• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dajte neke dobre pretenciozne filmove ;)

Started by Dybuk, 05-08-2015, 15:00:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Odličan je Nolan ( s tim što Interstellar naravno ide na prvo mesto ), vidi se da je američki reditelj i trenutno je ono najbolje što Holivud ima da ponudi...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Dybuk

Sta znaci americki, ono sve ugladjeno, spec efekti do J i tako? :lol: Meni se cini da je on ujedno i reditelj za decake (grozna generalizacija, znam!) ali uglavnom ga hvale mladji muskarci (bar sudeci po stranim forumima)

Ygg

Nisam sebe nikad doživljavao kao Nolanovog fana. Prosto, volim njegove filmove i smatram ih zaista dobrima. Pogodio je neku žicu u meni, valjda. :)

Preporučujem ti da pogledaš Following, njegov prvi dugometražni film. Fim je pravio bez gotovo ikakvog budžeta, tako da nema skupih efekata, nema poznatih glumaca koji film mogu da izvuku svojom glumom, nema skupe opreme (cijeli film je snimljen jednom ručnom kamerom, čini mi se). Mislim da se u tom filmu najbolje vidi Nolanov talenat kao režisera, a i kao scenariste.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

usputni_boem

Truman

Quote from: Dybuk on 27-08-2015, 18:42:51
Sta znaci americki, ono sve ugladjeno, spec efekti do J i tako? :lol: Meni se cini da je on ujedno i reditelj za decake (grozna generalizacija, znam!) ali uglavnom ga hvale mladji muskarci (bar sudeci po stranim forumima)
Da, otprilike na to sam mislio. Evropljani prave malo drugačije filmove. Ali bez obzira na to ima kvalitet.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Kinljezok

Trans-Europ-Express (1966)
Alain Robbe-Grillet

voz.film-u-filmu-u-filmu-iz-filma.voz.snobizam.peron.a!pisaća mašina.(h)umor.kupe.bondage.paranoja.novinski članak.sivo.voz

Dybuk

Ah, Francuzi! Hvala Kinljezok, potrazicu :)

Uglavnom, ovog coveka je verovatno tesko pobediti u trazenoj kategoriji, olaksavajuca okolnost: filmovi su mu uglavnom kratki. Nisam gledala, pa ne znam koliko je to dobro: Stan Brakhage :shock:

usputni_boem

Ni ja nisam gledao filmove tog Stena (Brekhejdza?), ali gledao sam ponesto od njegovog bivseg prijatelja Keneta Engera i ono definitivno moze da se okarakterise kao pretenciozno. Nisam se odusevio, ali zanimljivo je kao eksperiment.

Dybuk

Inace @boem, Beyond the Black Rainbow zvuci dobro, cirz.  :)

Kinljezok

Brakhage. Svakako. Sve od njega. sasvim drugi svet. čak i ne pripada ovom topiku. Preporučena literatura. essential brakhage. telling time: essays of a visionary filmmaker. Takođe u ovaj svet. spadaju. Hollis Frampton. Michael Snow. Martin Arnold. Jurgen Reble. Paolo Gioli. Tscherkassky. manje vatrena sladja. glavni autoritet nosi P. Adams Sitney. i Visionary Film: The American Avant-Garde 1943-2000. Eyes Upside Down: Visonary Filmmakers and the Heritage of Emerson.The Essential Cinema: Essays on the films in the collection of Anthology Film Archives

Mme Chauchat

Sten Brekidž pomenut na Sagiti! Pa to zaslužuje srcić, ako ne i dva <3 Presovani moljci na filmskoj traci ftw!!!!

trt-mrt

Quote from: Kinljezok on 27-08-2015, 19:35:59
Brakhage. Svakako. Sve od njega

ok, snimacemo svakodnevno psa u raspadanju. on se raspada, i sta cemo s tim - pa, nista. naravno, snimamo ga zato sto je to nas bivsi kucni ljubimac i  zato sto smo ga voleli
snimicemo i obdukciju, usput pogubiti prijatelje zbog toga, ali na koncu proglasiti snimljenu obdukciju umetnoscu. da, vredelo je!
presovani moljci - WOW

koliko razumem traze se pretenciozni filmovi sa zrnom vrednosti u sebi. Trans-Europ-Express (1966) je samo pretenciozan

trt-mrt

sorry :)

ok, snimacemo svakodnevno psa u raspadanju. on se raspada, i sta cemo s tim - pa, nista. naravno, snimamo ga zato sto je to nas bivsi kucni ljubimac i  zato sto smo ga voleli
snimicemo i obdukciju, usput pogubiti prijatelje zbog toga, ali na koncu proglasiti snimljenu obdukciju umetnoscu. da, vredelo je!
presovani moljci - WOW

koliko razumem traze se pretenciozni filmovi sa zrnom vrednosti u sebi. Trans-Europ-Express (1966) je samo pretenciozan

trt-mrt

gore bi trebalo da stoji 'bar sa zrnom', ali sad vidim da je i to malo i da se traze neki dobri pretenciozni filmovi :)

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Dybuk

Joj, stvarno je snimao pravog psa kako se raspada i pravu obdukciju? Odvratno :( Mrzim 'real' stvari tog tipa.

trt-mrt

a ono sto nije 'real' su prebojeni nemi pejzazi
ma moze sve to da se gleda, ali nazivati sve to esencijalnim je malo pa preuranjeno

Dybuk

Mda, nije ta vrsta eksperimenta za mene, ipak. No o odnosu 'pravog' nasuprot 'fiktivnom' bi se dalo nadugo pricati. Veliki sam protivnik tog 'stvarnog' na filmu i uopste snimljenih scena prave smrti, mnogo morbidno za moj ukus. Nekako pogresno...

trt-mrt

ma bitno da iza brakidza stoji koncept :)

Dybuk

^ Hehe, kapiram.

Dakle, prvo gledam

Pola X

Beyond the Black Rainbow

A Ma Soeur! (mislim da je ovo nevezano za topik, cisto da vidim jos nesto od zloglasne Brelja)

Hvala svima na predlozima!

ridiculus

Quote from: Red John on 27-08-2015, 18:35:20
Odličan je Nolan ( s tim što Interstellar naravno ide na prvo mesto ), vidi se da je američki reditelj i trenutno je ono najbolje što Holivud ima da ponudi...
Teško, pored živih Koena i Pola Tomasa Andersona. Jedina prednost mu je što operiše sa žanrovima kojima većina nas sa ovog foruma prirodno naginje. Meni je najbolji Nolanov film The Dark Knight, koji ne mora da se gleda kao superherojski film; The Prestige je jako dobar, ali misli da je pametniji nego što jeste; Mementa bih morao da se podsetim; Interstellar nisam gledao; Inception je razočarenje, mada je možda medju fanovima najcenjeniji, pošto pokušava da bude najdublji. Tu dolazi do našeg razilaženja u stavovima šta konstituiše dobar film. Inception nam daje dobru zagonetku, priznajem, ali u tome je sva njegova vrednost. Dobra ideja, potpuno efemerna izvedba.

Dybuk, obrati pažnju na Sola Bejsa, ako već nisi, i na njegov film Phase 4. Tj, ako uspeš da ga nadješ. Ne bih to nazvao pretencioznim, ali čudnim svakako da.
Dok ima smrti, ima i nade.

trt-mrt

uvrsti i ovo Window Water Baby Moving by Stan Brakhage, zbog onoga sto se desava na licu, da ne ispadne da te potpuno odvracam od stena

Ghoul

Quote from: ridiculus on 27-08-2015, 22:14:37
Dybuk, obrati pažnju na Sola Bejsa, ako već nisi, i na njegov film Phase 4. Tj, ako uspeš da ga nadješ. Ne bih to nazvao pretencioznim, ali čudnim svakako da.

gde pa ti ode! :(

ajde sad da krenemo da nabacujemo svaki sf i horor koji bar maaalo odstupa od najotrcanijih klišea.
dobar je to film, ali blage veze nema s ovim topikom.
https://ljudska_splacina.com/

ridiculus

Tu se slažemo, samo koristim priliku kad mi se već ukazala. ;)
Dok ima smrti, ima i nade.

Filaret

Baš pre neki dan sa rutrackera skinuo sabrana dela Brekidžova. Gledah neke mrlje, raznobojne brljotine poetskih naslova, da ne rekoste da su moljci nikad ih ne bih poznao. Sa osmehom izbrisao sve osim te obdukcije (Act of Seeing with One's Own Eyes) koju ću gledati kad mi baš ne bude ni do čega.

Ali i nad popom ima pop. Ko preživi ne gine mu Jonas Mekas...

Tema je malo rasplinuta, pa se izvinjavam Dybuk, Ghoulu, Yggu, Ridicilusu, Trumanu i ostalima koji su je malo ozbiljnije shvatili.  :)

Albedo 0

to ko neki morbidniji Svankmajer... on napravi leš od voća i povrća pa to snima kako se raspada....

Dybuk

Izbriso sve sem te obdukcije :(

Kuku mene, evo gledam Polu X, what a bunch of horseshit, xdrinka jos ne stigoh ni do pola a vec me smorise izvestaceni Francuzi koji se neprestano prenemazu :(

'Fun' fact: Dvoje glavnih glumaca (sin Zerara Depardjea i lepa Ruskinja koja igra 'misticnu' Polu-Izabelu) su mladi umrli. To za ove ljubitelje troo horora xfrog

Filaret

Ma kakvi. Švankmajer je ipak majstor svog zanata. Ovo su ti umjetnici. Dvadeset kratkih filmova gde se samo naslovi menjaju, a gledaš isto razlivanje boja i poteze četkicom ili čime već. Odgovori na "prokleta pitanja", rekao bi snob u meni. Gubljenje vremena, kaže tračak istine.

Mekas snima kuću 45 minuta iz raznih uglova i menja filtere na kameri. Da ti pamet stane. Ali bukvalno.

Filaret

Dybuk, kad pomenu sina Žerara Depardjea, potraži Tous les matins du monde (1991) Alana Kornoa. E, to je po meni istinsko remek delo.

trt-mrt

prosto je nemoguce je da se bilo sta sem xx veka, a sa depadjeom u njemu, moze okarakterisati kao remek delo, pa jos istinsko
shodno topiku (pretenciozno, dobro) i depardjeu moze se pogledati Under the Sun of Satan

eddie coyle

Quote from: Dybuk on 28-08-2015, 00:05:48

Kuku mene, evo gledam Polu X, what a bunch of horseshit, xdrinka jos ne stigoh ni do pola a vec me smorise izvestaceni Francuzi koji se neprestano prenemazu :(

Nisam gledao Polu ali probaj sa ovim, mozda bude bolje   http://www.imdb.com/title/tt0091497/?ref_=nm_knf_i4

Mada Karaks je to, tezak covek...

Filaret

Quote from: trt-mrt on 28-08-2015, 01:38:25
prosto je nemoguce je da se bilo sta sem xx veka, a sa depadjeom u njemu, moze okarakterisati kao remek delo, pa jos istinsko
shodno topiku (pretenciozno, dobro) i depardjeu moze se pogledati Under the Sun of Satan

Reč je o Depardjeu mlađem koji ima ulogu u Kornoovom fiilmu. Akcenat je na Kornou.

Inače, Under the Sun of Satan mi je drag film, kao i drugi filmovi Morisa Pijale koje sam gledao. Pogledaj The Mouth Agape.

Dzimi Gitara

Quote from: eddie coyle on 28-08-2015, 01:43:04
Quote from: Dybuk on 28-08-2015, 00:05:48

Nisam gledao Polu ali probaj sa ovim, mozda bude bolje   http://www.imdb.com/title/tt0091497/?ref_=nm_knf_i4

Mada Karaks je to, tezak covek...

Ako ništa drugo, u filmu se pojavljuje i Hugo Prat.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

trt-mrt

Quote from: Filaret on 28-08-2015, 01:49:05
Quote from: trt-mrt on 28-08-2015, 01:38:25

Reč je o Depardjeu mlađem koji ima ulogu u Kornoovom fiilmu. Akcenat je na Kornou.

rec je i o depardjeu starijem koji se pojavljuje na pocetku filma, a akcenat je koliko na kornou toliko i na remek delu

inace ovo remek delo ima u sebi i nesto ovako

Shut up in his cabin, he
practiced up to 1 5 hours a day
He devised a new way to hold
the viol between the knees
He added a 7th string
To give it a deeper voice
and a more melancholy tone
He perfected his bowing
by lightening his grip
and pressing only on the
horsehair with 2 fingers
which he did
with great virtuosity

pravo pitanje je da li bi ovakvo remek delo uopste trebalo da interesuje nekog ko ne svira gambu

trt-mrt

jbg, ne znam da kvotujem

rec je i o depardjeu starijem koji se pojavljuje na pocetku filma, a akcenat je koliko na kornou toliko i na remek delu

inace ovo remek delo ima u sebi i nesto ovako

Shut up in his cabin, he
practiced up to 1 5 hours a day
He devised a new way to hold
the viol between the knees
He added a 7th string
To give it a deeper voice
and a more melancholy tone
He perfected his bowing
by lightening his grip
and pressing only on the
horsehair with 2 fingers
which he did
with great virtuosity

pravo pitanje je da li bi ovakvo remek delo uopste trebalo da interesuje nekog ko ne svira gambu

Filaret

Stvarno ne znam šta ti je ovo. Preveo sam film na srpski na osnovu prevoda scenarija na engleski (ne engleskog titla!) i prevod možeš da nađeš ovde
  http://rs.titlovi.com/prevodi/prevodi.aspx?prevod=tous%20les%20matins%20du%20monde%20aka%20all%20the%20mornings%20of%20the%20world&jezik=

Nigde ovih gluposti nema. Ako si skinuo neki glupi prevod, onda nađi bolji.

Da, tačno, zapaženu ulogu ima i D. stariji, već sam i zaboravio.

trt-mrt

film je na tjubu, postoji scena gde lik vezba gambu, uz detaljno objasnjenje naratora u cemu je njegov doprinos tehnici sviranja
slazem se da je glupost, ali nisu bas sva remek dela savrsena

trt-mrt

trt-mrt

a evo i tvog titla

Beše jednom jedna devojèica
plemenitog srca
Èarobna i lepa,
i veoma vredna

Filaret

Ako je problem u prevodu, reci šta ne valja.

Ako je problem u enkodiranju, onda se negde ne razumemo. Sad sam ga skinuo i u ANSi je formatu, znači ne bi trebalo da čitaš te hijeroglife. Ako ih vidiš, otvori titl u notepadu, save as i sačuvaj ga u formatu koji ti odgovara.

trt-mrt

104
00:12:08,160 --> 00:12:12,190
Izdvojen u svojoj kuæici,
vežbao je i po 15 sati dnevno.

105
00:12:13,720 --> 00:12:16,000
Izmislio je nov naèin držanja viole,

106
00:12:16,035 --> 00:12:17,520
meðu kolenima.

107
00:12:18,440 --> 00:12:20,990
Takoðe je instrumentu dodao sedmu žicu,

108
00:12:21,000 --> 00:12:25,530
da bi tonovi dobili
dubinu i melanholiènost.

109
00:12:27,120 --> 00:12:30,999
Do perfekcije je doveo gudaèku tehniku,
smanjenjem stiska šake...

110
00:12:31,000 --> 00:12:34,700
i pritiskom na konjsku dlaku
samo kažiprstom i srednjim prstom.

111
00:12:34,800 --> 00:12:37,880
To je bila zapanjujuæa virtuoznost.

trt-mrt

ne samo da se pojavljuje na pocetku filma, vec se depardje pojavljuje dobrim delom i u drugoj polovini filma, posle oca na svojim plecima nosi film, koji je, uzgred budi receno, besimisleno nositi
izvinjavam se drugu kinljezoku, jer je u odnosu na ovo trans europe express, u najmanju ruku, perfekcija

Filaret

Hehe, tek sad vidim da je ovo što sam nazvao glupostima engleski titl. Davno je bilo, pa sam mislio da je neki komentar uz isečak na jutjubu.

Svako neka gleda šta mu odgovara.  :)

Dybuk

QuoteSvako neka gleda šta mu odgovara.  :)

Tako je! Super sto radis titlove, prevodis li neke nase?

Filaret

Jedanput počeo Leptiricu da zaradim kredit na KG, ali me napola neko pretekao pa sam odustao od te rabote. Traži vremena i živaca.

trt-mrt

svako neka gleda sta mu odgovara i neka svako veoma retko koristi izraz 'remek delo' :)

Dybuk

:) Dobro, podrazumeva se da je izraz ovako upotrebljen subjektivna ocena, velikim delom.

A onaj water baby wall whatever necu da gledam, pa Brekidz snima svoju zenu dok se poradja! Egads! :?

trt-mrt

eto, neces pogledati njegov najlepsi

Tex Murphy

Бертолучијев Чај у Сахари је апсолутно феноменалан филм, а мислим и да је прилично претенциозан, те га овом приликом препоручујем.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Dybuk

Quote from: usputni_boem on 27-08-2015, 18:55:57
Beyond the Black Rainbow

Pogledala, zahvaljujem na preporuci, odlican. Uopste nisam ocekivala da ce mi se ovako dopasti, ali audio - vizuelni spektakl svoje vrste me je prosto uvukao i drzao paznju sve vreme. Inace onaj Beri mi strasno lici na Kristijana Bejla u jednoj od njegovih iscrpljenijih faza, ista mimika, ekspresije (dok je jos sa perikom i pratecim asesoarima). Devojka i njen zblanuti pogled su ostavili nesto slabiji utisak.
Ja obicno nisam u fazonu ovako surial filmova gde je vizuelni identitet i estetika visestruko vaznija od price/radnje/karaktera/unutrasnje logike itd. Ipak, vrlo lepo iskustvo.