• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igre koje najviše očekujemo

Started by ridiculus, 22-08-2014, 20:33:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Meho Krljic

Beteridžov zakon naslova kaže da je odgovor "ne". Ipak, vredi pročitati:

Is Headlander Double Fine's most whimsical game since Psychonauts?

Meho Krljic

http://youtu.be/DV02RsYR9Qg

Ovo je, dakle, dok se ne završi rad na rimejku.

I drugim vestima, Astroneer deluje kao kombinacija Majnkreft/ Don't Starve sa Journey i, dobro to izgleda:

http://youtu.be/cv7xbHkLdGw

neomedjeni

A u trećim vestima, dobili smo 48. appdejt TToN-a, sa videom u kome je demonstrirano kako izgleda jedna kriza.

http://youtu.be/WU-Hi7xHnSk

Meho Krljic

Evo da malo to pojasnimo:

Crisis System Rules When things get tense (and, more importantly, time-sensitive) in TTON, we enter a turn-based mode. Each individual character, as well as some elements of the environment, take one turn at a time. The order in which characters act is based on an initiative roll at the start of combat. Items, skill training, and abilities can provide an edge on this roll.
In a Crisis, you control the Last Castoff and any companions you may have. When it's a character's turn, they can take one Anoetic Action, one Occultic Action, set up one Defensive Maneuver (disabled for C0), as well as move (with the movement distance available determined by items, skills, and abilities).

The Anoetic Action is a quick, optional action, useful for triggering support abilities and cyphers. These include switching weapons, activating buffs, or employing traversal abilities like teleports – for instance, the companion Aligern can activate his Living Tattoos, providing a buff to the next action he takes. PCs don't need to use their Anoetic Action every turn, but when the circumstances are right they provide an opportunity to maximize effects and add to your tactical advantage.
Occultic Actions are the main actions for the turn. Attacks, most esoteries, and more complex and powerful cyphers consume this action. Alternately, PCs can use this action to interact with objects in the environment or even strike up a (fast-paced) conversation with their enemies. As described in the Crisis Concept document, interacting with objects and people is a key part of our Crisis design. Taking advantage of these options can tip the scales of a combat encounter or even end it outright.
For AST C0, we've chosen to leave the last type of action - Defensive Maneuvers - out for now. There are a couple reasons for this: 1) We didn't feel like the UI was quite ready for primetime; 2) We felt like there were plenty of mechanics for our players to learn as is; 3) The scenario used for C0 occurs early in the game, when your party would have relatively few defensive options available.
When we do include the feature in a future release, Defensive Maneuvers will function as toggles. You use them to set up how the PC will behave off-turn. For example, a crafty jack might choose to trade off some defensive readiness for the opportunity to attack enemies who become flanked or otherwise distracted. A brave glaive might choose to sacrifice for his allies, interposing himself between an enemy and his besieged friend.
Applying Effort in a Crisis In our Crisis system rules, the player has three Pools - Might, Speed and Intellect. These Pools represent not just health, but also your physical and mental capabilities and resources. When you take damage, you'll receive it to one of your three Pools depending on which one the enemy is targeting. But, Pools can also be expended using the Effort system to power up your attacks and abilities with more damage, accuracy, as well as for lowering the difficulty on other checks, such as in conversations. While your first instinct might be to conserve your Pools, it can often be worthwhile to spend them so you can handle challenges in a Crisis more effectively.
If you'll recall, all skill checks in Numenera are Difficult Tasks, whether that's hitting someone in the face with your fist or talking them out of a fight, and Effort (and your Pools) is how you can lower the difficulty of that task. So, trading off your Pools often becomes a tactical decision in how you want to proceed in a Crisis - either playing more recklessly by hitting faster and harder, or more conservatively by saving your Pools for absorbing incoming damage.
There are other ways you can lower the difficulty of an attack, too. For instance, you can employ various tactical options to gain "Assets". In combat, you'll be able to get these from positioning (i.e.: flanking) as well as from Fettles conferred by abilities (Fettle is the TTON word for status effect).
For example, Aligern's Dazzle esotery showers a target in pyrotechnic sparks that leaves them with the Distracted Fettle for 1 round. This reduces the difficulty of hitting the target by 3. Keep in mind that the enemies will try to employ the same techniques to make your party members easier to hit, as well. When a PC is attacked, that PC makes a defense roll to evade the strike. If a party member gains a Fettle like Distracted, the difficulty of evading incoming attacks is *increased* by 3. Effort allows you to expend resources to compensate for or take extra advantage of the Assets provided by these tactical choices.

The top row of UI is the Effort Type selection. You can pick between "Accuracy" (which represents likelihood to succeed at a task) or "Damage" (which increases the amount of damage done with an attack *if* successful). Each level of Effort applied to Accuracy reduces the difficulty of the task by 3. Each level applied to Damage increases the total damage by 3, but if used while the chance of success is low, could be a riskier choice. On the other hand, if smart tactics have given you a good chance to hit, pumping up Damage can turn the tide of a fight.
The second row is for selecting the Stat pool from which the cost of Effort is drawn. For many tasks there is only one option but for others you may be able to choose between two or even all three pools. The first level of Effort costs 3 points from the chosen pool, and each additional level costs 2.
The third row is the most important. It allows you to select how much Effort to apply to the task. In C0, Aligern and the Last Castoff can only apply 1 level per task, but Callistege has already taken an upgrade for Tier 2, meaning she can apply up to 2 levels of Effort. You can also clear any Effort you've selected by clicking the pip labeled "0." As you mouse over and select Effort pips, the difficulty updates accordingly.
Applying Effort is optional. At any time you can press the big "check mark" button to attempt the Task. The button to the right of that is the "Sudden Inspiration" feature, which allows you use Discovery Points to automatically succeed at key tasks without spending Effort. The cost in DP depends on the difficulty of the task.

neomedjeni

Hvala kolega, to mi ne pade na um.

Meho Krljic

Ma, ja to pošto većina nas na poslu ne može ili ne sme da gleda video sa zvukom, pa da ponudimo bezbedniji medijum teksta... A i potrefilo se da sam u isto vreme otvarao inXileov apdejt i ovaj topik, pa mi je bilo beskrajno lako da kopipejstujem tekst gde treba.  :lol:

Meho Krljic

Oh, my. Alientrap izgleda ne umeju da pogreše. Studio koji me je zaveo divnim Capsized, pa posle uspeh na konzolama ostvario sa solidnim Apotheon, sada najavljuje novu igru, Cryptark, a koja je roguelike akcioni hibrid gde ste zaduženi da se infiltrirate u (pretpostavljam procedralno generisane) tuđinske kosmičke brodove i uništite njihovo "jezgro". Ne može generičkije, slažem se, no trejler za Early Access je veoma impresivan i sugeriše uspešno venčanje Metroid i R-Type estetika i filozofija što je, budimo realni, možda i više nego što zaslužujemo. Igra je od juče u Early Accessu na Steamu pa ko hoće - može:

http://youtu.be/s2Wi2YVQgSo

Meho Krljic

Spiking ov rli akses, Chaos Reborn 26. oktobra izlazi iz dugačkog early accessa i dobija verziju 1.0. Ja sam već pominjao da je igra bila izvrsna već duže vreme (bio sam kikstarter beker), a verzija 1.0 dodaje opsežne tutorijale i prerađen interfejs. Za podsećanje, ovo je igra koja gradi na temelju klasične ZX Spectrum igre Chaos iz osamdesetih a koju je Julian Gollop napravio nekoliko godina pre Lazer Squad i X-Com. Chaos Reborn je izvrsna kombinacija potezne taktike i RPG elemenata, sa ozbiljnim onlajn multiplejerom ali i singl plejerom koji ima puno da ponudi. Evo i jednog od novijih videa:

http://youtu.be/K14iH428wU0

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 08-10-2015, 15:09:54
SChaos Reborn je izvrsna kombinacija potezne taktike i RPG elemenata,

Ajemin!!!

Meho Krljic

Ali nema priče, likova itd. pa ne bih da se misli da je ovo "pravi" RPG. Mislim, verovatno će 1.0 imati neki narativ, ali ne verujem da će biti bitan.

neomedjeni

Meho Krljic

Meho Krljic

Meho Krljic

Transformers: Devastation je takoreći pred nama. Da nije pravljen od strane Platinuma ne bih mu posvetio pažnju jer me licenca ne zanima mnogo a izdavča aktivno izbegavam, ali... jeste pravljen od strane Platinuma.

Mike Fahey je oduševljen.
Transformers: Devastation: The Kotaku Review

http://youtu.be/XNz64yuyuAY

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 07-10-2015, 08:00:15
Evo i oficijelnog trejlera za Far Cry Primal koji izlazi u Februaru (nešto kasnije za PC):

http://youtu.be/NWlOtBV5zO0

A evo i "behind the scenes" videa koji malo i objašnjava da u igri ima nadmetanja između plemena, pravljenja oružja itd:

http://youtu.be/T5Ds5kLQn5k

Куку мени, шта остаде од некад стандардне пуцачине :-(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

neomedjeni

Mali podsetnik da ove srede izlazi Age of Decadence, vrlo obećavajući antifantazijski RPG razvijen od Iron Tower studija (deset godina posvećenog rada na igri) u želji da se kreira nešto drugačije od onoga što tržište obično nudi. Sve su šanse da su momci uspeli da stvore turn based RPG u kome je turn based borba zaista zaista teška, a čuveni izraz choice and consequence nije samo mrtvo slovo na papiru (kažu da igra ima veliki broj izbora od kojih zavisi da li ćete ili nećete biti učesnik u mnogim događajima i da li ćete uopšte posetiti određene oblasti ili neke potpuno druge, što će na kraju igrača dovesti do jednog od petnaestak mogućih završetaka čije razlike se nikako ne svode čisto na kozmetiku).

Uglavnom, kako ni sami kreatori nisu mišljenja da će igra biti bilo kakav uspeh (izgleda da je preorder bio znatno ispod ne željenog, nego potrebnog nivoa), odlučio sam da žrtvujem pola svog šteka za sajam i podržim AoD na Mehov način, kupovinom prvog dana. Pa imajte na umu igru, ako u okolini ima još koga ko ne zna šta će sa svojim lako zarađenim parama.

mac

Zanimljiva mala kompjuterska društvena igra, Keep Talking and Nobody Explodes. Jedan igrač manipuliše paklenom napravom na računaru, u pokušaju da je deaktivira, i komunicira sa drugim igračima koji imaju uputstvo za deaktiviranje. Ima i primer uzbudljive partije.

Meho Krljic

neomedjeni

Prvi rivju za Age of Decadence. Generalno je veoma pozitivan, ali kakav pogrešan zaključak o borbi!  :cry:

http://www.quartertothree.com/fp/2015/10/12/it-was-a-dark-and-stormy-night-in-age-of-decadence/

It reminded me — and I say this as a good thing — of an Infocom adventure, with the focus on text and decisions. Sure, the dated graphics could have been a module for Neverwinter Nights (the game engine dates back to a 2001 shooter and it shows). Yeah, I had a character screen where I assigned points to skills, which I started out RPing, but eventually saved up until I needed to boost a skill for a specific decision. There was even an inventory in which I carried around gear, alchemy herbs, and crafting ingredients before realizing I was never going to use them, so I sold them for gold I never needed to spend. The text was always the thing. Everything else was incidental.

You could play Age of Decadence as a more gameplay oriented RPG, but I don't recommend it. Unfortunately, this is what will happen if you want to play a combat-based character. I chose a mercenary for my second playthrough and eventually decided I couldn't be bothered with the combat. For a system with so much detail — you can choose to aim for an artery when you swing an axe — it sure does feel pointless. Age of Decadence even warns you before you start playing. "Hey," it says in a politely worded message, "you might want to consider avoiding combat, because we made it kinda hard." I'll say. Pass. I'm here for the story. If I want detailed tactical combat, I'll go back to Pillars of Eternity. If I want visual spectacle, I'll go back to The Witcher 3. It's worth noting I didn't finish the storyline in either of those games. But I sure as hell did in Age of Decadence.

Meho Krljic

Quote from: mac on 12-10-2015, 19:51:11
Zanimljiva mala kompjuterska društvena igra, Keep Talking and Nobody Explodes. Jedan igrač manipuliše paklenom napravom na računaru, u pokušaju da je deaktivira, i komunicira sa drugim igračima koji imaju uputstvo za deaktiviranje. Ima i primer uzbudljive partije.

A Bomb Defusing Video Game Tested My Relationship

neomedjeni

I javljaju se prve AoD žrtve. Mislim da ću ovaj komentar da odštampam i uramim.  :evil:

Yeah I'm going to have to give it up. Maybe refund, dunno. It's just too ♥♥♥♥♥♥♥ed frustrating to try and win any fight. I get wanting to be hard, like Dark Souls or something, but the thing with Dark Souls is that there is no RNG. I feel like I'm being skillful with my combat choices but what can I do when every blow is deflected or dodged or DR'd down to nothing. It's the first quest of the game and I can't win a combat encounter even after using the good poison on the dudes.

A tu su i ovi genijalci:

I can't raise 1000 gold to buy the dude from the bandits. I'm not willing to lose this scenario. But there doesn't seem anything I can do to progress the story. Combat is not an option because you get your faced owned every time.

I know you want to have this game be hard but I'm a grumpy old man and I just want to be able to win a combat encounter without cheesing it. I've tried using bombs and potions and oils, can't beat either the bandits in the forest or the poisoned dudes at the outpost. Couldn't talk the alchemist into getting me the good poison. It's just too easy to be stuck here unable to progress and that sucks.

Lower the skill checks on some of this stuff if you want us to get through it. I know you want us to focus non combat skills and stuff, but even with basically maxing Sword and Dodge, I get owned and that's not what people are coming here for.
...

Well I'm a professional game developer who has been playing games for 25 years, so I feel like I know what i'm doing. It has nothing to do with my stats, even if it has everything to do with my stats. The problem is that the game is not power-curved appropriately.

I've beaten Baldur's Gate, Icewind Dale, Fallout 1&2, Pillars of Eternity, and many more games like this. If I can't beat the first quest even after doing the special "weaken your enemies with poison" move, then it's too hard.

Game devs can listen or not. My last game was too hard when I released it and sales suffered as a result.

Meho Krljic

Da, naći zdravu granicu između ozbiljnog izazova koji čoveka treba da prodrma i natera da se fokusira 100% sa jedne strane i naprosto frustrirajućeg nivoa težine sa druge je ponekad teško. Jasno je da je neki generalni kriterijum onaj koji smo već pominjali: ako sam JA kriv za neuspeh jer sam imao sve potrebne informacije i sve potrebne resurse na raspolaganju a nisam ih pravilno iskoristio, onda je sve u redu. Ako je igra kriva i neuspeo sam zahvaljujući nečemu izvan moje kontrole, onda je to prilično frustrirajuće.

Ali naravno, opšti kriterijumi su dobri za generalne smerove u kojima se krećemo, ali kad dođe do partikularnih momenata nije to uvek tako lako razdvojiti. Roguelike igre nemaju problem sa idejom da će igrača nesreća zadesiti na osnovu RNGovanja i deo njihove filozofije je da se ponekad razlika između iznenadne smrti i neočekivanog uspeha oslanja na slučajnost. I to se uglavnom prihvata ako igra daje dovoljno opcija da većina situacija u njoj ipak zavisi od igrača.

S druge strane, reklo bi se da igra u kojoj iskusan igrač ne može da pređe prvi borbeni susret zaista ima problem sa dizajnom. Kako nisam igrao Age of Decadence, ne umem da kažem šta je koren problema. Možda je dizajn zaista loš. A možda igra ne komunicira dovoljno jasno i glasno šta sve igrač u njoj MOŽE da uradi, dakle, možda ima najdivnije sisteme na svetu koji dopuštaju mnogu ingenioznu kombinaciju predmeta, veština i perkova ali ništa od toga nije (jasno) predstavljeno igraču i suočen je sa neprozirnim zidom skraćenica i parametara koji će mu kroz eksperimentisanje postati verovatno jasni posle desetak-dvadeset sati igranja, ali pre toga mora nekako da pređe prvi borbeni susret. Ovo je jedan od mojih osnovnih problema sa Underrail, recimo. To je igra sa ogromnom fleksibilnošću u građenju lika ali istovremeno i igra u kojoj na prvi pogled ne umem da kažem uvek šta bi bilo pametno raditi. Neke sposobnosti (imam PSI build) su mi van domašaja iako je očigledno da su korisne i želim da ih razvijam, trgovina je izvanredno restriktivna na početku bez objašnjenja zašto i da li podizanje trgovačkih sposobnosti ovo može da promeni a za kraftovanje znam da je korisno samo jer si ti to pomenuo u svom osvrtu na igru, pošto mi igra ne saopštava ništa na tu temu. Povrh toga nema ni mapu što me možda najviše od svega frustrira. Svestan sam ja da je crtanje sopstvene mape bilo standard osamdesetih godina prošlog veka, ta, radio sam to i sam, ali danas naprosto ima previše drugih igara u kojima ne moram da trošim vreme na crtanje mape pa Underrail mora svojski da se potrudi da me zadrži uz sebe. Naravno, Underrail je još u early accessu pa mu ništa od ovoga ne uzimam za zlo i računam da će biti adresirano daljim razvojem igre, ali poenta koju pokušavam da napravim je da je pristupačnost sistema igre veoma važna i da popriličan deo resursa treba odvojiti i na osiguravanje te pristupačnosti, pogotovo ako se trudite da napravite složene i interesantne sisteme. Voleo bih da bude jasno da ne navijam za strimlajnovanje sistema u smislu da oni budu jednostavniji kako bi se i gluplji igrači poput mene u njima snalazili, već naprotiv, za strimlajnovanje interfejsa, signalizacije i tutoriala/ kodeksa kako bi se informacije igraču pružile na efikasniji način. Mnoge igre osamdesetih godina su imale izvanredne ideje unutar sistema ali su te ideje bile gotovo nedostupne velikoj većini igrača jer je dizajnu interfejsa posvećeno mnogo manje pažnje nego dizajnu sistema. Chaos Reborn je sjajan primer kako autor uzima sopstvenu igru staru trideset godina i pravi je ponovo, zadržavajući briljantnu sistemsku osnovu ali preko nje gradeći pristupačnu superstrukturu korisničkih interfejsa i tutoriala i sada ti sistemi u srži igre blistaju jače no ikad.

E, sad, odoh u tangentu podaleku, pošto, kako rekoh, pojma nemam šta je u stvari po sredi u Age of Decadence. Možda igra namerno čini prvi borbeni susret praktično neprelaznim. Demon's Souls je imao ovaj trik ali Demon's Souls je MNOGO pametna igra koja je igraču vrlo jasno (a bez mnogo priče) stavila do znanja da se nalazi baš tamo gde zaslužuje da bude i nije ga obeshrabrivala u nastojanjima da ide dalje. Hoću da kažem, Demon's Souls (i njeni naslednici) nikada nije ostavljala utisak da si udario u zid i da nemaš kud dalje, čak ni kada te je suočavala sa orijaškim bosovima koji su delovali neprelazno. Uvek je bilo načina da se ode nekud drugde, da se isproba drugi build, da se pokuša sa magijama itd. Brine me malo ovakva reakcija na Age of Decadence jer mi sugeriše da će i za mene ovo biti mračno, frustrirajuće iskustvo vertikalne krive učenja...

neomedjeni

Iskreno, druže, zapanjen sam da imaš pomenute probleme s Underrailom, jer ti si svakako znatno pametnija osoba od mene, koji sam se vrlo brzo snašao. Verujem da se problem možda krije u činjenici da je tvoja pažnja podeljena između velikog broja igara, a ja sam Underrailu pružio svoju punu koncentarciju na svakom koraku kroz igru.

Taj detalj s mapom  je na mene ostavio znatno drugačiji utisak, takođe. Bio sam oduševljen činjenicom da ako ne gledam gde sam, odakle sam došao i gde idem, mogu lako da se izgubim. Kao što bi i trebalo da bude za čoveka koji hoda kroz novi i negostoljubivi svet. Zbog toga mi je igra bila znatno bolja.

Igrao sam demo AoD-a, gde sam se u character creationu uverio da igra objašnjava svaku statističku stavku do detalja. Takođe, upravo sam je startovao i nudi mi da pređem trening pre nego što kreiram svog junaka i otpočnem igru. Takođe br. 2, pre svega ovoga, igra upozorava igrača da lik kog će kreirati neće biti moćni heroj i da mora DOBRO da pazi i bira koje bitke želi da bije.

Idiot koji i pored toga ne ume da okonča uspešno svoj prvi fajt nije iskusni igrač koji nije kriv zato što je igra previše teška ili štedljiva sa informacijama. On je jednostavno idiot.

Meho Krljic

xrofl xrofl xrofl  Ali idiota ima podosta, čini se. Pun je Steam forum igrača koji se žale i to dosta razložno na težinu. Mada je istina da ima i onih koji vele da im ide sa diplomatskim i trgovačkim veštinama. Igra reklo bi se ima potencijal da bude pređena na mnogo načina ali dok ne poigram neću znati koliko je taj potencijal, i pored svih tutorijala jasan igraču.

A Underrail i nedostajuća mapa - lepo je da je to tebi plus za igru. Meni nije imajući u vidu da su lokacije kojima za sada imam pristup prilično unremarkable i da je grafika svakako jedna od manje jakih strana igre. Pošto je jedan od prvih kvestova, jelte, da se nađe nekoliko prekidača u podzemlju koje svuda izgleda isto, veoma bih cenio da mogu da sa sigurnošću znam gde sam već nbio i kako je to povezano sa drugim stvarima. No, dobro, ja sam lenj čovek i činjenica je da su me razmazile igre koje ljubazno uslužuju igrača mapama i tutorijalima. Naravno, ponoviću, ovo je Early Access build igre i ne treba donositi neke konačne sudove o njoj.

neomedjeni

O tome je čovek iz Iron Towera pričao. igru možeš igrati kao talker i kao fighter. Talker sa inteligentno odabranim skilovima će je preći bez ijedne borbe!!! Fighteri su za one koji vole izazov.

Ja sam započeo prelaz kao asasin.  :lol:

neomedjeni

I upravo sam dobio svoju prvu borbu van tutoriala. Iz prvog pokušaja.

I nije bilo naročito teško.

Meho Krljic

:lol: Ali ti si natprirodno dobar u RPGovima. Ti se ne računaš.

Meho Krljic

A ima i ovakvih  :lol: :lol: :lol:

When did people start to love to admit they are imbeciles?
I mean, so many whines about the game is too hard. Of course it's hard, but you've got that thing called brain to overcome the challenge.
This game doesn't take superreflexes and ridiculous number of APM like shooters or MOBAs. You just need to think a little, make some testing, study some information, even ask some questions.
Of course, thinking isn't for everybody, but why come and openly admit, you aren't as smart as others? Is it a new social tendency, that people demand from others to respect their idiocy?

Sreća tu je odmah neko da ga postavi na svoje mesto  xrofl xrofl xrofl

I suppose you are clever, because you can read a wiki. That, or you are just clairvoyant.

Age of Decadence u ljudima pronalazi ono najvrednije  :lol:

neomedjeni

Fenomenalno.

Ne, drugovi, nadam se da ćete mi verovati, ovo zaista nije teško. Nakon četiri sata igranja, završio sam sa prvim gradom, sa deset ubijenih protivnika iza sebe i dva poena na račun slave koju sam stekao u borbi. Morao sam da otrujem nož samo u poslednjem okršaju jer je protivnik imao neprobojan oklop.

Sutra ću da se vratim da odigram od drugog sata ponovo AoD, jer pola kvestova nisam dovršio. Nisam očekivao da će treći kvest za Ubice biti i poslednji, nakon koga nemam izbora sem da napustim grad. Što znači da čak nisam bio ni optimalno levelovan kad sam ubio poslednjih 6 ljudi.  :lol:

Meho Krljic

Em si ih pobio, em si ih ponizio.

neomedjeni

Umro sam pet puta u seriji od tri okršaja. Verujem da su stražari sačuvali svoju čast neukaljanu.

Doduše, poslednja tri neuspeha direktno su uzrokovana mojim trvrdoglavim pokušajima da pobedim Centuriona bez korišćenja otrova, pošto nije problem izolovati ga tri na jedan. Ali taj prokleti oklop...

Kad rekoh tri na jedan, jedna ozbiljna pohvala igri. AI povremenih saboraca, koje nam igra u određenim borbama stavi na raspolaganje, je fenomenalan. Zadovoljstvo je gledati kako ljudi koriste specijalne napade i gledaju da drže odstojanje od mete kada koriste ranged weapon, ili da se što pre približe, kad se povade noževi. Veoma sam zadovoljan.

neomedjeni

Umirem!!!

There are no likeable characters in this game. There are no honest NPCs in this game. Side quests involve either being robbed, stabbed, or misled, and the main quest involve either murdering people because you were told to or manipulating others to murder each other because you can. Role playing as a decent human being will get you killed very fast. Why would anyone play a game that involve this much reading when you just don't care what happens to any of the in game characters? Blah Blah Blah, House X will benefit if you do this, House Y will benefit if you do that.... So what? They are just as bad as each other, and whatever the ending is, it is definitely a bad ending because none of the factions are ran by decent people.

This is a old school RPG, so if you want to complete the game you have to either save and reload frequently or read online guides. Compared to other RPGs like Pillars of Eternity and Mass Effect, which can be played blindly with very little reloading and no help from the internet, I feel Age of Decadence is simply inferior because the death and reloading is immersion breaking. It was a business driven game mechanic for the 1 coin for 3 lives arcade machines of the 1980s, but today it just looks out of place. I like permanent death no reload games like jagged alliance 2 1.13, x-com long war, and this war of mine. In those games death matter because you have to keep going and the person you spent hours interacting with is now lost forever. Whereas in this game death doesn't matter because you just reload. This is just bad game design.

There are other little annoyances, such as font size is too small on high resolution monitors, you are forced to start combat encounters in melee in tiny rooms even if you try to play as an archer, map areas need to be unlocked and you can't free roam, camera angle changes after every text interaction, too many stats are displayed on screen in combat when only chance to hit and damage range actually matter.

If you have the morality of a typical GTA protagonist and you enjoy tweaking complicated excel spreadsheets, and you don't mind dying and reloading all of the time. Then sure, pick up this game. For everyone else, there is simply a lot more games which are a lot better in storyline, gameplay and game design.

I sav taj nemoral!!! Ova igra je razvratna, nemojte je igrati!!!  :evil:

Meho Krljic

Dobro, ima nešto i u tome da ako snimaš i učitavaš svakih 45 sekundi, to nije najsrećnije dizajnirana igra. I onaj drugi je pomenuo da ako ne može prvi borbeni susret da pređe bez čizovanja, to nije dobro.

No, ja opet kažem, dokaz je u pudingu pa ne vredi da pričam napamet...

Meho Krljic

Da napravimo kratki predah pre nego što se vratimo divljenju drugu N. za natprirodnu obdarenost, te da najavimo da se zna da će igra Mario & Luigi: Paper Jam izaći u Europi 4. Decembra i da sam ja prigodno napaljen. Mario & Luigi RPGovi su UVEK superzabavni i prepuni maštovitih mehaničkih koncepata (recimo, jedna igra se događa u - Bowserovim crevima  :-? :-? :-? ) te izvrsnog (i izvrsno prevedenog) humora. Novi naslov je pritom i krosover sa Paper Mario univerzumom i igra, čini se, cedi užasnu količinu svežih ideja iz spajanja ova dva sveta. Poslednji Paper Mario (Sticker Star) nije bio savršena igra, imao je problematične "puzzle" elemente ali je bio ambiciozan ako ništa drugo. Ovo deluje kao maltene siguran pogodak i sa velikim ću ga zadovoljstvom poigrati. Trejler sa E3-ja da se podsetimo:

http://youtu.be/zI9Ic3tz2lc

Meho Krljic

Takođe, Fallout 4 ima novi trejler, danas podseti da ima još manje od mesec dana do izlaska. Trejler je lajv ekšn mada je toliko postprocesovan da skoro nije ni bitno:

http://youtu.be/0YnyQTSALCE

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2015, 11:13:00
Da napravimo kratki predah pre nego što se vratimo divljenju drugu N. za natprirodnu obdarenost,

Pre nego što nas drug Meho sve prevede žedne preko vode, želim samo da naglasim da sve vreme insistiram kako sam ja osoba prosečne inteligencije kojoj ide  dobro u ovoj igri iz jednostavnog razloga što igra nije uopšte toliko teška koliko masa dečurlije koja se osećaju uvređeno ako zaginu više od dvaput igrajući neku igru.

Ono što čini razliku i zbog čega sam bolji u ovome od njih (osim što nisam otišao na net da se žalim da učiteljica daje preteške domaće zadatke i što sam pravoverni propadnik PC Mastetr Race  :lol: ) je samo to što sam pročitao jebenih deset strana uputstava koje ti igra gura pod nos sve vreme pre nego što sam startovao AoD.

neomedjeni

Meho Krljic

Da, ti čak čitaš i knjige. Natprirodno, vaistinu!!!!!!!!

neomedjeni

xrofl xrofl

Nemoj više, počeće kolege da me gledaju sumničavo sumnjičavije nego obično.

Meho Krljic

Ti kolegama prepričavaš sve što mi pišemo na Sagiti?  :-? :-? :-? :-?

neomedjeni

Ne, aludiram na to šta može da im prođe kroz gavu kad me vide da se blesavo cerekam naizgled bez ikakvog razloga (upravo jer nemaju pojma šta mi pišemo na Sagiti).

Meho Krljic

Ma, to nije problem, sigurno misle da gledaš Cassidy Klein kako priča viceve.

neomedjeni

Pa, poverovali bi da gledam Kasidi Klejn, svakako.

Meho Krljic

Ima na tom JuTjub kanalu još porno glumica kako pričaju viceve. Kao stvoreno za kreiranje opuštene atmosfere u kancelariji (pod uslovom da su svi zaposleni u njoj muškarci*).

*Žene, naime ne gledaju pornografiju i ne razumeju koncept humora

neomedjeni

Jesu. Mi strogo pazimo na rodnu ravnopravnost, što za posledicu, na moju veliku žalost, ima da smo u četiri zida rodno istovetni.

I kako ja sad da ostvarim divlju emocionalnu vezu sa slatkom koleginicom sa četvrtog sprata, kad smo prostorno toliko udaljeni, a nisam u mogućnosti da humorom premostim tu razdaljinu jerbo je Mehova fusnota tačna?  :cry:

Meho Krljic

Šta ja znam... veze na radnom mestu su uvek rizične iz milion razloga i načelno ih treba izbegavati. Ali, ako si baš siguran da je ona žena tvog života i da sa njom želiš da sviješ toplo porodično gnezdo, evo kako se to dogodilo mojoj bivšoj šefici, inače Finkinji:

Ona i njen danas muž a tada samo kolega iz iste firme su se jedva poznavali, ali on je svakog dana pauzu za ručak provodio u njenoj kancelariji, jedući sendvič i čak ne pričajući sa njom. Možda je pričao sa koleginicama, možda i nije, Finci su to, za njih se smatra da su ćutljivi i da govore samo kad je apsolutno potrebno. U svakom slučaju, godinu dana svaku pauzu za ručak on dođe u njenu kancelariju, sedne, jede sendvič i kad završi ode. Posle godinu dana ona dobije unapređenje koje podrazumeva da će otići da radi u drugi grad a on je na to zaprosi. Ona pristane i posle su živeli dugo i srećno tridesetak godina i izrodili decu.

Mislim, može da se proba pa vidi. Godinu dana mi ne deluje kao predugačak probni period.

neomedjeni

Verovatno je bliže istini da je ona dvolična zmija mog života, ali srce razum ne sluša.

Tja, videćemo, već pokušavam preko hrane.  :evil:

Meho Krljic

Pa, dobro sad, niko nije lud da misli da idealizovana slika koju jedno o drugom imaju zaljubljeni može da preživi nekoliko decenija zajedničkog života. Zato je i važno dobro birati životnog saputnika i gledati dalje od proste privlačnosti, jelte.

A hrana je solidan vektor prodora u ženska srca, pogotovo ako je sam spremaš  :-| :-| :-| :-| :-| Prava žena zna da muškarac koji ne ume sam da napravi gibanicu verovatno ne ume ni da igra Age of Decadence na iole zadovoljavajućem nivou.

Meho Krljic

Nemam pojma da li će igra Prey for the Gods biti dobra ili, već, da li će ikad biti završena (trenutno je nezavisni studio NoMatter razvija za windows i mac), ali da ima lep trejler, ima. Ako ste uvek želeli da imate nešto slično Shadow of the Colossus na pisiju, ovo je ta igra:

http://youtu.be/hzDl2THyF4w