poslednjih meseci, podilazi procenama rejtinga kršećui protom i etiku i propise...

Drago mi je da se neko iz struke javio da to obrazloži.

scallop

Neću da se naterujem s tobom, ali meni je prijatna novost da su kriminalci i njihovi saradnici i družbenici postali manje zaštićeni.

mac

Poslednjih meseci? Tako se ne piše reč "decenija"...

Ali dobro, uhvatio je jednog psihopatu i jednog ubicu iz nehata. U oba slučaja medijski cirkus, ali to i dalje nisu kriminalci. Kada bi spasao državi milion dolara razbijanjem neke korupcije onda bi to bio dobar korak unapred.

tomat

pri tome je ubica iz nehata otkriven tek posle pritiska izvršenog na policiju.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Mnogo ste razmaženi.

Truman

Quote from: mac on 20-08-2014, 00:54:09
Poslednjih meseci? Tako se ne piše reč "decenija"...

Ali dobro, uhvatio je jednog psihopatu i jednog ubicu iz nehata. U oba slučaja medijski cirkus, ali to i dalje nisu kriminalci. Kada bi spasao državi milion dolara razbijanjem neke korupcije onda bi to bio dobar korak unapred.

Ček malo, nije ih on uhvatio nego sposobni inspektori...Valjda bi tako bilo i da je neko drugo na vlasti. Nije posao ministra policije da izigrava detektiva već da bude rukovodilac tog sistema i podrška borbi sa korupcijom i kriminalom...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

mac

Da tako bi trebalo, ali kod nas inspektori odrade svoj posao, a prestupnici ne završe ni na sudu, a kamo li iza rešetaka. Zašto? Zato što slučaj završi u fioci nekog načelnika, koji onda to može da iskoristi, iskešira, ili šta već. E kad budem video te slučajeve u vezi s novcem da imaju epilog na sudu onda možemo da pričamo o poštenju i efikasnosti.

Truman

Dotični ministar nije dozvolio da ti slučajevi završe u fijoci samo zbog pritiska javnosti i skupljanja političkih bodova. U stvari, ja sad shvatih da se slažem s tobom, a da je skalop nahvali Slinu :D

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2014, 00:08:12
Dakle, ono što JESTE uradio dobro - makar unekoliko brzo otkrivanje počinilaca

Ovde bih se složila sa Trukijem. NIJE Slina, već policija. Slina se samo kiti tuđim perjem. Niti je na funkciji dovoljno dugo da bi, recimo, promene koje je uveo uticale na efikasnost policije, niti je izvršio bilo kakvu reorganizaciju i transformaciju policijskog sistema, da bismo rezultate mogli da pripišemo njemu.

Meho Krljic

Ma, dobro, kad kažem "on", mislim policija generalno, on je u ovom slučaju samo glasogovornik, ali to je i poenta, glasogovornik koji treba javnosti da pokaže da sistem radi posao i brzo pronalazi osumnjičene, ali se onda zanese, pa da bi sebi podigao cijenu, radi stvari koje mu nisu u opisu posla i koje zapravo narušavaju rad sistema.

Kako rekoše ljudi iznad mene, ovo i nisu primeri sistemskog obračuna sa ozbiljnim kriminalom koji ugrožava društveno tkivo ali svakako treba da budu publikovani kao demonstracija efikasnosti sistema da počinoce pronađe brzo. Naravno, cena tog pronalaska je visoka - govorimo o danima koji su prošli i stotinama ljudi na poslu - ali kao poruka da ćete biti pronađeni ako (sumnjamo da) ste nešto počinili, ima to neku vrednost. Šteta, da ponovimo, što je ta vrednost onda devalvirana objavljivanjem tolikih podataka u činu podilaženja glasačkom telu kao i razumljivim ali neodmerenim licitiranjem sa težinom kazne.

Ghoul

tomat

cum bucket challenge!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

JasonBezArgonauta

Slina je rešio da reši:

"Rešiću i slučajeve iz vremena kad sam imao 16 godina"
Na pitanje da li će biti rešeni slučajevi smrti na demonstracijama protiv Slobodana Miloševića 9. marta 1991. godine, Stefanović je rekao da će i to biti rešeno.
- Rešiću sve slučajeve, pa i te iz vremena kad sam imao 16 godina - rekao je on.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/495061/Stefanovic-Nije-sporno-da-li-mozemo-da-obezbedimo-Prajd-nego-da-li-ce-Beograd-biti-zapaljen

Al pitaće gazda što ste mi mlatili brata, biće to Slina je u govnima 2 :!:
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Anomander Rejk

Okrutna je sudba.

:)
Da se njemu koji toliko voli Vučića, tako nešto desi...
Tajno pišem zbirke po kućama...

JasonBezArgonauta

Pa pa pa... šefe nemojte tako da sklapate prste, nisam ja kriv... rešiću to... evo idem i da branim Šabac od poplave... može i Tekiju... šta god... šefe, šeeeeeefffeeee :cry:
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

JasonBezArgonauta

Slina obaveštava:

MUP: Uskoro rezultati istrage o prebijanju Vučićevog brata

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će istraga o prebijanju brata premijera Aleksandra Vučića uskoro biti završena i da će po njenom okončanju javnost biti upoznata sa svim detaljima.
"Obaveštavam javnost da je istraga o slučaju u kojem je pretučen brat predsednika Vlade uveliko u toku i da očekujem da će najdalje naredne nedelje biti okončana", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je rekao da će javnosti biti poznate sve činjenice u vezi sa tim slučajem kad se istraga završi.
"Do tad očekujem da niko više neće iznositi bilo kakve tvrdnje, proverene ili neproverene, pošto to može samo da šteti istrazi. Policija će u ovom slučaju blisko sarađivati sa tužilaštvom", naveo je Stefanović.

Slina istražuje, pa nemoj neko nešto da bi tvrdio do iduće nedelje. Pokvariće mu istragu a to časkom dovede do širenja panike.

JasonBezArgonauta

Slina na sliki

Ghoul

Truman

Ne bi me čudilo da gospodin Stefanović za jedno 6-7 godina bude novi premijer kad Vučiću dosadi...

Kimura

Gore piše ''peder'', ne ''premijer''!

(Šalim se, Trumane, znam da si dobro pročitao.)

xrofl

Truman

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

Джон Рейнольдс

Коме требају трилери кад живи у Србији? Сваки дан неки трилер, само се поджанрови мењају! - КЛИК
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

JasonBezArgonauta

DOSTA JE BILO BAHAĆENJA...
kaže Slina, sve odmahujući rukom, i dodaje:
Nasilni vozači ostaju bez auta

Nastavak slinjenja:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/514014/DOSTA-JE-BILO-BAHACENJA-Nasilni-vozaci-ostaju-bez-auta

JasonBezArgonauta

Slini je interesantno!
Ko je zatvorio taj gepek?
Ko ga je stavio u taj gepek i spustio rukom poklopac?

MEGAINTERESANTNO!!!
Slina zna da gepek ima poklopac, i da se spušta rukom! Nije slina za džabe doktor!

Slina je ocenio da je "strašno", ovde:
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/514091/Stefanovic-Ko-je-zatvorio-mladica-koji-se-utopio-u-gepeku-Ko-je-spustio-poklopac

Alexdelarge

Jeste plagijat, neću da se izvinim

Povodom teksta ,,Ležerna praznina" ,,Politika", 26. novembra

Čitam ,,Politiku", ne mogu da verujem, piše baš ovako: ,,U načelu, sa kolumnistima se ne polemiše". Pogledam još jednom kako se zove rubrika, piše – ,,Polemika".

Zašto se sa kolumnistima ne polemiše? Nemam pojma. Ne polemiše se sa biljkama, to mi je jasno. Ni sa uličnim banderama, mada i one mogu dobro da uzvrate u neverbalnoj polemici, ako ti se nađu na putu.

Nađoh se i ja na putu jedne docentkinje sa Megatrenda, baš ovog utorka i baš na ovom mestu, u tekstu pod naslovom ,,Ležerna praznina". Što je, ukratko, opis moga lika i dela. Da ne dužim: najveći moj greh je taj što se nisam izvinila ministru Stefanoviću. Beć su dve komisije donele odluku da njegov doktorat nije plagijat, a ja – ništa. Kao ona ulična bandera: niti odustajem, niti se izvinjavam.

Ali moram da progovorim. Plagijat jeste dokazan. Evo dokaza, u ovoj tabeli. Koga interesuje, može da prati linkove ispod tabele i sam da se u sve to uveri. Sve tu imate – i obe verzije doktorata, i sva mesta koja je ministar plagirao. Plagijate su otkrili: dr Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesor Univerziteta Istočni London i Slobodan Tomić, doktorand Londonske škole ekonomije i političkih nauka. Sve ove plagijate proverila sam ja, profesorka sa Beogradskog univerziteta.

Stranica doktorata na kojoj je detektovan plagijat

http://www.politika.rs/pogledi/Danica-Popovic/Jeste-plagijat-necu-da-se-izvinim.lt.html

I gde je sad problem? Je li neko osporio ove dokaze? Nije niko. Niti je ko pokušavao. Prva komisija za negiranje plagijata otvoreno je rekla – priznajemo četiri plagijata, ostale nas mrzi da tražimo, pa zaključujemo da ih nije ni bilo. Druga komisija je postupila pomirljivije, govoreći da je u stvari u pitanju nesporazum. Za razliku od oponenata, kažu, komisija je imala uvid u verziju rada koji je bio predmet javne odbrane. Što je notorna neistina – svi smo imali obe verzije. Da vas podsetim, Srbija se početkom leta ove godine toliko razljutila da su morali sve da objave na internetu. I kad su objavili, šta smo videli? Pa to, da su svi plagijati preživeli selidbu. Neki su se premestili, ali nijedan nije nestao. I to svi znaju. Ko ne zna, za dva-tri sata rada uveriće se i sam.

I sad pometnuta docentkinja kaže – važna je jedino reč komisije. Stvarno? Nema te komisije i tog suda koji može da sahrani istinu. Nema. Njihove presude traju koliko i vlast koja ih je naručila. A toliko će trajati i autorkino dodvoravanje ministru, ili sviti koja ga okružuje, ko bi sad to istraživao.

Ali moram da priznam ne zavidim ministru na ovakvim braniocima. Jer, šta čovek da kaže na odbranu koja glasi – profesorka izvrće činjenice kada kaže ,,policiju vodi lice koje je počinilo intelektualnu krađu", a Stefanović u inkriminisanom trenutku nije bio ministar policije! Ne, nego je bio predsednik Narodne skupštine! Ima li gore stvari od neuke i trapave odbrane?

Dakle, uvažena docentkinjo, kad ste me deset puta po imenu prozvali, da vam kažem – od vas se očekivalo da osporite dokaze srpskih naučnika, a ne svog branjenika još dublje da ukopavate. Kao da mu je baš bilo potrebno da udarate osobu koja ga je dva puta pozivala na TV duel, gde bi, osim plagijata, morao Srbiji da objasni šta je to – multipla multivarijaciona regresiona analiza, koju je najavio, pa negde zaturio u svom radu. U obe verzije. I da na tabli objasni kako je mislio da reši problem heteroskedastičnosti, zbog koje ta njegova nameravana analiza nema veze sa životom.

Zahvaljujući vama lično, upućujem treći poziv ministru na TV duel. Neće biti dosadno, obećavam: već poznatim ekonomskim pitanjima dodajem jedno pravno, jedno lingvističko i jedno putopisno pitanje.

Pravno pitanje je pokrenuo uvaženi sudija Zoran Ivošević, tvrdeći da ovaj doktorat pravno uopšte i ne postoji, jer je, što niko ne osporava, odbranjen pred dva od ukupno pet članova komisije. A pitanje glasi: gde to ima da doktorat bude prihvaćen manjinom glasova?

Lingvističko pitanje bi bilo sledeće. Kako to može, da doktorat bude na ćirilici i na srpskom jeziku, a dva člana komisije da budu stranci (jedan Francuz, jedan Koreanac). Mora da su dugo čitali tezu pa zakasnili na odbranu, razmišljam. I za kraj, pitanje iz putopisa: ako nisu kasnili zbog lingvistike, kojim su to putem krenuli na odbranu, kad do dana današnjeg nisu stigli?

Pustite ministra sam da odgovori, nemojte ga više braniti. Gore od ovoga što ste mu napravili teško da bi smislilo i ljući protivnik nego što sam ja, ovako ležerna i prazna – kako me ljubazno osloviste u naslovu svoje debitantske kolumne.
Danica Popović
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

lažni doktor ali itekako prava SLINA je upravo gostovao na tv pink (TV "nećemo da ti diramo sina što je ludom vožnjom ubio curu na pešačkom prelazu i pobegao, a ti ćeš u info emisijama da budeš pr naših demagogija"). :oops:
i ovom prilikom je izrazio duboku zabrinutost za porodicu precednika vlade i pustio suzu zato što oni svake večeri moraju na tv da gledaju snimke prebijanja bahatog "znate li vi ko sam ja" bicmana koji se zaleteo da probija kordon pa dobio po pičci  xtwak :-P

šmrc!  :cry:

oj, tugo, oj, srbijo...