• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

kada je srpska filmska kritika bila na svom ultimativnom vrh

Started by Proud Schmoe, 17-03-2004, 09:17:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Svako ima svoj nacin da iznese ono sto smatra istinom ili rak ranom drustva u razaranju, meni se licno Dragojevicev nimalo ne dopada :)

Meho Krljic

Legitimno. Ne raspravljamo o ukusima, srećom, nego, kao, gledamo da se bavimo nekakvim semiotičkim tumačenjima, posmatranjem umetničkog postupka itd.

No, ne da mene ova rasprava preterano zanima, da ne bude zabune, G. Marković je u mojoj knjizi večno u plusu zbog, rekoh, Deja Vu i Variole Vere i zbog načelnog stava prema svom javnom angažmanu koji ja pozdravljam. Mogu da ga kritikujem za film ili izjavu ali nemam nikakvu želju da ga vidim poniženog i uvređenog. Nebojša Pajkić je danas osoba bez javnog angažmana pa je malo i neobično da ga se poteže u javno publikovanoj kolumni i da se povlače neke smele paralele sa njegovim ideološkim transformisanjima i Beogradom na vodi ali nije da bih ja G. Markovića zbog toga razapeo na križ. Nek piše al nek pazi šta piše  :lol:

Dybuk

Meho, na srecu ne raspravljamo, ali ne vidim kako povici na 'cetniksploitejsn' apologetiku, kulturrasizam i slicno ne spadaju u 'ne dopada mi se sadrzaj ovog filma'. :)

Dybuk

Quote from: Meho KrljicP.S. Ne treba baš mnogo pretpostavljati o tome koliko smo Gul i ja ideološki različiti jer nisam siguran da iko od nas ume da se ideološki svrsta, a pritom Gul je jedan od retkoh ljudi sa ovog foruma koji mi je više puta prespavao u kući, video mi ženu u pidžami  :lol: :lol: :lol:  itd. Dakle, ja ako se s njim i ne složim u bilo kom stavu, uvek prezjumujem da smo prijatelji koji se prijateljski i razumeju. To nema veze sa našim viđenjem Turneje, nikada o njoj nismo ni pričali između sebe, ali on i ja ni slučajno nismo nekakvi ideološki neprijatelji or sumtin.

Nisam ni pominjala Gula nego dejana. Gul mi je jasan.

Meho Krljic

Pa Gul i Dejan su dva lica istog novčića, a verujem da je i onaj Dejan u Naživu treće lice istog novčića  :lol: :lol:

I sasvim je, nadam se jasno da mi se sadržaj filma Turneja ne dopada i da mislim da je umetnički ovo slab i, eh, kukavički film. Ali to ne znači da bih mu autora zatro ili da bih, da imam vremeplov, otišao nazad kroz vreme i sprečio ga da ga snimi. Hiljadu cvetova i taj rad.

ALEKSIJE D.

Nema rasprave o ukusima. Neko voli popadiju a neko Kačavendu.

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 11-03-2016, 18:54:44
Pa Gul i Dejan su dva lica istog novčića, a verujem da je i onaj Dejan u Naživu treće lice istog novčića  :lol: :lol:

jeste, ali promakao ti je ovaj ćirilični dejan, koji ipak nije deo mog novčića. iako se (ovim povodom) slaže sa mnom.
znam da zvuči neobično da se još neko sem mene slaže sa mnom, ali eto, ovog puta se desilo!
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Ah, da, naš Dejan, sorry, jasno, napravila sam previd. Gladan sam a nikako da odem da jedem jer prdim ovde po Sagiti, pa eto, grešim i više nego što mi je norma. Elem, ja isto ne znam ni gde bih Dejana ideološki svrstao, ali i sa njim sam umeo da odem na piće itakoto.  :lol: :lol: :lol:  Važno da smo mi svi ovde drugari, a lako ćemo za Lepog Nešketa Pajkića i za G. Markovića.

C Q

Није све из тог глупог филма толико карикирано и нетачно. Мени је била посебно забавна сцена кад се, ако се добро сјећам, туку војници ВРС и, као, Аркановци или шта већ. То се стварно могло видјети крајем рата у Крајини. Значи 94-95 година, када је већ било НАТО бомбардовње, ХВО ушао у Босну са сјевера, АБиХ у офанзиви од Бихаћа па сјеверно, Караџић продавао градове... у сред свега тога појавили се Аркановци и друге специјалне снаге - наравно, специјални само по шверцу, недисциплини и сулудим офанзивама.

Добар дио Крајишке војске тада је био на истоку Републике Српске, тако да су ови имали доста простора за своје фикс идеје, као одлучили су да спроводе некакав ред а понашали су се као обични улични бандити. Хапсили су војнике који су тада нашли у градy, на допусту са фронта - људи су се буквално сaкривали од њих. Ови кад су чули шта се ради њима иза леђа хтјели су поубијати тај отпад, штета што нису. :)

ALEKSIJE D.

Ghoul

Dybuk

QuoteElem, ja isto ne znam ni gde bih Dejana ideološki svrstao, ali i sa njim sam umeo da odem na piće itakoto.  :lol: :lol: :lol:  Važno da smo mi svi ovde drugari, a lako ćemo za Lepog Nešketa Pajkića i za G. Markovića.
Ma naravno, to sto se neko ne slaze politicki, ili ne deli identicne stavove ne znaci da ne moze da se druzi, pfff! Pa ja se ne bih druzila sa pola familije da je tako!

To sto diskutujemo (i to vrlo civilizovano, bar posle pocetne "ćurke" koja se, eto ne moze izbeci za spas zivota) ne znaci da se mrzimo, ne slazemo po nekim drugim pitanjima itd. Meni ovo bas bila fina diskusija, opet, ne racunajuci "ćurku", al eto nismo svi sposobni da odrzimo pristojan nivo komunikacije, iako smo svi "drugari" :lol:

trt-mrt

a zar niko da pohvali markovica zbog arogancije kojom nesebicno i istrajno zraci, bespogovornog stajanja na stranu onih naspram kordona, ne pomisljajuci sve ove godine da je mozda i kordon donekle u pravu. na kraju citav angazman lepo naplatiti. treba i to moci

Biki

Da stvarno cemu takav sovinisticki govor? Meni cim vidim to "curko" u obracanju odmah ukazuje da je osoba koja naziva drugu takvom recju nesigurna i jednostavno receno nevaspitana. Takodje prestajem da obracam paznju sta ta osoba kasnije pise, jer ocigledno nije bas sjajan sagovornik.
Inace ste me bas zainteresovali da vidim o cemu se radi, pa sam pogledala 3/4 od jednog Youtube klipa iz filma Turneja. Hvala ali neka, nesto mi se ne svidja. 

Ghoul

Quote from: Biki on 11-03-2016, 21:06:32
Meni cim vidim to "curko" u obracanju odmah ukazuje da je osoba koja naziva drugu takvom recju nesigurna i jednostavno receno nevaspitana. Takodje prestajem da obracam paznju sta ta osoba kasnije pise, jer ocigledno nije bas sjajan sagovornik.

sagovornik ćurkama svakako nisam.
kao ni drugim osobama sklonim predrasudama, površnosti i isključivostima.
s takvima nemam o čemu da pričam niti ih želim u bilo kom svojstvu oko sebe.
prema tome, dobitak je obostran: one nemaju šta da mi kažu a ja do njih ne mogu (i neću) da doprem.

Dybuk

Quote from: BikiMeni cim vidim to "curko" u obracanju odmah ukazuje da je osoba koja naziva drugu takvom recju nesigurna i jednostavno receno nevaspitana. Takodje prestajem da obracam paznju sta ta osoba kasnije pise, jer ocigledno nije bas sjajan sagovornik.

Pravilno. Sto bi moja bolja i pametnija polovina rekla 'ja se ne bih trovao s tim kompleksasima'.  :)

xcheers

DeHickok

Quote from: Dybuk on 11-03-2016, 18:21:28
Kako moze biti naknadna pamet ako je, kako Dehic kaze, nastala 90tih?

Ovde je poduzi intervju G. Markovica (inace veoma interesantan postovaocima njegovih filmova) dat bas tih dana kada je "promovisao" Turneju

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2009&mm=02&dd=05&nav_id=343337

Izmedju ostalog evo sta rece sam autor na ovu temu:
"Kako to ponekad biva, scenario za film Turneja, napisao sam još 1995. godine. Tada, iz razumljivih razloga, nisam mogao da ga snimim (da bi jedan film bio realizovan u okolnostima koje su vladale u to vreme trebalo je žestoko sarađivati sa režimom Slobodana Miloševića), pa sam ga pretočio u pozorišni komad koji je izašao 1996. godine. Znači, ovo što ovih dana izlazi kao film napisano je pre 13 godina. .... "
a rece i ovo:
"Da li će ga ljudi voleti, ne znam. Pretpostavljam da će mnogi reći da je to film sumnjivih političkih polazišta. Ipak, ja se uzdam u priču. Mislim da je to najvažnije.

Nije loše da pomenem šta mi se desilo kada sam taj tekst pre mnogo godina odneo u pozorište, mojoj prijateljici Ivani Dimić koja je radila kao dramaturg u Ateljeu 212. Ona je to pročitala i rekla mi: ,,Vidi, Gorane, ja sam srpska nacionalistkinja. I ovaj tekst vređa moja nacionalna osećanja, ali je do te mere dobar da ga predlažem za realizaciju".

Međutim, Turneja nije uperena čak ni protiv srpskih nacionalista. Nije ni protiv čega osim besmisla rata. Naravno da je svaki ratni film po definiciji antiratni. Ali možeš napraviti antiratni film na razne načine. Ne kao Klint Istvud Zastave naših očeva. Ipak je to propaganda. Ovaj film se sprda i prezire svaku vrstu propagande. On saoseća sa svim ljudima, bez obzira da li su sa ove ili one strane rata, ili su samo glumci. Oni su svi zajedno gubitnici. Sa svima sam nastojao da saosećam. Ovo je onaj ratni film u kome nema negativaca. Ako su neki baš onako ,,gadni", onda su smešni, tako da im je to alibi.

"
a bome rece i ovo:

"...Ja se nadam da ugao koji sam izabrao, ugao blentavih glumaca, može da bude alibi za sve. Samim tim što su tako naivni, lakoverni i lakomi, oni ne mogu da budu nikakav ozbiljan posmatrač i to filmu daje izvesnu lakoću. Povremeno je urnebesno smešan. A sa tim smehom je pomešana krv. "

Nije Turneja Markovica jedan od njegovih boljih ali jeste dobar. Ako je Variola  medju njegovim najboljima ( ocena 5) , ovaj bi imao solidnu trojku.

@Meho
Quote from: Meho Krljic on 11-03-2016, 17:55:13
Turneja je klasičan chex što meni ne bi u suštini smetalo jer ako iko ovde  vodi vječni rat protiv Srba i Srbije - to sam ja. Ali Turneja je, avaj, kao i Tito i ja pre nje, jedna naknadna pamet, jedan pokušaj intelektualca da se obračuna sa negativnim fenomenom ali u vreme kada je to već bezbedno i fenomen više nema kapacitet da predstavlja ne samo pretnju nego i validnog sagovornika, jedno, avaj, samozadovoljno ljubljenje slike svoje i prikazivanje iskonskog drugog u nekakvim satiričnim okvirima koji - u slučaju Turneje - poprimaju (kultur)rasističke forme. Ponavljam, Markovića volim, iskreno, kao autora nekih od najboljh domaćih žanrovskih filmova ov ol tajm i kao čoveka koji ozbiljno shvata dužnost da intelektualac dela prosvetiteljski u društvu u kome postoji ali to ne znači da treba ignorisati kad pravi gafove.

mislim da nisi u pravu. Markovic nije devedesetih "prebegao", "prodao veru za veceru" kao sto bi (neki) mogli reci za neke druge Gorane iz Praga... ne, bio je oduvek tvdoglav individualac, ostrog jezika i nezgodnog karaktera ali zato izuzetne percepcije i filmske elokvencije... Ostao je svoj voleli to ili ne voleli.
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

Biki

Ah, ovaj intervju je kao zivo blato, sve vise i vise tone.
9/10 zvezdica za Variolu Veru, za Turneju jednostavno je ok priznati da je los film. Svakome se desi da omane.

Meho Krljic

Quote from: DeHickok on 11-03-2016, 21:42:01

mislim da nisi u pravu. Markovic nije devedesetih "prebegao", "prodao veru za veceru" kao sto bi (neki) mogli reci za neke druge Gorane iz Praga... ne, bio je oduvek tvdoglav individualac, ostrog jezika i nezgodnog karaktera ali zato izuzetne percepcije i filmske elokvencije... Ostao je svoj voleli to ili ne voleli.

Ne znam da li je ono što sam napisao zvučalo kao da ga optužujem za te stvari koje navodiš jer to nije bila moja namera. Dakle, po mom osećaju, Tito i Ja i Turneja su naprosto signali da je intelektualac/ autor izgubio kritičku oštricu i bavi se kritikom meta koje odavno više nisu društveno relevantne na način koji se bazira na nekom sasvim ispraznom osećaju superiornosti - intelektualne ili estetske - koji prozire iz autorovg rukopisa.

trt-mrt

Ovo je onaj ratni film u kome nema negativaca. Ako su neki baš onako ,,gadni", onda su

srbi :)

Dybuk

Quote from: DeHickokupravo zato i ocekujem da veceras minut cutanja za Prleta odrze oni besprizorni likovi u besprizornim rijalitima na besprizornim nacionalnim frekvencijama, upravo zato ce sutrasnje toaletne novine na naslovnim stranama uz bulje neke starlete da prikace i sliku naseg Gagija, obraz uz obraz.

http://www.tarzanija.com/selfi-s-pokojnikom/

Aco Popara Zver

ovaj Marković je kreten neopevani... pa jbt, to što je rekao može i protiv njega da se uperi, toliko je opšte mjesto da veze s mozgom nema... Dakle, problem je neki guru koji određuje šta je dobro, lijepo i ispravno, a Marković je "kompetentna osoba sa ukusom", kako sebe samog časti? A koja je razlika između postavljanja kriterijuma za dobro, lijepo i ispravno i kompetentne osobe sa ukusom? Odnosno, u kom smislu ova druga osoba nije guru? Jel ono sa čim se ne slaže i što mu je odbojno naziva neukusom? Pa to radi i prva osoba. Jel ova druga osoba ne želi da njen ukus dominira u društvu? Pa što se onda žali da neko hoće da ukloni taj ukus?

i onda počne da bukvalno kenja kako o ukusima vrijedi raspravljati, ali od tolike uopštenosti (koja je btw bolest njegovih filmova uopšte) on do nikakve rasprave o ukusima uopšte ne dolazi. Bar ne ovdje. Ovo su iskazi na nivou nekog Šiptara koji dođe i kaže kako su ih Srbi maltretirali decenijama, da su strukturno diskriminisani, institucionalno ignorisani itd... Pa ovaj Goran Marković je haški tužilac, jbt, mada je i on NEKAD konkretan.

Estetski stav prerastao u politički? Reče čoek koji u nastavku teksta drobi o Vučiću. Dakle, nije samo što je i to šiptarski neosnovana i nedokazana teza o povezanosti estetskog i političkog polja u Pajkića, no što konjina sam to radi u ovom tekstu, pa brutališs samojeb!

Na kraju se guru izgubio sa svojim sljedbenicima u "svetu u kome više nije bilo ni traga jasnim pravilima kojima ih je učio". Kako je onda estetski stav prerastao u politički?

Spasi umjetnost i ubij se, Marković Gorane!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

e sad, neka dobra duša bi mogla da objasni npr. kako se to Variola Vera ili Već Viđeno kosi sa bilo čim što je Pajkić propagirao, jer moje ignorisanje finesa jednostavno vidi Markovića kao buntovnog Pajkićevog učenika

DeHickok

Quote from: Meho Krljic on 11-03-2016, 23:07:48

Ne znam da li je ono što sam napisao zvučalo kao da ga optužujem za te stvari koje navodiš jer to nije bila moja namera. Dakle, po mom osećaju, Tito i Ja i Turneja su naprosto signali da je intelektualac/ autor izgubio kritičku oštricu i bavi se kritikom meta koje odavno više nisu društveno relevantne na način koji se bazira na nekom sasvim ispraznom osećaju superiornosti - intelektualne ili estetske - koji prozire iz autorovg rukopisa.

@Meho moje "nisi u pravu" se odnosilo samo na ono sto sam u citatu boldovao: Jedna naknadna pamet, jedan pokušaj intelektualca da se obračuna sa negativnim fenomenom ali u vreme kada je to već bezbedno i fenomen
Prosto zato sto je scenario napisan '95...

Onaj ostali ostatak "mog" teksta o prodaji vecere i sve sto je nakon toga sledilo od mene u vidu bla,bla,truc i nekakvih dubokih promisljanja cisto je uzrokovano gripuzno virusnim problemom koji imam ovih dana koji je, osim malopre vec pomenutih posledica, pracen i sa visokim temperaturama, buncanjima pa cak bih rekao i ponekim halucinacijama... xrofl xcheers
Uprkos tome i dalje smatram da je "Turneja"  licni osvrt/pogled jednog velikog reditelja na temu o kojoj je svasta rekao/mislio/govorio u doba kada to nije bilo bezbedno ali tada, nije mu se dalo ili nisu mu dali, da sve to iskaze pomocu onoga u cemu to ponajbolje ume a to je film. Ponavljam se, ali neka...
Sta bi bilo da je Turneju mogao da snimi te '95,'96 ?

DeHickok

Quote from: Pepelbatto on 12-03-2016, 21:45:11
e sad, neka dobra duša bi mogla da objasni npr. kako se to Variola Vera ili Već Viđeno kosi sa bilo čim što je Pajkić propagirao, jer moje ignorisanje finesa jednostavno vidi Markovića kao buntovnog Pajkićevog učenika
Markovic mi je '92 i '93, bio glavni baja u "komisiji" za upis filmske rezije (da ne kazem da je on licno odgovoran sto eto nisu uzeli takog talenta poput mene :-x :cry: :wink: ... nije...kriv je Darko Bajic  :evil: :roll: xrofl )
Vec '94 ni njega a ni drugog "clana"  Srdjana Karanovica na FDU vise nije bilo, jer su jelte "dobrovoljno" napustili fakulte.
Pajkic je sve to vreme bio profesor. Njegov zbornik "Svetlo u tami" bese mi tih godina "filmska biblija".
Pajkic VS Markovic je definitivno sukob na licnom/profesorskom/FDU nivou. Uopste ne sumnjam da ga se Markovic "setio" zbog neceg sto apsolutno nema veze sa njihovim filmskim pogledima.

Dybuk

Ma da ocito licni sukob, oce to medju umetnicima iliti: mala bara puna krokodila.

For the record, posto Pajkic vec dugo nije relevantna figura koja vec dugo zivi od stare slave a i odvratan mi je kao pojava...Markovic for the win, u mom univerzumu. :)

Aco Popara Zver

Znači Pajkić je totalno ponovio ulogu Hajdegera, pa to je epohalno! Bar niko nije glavu izgubio... or not?

S druge strane, moram da se složim da je Turneja loš film.

Turneja je, nažalost, film koji nije snimio Goran nego Rade Marković.

Pritom mislim na lik kojeg Rade tumači u Varioli, dakle, doktor koji izbjegava da se suoči sa problemom i priđe svojim pacijentima.

E to je Turneja, film koji uopšte ne osvjetljava konkretnu situaciju, nego je upravo distanciranje od problema.

Zamislite da je Rade Marković bio glavna uloga u Varioli, i da je Variola njega pratila od početka do kraja, i kašće vam se samo šta je film Turneja.