• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Umetnost razdvajanja licnosti umetnika od njegovog Dela

Started by Dybuk, 15-12-2015, 23:34:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Potpuno sam sposoban/sposobna da razdvojim umetnika od dela

Uvek
6 (40%)
Zavisi od afiniteta prema delu
7 (46.7%)
Nikad
2 (13.3%)

Total Members Voted: 15

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

Ima jedna anegdota, pripisuju je Lenjinu.
Možda je puka izmišljotina, ali meni se dopala kad sam je čuo, davno. Pa pokušavam da se ponašam na sličan način, doduše s promenljivim uspehom.

Elem: Tamo negde 1920. godine, Lenjin radi u svom kabinetu, glavu ne diže, sekretar mu prinosi sve nova akta a odnosi odrađena... U neko doba sekretar predloži da naprave pauzu i popiju čaj. Lenjin pristane.
Sekretar ode da skuva čaj, i kad se vratio, vidi - Lenjin čita neku knjigu.
Šta čitate, druže? pita s poštovanjem.
Lenjin reče da čita zbirku priča od autora tog i tog.
Sekretar pretrne: Taj pisac je emigrant, trenutno u Parizu vatreno lobira protiv SSSR.
Ali...ali... Pa on je naš neprijatelj! , muca sekretar.
I odličan pisac, mirno kaže Lenjin.

saturnica

Quote from: Ana on 12-09-2017, 10:37:40
Nisam baš sigurna da li je topik u pravoj sobici, te premeštajte ako nije,..
Elem, čitala sam ovih dana "Mileva Ajnštajn, teorija tuge", pa mi je to aktuelizovalo razmišljanje kojem se povremeno vraćam.
Može li pojedinac iz publike da bude objektivan. U smislu - dopadne vam se neko delo. Pa, namerno ili slučajno, saznate nešto dodatno o piscu. Ako je to pozitivno iz vašeg ugla, dopada vam se i uklapa se u vaše vrednosti, da li vam je delo posle tog saznanja još srcu draže? Ili, suprotno, ako ste užasnuti nekim postupkom, odnosom prema porodici ili publici, da li vam i delo (bar pomalo) izađe iz volje?

Bekim Sejranović kaže da čitatelj nikada ne bi trebao da upoznaje svoje omiljene pisca. :)
Ima nešto u tome.

Dybuk

Eto, dodje i ta starost, sve teže odvajam umetnika od dela, Woody Allen mi se načisto smučio, Depa ne mogu očima da vidim (ok - on je više interpretator nego stvaralac). Generalno ljudi koji imaju istoriju nasilja nad ženama (i deci) gube moje poštovanje i naklonost.

Sreća što Alen i Polanski ne stvaraju ništa vredno pomena u svom finišu, pa nema potrebe da se lomim oko podrške njihovim filmovima.

Ova tema mi se nedavno motala po glavi, pa rekoh da pribeležim svoju evoluciju i ovde. 

Truman

Nemam taj problem. Bilo da je reč o Musku ili Polanskom.

Ali zašto imaš problem sa Deppom? Oslobođen je optužbi, ona njegova bivša je na vlo lošem glasu inače.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Dybuk

QuoteAli zašto imaš problem sa Deppom? Oslobođen je optužbi, ona njegova bivša je na vlo lošem glasu inače.
Just feminist things.

Zloupotreba položaja moći, smear kampanja, uključujući
i upotrebu botova/jutjub algoritma itd. Što je opet dovelo do lavine bekleša protiv zaostavštine metoo pokreta, i inspirisalo ostale zlostavljače poput M. Mensona da ućutkuju svoje žrtve dižući tužbe i kontratužbe. Jasno je ko ima pare i moć u tom odnosu.

Amber nije savršena žrtva, i treba da prestanemo da očekujemo savršenost od žrtava nasilja, ali jeste izvukla deblji kraj. Podsetimo se, bila je targetirana i kažnjena zbog svog autorskog teksta u novinama koji je Dep protumačio kao blaćenje njegovog svetlog imena. Ako to nije overkill, ne znam šta jeste.

Truman

Naš Johhny gradi kuću na Kosmaju, moramo mu oprostiti.

klem

kakva je to umetnost? umetnost je slikarstvo, literatura, skulptura, muzika, film...

Truman

Meho Krljic

Quote from: Dybuk on 11-11-2024, 19:57:40
Amber nije savršena žrtva, i treba da prestanemo da očekujemo savršenost od žrtava nasilja

Vredi da se ponavlja svakog dana, najbolje čim čovek ujutro ustane. Ili žena, ali mostly čovek.

Krsta Klatić Klaja

interesantno, mada u ljubavi svi su grešni i preživjeće samo Šćešni

sad pričati da je Dep krivlji ili obrnuto je malo tendenciozno
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala