• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbija - izbori 2016

Started by Alexdelarge, 17-01-2016, 15:35:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Da apstrahujem da mi se glava svakog dana oseća sve manje mudrom, kao i da je najbolji savet koji mogu da dam ljudima da ne slušaju moje savete, onda bi moj savet bio da se ne sekiraš i da diskusije ovde shvatiš kao ono što jesu: diskusije dokonog sveta na internetu. Većina je samo da ubijemo vreme a iz nekih ponešto naučimo, ali skoro je sigurno da njihova posledica neće biti fundamentalna promena društvene zbilje u Srbiji.  :lol: Drugim rečima, ako imaš nešto zabavnije da radiš - svakako radi to, a u ove diskusije uđi kad nema ničeg boljeg na programu.

Truman

Da, za dokone ljude ali ja ne bi trebalo da budem dokon. Imam da frilensujem, učim programiranje, čitam, gledam filmove...Tako da primam tvoj savet i povlačim se nanovo s politike. Koliko ću izdržati vreme će pokazati.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

žuti izvor, mada tvrde da je neka EU agencija radila istraživanje

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dzimi Gitara

Jedino ozbiljno istraživanje imaju (ili prave) bukmejkeri.

https://meridianbet.rs/#!special_leagues

Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Truman

Na šta se odnosi OU? Ako su procenti glasova onda smo nagrabusili još jednom...

Aco Popara Zver

Није то драстична разлика, 48% је резултат након што се ријеше они испод цензуса, реално то је око 38-39%, као што је Мехо раније показивао.

Само се ДС превише подигао, што нема смисла, будући да су се разбили у више колона

tomat

Dosta je bilo manje, DS više, i nema greške :-)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

ne cita se bas bajno. srbi, dobro razmislite:
sns, ds = mir, odricanje, rad od jutra do sutra, male place, akanje s eu, neimastina
srs, dveri = rat, nerad, seksi odore, pljacka, ugled, beneficije, nepovratni krediti, ordenje, kuce, zemljista, kafane, penzije...

Truman

Dosta je bilo = prave reforme uz minimum odricanja, razvoj privrede i nova radna mesta, stavljanje EU priče po strani bez prekida evropskih integracija

Aco Popara Zver

Јбт труки јел вама нико не прича о предностима шок терапије попун тога што није било хљеба на тржишту у Пољској 10 дана, да је произвело милион наркомана и хив позитивних у Русији, не, само ћеш да отпустиш 200 хиљада и они ће да се снађу као мачке

Радуловић не спомиње ниједан аспекат који му не иде у прилог, он социјалну политику види као тупаџијско милосрђе, па знаш ко има исту перспективу - Трамп.

Truman

Dosta je bilo mediokritetskih pokušaja da se održi postojeći sistem. Vreme je za prave promene.

Meho Krljic

Najlakše je da se za promene tog tipa zalaže neko ko je mlad, zdrav i prav i računa da još ima vremena. Ali šta da radi onaj ko zavisi od socijalne politike koja je i sada loša a pitanje kakva bi bila pod liberalnim vođstvom - Čedom ili Radulovićem?

Aco Popara Zver

Трумпану џаба говорити, можда би просто требало да прелисташ Шок доктрину Наоми Клајн да видиш какве су посљедице таквих привредних реформи.

На нету је доступно на енглеском и као аудиокњига, преведено на српски и хрватски па можда јје неко скоцкао и пдф за то

Truman

Quote from: Meho Krljic on 29-03-2016, 18:16:05
Najlakše je da se za promene tog tipa zalaže neko ko je mlad, zdrav i prav i računa da još ima vremena. Ali šta da radi onaj ko zavisi od socijalne politike koja je i sada loša a pitanje kakva bi bila pod liberalnim vođstvom - Čedom ili Radulovićem?

Po tom argumentu penzioneri su glavna snaga Srbije i uvek treba njihove interese stavljati na isto mesto. Hoćemo li da razmišljamo dugoročno ili ne? Ovakvom politikom za 20 godina u zemlji ćeš i imati samo penzionere i socijalne slučajeve nesposobne za rad, svi ostali će pobeći.

Meho Krljic

Svakako da treba osnažiti domaće investicije u posao, ali nemojmo olako o penzionerima. Pod jedan: mnogo ih je i oni jesu značajan deo glasačkog tela. Pod dva, oni su najuredniji, ubedljivo najuredniji, budžetski kreditori. Ovde se često uz duboke uzdahe priča kako su penzije opterećenje za budžet (pa što ne daju penzionom fondu da upravlja Telekomom i skinu ih s budžeta?) a veoma retko se čuje koliko je penzionerski doprinos budžetu dragocen i REDOVAN. U Velikoj Britaniji je rađeno istraživanje koliko penzioneri dobiju a koliko vrate javnim finansijama i tu je razlika u korist davanja nekoliko stotina miliona funti godišnje ( mogu da linkujem ako neko zatraži, al sad nisam na kompjuteru). Kod nas, naravno, nije tako jer penzije idu direktno iz Ministarstva Vulina ali je dinamika vraćanja novca u budžet kroz režije, poreze i dažbine visoka i udobno predvidiva. Penzioner je bez ikakve sumnje NAJBOLJI partner kog ministar finansija u ovoj zemlji ima i apsolutno treba da ga vlast čuva kao malo vode na dlanu. Penzioneri prvo plate dažbine pa gledaju da li će  hranu ili lekove PLUS neretko izdržavaju porodice svoje dece.

Truman

Pa je l ti radiš u interesu vlasti ili želiš da u ovoj zemlji bude bolje? Šta mene briga što su penzioneri glavna glasačka mašina...Zaista, sa ovakvim nedostatkom vizije Srbija će umreti za 50ak godina.

Meho Krljic

:lol: Srbija će umreti ali ne jer se ulaguje penzionerima. Truki, pezioneri i osobe iznad 65 godina su u dvostruko većem riziku od siromaštva od opšte populacije, sistemski su im redukovani i prihodi i izuzetno otežana mogućnost da rade i/ili se obrazuju kako bi imali mogućnost ostvarenja prihoda. Sudovi im rutinski oduzimaju poslovnu sposobnost i imovinu daju na upravljanje i raspolaganje starateljima koji su ponekad zaposleni u istom organu koji zakonski treba da nadgleda njihov rad, sve to a da sud, protivno zakonu, ni ne vidi stariju osobu kojoj oduzima poslovnu sposobnost. Ovo ti navodim iz knjige koju sam upravo preveo  koja se bavi finansijskim zlostavljanjem starijih u Srbiji, fenomenom koji ima epidemijske razmere. Stariji i penzioneri su jedna od najizrazitije diskriminisanih grupa u našoj populaciji i bilo koja politička opcija koja ovo javno ne prepoznaje je u startu na krivom putu.

Aco Popara Zver

О томе си требо да мислиш кад су досманлије паре улагале у терцијарни сектор, с тим што је то увреда за Турке, који су бар развијали рударство на овим просторима, а реално нису јели ни свињетину, мелем од окупатора.

Ови кретени што су бјежали од производње и све трпали у услуге, њима да се обратиш за ово срање

Уосталом, наплатити студије свакоме ко оде, и користити се његовом имовином, и бар ћемо елегантно да смањимо становништво, превише је 7 милиона глуперди

Зоско, молим те, објасни им за крошњу шљиве

Mme Chauchat

Quote from: Meho Krljic on 29-03-2016, 19:43:28
Svakako da treba osnažiti domaće investicije u posao, ali nemojmo olako o penzionerima. Pod jedan: mnogo ih je i oni jesu značajan deo glasačkog tela. Pod dva, oni su najuredniji, ubedljivo najuredniji, budžetski kreditori. Ovde se često uz duboke uzdahe priča kako su penzije opterećenje za budžet (pa što ne daju penzionom fondu da upravlja Telekomom i skinu ih s budžeta?) a veoma retko se čuje koliko je penzionerski doprinos budžetu dragocen i REDOVAN. U Velikoj Britaniji je rađeno istraživanje koliko penzioneri dobiju a koliko vrate javnim finansijama i tu je razlika u korist davanja nekoliko stotina miliona funti godišnje ( mogu da linkujem ako neko zatraži, al sad nisam na kompjuteru). Kod nas, naravno, nije tako jer penzije idu direktno iz Ministarstva Vulina ali je dinamika vraćanja novca u budžet kroz režije, poreze i dažbine visoka i udobno predvidiva. Penzioner je bez ikakve sumnje NAJBOLJI partner kog ministar finansija u ovoj zemlji ima i apsolutno treba da ga vlast čuva kao malo vode na dlanu. Penzioneri prvo plate dažbine pa gledaju da li će  hranu ili lekove PLUS neretko izdržavaju porodice svoje dece.

(tiho i ničim izazvano grli Krljića)
(meni je i dalje neshvatljiva ta mržnja "mlađih" prema penzionerima, kao da bi nam eto sutra svanulo samo kad bismo uveli lapot)

Truman

Ma kakva mržnja prema penzionerima, ljudi su radili i ostvarili pravo na penzije. Samo mi nije jasno kako će ova zemlja napredovati ovakvom politikom.

Meho Krljic

Haha, pa, da, da ne pominjemo da je procenat nezaposlenih među starijima od 50 isti kao među mlađima od 30 ali svuda se čuje da mora da se stimuliše zapošljavanje mladih jer je to klasična liberalna filozofija pojeftinjenja radne snage i pogoršanja uslova rada.

Truman

Ma daj Meho, iz zemlje beže mladi, a ne oni od 50+ godina. Ako se nešto ne preduzme 20 godina zaista neće imati ko da uplaćuje u penzioni fond. Zato su potrebne prave reforme a Radulović je jedini koji ih nudi. Zašto da glasam za DS samo zato što će proći cenzus ako su već pokazali ko su i šta su. Zaista je krajnje vreme da se napravi rez, jer smo na putu bez povratka.

džin tonik

penzioneri jesu bitan faktor privrede, imaju i novac i vrijeme da ga trose, no to ipak ne umanjuje cinjenicu da su drustveni paraziti koje tesko placamo mi radni narod.

Aco Popara Zver

Ја сам апсолутно за то да милион напусти земљу одма, првенствено зато што кењају о нечему о чему немају појма

А гарантујем да би се 900 000 вратило у року од годину дана

ALEKSIJE D.

Ne biha otpisovao penzionere. Eto, Krkobabić u penziji a radi punom parom! Direktor. Malo li je?
Partije ne zanima građanstvo, već lični interes poznat kao politika. Penzioneri su glasačka mašina koja voli da vidi autoritet i čuje ono što joj Vučić priča. Ma kako to bilo van pameti. Napr, da niko neće smeti da im uzme kao do sada bilo šta od penzija. Kao da taj neko nije on. Dalje, Vučićeva retorika je, kada se analizira, tipično penzionerska. Njemu su oni baza i daće mu glasove kao uredni glasači koji uvek glasaju za onog na vlasti. Ostatak  će ili rasuti glasove ili neće izaći naizbore ili imati bele listiće koji se dele kao listićionih ispod cenzusa na proporcionalne delove partijama koje su dobile izbore. Znači, posredno glasaju za SNS.
Bilo ko da dođe na vlast ponašaće se isto kao SNS, jer ne ume i ne može drugačije. To je pijano teturanje i krađa dok se može, po istemu "psole mene potop".
Radulović nije ništa bolji. On je Vučićev ministar i bivši stalni stečajni upravnik koji se ima ponašati kao da je država preduzeće u stečaju.
Suština je...
Malko mi je muka.
Idem da gledam crtane filmove.

tomat

Quote from: ALEKSIJE D. on 29-03-2016, 20:42:44
Krkobabić u penziji a radi punom parom! Direktor. Malo li je?

ovo je posebna budalaština, uzima pare iz budžeta po dva osnova.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

Јеси сигуран или нагађаш? Не вјерујем баш да може...

tomat

hmm... pa prima penziju, platu kao direktor Pošte, platu kao narodni poslanik i šef poslaničke grupe. možda ima i još nešto.

Aco Popara Zver

Не, он је примао пензију прије других функција, што не значи да је наставио да је прима након избора, сем ако поуздано тврдиш да је тако

Пензија се суспендује, мислим, знам људе који су то чинили, додуше, невезано за политику, али бре то све мора да прође кроз пореску управу, није луд да крши закон због неке пензијице, поред 2 плате

Опозиција би растргла то да је тачно

ALEKSIJE D.

To si u pravu, ali ako je bio zreo za penziju - nije za posao, a opet, ako je otišao u penziju a mogao da radi onda...
U svakom slučaju mlad je, perspektivan, pred njim je budućnost. Dobro da je on tu zaseo, mogao je neko mlađi doći i sve upropastiti.
Truki, daj se ti malko politički angažuje, da te krene sa poslom. Ko zna, možda otvoriš i pečenjaru?

Truman

Quote from: ALEKSIJE D. on 29-03-2016, 21:18:43
Truki, daj se ti malko politički angažuje, da te krene sa poslom. Ko zna, možda otvoriš i pečenjaru?

Rado, ali nisam dovoljno stručan i pošten da bih se bavio politikom.

tomat

Quote from: Truman on 29-03-2016, 21:21:01
Quote from: ALEKSIJE D. on 29-03-2016, 21:18:43

Rado, ali nisam dovoljno stručan i pošten da bih se bavio politikom.

ako nisi dovoljno stručan i pošten onda imaš sve potrebne kvalifikacije za političara 8)

tomat

Quote from: Pepelbatto on 29-03-2016, 21:10:38
Не, он је примао пензију прије других функција, што не значи да је наставио да је прима након избора, сем ако поуздано тврдиш да је тако

Пензија се суспендује, мислим, знам људе који су то чинили, додуше, невезано за политику, али бре то све мора да прође кроз пореску управу, није луд да крши закон због неке пензијице, поред 2 плате

Опозиција би растргла то да је тачно

pa ima ovo, ono jes bilo davno

http://www.blic.rs/vesti/politika/krkobabic-ne-da-krsticu-ni-platu-ni-penziju/vpwyvgy

ne znam da li je Krstić uspeo da istera ovo do kraja.

evo i nekih novijih (mada ne baš svežih) primera da PUPS-ovci primaju i penziju i platu iz budžeta

http://www.blic.rs/vesti/politika/poste-srbije-meka-za-pups/8b8yt1k

Aco Popara Zver

znam ljude koji to ne da nisu mogli da rade nego ih je sud kaznio da vrate sve do posljednje pare bespravno primljenih penzija. Doduše, oni nisu vršili političku funkciju, a sad pojma nemam da li se politička funkcija računa kao privredna, kao posao. Javno preduzeće bi onda bilo problem, ali ne i biti poslanik... ko će ga znati...

Dybuk

Svasta od tebe Bato, naivan, super? Naravno da politicari imaju 2, 3 ili vise funkcija i primaju 2, 3 ili vise plata uz politicku, pffft.

Aco Popara Zver

ne govorimo o tome, problem je u penziji, svako realno može da prima pet plata, ali da li može penziju i pet plata

Dybuk

Nightflier

Može. Ne uplaćuje mu se zdravstveno, a ostalo ide normalno. Šta misliš, zašto onoliki penzioneri prodaju sladoled?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

ALEKSIJE D.

Tačno, može. Eto advokati: sudija ode u penziju i otvori advokaturu. On ne uplaćuje doprinose i zdravstveno osiguranje već samo porez. Ako bi uplaćivao doprinose može tražiti da mu se naknadno obračuna - doda još staža.
Nego, meni se čini i da je Krki stariji bio nešto i pre i posle penzionisanja u Fondu PIO? A ovaj poštar jepre toga radio u Skupštini grada? I kada je to bio konkurs za direktora Pošta Srbije? Na koji je to, transparentan, način on izabran?
Što se tiče svega toga oko novca, znam odbornicu u opštini koja je srednjoškolka, studira na privatnom fakultetu,  sa 21 godinom, član jednog upravnog odbora, urednik lokalnih novina koje se dele besplatno i, po sopstvenom priznanju u jednom razgovoru, ima primanja oko 110.000 dinara. Naravno, član je i to veoma bitan u lokalu SNS-a. Razgovor je otpočeo kada se govorilo o primanjima i kada se žalila na to da slabo zarađuje.
Sad, kada jedna takva buva sisa toliku krv i to joj malo, šta reći za vampire?

tomat

Nije problem u pet plata ako realn možeš da radiš pet poslova. Nije problem ni da penzioner radi i dobija platu.  Samo, da li je ok da iz budžeta dobijaš primanja po dva ili više osnova?

Meho Krljic

Samo da potvrdimo to da starosni penzioneri mogu da rade pod istim uslovima kao i nepenzioneri, s tom što je poslodavac oslobođen obaveze uplate u fond zdravstvenog osiguranja:

QuoteОдговор на ово питање ,,Потрошач" је потражио у ПИО фонду. Одговор је једноставан. Старосни пензионери могу да раде после одласка у пензију без икаквих последица.
– Право да поново уђу у осигурање, односно да раде по уговору о раду или уговору о делу, ауторском уговору, на одређено време, привремене и повремене послове или на било који други начин, имају старосни пензионери без икаквог ограничења. Све време док раде они остварују зараду и примају пензију. Послодавац је дужан да ангажованом старосном пензионеру исплаћује зараду и уплаћује доприносе за пензијско и инвалидско осигурање. Доприносе за здравствено осигурање послодавци не морају да уплаћују, јер су старосни пензионери здравствено осигурани преко Фонда ПИО – објаснила је Јелица Тимотијевић, директорка Сектора за односе са јавношћу Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
Према њеним речима, сваки старосни пензионер који оствари још најмање једну годину пензијског стажа по основу накнадног запошљавања (то не мора бити у континуитету, већ збирно), има право да тражи прерачун пензије, тако што ће му и тај стаж ући у пензијски стаж, а тиме и у основ за обрачун пензије. Дакле, старосни пензионери немају никаква ограничења за поновни улазак у обавезно осигурање.

lilit

el tačno da je godišnja penzionerska karta za prevoz 407 dinara?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

danke.
zanimljivo.
ovde je godišnja za zaposlene 365 € a za ljude preko 65 - 224 €.
tih 407 dinara ima smisla za ljude koji su socijalno ugroženi, kao i za glasački pul na koji se računa.
bus plus je subvencioniran?

Meho Krljic

Penzioneri su generalno, kako rekoh, u većem socijalnom riziku od proseka mada nisu SVI u socijalno ugroženoj kategoriji, naravno, tako da bi smislenije bilo da postoji granularnija skala ali ovo je bio lukav način da im se kaže "OK, skidamo vam 15% sa penzije ali prevoz (er, u Beogradu), dobijate skoro za dž".

Bus Plus je kako smo već pričali onoliko, preduzeće koje se bavi naplatom, pa oni nisu sami subvencionisani ali gradski prevoz jeste.

lilit

ma kad kažem bus plus mislim na gradski prevoz.
shvatiću ovaj post ko spočitavanje glede mog skrolovanja preko svega dužeg od 140 karaktera :lol:

Meho Krljic

Dalekobilo da ja tebi ikad išta spočitavam, pa valjda smo naši???

Nightflier

Ubacio bih se u raspravu primedbom da je dobar deo penzionerske egzistencijalne ugroženosti uzrokovan materijalnim deficitom u drugim društvenim slojevima, pa su penzioneri počesto nosioci domaćinstava umesto uživaoci penzija. Nije redak slučaj da su penzije jedina primanja za brojne porodice.

E, sad - kod značajnog sloja gradskih penzionera javlja se drugi problem, koji je mentalitetske prirode. Dobar deo penzionera u recimo Beogradu vlasnici su nekretnina, u nekim slučajevima i više od jedne, a njihovi potomci su takođe vlasnici svojih nekretnina. Međutim, retko ko razmišlja o prodaji stana u Beogradu i preseljenju u manje i jeftinije za život mesto, u kojem bi novac stečen prodajom stana u prestonici bio dovoljan za više nego pristojan život (uz penziju) sve do smrti. Ovo je nešto prilično zastupljeno u zapadnom svetu, ali kod nas je na nivou incidenta.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Meho Krljic

Da, ali pošto se ja time bavim već godinama, jelte, imam i prilično dobar odgovor zašto se to kod nas dešava veoma retko, a ne radi se samo o snobovskom mentalitetu. Naime, dostupnost nekim najosnovnijim životnim potrebama u Srbiji dramatično opada proporionalno kvadratu rastojanja* od urbanog centra. Starijoj osobi su neke stvari statistički neophodne u mnogo većoj proporciji nego mlađoj: pristup lekarima specijalistima, pristup apotekama, pristup javnom prevozu kako bi mogli da obavljaju stvari vezane za izmirenje obaveza ili nabavku potrepština, pa dalje pristup službama poput gerontodomaćica ili opštije pomoći u kući. Ovo sve postaje izrazito nedostupnije sa svakim daljim kilometrom kako se mrdaš iz Beograda i to je do te mere izražen problem kod nas da nije retko da starije osobe sede same u velikim stanovima u centru grada, uništavaju se porezom i visokim računima za grejanje, ali da im je to i dalje bolje nego da se presele u  Kotež i sebi život učine nepodnošljivim u svakodnevnim pokušajima da odu kod lekara itd.

* Komično pretrivanje, nije da sam STVARNO merio ovo i utvrdio da je u pitanju kvadratna funkcija

Truman

Evo šta Radulović kaže o evrointegracijama: http://dostajebilo.rs/evropske-integracije-su-neefikasan-proces/

Vrlo razuman stav, daleko od eufanatizma koji bi neko mogao da poveže sa njim pošto je, je l te, liberarnog opredeljenja. Verujem da bi i kada je reč o socijalnoj politici isto tako bio razuman i da se situacija po pitanju prava najugroženijih ne bi pogoršala.