• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SPC kao najveći neprijatelj srpstva i Srbije

Started by Boban, 25-03-2016, 16:20:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Srpska pravoslavna crkva je praktično najveće zlo koje je snašlo srpstvo i direktan uzrok toga što danas Srbija nije država sa 30 miliona stanovnika i dominantnom pozicijom u širem regionu.
Srpska crkva nikada nije bila u službi srpskog naroda nego u službi jedne linije pretedenata na srpski presto.
Srpsku crkvu nikada nije zanimao boljitak srpskog naroda već samo njeno lično uzdizanje.
Srpska crkva je inicirala i sprovela niz fatalnih grešaka te je sreća da je srpstvo uopšte opstalo.
O svemu ovome što ću izneti ovde malo se zna jer smo svi žrtve crkvene propagande vekovima već.
Evo nekoliko stvari:
1. Pre svega sprska crkva kao autonomna postoji vrlo kratko. Zaista vrlo kratko, mnogo kraće nego što nas uče u školi. Sveti Sava nema nikakve veze sa samostalnom srpskom crkvom; on je bio Vizantijski vazal. Pogledajte spisak srpskih Patrijarha od kada do kada ih ima jer je to dokaz priznatosti srpske crkve kao samostalne. U suštini od 1920. naovamo... i nešto malo u 14 i 15. veku... ostalo su bili neki namesnici po gudurama bez ikakvog uticaja na Srbe ili sa sasvim malim ali fatalnim uticajem u XIX veku.
2. Vuk Branković jeste za srpsku crkvu bio izdajnik i oni su stvorili mit o njemu kao čoveku koji je prodao srpstvo. Ali istina je sasvim suprotna. Srpska pravoslavna crkva je zarad svog opstanka prodala Srbe i Srbiju Turcima. Kosovski boj dobili su Srbi, Vuk Branković je predvodio silan juriš koji je oterao Turke u Aziju. Vuk Brankvić je shvatio da će se Turci vratiti i 1394. godine je sklopio sporazum sa Papom da Srbija prihvati katoličanstvo a da zauzvrat dobije kompletnu samostalnost i vojnu pomoć u proterivanju Turaka sa kapije Evrope. 1396. godine odigrala se ključna bitka za budućnost srpstva i Srbije, ujedinjena Evropa na čelu sa Vukom Brankovićem stala je pred Turke u Nikopolju, današnja Bugarska... Srpska crkva je podržala Lazarevu udovicu koja je želela da vidi svog sina na prestolu Srbije i u tom boju Stefan Lazarević sa 5000 odanih boraca Pravoslavaca odnosi prevagu za pobedu Turaka i hvatanje Vuka Brankovića.
Srpska crkva je stvorila mit o izdaji Brankovića na Kosovu da bi sakrila svoje izdajstvo i prodaju Srbije zarad svog opstanka. Jer u slučaju da je Branković pobedio već tada bi uspostavio Veliku Srbiju, ali katoličku što bi imalo nesagledive ali pozitivne posledice po življe na ovom prostorima. Naravno, vekovima nam utiskuju svest da je pravoslavlje suština srpstva ali to je besramna glupost koja nas je koštala ogromnih teritorija, ljudskih i materijalnih gubitaka.
Đurađ Branković pokušava nekoliko decenija kasnije da stvori "Jugoslaviju", udaje svoju kćerku za celjskog princa a njegov unuk Herman trebalo je da postane car Slovena na Balkanu... kako se to završilo možete videti u mom romanu "Živosahranjeni".
3. Srpska crkva je uz Karađorđeviće i Rusiju, a Rusi su nas izdali kad god su mogli; Obrenovići su stvorili modernu Srbiju i očistili svoje dvorište od muslimana, što Karađorđevići nikada nisu uradili poštujući stari dogovor knjeginje Milice i Bajazita o uzajamnom uvažavanju i srpskom vazalstvu. Kod konačnog oslobođenja od Turaka u Balkanskim ratovima, Srpska crkva je insistirala da se bitka preusmeri na Kosovo i kosovski mit, a ogromna prostranstva sa srpskim življem u Egejskoj Makedoniji zanemarena su jer srpska crkva tamo nije imala svoje posede. Srpskoj crkvi je bilo važno da se oslobodi Kosovo jer je ona tamo imala mnogo zemlje, i stvorila je taj mit o Kosovu i duši srpske nacije, što je takođe budalaština... pre je Skoplje centar srpstva nego Kosovo. Mit o Kosovu je usađen u srpstvo da bi se branila teritorija SPC-a.
4. Još jedna u nizu strašnih odluka sa fatalnim posledicama zbila se 1929. godine kada je srpska crkva konačno izdejistvovala odluku da Srbi mogu biti samo Pravoslavci, time stavljajući kamen temeljac hrvatstva i buduće hrvatske države. Samo stvaranje Jugoslavije nije bilo preterana pogreška da imbecil kralj Aleksandar nije počeo odmah po ustoličenju da pravi sumanute greške na svim planovima: spoljnopolitičkom, unutrašnjem, ličnom... svaka odluka je bila kao promišljena idiotarija. Svaka odluka je bila po jedan ekser u kovčeg srpskog opstanka.

OK, svako ko i dalje misli da je Pravoslavlje duša srpskog naroda, treba da zna da to nije tako, već nam je to mišljenje nametnuto da bismo istrajavali na samoubilačkom podržavaju Pravoslavlja... Srpstvo je oduvek bilo podeljeno između istočnog i zapadnoc rimskog carstva i ta granica se pomerala tamo-vamo kako su se okolnosti menjale. Pa prvi Nemanja je katolik verovatno delom albanskog porekla. Vladari Srbije su naučili da balansiraju između jednih i drugih izvlačeći korist kad god i gde god mogu... ali su se u konačnom preračunali i doveli do tolikog rasparčavanja srpskog naucionalnog bića da smo pali ispod cenzusa u svetskim okvirima za bitne narode. A sve to zbog držanja za Pravoslavlje i slepog vrovanja da je to nešto kao srpsko i posebno. Užasna, užasna greška...

Dakle 500 godina trpimo najgora uniženja od srpske pravoslavne crkve, sa beskrajnim nizom izdajničkih odluka... treba ovo da se obelodani i ubuduće uči u školi, a SRC-u oduzme svako pravo da donosi ikakve odluke u ime ovo jadno malo srpskog naroda što je preteklo posle njihove šeststogodišnje strahovlade.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

Bio si baš  ljut  tog dana, kad si pisao ovo.  :lol:

Ali mislim da ovde grešiš:

"..1396. odigrala se ključna bitka za budućnost srpstva i Srbije, ujedinjena Evropa na čelu sa Vukom Brankovićem stala je pred Turke u Nikopolju, današnja Bugarska."

Drugi su momci tamo bili. Vuk Branković nije bio kod Nikopolja.  :lol:

Truman

Za četvrtu tačku je u pravu. Da je Crkva rekla da i muslimani mogu biti Srbi em ne bi bilo rata em bi Srbija bila mnogo veća i jača...No, kako od crkvenjaka koji znaju samo za pravoslavne spise očekivati bilo kakvu viziju.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

Loni, đe je Boban i zašto si mu ukrao nalog?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truba

ne bi ni bilo ratova da ste se nakon pocetnicke greske vratili pod okrilje jedne svete katolicke i apsotolske crkve
autokefalnost ima donekle smisla a kasnije postane talog za razne devijacije
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ugly MF

Ne razumem ovo vratili pod katolicku crkvu?!?
Pa valjda se ona ocepila od pravoslavne....

Truman

Da smo katolici barem bi bilo više para...Pošto i jedni i drugi veruju u Onog-koji-ne-postoji nema razloga da se pravoslavlje, premda doista i jeste skrušenije, smatra za bolje.

Petronije

Saće zosko da vam objasni sve, ček' samo da se uloguje.
Arm the Homeless

Boban

Ima dosta o tim prelomnim godinama ovde: https://sh.wikipedia.org/wiki/Vuk_Brankovi%C4%87
Ko ume da čita između redova.

varvarine... pogledaću to oko Vuka Brankovića, mada tu ima dosta nejasnoća jer su istoriju pisali Lazarevići; moguće je da nije bio na samom bojnom polju Nikopolja, ali je cela ta bitka njegova zamisao i pod njegovim patronatom.

Ugly MF

Onda je moguce da je i ceo prvi post fantazija....

Boban

Nije... nama SPC uvaljuje svoju verziju stvarnosti i mi glatko nasedamo na to.
Postavlja sebe kao dušu srpskog bića, što nije tačno. Vekovima se težilo stvaranju zajedničke države s Bugarskom jer je to Pravoslavno okruženje, a nije se razmatrala mogućnost zajedničke države sa Srbima Katolicima iz Bosne, Dalmacije i Slavonije. Na kraju je taj srpski antagonizam doveo do stvaranja nacije Hrvata koji su samo katolički Srbi.
Umesto da nam bude uzvišena pomisao da smo Srbi, nama je postalo uzvišeno da smo Pravoslavni. To je jebena, potpuna budalaština koja ima pogubne posledice na Srbe kao celinu.
SPC nikada nije gledala na ujedinjenje sa Bosanskim, dalmatinskim i slavonskim Srbima kao stvarno ujedinjenje, nego kao priliku da proširi svoju viziju praznoslavlja na taj deo teritorije.

ALEKSIJE D.

Ako ostavimo Vikipediju te se latimo knjiga, nigde ne stoji da je Vuk učestvovao u bitci kod Nikopolja, ali je dopao ropstva nakon toga i bi pogubljen. Kako, ne zna se. Ono što istoričari beleže jeste da se nije hteo mešati u sukob i da je zbog toga zbačen sa vlasti a njegova država podeljena i deo dat ženi mu a drugi deo Lazareviću kao nagrada (Stanoje Stanojević, Istorija srpskog naroda , 1910 godina). Isti autor Lazarevića naziva "klevetnikom" u odnosu na Brakoviće, što nam daje za pravo da verujemo kako je mit o Brankoviću potekao od Lazarevića.
Dalje, u prilogu stavljam tekst o Stefanu Prvovenčanom koji ima taj naziv jer se "venčao sa katoličkom crkvom". Tekst je malko duži, ali u druom delu je fino objašnjeno. Pobogu, svi smo iz istorije učili da su srpski vladari krunisani i kao pravoslavni i kao katolički.
http://srbin.info/2016/02/04/lukava-podmetacina-proslava-katolickog-krunisanja-srpskog-kralja/

Aco Popara Zver

Која спрдња од теме....

Мехо Крљић да објасни оволико непознавање марксизма

Boban

Znam da je mnogima ova tema teška jer nas ceo život uče o izuzetnosti Pravoslavlja i sudbonosnoj povezanosti sa pravim Srbima, ali nekako mi se čini da je to sve jedna velika podvala i da je kneginja Milica zarad promocije svog sina u glavnog Srbina bila u stanju da sjebe sve Srbe, pa makar oni bili i većina u tom trenutku. Nije bio bitan boljitak Srbije ni trajno rešenje srpskog pitanja već samo sitna koristoljub, a SPC se našla u blizini da aminuje i anatemiše po potrebi.

Aco Popara Zver

Бобан, изгубљени брат Јована Деретића...

Побогу, православље је дошло међу Србе 300 година прије Немањића

Немањићи су изгурали црквену аутономију класичном уцјеном, кад је Цариград био окупиран од стране крсташа Сава је натјерао Византију да га призна за архиепископа

Како онда он може бити њихов вазал?

Да не причамо да је Византија тада била Америка за Ватикан вукојебину

Притом је Душан нападао управо ту  Византију, до Солуна, а не католике...

Да не причамо да католичанство и православље још увијек нису коначно раскинули, 1054. година се само симболички спомиње, они су преговарали и у 15. вијеку

А ово је тек пар рупчага у оном недјелу горе

Dzimi Gitara

Ne pada mi na pamet da branim crkvu, štaviše pridodaću jedan solidno interesantan tekst na relativno blisku temu, sa daleko manje slobodnih procena.
Za prvi post se može reći da je dobar plot za roman alternativne istorije. Taman ponešto bazira na istini, ponešto na Wikipediji, a ostalo je mašta pisca.

http://milanmilenkovic.com/2016/02/06/najvece-zablude-srpske-istorije/
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Aco Popara Zver

као што рекоше Хоркхајмер и Адорно, империјализам се отеловљује у два вида

1. Деморализујте бога тог народа

2. Развијте разбојничку способност међу друштвеном елитом, а и шире

Послије не треба ни слати тенкове

Truba

Quote from: Ugly MF on 28-03-2016, 17:09:45
Ne razumem ovo vratili pod katolicku crkvu?!?
Pa valjda se ona ocepila od pravoslavne....
skonto sam da njegujete nacionalne mitove
ali ovakve teoloske do sada nisam

studirajuci ekumenizam skontao sam da se pravoslavni plase npr. molitvene osmine za jedinstvo krscana...ja obicno kazem da su se usrali od straha...boje se gubitka autokefalnog identiteta usko povezanmogr s nacionalistickim identitetom koji bi se istopio u velicanstvenoj sveopcosti katolicke crkve
amen
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

Јбт јел овај топик скривена камера кд се овако дроби... православна црква НИЈЕ политички активна. То што некоме понекад тако изгледа плод је неуспјешног копирања католичке цркве

Православље уопште није устројено да се бави политиком и не постоји апсолутно никаква православна политичка идеологија

Чак и та одлука о Србима као искључиво православцима тотална је имитација модела код западних хришћана, једна нација и једна вјера

Ко тврди да је православна црква националистичка стварно је благо речено неинформисан, а чак и црквена пракса показује да су национално неспособни

Малтене једина нација на Западу с више вјера је њемачка, а она је национални идентитет утемељила на језику и књижевности, у чему су Срби такође засрали с Вуком

Апсурдно је да пуке имитације на језичком и националном плану, и то лоше имитације, неко овдје поставља изнад западњачких концепција, па јбт шта је сљедеће, да је хитлеров другар ментор био Србин, нормално

Dybuk

Pravoslavna crkva jeste politicki aktivna, onoliko koliko joj vlast dopusti, ali nema pravu moc u drzavi. Ja crkvu vidim kao ustrojenu instituciju koja je izgubila moralni i svaki drugi kredibilitet. Bila je nacionalisticka i netolerantna uvek kad je to momenat trazio (od rata do gej parade), govorim o modernoj istoriji, ali ne verujem da je ikad bilo znacajno drugacije? Recju, crkva je instrument drzave, a ne obrnuto. Meni smeta sto se vlast kao slizava s crkvom ali realno, niko u tog boga i crkvu ne veruje; zbilja smo amerika wannabe, ako ne verujes u boga i pripadajucu crkvu nema pobede na izborima, i vlasti, veruju? Ali, u ovom drustvu, zapravo ima. Crkva je ukras.

Truman

Da, koliko ja znam od svih političara jedino je Mrkonjić priznao da ne veruje u boga.

Petronije

Arm the Homeless

Dybuk

Trumane

Komunista :lol:

Veruju da je to deo narativa, jer nacionalizam i ostalo, ali realno, ko sto rekoh to nema vaznost i pripada ideologiji i retorici koja je ekstremna, skrajnuta, marginalizovana. Nevazna u velikoj slici.

Dybuk

Quote from: Petronije on 29-03-2016, 00:40:34
Zar nije tema SPC kroz istoriju?

Jedino sto sam zapamtila od predavanja iz istorije je inicijalno profesorovo: istorija je gomila gluposti :lol:

Istorija se ne zavrsava davnom istorijom, vazno je i moderno doba, komunizam i post komunisticka era u kontekstu odnosa crkve i drzave, i polozaja crkve uopste, zar ne?
Sve je relevantno ako je crkva 'najveci neprijatelj srpstva i Srbije' (nigde ne kaze 'nekad davno bila') ;)

Boban

Quote from: Pepelbatto on 28-03-2016, 22:26:43
Немањићи су изгурали црквену аутономију класичном уцјеном, кад је Цариград био окупиран од стране крсташа Сава је натјерао Византију да га призна за архиепископа
Како онда он може бити њихов вазал?

Stvarno nemam vremena da ga trošim u pokušaju objašnjenja Batodrobiju šta je šta, ali razmisli za trenutak... Sveti sava je bio arhiepiskop, dakle, nije bio patrijarh, u pravoslavlju kada je crkva priznata kao samostalna vodi je patrijarh; dakle, Sv. Sava nije bio samostalan i nije bio na čelu autokefalne srpske crkve jer ona tada naprosto nije postojala. Dobila je samostalnost tek 150 godina kasnije. To su činjenice, nije nikakvo moje slobodno tumačenje kako pojedinci hoće da predstave. Dakle, Sv. Sava je bio vazal Vizantije.

Aco Popara Zver

Прво, као и за већину других глупости, примјењујеш нешто што није важило тада на исти начин као данас. Тотално си оперисан од историјске перспективе и не разумијеш ништа, но мене мрзи да било шта обкашњавам, ео сувих чињеница па их ти углави у своје бесмислице

1. Грчка црква је аутокефална архиепископија. У Цариграду постоји васељенски патријарх, но грчки поглавар је архиепископ.

У сваком случају, чак и да постоје неке специјалне везе, то и даље не значи ништа за дешавања у 13. вијеку, не брукај се

2. Прво је Првовенчани крунисан папском круном па је Византија одговорила умилно Србији с поклањањем архиепископије, која је била самостална

Причати о 13. Вијеку а не капирати да би у католичкој цркви службовали на латинском језику док је овдје допуштен црквенословенски, и причати да би окретање Ватикану било малтене национална слобода наспрам Савиног "вазалства", па то је жешће лупетање

Ето ти алтернативна историја, за почетак латински у црквама, притом, колико треба бити наиван па лупити да би прихватање католичанства спасило Србију од Турака, бесмислица на квадрат

Boban

Vizantija i Rim su se borili oko prevlasti na Balkanu dajući i uskraćujući razne pogodnosti, a vlastodršci ovde su pokušavali da balansiraju i da od obe strane izvuku maksimum.
Nemanja je kršten kao katolik i prvo priznat od Rima, pa mu je Vizantija brže-bolje obećala neki vid samostalnosti, ali potpunu samostalnost srpska crkva dobija 1371. godine. To su činjenice koje SPC zamagljuje i krije, a lakovernici prihvataju kao istinu.
Isto je uradio i Mehmed paša Sokolović dajući široka ovlašćenja Srbima ali samo zato da ovi ne bi prešli u katoličanstvo i ponovo podigli krstaše na njih, nije to radio što je bio Srbin i što je saosećao sa svojim precima.

Meni je najstrašniji primer zločina prema srpskom narodu koje je počinila crkva upravo u XX veku, kod Balkanskih ratova, kada je insistirala da se oslobađa Kosove, a ne egejska Makedonija gde je živelo mnogo više Srba, jer tamo nisu imali nikakav materijalni interes. Da ne pričamo o Srbima iz tih krajeva koji su uzalud molili Beograd pred kraj XIX veka da im pošalje udžbenike na srpskom da bi deca učila srpski. SPC je stvorila i istrajava na kosovskom mitu kao duši srpskog naroda, a to je obična budalaština koja srpski narod košta previše.

Aco Popara Zver

јбт, Византија којој су крсташи окупирали пола Грчке, којој су крсташи држали Цариград  већи дио 13. вијека, којима су скидали злато с икона по цариградским црквама, чији је патријарх морао да се пресели у Никеју у данашњој Турској, која је тада била подијељена на двије државе, једну европску и другу малоазијску.... та Византија је нешто диктирала Срвији?

Тислуд или потпуна незналица

Aco Popara Zver

Boban

Ček, zar nismo rekli da linkovi s Wikipedije ništa ne znače...

дејан

бобане, неке ствари које си написао стоје, ал би требало да се много боље упознаш са средњевековном историјом србије...у осталом, и без накнадне памети, неке одлуке СПЦа у 20. веку су страховито коштале наш народ (и наордности) на балкану и у расејању...у осталом, узми и прочитај чланак који је џими ставио, ту је врло добро анализирана улога и 'улога' српске цркве, не само у историјском већ и у свакодневном контексту
за сваки случај још једном линк http://milanmilenkovic.com/2016/02/06/najvece-zablude-srpske-istorije/
...barcode never lies
FLA

Tex Murphy

Ја сматрам да Србин некрштен не бива.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

CorwinM

Quote from: ALEKSIJE D. on 28-03-2016, 17:49:10

Dalje, u prilogu stavljam tekst o Stefanu Prvovenčanom koji ima taj naziv jer se "venčao sa katoličkom crkvom".

Ja koliko znam Prvovenčani se zove zato što mu je prvom stavljena kruna, odnosno "venac" na glavu. Kruna potiče od lovorovog vijenca.

There are no desperate situations, there are only desperate people.

Boban

Quote from: дејан on 29-03-2016, 11:22:40
бобане, неке ствари које си написао стоје, ал би требало да се много боље упознаш са средњевековном историјом србије...у осталом, и без накнадне памети, неке одлуке СПЦа у 20. веку су страховито коштале наш народ (и наордности) на балкану и у расејању...у осталом, узми и прочитај чланак који је џими ставио, ту је врло добро анализирана улога и 'улога' српске цркве, не само у историјском већ и у свакодневном контексту
за сваки случај још једном линк http://milanmilenkovic.com/2016/02/06/najvece-zablude-srpske-istorije/

Ima tu jedan problem u svemu tome koji većina zanemaruje.
Mi ne znamo tačno šta se događalo u Srbiji i Jugoslaviji tokom II svetskog rata, ko je bio na čijoj strani i pod kojim uslovima... a ima još živih učesnika.
Šta mislite kakve su šanse da precizno znamo šta se događalo u XIV ili VII veku... pa sve su to ekstrapolacije i slobodna razmišljanja, natuknice na osnovu jedne sačuvane rečenice ili predanja prenošenog u narodu vekovima. Istoriju Srbije ispisivali su pobednici, a to je uglavnom bila SPC. Da li neko veruje da nije bilo podmetačine i prekrajanja istorijskih dokumenata.

Ako ozbiljan izučavalac (ne ja, naravno) izađe sa tezom da autokefalnost sprpske crkve nije davana dogod su Nemanjići bili na vlasti i u poziciji da konkurišu za carigradski presto, onda to ima određenu težinu. Kada pogledamo istorijske brojke kockice se slažu.

Hvatanje Brankovića (kod Nikopolja ili nekoliko dana kasnije bilo gde u okolini) od strane ljudi Stefana Lazarevića i zatim njegovom mučenje i smrt u tamnici (dal ga je Milica otrovala ili su mu organizovali "bekstvo" iz zatvora pa ga ubili zbog navodnog izdajstva...) i zatim proglašenje njega za izdajnika srpstva i svaljivanje krivice za potpadanje pod Turke, što je zapravo odradila kneginja Milica, a crkva je proglašava otprilike za sveticu... mi o tome nemamo pojma neuporedivo više od toga gde se Draža Mihajlović dogovarao s Nemcima, Italijanima, ustašama ili komunistima... Nemamo nikakvu šansu da išta shvatimo sem da nagađamo i pričamo i stvaramo podlogu za neki roman...

Suština mog posta i nastojanja jeste da se ukaže na to da je sve čemu nas uči istorija možda jedna velika laž ili nekoliko još većih laži.

Ugly MF

Lepo ja rekoh, bice to FanFikshnAlterIstorije zanr.
Ako,popularno je  to,ima ko ce citat,,,ako prevedes na Hrvatski,Nemacki, Italijanski...

Aco Popara Zver

да исправим самог себе, и од Бобана има гори

Миленковић нек иде да живи с Ескимима, сигуран сам да је њихово ескимство без цркве сасвим тријумфално

Штавише, надам се да је већ спаковао кофере за Гренланд

Aco Popara Zver

Као и скоро увијек, нисам успио да издржим да не одговорим на ону будалаштину од текста, ја некрштени морам д се крстим због лупетања. Остављам одговор и овдје, чисто ако ми се не објави коментар.

Ретко се среће овако драматично непознавање ама баш ничега у вези са црквом, прикривено простим набацивањем којекаквих кафенисања с Мађарицом, као да је то уопште аргумент. Просто се нема времена за указивање на све несувислости кад су у питању кратери незнања. Сваки аргумент који почиње позивањем на интелектуално, културно, технолошки и привредно назадне Ескиме неминовно се сам гуши. Народ без црквене и државне организације је онај из каменог доба.

Тврдити да црква паразитира на народу подједнако је бесмислена као тврдња да грађевински инжењер паразитира на грађевини, јер само прима паре. То су стварно другоразредни, болни промашаји од аргумената.

Патриотизам организације је нонсенс? Патриа је највећа људска организација! Још није формирана сложенија институција на овој планети.

Коначно, мада тиме необразованост аутора није ни исцрпљена, иконоборство није произвело ислам већ управо обрнуто, и иконоборци су били световни владари а не свештеници. У настојању да придобију арапске територије, египатску пољопривреду, владари су покушали да модификују православну догму забраном икона, умиљавајући се исламу, будући да су Арапи неколико пута опседали Цариград.

А исихазам не да није укинут, него ено Радован Караџић у лику Др Дабића прошагира тиховање, које је доминантан начин молитве на Светој гори.

Све у свему, овај текст је препун комплетних фалсификата, страва и ужас, добро нисам неки осип добио.

Truman

Quote from: Pepelbatto on 29-03-2016, 18:14:22
Тврдити да црква паразитира на народу подједнако је бесмислена као тврдња да грађевински инжењер паразитира на грађевини, јер само прима паре. То су стварно другоразредни, болни промашаји од аргумената.

Ovo ti je jedan od najvećih bisera koje si odvalio do sada...

Aco Popara Zver

Ту реченицу да урамиш и окачиш на зид, колико је генијална

Biki

Ummm zar nije promaja najveci neprijatelj srpstva?

Nije SPC najveci neprijatelj srpstva. Najveci neprijatelj, ili bolje reci najveca kocnica je to konstantno trazenje krivca za sve probleme. Od promaje, preko 500 godina pod Turcima, preko druga Tita, Slobe, pa do illuminata, zmajeva, vampira, drakula, tajnih humanoidnih vrsta i ko zna cega jos. Uvek se nadje neko drugi da bude kriv.

Boban

Ali to plakanje nad svojom sudbinom je pravoslavni pristup...
Da drolja Milica nije izdala srpstvo zarad boljitka svog sina, ne bismo bili Pravoslavci i ne bismo uopšte tražili krivca ni za šta.
Vladali bismo Balkanom i ovim delom Evrope.

Biki

Cemu tako ruzne reci? Kako to mislis ne bismo bili pravoslavci? Srbi nisu iskljucivo pravoslavni. Vecina jeste pravoslavne vere, ali imas Srba katolika, muslimana, jevreja, budista, ateista...
Kome jos fali da vlada Balkanom, ne razumem uopste o cemu pricas. Nije ovo srednji vek, nego 21. Svet je jedno veliko selo. Ja mogu da budem Srpkinja i u Zimbabveu, what's the big deal?

Boban

E pa ne možeš, jer je SPC donela ukaz 1929, godine da su Srbi samo pravoslavci.
To što se ti osećaš srpkinjom, a nisi pravoslavka je anomalija koju crkva želi da promeni. O tome i ja pričam sve vreme.
Netolerancija srpske crkve  pravi najviše problema.

S druge strane, neću da Srbi budu multietnička nacija. Mislim da je to glupost i nikad mira nema. Ako ne veruješ meni, pročitaj Islamsku deklaraciju pa ćeš shvatiti šta je Veliki Plan.
Jaka jedinstvena država, nacija bez podela... to su stvari koje nam trebaju. Sad je kasno, naravno, uvek iz nekog ćoška izbija plač pravoslavnih popova...

Biki

Quote from: Boban on 29-03-2016, 22:30:24
E pa ne možeš, jer je SPC donela ukaz 1929, godine da su Srbi samo pravoslavci.
To što se ti osećaš srpkinjom, a nisi pravoslavka je anomalija koju crkva želi da promeni. O tome i ja pričam sve vreme.
Netolerancija srpske crkve  pravi najviše problema.

S druge strane, neću da Srbi budu multietnička nacija. Mislim da je to glupost i nikad mira nema. Ako ne veruješ meni, pročitaj Islamsku deklaraciju pa ćeš shvatiti šta je Veliki Plan.
Jaka jedinstvena država, nacija bez podela... to su stvari koje nam trebaju. Sad je kasno, naravno, uvek iz nekog ćoška izbija plač pravoslavnih popova...

Ma ja jesam Srpkinja pravoslavne vere ali uopste ne kapiram sta si utripovao.

Aco Popara Zver

ma to Boban lupa gluposti, uprkos tome što mu je gore objašnjeno da odluka SPC jeste sasvim normalna ZAPADNJAČKA ODLUKA o jednoj vjeri i jednoj naciji

izuzetak je Njemačka, ali to je nacija koja je kasno formirana

s druge strane, pričati da Srbi ne bi bili pravoslavci može samo neko nesvjestan podjele na istočno i zapadno rimsko carstvo hiljadu godina prije Milice Hrebeljanović. Nikakva Milica i nikakav Branković to ne bi mogli da promijene

Boban

Lepo je videti kako viševekovna propaganda SPC-a daje rezultate koji njima odgovaraju...Ispada da Srbi nisu postojali pre pravoslavlja... kakav samoljubiv čin veleizdaje jednog naroda.

Aco Popara Zver

Srbi i nisu postojali prije pravoslavlja, prosto jer je nacija, najjednostavnije rečeno, narod sa institucijama, i te institucije daju narodu nacionalni oblik

oduzmi institucije i nemaš naciju, imaš raspršene kretene koji slave Svaroga

Vizantija je dopuštala veću autonomiju crkve nego Vatikan, takođe je bila bogatija i razvijenija zemlja nego nepismeni Zapad u to vrijeme, tako da ako računaš da je to bila pogrešna odluka tada, onda je pogrešna odluka i danas prići bogatijim i razvijenijim zemljama.

Ugly MF

Boban

Quote from: Pepelbatto on 30-03-2016, 14:37:37
Srbi i nisu postojali prije pravoslavlja, prosto jer je nacija, najjednostavnije rečeno, narod sa institucijama, i te institucije daju narodu nacionalni oblik

oduzmi institucije i nemaš naciju, imaš raspršene kretene koji slave Svaroga

Vizantija je dopuštala veću autonomiju crkve nego Vatikan, takođe je bila bogatija i razvijenija zemlja nego nepismeni Zapad u to vrijeme, tako da ako računaš da je to bila pogrešna odluka tada, onda je pogrešna odluka i danas prići bogatijim i razvijenijim zemljama.

Bato, ti uopšte ne shvataš šta su srpski veleposednici tada radili... svakih nekoliko godina naizmenično sklapali dogovore sa Carigradom i sa RImom; jedne ucenjuju da će prići drugima ako ne dobiju određene ustupke i tako u krug stalno... stalno između, stalno nesvrstani, stalno za Istok zapad, a za Zapad Istok. Uništi nas ta politika skroz naskroz.
A verovanje da nam je crkva jedini spas utisnuto je za vreme vladavine Osmanlija i to je sad kao standard.
Crkva se lepo izvukla jer za propuste koje je uradila u trenucima kada su Turci prodirali na Balkan treba da bude spaljena do temelja.

Evo, sad se otvaraju turske arhive, pa ćemo videti sve dogovore koje je Crkva napravila i po koju cenu.

varvarin

Rečenica za razmišljanje:

"U jednom svesku Flaubertove korespondencije, koji sam često prečitavala i u njemu potcrtavala mnoge rečenice oko 1927. godine, našla sam i ove nezaboravne riječi:

Kako nije više bilo bogova a Krista još nije bilo, postoji u povijesti jedan jedinstveni trenutak, između Cicerona i Marka Aurelija, kad je čovjek ostao sam."

Margarit Jursenar, HADRIJANOVI  MEMOARI