• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Sve srpske fanovske podele...

Started by Boban, 20-04-2016, 13:26:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Svedoci smo postojanja brojnih grupica uskih segmenata SF&F stvaralaštva.
I čak netrpeljivosti jednih prema drugima, nedolaženje jednih na manifestacije drugih i tako to...
Nema potrebe da navodim da je to detinjasto ponašanje koje svima škodi, ali gde bi Srbi umeli drugačije nego da unazađuju zajedništvo nadajući se da će "neprijatelj" crći pre njih. Ne daj bože da se pomene ili primeni reč SINERGIJA koja mnogo više i značenja i efekta nego prosti zbir delova.
Neki se vezuju za baš određene franšize (SW, ST, Tolkin...), drugi opet za ovakav ili onakav pristup.
Elem, možda bi bilo zanimljivo da pokušamo da vidimo kako je sve to išlo, odakle, počelo, kuda vodi i gde smo trenutno.
Recimo, Lazar Komarčić je imao nekoliko "odvajanja" u istoriji, pre svega dva koliko-toliko uspešna: srpsko društvo za naučnu fantastiku ABN-a a zatim i SCI-Fi udruženje i neka koja nisu nikada zaživela.
Ova razna udruženja za fantastiku cepkaju se prostom deobom brzinom kao bakterije... ja sam načuo neke modalitete podele, ali bi to bilo bolje da pobroje oni koji baš znaju precizno redosled i možda razloge usitnjavanja.

Zasad samo razgovaramo o svemu tome, pa su dobrodošle i sve glasine; a na kraju, pokušaćemo da sastavimo šematski prikaz raslojavanja, čisto, eto da imamo i taj podatak u vidokrugu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

To razdvajanje postoji svuda. Ja ga vidim recimo u srpskim ronilačkim klubovima (i političkim strankama). Više je povezano sa ljudskom prirodom nego specijalno sa ljubljenjem fantastike. I amebe se dele, pa šta im fali..

Boban

Ma jasno da je to ljudska osobina... ali ajde da popišemo šta sve postoji i gde vezano za okupljanja fantastičara.

Ghoul

o tome kako se abn-ovo 'društvo' izdvojilo, tj. o razlozima za to, on sam je citiran OVDE:
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15081.0

dakle, misterije nema.

a zašto su se tika i filip izfvojili u svoj two-men-show, neka sami priznaju: bar jedan od njih ako ne i obojica ovde svraćaju...
https://ljudska_splacina.com/

Drakus

Za okupljanja nekih, imaš klub Zmaj, mada se oni ni međusobno ne vole a kamoli sa drugima. Neki drugi se okupljaju u Confluxu i c2 i ova pretodna ekipa ih ne voli još i neke ranije inkarnacije Zmaja.

Što se tiče baš udruženja, pošto su iznad popisani samo SF ekipe, imaš od većih (u Beogradu) Valinor, Evenstar, i Mač i magiju, mislim da su se čak tim redosledom i delili.
LARP ekipe su brojne koliko ima i boja na paleti, i trenutno su u fazi svađe svaki sa svakim jer jedni hoće da se biju, a drugi da rp-uju, treći bi muljali nešto između, a četvrti bi samo da se dobro provedu...
Valhala u Novom Sadu je obnovila rad i ponovo su organizovali Dane Fantazije u aprilu.

Nisam siguran da li znam još neke značajne. Rekao bih grenadier, ali su oni više prodavnica nego klub.

scallop

Pošto sam bezbedno dovežen kući, dužan sam jedan post na ZS, a kako ima veze sa ovom temom, neka ga tu.

Između dva sela na B, a tu negde oko Progara imali smo ekskluzivni sinergisjki sastanak na temu kako i šta posle svega, a pre ostalog. Naravno da je roštilj bio dobar, ćevapi, dimljena svinjska rebarca i dve vrste roštilj kobasica. Paradajz salata je otišla, a kupus salatu sam vratio kući. Ne smem da napišem koliko piva nismo popili. Kao učesnici sa strane navratila je kobila Tara, jednom keru su se više svidele kosti od rebara koja su grickale dame, nego one koje sam ja oglodao do savršenstva. Dve mangulice sa prasetom su nas gledale popreko iz prikrajka. Ubio sam tri komarca, a ostali su pojeli mene.

Ne mogu vam ništa reći o donetim zaključcima (morao bih da vas ubijem), a i nisam nadležan. To će neko drugi. Pozdrav Lillit kao idejnom nosiocu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

solis

nije dosta sto ste zatvorili forum da sam morao da smaram loganjem da citam sad prebacujete i anaburek forum ovde? ako je za plan za sjebavanje foruma strava je

Drakus

A tebi ako smeta da se logaš, ti nemoj. Nije da si mnogo koristan kada se loguješ.

scallop

Baš ništa neću da napišem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Evo, najnoviji biser: https://www.blic.rs/kultura/vesti/na-knjizevnu-tribinu-u-beogradu-dosla-je-samo-jedna-osoba-a-ova-dva-pisca-su-uradila/s4l015m

Bio sam i ja, okasnio pola sata, ušao na vrata i sagledao ogroman prostor gde je na pedeset stolova bilo zauzeto svega desetak sa po nekoliko knjiga. Sveukupno, prodavci i učesnici bilo je manje od deset ljudi; na samom ulazu sretnem čoveka koji me odvuče u kafanu udaljenu 20 metara i tu zaglavim. Ali nije to bitno... bitno je da se srpska fantastičarska scena i dalje drobi na nesastavne delove.
Gde je najavljeno ovo dešavanje... na fejsu u okviru nekih nadolazećih događanja. Art anima nije pomenula, mada svaku najbesmisleniju akciju "svojih" pulena u smislu izdavanja, događanja i samo razmišljanja naveliko reklamira. Art-anima postaje servis za nekoliko ljudi i izdavača u gradu; ostali ne postoje. Lazar Komarčić ima svoj krug zabave, frapantno je kako na dešavanja po gradu gde LK nije u funkciji organizatora maltene niko ne dolazi od redovnik LK posetilaca. Ja sam u protekle dve godine išao na nekoliko ovih skupova fantastičara po gradu i zaista je indikativno i dronjavo koliko jedni druge izbegavaju. Nevidljivi je otpilike jedini koji uspeva da pokrije većinu ovih stvari, ali on nastupa kada se događanje već zbilo.
Nedavno je Dorćol Platz pravio festival čokolade sa domaćim proizvođačima. Došli su svi bez obzira što možda svašta misle jedni o drugima. Na kraju, prodato je 7000 ulaznica jer je svako od njih maksimalno izreklamirao okupljanje.
Decenijama već pričam o neophodnosti sinergije fantastičara svih boja i zastava... znao sam i ranije da je uzalud, ali ovo je otprilike poslednji ekser u kovčegu. Nikad nismo uspeli da se dogovorimo i zakupimo npr. na sajmu 100 kvadrata za oibjedinjeni nastup svih izdavača fantastike iz regiona. Da se napravi štand koji niko kome je SF6F u srcu neće moći da izbegne. Nema toga, a nema više ni većine izdavača. Za ovu godinu je najavljeno bar deset okupljanja i ja se razmišljam da li na ijednom od njih da učestvujem. Da prodajem knjige u praznim halama, nastupam pred jednocifrenim brojem nezainteresovanih likova koji su se tu slučajno zatekli...
Nedavno me na kratko opsela ideja da i ja pravim jednom mesečno veliko ZS okupljanje, ali su me preliminarni razgovori sa potencijalnim učesnicima/saradnicima vrlo brzo ohladili od toga.
Ostaje nam sada da kao beli nosorozi sačekamo svoj red sa manje ili više batrganja.

scallop

Bila je najava te tribine. Hteo sam još jednom da pogledam fotografije učesnika da zapamtim. Juče sam je ceo dan tražio po FB, ali je više nije bilo. Dvadeset učesnika se moglo suočiti sa jednom publikom. Zar se i to može? Poljska doktorantkinja je popričala sa Goranom i Otom. Opet ćemo da najebemo u nekom Brajtonu.

Sad, mogao bih ja opet o uzrocima i posledicama, ali je postalo besmisleno. Opet ću ja biti kriv.

Boban pomenu priču o nevirtualnom ZNAKU SAGITE i nadam se da ga ja nisam obeshrabrio. To je jako dobra priča, ali ne sme da bude na osnovama jeftino, džaba i ne sme da bude "moj" projekat, nego "naš" projekat. Kad to postane, onda ćemo taj put napraviti. Boban je dobro primetio da na bednom tržištu svaka fraktalizovana grupica gura samo svoj priču, ali ni mi ne smemo da guramo samo našu (moju) priču. Meni sve više postaje svejedno, ali mi je nekako žao.

Boban

Vidi, sve što sam radio za domaći SF od samog početka radio sam po principu "naš"... ali kako je ko stasavao, odvajao se i sada imamo dvadeset "mojih"... na kraju ću izgleda i ja da postanem "moj".

scallop

Ti si imao ogromnu šansu da budeš srpski Gernsbek, ali si se negde pogubio. Svi ti koji su otišli nisu bili spremni da se biju sa tobom, jedino sam ja budala koja istrajava i plaća cenu.

Boban

Tačno šest izdavača koji su svoje prve knjige zamišljali i dogovarali u okviru Znaka sagite, pre nego što su te knjige realizovane, odlučivali su da treba da krenu drugim putem... Nije valjda da sam ja jedini krivac?

Pa evo, Art-anima je svoje prve korake napravio u okviru foruma Znak sagite, čak je bilo i pregovora oko toga da postane urednik Znaka sagite i svašta nešto, ali čovek hoće da ima svoj forum, pa se to usralo zbog prevelikog moderiranja (niko normalan neće da učestvuje tamo gde ga svako malo neko briše) hoće da ima svoj portal, svoj časopis, svoju manifestaciju, na kraju je počeo da izveštava samo o aktivnostima njegovih drugara i bliskih mu izdavačkih kuća. Posećenost sajta mu je jednocifren broj ljudi dnevno. A i oni jedva da imaju šta više da vide. I nije on jedini primer...
Ali usitnjavanje je srpska kob, svi Nemci su sad u jednoj državi, svi Italijani, a samo Srbi imaju gomilu poludržavica sa tendencijom daljeg usitnjavanja. To je naš udus, bolje prvi u selu nego drugi ili peti u gradu. Na kraju će svako imati svoj portal, forum i grupicu navijačica.

scallop

Naravno da nisi jedini krivac. Ali svakako nisi jedini "pravac". Meni je prirodno da ljudi žele da budu vidljivi. Budući da imam previše vremena, ja sam idealan posmatrač. Nemam ambicija da se dokazujem, da budem izdavač, urednik, čak više nije zanimljivo ni da budem pisac, kad su svi postali pisci. Poslednji put kad sam smatrao da se kao izdavači i čelnici srpske fantastike možete dogovoriti propao je u Spomenkinoj kući mačaka. Najnoviji, kako se oko AVKF iscimavaju raznorazni ne bi li postali pojedinačno vidljivi. Počnu sa njima, pa dok kažeš keks, evo novog kružoka, bloga i šta ti ja znam. Da ne pominjem Bulevar knjiga BB koji me ubi trgujući sa knjigama koje u životu nisam video i nemam nameru da ih vidim.

Nego, reci ti meni šta sam ja skrivio, pa umesto sa svima njima rveš se sa mnom, evo već tri godine? I nemoj da kažeš da to nije tačno, jer se ZS raspada od tvojih diverzija protiv onoga šta ja pišem.

Scordisk

Quote from: Boban on 22-03-2018, 09:19:20
Evo, najnoviji biser: https://www.blic.rs/kultura/vesti/na-knjizevnu-tribinu-u-beogradu-dosla-je-samo-jedna-osoba-a-ova-dva-pisca-su-uradila/s4l015m

ahahaha, ajoj, boli me stomak od smejanja :D lepo ja kažem, ništa bez poljak(inja)! jebeš mi sve, oni se više zanimaju za našu kulturu od domaćih

D.

Quote from: Boban on 22-03-2018, 11:07:41
To je naš udus, bolje prvi u selu nego drugi ili peti u gradu.

Evo idealne prilike da istaknemo razliku između stereotipa i produbljene percepcije stvarnosti, tj. razloga/uzroka određenog stanja ili odnosa. Citirano je stereotip. Ne zalazi u razloge stanja, samo konstatuje površnom osudom i etiketom i paranormalnim okolnostima ("usud"). Pravi razlog/uzrok je tvoja despotija na ovom mestu, nefer tretman članova, latentni sadizam koji ispoljavaš sa različitim intenzitetom i šovinizam. :) Vidiš razliku?

Krsta Klatić Klaja

jel ovo moguće... stereotipizujuća botovska mašina druge optužuje za stereotipe

misim, šab me gabri za Bobana i kakav je, al ovo je nevjerovatno

ubjedljivo dva dana bljuješ samo stereotipizacije i onda lupiš da to neko drugi radi

naš šta je najžalosnije u svemu ovome, što bolno dokazuješ da ne znaš ni šta književnici rade, šta zaista pisci stvaraju, sa čime i kako rade svaki dan. Ti prosto ne znaš šta pisac kao pisac čini, a ne da još pokušaš da sama budeš pisac.

Najiskrenije, ako ovo ne kontaš, ili bar intuitivno osjećaš šta je to uloga pisca - ti nikad nećeš biti pisac. Odustani, najdobronamjernija preporuka. Stvarno nisi ni nagovijestila da ovo bar nazireš. Piši propalo.

Ne razumiješ ni šta je onaj jadni Gul napisao, kamoli šta je patrijarhat, koja je uloga astronauta u priči, čemu on služi, jel on alter ego scenariste ili je to tvoj stereotip.

Kad takve stvari realno ne kontaš, a demonstriraš satima da ne kontaš - odustani. Nemoj više. Aj, eo moli te Bata.

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Boban

Reč za protekli dan je bila "stereotip"... pošto smo je savladali, idemo dalje.

scallop

Moram negde da se istresem. Ovih dana sam u sukobu na FB oko pitanja da li je TAMNI VILAJET 2 obićno đubre ili uporište domaće fantastike. Čak moje pisanje nije napadnuto, ali sam se osetio obaveznim da branim. I, naravno, umešao se i Boban i po običaju ne zna ništa drugo nego da bude prost. Pitam se kad će se naučiti pameti i da mora da opravda mesto u domaćoj fantastici koje mu pripada.

Boban

dakle, ne znam ništa drugo?
Zašto bi branio Tamni vilajet na mestu zvanom AVKF?
Zašto im dajete na važnosti uopšte reagujući na njihovo trtljanje?

scallop

Quote from: Boban on 30-09-2018, 03:45:39
dakle, ne znam ništa drugo?
Zašto bi branio Tamni vilajet na mestu zvanom AVKF?
Zašto im dajete na važnosti uopšte reagujući na njihovo trtljanje?

Da li postoji neko drugi ko bi Bobanu mogao da objasni? Čim zinem njemu je to znak da uradi suprotno.

Berserker

Dato im je na važnosti zbog toga što taj sajt prati ubedljivo najveći broj mladjih čitaoca i ljubitelja SFa u Srbiji, pogotovo u poredjenju sa ZS i Art animom. Kvantitet  će kad-tad proizvesti kvalitet, ta masa čitaoca krije u sebi i buduće kvalitetne stvaraoce ili kritičare, i makar zbog tih par procenata treba im pristupiti ozbiljno i dati argumentovanu kritiku umesto daljeg podbadanja čime Boban hrani trolove i hejtere koji su tamo prisutni. Ja sam probao malo smirenije da iskomentarišem i tamo o čemu se radi, a trenutno sam se bacio na ponovno iščitavanje TV2 pa ako me vreme posluži, napisaću neki laganiji prikaz iz ugla čitaoca (jer kritičar nisam), da probam na kulturan način da dam repliku.

scallop

Lepo je to, Berserker, ali napad na TV2 je bio izuzetno nekulturan, čak su i moji pokušaji da obrazložim TV2 u svetlu proteklog vremena proglašavani uvredljivim. Tekst anonimne kritičarke je bio organizovani "zločinački poduhvat".

Boban

A oni su svi odreda stali iza prikaza te anonimne kritičarke, bez da je iko od njih i video knjigu. Dakle, oni si a priori bili iza "svoje" kritičarke.
To je toliko jadan i neargumentovan pristup, klinačka napaljenost koja ne vodi nikuda.
Moja ljutnja je usmerena isključivo na one koji vode tu grupu, ma koliko velika bila. Ja sam im dao ogromnu podršku na početku, bio je dogovor da se oni uključe u rad ZS-a, sajta i časopisa, reklamirao sam ih na sajmovima, u časopisu, poklonio knjiga domaćih autora u vrednosti od 1000 evra da dele na Tolkindanu i drugim manifestacijama gde učestvuju... i nisam tražio zauzvrat da hvale moj rad niti bilo šta slično, pa bar ljudi koji me znaju duže vremena nemaju dilemu oko toga. Dakle, jedino što sam ja očekivao jeste dostojanstven tretman onoga što radim i što sam radio, a ovo što sam dobio je najniži mogući oblik pljuvačine i to nije slučajno tek tako, kao što ljudi misle.
AVKF namerava da postane vodeća grupacija fantastičara u svemu. Imaju i forum, mada su jasno rekli meni da neće pokretati forum, planiraju izdavaštvo i "antologije" domaćih priča, autorima se obećava pomoć u objavljivanju ali se traži lojalnost i tako dalje... Napad na temelje objavljivanja domaće fantastike u nas je otprilike dirigovan iz dva razloga: prvo, omalovažavanje svega što je bilo pre; drugo, njima bi najviše na svetu odgovaralo da sam ja reagovao ispod tog teksta jer tako dobijaju na važnosti, prikupljaju i zabavljaju svoje članove, a na kraju se svodi da je to samo jedno moje mišljenje kao što je i te anonimne autorice koja se verovatno sama javila da zapljune TV2 jer su se osetili dovoljno jakim da krenu na takve stvari. Zato ja nisam ni reagovao na samom AVKF nego na privatnom Šarčevom profilu i to je to... ubrisao sam se sa svih njihovih aktivnosti i njih sam maknuo iz svog vidokruga.
Svestan sam da je njih mnogo, da su mladi i da je pred njima budućnost... i takođe sam svestan da im moj prezir ništa neće značiti, ali to je sve što odsad mogu dobiti.

varvarin

Quote from: scallop on 29-09-2018, 12:04:50
Ovih dana sam u sukobu na FB oko pitanja da li je TAMNI VILAJET 2 obićno đubre ili uporište domaće fantastike.

E, ovo je nešto novo za mene.
Koliko god danas to čudno zvučalo mlađima... moj angažman na društvenim mrežama završava se posetama ovom forumu.
Mogu da preguram dan, a da ne okaćim nigde ni jednu svoju veliku misao, kao ni fotografiju nečega što mi se zateklo u kuhinji. Može se i tako, verujte. Zdraviji sam i bolje se osećam.
Ali... Napasti ZS 2 kao šit - voleo bih da pročitam argumente. Dajte mi link, molim vas - smatrajte to uslugom neobaveštenom rođaku iz provincije.
Jer moram da pročitam kako se može pljuvati zbirka u kojoj su priče  kao  BEGUNCI, KRV  (!!!!), ili SLOVENSKA  (!!!!!) Ili JEKA, ili DAN MITRE. 
Na stranu što tu ima i jedna moja, meni posebno draga priča.
Pa ako sam dobro razumeo da se napada baš TA ZBIRKA - dajte mi link, da upoznam te mlade snage na kojima svet ostaje.
Ako sam sve dobro razumeo, popišam se na svet koji na njima ostaje...

Boban

Iz mog ugla – Tamni vilajet 2
Željka o antologiji domaćih SF priča, ,,Tamni vilajet 2"
Željka Nešić  /  23/09/2018         

Pre desetak dana, potpuno slučajno (a bolje da nije), u ruke mi je dospela zbirka naučnofantastičnih priča, ,,Tamni vilajet 2", antologija iz 1992. godine. Očekivala sam 500 stranica zabave, a šta sam dobila? Čir na želucu, verovatno.
Da se ne lažemo, bilo je tu nekoliko finih pričica, lepo zaobljenih, pitko napisanih, sa dobrom temom i razradom iste, ali to nije bilo dovoljno da me spase gorušice zbog ostalih koje su – antologijske? Neke sam bila prinuđena da čitam ponovo, u pokušaju da proniknem u smisao istih, ali se na kraju ispostavilo da su besmislene.
Takva je ,,Cenjeni" Zlatka Nagliča, napisana u epistolarnoj formi, gde junakinja putuje kroz vreme – čitajući knjige? Zapravo, uopšte nisam shvatila zašto putuje i gde putuje, a dva puta sam je pročitala. Koja je poenta te priče? Mislim da ju je autor odlično prikrio. Možda je to cilj, otkud znam.
Definitivno su se autori ovih priča potrudili da sakriju mnogo toga od nas, čitalaca. Humor, recimo. U priči ,,Slovenska" Dragana R. Filipovića, mogla bih da se zakunem da sam negde spazila humor, kako stidljivo promalja ćelavu glavu, u nekom redu besmislenog teksta, dugog kao gladna godina. Šta je Dragan pokušao sa tom pričom – mogu samo da naslutim. Sve te neke paralele koje je povukao, pa ih uspešno iskarikirao do neprepoznatljivosti, dovele su do totalno konfuzne priče koju je teško pratiti. Dobro, nisam u toku, možda postoji takav žanr fantastike.
Takođe, u priči ,,The only thing I feel" Nevena Jovanovića, humora ima u nekim traljavim naznakama. Bar se nadam da je humor u pitanju, jer rečenicu ,,Pljusak je vrištao kao svinjče", ne smem ni da zamislim u nekom, iole ozbiljnijem tekstu. Osim te tako upečatljive rečenice, u priči ima još svega i svačega: iskvaren ruski, novi nazivi za sve što postoji (gradpojezdmetro-metro) koje niti pročitati, niti izgovoriti; radnja, poput humora – nevidljiva, a kraj srezan, na brzinu odrađen i nedorečen. Da postoji ,,Zlatna malina" za priče, ova bi se priča visoko kotirala.
Jedan od boljih kandidata za gore pomenutu nagradu je i ,,Begunci, krv" Ilije Bakića. Naš Ilija je smelo opisao krompir kao ,,skočanjen", glavnog odraslog junaka kako se češe po ,,guzi", a zube mu – ,,kao da je pušio petarde". Inače, priča je, kao, ozbiljna. Stil pisanja je... pa, ne bih ja to više čitala.
Sa druge strane, Basarin stil pisanja je odličan, ali mi je njegova priča ,,Klaus Fon Klosovski – Tri dimenzije sanjanja" – nepotpuna. Proveo nas je kroz razgovor sa Jungom, trening i pokušaj dostizanja treće dimenzija, što čini veći deo priče, pa preko neke imitacije Danteovog pakla do, konačno, same treće dimenzije gde je stupio u filozofsku raspravu i... U suštini, to je to. Ostaje par pasusa objašnjenja da je tu nagoreo pergament. Prazno.
Priča ,,Veliko vreme" Vladimira Lazovića mogla je da bude odlična, ali zaista, samo da autor nije uspavao čitaoce bezbrojnim činjenicama iz alternativne istorije Srbije, Rusije, Francuske. Cele Evrope! Dobro, ne sve, ali nas koji istoriju nismo čitali ni kada je trebalo – nas je uspavao. Šteta.
Rok Blenkuš i njegova priča ,,Sutrašnjica"... Pokušala sam da se setim o čemu se uopšte u njoj radi, ali nisam uspela. Krenula sam ponovo da je pročitam, bacila pogled na svoje beleške i odustala. Zapisala sam: "Potpuno nečitljivo, nejasno, bez ideje". Dovoljno da je više nikada ne pogledam.
Odgovor na pitanje: "Šta ima u Šapcu na vašaru?", opširno nam daje Vesna Gorše u svojoj ,,Zak Odmetnik i Belzebub Lutkar, lopovski mag". Između nabrajanja svega i svačega, rekla bih da ima i neke radnje, ali je dobro skrivena. Rekoh već da su naši pisci stručnjaci u skrivanju onoga što mi, čitaoci, treba da otkrijemo. Ovde se čak nisam ni potrudila da u beskonačnom spisku nađem niti nečega drugog.
Slobodan Ćurčić je uspeo da upropasti svoju priču ,,Na kolenu Jude" – filozofijom. Znam, filozofija je dobrodošla, ali kada neko zna. Ovako je priča, koja je imala zanimljiv tok radnje, postala – psihodelična fantastika – prepuna asocijacija i neshvatljiva.
Opet, kod Bobana Kneževića, autora ,,Ljudi ne ubijaju svoje sestre" i urednika ove zbirke – nema psihodelije. Sve je jasno, pa čak i to da, dok je u narativnom delu siguran, dijalozi opasno škripe. Posebno iritantno u njegovoj priči je to što je ponovio reč ,,sekica" isuviše puta.
Darko Macan u priči ,,Teksas Kid, moj brat"  nas je odveo u svet stripa. Iako ta priča nije moja šoljica čaja, moram da priznam da zna da konstruiše rečenice. Svako slovo i svaki znak su na svome mestu... I to je sve. Priča mu je prazna. Jednostavno, nema žara.
Konačno, posle gomile priča koje želim što pre da zaboravim, iako su antologijske (još uvek se čudim tom detalju da su zbirku nazvali antologijskom), došli smo do onih nekoliko, pomenutih na početku. To su:
,,Kuća na brdu", Goran Skrobanja
,,Balada o Safikadi", Željko Jungić
,,Dan Mitre", Radmilo Anđelković
,,Jeka", Zoran Jakšić
,,Tragovi", Veronika Santo
Poslednju moram da izdvojim jer je Veronika maestralno opisala unutrašnju borbu sa samim sobom i poraz ( u toj borbi, čini mi se, nikada i nema pobednika). Pored toga, priča ima svoju dinamiku i atmosferu. Priča koju je bilo uživanje čitati.
Da nije bilo ovih 5 priča koje su, svaka na svoj način, dobre i mogu da se čitaju, a da se ne stvori gorušica ili, nedajbože, čir, hemoroidi, pa čak i bubuljica na nosu , knjiga bi bila dobra samo za – pod sto, kad se klima. Ako je ovo bilo najbolje od naše fantastike u tom momentu, onda bolje da je nismo uopšte imali. Ova zbirka deluje kao da su priče skupljene pomoću ,,štapa i kanapa". Jedno drvo je umrlo zbog ove knjige. Molila bih da se misli o tome kada se sledeći put kvantitet stavi ispred kvaliteta.

varvarin

D.

Evo, objasniću ja.

Kada se već nabraja šta je učinjeno za mlade sa AVKG-a, koliko im je knjiga dato i u kojoj vrednosti i ŠTA je od njih OČEKIVANO: to je stalna greška (i grešnost) prema mladim autorima i fanovima koja se ovde ponavlja evo već decenijama. Ispada da se ovde mladi ne pomažu da bi se održao ili razvio korpus mladih SF pisaca i nastavila žanrovska tradicija, već da bi bili kontrolisani (rekla sam više puta zašto i kako kontrolisani, pa ovom prilikom neću da ponavljam, osim ako vas iznimno ne interesuje). Zato se i ovde ugasilo dosta projekata koji su uključivali mlade i zato ovde nema mladih.

U prirodi je mladih da se bune, otimaju kontroli, pronalaze svoje pravce i puteve, pa makar to značilo da će demolirati puteve koje ste vi gradili. Ali, eto, umesto da se ta njihova potreba razumeva i, čak, stimuliše, bez obzira što ugrožava ono što ste vi stvarali, jer reč je o kreativnom procesu koji, kao što vidimo, ne može da se kontroliše ni zaustavi, ovde se uporno ulazi u sukob sa mladima, piša se na svet koji na njima ostaje, brišu se iz vidokruga, umanjuje im se doprinos itd.

Ja bih, na vašem mestu, prestala da se plašim za svoju zaostavštinu. Ona je već čvrst deo korpusa SF stvaralaštva i ako je mladi preispituju i kritikuju to je iz stvaralačke, ne destruktivne, namere i energije.

Najveći savet? Opustiti se i suspregnuti ego. Batrganje ne vredi, mladi su jači i energičniji. Pustiti da proces teče svojim tokom. Vaši putevi i služe da ih mladi demoliraju, kao što će i putevi današnjih mladih služiti da po njima uriniraju neki budući mladi. Na kraju, sve je to deo istorije.

scallop

Mnogo je inspirativnija kasnija rasprava. Oops! Nije napadnuta moja priča, ali to me nije sprečilo da reagujem. Ukratko, pobedilo je "demokratsko pravo" AVKF na kolektivno mišljenje.

D.

QuoteIz mog ugla – Tamni vilajet 2
Željka o antologiji domaćih SF priča, ,,Tamni vilajet 2"
Željka Nešić  /  23/09/2018

xrofl

Da li je moguće da je neko naseo na ovaj prikaz? Pa autorka se fokusirala na loše u izdanju (u stvari, izgleda - loše u sebi). Dosta je ličnog i nezadovoljnog ugradila u ovaj prikaz. Dopalo joj se nekoliko priča koje je ostavila za kraj, a nije ih prikazala ni u jednoj jedinoj rečenici? Zar vam to ne govori nešto? Nadrndana i napucana hormonima omladinka urinira po izdanju (bez obzira koliko godina ima, zvuči kao tinejdžerka) jer joj se, eto, može i jer će tako privući pažnju. I uspelo joj je. Uozbiljite se, vaše vreme da budete tinejdžeri je odavno prošlo. Lol

Opustite se, damn. Pustite mlade da rade ono šta mladi rade.

Boban

svima bi nam bilo lakše kada bi ti pročitano mogla da razumeš i posle komentarišeš bez tendencioznosti u kojoj se gušiš.
Šta sam a tačno napisao da očekujem? Gde sam ja napisao da hoću ikoga da kontrolišem? Ti imaš problem kad god ti neko kaže šta bi trebalo da uradiš ti to doživiš kao pokušaj kontrole.
Zar je tako mnogo što sam očekivao da jedan AVKF (nebitno koliko i kakve ima moje zasluge u njegovom uzdizanju) ne dozvoli jednu ovakvu neargumentovanu tendecioznu besmislenu pljuvačinu. Nigde i nikada nisam tražio ni hvalospeve ni zahvale, samo da ne bude ovakvih niskih udaraca. To nije moja želja da ih kontrolišem, to je sad vidim nerealno očekivanje da stvari mogu biti normalne. Ne bih imao ništa ni protiv negativne kritike te knjige, ali ovo je golo govno od prikaza. I kada ja pitam čime sam zaslužio da dobijem golo govno od prikaza (dakle, ne negativan prikaz) ispada da sam ne znam šta i da hoću da ih kontrolišem jer, eto, oni imaju slobodu.

scallop

Niko nije naseo. Rasprava je bila o mestu koje je zauzeo AVKF braneći tekst. Većina portala se distancira od tekstova koje objavljuje, pa sam zaključio da se radi o sinhronizovanom napadu na najrelevantniju zbirku sa domaćim fantastičnim napisima, a posebno na Bobana.

scallop

Usput, D. je opisala inkriminisani tekst gotovo istim vokabularom kao Boban.

Boban

Najgore u svemu je što je "prikazivačica" pronašla pet odličnih priča, dakle pet od 13 je fantastičan procenat dobrih priča, to su sve novele, neke gotovo kratki romani. Ta knjiga i po njenim kriterijumima ima stotine stranica za uživanje u čitanju, ali je sve to uspela da uvije u oblandu negativizma i da hiperpotencira stvari koje joj se nisu dopale, da pljuje ono što ne razume (nikad u životu nije čula za Paklenu pomorandžu i ne zna šta je to značilo za našu generaciju pa priču urađenu u tom univerzumu omalovažava jer nema dovoljno humora)... koliko retardiran treba da budeš da se smeješ na Paklenu pomorandžu?

D.

Quote from: Boban on 30-09-2018, 13:47:37
Najgore u svemu je što je "prikazivačica" pronašla pet odličnih priča, dakle pet od 13 je fantastičan procenat dobrih priča, to su sve novele, neke gotovo kratki romani. Ta knjiga i po njenim kriterijumima ima stotine stranica za uživanje u čitanju, ali je sve to uspela da uvije u oblandu negativizma i da hiperpotencira stvari koje joj se nisu dopale, da pljuje ono što ne razume (nikad u životu nije čula za Paklenu pomorandžu i ne zna šta je to značilo za našu generaciju pa priču urađenu u tom univerzumu omalovažava jer nema dovoljno humora)...

Najgore u svemu je što ti ne shvataš da je to tipičan tinejdž potez. Objasnila sam zašto se fokusirala na loše - zastani, udahni, pročitaj šta sam napisala. Već si dobio odgovor na ovaj komentar.

Inače, imam iskustvo sa pokušajima kontrole na ovom mestu. :)

Kako ti ne zazvuči malo bezveze to što koristiš kao argument? Ja sam im dao, pružio, pomogao, a oni mi tako vraćaju? Ako si im dao sa očekivanjem da ti vrate, onda si probao da ih kontrolišeš. Ako imaš ovako snažno negativnu reakciju na ono čime ti vraćaju, a ne dopada ti se - pokušao si da ih kontrolišeš.

Realno, zrelo je i etički ne očekivati baš ništa ako su pomoć i komunikacija bili iskreni. Ali, eto, ti uvek imaš očekivanja, kola ti se slome na njima, sve se raspadne, a ti kreneš jovo nanovo.

Pa šta i ako su napali Bobana sinhronizovano? To treba da mu laska i tome treba da se smeška. Neću mu objasniti zašto. Valjda će do osamdesete godine da shvati zašto, ako nije do šezdesete.

Boban

možda tebi, koja apsolutno ništa nisi postigla u životu i nisi se ostvarila niti na jednom jedinom polju može da laska kada te ljudi sinhronizovano napadnu, ali razumi da ima i nas kojima to uopšte ne treba u životu.
Da li si u stanju da razlikuješ "očekujem da zauzvrat uradite to i to" i "očekujem da ne konstruišete laži protiv mene"...

D.

Pa dobro, za mene bar ima još vremena. :)

Trenutno iz tebe govori nerazumni ego. Pročitaj opet šta sam napisala kada ti ego ode na spavanje: ne možeš ništa da očekuješ. I mladi su ti to pokazali i dokazali. Što je najgore - ne možeš ništa ni da učiniš tim povodom. Tvoja je zaostavština deo žanrovskog korpusa i skinula je gaće pred nekim novim klincima. Od njih ne možeš da očekuješ ni poštovanje ni istinu ni dobru nameru. Mislim - možeš, ali onda ti ne vredi što si ti "nešto postigao u životu i ostvario se na željenim poljima" kada se ovako nerazumno ponašaš.

Sada možeš samo da besniš, vređaš, bacaš nameštaj naokolo i nastavljaš da povređuješ ljude bezveznim izjavama.

D.

Btw, dosoliću ti malo na ranu, jer ipak smatram da, posle svega, imam pravo na to: zapaziću samo da se karma vratila da te ujede za dupe. Da si mlade drugačije tretirao, drugačije bi ti se vraćalo. Ali, eto, bar u tom domenu, za tebe nije kasno. :)

Boban

ali nisu to bilo koji mladi, nego oni koji su u nekom trenutku svojih apsolutnih početaka bili radi da sednu za moj sto i da zamole za pomoć.
OK, možda to tako ide kako ti kažeš, ali to nikako nije moja krivica.

Možeš da me soliš koliko oćeš, na mojoj duši rana nema... sve nekad napravljene su zarasle, a koža sad otvrdla pa se nove i ne stvaraju.

D.

Usput, pomoglo bi i kada bi prestao da se samosažaljevaš.

Ako ti fali drame, napiši jednu.

scallop

Stalno smo u toj drami. Uvek će kukumavčiti zbog sebe, a nikad zbog nekog drugog.

D.

Da budemo fer - i vi to često radite...

scallop

To bi morala da dokažeš i nemaš nikakve šanse. Ja sam generički altruista i sve greške koje sam u životu napravio bile su zbog drugih, a ne zbog mene. Ti si najbolji primer, jer podržavajući tvoje prisustvo, zamerio sam se nekim osobama do kojih mi je više stalo. I sada, podržavajući Bobana ja sebe izlažem različitim neprijateljima Bobana.

varvarin

Quote from: scallop on 30-09-2018, 14:29:52
Stalno smo u toj drami. Uvek će kukumavčiti zbog sebe, a nikad zbog nekog drugog.

Evo na prvu loptu, kukumavčiću zbog drugog. Zadržavam pravo da opširniji odgovor pošaljem sajtu na kome je prikaz izašao.
Prvo, drago mi je zbog onih pet ili koliko već priča koje mlada dama ocenjuje kao vredne. Šta više, slažemo se za te priče.

Ali BEGUNCI, KRV  i SLOVENSKA... Tu imamo priče koje je moja generacija razumela u momentu, onda kad su se pojavile. Takve kakve su, bile su prihvaćene, postale su etalon. O, da.
Govorim o mojoj generaciji.
Ali, ako neko ponese utisak kao mlada dama posle BEGUNCI, KRV ... Onda uopšte ne živimo u istom univerzumu, prikazivač i ja.
Bio sam mator kad sam to čitao prvi put, a sećam se - peckalo me u očima. Za mene, vrhunski dokaz da me  udarilo to što sam pročitao.
Ako današnja generacija to oceni kao mlaćenje prazne slame - pa,  to vise govori o mlađoj generaciji.

Nastavak svakako sledi.

zakk

Ja bih molio da ako budeš pisao uopšte, odgovor objavimo prvo na sajtu Emitora ili Znaka Sagite, a na AVKF ako baš misliš da će ima ikakav pedagoški učinak.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Milunka Savić on 30-09-2018, 14:02:54
ipak smatram da, posle svega, imam pravo na to

ne možeš ništa da očekuješ

Krsta Klatić Klaja

Elem, ako se bude nastavljalo s odgovorom, onda bi ipak trebalo da se nastavi kako treba, a ne ovako. Jer odgovor je u rangu same kritike, što nikako nije dobro.

Prvo se pretpostavlja da je pisac kritike nekakav predstavnik čitave generacije, a onda se na osnovu toga zaključuje da čitava generacija nešto ne doživljava. U stvari, ako čitava generacija to ne vidi onda djelo nije univerzalno i ne vrijedi koliko prethodna generacija misli.

Dakle, ne bi trebalo kretati s premisom da je kritika reprezentativna za čitavu generaciju. Ali, ne bi trebalo kretati ni s premisom da ako je djelo značilo nešto prethodnoj generaciji da to već podrazumijeva da je univerzalno i vječno vrijedno.

Moglo bi da se i dokaže da je univerzalno, da je etalon. To uostalom kritičarka i traži (koja je poenta, kakav je stil). A ne treba se spuštati na D. nivo.

scallop

Нисам довољно спретан да ти учиним доступном читаву расправу. Неко, ваљда, јесте. Од такозване старије генерације једино сам ја учествовао. У први мах сам и сам лајковао текст, јер добро је да се о старијим књигама говори. Потом сам га детаљно прочитао и препознао циљеве. Повукао сам лајк и укљзчио се. Сигурно да ТАМНИ ВИЛАЈЕТ 2 није епохалан, али је прекретница у домаћој фантастици. Покушавао сам да објасним зашто, реаговали су и неки много млађи од мене, али је АВКФ фронтално заузео одбранашки став према тексту, оптужујући мене за непристојност и увредљивост. Уосталом пар уредника АВКФ је и на ЗС па питај њих за мотивацију.

Krsta Klatić Klaja

pa ja ne bih ni odgovarao na ovako nebuloznu kritiku, mislim da elementarno ni ne ispunjava uslove da se nazove kritikom, ali kažem da ako već krenete s pisanjem odgovora da to ipak ne ide u pravcu nepotrebne generalizacije prema kojoj je ova autorka predstavnik generacije koja ništa ne shvata

a koja je njena motivacija, pf... ja da sam motivisan da nešto demoliram bilo bi mnogo temeljnije odrađeno! 8-)

Ovo, rekoh, ne ispunjava uslove da nazove kritikom. Ako je neko htio da provocira mogao je to i suvislije da odradi. Ovako je smiješno.