• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dark Souls 2

Started by Perin, 31-05-2014, 20:16:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

From Software po tradiciji imaju problema sa PC buildom svoje igre. Dok je Dark Souls III po performansama na PC-ju ipak prilično dobro odrađena, fakat je i da ima ozbiljne bagove. Launch verzija je imala onaj neki problem koji se rešavao nošenjem kacige koja zaklanja lice i opreznim prilascima vatrama, a mada je to rešeno, prošlog vikenda je From izdao novi patch ali je on toliko dodatno pokvario igru da su ga sad povukli. Ludilo.

http://www.eurogamer.net/articles/2016-05-16-dark-souls-3-pc-patch-removed-due-to-freezing-issues

Bonus vest je da isti čovek koji je to napravio i za Dark Souls 1 i 2, vredno radio na first person modu za Dark Souls III i upravo ga objavio. Naravno, samo za PC. Pošto su King's Field igre - preteča Demon's i Dark Souls - bile iz prvog lica, ovo je relevantnije nego što se na prvi pogled čini.

Dark Souls 3 gets a first-person mod

http://youtu.be/nDShspLkux0

I bonus bonus vest, Dark Souls igra na tabli je završila sa svojim kikstarterom. Ljudi su tražili 50.000 funti. Dobili su više od tri i po miliona. Dark Souls je zvanično postao jak brend  :lol: :lol: :lol:

https://www.kickstarter.com/projects/steamforged/dark-soulstm-the-board-game/posts/1577591

Meho Krljic

Čovek je dve godine pravio ovaj animirani film kojim prikazuje svoje putešestvije kroz Dark Souls II:

http://youtu.be/2kr7KDCsIws

Meho Krljic

Meho Krljic

Kako sam već pominjao, Dark Souls igre, iako percipirane kao već naglašeno teške, imaju i čitavu potkulturu igrača koji ih igraju sa dodatnim otežavajućim elementima. Evo ga, recimo, tip koji je pri kraju Dark Souls III New Game +7 igrajući bez oružja. Na istom linku se može doći i do snimaka momka koji završava igru bez korišćenja estusa.  :cry: :cry: :cry:

mirkiekishka

Hahaha, pratim obojicu. Inače, Lobos je skoro odradio only bow run, neverovatno koliko je lako ubiti jorma sa strelama u glavu.

Father Jape

Na Crate and Crowbaru su spominjali nekog lika koji prelazi golih prsa i bez upotrebe blokiranja i pariranja (ali valjda s nekim bodežom ipak).
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Father Jape

Šta ti misliš o tome što on veli?

Meho Krljic

Pa ja sam star čovek koji je skoro uvek mišljenja da svi treba da budemo prijatelji. Dakle, mislim da igre legitimno istovremeno treba da budu percipirane kao složeni sistemi koje treba analizirati, razumeti i pobediti uz notabilna lična odricanja i da je to veliki deo uživanja u njima, ali i da budu čarobni svet slika, zvukova, animacija, imaginarnih predela, likova i priča koji se konzumira relaksirano, bez stresa, bez potrebe da se ulaže veliki napor i da je to veliki deo uživanja u njima. I jednog i drugog ima u ogromnim količinama pa su svi ukusi u teoriji zadovoljeni pa je, što se mene tiče sve u redu.

Malo kompleksnije pitanje je, naravno, ono koje se provlači poslednjih nedelja po raznim igračkm sajtovima, a vezano je za činjenicu da je Dark Souls III sada već notabilan blokbaster, prava AAA igra koju kupuje (teoretski) mejnstrim publika. Pitanje je otprilike "Da li bi Dark Souls trebalo da ima 'easy' mod?" Dakle, da li autori igre treba po definiciji da budu inkluzivno nastrojeni i da igru po definiciji prave i za igrača koji žudi da "git gud" i hvali se po internetu svojim postignućima, ali i za igrača koji samo želi da vidi lepe predele i isprati priču. Moj instinkt je tu da ne treba već da je na autoru da radi kako misli da je najbolje a na publici/ tržištu da se odrede prema njegovoj viziji, ali ja sam, ponavljam, star čovek koji ima starinsko shvatanje autorstva i kontinuirano se iznenađuje nivoom uticaja koji danas konzumenti imaju na čin autorske kreacije još dok taj čin traje...

U pogledu samog Dark Soulsa, mislim da bi easy mode koji igru pretvara u virtualni turizam za mene bio nezanimljiva ponuda jer, iako sam ja vrlo loš u Souls igrama, za mene su one pre svega teška, kompleksna borba i osećaj trijumfovanja nad sistemima koje sam razumeo i pobedio, i da bi mi bez toga i atmosfera i okruženje izgubili mnogo od svoje dubine. Ali to je za mene.

Father Jape

Na C&C-u su se složili da u Dark Soulsu easy mode uključen za one koji samo hoće "da vide priču" ne bi bio naročito delotvoran jer ono što je bitno u priči nije servirano kroz cutsceneove ili lako dostupne dijaloge etc. Tako da igrači koji bi lagodno prošli kroz celu igru jednom, ubijajući sve iz prve, nipošto ne bi dobili istu priču predviđenu "pravim" prelaženjem.

Meho Krljic

Što je tačno, ali bi možda uživali u istraživanju svakog kutka virtualnog sveta Dark Souls, bez straha da će ih silazak u posebno zlokobno izgledajući hodnik uništiti i prebrisati progres koji su napravili u poslednjih 45 minuta. Tako da, razumem argumente i jedne i druge strane.

Meho Krljic

Jim Sterling je objavio sličan tekst pre više od 20 dana, BTW. Evo ga jer je malo manje uglađen od Walkera (koji je bio podstaknut recentnim "skandalom" sa Polygonovim Doom videom gde igrač ne uspeva da se snađe sa kontrolerom u rukama) i lako ga je razumeti:

It's Okay To Play Dark Souls However You Want

Meho Krljic

E, ovo je kreativno trolovanje. I ni žrtve se ne ljute  :lol:

Meet Iron Pineapple, The Biggest Troll In Dark Souls

Meho Krljic

Super Bunnyhop u detaljnoj analizi:

http://youtu.be/ZZ9_RJ2EPo0

Meho Krljic

Iz nekog razloga Džefri Matulef je na jednom mestu sakupio gomilu impresivnih Dark Souls/ Bloodborne videa. Pa sad možete da izgubite par dana gledajući ljude kakvi mi samo stremimo da budemo  :lol: :lol: :lol: Kao neko ko redovno potroši po pola sata-sat vremena uveče na gledanje PvP ludiranja u Dark Souls III, razumem apil ovog svega.

Meho Krljic

Mijazaki najavljuje dva DLC paketa za Dark Souls III, ove jeseni i rano u 2017. godini.

Right Now, From Software Doesn't Want To Make Dark Souls Sequels

Meho Krljic

I, evo momka koji je Dark Souls III završio bez primljenog udarca. Istina, nije radio opcione bosove - nema TNK-a ili Šampionskog Gundyra - ali je dodao i gomilu drugih restrikcija (bez strela, bez štita, bez pariranja, bez magije itd.). Impresivno:

https://youtu.be/zeNhMG97nu0

usputni_boem

Dark Souls 3 je prva Souls igra koju sam igrao, i potpuno me je odusevila, bio sam navucen tih 10ak dana. Kad nisam igrao, a bio sam kuci, citao sam o igri, gledao sam klipove, citao opise predmeta... Borbe su izuzetne, osecaj tokom njih, fizika i kako to sve izgleda... Svidelo mi se sto, uprkos tezini i potrebi za koncentracijom, mogu da igram brzo i dinamicno (stit sam retko koristio, kotrljanje + nabudzena stamina + brzo staggerovanje protivnika + nabudzeni verni longsword = dominacija). Mislio sam da ce igra da bude teza. Jeste izazovna, ali je i fer. Svidela mi se tenzija kad prolazim kroz nivo 20ak minuta i nadjem bonfire u poslednjem trenutku (u Katakombama Kartusa, ostao sam bez napitaka, napadaju me kosturi i NPC invader, bezanje i opsti haos... i onda osecaj kad sam nabasao na bonfire u tom neistrazenom, nepreglednom lavirintu hodnika, pet sekundi pre nego sto me je invader ubio u istoj sobi). Bossovi me nisu nesto namucili (sem Nameless Kinga), otprilike polovinu sam ubio iz prve (ukljucujuci i Lorda Cindera, koji mi je ispraznio sve napitke i naterao me da upotrebim Divine Blessing koji vucem pola igre... tako blagosloven, lako sam ga porazio :mrgreen:). Za ostale bossove mi je uglavnom trebalo 3-4-5 pokusaja.

Elemenat igre koji mi se mnogo svideo je izuzetan dizajn nivoa. Igra je prepuna specifiicnih, zanimljivih situacija i izazovi su sve vreme isti, a opet drugaciji. Vidi se da se neko bas potrudio oko njihovog osmisljavanja. Svideo mi se nacin na koji su nivoi povezani, precice i nelinearnost. Prijatno sam se iznenadio kad sam shvatio da Lotrikov zamak, koji se vidi s litice izvan Cemetary of Ash, nije samo lepa pozadina. Kad sam usao u Iritil, odmah sam znao gde cu da se sukobim s njegovim bossom. Ispred Undead Settlementa, pitao sam se kako da dodjem do drugog kraja srusenog mosta i da li je to uopste moguce. Posle sam zaboravio na to, i nekoliko nivoa kasnije, slucajno sam se nasao na drugom kraju u potpuno drugoj oblasti, sa sve opcionim bossom. Ili situacija u Cathedral of the Deep, kad me je napinjao jedan strelac do kog nisam znao kako da dodjem. Sat vremena kasnije, presao sam nivo i zakoracio u njegov opcioni deo, gde sam sa slascu ubio iritantnog strelca. Odlican umetnicki stil i atmosfera sve to podizu na jos veci nivo.

Uglavnom, kad sam pre igranja gledao klipove iz igre, imao sam utisak da je ovo igra kakvu je 15ogodisnji ja oduvek zeleo da igra, ali nije mogao bas da je zamisli. Jedna od najboljih igara svih vremena i prava avantura.

Meho Krljic

:-| :-| :-| :-| :-|

Znaš šta pričaš.

Petronije

Boem je na keca skontao suštinu soulsa. Bravo! Sad odigraj keca.

usputni_boem

usputni_boem

Igram Dark Souls 1. Utisak mi je da je ovo sporija i teza igra od trojke, neprijatelji su agresivniji, dopustaju vam manje prilika da ih udarite, borba se mnogo cesce odvija na uskim povrsinama, nema putovanja izmedju bonfirea (a mislim da su se kod trojke i vise trudili da ih smeste blize bossovima)... Za neke stvari sam siguran da su teze - kad ste otrovani, gubite mnogo vise healtha (kao u trojci od toxina... ne zelim da vidim kako izgleda toxin u kecu :(), a u Depths su me prokleli, pa sam dosta dugo kasnije pokusavao da vratim polovinu health bara (u trojci toga nema). Prvo sam otisao u New Londo Ruins, ali sam u jednom trenutku odustao (duhovi  :() i nafarmovao dovoljno dusa za onaj item. Sad se vracam u Depths, tamo mi je bilo relativno lako, a sad sam jos jaci jer sam u medjuvremenu ponovo ubio demona u Undead Asylumu.

Dark Souls 3 mi se dosta vise svidja, prvenstveno zbog vizuelne raskosi, a i zato sto je borba dinamicnija, ali i kec je odlicna igra.

Meho Krljic

Quote from: usputni_boem on 20-07-2016, 01:01:50
nema putovanja izmedju bonfirea

Ima u kasnoj fazi igre.

Petronije

Quote from: usputni_boem on 26-07-2016, 06:41:35
Taman sam presao juce DS1...

I kakav je konačan sud? Jesi li ispratio lore? Otvorio dodatne skrivene deonice?

usputni_boem

Konacan sud je da je u pitanju odlicna igra, i drago mi je sto je sustinski ista, ali ipak dosta drugacija od trojke (kad odigram i dvojku, videcu kako se uklapa u sve to). Trojka je fenomenalna, maltene mainstream akciona igra, dok je kec dosta cudniji i kompleksniji. Svidja mi se "bajkovito-kosmarna" atmosfera - sve je mnogo mracnije, grafika je grublja i manje sarena, s "ispranim" predelima u daljini (Hidrino jezero u Darkoot Garden, npr.), tamnice su turobne i, iako sam uzivao, radovao sam se povratku na povrsinu. Atmosferi doprinosi i dosta pesacenja kad se nista ne desava, sto je mozda najjeziviji deo igre, i svidja mi se kakve sam epske razdaljine prelazio (penjanje uz merdevine pola minuta isl.)

U odnosu na trojku, najvise mi se svidela nelinearnost i kako su lokacije oko Firelink Shrinea povezane. Taj deo sveta odaje utisak jedne velike, odlicno dizajnirane tamnice. Sto se tezine tice, do nalazenja Lordvessela igra mi je bila dosta teska, ali onda sam nabudzio svoj verni Black Knight Sword, dovoljno povecao equip load da mogu da imam light roll, a da ipak nosim relativno jak oklop i dovoljno se levelovao da mi protivnici ne skidaju trecinu healtha svakim udarcem. Nadalje mi je igra bila previse laka i dosta te turobnosti i tenzije se izgubilo. Ne znam da li je do mene ili jednostavno moras da budes OP za neke oblasti ako dobro razvijas lika (mogao sam, npr, da umesto Sen's Fortressa i Anor Londa prvo ispitam katakombe ili Demon's Ruins, ali bih onda verovatno samo bio previse jak u ovim drugim oblastima). Zao mi je sto nisam bio slabiji dok sam se spustao niz katakombe i Tomb of the Giants, mogu da zamislim koliko bi to bilo napeto... U trojci zbog linearnosti ne postoji taj problem i cela igra je sve vreme tezinski taman. Inace, mislim da su malo preterali sa skrivanjem bonfirea, kad se mucim pola sata, a oni stave bonfire iza laznog zida  :roll:

Nasao sam skrivene deonice, doduse, The Great Hollow i Ash Lake uz pomoc interneta, jer sam nikad ne bih izvalio. Ash Lake mi je u pogledu atmosfere omiljena oblast, bas ima tu bajkovito-kosmarnu atmosferu (muzika je zasluzna koliko i grafika), a nalazenje Bone Dragona mi je jedan od omiljenih trenutaka u igri... Lore sam ispratio, nesto i sam, kroz igru, a i juce sam tri sata gledao lore videe  :mrgreen: Je l ima dobrih takvih klipova o loreu trojke? Analize Vaatija-nesto mi se ne svidjaju, dok je EpicNameBro dosta dobar, ali nije nista takvo pravio za trojku. Sto se price tice, svidja mi se sto igrac moze da cuje i drugu stranu price ako se bas potrudi, sto nema hintova koji te usmeravaju u tom smeru, nego sam nabasas na zaveru ako dovoljno skrenes s "pravog" puta. Ali, mogli su to malo bolje da rese, da ti Ingwar da seal iako nemas Lordvessel, jer ko ce sa Vesselom u inventaru da ide odmah u New Londo umesto da ga preda Fraamptu?  :?:

Petronije

Šteta što si prvo igrao trojku, da si počeo sa kecom, bio bi ti težak do kraja [emoji38] Nego, ne spominješ dlc, jesi li bio u oolacile? Nemoj mi reći da nisi :cry:

usputni_boem

Jesam, naravno :) Posle nekoliko nivoa gde sam dominirao, tu su me bossovi pomalo namucili. Artorias je verovatno najbolje dizajniran protivnik u igri, i izgled i stil borbe su super (a doprinosi i prica oko njega), dok Manus ima najvise healtha (borio sam se i s Kalameetom, ali on se nije pokazao kao dostojan protivnik :mrgreen:). DLC je dosta zanimljiv i sto se tice lorea i spekulacija oko Manusa.

Petronije

E sad mi je srce na mestu [emoji38] Dvojka će te blago razočarati ali svakako odigraj.

Meho Krljic

Inače, da se vidi koliko ima posvećenih ljudi, evo početka Dark Soulsa verno rekreiranog koristeći korisničke alatke u igri Little Big Planet 3 na Playstation4:

https://youtu.be/xiOsYe2RSls

usputni_boem

Poceo sam ponovo da igram trojku s novim likom. Posle keca, ova igra odmah deluje brze, tecnije i udobnije. Mislim da nije samo do dizajna izazova, nego se likovi bukvalno brze krecu i udaraju. Takodje, bonfirea ima vise i blizi su jedni drugima, cesto mi je bilo cudno sto nailazim na njih jer znam da bih u kecu morao da igram jos 5-10 minuta do novog bonfirea. Posledica te dizajnerske odluke je to sto je tenzija i dalje prisutna (dobro, kad igras prvi put), a ima manje frustracije nego u kecu.

Borba mi se vise svidja u trojci. Sem sto je tecnija, ima mnogo manje obracuna na uskim povrsinama s kojih se lako pada, sto dozvoljava leprsaviju borbu. Ja, inace, maltene uopste ne koristim stitove u ovim igrama, vec samo kotrljanje, tako da su mi borbe s vitezovima i slicnim protivnicima pravo uzivanje (vrhunac je duel s Pontiffom). Jedan od omiljenih protivnika mi je izuzetno agilni lik s crvenim ocima u katakombama. Borba s njim je pravi krvavi ples, gde obojica lebdimo svuda okolo, izbegavamo udarce i trudimo se da nadmudrimo jedan drugog. Izbegnem njegov udarac, udarim ga nekoliko puta, ponovo izbegnem udarac, pokusam da ga udarim, ali promasim jer se izmakao itd. Mnogo mi se svidja sto je igra dovoljno fer da mi uglavnom dozvoli da pobedim, ali ne jer lupam po dugmicima, nego zbog strpljive, koncentrisane igre koja uvazava protivnika.

Mnogo bih voleo Bloodborne na PC-u :( :(

Meho Krljic

Teško da će se to ikada desiti.  :cry: Ali sad kad stigne Playstation 4 Neo, možda vanila model pojeftini dovoljno da se isplati uzeti ga za povremena igranja ekskluziva...

lilit

to sad neće biti pre božića, al ja pre tipujem na mart 2017. nema teorije da ga puste u isto vreme kad i PS VR. ili?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

mirkiekishka

Kad izbace BB dvojku, tad ću ja da uzmem PS, znači kontam za jedno godinu dana

mirkiekishka

Uff i zamisli još izbace Demon's souls remastered ili tako nešto za četvorku. :O

usputni_boem

Meni je problem i sto moram da se navikavam na gamepad, a mislim i da mis i tastatura imaju objektivnih prednosti sto se tice preglednosti. Na primer, hocu da istovremeno trcim i pomeram kameru.

mirkiekishka

Nije valjda da si keca igrao sa tastaturom!! Znam da ima hotfix ali nije to to. Ja sam zbog DS i kupila gamepad.

usputni_boem

DSFix + MouseFix = potpuno udobno, normalno iskustvo, kao sve druge PC igre.

usputni_boem

Petronije

Samo da javim radosnu vest da je moja verna 9600gt ispustila dušu i da ću biti primoran da pazarim novu grafičku kartu. [emoji14] [emoji13]

Neiskusnom čitaocu ove teme bi se moglo učiniti da moja mrtva video karta nema nikakve veze sa Dark Souls, ali itekako ima.

Meho Krljic

Ovo je jedan od onih pogreba gde su svi nasmejani  :lol:

usputni_boem

Na osnovu trejlera, DLC deluje bas kul. Jedan kadar bas podseca na Ariamis iz keca, a i snezni predeo, plus Ariandel - Ariamis... From nastavlja da produbljuje lore keca.

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 24-08-2016, 20:13:41
Ovo je jedan od onih pogreba gde su svi nasmejani  [emoji38]
Tako je, jedino ženi nije smešno, ali ona je u ovoj priči samo nemi(?) posmatrač [emoji23]

Meho Krljic

Samo te gleda, što se kaže.

Nego, nismo okačili trejler:

https://youtu.be/2e2_FV60b4k

Meho Krljic