• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

MATRIJARHAT ili PATRIJARHAT ?

Started by Sveti Filica, 22-03-2004, 16:21:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MATRIJARHAT ili PATRIJARHAT ?

Matrijarhat
6 (40%)
Patrijarhat
6 (40%)
Jednacoast polova (2 kosti polova, 3 kostiju polova, hrpa kostiju itd.)
3 (20%)

Total Members Voted: 15

Voting closed: 22-03-2004, 16:21:07

Sveti Filica

Quote from: "Gwydion"

Dobar deo ih i ostane, no nebitno.  

Da l si normalan? Kako danas i jedan muškarac može ostati bez žena? Pa današnje žene toliko su nasrtljive i napadne da je dovoljno bar da prosečno da izgledaš (normalna visina, crte lica, prosečna građa) da ti razne šmizle ne daju mira ni trenutka.

Imam jednog jako lepog plavookog i zgodnog prijatelja koji uopšte ne voli žene, čak ih i izbegava al' ne vredi. One, jadnice se toliko lepe, tako padaju na šarm i izgled da dečko uopšte nema mira. Štipkaju ga, sedaju mu u krilo, napadaju ga na svakom koraku k'o lude i onda šta će jadnik nego da se preda i popusti po principu: E pa kad mi se već tako namestila ajde da joj učinim, valjda će me nakon toga ostaviti na miru.

Molim vas, pa ja sam za vreme služenja vojske od nekih devojaka dobijao nova i nova pisma čak i kad ne pošaljem odgovore.
Danas i kad izbegavaš žene one te jure a mogu misliti koliko ih je kad ih prihvataš.

(Ruku na srce čuo sam da postoje i tipovi koji nemaju sreće u nalaženju žena. Jedan mi se požalio da godinu dana nije imao devojku i da je toliko ugrožen bi ljubio svako žensko stopalo, pa makar umočeno u katran al' mu ne ide i stalno ga izbegavaju. Ispada da prema ženama treba biti što gori da bi one trčale za tobom. Ipak, ja mu ne verujem. Deluje mi nemoguća. )

otaku

slazem se sa Frejom da vaspitanje zenske dece vekovima radi protiv njihove individualnosti i njihovu energiju usmerava na pogresnu stranu i smatram da to treba da se promeni, ne u cilju zenske vladavine svetom, nego da bi se omogucilo da se mnogi fenomenalni zenski umovi, ideje i ostalo, ispolje i, eventualno, svet preokrenu u nekom drugom smeru, nikad se ne zna. Borba mimo toga nema smisla, a za ovu promenu je potrebno jako puno vremena mada mislim da je proces vec otpoceo.

Inace, mislim da mnoge stvari koje su ghoul i, posebno, gwydion izrekli  uopste ne stoje jer se, u slucaju prvog, temelje na uproscenoj logici i olakom zakljucivanju, po principu, eto nema zena u lektiri, nema zena na filmu, nema ovde, nema onde, znaci one su nesposobne, a one koje nisu su izuzeci, a u slucaju drugog, na tvrdoglavosti, inatu i predrasudama koje su duboko ukorenjene i ne mogu da se izbiju, bez opasnosti po zivot vlasnika im. Ako ghoul zakljucuje po tom principu, zasto se ne zapita zasto samo zene oboljevaju od anoreksije, dok su muskarci retki ili ih gotovo i nema i zasto porodice cija zenska deca imaju tu bolest, ovo kriju i retko se prica o tome, iako je stepen smrtnosti jako visok i iako su bolnice u Beogradu pune ovakvih devojaka?
Proooobaj da u glavi budes sam

otaku

Quote from: "DUNADAN"
Poznavati mushkarce (ili barem pokushati ih upoznati do one granice koju odredjuje jednostavna razlichita fiziologija  mushkog i zenskog mozga) zahteva vreme i interakciju sa velikim brojem razlichitih mushkaraca.

ne slazem se, sto sa vise njih stupam u interakciju, sve manje nalazim zajednickih sadrzalaca, al dobro, ostaje da se vidi...

Quote from: "DUNADAN"

a da li mislis da je patrijarhat u ono vreme bio ishta bolji?
Zamisli tadasnju patrijarhalnu zajednicu i extrapoliraj, kao sto tako veshto radis sa matrijarhatom, pa ces videti sta ces dobiti.

patrijarhat je nastao posle, kao posledica razvoja i promena, a to sto se matrijarhat nije obnovio nije stvar neke muske zavere, nego prosto cinjenice da su stvari tako bolje funkcionisale.

Quote from: "DUNADAN"to solidarisanje nije neshto sto se chuva samo i iskljuchivo za osobe svog pola.
Nazovi ga onda pravim imenom - empatija. Posedujem je prema svakome iz svoje okoline bez obzira na pol niti je distribuiram na konto toga.
E sad, to sto ti gledash samo jednu stranu toga je posledica tvoje jednodimenzionalnosti.

empatija prema osobama svog pola ne iskljucuje empatiju prema ostalim bicima, nisam to ni tvrdila, samo se bunim protiv takvog organizovanja emocija, mislim da je neprirodno i usiljeno i da je vise stvar koncepta i svesnog nastojanja iz ko zna kojih razloga, a ne stvar empatije

otaku

Quote from: "Unicorn"

1. NAJISKRENIJE zhalim one koji stvarno misle da pol odredjuje intelekt. Za ukidanjem prava glasa i nametanjem staratelja/tutora/supervizora "PLACHU" mnogi  mushkarci (chak i neki sa ovog foruma isto kao i neke zhenske persone sa ovog foruma).

to sto se neke zene odricu privilegije da govore u ime svog pola, ne znaci da se odricu prava glasa, izuzev ako nije to jedno te isto, jednostavno neke zene ne zele da se ukjlucuju u tu vrstu borbe, ne odgovara im, ne osecaju se u njoj dobro i ne misle da na taj nacin mogu da pomognu sebi ni svetu, jednostavno zele da na druge nacine dokazu da, iako su zene, imaju neke sposobnosti...

Milosh

Quote from: "otaku"
Quote from: "DUNADAN"to solidarisanje nije neshto sto se chuva samo i iskljuchivo za osobe svog pola.
Nazovi ga onda pravim imenom - empatija. Posedujem je prema svakome iz svoje okoline bez obzira na pol niti je distribuiram na konto toga.
E sad, to sto ti gledash samo jednu stranu toga je posledica tvoje jednodimenzionalnosti.

empatija prema osobama svog pola ne iskljucuje empatiju prema ostalim bicima, nisam to ni tvrdila, samo se bunim protiv takvog organizovanja emocija, mislim da je neprirodno i usiljeno i da je vise stvar koncepta i svesnog nastojanja iz ko zna kojih razloga, a ne stvar empatije

mozda ce zvucati kao cepidlacenje, ali empatija nije isto sto i solidarisanje. empatija je vise stvar emocija, nije preterano podlozna voljnoj kontroli. solidarnost, opet, je ponajvise stvar upravo volje. na solidarnost sa nekim mozemo biti motivisani osecajem empatije ali i ne moramo. mnogi slucajevi solidarnosti cesto nemaju nikakve veze sa empatijom, i umesto sa osobom ljudi se cesto solidarisu sa nekakvim [svojim] principom koji projektuju na tu osobu, svesno ili ne.

ali da ne davim vise...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"ali da ne davim vise...

ma ne daviš+ ti si redak glas razuma ovde!

sve si u pravu što si do sad rekao.
https://ljudska_splacina.com/

Gwydion

Quote from: "Freja"Negdje je krenulo pogresno za nas zene, ne znam kada i gdje , ali se uglavnom nase vaspitanje svodi na to da budemo  pasivne, poslusne i da se prilagodjavamo situaciji. Odgajane smo tako, da nam se stavi jedan san, da ce jednog dana da naidje muskarac koji ce nas razumjeti i cijeniti zbog nasih izuzetnih osobina. :roll: trenirane smo da budemo ljubazne prema muskarcima i oni su ti koji nam uzmu sve sto imamo. Muskarci se hrane nasom energijom.

Zasto muskarci zansku samodoodbranu poistovjecuju sa napadom na drustvo? Vjerovatno zato sto je kompletno drustvo napravljeno po njihovoj mjeri.

Zasto miskarci svaku zenu koja pocne da se brani nazivaju feministkinjom i lezbejkom?

Ispravan oblik je lezbijka...

S.

Samo na trenutak pomislim da je moguce i pozelim da postoji zivot posle smrti i da se u n+1 zivotu secas svega iz n-tog zivota. Joj sto bih volela, ali bas, bas da se neki muski iduci put rode kao zene, i poneka zena kao muskarac - a da ja sedim u lozi i posmatram.  Gde ces boljeg od citavog veka smejanja :-D

A na temu, koja je uzasno povrsna i zastrasujuce neprecizna i prazna, na srecu ili na zalost, VLT, Gemini i Magellan su mi daleko veci intelektualni izazov od kopanja i sistematizovanja cak i danas dostupnih podataka i o zenama stvaraocima i o matrijarhatu, sirom kugle zemaljske...

Spider Jerusalem

ghoul:

QuoteDa li si ti onda ona polovina koja u krevetu kaze: "E ne mogu sada, boli me glava"
=Ne, ja sam ona polovina koja kaze: "A zasto ne bi sad malo razgovarali o smislu zivota i poreklu Zla u svetu?"

Ovo mogu da posvedocim.
Ne znate kako je dosadno provesti noc sa ghoulom u krevetu. You wanna fuck, he wants to ta-a-alk. He can't get turned on if he doesn't discuss some Zorz Bataj first. Ali, stono kazu, jebes seks bez metafiziku  :roll:  :x

Ali zna on o cemu prica. Narocito kad kenja o Kendimenu i Hontingu: ipak je on covek koji je "zivot posvetio horor filmu". A citao je u slobodno vreme i neke knjige o zenama...

P.S. "Samo nemoj nos u knjigu..."

Ghoul

Eh, a tako mi i treba kad idem u krevet sa 'babino unuče'! :roll:

Taman kad bih da krenem u akciju, a onaj bakutaner upada u sobu, USRED NOĆI, na svakih 10 minuta, bez kucanja: 'Gašo, jesi li gladan? Gašo, je li ti zima? Gašo, ohladiće ti se mleko. Gašo, utišaj televizor. Gašo, obuci se, prehladićeš se (opet). Gašo, spavaj, vidi koliko je sati...'

Ako to nije downer, ne znam šta je!

Posle 12-og babinog upada u sobu u razmaku od dva sata, i Rocco Ziffredi bi počeo da razmišlja jedino o Georgesu Bataille-u, a kamoli ja. :(

Milosh

ehhh, konacno i malo konkretne akcije na ovom topiku.  :lol:

iako, sve se izgleda svodi na pillow talk.  :roll:

no dobro, keep trying...  :evil:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

drf

mali umetak:

od pocetka osamdesetih (i u bivsoj SFRJ) forsirane su zene u odnosu na muskarce. Narocito u SF i u novinarstvu. Imam oba iskustva.
Jedared sma, posle niza odbijanja prica u Siriusu, spljeskao pricicu i objavio pod zenskim imenom bez cekanja, u prvom sledecem broju.
Price autorki su besmisleno i, uglavnom bezrazlozno, neumereno hvaljene.
O novinarstvu i ne govoriti - vidite i sami.

Danas, ovde - ta prica o obespravljenosti je jadan izgovor za necinjenje.

mali umetak II

Od dana kad je postalo nuzno da zena radi, patrijahat u toj kuci je umro. Jedno je: ako hoce, moze; drugo je: mora ili cete pocrkati.
To je najveca prevara

Sveti Filica

Quote from: "drf"mali umetak:

od pocetka osamdesetih (i u bivsoj SFRJ) forsirane su zene u odnosu na muskarce. Narocito u SF i u novinarstvu. Imam oba iskustva.

Za novinarstvo (moj posao, inače) se ne bih mogao složiti. Svedok sam da u novinarstvu dve trećine zaposlenih jesu žene ali to je zato što muškarci u ovoj državi sami odustaju od ovog posla jer je jako, jako slabo plaćen.
Naše društvo naviknuto je na to da otac mora biti glavni finansijski stub i oslonac porodice. On je taj koji traži plaćenija zanimanja dok ona slabije plaćena prepušta ženi. Koliko sam puta čuo frazu koleginica: Da mi nije muževljeve plate, ne znam kako bih izdržala, ova moja dođe nam samo ko džeparac.

Kod zanimanja kao što su spiker, voditelj meni se čini da je tamo više žena ne zato št su forsirane već zato što su SPOSOBNIJE NA JEZIKU (ne bih smeo da kažem i elokventije, bolje retoričarke ili alapale itd.)
  Dokaz: Na filološki fakultet upisuje se 10 puta više devojaka od momaka. A kažu i da je hemisfera mozga, zadužena za elokvenciju dominantnija kod žena.

betty

Nije hemisfera dominantnija kod zena, ali kod resavanja verbalnih zadataka (tipa: da li je "KUNGH" rec ili nerec) se pale neke zone u obe hemisfere, a kod muskaraca samo u jednoj. Sta to tacno znaci, za sada je nepoznato.

drf

File, nisam osporavao sposobnost zena za taj posao, ni jad danasnjih uslova.
Pocetkom osamdesetih, moja generacija nekretnina je dospevala u predradno stanje. Bilo je i para i ugleda u novinarstvu. Zene su bile favorizovane (a to je bio svetski trend). Neke od tih olupina i danas gledama.
Rec je o propagandnoj tezi da im se udarala rampa.

I ovo nije cela prica: guranje u IN svet nije ni deo resenja zenskog problema, koji postoji. Kao i problem "savremene" porodice i izmedju polova.

Znas sta je interesantno? S casnim izuzecima, porivi mojih koleginica u novinarstvu bili su istovetni sa ovim nesretnicama u manekenstvu, spikeraju, kupleraju... Dobro se prikazati.

Sveti Filica

Quote from: "drf"
Znas sta je interesantno? S casnim izuzecima, porivi mojih koleginica u novinarstvu bili su istovetni sa ovim nesretnicama u manekenstvu, spikeraju, kupleraju... Dobro se prikazati.

I udat'  :evil:

Green Sonja

Nepravda je bozija sto nam nije dao ista prava, muskarcima i zenama.
Meni se cini da se zenski rod polako priblizava muskom, tj. vraca se matrijahat ali sa malim promenama. Sve manje zena zeli da bude zena, vise im se svidja muska sloboda, muski nacin razmisljanja i nacin na koji sve u zivotu postizu, resavaju, odlucuju. ali se ustvari svodi na udaljavanje od muskarca i ne vezuju se vise toliko za suprotni pol. sve manje zena zeli da se uda, ali ne pritom i da radjaju decu. Pojednostavljeno receno - sve mogu same i bez muskaraca.
Ne cini li se muskom rodu da ce ostati bez svog para, ili ni o tome nisu razmisljali?

taurus-jor

:o
Izvin'te molim vas, malo sam neupućen, a šta to znači "muški rod"? :shock:
I šta to znači "muški rod nije razmišljao"? :?
Ako sam dobro shvatio iz prethodnog posta, muškarci su jedinstveni entitet sa jedinstvenom moždanom masom.  :x  :x  :x Pisci - i žene i muškarci - evo vam motiva za sledeći Bobanov konkurs.  :lol:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Green Sonja

muski=samostalno, svojeglavo, nasilno - sto ne znaci da zene ne mogu biti samostalne, svojeglave ili nasilne, ali takve su postale tek u poslednjih pedeset godina.

taurus-jor

Ponovo ne razumem ništa.

Mene su učili da postoje RAZNI muškarci i RAZNE žene. To je, takođe, deo moga iskustva. Među pripadnicima oba pola ima kretena. Ima i normalnih. Opet, zavisi sve šta konkretna osoba od suprotnog pola traži, šta očekuje. Ako je izabrala da suprotni pol optužuje - to je njen problem, a ogromno je pitanje da li je takvo viđenje istina.

Mnogo je različitih istina na ovom svetu da bi se stvari generalizovale. Zato podjednako nemam simpatija ni za muške šoviniste ni za feministkinje. I jedni i drugi su svojeglavi i nasilni, a da li su obavezno i samostalni - to ne mogu da tvrdim. Biti samostalan vrlo je kompleksan pojam da bi se, recimo, ograničavao na materijalnu nezavisnost ili nezavisnost od suprotnog pola, a i dalje ima mnogo samostalnih žena koje romantično maštaju o princu na belom konju. Zato ga, čini mi se, i ne nalaze. Ostaju same, pa posle - muškarci GENERALNO ovakvi i onakvi. A što decu neće da rađaju - razlozi su različiti od zemlje do zemlje, od sloja do sloja društva, od osobe do odobe. I pitanje je da li žene NEĆE da rađaju, ili se radi o tome da prvo hoće karijeru, pa onda decu, što je sasvim normalna i legitimna stvar.

Jedno se usuđujem da tvrdim - ekstremistički odgovor JEDNOG kruga žena na SVE muškarce (a ne isključivo na ekstremiste među njima) nije ništa bolji od ekstremističkog stava jednog kruga muškaraca prema ženama.  

To - ko je kriv, ko je prvi počeo, ko je koga i koliko dugo tlačio... vrzino je kolo puno mržnje. Ja volim i biram praštanje.

Black Mamba

grrrrrrr :x ........... :(  ...mogla bih ovde sto sta da prokomentarisem, al kontam ...ma sta, ma ko, ma gde ......mislim, da, ima nas RAZNIH ..neki su u zabludi o ovima, neki o onima ..neki o ovome,, neki o onome ...neki su u pravu .....neki vole ovo, neki ono ...pa te ima pravila, te nema pravila ....e pa lagano nema pravila ....opusteno xjap

Gwydion

Quote from: "Green Sonja"muski=samostalno, svojeglavo, nasilno - sto ne znaci da zene ne mogu biti samostalne, svojeglave ili nasilne, ali takve su postale tek u poslednjih pedeset godina.

Samostalno, svojeglavo, nasilno - to  i jesu kvaliteti koji zenke privlace muzjacima i zbog kojih ih biraju. Da, mogu i zene biti takve, ali goropadi i postoje da bi bile ukrocene ... 8)

taurus-jor

Da si rekao NEKE zene, josh i da ti poverujem...

Gwydion

Quote from: "taurus-jor"Da si rekao NEKE zene, josh i da ti poverujem...

Mislis na pominjanje zena u prvoj ili u drugoj recenici? U svakom slucaju trebao bi mi verovati jer ono sto kazem ima karakter teoreme  :P

otaku

Quote from: "Gwydion"

Samostalno, svojeglavo, nasilno - to  i jesu kvaliteti koji zenke privlace muzjacima i zbog kojih ih biraju.
jel' se to odnosi na sezonu parenja ili pricas generalno?

Quote from: "Gwydion"Da, mogu i zene biti takve, ali goropadi i postoje da bi bile ukrocene ... 8)

koja rendzerska filozofija  :roll:  , mora da imas potpisan stalni ugovor sa klanicom  :(

MShS

Pitanje matrijarhata ili patrijarhata je u sustini rasno pitanje. Matrijarhat je vladao u juznom pojasu evroazijskog regiona i Mediterana od Maroka do Indije sve do arijevskih osvajanja u II milenijumu pne, koji su sa sobom doneli i na novim teritorijama ustanovili patrijarhalni sistem, u Grckoj, Spaniji, Italiji, Maloj Aziji, Bliskom Istoku, Persiji, Indiji... Matrijarhalne kulture su kulture dravidskih i pelaskih naroda, tamnoputih starosedeoca Juzne Evrope, Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka.
Ja sam MAGISTER ShET SILBY

PTY

Quote from: "Green Sonja"Nepravda je bozija sto nam nije dao ista prava, muskarcima i zenama.
Ne cini li se muskom rodu da ce ostati bez svog para, ili ni o tome nisu razmisljali?

recimo da bog sa time nije imao nikakve veze. sve je to ljuckih ruku delo.
ali pojednostavljujes stvari sto se tice emancipacije; to je nesto vise od ekonomskog osamostavljanja. a fakt da podvalcis kako "sve manje zena hoce da bude zena, sve vise im se svidja muska sloboda"  objasnjava sam po sebi zasto se neke zene udaljuju od muskaraca.
u pitanju je ne toliko neravnopravnost koliko nerazumevanje. i nije u pitanju udaljavanje od muskaraca koliko od sklopa svesti u kojem (jos uvek) otuzna vecina muskaraca egzistira.

a da ovde i prosvetlim drf, kojemu neke svecke zavere jos uvek izmicu; razlog zasto su neka delceta zenskinja-autora bile besmisleno, neumereno i bezrazlozno hvaljene treba traziti u "muskom pogledu na svet".
naime, "muskarci" u ondasnjem izdavastvu su prosto trazili ekspeditivan nacin da se autorkama uvuku u gace.

i kome je trebala emancipacija, pitam se? :!:

PTY

pre no sto opet cijuknu oni koji ne bi trebali da se osecaju prozvanima, da pojasnim; rec je o ljudima u izdavastvu siriusa. za ostale nemam info iz prve ruke.

drf

o, libeat!
prosvetljenja nikad dosta. raduje me info o nastojanjima ondasnjih mandarina SF da se dokopaju zlatnog runa; to daje potpuno novi smisao istoriji SFa former SFRJ.
No: stvarno u to ne sumnjam, no nije moguce na nisi primetila trend u svetu pisane reci u tim drevnim vremenima. Kazem ti, testirao sam i SIRIUS i objavio pod zenskim imenom, ocuvavsi moje dragoceno prkno; i bio sam direktan svedok odbira novinarki za redakcije u Bg.
Ne kukam i nije to strasno. Nije lepo sto one kukaju o ugrozenosti.
Sticajem istorijskih okolnosti u kontaktu sam sa nekoliko nevladicki i AFeZe aktivistkinja. Slusao, video plakate, procitao liflete. Libeat, svojom nakaznom propagandom i jurenjem incindentnog primera za pokaznu vezbu, samo odmicu dobru volju i pogled sa stvarno turobne zenske stvarnosti.
Da ne bih bio neshvacen: istina je da su mnoge napredovale zbog toga sto se neko nada nastavku kung fu filma Mindza ubija. Istina je i da je nekima udarena rampa zato sto nisu dale. Nije istina da postoji nazadna patrijarhalna misao da one tu nemaju sta da traze. Koliko shvatam, daleko si; ali prebroj.

PTY

Quote from: "drf"o, libeat!
prosvetljenja nikad dosta.

my love, nadam se da klecis i chelom zemljicu dodirujes. to nikad ne omane, ja sam strasno sujetna. :wink:

nego da se pozalim; za nekog ko virtuozno barata sarkazmom, nikad te nije volja da ga kod mene prepoznas. al ajde, necu se ljutim. htela sam da ti skrenem paznju da je pitanje 'zasto krava ima noge' vise puta bilo pretresano. pretresanje na koje sam se ja pozivala bilo je 'onomade', dok je sirius jos postojao. mislila sam da ces se prisetiti, al jok!
LM, sve je nekako pocelo time sto je Curcic objavio pricu kod Bobana a onda je malkice zanrovski prepravio i ponudio hrvatskim medijima pod pseudonimom (bese li ono zenskim?) kao vrlo efektnu krimi pricu. objavilo se. provalilo se. gadno. pa je onda bilo dosta govora o kriterijumima, o proverama, o lakoci objavljivanja uopste. pa je onda sazvana plenarna sednica radnog naroda na kojoj se trazio zub za zub. pa su tako na podzub dosle neke autorke, jadna li im majka, i vecita dilema koju one covecanstvu donose a koja glasi; zasto se one preterano hvale i olako objavljuju? pa je onda uzeto jedno nesrecno stvorenje i na njemu se primerno lomio zub; zasto, zasto. odgovor je bio precizan i koncizan - mora da je dala! e sad, da ostavimo prkna i organe po strani, zna se sta i kome.
ja ti mogu iskreno da kazem da sam oduvek bila svesna kako je to kravlje pitanje bilo postavljano iskljucivo od strane (odredjenih) muskaraca. moja distanca, ondasnja i sadasnja, omogucila mi je da prvo budem objavljena u Sagiti a tek kasnije, kada sam presla u Bgd, u Siriusu. Ne znam koliko mi to daje imuniteta, ali tako je. A moj prvenac je od strane siriusovog recenzenta bio glatko odbijen, sa napomenom da treba da se prepravi.
He, he...secam se kako sam onda pomislila da je trebalo da ga posaljem pod muskim pseudonimom. tc, tc...toliko o kravama i nogama iz drugacije perspektive. travica je uvek zelenija na tudjoj...eh.
al necu da se svadjam i da ispravljam krive drine, bejbi...veca mi fora da budem ssssssarkasticna.

i sta sve ovo ima veze sa matrijarhatom, pitas se? ima!! da je ovo matrijarhat a ja neka mandarina, svi bi ste vi meni odradili, i to valjano, pre no sto vas, majci...er...izdam!  8)

PTY

ali potpuno si u pravu i slazem se glatko re. aktiviskinja i jurenja incidentnog primera. u globalu, nikada ne bih otisla tako daleko da tvrdim da je nekome zaista udarena rampa. mislim da su to vise bile iritantne uzgredne pojave nego istinske barijere. mislim da je svako ko je iole vredeo, donekle uspeo.
a u pravu si sto se i odbijanja tice, mene taj i takav aktivizam takodjer odbija. to je naprosto usmereno na osvetu sa zadrskom tipa 'akali su nas x vremena, sa'cemo mi malo da akamo njih' i to ne vodi pravicnom dobru.
ne znam koliko je zenska stvarnost turobna. racunam, ako je celjade turobno, i stvarnost mu je takva. ali prihvatam da stvari nisu ruzicaste.
drago mi je sto to priznajes, bez forsiranja.  :wink:

drf

Prodjoh brez shake po splachinari. Dobar pocetak.

Znas sta, Libeat, iako se iz mojih postupaka ne da uvek naslutiti, ja volim zene. I one mene. Stuzi mi se kad vidim kako haletaju ka svojoj steti a tudjoj nekoristi. Znam da nista nije u redu, no to nisu oni razlozi i dokazi kojima se mashe.

Ono sto nije dobro je redjanje opstih propagandnih teza i ulaz u sukob u svakom razgovoru. Umesto tez, tema. Pa da je dobronamerno pretresemo.

U osnovi, ja sam ekstremni maco. Toliko ekstreman da ne osecam potrebu da dominiram nad zenama - pustam ih da rade sta misle da moraju.

drf

'Ajde malo da pojasnim i priblizim temi. Cini mi se da ima neke veze.

Mene su zene razmazile. Otkad znam za sebe, sve cine da mi udovolje. Mlade, stare, u vlasti, prosvetno osoblje... SVE. Od overavanja semestra do kupovine ribarske dozvole, struna i pribora. Vole da me hrane, da mi kuvaju, da me peru i ciste. Kad nesto pisem, po arhivima mi zene sve obave: nadju, iskopiraju i zivnu me na kafu.Ne kurcim se i ne izdajem naredjenja. Ne svadjam se. Ne nastojim da se nametnem kao nadredjen. Prosto, s radoscu obavljaju ono sto bih ja morao i ulazu trud da se ja osecam lagodno. Na meni je da izrazim zelju; uglavnom ni to ne moram. Podvlacim: oduvek i sve zene.

Da li je to patrijarhat? Rekao bih da jeste. Ulazem li neki napor u njegovo odrzanje? Ne. Da li mi verujete? Pitajte one sto me znaju duze od nekoliko minuta.

Uz to, nisam bespomocan i velika beba; instinkti tu nisu materinski.
Koji se klinac onda desava? Sta u meni prepoznaju? Reci mi, makar ti prepametna, otkud heroj u ova sugava vremena?

PTY

ojha! love is in the air.... 8)
verujem da si se promenio od naseg zadnjeg susreta. ima tu..eh, 15 sezonskih krugova, jel' tako? ali verujem da se neke stvari ne menjaju.
ima jedna tvoja karakterna znacajka koje se i danas secam. truba je sto ne znam nas izraz, ali engleski je 'ill at ease'.

kao da ne pripadas na mesto na kom stojis. kao da bi voleo da si u tom momentu negde drugde. kao da se osecas da ne pripadas medju ljude i medju stvari koje te okruzuju. kao da si van svog elementa.

a to za reakciju ima sledece; zensko celjade se oseti pozvano da ti to neskladno bivstvovanje u momentu nekako olaksa. pa makar i sitnim uslugama. e, sad, naravno, tu treba da se doda i fino pakovanje na stamenoj, koscatoj bazi....er...  :oops:

ali ne zanosi se; ti nisi macho. ti si samo easy going.

Bilja

Preleteh (ne bas procitah, nemam toliko vremena) sve ove tekstove i ne znam kako da sto krace dam svoj doprinos originalnom topicu sa nadasve dobrim odzivom.  :wink:

dakle, ukratko:

Eh Dunadan, ti si moj idol.  :lol:  :|  :|  :|

Ghoul, po ko zna koji put izlaze teorije koje me najblaze receno zgrazavaju, a u najboljem slucaju, zabavljaju. Zgrazava me uglavnom cinjenica da ima uopste ljudi koji tako razmisljaju usprkos civilizacijskim tekovinama. Zabavna je ipak ona ideja da su zene okrenute iskljucivo sexu dok muskarci imaju i drugih prioriteta u zivotu  xrofl
Ghoule, izlazis li ti IKAD uopste u neko drustvo, druzis li se sa ljudima, citas li ista osim horora? Mislim ovako nesto nikad nijednog muskarca nisam cula da tvrdi.  :shock:  :shock:  :?
A sad, da bi matrijahat vratio civilizaciju vekovima unazad, i ogranicio se na klanjanje svetom idolu majke-svakako nikad u zivotu nisam cula vece i odvratnije sovisnisticko sranje.  :x  :x
Nije da sam za bilo koji oblik ekstrema, a to su upravo matrijahat i patrijahat. oba su naime neki ektremi, a ekstremi uglavnom nisu pogodni za neku vecinu.
Zasto mislite da je varijanta sa alfa muzjacima dobra za opstanak vrste? REcimo da jedan muzjak u plemenu oplodi sve ili vecinu zenki, sve i da je najjaci i najzdraviji primerak, zar nece kompletno potomstvo biti medjusobno u srodstvu? Kako ce se onda dalje pariti? Brat po ocu sa sestrom po ocu? Iha, koje bi to bile generacije napretka vrste!  :P
Bilja
----------------------------------------@

Ghoul

Quote from: Ghoul on 27-03-2004, 06:02:27da su zene ostale na vlasti, i danas ziveli u blatnim kolibama i obozavali Boginju Plodnosti, a celokupna 'umetnost' bi se svodila na ode njenoj materici i mlekodavnim sisama, i na okrugle kipove koji joj slave obline.

ahhh, kako antologijski topik... :)

Agota

zanimljivo,kad vec pomenu mlekodavne sise uvek se setim ovog spota
Army Of Lovers - Israelism
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Franz Xaver von Baader

nemam volje ni snage ni pameti ni živaca sve čitati, ALI me začudio ghoulov nastup??!!
to onaj ghoul: sissy, plavušan, nizak rastom, prototip nemuškarca? onaj ghoul koji tako ženski piše, ženski razmišlja, ženski se priklanja praćenju azijata (i zena)?
je li ghoul nekada bio mudriji ili je samo igrao rolu zato jer je mogao (kada su mu protivnici žene)?
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Franz Xaver von Baader

a ontopic,
vidim da je gwydion stara škola te je UKAZAO na poturanje matrijarhata poradi ideoloških ciljeva; tj. marksističkih ideja o privatnom vlasništvu pa se Bachofenom služio Engels u Porijeklu porodice, pivatnog vlasništva i države = to je pozadina čitave te gungule oko Bachofena, a žene dođu samo kao sredstvo kojim operiraju muškarci poradi svojih ciljeva (i idiosinkrazija)

inače,
svijet je baš krasan i divan, sve je onako kako treba biti što se tiče spolova, žene volimo i uzdižemo u pjesmama (a doma nam peku kotlete kako bismo imali snage baciti se na proučavanje muških filozofa, umjetnika i ostalih)

Ghoul

Quote from: PingvinPatuljak on 11-02-2010, 12:44:11svijet je baš krasan i divan, sve je onako kako treba biti što se tiče spolova, žene volimo i uzdižemo u pjesmama (a doma nam peku kotlete kako bismo imali snage baciti se na proučavanje muških filozofa, umjetnika i ostalih)

pa dobro, ovo niko - a svakako ne ja - nije ni sporio.

Franz Xaver von Baader

ma ovakvi topici nisu fora na ovakvim mjestima (jer nema žena ili ako ima to su ili neke sa ruba ili one jedna-dvije-sa-neta-koje-vrijede)
takvi slični, malo žešći uleti su za mas-forume, pogotovo pdf-ove psihologija, ljubav ili seks; tamo kruže razne sjebane i sluđene žene, žene ostavljene od muškaraca, pregažene od života, te se kao takve prilično zapale (pa se onda mogu vršiti razna promatranja i tretiranja žena u stresnim uvjetima te punija upoznavanja tih čudnih bića)

Tex Murphy

Quote from: PingvinPatuljak on 11-02-2010, 12:44:11
svijet je baš krasan i divan, sve je onako kako treba biti što se tiče spolova, žene volimo i uzdižemo u pjesmama (a doma nam peku kotlete kako bismo imali snage baciti se na proučavanje muških filozofa, umjetnika i ostalih)

Pa ovo je prilično kvotabilno!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

ridiculus

Kvotabilno jest, ali je čista tautologija - ako muškarci čitaju samo muške pisce, a žene ženske, tu je onda svako poređenje nemoguće.
Dok ima smrti, ima i nade.

slavko

Malo je passe govoriti o matrijarhatu i patrijarhatu u konteksu današnjeg društva,pošto oba više ne postoje.Naročito ako se pod matrijarhatom pretpostavlja instutucionalizovanje nekakve feminističke doktrine,a pod patrijarhatom muški šovinistički poredak.Zaboravlja se da se tu radi,u oba slučaja,o sistemu vrednosti, a ne o državnom uređenju,koje je samomoguća posledica,i da su taj sistem usvajali i muškarci i žene.Da i ne spominjemo duhovni i religijski aspekat.
O matrijarhatu nam svedočenja dolaze sasvim post festum i to od protivnika i pobednika,a znamo kako pobednici pišu istoriju.

džin tonik

kako god nazvali, sistem vrijednosti ili drzavno uredjenje, opet se sve vrti oko para i cudesne rupe.

slavko

Kod nekih ljudi da ,a kod nekih ne.