• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mladen Horvat

Started by Mica Milovanovic, 14-10-2014, 19:55:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

U Hrvaskoj enciklopediji:

Horvat, Mladen, hrvatski književnik (Zagreb, 22. IV. 1903 – Beograd, 28. VII. 1938). Studij prava završio u Zagrebu 1927. te bio odvjetnik u Zagrebu i Beogradu. Uređivao književni časopis Pantheon (1929). Pisao književne i kazališne kritike, članke o pravu, filmu i kulturnim događajima, pjesme i novele. Mladenačka lirika skupljena mu je u zbirkama Noći (1922), Proljet (1922) i Odar Sunca (1923). Njegove romane Žrtva svoje krvi (1925), Muri Massanga (1927), Suncobran moje žene (1933) i Jedna je žena prošla (1935) obilježavaju mondena tematika, bizarne fabule i brz tempo. Uspjelije mu je djelo Strah (1925), zbirka fantastičnih novela s egzotičnim i mističnim motivima.

U Bibliografiji hrvatskog SF-a Krsto Mažuranić je naveo sledeća dela:

MLADEN HORVAT: ZELENE OČI
Izašlo u knjizi Mladen Horvat: Strah. Zagreb /1925./. Vlastito izdanje. Naslovni list crtao prof. M. Uzorinac. Pag. 4-69 /70/ str. Tisak "Tipografija" d.d. Zagreb. 8°.M. Uzorinac je Mirko Uzorinac.

MLADEN HORVAT: MURI MASSANGA, Roman čovjeka koji je osvojio svijet.Zagreb /192?./. Naklada Knjižare St. Kugli. Naslovni list i ilustracije od akademskog slikara g. O.A. Pag. 3-156 /158/ str. i 2 lista sa slikama. Omot. 8°.O.A su inicijali slikara Otokara Antoninija.U tekstu Zvonimira Furtingera "Počeci naučne fantastike", objavljenom u Andromedi 2, almanahu naučne fantastike, Beograd 1977. na stranici 377. krivo je napisan naslov - "Muri Masanga". I Zoran Živković u članku "Jugoslavija" u časopisu "Sirius" br.159/160, Zagreb 1989, na stranici 119 pogrešno piše naslov ove knjige - "Muri Masanga".

Muri Massanga je preveden na nemački i objavljen kao: Mladen Horvat Der Neger Muri (1929) (D) (SF) Deutsche Erstausgabe Muri massanga (HR) Uebersetzer: Eugen Scharin Gloeckner, 16:  1. Aufl. (TB) 255 S.

Jako je teško doći do njegovih knjiga, ali ništa nije nemoguće...Naslovnu stranicu Muri Massange je radio sjajni Otokar Antonini, koji vam je poznat jer sam pre par godina skenirao njegove fantastične ilustracije ja časopis Svijet...
Roman je definitivno SF. Dešava se dvadesetak godina u budućnosti, a naslovni junak je prakticirajući istočnjačke tehnike spoznao način da zagospodari svetom...
Mica

Ghoul

ima li horor priča u tom STRAHU i jesu li čemu?
https://ljudska_splacina.com/

Mica Milovanovic

Da. Sve su to, manje-više priče koje bi se mogle podvesti pod horor. Uglavnom sa malo ili nimalo fantastike, ali definitivno sa elementima horora.

Evo ti pa sam oceni kvalitet teksta (i stepen hororičnosti)... ovo je blizu kraja jedne od priča:

Crveni su se zastori zaljuljali, svjetlo je sinulo, crna se guillotina ispružila u vis, crna i sablasna. Alma je klonula na pod. Rukama se pridiže i nasloni glavu na drveni rub stroja, i zagleda se u košaru s mrtvim glavama. Fjodor je stao na desno od nje. Najednoć se trže, podiže ruku, dohvati tanki konopac, te ga naglo ispusti uz jezovit poklik. Oštrica zviznu, nešto zablješti, oštro i jasno, reski fićuk i košara s pilovinom primi treću glavu. Krv, rumena, vruća, luda, krv crvena, topla - živa krv, štrcnu u gustom mlazu preko crnog drva, prelije se na pod, poteče od guillotine, ispod stolica, stoliće - sve do teških zastora. Krvavo se truplo svali na mekani sag u zadnjem grču.

Mica

Ghoul

svakako je moguć uticaj contes cruels pa možda i grand guignola i/ili ewersa na ovo.

ako ikada ovo skeniraš, ili nabaviš duplo, ili tako nešto, seti me se. ;)
https://ljudska_splacina.com/

Mica Milovanovic

Centralnoevropska prica...
Mica