• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Krstaški rat XXI veka

Started by scallop, 31-10-2014, 12:48:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

A kako se to što oni rade razlikuje od onoga što je radio Žikica Jovanović Španac?

Nightflier

Krstaški rat podrazumeva hrišćane koji iz ideoloških razloga napadaju nehrišćane. Bojim se da se ratovi odavno ne vode iz ideoloških razloga - pa čak ni taj kvazidžihad u Iraku.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Meho Krljic

Ali je zanimljiv ovaj Ćirjakovićev tekst od pre par nedelja:

Знакови поред фундаменталистичког пута

QuoteЗашто је исламистима и у борби и у медијима најважнија окрутност: екранизовано дивљаштво има практичну сврху, суровост треба да исцрпи и престрави непријатеља, да га натера да хиљаду пута размисли пре него што нападне Исламску државу

Све делује кристално јасно. Барак Обама тврди да фундаменталистичка Исламска држава ,,нема никакву визију изузев клања свих који јој стоје на путу". Дејвид Камерон говори о ,,варварима" и ,,чистом злу". Консензус је толико снажан да одступање од догме о нељудима и безумницима захтева ограду – разумети није исто што и оправдати.
У позадини мучних слика су кохерентна, револуционарна идеологија и промишљена, иако нескривено крволочна стратегија чији аутори обећавају бољи свет. Изнете су у две танушне књиге.
,,Знакове поред пута", заводљив идеолошки манифест, написао је у затвору Сајид Кутб, египатски песник и теоретичар.
,,Исламистички Маркс" је обешен 1966. године и не чуди да је стратег покушао да остане анониман. Књига ,,Менаџмент дивљаштва" објављена је 2004. године и потписана псеудонимом Абу Бакр Наџи. (Превод на енглески носи наслов The Management of Savagery и доступан је захваљујући Институту за стратешке студије Универзитета Харвард.)
Кутб тврди да свет одавно следи погрешне путоказе. Демократију описује као јалову. Капитализам презире. Социјализам поштује, али истиче да не може да обезбеди ,,праву друштвену правду" и да је зато опасан. Најопаснијим сматра национализам – који и данас надахњује главне ривале фундаменталиста – и назива га ,,истинским непријатељем човечанства".
Централна Кутбова теза је да живимо у добу неукости и незнања. Последње речи које је написао пред погубљење су стихови песме у којима данашње муслимане – тачније, слуђене и збуњене људе који мисле да су муслимани – изједначава са ,,стадом оваца", које се, као у шестом веку, клањају лажним идолима.
Свима који тврде да брутални исламисти желе да врате муслимане у далеку прошлост, у Мухамедов седми век, Кутб је одавно одговорио – цео свет је данас, у нематеријалном, моралном и људском смислу, у игнорантском шестом веку.
Његов опус је натопљен модерним западним идејама. Схватање важности авангарде преузео је од Лењина. Често говори о ,,цивилизујућој снази" ислама и стално истиче да, док год се покорава људима и идолима, човек неће бити слободан.
Само ,,божји суверенитет" на Земљи може да обезбеди слободу од тираније и џихад је за Кутба ,,универзална декларација о слободи човека од робовања другим људима".
Себастијан Горка, стручњак Пентагона за идеолошки рат, истиче да је непријатељ, надахнут Кутбом и делима мислилаца који су му претходили, ,,софистициран, стрпљив и смртоносан".
,,Данашњи сукоб је потенцијално опаснији од хладног рата", пише Горка и подсећа амерички естаблишмент да нови ,,непријатељ није неки секуларни, безбожни тоталитарни појединац, као Хитлер или Стаљин, већ тоталитарна идеологија која верује да је бог на њеној страни."
,,Исламска држава" покушава да је оживотвори уз помоћ ,,бриљантне, али дијаболичне" стратегије коју је формулисао Абу Бакр Наџи. Лоренс Рајт истиче у ,,Њујоркеру" да је она битно другачија од Бин Ладеновог одговора на револуционарно питање – Шта да се ради? Осама је волео да демонстрира моћ, док нови ,,калиф" у прашњавој Раки, следећи Наџијев рецепт, демонстрира бруталност.
,,Исламистички Лењин" полази од Кутбовог схватања да свет никада није живео у ,,мрачнијем периоду" и да су људи сведени на ,,статус звери". У таквим условима, пише Наџи, ,,као у устајалој води, ништа се не диже на површину устајалог друштва изузев трулежи".
Он решење види у изазивању крвавог грађанског рата у ,,регионима дивљаштва", који треба да послужи као средство мобилизације и радикализације резигнираних муслимана. Наџи јаловом сматра Бин Ладенову стратегију, засновану на спектакуларним акцијама и ослоњену на ,,сунитску легију странаца", покретне елитне јединице оличене у Ал Каиди.
По Наџију, само огроман страх може натерати масе да се определе и прикључе ,,људима истине". Ипак, он истиче да ,,менаџмент дивљачког хаоса" представља ,,најкритичнију фазу" светог рата која се данас води у Сирији, Ираку, Нигерији и Сомалији.
Добрим менаџментом, ,,кадрови" треба прво да обезбеде територију на којој ,,влада закон џунгле у својој примитивној форми", а затим да постигну да ,,добри људи, па чак и они паметнији међу злотворима, почну да жуде за неким ко ће преузети контролу" и обезбедити ред, правду и стабилност.
Нескривено, екранизовано дивљаштво има и неколико специфичних улога. Суровост треба да исцрпи и престрави непријатеља, обезбеди да се у њега ,,ушуња осећај безнађа".
,,Потребно је да их натерамо да хиљаду пута размисле пре него што нас нападну. Сви они који се још нису одважили да уђу у рат не могу разумети колико је окрутност важна, и у борби и у медијским биткама".
Дивљаштво треба да припреми омладину ,,која више не разуме природу рата" и допринесе стварању ,,борбеног друштва". ,,Џихад не може бити мек јер су састојци мекоће исти као и састојци пораза", пише Наџи. ,,Заједница која може да се одбрани је само она која се храбро суочава са ужасом."
Западне војске су постале армије мекушаца ,,које нису у стању да издрже дугачке битке и то компензују медијима". Да би се разбила илузија о америчкој моћи, Наџи нагласак ставља на економско и војно исцрпљивање уморне суперсиле, али и на имиџ и односе с јавношћу.
Неке од идеја је развио инспирисан књигом ,,Успон и пад великих сила" Пола Кенедија. Наџи охрабрује џихадисте да ,,превазиђу предрасуде" и почну да ,,усавршавају уметност менаџмента" и проучавају не само западне политичке науке већ и антропологију, како би боље разумели племенске лојалности које стоје на путу успостављања ,,божје владавине на земљи".
Чињеница да метафизички порив данас може бити толико моћан и очаравајући много више говори о неуспеху да се људске заједнице организују ослањањем на рационално разумевање политике него о исламу, који је, као и друге велике религије, трасирао мноштво путева.
Када пише да само божја мудрост ,,гарантује да ће људи јасно видети знакове поред пута", Кутб изражава и нешто што осећају људи широм света којима је највећи део онога што говори сасвим неприхватљив. Све је тако логично и рационално, само смо, разочарани, отуђени и самлевени, сви заједно негде залутали.
Кутб је око себе видео ,,борбе за робу и тржишта, не за идеје и убеђења" и инспирисао је младе људе да се подигну и одговоре на растуће неједнакости и безнађе. Као и Маркс, он поручује да се до промене може доћи само акцијом. Уосталом, и циљ Наџијевог мисионарског, ,,офанзивног џихада" је овоземаљски – успоставити универзално праведно душтво.
Марксова ,,секуларна религија" делују потрошено и Кутбови следбеници су једини који се данас боре. Њихова визија будућности је многима одвратна, калкулисана бруталност коју користе је ужасавајућа, али чини се да страх који је кумовао новом ,,Обамином рату" у Сирији и Ираку има везе и с једном другом претећом сликом – да уопште може да се појави визија за коју су чак и припадници генерација хипнотисаних видео-игрицама и Фејсбуком спремни да убијају и гину.
  Зоран Ћирјаковић   објављено: 19/10/2014

Nightflier

Čekaj malo. :) Tema su krstaški ratovi - a nisu se svi krstaški ratovi vodili protiv muslimana. Ima ih poprilično vođenih protiv hrišćana nekatoličke sorte.
First 666

Meho Krljic

Ja sam mnenja da je Skalop ovo mislio poluironično, kao, rat je na prostoru gde su vođeni najpoznatiji krstaški ratovi samo ih sad vode muslimani protiv muslimana, tako da ne treba da se bavimo semantikom.

scallop

Gotovo bih se složio sa Mehom, ali nije poluironično. Neću ni da objašnjavam Macu, jer Mac veruje da između španskih dobrovoljaca protiv pobune generala Franka i Gestapo asistencije i verskih fanatika koji srljau iz Evrope nema razlike. Da, Nightflier gura u semantiku, a ja tu ne mogu da pomognem. Što rekao M.L. King - I seeeee...! Svi motivi i povodi nestaju kad se u intervenciji izgubi kontrola, a bombardovanje iz vazduha pomaže jedino protiv civilizovanih nacija.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 31-10-2014, 13:17:12
bombardovanje iz vazduha pomaže jedino protiv civilizovanih nacija.

Ili makar protiv nacija koje se oslanjaju na infrastrukturu - zato bombardovanje nije preterano pomoglo u ratovima protiv gerilskih vojski (Avganistan, Vijetnam, gde se pribeglo defolijaciji i polivanju napalmom da bi se gerila isterala na čistine, pa i Jugoslavija/ Srbija gde se streljalo civilno stanovništvo da bi se slala poruka gerili da oladi). U slučaju ratovanja protiv Islamske države, bombardovanje, koliko ja laički shvatam zapravo ni ne smera da uništi živu silu ili mehanizaciju već pre svega njihove kapacitete da proizvode i transportuju naftu. I tu je postignut određen uspeh, ali stoji i ta da Turci ovde dosta svojim NATO saveznicima kvare račun jer ID preko Turske obavlja dosta te trgovine, kažu ljudi.

scallop

Meho, dobar je Ćirjakovićev tekst. A efikasnost brutalnosti možemo da zapazimo još u Davidovim obračunima sa drugačije mislećim državicama po Bliskom istoku.

Meho Krljic

Ali ono gde sve može da krahira je, kao i uvek, pitanje da li brutalnošću možeš da obezbediš dovoljno sigurnu lojalnost dovoljno velike populacije. Arapi i ostali na bliskom istoku mogu da budu i muslimani pa i fundamentalisti ali na kraju dana velika većina njih preferira potrošačke vrednosti u odnosu na mučeničko odricanje i žrtvovanje. Videćemo koliko tu radikalizam Islamske Države, sem panike, može da inspiriše odanost...

scallop

Potrošačke vrednosti su precenjene. Ranije ili kasnije dugoročni ciljevi pretegnu. Da nije tako danas religije i ideologije ne bi postojale. One služe za okupljanje masa i sledbenika. To što će ih vremenom izdati nije bitno. U literaturi pogledati kod Umberta Eka "Ime ruže".

Meho Krljic

Dobro, nisam ja neki prorok, naravno. Ali zanimljivo je znati da na nešto više od sedam milijardi živih Zemljana imamo isto ili više naloga mobilne telefonije. A mobilna telefonija, kao temeljito potrošački fenomen postoji manje od trideset godina. Ne treba potcenjivati potrošačstvo u sukobu sa verskim fundamentalizmom.

scallop

Šta je to u poređenju sa hurijama koje čekaju odane? Nažalost, mobilna telefonija je najapsurdniji proizvod potrošačkog društva. Gladni ne šalju SMS poruke, ali će te preklati za malo raja.

Irena Adler

Nisam sigurna da je ljubav prema mobilnim telefonima (i uopošte modernoj tehnologiji) nužno u sukobu sa verskim fundamentalizmom.

scallop

Draga moja Irena, imati je uvek u sukobu sa nemati. Izuće ti i patike na ulici ako im je potrebno. Svejedno je šta će ti obećati ako te regrutuju. Eno, nke naše su u džihadu zadovoljne i sa nutelom.

Irena Adler

Hoću reći, fundamentalisti (svih vera) jesu koncepcijski protiv modernih vrednosti (uključujući konzumerizam), ali su uglavnom vrlo raspoloženi da koriste svaku novu tehnologiju koja može da posluži promociji njihovih sopstvenih vrednosti.

A na temu siromašnih i sms poruka, prilično projekata u afričkim zemljama (recimo u oblasti zdravstvene zaštite) se zasniva na tome da uglavnom imaju mobilne telefone (i odgovarajući infrastrukturu za to), mada nemaju internet. Ni čistu vodu za piće. Ali primaju sms-ove (mada ih možda ne šalju).

U suštini, samo konstatujem da su stvari komplikovane.

Meho Krljic

Quote from: Irena Adler on 31-10-2014, 14:45:17
Nisam sigurna da je ljubav prema mobilnim telefonima (i uopošte modernoj tehnologiji) nužno u sukobu sa verskim fundamentalizmom.

Nije možda u načelu, ali uzmi u obzir da Islamska Država, po prijavama agencija, na (nekim) teritorijama gde je osvojila, jelte, vlast, uvodi u škole kurikulum koji "tehnološke" nauke (hemiju, fiziku, biologiju) eksplicitno utemeljuje u božijoj volji, a zabranjuje učenja koja se bave društvenim naukama, filozofijom i umetnošću pa je onda prilično jasno zašto bi ideja o jakoj kontroli komunikacione tehnologije u ovakvom društvu bila relativno bliska pameti, uklanjajući sve slatke potrošačke atribute koju hi-tech roba ima u drugim društvima. Ja naprosto znam da velika većina muslimana ne želi da živi u državi koja je mnogo restriktivnija od onoga što vide na internetu, televiziji ili čuju od prijatelja i mada ih ima mnogo koji podržavaju ID iz resantimana prema zapadu, a onda i mnogo onih koji to rade iz straha, na kraju ne verujem da se terorom može uspostaviti stabilan, funkcionalan sistem.

scallop

Quote from: Irena Adler on 31-10-2014, 14:59:09
Hoću reći, fundamentalisti (svih vera) jesu koncepcijski protiv modernih vrednosti (uključujući konzumerizam), ali su uglavnom vrlo raspoloženi da koriste svaku novu tehnologiju koja može da posluži promociji njihovih sopstvenih vrednosti.

Ovo je napisano i kod Ćirjakovića. Ni koncepcijski nisu protiv, samo tvrde da će oni to bolje.

[/size]
Quote from: Irena Adler on 31-10-2014, 14:59:09A na temu siromašnih i sms poruka, prilično projekata u afričkim zemljama (recimo u oblasti zdravstvene zaštite) se zasniva na tome da uglavnom imaju mobilne telefone (i odgovarajući infrastrukturu za to), mada nemaju internet. Ni čistu vodu za piće. Ali primaju sms-ove (mada ih možda ne šalju).

Mobilne telefone u Africi (i drugim zaostalim krajevima sveta) i dalje koristimo kao đinđuve. Da zablesavimo prostotu, umesto da im omogućimo tu čistu vodu i lekove protiv ebole (izgleda da postoje, ali ne znaju kako da ih naplate)

Stvari su komplikovane utoliko što se ne možemo dogovoriti ni oko motiva koji pokreću ovaj Krstaški rat. Kao da je to komplikovano. Odnosno, kao da će to biti komplikovano kad se skinu koprene koje nam navlače na oči.

Irena Adler

Meho, ako ćemo da se gađamo linkovima, ima i ovo. (tekst koji govori o tome da je ISIS izrazito moderan fenomen)  :)

Moja poenta je bila da mobilni telefoni nisu dobar primer za preovlađujući konzumerizam, jer možda ih mi (ja) koristimo da igramo babl šutere i slične gluposti, ali mogu da služe i za druge (bogougodne) stvari.

S druge strane, recimo Morozov kaže da autoritarni (totalitarni i uopšte nedemokratski) režimi nemaju potrebe da kontrolišu medij, dok god su u stanju da kontrolišu sadržaj. Doduše, to se uglavnom odnosi na režime koji su raspoloženi da zatrpaju narod zabavnim i po mogućstvu besplatnim sadržajem i odvrate ga od...bavljenja politikom? Što opet nešto govori o konzumerizmu, ali zapetljaću se i zaboraviću o čemu pričamo.

A čisto sumnjam da bilo ko (osim Musolinija) zapravo želi da živi u totalitarnoj državi i smatra da je teror na duže staze održiva opcija.

Meho Krljic

Pa, onda mi manje-više pričamo istu stvar. Ni ja ne verujem da ID može da terorom održava stabilan kalifat, kako sam već rekao gore, ergo, ako budu uspostavili stabila kalifat to neće biti vladavina straha a ako busu insistirali na njoj, to neće biti kalifat onako kako ga danas predstavljaju.

Meni je potpuno jasno da se ID ne gadi moderne tehnologije u pogledu dosezanja nekih svojih ciljeva - inače ne bi kačili na juTjub snimke obezgavljivanja novinara - ali mislim da je mobilna telefonija koja je danas izrazito potrošački fenomen (radi se o industriji usluga od kojih je većina nevezana za osnovnu uslugu koju tehnologija nominalno pruža) u formi u kojoj je to sada bila problematična za režim koji u školama ukida časove umetnosti ili filozofije. No, kako rekoh, ako ID opstane, gotovo je sigurno da će ublažiti svj stav po mnogim stvarima.

Irena Adler

Čini mi se da je suština nesporazuma u tome da ti fenomen mobilne telefonije posmatraš iz first world perspektive u kojoj je mobilni telefon (manje-više) = ajfon najnovije generacije ili u najmanju ruku neka druga varijanta smartphone-a i u tom slučaju priča o industriji usluga ima smisla. Ali podaci o broju  pretplatnika ne govore o tome da toliko ljudi poseduje spravu na kojoj može da igra babl šuter (ili kupuje kindl izdanja ili radi bilo šta drugo osim poziva i sms-ovanja). U tom smislu mi izgleda da nije dobar primer.

Meho Krljic

Razumem. I svakako da veliki broj telefona po siromašnijim delovima Afrike i Azije ne spadaju u smart kategoriju niti dolaze u paketu uz ogroman broj servisa. Ali mislim da to samo i isključivo znači da ih lokalni potrošači ne mogu još uvek sebi priuštiti i da će ih priuštiti čim budu mogli, makar i na uštrb stvari koje spadaju u osnovne potrebe. ajFoun je zvanično danas počeo da se prodaje u Srbiji a ja sam bukvalno okružen ljudima koji nose ajfoune već godinama.

Ali, neka i izađemo iz priče o telefonima. Imam ja još anegdotalnih mudrosti - recimo, svi Arapi koje sam ikada upoznao u životu znaju ko je Bred Pit, ali ja ne znam ni jednog arapskog glumca. Mislim da je procenat fundamentalista koji ideološki odbacuju Breda Pita i dalje veoma mali u odnosu na procenat ljudi (vernika ili ne) na tim teritorijama koji bi imali snošaj sa Bredom Pitom ili bi voleli da budu Bred Pit. Najveća komunistička država na svetu je doživela privredni i socijalni bum kada je usvojila veliki deo fiozofije potrošačkog društva i u nekoj perspektivi i ID ovo prepoznaje, siguran sam.

Irena Adler

@scallop
Ja ću vrlo da se složim da je kapitalizam izvor sveg zla, ako je to nekomplikovan odgovor. Međutim, tu postoje dva problema: ne vidim efikasniji način za akumulaciju bogatstva (na pojedinačnom, nacionalnom i globalnom nivou), koliko god raspodela tog bogatstva bila nepravedna, a ne vidim, uglavnom upravo zahvaljujući konzumerizmu, ni proleterijat koji bi mu stao na rep.

scallop

Kad bi malo zaorala po svojim knjigama inđijelama sigurno bi našla gomilu komparativnih potvrda da su oduvek tvorci nekog društvenog sistema skapavali od napora da ga predstave nezamenljivim. Isto toliko primera ima i na strani onih koji u to nisu verovali i potezali sve čime se moglo udariti da takve sisteme unište. Lagodno je u ovom trenutku videti proletarijat kao snagu nemoćnu da se suprotstavi društvenom uređenju u kojem živi, ali istorija pokazuje da i takvima zna da dopizdi (Ustajte, vi prezreni na svetu...) U ovom trenutku, jedino što ne želim da vidim je da tu potajnu snagu pazare religijski fundamentalisti. To je društveno dno i za to potonuće je svakako odgovorna sila koja je svoje podanike surovo potcenila i dovela na ivicu ropstva. Ako sam zbog nečega potegnuo ovaj topik, onda je to razlog.

Irena Adler

Pazi, ja ne znam za efikasniji način mlaćenja para, al' ja o ekonomiji generalno pojma nemam. Ali što se tiče proleterijata, nije problem u tome što je nemoćan, nego što ga nema. Ne postoji kao klasa za sebe, što bi rekao čika Marks. Prvo, Marksova priča da je proleter = svako ko ne poseduje sredstva za proizvodnju ne stoji, jer i CEOi (ili kakva god da je množina od toga) su po toj definiciji proleteri, a drugo, oni koji objektivno jesu sirotinja raja sebe ne doživljavaju kao takve. Jer su zauzeti konzumiranjem onog što im je dostupno i željom da konzumiraju ono što im nije dostupno.

Albedo 0

Quote from: Irena Adler on 31-10-2014, 15:20:44

S druge strane, recimo Morozov kaže da autoritarni (totalitarni i uopšte nedemokratski) režimi nemaju potrebe da kontrolišu medij, dok god su u stanju da kontrolišu sadržaj. Doduše, to se uglavnom odnosi na režime koji su raspoloženi da zatrpaju narod zabavnim i po mogućstvu besplatnim sadržajem i odvrate ga od...bavljenja politikom? Što opet nešto govori o konzumerizmu, ali zapetljaću se i zaboraviću o čemu pričamo.

Morozov je preslikao hakslijevsku tezu koja se odnosi na zapadna društva, kao da autoritarni režimi funkcionišu na isti način. Pa eto yu primjera, gdje su ljudi zatrpavani zabavnim sadržajima, a onda se to režimu obilo o glavu. Svako ko je htio farmerke 501, a nije htio da ide u Trst, srušio je komunizam. Bred Pit stvara revoluciju.

Dakle, ID mora da kontroliše medije, kako drugačiji svjetonazor preko zapadnjačke kulture ne bi ''emancipovao'' stanovništvo. Isto važi i za školske programe i ostalo...

scallop

Di si, Bato, ptico stara? Lepo si nam pokazao da ko kontroliše medije kontroliše i društvo. Ako je tako, daj nam objasni odakle onda tih 15000 džihadista iz "emancipovanih" država zapadne kulture.

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 31-10-2014, 17:23:56
Bred Pit stvara revoluciju.

Taj rad. Kao što je kapitalizam neprevaziđen u domenu akumulacije vrednosti (da ne kažem proizvodnje...) tako je konzumerizam oličen u industriji zabave (koja je u razvijenim kapitalističkim sistemima nadgradnja, logična reakcija na višak slobodnog vremena i raspoloživih sredstava) neprevaziđen u motivisanju stanovnika društava sa represivnim režimima da menjaju stvari. Ne zaboravimo da je kada je NATO krenuo na Srbiju 1999. godine, narod u Beogradu umesto da razlupa američku ambasadu prvo polupao Mekdonalds na Terazijama, ali da su devet godina kasnije, kada je Kosovo proglasilo samoproglašenu nezavisnost najupečatljivije slike bile zapaljene ambasade i popaljene patike iz izloga.

Quote from: scallop on 31-10-2014, 17:39:12
Di si, Bato, ptico stara? Lepo si nam pokazao da ko kontroliše medije kontroliše i društvo. Ako je tako, daj nam objasni odakle onda tih 15000 džihadista iz "emancipovanih" država zapadne kulture.

Utisak je da je dobar deo njih (ako pogledamo sandžačke primere, oni to potvrđuju) regrutovan baš putem medija, ali onih koje za sada ne kontrolišu javne službe već medija koje kontroliše privatni kapital (a koji teorijski nema ideološki naklon koji nije vezan za uvećanje kapitala) - Fejsbuk, JuTjub, Tviter.Dakle, zapadna ideologija o tome da su privatni mediji ujedno slobodni mediji logično daje rezultat u kome ti mediji imaju slobodu i da pričaju kako zapadna ideologija uništava potlačene na bliskom istoku pa ljudi skloni slobodarskim idejama (kako ih oni shvataju) hrle da pomognu.

scallop

Da nije "konzumerizam" malo bajat izraz? Marketing se danas bavi drugim pristupom. Ni ostali argumenti nisu ničemu.

Objasnite vi meni zašto iz EU u džihadu ima toliko dobrovoljaca. Zašto ih iz Velike Britanije ima bar 500?

Meho Krljic

Dobro, ja verovatno termin "konzumerizam" koristim previše laički. Fakat je da savremeni marketing nastoji da potrošača učini delom dskursa brenda, da onda i potrošač postane element marketinga i da je onda direktna komunikacija  brendova i potrošača (pute društvenih mreža) način da se ovaj odnos uzgaja i eksploatiše.

A opet baš te društvene mreže, kako gore rekoh, su mediji koji pomažu u regrutovanju džihadista iz država razvijene demokratije jer timediji nemaju dominantni diskurs za razliku od "klasičnih" medija. U njima su proizvođači sadržaja i publika jedno isto a kontrola sadržaja, ako postoji, prevashodno se odnosi na autorska prava, ne na političke ideologije u klasičnom smislu. Tako ti mediji, slobodni po meri krupnog kapitala, mogu nesmetano da regrutuju ljude u borbu za neku drugu verziju slobode.

Father Jape

QuoteObjasnite vi meni zašto iz EU u džihadu ima toliko dobrovoljaca. Zašto ih iz Velike Britanije ima bar 500?

U državi od 64 miliona stanovnika, od kojih su oko 3 miliona muslimani? To su marginalci, outliersi, ljudi na samom kraju grafikona normalne raspodele. Verovatno je sličan broj ljudi, ne znam, probao svoje fekalije u toku poslednjih nekoliko meseci, pa njih ne navodimo kao značajan podatak.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

I sad ćemo da lupetamo?

Albedo 0

otprilike ovo što reče Jape

jedna je stvar kontrolisati društvo putem medija, u ovom slučaju očigledno pacifikovati 3 miliona muslimana

a druga je stvar ako nekoliko stotina ili hiljada ne podlegne medijskim manipulacijama

ne možeš varati sve ljude sve vrijeme, ali možeš ogroman broj dosta dugo vremena, i to je dovoljno.

I u Srbiji je postojala opozicija, ali sve dok se ona svodila na neku ''elitu'' ništa nije mogla da uradi. Vlast je pala kad je pola miliona zapalilo skupštinu

isto je i za ID, ona može imati neki organizovani otpor protiv sebe, ali to će biti marginalno ako pokret otpora ne može da se omasovi

vrlo je zanimljivo, kad su već spomenuti Tviter i Fejsbuk, da ni oni ne mogu da omasove otpor, ni u Srbiji ni na Zapadu, čim je tako malo stvarno otišlo u džihad. Zato što iza tih medija ne stoji niko, a iza Informera stoji ogromna mašinerija

scallop

Šta je rekao? Da sličan broj ljudi u Engleskoj možda jede govna, pa ih ne pominjemo?

Джон Рейнольдс

Quote from: Meho Krljic on 31-10-2014, 15:50:50
ali ja ne znam ni jednog arapskog glumca.

Омар Шариф!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Touche  :lol:

Quote from: Pizzobatto on 31-10-2014, 18:14:24

vrlo je zanimljivo, kad su već spomenuti Tviter i Fejsbuk, da ni oni ne mogu da omasove otpor, ni u Srbiji ni na Zapadu, čim je tako malo stvarno otišlo u džihad. Zato što iza tih medija ne stoji niko, a iza Informera stoji ogromna mašinerija

Pa, tako nekako. Odnosno, ne stoji niko čija ideološka orijentacija nije pre svega usmerena na rast u sledećem kvartalu.

Anomander Rejk

Quote from: Meho Krljic on 31-10-2014, 13:30:32
Ali ono gde sve može da krahira je, kao i uvek, pitanje da li brutalnošću možeš da obezbediš dovoljno sigurnu lojalnost dovoljno velike populacije. Arapi i ostali na bliskom istoku mogu da budu i muslimani pa i fundamentalisti ali na kraju dana velika većina njih preferira potrošačke vrednosti u odnosu na mučeničko odricanje i žrtvovanje. Videćemo koliko tu radikalizam Islamske Države, sem panike, može da inspiriše odanost...
Precenjuješ potrošački mentalitet i konformizam, a potcenjuješ ono iracionalno i životinjsko u čoveku. Narodi bivše SFRJ živeli su odnosu na većinu sveta(Afrike, Azije, Latinske i Južne Amerike)udobno i komforno, da ne kažem bogato, pa im to nije smetalo da se krvavo pokolju. A gomila ljudi živi po čistoj navici i automatizmu, isprazni, nezadovoljni, pitanje je koliko većina uopšte uživa u tom potrošačkom svetu. Taj svet se može srušiti kao kula od karata.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Da, ali nemojmo sad da širimo priču predaleko, moja teza je da velika većina muslimana na bliskom istoku radije sebe vidi u društvu gde mogu da se zezaju na fejsbuku i ritvituju Breda Pita nego u društvu gde odsecaju ruke za džeparenje te da je za eventualni uspeh Islamske Države neophodan otklon od terora.

Nightflier

Obaška što je ID zapravo klasičan konzumeristički brend, a ti koji im dolaze sa Trulog zapada dolaze iz istog razloga iz kojeg ljudi slušaju Back Shit Boys ili One Direction ili šta već slušaju. Ako se pogledaju tehnike koje wannabe kalif koristi pri okupljanju raje & stvaranju svog zabrana, to su sve napredne sociološke tehnike & tvorevine zapadnog kapitalističkog društva. ID je pre korporacija nego ideologija.
First 666

Albedo 0

Jugoslavija potvrđuje tezu da sukobi ne nastaju tamo gdje je većina totalno uskraćena, na ivici gladi, kao u Africi. Upravo suprotno, rulja poludi kada joj relativno zadovoljavajući standard padne vrlo malo.

Kada padne mnogo rulja uopšte ne reaguje, štaviše, razvije strah od bilo kakvog djelovanja, ćuti i krije se. Najviše se protestuje i ratuje onda kada stvari nisu toliko loše.

Nema ničega životinjskog u tome, to je totalno racionalno ponašanje. Vučić sad odreže 10% plate i penzije. SVi urlaju. Kad bi otkinuo 60% ni muva se ne bi čula.

scallop

Dakle, imamo li novi krstaški rat ili tvitujemo?

Bato, van forme si. Da pomenem Platona? Lako je orezati penzionere, ionako smo uvenuli. Čik da su to uradili svojim sledbenicima u javnom reviru.

Albedo 0

penzioneri su samo ilustracija, princip važi za sve

Irena Adler

Quote from: scallop on 31-10-2014, 20:04:09
Dakle, imamo li novi krstaški rat ili tvitujemo?

Tvitujemo.  :(

Albedo 0

pa mi smo najebali i u prošlom talasu krstaških ratova

maltene, Barbarosa i car Dušan su najveći krivci za propast

obojica su drastično oslabili Vizantiju, koja onda nije mogla da se suprotstavi Turcima

scallop

Meho Krljic

Navodno:

Henning Murder 'Turned Tide' On IS Recruitment

QuoteThe beheading by Islamic State of British aid worker Alan Henning may have led to thousands of lives being saved because it has deterred young Muslims from joining the jihad, a member of the government's top anti-radicalisation programme has claimed.
So brutal and callous was the murder of the Salford taxi driver that it has "turned the tide" of British people looking to join the fight in Syria and Iraq, Sky News has been told. 
In an exclusive interview, Sulaimaan Samuel, who works as a National Safeguarding Mentor for Channel, a Home Office scheme to tackle people judged to be at risk of radicalisation, told Sky News that IS propaganda tactics had "backfired".
It is the first time anyone who works as part of the project has given a detailed insight into IS tactics and the  threat the group poses online .
Mr Samuel said the "grotesque" beheading of US journalists James Foley and Steven Sotloff in August and September led the Muslim community to start to seriously question IS.
British aid worker David Haines was also beheaded later that month. But it was the murder of Mr Henning in October that was the "turning point", Mr Samuel said.
"I would personally say to Alan Henning's family: do not think his death has been some type of waste because it hasn't, because his death at the hands of IS is the very thing that has caused the Muslim community to realise that what IS stands for is wrong and can never be condoned.
"In Alan's death he has managed to save thousands of lives now and in the future of people who might potentially have been drawn into going out. He will be saving lives in the future.
"What IS has done has backfired."
Security Minister James Brokenshire said he believed the relative effectiveness of the terror group's own brutal propaganda machine had opened people's eyes to the true nature of IS.
He said: "I think some of the shocking videos that we have seen, of brutalising murder, has underlined simply what IS is about and why it has prompted British Muslims to go online, post their own videos to underline their absolute abhorrence to this appalling violence and brutality."             
A senior Government security source has also highlighted a "discernible change in attitude" from mainstream Muslim society.
The source said: "What IS has done is demonstrate very clearly to everyone that this is no longer an unambiguous struggle to topple Assad, involving freedom fighters and people whose motive is simply to help Syrian people, and that terrorist groups have made the environment much more complicated and in turn have made it less clear cut for people as to whether they should travel or not."
Mr Samuel - who counsels those thought to be at risk of radicalisation - said the majority of his work is now dealing with young people being  attracted to travelling to Syria and Iraq via the internet .
He said: "The days where the baddie, the super villain was in a cave, in a dark lair somewhere sat in a corner, stroking a cat - those days are finished.
"With the advent of technology, the internet, people can promote any idea they have. You don't need to be Michael Moore or a Spike Lee to reach a wide audience.
"Initially it may be a curiosity to see something shocking, but very quickly you can find yourself with a string of related videos which might lead you down a path which half an hour ago wasn't your destination."
Since Channel was set up in 2006, concerns have been raised about a total of 3,934 people - including 1,450 children.
Of these, 777 people have been formally assessed as being vulnerable to radicalisation and referred to the project for formal help.