• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

(Samo)ubistva u 2016 - šta se to dešava?

Started by Truman, 14-01-2016, 13:24:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аксентије Новаковић

Quote from: Son of Man on 03-07-2016, 05:06:38Jabukovac, Novi Banovci, Velika Ivanča, Žitište, pa bre sama imena tih sela dovoljno govore da se radi o nekakvim paganskim okultnim pizdarijama, to bre sve sekta i vlaška magija, šejtanizam,

Влашка меџик, џипси меџик, црна меџик, афро меџик, судар магија у невидљивом пољу Србије оставља последице у видљивом.
Ал сад има и нека урбан меџик, та је поготово зајебана...
http://beautifulserbia.info/beograd-je-svet-zasto/
QuotePrema ovom konceptu mogu se videti i druge zanimljive paralele: Grenland je na mestu Velikog Ratnog ostrva, Dom narodne Skupštine odgovara Strazburu, Gibraltar je Mostarska petlja, dok je Suecki kanal na potezu Autokomande. Terazije se preklapaju sa Parizom, Hram Svetog Save je na mestu Carigrada dok su Velika Britanija i Irska na mestu Beogradske tvrđave. Kuća cveća nalazi se na mestu egipatskih piramida, a Marinkova bara odgovara Indiji.

Quote from: Son of Man on 03-07-2016, 05:06:38
Lud'lo...al' nikako ono iz Tuzle.

То Лудло је Лудло над лудлима, гледо их два пута на Ползовићевим фестивалима у Новом Саду, најбржи бубњар и пар папана што се прже на хардкор.  :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=ehS57te3tOw
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Dybuk

Quote from: PizzobattoС платом из 1980. године данас би живјели можда и лошије

sigurno :lol:

mislim da, kad se govori o boljem zivotu, ima tu vise elemenata, nostalgija je jedan od njih.

pretpostavljam da se vise misli na ukupnu stabilnost, socijalna davanja i tu "jednakost", lep zivot na drzavnim jaslama, mogucnost putovanja diljem juge i gde pozelis, preduzeca davala stanove zaposlenima, obezbedjena letovanja, spavanje na klupi u parku a da te niko ne dira, i tako, a manje se misli na plate.

s druge strane, postojala je politicka represija, kult licnosti, nesloboda govora, tako te komunisticko-rezimske sitnice.

"ja nisam bio al verujem sta drugi pricaju" :lol: (u slucaju da meho zavapi kako "milenijalsi" opet pricaju o ex ju)

ali eto, ima medju nama i svedoka tog vremena, da ne bude sve milenijumsko rekla-kazala

Stipan

Quote from: Pizzobatto on 03-07-2016, 15:23:03
Иначе, докле ће још да влада тај мит да се у сфрј боље живјело?

To nije mit nego realnost koju vi dečurlija nikad razumeti nećete.

Aco Popara Zver

То наравно није реалност, јер ти не рачунаш да би са платом сфрј морао данас да купиш комп или шта већ користиш од направа, да платиш нет и слично. Узми ти мајсторе са садашњом зарадом потрошачку корпу из 1980. и видјећеш да ти у ствари имаш више данас.

Проблем је што можда имаш 50% више данас, а желиш да купиш 500% више

Као да би Мехо с неком социјалистичком платом дрндао нинтендо и наручивао игре из британије

Ви озгледа уопште не схватате колико трошите данас а колико сте тада трошили

Имали сте стабилност, нимало неизвјесности, неки душевни мир, а гласали сте на изборима све супротно од тога, јер ваља купити крпице у Трсту, итд

Сами сте срушили то друштво због кока коле, сад вам ђаво крив а не ваш конзумеризам
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Na kojim smo to konkretno izborima glasali za krpice umesto za stabilnost? Ja se ne sećam da je bilo reči o krpicama ni na jedmi izborima.

Aco Popara Zver

Наравно, зато Павловић носи кариране кошуље, то му је трејдмарк. И Гига Моравац!

Stipan

Ne lupetaj Bato. U vreme Ante Markovića sam bio jebeni smenovođa u Azotari i mesečna plata ( sa uračunatim beneficijama za četri smene) mi je bila protivvrednost 2400 nemačkih maraka, sa sve beskamatnim kreditima, besplatnim zdravstvom i doniranim cenama za energetiku i hranu. Daj mi reci koji to smenovođa u hemijskoj industriji (ako to uopšte još uvek postoji u Srbiji) ima mesečnu platu od 1200 evrića? Pojma ti nemaš ni o čemu, čini mi se.

Аксентије Новаковић

Наравно да нема појма, он о времену сфрј закључује гледајући Гигу и Шурду.

Него Стипане, занима ме колика је била плата пре реформи Анте Марковића, када су све плате скочиле и када је стандард нагло скочио да се говорило да смо бољи од Португала?

Stipan

Ne sećam se tačno. Znam da sam u Azotaru prešao iz Elektrovojvodine zbog bolje plate.

Azotare se sećam jer sam tada živeo najbolje otkad znam za sebe.

Аксентије Новаковић

Ако се добро присећам, пре тих реформи је стандард био као слабији и плате мање, и онда су конвертибилност и везивање за марку, уз још неке мере којих се не сећам, довеле до тога да се за кратко време стандард повећа и да плате доста скоче.

Stipan

Moguće. Ja nisam analitičar, jednostavno iznosim činjenice.

Džek

Nije tema kada se bolje živelo, nepobitna je činjenica da smo u vreme SFRJ imali bolji standard i zdraviji život. Šipak sada mogu od plate da kupim polovno auto (onomad sam kupio Pz-a za 800 maraka, a imao platu 2000 u kazinu kao krupije) da bezbrižno uspem gorivo i da odem na more. Od jedne plate!

Moje poređenje sa SFRJ nije namenjeno kada se bolje živelo, nego da se zdravije u mozak živelo. Nije bilo tih ludaka sa automatima, silovatelja i ostale gamadi koja se nakotila nakon svih dešavanja a moj kont koji sam izneo se bavio razlozima i motivima porasta tih sranja, a ne da nekoga ubeđujem kada se bolje živelo, jebe se meni za te kontove, ja znam kako sam ja živeo, kako su mi živele komšije, kolege, poznanici, prijatelji i rodbina. Uvek su imali osmeh na licu. Kao prvo to.

Drugo, milicija je bila mnogo efikasnija a zakoni surovi. Pozdravljam. Pošten čovek samo tako može, da pozdravi a ne da osuđuje "pendrak muriju" jer je to najefikasniji sistem istrage. Pa ti stisnu muda i kreni stazom kriminala. Pogledajte šta Kinezi rade, streljaju pokazno. A ako nije patka, Putin odobrio da svaka žena može da rokne svog silovatelja. Sasvim ispravno. A ovde zaglaviš prdekanu ako nabubetaš lopova kojeg su uhvatio u rođenoj kući. Još mu se moraš izvinjavati ako ga je tvoj pas čuvar ujeo na tvom imanju, dok je iznosio alat i ostalo iz šupe.

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Аксентије Новаковић

Због оваквих погубних утицаја са запада је пропала југославија...

https://www.youtube.com/watch?v=UVXdVUMqh9g

Anomander Rejk

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 14:31:29
Policija je tu da konstatuje smrt i to je sve, nema preventivnog delovanja.

samo strah od drzave i kazni uz pomenutu prevenciju moze da popravi stanje, a kako kad drzave nema kad ti je potrebna? evo, da su reagovali na prijave, pa nasilnika priveli, odradili procenu mentalnog statusa, naredili obavezno lecenje i udaljavanje iz porodice i od bivse supruge ili pritvor ako se pokaze da nije lud nego obesan itd...nema sta, to samo na filmu mozemo da gledamo.

drzava je obesmislila vrednosti, pa svako radi sta mu se prohte, a nasilje u porodici sa smrtnim ishodom je omiljena zabava poremecenih i asocijalnih pojedinaca.
jos oko vrednosti: mislim da su se ljudi u Titovo vreme vise plasili drzave nego sto su eto bili pitomi, a i jeste se bolje zivelo, kazu. a i svet se promenio, mnogo. a ovde se i dalje oslanja na staru dinamiku, koga briga sta se desava izmedju cetiri zida, dok nasilnik ne izadje i pripuca.
nego, ovde nije nevazan mentalitet, ima sirotinje svuda ali odnos prema zenama, starim roditeljima koji su prva zrtva nasilnika je stvar mentaliteta, udariti i kinjiti slabije, jer znas da ce neki tamo drzavni cata reci, ma resite to medju sobom, popio covek, hehe, lej of rakija sinko, dovidjenja prijatno.

Tako je. Nisu tada ljudi bili bolji ni pitomiji, niti su se sada odjednom prozlili, nego je postojala funkcionalna država. Najveći mangupi su tada štrecali od običnog milicionera, a danas se svi šprdaju sa policijom. Da ne govorimo o pravosuđu, tek tamo je haos. Veliko je pitanje da li bi se išta promenilo i da je u ovom slučaju bilo prijava za nasilje, raznorazne mere od zabrane prilaska do kratkotrajnog pritvora i sl. naravno nisu rešenje, jer ovakve ljude se može sprečiti da ubijaju jedino ako se stave za dugo iza rešetaka, tj. u neku ustanovu. Što se tiče ratnih trauma, koliko sam čitao ovaj nije učestvovao u ratu, a čini mi se da većina tih masovnih ubistava u Srbiji nema veze sa ratom. Ljudi koji su izašli iz rata ( ne svi, ali velika većina) dobro znaju vrednost i svog i tuđih života, i kako ga je lako izgubiti, i teško da će da urade ovako nešto. Realno, to će pre uraditi neko labilan koji nije iskusio veliku muku u životu, niti istinsku smrtnu opasnost.
Moje mišljenje, ne mora biti da sam u pravu.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Biki

Balkan je jedno tuzno, zapusteno, prljavo mesto u galaksiji. Nazalost.

Anomander Rejk

Ne preteruj. Balkan nije nikakvo izolovano mesto, mnogo različito od ostatka čovečanstva.
Norveška je super razvijena, pa je Brejvik ubio sedamdeset ljudi. Amerika je najveća privredna sila na svetu, pa ima najveći postotak serijskih ubica.
Nasilje i mračna strana su deo čoveka od njegovog postanka, to je besmisleno negirati.
Samo treba izgraditi sistem koji će ga barem svesti u podnošljive okvire, jer se totalno ne može iskoreniti.
Mi smo već duže vremena raspušteno društvo, u stvari, s obzirom šta nam se sve događalo, pravo je čudo i sreća da ovakvih događaja nije bilo mnogo više.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Harley Quinn

Quote from: 33 on 03-07-2016, 19:47:21

Misliš - nasuprot Briselu gde gomila terorista diže aerodrom i Šuman u vazduh?

Ili nasuprot Parizu gde gomila terorista upada u koncertnu dvoranu i puca po publici?

Ili misliš na Istanbul, gde se teroristi raznose i pucaju po putnicima na aerodromu?

Ili nasuprot Kelnu gde gomila muškaraca seksualno napastvuje gomilu žena na sred gradskog trga?

Аксентије Новаковић

1989 године одржава се први јавни сатанистички хеви метал фестивал, са учесницима сатанистима из целе сфрј, под називом Ју метал атак који организују два брата сатаниста.
1990. године одржава се други масовно посећени сатанистички фестивал под истим именом, у истој организацији, а видео снимак те гнусности сам приложио.
На том сатанистичком фестивалу се последњи пут појављују сатанисти из Словеније и Хрватске.
Већ тада је свима јасно да од сфрј нема ништа.
1991. сатанистички фестивал мења име, али не и организаторе, а држава више не постоји.
1994. сатанисти настављају са својим сатанистичким хеви метал фестивалом, са новим именом Балкан хорор опера, тиме најавивши шта нас исчекује у годинама које су долазиле.

Аксентије Новаковић

Quote from: Harley Quinn on 03-07-2016, 19:52:44

Ili nasuprot Parizu gde gomila terorista upada u koncertnu dvoranu i puca po publici?

Ili misliš na Istanbul, gde se teroristi raznose i pucaju po putnicima na aerodromu?

Ili nasuprot Kelnu gde gomila muškaraca seksualno napastvuje gomilu žena na sred gradskog trga?

Или насупрот Штокхолму и другим скандинавским градовима у којима постоје тзв. no go зоне у које и полиција не залази, а које контролишу мигранти, азиланти и остали уљези.

hidden

Quote from: Stipan on 03-07-2016, 17:56:40
Ne lupetaj Bato. U vreme Ante Markovića sam bio jebeni smenovođa u Azotari i mesečna plata ( sa uračunatim beneficijama za četri smene) mi je bila protivvrednost 2400 nemačkih maraka, sa sve beskamatnim kreditima, besplatnim zdravstvom i doniranim cenama za energetiku i hranu. Daj mi reci koji to smenovođa u hemijskoj industriji (ako to uopšte još uvek postoji u Srbiji) ima mesečnu platu od 1200 evrića? Pojma ti nemaš ni o čemu, čini mi se.

Sad ću malo u offtopic, ali ovo je porazna istina. Dugo  vremena, bio sam nadobudni junoša koji se sav nakostreši kada lamentiraju nad jugom. Onda valjda dođu neke godine pa se stavi i prst na čelo. Pomenuo si azotaru, a ja baš juče razmišljam o N. Miloševu odakle su moji...Hinom, Azotara u blizini, Toza Marković...

Ljudi su danas uplašeni i otupeli. Osim samoubistava meni je jezivo i nasilje nad ženama, šokantno mi je kako se piše o tome i koliko je postalo integrisano u svakodnevnicu - mislim na način na koji se odnosimo prema njemu, izveštavamo, deklarativno reagujemo isl. Ma nasilje uopšte je uzelo maha...manifestuje se različito, ali je nažalost tu...

Biki

Quote from: Harley Quinn on 03-07-2016, 19:52:44

Ne, mislim nasuprot samoj sebi, Srbija na primer, a moze i ostale bivse republike SFRJ .
Dovoljan je samo jedan pogled na statistiku ako nista drugo

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Serbia
Narocito obratiti paznju na
Data for Serbia excluding Kosovo from 1950-2014   :( 

Na topicu se govori o Srbiji i podrucju bivse SFRJ koliko sam primetila. Sto se ostatka Evrope tice, situacija nije nista zavidnija. Nazalost!

Stipan

Quote from: hidden on 03-07-2016, 19:59:54
Osim samoubistava meni je jezivo i nasilje nad ženama

Mnogo je jezivije ono nasilje nad ženama o kome se ne govori izvan četri zida u kome se odigrava. A ono nije proizvod samo ovog vremena. Odavno je ukorenjeno u tradiciji muško ženskih odnosa.

Aco Popara Zver

Стипане, по прорачунима економиста, да се сфрј није распала ти до дана данашњег не би имао 1200 евра плату

http://www.pressonline.rs/info/politika/189603/prosecna-plata-bila-bi-736-evra.html

То што ти је Анте реко да имаш не значи да си је суштински имао, био је динар као—конвертибилан и 1997.

Све у свему, сфрј је била затворенија и ауторитарнија држава, на то већина људи на крају више није пристајала, и то је једина неспорна чињеница

Ја сам можда био клинац тада, али ти ниси, па објасни самом себи што си дозволио уништење те државе, и крађу деведесетих

klem

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti ,,Dr Laza Lazarević", kaže za ,,Alo!" da ova užasna tragedija govori da potpuno neupadljivi ljudi, koji ne ispoljavaju nijednu psihopatološku manifestaciju, bar povremeno moraju da budu podvrgnuti određenim grubim testovima.

- Ovo govorim za slučaj da ekspertiza pokaže da je on to uradio u trenutku smanjene uračunljivosti ili neuračunljivosti. Za slučaj da su ga ljubomora, bes ili iritiranost naterali da sve ovo uradi, a dok se eksperti sa njim ne budu detaljno pozabavili, teško je bilo šta reći o tom čoveku. Tako strašna krivična dela ne čine samo osobe sa mentalnim smetnjama. Nažalost, čine ih i oni potpuno svesni svojih postupaka i njihovih posledica - objašnjava jedan od naših najstručnijih psihijatara.
Prema rečima prof. dr Slavice Đukić Dejanović, to što za njega govore da je bio miran, tih i povučen ne znači da je zaista bio takav.
- To što je neko pojavno miran za komšiju, ne znači da je isti takav i za onog s kim živi. Neko ima dva lica - jedno kada je sam i sa najbližima, i drugo lice da bi bio prihvatljiv za kompletno socijalno okruženje. Ipak, čovek koji kod sebe ima nedozvoljeno oružje, a iza sebe verovatno dosta burnu prošlost, samim tim što je izbeglica i bio traumiran, sigurno se lakše opredeli za najdrastičnije načine revanšizma nego što to čini neko ko nema ta svojstva. U svakom slučaju, posao onih koji budu radili njegovu ekspertizu biće delikatan, jer će morati da procene njegov socijalni i psihološki status, a posebno šta se to sa sa njim događalo pre nego što je sve to uradio - kaže naša sagovornica dodajući da će se mnogo razotkriti kada bude utvrđen motiv, njegova struktura ličnosti i mentalno zdravlje u trenutku činjenja tog dela.
- Kada je neko preterano i upadljivo miran, skrušen, uvek samo nasme­­­jan i tih, nikad drugačiji, za nas je to tihi alarm. Prevencija mentalnog oboljevanja lišila bi nas, ali i ceo svet, takvih tragedija - zaključila je ona.
http://www.alo.rs/upadljivo-mirni-su-alarm-za-psihijatre/58831

Dybuk

^ it's always the quiet ones...nazalost, ovo je strasna generalizacija, ocito ubica nije bio ni miran ni tih, a to su najbolje znali najblizi clanovi porodice. sociopata.

ne znam zasto se ovde poredi terorizam kao globalni problem i ova ubistva, potpuno razlicite stvari i motivacija. moze se naravno govoriti o nasilju kao globalnom problemu, ali kad govorimo o tom trulom svetu koji nas okruzuje, treba imati na umu koliki smo mi, a kolike zemlje i narodi u koje se upire prstom. tim gore po nas, jer se na malom uzorku pokazuje veliki i sistematski problem nasilja nad zenama i nasilja nad fizicki slabijima od sebe.

Džek

Quote from: Pizzobatto on 03-07-2016, 21:38:01
Стипане, по прорачунима економиста, да се сфрј није распала ти до дана данашњег не би имао 1200 евра плату

http://www.pressonline.rs/info/politika/189603/prosecna-plata-bila-bi-736-evra.html

То што ти је Анте реко да имаш не значи да си је суштински имао, био је динар као—конвертибилан и 1997.

Све у свему, сфрј је била затворенија и ауторитарнија држава, на то већина људи на крају више није пристајала, и то је једина неспорна чињеница

Ја сам можда био клинац тада, али ти ниси, па објасни самом себи што си дозволио уништење те државе, и крађу деведесетих

Bato, ovo što si naveo jednostavno nije istina. Juga je bila čak otvorenija država nego ova. Pasoš u džep, kraj silnih maraka koje si lagodno zaradio i bez vize gde hoćeš. Avionom, kamionom, vozom, brodom, stopom. Sada se kurčimo da imamo jedini u regionu liniju ka USrA, bože me sačuvaj.

A to što si pitao čoveka što je dozvolio raspad Juge je nešto, sa uvažavanjem, najgluplje što sam pročitao ovde.
Kako je i jedan pojedinac mogao da zaustavi to sranje? Nas je bilo na stotine hiljada, ili miliona, pa nismo uspeli.

Sam kažeš da si bio klinac, pa dobro razmilsi ko ti je i sa kojim motivima pričao o Jugi. Uprkos dinosauruskom državnom aparatu, ipak je bila ekonomska sila. Loše vođena, amaterski i nepotistički, ali ipak sila. 

klem

postoji dosta žena koje se uvek iznova vraćaju svojim muževima, svaki put posle pretrpljenih batina i maltretiranja to je meni neshvatljivo

Dybuk

A one koje se ne vrate bivaju ubijene.

Harley Quinn

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 22:35:30
ne znam zasto se ovde poredi terorizam kao globalni problem i ova ubistva, potpuno razlicite stvari i motivacija.

Ne poredi se. Govori se o nasilju i različitim varijantama poremećaja ljudske svesti. Ili misliš da to što je ovom čoveku palo na pamet (da izađe sa oružjem i zapuca u random ljude) nema veze sa predstavama (terorističkog) nasilja koje gledamo na TV-u?

Nasilje nad ženama je drugi problem i njegovo razrešenje se ne nalazi primarno u edukaciji muškaraca i reagovanju nadležnih institucija (ne događa se samo kod nas da institucije ne reaguju na vreme ili da su im vezane ruke, što je, opet, zasebna tema), već u osnaživanju žena. Ovoliko prisutno nasilje nad ženama samo pokazuje koliko je njihov položaj u Srbiji društveno i ekonomski inferioran u odnosu na muški deo populacije i koliko se i žene smatraju inferiornim u kolektivnoj svesti balkanaca ("moja si i ničija druga", "ako nisi sa mnom, nećeš biti ni sa kim", "moje dete si odvela" i sl.).

Quote from: klem on 03-07-2016, 22:46:24
postoji dosta žena koje se uvek iznova vraćaju svojim muževima, svaki put posle pretrpljenih batina i maltretiranja to je meni neshvatljivo

Upravo na toj činjenici treba da se radi kao delu (društvenog i ekonomskog) osnaživanja žena. Neke se vraćaju jer ih je sramota od okoline (ovo je veoma prisutan razlog koji ne treba potceniti) - da se sazna da je muž/otac/brat/dečko bije; neke su u iluziji da će se zlostavljač promeniti (takođe čest razlog - žene odustaju od tužbi i razvoda i vraćaju se zlostavljačima pod pritiskom emotivnih ucena); neke se vraćaju zbog dece (da deca ne ostanu bez hranitelja i oca); neke se vraćaju iz ekonomskih razloga (nemaju posao, ponekad ni kvalifikacije, niti im država osigurava opstanak); neke se vraćaju pod pritiskom uže i šire porodice za koju je svaki incident tipa tužbe protiv zlostavljača, zatvaranja zlostavljača ili razvoda - sramota itd.

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 22:52:39
A one koje se ne vrate bivaju ubijene.

Ne znam da li je ova žena znala da njen muž ilegalno poseduje oružje. U slučaju da je znala, mudar potez bi bio da ga je prijavila. Ako ne u braku, ono posle razvoda. Realno, zašto bi neko držao toliko oružja u kući? Šta će mu? Pri tom je zlostavljač. I patološki ljubomoran. Ona je o njemu znala mnogo više od drugih ljudi. Nemojte da me shvatite pogrešno, ne krivim je ni za šta. Ona je nevina i tragična žrtva, ali čak i ova činjenica ukazuje na potrebu osnaživanja žena: one treba da postanu svesne količine nasilja koje se nad njima vrši i koliko su ranjive. I moraju da budu ohrabrene da od zlostavljača, jednom kada ga prepoznaju, zaštite sebe, svoju decu i okolinu.

Aco Popara Zver

Мени су сви причали супер о Југи... само што ћу ја враћати ваше дугове

Економски суноврат почиње 1979. године, то је неспорна чињеница, привреда пропада укупно 22 године и почиње поново да расте 2001. То само стамболићевци покушавају да прикрију, јер ту се види да су они пдговорнији од Милошевића, јер нису кризу сасјекли у коријену, камоли што нису сасјекли фашисте... Ако узмемо у обзир и да су седамдесете вјештачки подигнуте с ммф кредотима, може се говорити о економској стагнацији и борби с инфлацијом и коначно назадовањем пуних 30 година

Сфрј је тигар од папира, зато се тако лако и распала.

И наравно, за мене питање уопште није глупо, каква је то уопште прича да неко при здравој памети дозволи усвајање устава 1974. који је директно водио у распад. Сједили сте кући и бројали марке, супер живот, до једног тренутка. То се зове сљепило, потпишете сакаћење Југославије и ћутите или игноришете или не капирате посљедице.

Послије стално Бата провокатор, а што ваша генерација није ништа учинила да спријечи распад, е то је глупо питање. Јер у вашим мозговима и не постоји идеја активног грађанина. То је за неке чеде, неко легло, треба усе и у своје кљусе и на се и пода се, шта ће вама грађанска партиципација, непослушност, протести. Нек ваши унуци испаштају и плаћају дугове.

Најлакше је само одбацити одговорност, ми смо мали људи и ти фазони. Но мислим да ће овај економиста Горан Николић да сруши те илузије о великој сфрј привреди.

Једино добро била је релативна финансијска једнакост

Dybuk

Quote from: Harley QuinnNe poredi se. Govori se o nasilju i različitim varijantama poremećaja ljudske svesti. Ili misliš da to što je ovom čoveku palo na pamet (da izađe sa oružjem i zapuca u random ljude) nema veze sa predstavama (terorističkog) nasilja koje gledamo na TV-u?

pomenuti su ovi prostori kao zapusteno i tuzno mesto, odmah se poteze terorizam u Briselu, Pariz...to lici na poredjenje, ili u najmanju ruku 'nije ovde toliko lose' argument. jeste lose, samo je nas brend nasilja licniji, drugaciji i jednako uznemiravajuci, nije politicke niti verske prirode, ne radi se o idealima nego o licnoj mrznji koja odnosi zivote i kojoj se ne moze stati na put jer ako zrtva i reaguje, drzava ostaje nema i nezainteresovana. ne, ne mislim da je nasilje na tv uticalo na njegovu odluku da zapuca na bivsu zenu i druge ljude.

QuoteNasilje nad ženama je drugi problem

ne, to je deo istog problema, ovo je prosto eskalacija tog problema. ne pomaze osnazivanje zena ako iza coska vreba ostavljeni muz ili decko sa ubojitim oruzjem resen da stavi tacku na njen zivot, jer zna da *ona* nikog ne interesuje dok ne postane crtica u crnoj hronici.

Harley Quinn

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 23:17:37
pomenuti su ovi prostori kao zapusteno i tuzno mesto, odmah se poteze terorizam u Briselu, Pariz...to lici na poredjenje, ili u najmanju ruku 'nije ovde toliko lose' argument. jeste lose, samo je nas brend nasilja licniji, drugaciji i jednako uznemiravajuci, nije politicke niti verske prirode,

Što reče Meho, ovde više niko ne čita sagovornika... Dakle, ne poredi se. Povela se reč o tome koliko je Balkan truo i opasan. Opasna su i druga mesta bilo gde. Trula su i druga mesta, iz drugih razloga, ali nasilje svuda ima istu definiciju.

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 23:17:37
ne, to je deo istog problema, ovo je prosto eskalacija tog problema. ne pomaze osnazivanje zena ako iza coska vreba ostavljeni muz ili decko sa ubojitim oruzjem resen da stavi tacku na njen zivot, jer zna da *ona* nikog ne interesuje dok ne postane crtica u crnoj hronici.

Kog problema? Ja ne vidim ni da si ga definisala (problem) niti da si predložila rešenja?

Dybuk

Quote from: Harley QuinnKog problema? Ja ne vidim ni da si ga definisala (problem) niti da si predložila rešenja?

Sto rece Meho, ovde vise niko ne cita sagovornika. :)

Aco Popara Zver

Што се онтопика тиче, зашто се не би поредило оно у рецимо Орланду прије пар недјеља, кад је лик побио педесетак људи у дискотеци? Зашто, кажу да је пуцао на гејеве јер није хтио себи да призна да је хомић

Јел то зато што га је држава напустила или шта? Само мислим да се претјерано нешто образлаже политичком и економском ситуацијом

А у ствари данас су медији свуда, прднеш и заврши на тв-у. Поента је да ове масакре нисте могли некад ни да видите, а то не значи да их није било.

Мушко насиље над женама је дуговјечно, а повећава се откад осјећају да губе моћ. Криза патријархата је већа од економске кризе, а подједнако важна за Трампове гласаче.

Harley Quinn

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 23:24:02
Sto rece Meho, ovde vise niko ne cita sagovornika. :)

Evo, Dybuk, ja sam opet pročitala tvoje postove i jedino što liči na definiciju problema je ovo:

Quotedrzava je obesmislila vrednosti, pa svako radi sta mu se prohte, a nasilje u porodici sa smrtnim ishodom je omiljena zabava poremecenih i asocijalnih pojedinaca.

A lečenje (prevenciju) psihičkih oboljenja i reagovanje države si navela kao rešenje problema, ako se ne varam?

Najpre, ja ne mogu da diskutujem protiv argumenta da je nasilje "omiljena zabava" nasilnika... Tu postoji mnogo više faktora koji utiču na nekoga da uzme oružje i zapuca u slučajne prolaznike od zabave. Zapravo, zabava, najčešće, i ne postoji kao faktor koji uzrokuje ovakve tragedije.

Država nije obesmislila vrednosti, već je obesmislila samu sebe. Zato od nje, u ovim okolnostima, ne možeš da očekuješ (najbolje) rešenje. Država je, sa druge strane, apstraktan pojam. Šta se tačno ovde podrazumeva pod "državom" koja vrednostima treba da "da smisao"? Institucije? Policija? Centri za socijalni rad? Postoji jedna caka ovde. Čak i da ove institucije rade kako treba i da su zakoni dobri i da odlično štite žrtve porodičnog nasilja, postoji granica koju ove institucije ne smeju da pređu, a ona je kod ljudskih prava. Fizičko nasilje dokazuje se modricama i slomljenim kostima (dakle, nasilje se već dogodilo), psihičko nasilje je tek teško dokazivo (iako najčešći oblik zlostavljanja žena u Srbiji) i šta se, onda, očekuje od policije? Da putuje u budućnost da proveri da li je muškarac tamo prebio ženu, pa da ga, preventivno, hapsi? Ili se očekuje da se ljudi testiraju na mentalna oboljenja protivno njihovoj volji? Ili se očekuje da se policajac sakrije u nekoj kući i snima psihološko nasilje koje se dešava?

Eto, to sam tražila da mi kažeš. Kako bi ti rešila problem, tj. kako zamišljaš da bi država trebalo da reaguje, kojim konkretnim postupcima i kako bi trebalo da se vrši ta mentalna higijena populacije?

Džek

Bato, lako je trtljati o stvarima o kojima nemaš pojma i prosipati se kao poznavalac.
Ako ti vraćaš moje dugove, pošalji meni lovu, inače adresiraj svog tatu, mamu, strica i sve starije iz porodice,  saučesnike u "gomilanju dugova", a ne mene ili ljude sa ovog foruma na kojem nastojiš da budeš svima poklopac pa samo klaparaš kao raskantana šerpa. Puna mi je surla takvih. Matore prdonje iz partizanskog soja serendaju kako smo mi sve uništili, a ova balavurdija to ponavlja kao papagaj i "analizira" stanje u Jugi kao da smo mi svi slepci i ništa nismo videli dok su oni virili periskopom iz tatinih muda i hvatali ozbiljne beleške. Jebote, kao da sam jahao sa Napoleonom pa pokrivam sve epohe.

Naposletku, odrastao sam u švabiji a jedan mali deo u Jugi.
U Jugi su ljudi bili srećniji a to sam video sopstvenim očima. Bili normalniji, duševniji i nasmejaniji nego švabilenđani koji su tada umakali čmiljke na guzici u ptičije mleko jer im se moglo.  I to je ono što se pika i to je ono što je vezano za temu, a ne tvoja "analiza" generala posle bitke.

Boli mene quratz za građansku neposlušnost, proteste i maršalanja. Dosta mi je bilo te neposlušnosti četiri godine ratovanja protiv Alijine komandanture. Lako je srati iza monitora anoniman i skriven, treba naduvati  muda i izači sa geverom i rafalati u žive ljude neistomišljenike, pa javno to i kazati sa svojim punim imenom i prezimenom. Lajanje nije dovoljno. Neka gevera zalaje i eto promena.

Internet revolucionara kao pasiji govana, malo malo pa nagazim u neko.

Zato Bato, ne trtljaj meni te svoje furke, meni koji sam sve video i prošao, a ne na vikipediji pročitao. Sva svoja saznanja možeš zabiti u svoj tunel dok se ne uveriš sopstvenim očima u nešto, jer, pazi sada, neko će sutra čitati ove tvoje gluposti pa će se kleti u njih kao što se ti kuneš u budalasanje nekih jugomrzaca i prosipaš ih ovde kao sendvič bot.   

Jeste bila Juga zadužena, stoji, ali sada je svaka ex republika posebno zaduženija nego komplet sfrj. Još ostala bez teritorije, razjebanih firmi, silovanog naroda, zagađena i izraubovana puna nacionalističkog gnoja.
Nema više sfrj osmeha na licima. Nema više ono "Džesi ba jarane" iz srca, nego je "kada ćeš mi vratiti pare" ili "vidi šupka, juče je pojeo dve šnicle mora da je ušao u keš a ja nemam... uh kako bih ga izrafalao"

O tome ja govorim.

Dybuk

Bato

Motiv je dovoljno lican i produkt je niskih strasti, jedino sto nema lice jedne konkretne osobe, objekta mrznje...pretpostavljam da je to znacajna ali ne i presudna razlika. sto da ne, moze se porediti, bez obzira na broj zrtava, mnogo vise na mestu nego spominjanje teroristickih napada ID.

a to s medijima je svakako vazan elemenat, mada (iako ne znam detalje u ovom konkretnom slucaju) ne bi se reklo da Srbi ubijaju zarad medijske paznje i inspirisani istom...za sad. polako, doci cemo i do toga.

Harley Quinn

Što se tiče (terorističkog) modela "uzmi mitraljez i zapucaj", to što se o njemu toliko govori u medijima može da ima sve veze sa idejama labilnih ljudi sa poremećenom svešću. Ne bih ja, po defotlu, tvrdila da veza ne postoji. To bi bila zanimljiva tema za neku master ili čak doktorsku disertaciju (o modelima izvršenja nasilja)...

Aco Popara Zver

Ма шта ми наприча. Начи ти си срећу видио на њиховим лицима и то значи да је сфрј била економска сила? Мало морген, толико о томе. Шо би реко линк горе постављен - илузија.

Држ се швабије, поздрав и за твоје тату, маму, стрица.

Аксентије Новаковић

Још 60их година прошлог века долази до проблема које је Тито решио тако што је вишак радне снаге послао у иностранство.
Прва генерација југо гастарбајтера је била полуписмена и без посла у сфрј, и Тито је , тиме што им је дозволио одлазак из земље на запад, спречио потенцијални социјални бунт.
Такође, доста гастоса је отишло у Француску јер је Тито имао Дил са Де Голом да му пошаље јефтину радну снагу.
Значи, са запада Тити стизали кредити, на запад одлазила јефтина радна снага, Србија ради а Београд и Југославија се гради, па онда имамо студенстке протесте и Вука Драшковића како игра козарачко коло, па маспок, па 1974. и причу како је за јаку Југославију потребна слаба Србија.

Дајбук, кад кажеш to lici na poredjenje, ili u najmanju ruku 'nije ovde toliko lose' argument., онда мора да знаш да овде и није тако лоше и да увек има простора за горе.

Dybuk

HQ, svasta sam ja pominjala, evo drvim o ovome pola dana...

pre svega, da se zrtve ne stide i ne plase da prijave, i da, za uzvrat (kako se zrtve ne bi plasile!) policija i nadlezne sluzbe zaista reaguju na prijave, zadrze svakog nasilnika na razgovoru, u odnosu na broj prijava i ucestalost incidenata odrede pritvor...pa zatvor, odrezu tol'ko i tol'ko, udalje nasilnika iz kuce, zabrana prilaska zeni i deci itd itd. isto za ljubomorne bivse momke i tako dalje. ja nisam pravnik, i ne poznajem najbolje mehanizme koji su u igri, ali svakako ozbiljno shvatiti svaku prijavu i pocinioce kaznjavati sve strozije za svako ponovljeno nedelo i akt nasilja. dok ne provale da im se ne isplati dane provoditi kod sudije za prekrsaje, i u zatvoru.

Aco Popara Zver

Quote from: Dybuk on 03-07-2016, 23:41:04
Bato

Motiv je dovoljno lican i produkt je niskih strasti, jedino sto nema lice jedne konkretne osobe, objekta mrznje...pretpostavljam da je to znacajna ali ne i presudna razlika. sto da ne, moze se porediti, bez obzira na broj zrtava, mnogo vise na mestu nego spominjanje teroristickih napada ID.

a to s medijima je svakako vazan elemenat, mada (iako ne znam detalje u ovom konkretnom slucaju) ne bi se reklo da Srbi ubijaju zarad medijske paznje i inspirisani istom...za sad. polako, doci cemo i do toga.

Али и напади ИД су почињени од стране рођених у Фр и Белгији, дакле, они које су те државе изневјериле константном дискриминацијом, одатле можда паралела

Што се тиче медија, мислио сам само на Дневник, неко побије десет људи пијан 1965. то нећеш чути у медијима. Ми сад чујемо за неко Житиште и то је то, да се десило 1978. не би ни знали, цензура.

Дакле, како да по томе процијенимо ђорални суноврат кад уопште немамо податке из тог периода? Нпр, серијских убица у Америци је тада било више, криминала је било више деведесетих, стопа насиља у САД је смањена у 21. вијеку, али ако слушаш медије, ствара се утисак да никад није било горе. Стварају панику јер им се диже гледаност, а криминал суштински смањен у овом миленијуму

Harley Quinn

Pa da, Dybuk, ja se slažem sa tobom da to tako treba da izgleda, a to tako i izgleda. Bar u teoriji i zakonima. Ali u realnosti, ljudska prava predstavljaju granicu za to i takvo delovanje kao i složenost činjenice da nasilje treba dokazati. Kada su ženi slomljene kosti, kada krvari i ima modrice, a prijavila je nasilnika, nasilnik uvek bude kažnjen. Sistem tu radi i to radi dobro. Ali sistem ne može da spreči takvu ženu da se nasilniku vrati, a složile smo se da se to često dešava.

Ne zaboravi i da prijave mogu da budu lažne, da je definicija psihološkog nasilja rastegljiv pojam itd.

A to što kažeš i predlažeš kao deo rešenja: "da se žrtve ne stide i ne plaše da prijave", to je deo osnaživanja i osvešćivanja žena. Pa kako onda tvrdiš ovo:

Quotene pomaze osnazivanje zena ako iza coska vreba ostavljeni muz ili decko sa ubojitim oruzjem resen da stavi tacku na njen zivot,

Poenta u osnaživanju žena je da osvešćene žene pretpostave da ih iza ugla čeka ostavljeni muž (koji u ormanu drži mitraljez i proživeo je ratnu traumu). Ja znam da se to teško pretpostavlja, i da niko nikada ne veruje da će nekada bliska mu/joj osoba koju toliko dobro poznaje da pokuša da joj oduzme život, ali valja podsetiti žene koliko su ranjive i valja ih podstaknuti da prijave nelegalne aktivnosti svojih muževa.

Džek

Quote from: Pizzobatto on 03-07-2016, 23:46:49
Ма шта ми наприча. Начи ти си срећу видио на њиховим лицима и то значи да је сфрј била економска сила? Мало морген, толико о томе. Шо би реко линк горе постављен - илузија.

Држ се швабије, поздрав и за твоје тату, маму, стрица.

Sada sam se uverio da si trolčina i spamer, jer ne verujem da si toliko glup da nisi uhvatio kontekst, ali si ipak dovoljno glup da ne prikrivaš svoje trolovanje i čupaš moje izjave kako tebi odgovaraju.

Ti si jedan mali internet jado koji nema veze ni o čemu, a hoće da bude saslušan ali ne i viđen. Imaš razvijenu tehniku verbalnog terorizma i zato ti je labrnja limitirana na nekoliko postova dnevno.
Balavac koji sve video i pre nego što je ejectovan iz faterovih kesica sa velikom potrebom da meni drži katedre i popovanja me može samo zasmejavati do određene granice. Onda se naljutim i zovem da se vidimo face 2 face ali niko do sada nije smeo jer sam lud kao struja sa postraumatskim sindromom ali budi spokojan, u najgorem slučaju ćeš dobiti šamar za bezobrazluk, a u najboljem ćeš platiti pivo pa ćemo se smejati zajedno. I ne brini, nemam geveru ni utoku.

Dybuk

HQ tvrdim da bez funkcionalne drzave koja ce da reaguje i zastiti pojedinca nema osnazivanja, tj ima, ali kad se radi o nasilju i zivotnoj ugrozenosti, potrebno je da iza zrtve stane sistem. ne vidim sta je u mojim postovima nedosledno, jer to, na ovaj ili onaj nacin; tvrdim od pocetka.

Harley Quinn

Quote from: Džek on 04-07-2016, 00:03:43
Onda se naljutim i zovem da se vidimo face 2 face ali niko do sada nije smeo jer sam lud kao struja sa postraumatskim sindromom

A plus si i škorpija u horoskopu. Double madness. :lol: :lol: :lol:

Džek