• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

HOKUS LOKVUD, Nenad Pavlović (2013)

Started by Nash Knight, 25-09-2014, 15:37:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nash Knight

Zapravo ja nisam čuo da u Srbiji postoji išta slično Hokusu. Kosingas je slovenska mitologija, a Čuvari severa SF. Na zapadu ima gomila romana sličnog stila https://www.goodreads.com/list/show/4218.Best_Fantasy_Mystery_Detective_ , kod nas ako i ima nečeg na ovu foru to spada u underground.

Stipan

Kompletna srpska fantastika, sem par časnih izuzetaka, spada u underground, ako ćemo iskreno...

Meho Krljic

Quote from: Stipan on 26-09-2014, 17:32:21
Pa sad, "Hokus Lokvud" sa svačim može da se uporedi, samo ne sa "Pesmama leda i vatre". Ne navodi ljude na pogrešan trag Meho, ako boga znaš.

Meni je to skoro isto: i jedno i drugo je fentezi koji nikad neću čitati  :lol:

Nash Knight

Sajam knjiga samo što nije! Nažalost, izdavač "Mali Nemo" neće prisustvovati ove godine, ali knjižara "Delfi" hoće svakako, tako da ako želite da nabavite svoju kopiju Hokusa Lokvuda, možete je potražiti na njihovom štandu! http://www.delfi.rs/knjige/39633_hokus_lokvud_knjiga_delfi_knjizare.html

Nash Knight

aenimax

čestitke - ali toga nema u ovom delu Balkana, ne?
Don't wake me for the end of the world unless it has very good special effects

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nash Knight

Quote from: aenimax on 03-11-2014, 22:27:02
čestitke - ali toga nema u ovom delu Balkana, ne?

Nažalost ne, koliko ja znam. Marsonic doduše može da se poruči poštom.

aenimax

Pročitao sam ovo romanče, pa evo par reči.
Kao prvo - ovo je prvenac i mislilm da mu treba tako i suditi

Izdavač, iako ga je nagradio, ipak nije baš uložio trud da učini autoru punu izdavačku uslugu - istina je da nema bilo kakvih jezičkih i stilskih korekcija u tekstu, ali pošto je izdavač sebe potpisao kao lektora, sve drvlje i kamenje na njih. Urednik je takođe mogao da uradi svoj posao, a ne samo da se potpiše, ali ne znam šta sve čuči iza toga (dobar lektor traži para, kao i ilustator, pa prelom, distribucija... ne moš to svaki mladi autor da isfinansira, a ovo je verovatno bila prilika da se sve to bajpasuje). No, ipak su omogućili jednom mladom autoru da ugleda svetlost dana i u ovom formatu - ume to da bude podsticaj za buduće napore.

Stil pripovedanja je pomalo neujednačen, ali to valjda traži vežbu - eto, detektivska podloga čak ponekad doda i koji noir momenat - moram da priznam, bilo bi zanimljivo ovu priču čitati u noir stilu :) hm, to bi bilo nešto novo.

Meni je s privih par strana uhvatio pažnju - simpatičan antiheroj, detektiv pijanica gnom indiferentan prema svetu a kad nije onda je ozlojeđen - ili džentlmen-bitanga, kako ga autor na jednom mestu naziva (što je sjajna definicija ovog simpatičnog lika) koji upada u brojne zgode i nezgode.
Zanimljivo je potpuno odsustvo emocija prema stradalima - death count je zavidan - što mi je stvorilo utisak da je priča komičan odraz drame osvete.E sad, pošto je autor anglista, možda ima toga, a možda mi se samo čini. Ima i pikarskih momenata, mitske avanture... ali upadljivo je da Hokus dominira pričom (larger than life hero) toliko da su svi ostali skoro pa nebitni. Ali baš zbog toga Hokus Lokvud je simpatičan - čovek, tačnije gnom, s puno mana koje nosi kao imidž.
Reklo bi se da je Pračet bio autoru lektira bar u nekom životnom dobu - čarobnjačka biblioteka, smotani čarobnjački šegrt bibliotekar, sistem zaštite od požara... uopšte svet izgrađen na spoju paradoksalnog i komičnog, veselog i surovog istovremeno, već u startu daje do znanja da ne treba očekivati žanrovske konvencije. Niti pretenduje da ide visoko. Zato mi je i simplatičan.

E, sad - priča po osobenostima i narativnom postupku više ima odlike pripovetke ili novele, pre nego romana. Radnja je pomalo u neskladu s dužinom. Bilo bi efikasnije da se izbaci nekoliko doživljaja tokom avanture, ili, ako je već dužine romana, nedostaje podzaplet ili još jedna narativna linija koja bi bacila više svetla na neki od sporednih likova. Misteriozni Zvezda je favorit tu, ali i neiskorišćen potencijal. Priča će biti pitka mlađoj generaciji, odraslom uz vizualne medije (autor ima prilično vizualan stil - sve je slikovito a lako zamislivo), kao i ljubiteljima RPG-a - pri čemu zapleti, obrti i događaji gotovo da na autora stavljaju etiketu gejm mastera, koji je pristrasan prema Hokusu (i ja bih bio). 

Prijatna razbibriga, uprkos navedenim nedostacima - simpatično, pitko i zabavno štivo. Videćemo šta će dalje da bude s Hokusom. Što da ne, možda ga jednog dana reizda u izbrušenom izdanju. MOžda napiše još neki romančić o njemu. U međuvremenu, sve ga je više u zbirkama priča i na regionalnom nivou i primetan je napredak (mislim na autora :).

aenimax

nestade mi kraj teksta negde u kiberprostoru -
korekcija - editovano - ipak se pojavio - iz nepozantog razloga se slova smanjila.