• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tsundoku

Started by klem, 17-01-2016, 03:37:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

klem

Našao sam se u čudnoj situaciji u kojoj kupujem knjige a ne čitam ih puno. I što ih više kupujem, to ih manje čitam.
Ranije, dok sam bio u nezavidnoj materijalnoj situaciji, pozajmljivao sam knjige iz biblioteka i više sam čitao, a sada,
kad sam finansijski ojačao, više ne uživam toliko u knjigama. Skupljaju prašinu tamo u sobi, lepo ih je gledati, ali ne
izazivaju u meni interesovanje. Da li se tu radi o zasićenju mozga tolikim knjigama, ili je naprosto reč o nekakvoj maniji
kupovanja knjiga? Japanci imaju izraz za ovaj problem, i zove se Tsundoku, koji označava nagomilavanje nepročitanih
knjiga.

Ghoul

meni se gomilaju, ali ne zato što u njima više ne uživam, nego zato što ih nabavljam više nego što stižem da pročitam, a dan ima samo toliko sati, u kojima su i neke druge obaveze (uključujući i pisanje)...
https://ljudska_splacina.com/

mac

I ja sam kupio knjige koje još nisam ni otvorio. Držim ih na stolu. Gomila na stolu ne može u nedogled da raste, tako da se tu uspostavlja balans između pročitanog i nepročitanog. Knjiga napušta sto tek kad bude pročitana.

tomat

Imam ogroman beklog što papirnih što digitalnih knjiga. U poslednje vreme sam proredio kupovinu, pa će valjda u nekom trenutku sve stići na red.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.