• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najbolje knjige XX veka

Started by Angie, 23-03-2016, 22:52:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aco Popara Zver

majstore, poveži ti sopstveno brbljanje sa tvrdnjom da su Srbi opstruirali izdavanje hrvatskog prevoda Lasvića, jer naravno tržište knjiga u Hrvatskoj je mizerno

kolko ćemo to puta ponavljati

što bi preskakao crkvu, npr srpskog katoličkog biskupa Andriju Zmajevića prvog nemoj preskočiti

nemoj ni hrvatske guslare i turcizme preskakati

ali to i dalje ne mijenja činjenicu da je hrvatsko tržište mizerija na kojoj Lasvića ne bi čitali

znaš li bar koliko ljudi je čitalo jutarnji list 1915. godine, 5-6 stotina cijenim?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

uzgred, ja ti od srca predlažem da čitaš Judsonovu Povijest habsburškog carstva, pa tamo ti piše da većina ljudi 1850. godine nije sebe doživljavala kao nikakve Hrvate ili Čehe nego samo kao seljake, zanatlije vjerne caru

zapravo što više prolazim kroz knjigu fantastično djeluje da je objavljena u Hrvatskoj, gdje bi zosku glava eksplodirala kad bi pročito koliko malo škola je imao, koliko malo štampe je imao, koliko puno seljaka je imao, a tek koliko Hrvata niđe nije bilo 1850. godine

«Pur troppo s'è fatta l'Italia, ma non si fanno gl'Italiani»

Massimo D'Azeglio

džin tonik

recimo da je sve to tako kako si zamislja judson, onako, bez rezerve, ali vidi: ti ces poslije 500 godina provedenih u, izaci iz turskog dupeta i objasniti meni mene, osporiti dapace? plus, iz turskog dupeta sam te izvukao ja, sve uz madjare, poljake, austrijance, ruse i ostale, t.j. ja sam stvorio uslove da podignes bune protiv oslabljenog turcina, prebjegnes iz sluzbe i opismenis se. a ti bi meni osporio kulturu citanja...

Aco Popara Zver

ti mora da se šališ, zar ne? Mi smo sa većinom narbojanih naroda ratovali jer im nije odgovarala emancipacija bilo kojeg slovenskog naroda na Balkanu, pa ni hrvatskog. Ti izgleda stvarno ne znaš sopstvenu povijest kako treba

eo npr hrvatskog bana Károly Khuen-Héderváry (1883-1903)
https://hr.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1roly_Khuen-H%C3%A9derv%C3%A1ry

zavodio teror i mađarizaciju slovenskog stanovništva, prvenstveno katoličkog

to nije ni hrvatski prijatelj, kamoli srpski

Habzburzi i Otomani nisu pokrenuli nikakvo oslobođenje Srba i Hrvata (njima nisu potrebni ljudi no domoroci) nego su to učinili Francuzi

Srbima su finansirali ustanak 1804. a Hrvatima su kroz Napolenovu provinciju Iliriju kratko pokazali da mogu da se osamostale u odnosu na Ugare

nakon Napoleona se zapravo i pojavljuje pismenost u Hrvata i ILIRIZAM, naravno jugoslovenski pokret predvođen biskupom Štrosmajerom

ali imajući u vidu da su kaskali za Srbima tada u emancipatornom procesu, Gaj i Štrosmajer su morali preuzeti rječnik srpskog jezika Vuka Karadžića da bi kodifkovali jezik kojim će pokrenuti ilirski pokret.

A škola niđe do druge polovine 19. stoljeća

kupuj Judsona, prosvijetli se malo

scallop

Svašta se tu može osporiti, ali ću povući znak jednakosti između neznanja Bate i Zoska.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Hrvati su sada, naknadno, prigrabili sve što je pisano na latinici da je hrvatsko, pa se čini da toga ima mnogo. Petar Kočić Hrvat i takve stvari...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Aco Popara Zver

čovječe, pomisliće neko da si nesposoban osnovne logičke operacije da izvedeš, recimo da dokažeš da zbog srpskog opstruiranja Lasvić nije preveden u Austrougarskoj

scallop

Ta karta ti je falšara i to ne zbog Hrvata ili Srba, nego zbog Slovenaca. To je bio nepismeni svet.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

Quote from: Labudan on 21-12-2020, 00:05:43
čovječe, pomisliće neko da si nesposoban osnovne logičke operacije da izvedeš, recimo da dokažeš da zbog srpskog opstruiranja Lasvić nije preveden u Austrougarskoj

ponovimo hipotezu: engleska i francuska opstruiraju lasvicev roman, prevodi su u pripremi, obustavljaju se izdanja. to oko 1900. inace izlazi na svim znanim i neznanim jezicima.

istovremeno imamo vrlo aktivne francuske podvale u srbiji i rusiji, koje ciljaju na unosenje kaosa i proizvodnju zarista; sudbina obrenovica ("germanofilskih"), crne princeze na ruskom dvoru koje uvlace francuske "spiritualiste" na dvor, itd., podvale koje uspijevaju. znaci, srpsko izdavastvo ulazi u francusku interesnu sferu, izdavastvo koje istovremeno vrlo aktivno po agenturama u hrvatskoj, srbobranima i sl. propagandistima. no u hr-izdavastvu su te agenture tek sporedna pojava i izdanje bi jos bilo moguce.

ali roman ne izlazi, vec krece ww1, au se raspada, hr pada pod srpsku okupaciju. znaci, roman je van francuskog i engleskog uticaja izlazio u visokim nakladama od 1897. do 1933. kad ga zabranjuju nacisti. u hrvatskoj je mogao do ww1 nakon kojeg kroz srpsku okupaciju izdavastvo prelazi pod francusku liniju. pitanje je bilo je li poznato hr ili srb izdanje.

Quote from: scallop on 21-12-2020, 00:07:59
Ta karta ti je falšara i to ne zbog Hrvata ili Srba, nego zbog Slovenaca. To je bio nepismeni svet.

eto, tako kaze znanost.

scallop

Opet falšara. Rečeni roman Lasvića, na četiri jezika, u periodu od pedeset godina izašao u ukupnom tiražu od 70.000 primeraka.

džin tonik

i taj podatak "okaci macku o rep". roman je samo na njemackom od 1897. do 1933. izasao u nakladi od 70.000, kako vec iznijeo. gdje su svi prevodi.
opstruiran je tek u engleza i francuza i u njihove zone interesa, te od 1933. i od nacista.

Aco Popara Zver

jesi ti lud, zosko, u Hrvatskoj su usred Kraljevine Jugoslavije izlazile debilane poput Štedimlijine Crvene Hrvatske, a siguran sam da je raznog pro-germanskog smeća takođe bilo

no kao što rekoh, ti samo iznosiš tvrdnje a nikakve dokaze

jbt nađi prvo koliko je uopšte knjiga prevedeno u Hrvatskoj do 1914.

džin tonik

tu si vec dobio mali znanstveni uvid u velicanstvenu "jugoslaviju", smaras propitivanjem opce poznatih cinjenica:
izdavastvo u "jugi"

scallop

Da li bi mogao da nam kažeš neku psovku na hrvatskom jeziku?

džin tonik

samo uvozne, poslije balkanizacije, hrvati ne psuju... procitaj budakovo ognjiste.

Aco Popara Zver

Quote from: džin tonik on 21-12-2020, 00:52:25
tu si vec dobio mali znanstveni uvid u velicanstvenu "jugoslaviju", smaras propitivanjem opce poznatih cinjenica:
izdavastvo u "jugi"

brate, kontaš li da ništa ne dokazuješ i samo lupetaš?

scallop

Quote from: džin tonik on 21-12-2020, 01:05:50
samo uvozne, poslije balkanizacije, hrvati ne psuju...

E, zato su Makedonci narod. Imaju psovke. Imaju i Šiptari. Pišete ćirilicu latinicom.

džin tonik

mnogo se druzis sa batom, skalope. tvoj tok misli ne slijedi nista logicno, u biti ne postoji, generiras izjave po slucaju, u hodu.
sta bih ja sad trebao reci? (zapishi: lasvic, izdavastvo, domovinsko izdanje)

scallop

Najveća mana mi je što za tebi slične nisam logičan. Ti nas drkaš sa Lužičkim Srbinom danima, a mi se kao branimo izdavaštvom u Austrougarskoj. Proći će i XXI vek dok se ne nagodimo.

džin tonik

ali kako si to zamisljas, tu logiku? sta bih ja pri diskusiji o lasvicu trebao na izjavu "makedonci su narod"? uzeti kamion gradje i velikim ti slovima u dvoristu izbetonirati: spasimo prashumu!

opet, komi je podigao ovaj topik o, ajmo reci, djelima fantastike koja su obiljezila 20. stoljece. ja se sjetio lasvica i zanimljivog razvoja oko njegovog najistaknutijeg romana, iznijeo to. poticem pitanja oko hrvatskog ili srpskog izdanja.
slijedi intermezzo oko osporavanja ovog i onog, sudarate se sa nevjerojatnom 'istorijom, vracamo se na lasvica.

da istim zarom slijedis neki logicni tok, vec bi formirao ekipu, postavio projekt, natjecao se na 30 adresa za sredstva (aktualno svi oblijecu oko srbije, a bar nijemci imaju tih fondova, a ovo je lasvic, jos pacifisticno), pokupio nekoliko studenata da prevode i uljepsaju zivotopis, ozbiljnu osobu da korigira, pisao predgovor i pogovor, planirao tribine i popularizirao fantastiku. tocka na i: bio bi u centru paznje.

Aco Popara Zver

Zole, jedino što smo naučili je da ne znaš ni sopstvenu povijest. Tebi Mađari i Austrijanci prijatelji, ban Jelačić ratovao sa njima. Tebi Srbija Karađorđevića frankofilska napada i ugrožava Beč, a ne obrnuto. Tebi je do citata Krleže, ali onih koji ti odgovaraju, kad kritikuje Hrvate i crkvu onda ni Krleža ne valja. Pokažem ti da je 1880. godine pismenost u Hrvatskoj 30%, ti naprasno ne vidiš.

Realno, problem nije u ovim pojedinim faktima, tebi zapravo nedostaje poznavanje opšte povijesti. Dakle ono, povijest Habzburga, Vizantije, Turske, Venecije, pa i Evrope. Ne razumiješ osnovne procese evropske prošlosti, Francuska revolucija, Napoleon, ne znaš ni koja je njihova uloga u emancipaciji južnoslovenskih naroda, prosto roviš kao krtica a nemaš cjelovitu perspektivu. A čak i u krtičnjaku padaš jer realno umišljati da jedna Srbija ometa izdavanje Lasvića, to je posebna halucinacija.

Judson je za tebe penicilin, isprva sam mislio da je čisti revizionizam ali tebi bi bila terapija.

scallop

Dakle, Crni labud je kriv! E, pa, meni je pun kurac naklapanja o naučnoj fantastici prošlosti. Samo Mića može da zablesavi, pa da traga ili da nam uvaljuje Bojana Jovića i druge teorijske poreznike "drugosti" za koju sam ja platio ceh u Brajtonu. Ti mi, Zosko, smetaš utoliko što si se uhvatio JEDNOG pisca, ako pijan plota, a Bata se upleo tek toliko da ti baca čivije pod noge.

Ako umete samo o tome šta je bilo, a nikako o onom šta se događa i šta će da bude, onda zaista gubim vreme i energiju.

Aco Popara Zver

Kako ne, budućnost je neoliberalizam.

scallop

Quote from: Labudan on 21-12-2020, 17:02:52
Kako ne, budućnost je neoliberalizam.

Neoliberalizam je prošlost i ništa o njoj nisi naučio.

Aco Popara Zver

Neoliberalizam je najjači sf svih vremena.

Truba

A samo sam htio da kazete kako je knjiga sranje
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

čim zosko ne želi da prevodi mora da jest

džin tonik

sigurno jedan od najljepsih sf-romana ikad. struktura price, kako tece, prirodno, harmonicno: toliko oporavi um da poslije citanja moguce konzumirati stotinjak suvremenih djela koja siluju i samo siluju mozak. skoro sam zaboravio expanse, jos dva-tri poglavlja do regeneracije.
lasvic stvarno razmatra sve zamislive probleme, tehnoloske, fizikalne, drustvene, filozofske bez trunke nametnutih smjernica, prosto tece, jednostavno je zanimljiv i veze, nenametljivo i neiritantno.

Boban

i cela ova tirada samo zato što nisi čitao Flamariona?

džin tonik

jest' da odmices od bimiap skoti sf-a, naglasis da pokret u svemir predstavlja plutanje splavi ocajnika, ali lasvic se, i pored flamariona, ne propusta. ne procitaiti dvije planete je zlocin, a koliko se navodi preglupi rat svjetova na ovom topiku je tragicno.

Boban

ok. oću da objavim tu knjigu. Nabavi mi originalnu fotokopiju da dobijemo integralni tekst, naći ću prevodioca, redaktora, tebe angažovati kao supervizora i objaviti to...  Dakle, nema razloga za dalji cvilež.

mac

Ali da bude na ćirilici :)

saturnica

Mica Milovanovic

Ma, na latinici... pa kud puklo da puklo...
Kad su mogli Srbi da objave reizdanje Shufflaya, prvog pravog hrvatskog SF-a, mogu i Lasswitza.
Mogle bi se tražiti pare od nemačkih fondova, nije to baš tako komplikovano.
Uzgred, da obnovimo Nemačko groblje, o istom trošku. Padaju ploče...
I konačno otkrijemo piramidu sakrivenu već više od 70 godina...
Pomirenje na sve strane...
Evo, dobrovoljno se javljam da uradim korekturu teksta...

Mica

Aco Popara Zver

Krsto Lasvić

ДVE PЛANETE

džin tonik

vi ocigledno imate neku fiks-ideju da hrvate treba zaposliti... prevodi, superviziraj. za integralni tekst lako.
a reizdanje shufflaya je islo samo da se ubaci zanimljiva popratna prica, no bar je u skladu fantastike...
a i ne zasluzuje bolje, kladim se da bih sad u bilo kojem izvoru pronasao nesto poput: shufflay ne postoji, zacetak hrvatskog sf-a krece od trenutka kad je drug macan presao 150 kg i, u skladu sa zacecima svjetskog sf-a, balon se vinuo u nebesa...

scallop

Zosko, meni je Macan napisao par prelepih priča i ne merim ga na kilo. Neka ti ugađa kome god je volja, meni je muka od ružnog kojim nas častiš.

džin tonik

pa objektivno, navode li hrvatski izvori zacetke hr-sf-a u shufflaya ili sve krece od kasnih balonskih prica?

scallop

To vidi sa Mićom. Ja znam da smo uvek bili bolji u SF, Ako izuzmemo Raosa i Prodanovića, jer inače ne bih bio najobjavljivaniji domaći pisac u SIRIUSU.

džin tonik

skalope, ne citas uz razumijevanje. ocigledno sam ispoljio kritiku odredjene hr-scene. naravno da je srpski sf ozbiljniji, to se podrazumijeva.

scallop

Da ja sam tupav. Neverovatno je koliko volite tu tezu. Evo, ja ću da ti kažem pouzdaniju istinu. Fantastika u Hrvatskoj je u boljem stanju nego u Srbiji. Par decenija se čude kako uspevamo da konstantno međusobno vodimo neke male ratove, kao da u izdavaštvu ima neke love. Mogu da ti navedem pola tuceta malih klanova u Srbiji što je sve zajedno klanica.

džin tonik

ne kazem da si ti tupav, vec meni nedostaje tvoj takmicarski duh. nije fantastika ni u hr ni u srb u dobrom stanju, tek kazem da je jedna istaknuta frakcija oko fantastike u srb ozbiljnija od hrvatskog ekvivalenta. odnos tretmana lazar komarcica i shufflaya to odlicno karikira.

scallop

Samo ti zajebavaj tu dobrodušnu srpsku frakciju.

džin tonik

nisam lud! pa da se granica pomakne na kaposvar, grac, milano...

Boban

ima li neka hrvatska crkva u Trstu?
A, vidiš, srpska ima...

scallop

Quote from: Boban on 25-12-2020, 17:49:36
ima li neka hrvatska crkva u Trstu?
A, vidiš, srpska ima...

E, ovo, je srpski SF humor! xrofl xrofl xrofl

Truba

Sve su katolicke crkve hrvatske...i srpske...i bugarske i od svih naroda
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

Znaš li ti zašto srpska pravoslavna crkva još troši julijanski kalendar? Zato što su svi Srbi koji su prihvatili gregorijanski kalendar, postali Hrvati.

Truba

Nije to tocno hrvatska plemena su dosla u 7.st na ove prostore...