• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

HAARP i druge priče o teorijama zavere, Paladin, 2014

Started by Stipan, 08-10-2014, 07:29:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

moj fond pohvala za ovaj mesec je iscrpljen: sad kreću pljuvačina, vređanje, prostakluci...

a bobanova knjižica mi je sledeća na redu za čitanje.
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Gotov je! Svi veruju u tvoju iskrenost i poštenje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 11-11-2014, 01:24:49
Gotov je! Svi veruju u tvoju iskrenost i poštenje.

zato si tu ti da me denunciraš.
u tvoju iskrenost i poštenje svi odavno veruju.

ali imaš za to poseban topik, pa nastavi tamo - http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,7928

nemoj i ovaj siroti topik da troluješ kao sve ostale ovih dana.
jbt, postao si D. umesto D. - samo dosadniji.
:(

scallop

Pogledao sam to remek delo Milosheve mudrosti. Za pet godina izmenilo se sledeće:

- Uveren sam da sam doprineo da se bitno smanji broj komentara u kojima je "smaranje" ključna kritička mudrost. Posle pet godina skoro da niko i ne čita. Što bi se smarali da bi izjavili da ih je čitanje smaralo.

- Vilja je pre godinu dana, u Negotinu, lično kupila od mene jednu moju knjigu. Pitam se gde joj stoji na kamari.

Što se tiče trolovanja, prestani da troluješ i topik će biti smiren.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Kimura

Ćao, Stipane!
Već sam mislila da više nećeš prc... pisnuti! :)

saturnica

hm, hm... a kako li je dami u ovom brojčano nadmoćnom muškom društvu?  :)
a ovaj desno od dame, kao da je Oscar Wilde...
a lijevo, kao da je Prc Milojko...

Stipan

Desno od dame je Gocić. A za onog levo si pogodila.

Kimura

Quote from: saturnica on 11-11-2014, 19:51:09
hm, hm... a kako li je dami u ovom brojčano nadmoćnom muškom društvu?  :)

Najlepše  xrofl

saturnica

saturnica

Quote from: Prc Milojko on 11-11-2014, 20:41:08
Desno od dame je Gocić. A za onog levo si pogodila.
Gociću komplimetni, obožavam Wildea...:)

Ghoul

čak i skalopovo trolovanje je bilo bolje od ovih beslovesnosti... :(

pokojni Steva

G-le, Prcojko u svojim brendnju šalvarama...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Kimura

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Mica Milovanovic

I sad, scallope, da li ti je žao što smo te zamajavali?  :)
Mica

scallop

Opet izvodiš besne gliste? Će odem sutra na pijac i ima da kupim konjske kobasice. Sliku kako ih jedem ima da stavim u topik sa tvojim raritetima sa pijace.

taurus-jor

Pretnje konjskim kobasicama?!
Svašta sam ja propustio...
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Stipan

Boban

Svako delo ima tri osnovna kriterijuma: originalnost, sadržaj i izvedba... ako bilo koja od ovih stavki izostane, nema govora o vrednom delu.
Ono što ja ne razumem u procenama priča i za ovu i svaku drugu knjigu... 99% se ljudi se bavi sadržajem, poneko pomene originalnost, a izvedba kao da je nebitna. Ili još gore, kada se za delo koje pati od očigledne elementarne slabopismenosti autora izjavi da je odlično napisano. Ja stvarno počinjem da zamišljam kako ili ja ili drugi imamo ozbiljnih problema u percepciji stvarnosti.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Tebe su izgleda prosvetljavali na putovanju u EU.

saturnica

Quote from: Джон Рейнольдс on 11-11-2014, 23:01:12
Quote from: saturnica on 11-11-2014, 22:09:25
Gociću komplimenti...)

Немој, молим те.
Džone?  :shock:  Što fali Gociću? Sada na ovoj drugoj slici, s rukama u džepovima, još bolje izgleda...:)

Stipan

Pa dobro Saturnice, i Loni je na fotki! Kako njega nisi zapazila?

saturnica

A koji je Loni? :-?
čekaj idem pogađati, ovaj lik u bijeloj majici. ćelav i miroljubiv...:)

Stipan

Ma jok. Onaj u crnoj majici što je zagrlio Kimuru i mene. Ozloglašeni trio.

saturnica

Ma da, Prc Milojko, ne kukaj, kažu da se za dobrim konjima prašina diže... :evil:

Stipan

Quote from: Boban on 12-11-2014, 09:48:23
Svako delo ima tri osnovna kriterijuma: originalnost, sadržaj i izvedba... ako bilo koja od ovih stavki izostane, nema govora o vrednom delu.
Ono što ja ne razumem u procenama priča i za ovu i svaku drugu knjigu... 99% se ljudi se bavi sadržajem, poneko pomene originalnost, a izvedba kao da je nebitna. Ili još gore, kada se za delo koje pati od očigledne elementarne slabopismenosti autora izjavi da je odlično napisano. Ja stvarno počinjem da zamišljam kako ili ja ili drugi imamo ozbiljnih problema u percepciji stvarnosti.

M.M

Quote from: kimura on 11-11-2014, 17:53:56
Ćao, Stipane!
Već sam mislila da više nećeš prc... pisnuti! :)

Zapravo, treba biti muško pa stati iza svojih reči. I postupaka...
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Baš ste mi zgodni. Prc, ovo šta kvotuješ, Boban misli na tezu: "Novum, ovum et - pile". U njegovim godinama ja sam startovao tu priču, pa brinem da ima da najebe kao ja.

Loni

Quote from: Prc Milojko on 12-11-2014, 12:48:32
Quote from: Boban on 12-11-2014, 09:48:23

Hm?
Šta li bi mogao da znači ovi Stipanovo spajanje ove Bobanove definicije o tri bitnosti
sa selfi fotkom nas trojice?
Možda ja bog originalnosti? Stipan sadržaja, a Boban izvedbe? A ha ha ha ha.

Anomander Rejk

Pročitao sam jednu priču iz HAARP-a, a to je ,,Meso'' Pavla Teofilovića.
Svidele su mi se te reference na Palminu Jagodinu i njegove živuljke, a ime Verko me dodatno asociralo na još jednog našeg političara, mada to možda autoru nije bila namera, ali mi je tako taj ,,safari'' bio još komičniji.
Kraj je efektan. Uopšte cela priča je duhovita, vrcava, nepretenciozna, bez zapinjanja, autorov smisao za humor u ovoj priči baš dolazi do izražaja.
Rečenica na samom početku koja me oduševila ,,Stanija. Za prijatelje Soraja.'' :)
Dobra priča.

Dok sam prelistavao ostale(Meso sam pročitao s nogu, u novosadskom Solarisu, pošto je kratka priča, nisam još kupio knjigu)setio sam se da sam već čitao Mijazmu i Reljinu priču, ili barem neke njihove ranije verzije, u svakom slučaju kad mi knjiga dopadne šaka pročitaću ih ponovo.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Kimura

Pretpostavljam da ime Verko nije tek slučajnost, mada mene ne asocira na političara.
''Meso'' je vrcava priča, više satira nego SF.

Ghoul

Quote from: kimura on 22-11-2014, 13:25:00
''Meso'' je vrcava priča, više satira nego SF.

tako je.
boban bi mogao mnogo toga da nauči od lonija.

Kimura

Nema tu poređenja, još manje učenja. Loni je Loni.
Bolje reci kakvu funkciju u tvojoj priči ima glomazni saputnik u Niš-Ekspresu? Posvetio si mu celu stranicu. Da li je on tu samo da bi te naveo da listaš novine (problem koji si mogao rešiti u jednoj rečenici) ili njegova pojava ima neko dublje, meni nedostupno značenje?
I da li je ''ispravno'', sa stanovišta tehnike, praviti poduži uvod za ne znam kakve događaje, a onda priču prosto ispričati, prepričati i objasniti u kroz razgovor tri lika?

Boban

kimura,  ghoul je loš pisac u pokušaju, bez talenta i nade u veći napredak. Njegov uradak u Harpu čak ni ja nisam uspeo da pročitam. Toliko je sve to dosadno da ne pomaže ni kada si lik u knjizi; jednostavno ne vuče na čitanje, zapinje, zastajkuje, luta... tuga, jad i beznađe, žalosnih 40 strana ničega.

Ghoul

bobane, kad si doživeo da te LONI tuče na tvom (?) sopstvenom (?) terenu, onda je to znak da ti je vreme za penziju, i da treba prostor da ustupiš mlađim, talentovanijim od sebe.

kimura: mora da se šališ s tim pitanjem?
svako ko je iole pažljivo čitao lavkrafta - hell, čak i nepažljivo! - prepoznao bi da se radi o ranom nagoveštaju kasnijih otkrovenja, o hintu koji u tom trenutku ima samo satiričku notu, ali kasnije, u retrospektu, poprima i šire značenje...

ukratko, postoje najmanje četiri nivoa zbog kojih je ta epizoda važna:
1. autopoetička referenca ('uloga niš-expresa u delima d. ognjanovića')
2. satira na srbiju uopšte, niš/jug konkretnije, autobuse (i ono što oni simbolizuju) najkonkretnije
3. rani nagoveštaj kasnijih otkrovenja (standardni, čak nezaobilazni element građenja horor pripovesti)
4. konotativna dimenzija (veza sa značenjima koja se kasnije razotkriju IZA toga o čemu on tu čita u novinama...)

Boban

xex, gule, pa sve čime se hvališ u svom delu, zameraš mom, s jednom osetnom razlikom, ja sam malo bolji zanatlija od tebe.
A Loni je čovek dramaturg, vispren, maštovit... sve ono što ti nemaš ni u tragovima.

Kimura

Smrad ribe kao nagoveštaj otkrovenja?   xrofl
Može i to, al' u nekoj drugoj priči.
(Jedna od meni omiljenih fora u ''Majstoru i Margariti'' je ona sa više stepeni svežine ribe u restoranu.)

Bez šale, Ghoule, kad čitam - ja čitam tekst pred sobom, ne uradak tog i tog.
Možda bi i za tebe kao pisca bilo zdravije da ne razmišljaš o sebi u trećem licu. Zapravo, najbolje je kad na sebe i ne mislš, nego svu pažnju posvetiš čitaocu koji ne mora baš ništa da zna o d. ognjanoviću.

Ghoul

Quote from: kimura on 22-11-2014, 18:28:52
Bez šale, Ghoule, kad čitam - ja čitam tekst pred sobom, ne uradak tog i tog.

divno!
ali za ovu konkretnu priču - nedovoljno.
ako ti je promakla njena autoreferencijalna dimenzija, onda stvarno ne znam šta si čitala: verovatno si je pomešala s nečim iz 19. veka, ali ovo je (post-post)moderna proza, i očigledno nije za tebe, te stoga... nema veze! nije ni pisana da bude baš za svakoga.

Boban

Джон Рейнольдс

Quote from: kimura on 22-11-2014, 18:28:52
Smrad ribe kao nagoveštaj otkrovenja?   xrofl
Može i to, al' u nekoj drugoj priči.

Не, него баш у овој, одмах сам препознао референцу. Тај лик се потпуно уклапа, само треба мало читати Лавкрафта и све је јасно. Океј, јасно је и да они који Лавкрафта нису читали неће риболиком придавати већи значај, њима ни имена на крају такође неће значити ништа, али је ако ништа бар отприлике јасно шта се догађа.

Добра прича, иначе. Дијалози се додуше ту и тамо претварају у тираде, а било би добро да су више исполирани они који се односе на неке стварне ликове. Чини ми се да се Гул трудио да не зазвучи увредљиво и онда просто ти делови некако шкрипе; кад би имао уредника који би, као и у "Заводнику", пеглао неке детаље, замерки не бих имао. Испрва ми је сметао спрдачки тон који се провлачи кроз причу, међутим ако би се то избацило, добило би се чисто ејповање Лавкрафтових прича, тако да кад се утисак слегао - све океј.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Kimura

Izvini Džone, ali niko ne reče da je kraj Ghoulove priče nejasan.
Ja sam napisala da se do tog kraja nije došlo na najsrećniji način.
Sa Lavkraftom se, istina, nisam družila od srednjoškolskih dana, a ni tad nisam bila u njega baš zaljubljena. Dopuštam da mi je neko skriveno značenje promaklo (to nije ime s kraja, za toliko pamtim), ali smatram da skrivena značenja ne treba da škode ''otkrivenom'' delu priče.

Ghoul je sam pomenuo satiru: Srbija, Niš, autobusi, što južnije to tužnije.
E, vidi sad: za mene je ''drugi stepen svežine ribe'' u restoranima u Moskvi prava, svima jasna satira. Golemi čovek iz Niš-Ekspresa koji smrdi na ribu - nije.To jest, mogao bi da bude, ali ne na ovaj način.
Ako je Ghoul imao nameru o kojoj ti govoriš, priča mu je još manje uspela nego što se meni u prvi mah učinilo.

Ghoul

Quote from: Джон Рейнольдс on 25-11-2014, 11:19:48
Чини ми се да се Гул трудио да не зазвучи увредљиво и онда просто ти делови некако шкрипе

kao što ja uvek ponekad kažem: ako od nečeg stradam, biće to od moje preterane dobrote i suzdržavanja...

a to što je ova kikimura zapela da ja budem ili bulgakov ili NIŠta - jebote, kad se žena navrzne na nešto, kad zapne s jednom jedinom stvari koju zna, kad napravi JEDAN kalup i oće svaki kolač i svako testo da udene baš u taj jedan kalup jer nije svesna bilo kojeg drugog - to je baš smehotresno.

Kimura

E, ne moraš da budeš Bulgakov kad već nećeš!

Budi Ghoul i daj obrazloženje onim ocenama sa prethodne strane. Čini mi se da si neke potcenio.

Джон Рейнольдс

Quote from: kimura on 25-11-2014, 12:12:14

Нисам ни ја рекао да је нејасан, већ да непознаваоцима Ктулу мита имена неће значити ништа; риболика створења се код Лавкрафта појављују и сапутник је референца на то и касније се открива чега је можда део. Мени то функционише, с тим да ако бисмо терали мак на конац, неко ко уопште није упознат с ХПЛ-ом сапутника може одбацити само као успутну вињету, што заправо и јесте, схватио читалац референцу или не.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: kimura on 25-11-2014, 12:33:36
E, ne moraš da budeš Bulgakov kad već nećeš!

možda i oću, ali u nekoj drugoj priči.
ova o kojoj govoriš ima svoje sopstveno referentno polje, svoj horizont očekivanja najavljen još u naslovu i sve nadalje pažljivo i dosledno građen, pa prema tome - dabogme.

Quote from: kimura on 25-11-2014, 12:33:36Budi Ghoul i daj obrazloženje onim ocenama sa prethodne strane. Čini mi se da si neke potcenio.

biće, ovih dana. počeo sam već da pišem osvrt ali - cigla je cigla.
možda će - za razliku od varvarinovog klanja, svojevremeno - morati da ide u nastavcima!

Kimura

Quote from: Джон Рейнольдс on 25-11-2014, 12:42:47
Quote from: kimura on 25-11-2014, 12:12:14

Нисам ни ја рекао да је нејасан, већ да непознаваоцима Ктулу мита имена неће значити ништа; риболика створења се код Лавкрафта појављују и сапутник је референца на то и касније се открива чега је можда део. Мени то функционише, с тим да ако бисмо терали мак на конац, неко ко уопште није упознат с ХПЛ-ом сапутника може одбацити само као успутну вињету, што заправо и јесте, схватио читалац референцу или не.

Ako ćemo tako, onda je premalo onoga za šta sam rekla da je višak.

Kimura

Mada, zamisli: Ghoul i Boban, ujedinjeni u Lavkraftu, razoriše svet ljudi!
Interesantno i privlačno za određeni krug ljudi, ali šta ćemo sa onima koji ovu dvojicu junaka ne poznaju ili ih, eventualno, poznaju samo preko njihovih knjiga?