• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NEMANJIĆI – U IME OCA, Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović

Started by Alexdelarge, 13-05-2016, 14:40:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

NEMANJIĆI – U IME OCA
Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović

Izdavač: Laguna
Broj strana: 74
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 19x19 cm
Godina izdanja: 13. maj 2016.
509.15 din
Ilustrovao: Dragan Paunović

Priča o dečaku koji je postao ratnik, ratniku koji je postao državnik i državniku koji je postao svetac.

Srednjovekovna malena Raška država pritešnjena je između interesa velikih carstava. Njen vladar Zavida ima četiri sina, a najmlađeg od njih, Nemanju, opseda vizija slobode. Da bi tu viziju ostvario, Nemanja će morati da prođe kroz oganj, blato i krv, ratujući čak i protiv sopstvene braće. Zadužbinar, suprug i vladar s jedne strane, a nemilosrdni ratnik s druge, on će kroz bitku i s molitvom, vođen nepokolebljivom verom i viteškom čašću, uspeti da uzdrma i samu Vizantiju. U toj neravnopravnoj borbi, u ratu koji mu je bio nametnut, Nemanja neće sagoreti, već će u padu i poniženju pronaći novu snagu, očvrsnuti veru i – dosanjati svoj san: slobodnu i nezavisnu srpsku državu.

Prva knjiga trilogije o Stefanu Nemanji i prva u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji koja dolazi iz pera autora bestselera Kainov ožiljak.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Аксентије Новаковић

Оће ли у трилогији бити хорор елемената попут Немањиног потпаљивања ломача "законопреступницима" осуђеним због исповедања "мрске и триклете јереси већ укорењене у држави", или ће можда бити и сочног описа кажњавања "учитеља и началника богомрске јереси" у виду "сечења његовог језика у самом гркљану"?
Оће ли се трилогија позабавити и свечевим сином који и сам постаде светац, те једном пастирском поуком насталом у његово време која каже да је црква анатемисала отркивене јеретике, да их је затим пријављивала државним властима, које су их "батинале, шишале или на царини продавале"?
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Scordisk

Stojiljkovićeve knjige, mislim, mogu biti interesantne za mlađe čitaoce. Da sam na ovako nešto naleteo sa dvanaest - trinaest godina, svidelo bi mi se, što će se, nesumnjivo, dopasti i danas mnogim mlađim čitaocima. Ipak, sada ne mogu to čitati. Ljudi drhte kao prutovi, i tako to... neeee, ne mogu.

Takođe, vazda me je nerviralo to odstupanje od istorijskih fakata. Ovde se navodi godina po našem računanju, a u to vreme, čini mi se, korišćen je vizantijski kalendar, koji je računao godine od velikog potopa, odnosno pet hiljada i nešto godine pre nove ere. A to je samo dobro poznat itorijski podatak, ko zna kakav će odnos biti prema ostalim faktima, kada knjigu jednom dočitam, ako se u dogledno vreme pojavi na balkandownloadu. Videćemo.

ALEKSIJE D.

Ovo je trebalo da bude scenario, verovatno za RTS. Prvi deo Otac, drugio Sin treći Sv.Duh a onda jedna knjiga sa sva tri dela plus neki novotet itd. Namicanje para ko gaće kada ti spadaju.

Scordisk

Amiiin.

Dapače, nemam ništa protiv da mladi i perspektivni autori smiču pare, ako mogu.

Аксентије Новаковић

Quote from: Scordisk on 14-05-2016, 14:57:33
Ovde se navodi godina po našem računanju, a u to vreme, čini mi se, korišćen je vizantijski kalendar, koji je računao godine od velikog potopa, odnosno pet hiljada i nešto godine pre nove ere. A to je samo dobro poznat itorijski podatak, ko zna kakav će odnos biti prema ostalim faktima, kada knjigu jednom dočitam, ako se u dogledno vreme pojavi na balkandownloadu. Videćemo.

Византијски календар је само једна прича и то наравно подметнута, као и наводно њихово рачунање времена од почетне 5508. године пне.
Какви црни византијски календари, кад је и сама византија упитна, и кад се зна да су по Србији налажени најстарији календари.

http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/najveca-vatikanska-laz-vizantija-nikada-nije-postojala/

А остале накарадне ствари везане за Немањиће ће се сигурно прећуткивати, па не могу се данас паре намлатити тиме што ћеш рећи потпуну истину која гласи да су "свеци" многе Србе у робље продали на дубровачкој пијаци јер ти исти Срби нису тели да се или одрекну старе вере или да се одрекну аријанске верзије хришћанства (која је од Аријевог прогона у Сремску Митровицу полако узимала маха међу Србима).

Scordisk

Pa dobro, sad, istorija se da tumačiti na različite načine. Ako neko želi "raskrinkavati" istorijske istine i neistine, onda, pretpostavljam, neće pisati roman već istorijsku studiju, i to je skroz u redu. Što se tiče istorijskih romana, pak, pretpostavljam da će se većina pisaca držati onoga što se smatra zvaničnim podacima, bez obzira šta ja, ti ili neko treći misli o tome. Smatram da je to u redu - ako je zvanična istorija da je Vizantijsko Carstvo postojalo (mada ne pod tim imenom, doduše), i da su koristili određeni kalendar, logično je da će se i ti podaci naći u romanu. Barem smeni tako čini. Spominjali smo nas dvojica Fomenka, e sad, neko može da smatra da je on u pravu i da je istorija kao takva pogrešna i loše napisana, ali to bi onda značilo, ako bi neko pisao po njegovom kanonu istorijski roman, da većina čitaoca zapravo nema pojma o čemu se radi. Isto važi za bilo koje druge inokosne istorijske škole, pa i tu koju ti, T2, zastupaš. Ne ulazim u raspravu šta je šta, jerbo ne posedujem dovoljno podataka istorijskih da bih mogao bilo šta smatrati, još više tvrditi, ali imam izvesne istorijske studije pri ruci, pa i mogu raspolagati onim podacima koj ise u trenutnoj istoriografiji (kakva god da je), smatraju za zvanične. A mislim da jedan roman koji koristi istorijski kontekst za svoju postavku, u najmanju ruku može toga da se pridržava.

Marko Aleksić, priznati stručnjak za srpski srednji vek, tvrdi otprilike ovako:

"U dvorištu jedne kuće, u starom delu Prizrena, septembra 1966. godine slučajno je otkriven kameni nadvratnik neke srednjevekovne crkve. Na kamenu je bio uklesan natpis koji kazuje da je crkva sazidana i živopisana "poveleniem i otkupom gospodina mladog kralja Marka 6879. godine od stvaranja sveta". U srednjevekovnoj Srbiji se koristila Vizantijska kalendarska godina koja je počinjala 1. septembra, a za vreme se računalo od vremena velikog potopa za koji se smatralo da je bio 5508. godine pre naše ere."

I to je to. Ne osporavam tvoju istorijsku teoriju, niti bih to mogao, samo navodim ono što se smatra za zvanični podatak u našoj istoriji, dok se ne dokaže suprotno. Za jedan roman, mislim da je krajnje korektno držati se barem nekih stvari koje se mogu pozvati na referencu, daj bože, bez obzira da li će se u za dvadeset godina ona ispostaviti kao netačna... za sada je zvanična, i to je to.

Aco Popara Zver

Па како може Византија да броји године од великог потопа кад је то по Библији, за коју су ови сазнали послије Христа?

Логичније је да је Византија користила јулијански календар, јер је и насљедница Рима, но, у сваком случају, тај потопски календар не може бити европски
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Alexdelarge

Quote from: lilit on 13-05-2016, 14:50:14
videh jutros i slošilo mi se

trebalo je da se prekrstiš i da kažeš 'vo imja oca'!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Аксентије Новаковић

Питање је да ли је календар "потопски" или није.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Aco Popara Zver

i na tom linku je biblijski kalendar u pitanju, da li je potopski ili prepotopski, svakako je biblijski.

Rusi su tako brojali godine do Petra Velikog, koji je onda sa Zapada nametnuo drugačije računanje vremena... poslije Lenjin i Staljin jopet nešto eksperimentisali, imali šestodnevnu sedmicu... Ruse uvijek snađu neke reforme...

Aleksa Topuzić

Ja bih samo molio da se "Vaseljenska" ne citira ni za šta osim za zajebanciju; koliko je gluposti u linkovanom tekstu, strašno.
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

Аксентије Новаковић

Страшно, страшно, све зајебанција до зајебанције...

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:464518-SENZACIONALNO-U-Srbiji-Pronadjen-kalendar-star-8000-godina

Што се трилогије тиче, свакако да писци треба да се држе почетне 5508. године, јер су је се и сами Немањићи, као и њихови побочни потомци (попут деспота Стевана Високог) такође држали.

Aco Popara Zver

kažu da su kopali i nisu našli telefonske žice niti vodovod, što ih je dovelo do zaključka da su Srbi prije 8.000 godina koristili mobilne telefone i imali toalete kao u kosmičkim brodovima

Аксентије Новаковић

За тоалете и писоаре нисам сигуран, али Срби су познавали златни пресек и још понешто.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/02/18/srpski/R01021703.shtml

Ugly MF

Quote from: T2 on 20-05-2016, 03:20:38

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:464518-SENZACIONALNO-U-Srbiji-Pronadjen-kalendar-star-8000-godina

Што се трилогије тиче, свакако да писци треба да се држе почетне 5508. године, јер су је се и сами Немањићи, као и њихови побочни потомци (попут деспота Стевана Високог) такође држали.

Ajd da ne ispadne da ćutim.
Mislim da su Nemanjići Biblijska računanja dobili iz Septuaginte, koja je dodavala neke godine u nekim računanjima, zašto su Grci to radili, ne'am pojam, izvetrelo mi, mislim da sam nekad i čuo za objašnjenja, ali nebitno je, jer sama Biblija ko god krene da računa, pravi nameran preskok koji može biti 30-130 godina u računanju, tako da je nebitno.

Boban

ček, bre, dal to ovde ima ljudi koji Biblijske propovesti uzimaju kao reper bilo kakve stvarnosti?

Ugly MF

Propovesti...simpatično,svidja mi se!
Evo ja na primer !
Što, jel' će to bude zabranjeno na sagiti?
Jednom se neko već žalio ovde da mu smeta to kad neko veruje u nešto osim bigbanga, darvina i dollara.

Boban

Svako ko veruje u Boga suočava se sa otvorenom porugom na ovom forumu.
Naravno, vernici su na to navikli.

Mica Milovanovic

Quote[size=0px]Propovesti...simpatično,svidja mi se![/size][/size][size=0px]Evo ja na primer !Što, jel' će to bude zabranjeno na sagiti?Jednom se neko već žalio ovde da mu smeta to kad neko veruje u nešto osim bigbanga, darvina i dollara.[/size]
[size=0px]

Ma, ne, pogrešan si utisak stekao. Ne postoji tolerantnije mesto na kugli zemaljskoj i digitalnoj duhovnoj sferi.
Gde drugde danas neko kao, na primer, meho može slobodno ispoljavati svoja verska (i svakava druga) uverenja?[/size]
Mica

Ugly MF

Quote from: Boban on 20-05-2016, 10:32:42
Svako ko veruje u Boga suočava se sa otvorenom porugom na ovom forumu.
Naravno, vernici su na to navikli.
Ne vidim ja to tako.
Vidim razna mišljenja i verovanja, ponekad rasprave na kontu istih.
A šta to podrazumevaš pod 'otvorenom porugom'?
I čemu ona služi?
I što bi uopšte iko trebao da se smara sa tim...?
Šta je to što otvorena poruga nekome može da našteti ili doprinese?

Ugly MF

Quote from: Mica Milovanovic on 20-05-2016, 10:41:58

Quote[size=0px]Propovesti...simpatično,svidja mi se![/size][size=0px]Evo ja na primer !Što, jel' će to bude zabranjeno na sagiti?Jednom se neko već žalio ovde da mu smeta to kad neko veruje u nešto osim bigbanga, darvina i dollara.[/size]
[size=0px]

Ma, ne, pogrešan si utisak stekao. Ne postoji tolerantnije mesto na kugli zemaljskoj i digitalnoj duhovnoj sferi.
Gde drugde danas neko kao, na primer, meho može slobodno ispoljavati svoja verska (i svakava druga) uverenja?[/size]

Jednom je neko rekao...naglasak na 'jednom'....
Moj utisak je opisan u prethodnom postu.

Aleksa Topuzić

Quote from: T2 on 20-05-2016, 03:20:38
Pa jeste, svaki sajt koji širi ЗАВЕРА! priče može da služi jedino za zajebavanje, pa nije ovo 1993 godina. Kako tačno postojanje nekakvog praistorijskog kalendara dokazuje nepostojanje Vizantije, to je jasno jedino tebi.

A što se tiče trilogije, koliko je zapravo važno da se u žanru istorijska fikcija poštuju baš sve činjenice?

Аксентије Новаковић

Само они који живот гледају кроз ружичасте наочаре не виде да се на делу одвија пракса завере а не теорија завере, и да је 2016. године стање горе него што је било 1993. године.

Два линка која сам поставио у два различита поста требаш да гледаш управо као две различите информације, па на линк о коме се говори о проналаску месечевог календара у Србији требаш да гледаш као на вест која говори да су Срби познавали и друго рачунање времена које нужно није морало за почетну годину да узима 5508. годину пне и наводни потоп.
Такође, намерно сам ставио линк са "Вечерњих новости", чисто да видиш да се такве теме провлаче и по другим штампаним и електронским медијима а не само по Васељенској и сличним порталима.

Што се тиче приче о Византији, изволи па демантуј "глупости" са Васељенске, мада те морам информисати да није Васељенска прва објавила ту причу, нити је Васељенска прва изнела податак да је термин Византија измишљен и први пут употребљен у 16. веку, те да је византијски "календар"  једна измишљотина измишљена са циљем да се и тај србски проналазак одузме и припише неком другом.
Сведоци смо да се нама Србима насилно одузима наше синонимно име Илири и дарује се скипетарима, сведоци смо да се из србског корена измишљају нове нације, сведоци смо да нам деца у школама уче да Марко Мрњавчевић није био србски но "македонски" владар...сви смо живи сведоци фалсификовања већ фалсификоване историје пред нашим очима, па се само запитај шта је све рађено раније, па се присети да онај ко контролише прошлост тај контролише и садашњост и будућност, и пробај да схватиш да је незнање заиста моћ, али у рукама оних који поседују знање, а не у рукама лажима наученог пука који мисли да је у Србију дошо пре иљаду и кусур година тако што је препешачио пола света и да се описменио тако што су две свете чике у црном дошле и извеле свој свети задатак "описмењивања Словена" на огромном простору од Балкана до Балтика.

http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.show_post?id=85093

Aco Popara Zver

Прво амебе па Срби!

Дај бре, шта је ово, град Визант постојао хиљаду година прије Константина, текст је ту малу ситницу заборавио. Дакле, најстарије име истанбулцариградконстантинопољновогрима је Визант, то му је првобитно име. То да себе нису звали Византинцима сасвим је безначајно, нису то били ни Римљани, Бокачо их је звао Грцима, јер то и јесу били. Латински су напустили у 7. вијеку и хришћанство постаје званична религија, то је Римско царство колико је Вучић Келт.

И да, грчки алфабет постоји 3000 година, стварно је више него смијешно да Срби причају о писмености, да им није Ћирило прилагодио азбуку били би неписмени још триста година

Aleksa Topuzić

"...2016. године стање горе него што је било 1993. године" Dobro, ti si 2000. godište, što nije ništa loše, ali nemoj napamet da govoriš, glupo je. I ima jedna stvar, zove se "jednačenje suglasnika po zvučnosti" , možda bi želeo da se obavestiš šta je to. Za ostalo ti je Mrsomudoje mnogo jezgrovitije objasnio.

A stvarno bih voleo da čujem par reči o neophodnoj količini istine u ist. fikciji.

Аксентије Новаковић

@Бата
Визант је само брег и ништа више...
Запитај се како то два човека описменише милионе људи од Балкана до Балтика у оно време? Да нису можда имали интернет и мобилну телефонију које си већ помињао?  xrofl
Знаш ли ти да је и сам Ћирило записао: "Мене послаше да описмењујем Србина, а кад дођох тамо, оно Србин писмен, има и књиге писане на буковим дашчицама."
Не знаш? Истражуј, сазнаћеш.
Вучић није Келт, но су и Келти Срби, па требао би да знаш да Шкоти сами кажу да су пореклом Скити. Проучи Арбротску декларацију, биће ти јасније.
А пре свега тога погледај мало Винчанско писмо , погледај цивилизацију Винче и информиши се са ког језика су, по наредби Пизистрата Тиранина, преведене Илијада и Одисеја.
Као што сам ти рекао - истражуј.

@Slobodan
Младост није оправдање за лудост, као што ни старост не може бити оправдање за глупост.
Све и да сам балави клиња 2000. годиште и све и да си ти овде "старац Фочо од стотину љета" ,опет то не значи да си по било чему што си изнео у праву.
Ниси демантовао ништа што сам НАПИСАО, нити можеш то да демантујеш истину, можеш само да немуштим покушајима спрдње трошиш моје време или да као Бата верујеш у бајке о два човека која писмене цели један већ писмен народ, иако један од та два човека и сам изјављује да су Срби већ били писмени.
А лепо сам написао:
"Сведоци смо да се нама Србима насилно одузима наше синонимно име Илири и дарује се скипетарима, сведоци смо да се из србског корена измишљају нове нације, сведоци смо да нам деца у школама уче да Марко Мрњавчевић није био србски но "македонски" владар...сви смо живи сведоци фалсификовања већ фалсификоване историје пред нашим очима, па се само запитај шта је све рађено раније, па се присети да онај ко контролише прошлост тај контролише и садашњост и будућност, и пробај да схватиш да је незнање заиста моћ, али у рукама оних који поседују знање, а не у рукама лажима наученог пука који мисли да је у Србију дошо пре иљаду и кусур година тако што је препешачио пола света и да се описменио тако што су две свете чике у црном дошле и извеле свој свети задатак "описмењивања Словена" на огромном простору од Балкана до Балтика."

И лепо сам ставио линк о византијским којештаријама испод текста, па ко има очи - тај нек чита а не да размишља које сам ја годиште.

http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.show_post?id=85093

А ко оће, тај увек може да остане у наученом убеђењу "да су Срби дошли преко пола света у Србију, да су у Винчи нашли натписе са писменима које нису умели да растумаче , али који су им се свидели па зато те натписе барбарски Срби нису разбили као што су то обично чинили са свим оним што им се нашло на путу....но глупи какви јесу, морали су чекати још пар векова од доласка у Србију и проналажења тих писмена до појаве двојице хришћанских светаца који ће њима неукима та писмена разјаснити и неписмене их описменити".

Па сад, нек свако верује у шта оће, само момци, Србовање је најтежи спорт.

СрБски или срПски???
Да ли си ти Слободане чуо да је и сам "реформатор" језика говорио како је исправно рећи и "србски" и "српски"?
Према томе, ја као Србин, а не Српин, бирам да говорим србски.
А  кроз све ове године не видех да се неко бунио кад се за Хабзбурге каже Хабзбуршки а не ХаПзбуршки....Где сте тада, о чувари граматичких правила о којима причате иако их не познајете довољно???  xrofl

https://www.youtube.com/watch?v=S5-COxMHYm0

http://www.intermagazin.rs/vecita-dilema-i-rasprava-da-li-je-pravilno-da-se-kaze-i-pise-srpski-ili-srbski/

Што се ове трилогије још тиче, занима ме како ће писци успети да размрсе ко је у ствари прави Немањин отац: Деса или Завида?

Scordisk

Nije na Vaseljnskoj ništa novo rečeno. Poznato je da se Vizantija nije zvala Vizantija, već su sebe nazivali Rimskim carstvom, i šlepali se na konto tradicije i kulture Rimskog Carstva... Mada, u odnosu na tadašnji zapad Evrope, svakako jesu bili razvijenija i bogatija civilizacija, što potvrđuje i kasnija krstaška pljačka Carigrada, na primer. Čak mislim da nije neobično zaključiti da su naknadni zaključci o Vizantiji pokušaj da se njena veličina vremenom umanji.

E sad, što oni nisu imali toliko veze sa Rimkskim Carstvom kakvim znamo, to i nema mnogo veze. Pa na to Rimsko Carstvo us se kasnije šlepale gotovo sve ozbiljnije države Evrope, počevši od one Ostrogotske tvorevine nakon zauzimanja Rima, pa sve do Svetog Rimskog Carstva (za koje je, čini mi se, još Volter rekao da niti je sveto, niti je rimsko, niti je carstvo). Ali, mi se danas šlepamo na konto Dušanovog carstva Srba i Grka, pa nikom ništa.

Što se tiče postojanja drugih kalendara, ne vidim šta je tu sporno. Znači samo da su ljudi od davnina voleli da gledaju zvezde, i da donose smislene zaključke, te nije vizantijski kalendar ni prvi ni poslednji, a da su Sloveni nekako morali da računaju vreme, i da su umeli da dignu glavu ka nebu i nađu zvezdu Danicu, to je valjda sasvim logično, što nas, opet, ne čini nešto posebno naprednim.

A što se tiče istorijskih fakata, to je čudna tema. S jedne strane, ja volim kada se u istorijskoj fikciji ipak unesu neki detalji svojstveni tom vremenu, a vrsta korišćenog kalendara je jedan od tih detalja. Ako istoričari tvrde jednu stvar, isto kao i na ovom Bobanovom linku, red bi bio da se to ispoštuje. Mislim da istorijsku fikciju ne treba da pišu ljudi bez neke prethodne baze znanja koju će na ugodan način da unesu u svoj rad. Meni je zlatni primer Pekić sa "Zlatnim runom" gde on ne samo da raspolaže širokom i preširokom bazom znanja, već je i dodatno oplemeni nekom svojom fikcijom, u tolikoj meri da to gotovo i oživi istoriju, pa to skoro i deluje kao da se zaista tako dogodilo.

Aco Popara Zver

Т2, дај и нама мало тог кокаина

Дакле, теби џаба говорити да је Бокачо у 12. вијеку њих звао Грцима? Дакле, слагао си да су их звали Ромејима

Ћирило шта рекао гдје? Донеси доказ за ту небулозу, фотку оригиналног документа

Грчки алфабет је настао под азијским утицајем, у Европи због леденог доба није могла да се развије цивилизација. Писмо је ишло са запада на исток, па су га коначно и Срби добили

толики докази о описмењивању Руса, стилу архитектуре руских цркава које су испрва градили византијски стручњаци, да би неко сад износио небулозе о словенској интелектуалној елити, јел ово нека спрдња...

Ми смо тотално небитни а историјски доказано неспособни

Аксентије Новаковић

Quote from: Scordisk on 20-05-2016, 15:59:28Što se tiče postojanja drugih kalendara, ne vidim šta je tu sporno. Znači samo da su ljudi od davnina voleli da gledaju zvezde, i da donose smislene zaključke, te nije vizantijski kalendar ni prvi ni poslednji, a da su Sloveni nekako morali da računaju vreme, i da su umeli da dignu glavu ka nebu i nađu zvezdu Danicu, to je valjda sasvim logično, što nas, opet, ne čini nešto posebno naprednim.

Слажем се да није знак напредности подићи главу и показати звезду Даницу и Месец који је кара, међутим, да ли је напредност ако у календар убациш и промене Сунчевих циклуса па такви дани постану празници (које хришћанство касније обележи црвеним словом)?
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:347587-NASA-dokazala-Preobrazenje
Ако на ово додамо и познавање и употребу златног пресека, па затим Србицу, азбуку, винчанско писмо, и на крају прву металургију, долазимо до закључка да су Срби који су живели у то време били итекако напредни.
http://grockainfo.com/strani-arheolozi-tvrde-u-vinci-je-najstarija-metalurgija-na-svetu/

Аксентије Новаковић

Бато,
Даћу ти дрогу између ногу, мојне се плашиш - није хашиш.

Јуче су их звали Ромејима, сутрадан ће их звати Ромима, па ће Роми бити проглашени за наследнике Ром(еј)ског царства. Знам да ти ово што сам сада написао уопште није јасно, и не брини због тога јер и не треба сада то да ти буде јасно, разјасниће ти се кад буде дошло време да ти се разјасни.

Истражуј. Књиге књиге браћо, а не дивидијеви и писи игрице.  :)

То што си бубао па набубао о грчком алфабету можеш да заборавиш и да кренеш испочетка, из Винче.

А запитај се само како је могуће да писмо иде са истока на запад и да га ми добијемо међ најпоследњима, а да супротно писму - митологија путује са запада на исток, па онда испада да они који измислише писма којима нас описменише након тога примише нашу митологију и прилагодише имена свом поднебљу???
Требам ли да подсећам да рецимо Индуси конкретно кажу да је њихова митологија и религија настала захваљујући белим људима са запада???
Оћемо ли да помињемо санскрит, за који Алокананда Митер, унука познатог индијског песника Рабиндраната Тагореа (који је писао на бенгали језику), која је као студент на Оксфорду, а затим и директор Института за статистику у Калкути, више од тридесет година изучавала србски језик и после опсежних проучавања, Алокананда Митер је доказала да су од живих језика санскриту најближи Cрбски и бенгали.
О томе је у Калкути објавила и научни рад у коме је изнела да је око 20 одсто речи србског језика и санскрита исто, а још око 10 одсто је слично, што значи да је укупно 30 посто изворних Србских речи сачињавало ову језичку мешавину која носи назив санскрит!!!!

Историсјки неспособни јесмо јер уместо истраживања докумената, ми се смејемо и на саму помисао да је на Балкану било лавова...смејемо се јер тако каже Радић, велика историјска незналица и Сорошев плаћеник...уместо да истражимо шта о тим лавовима на Балкану каже Херодот.
То је само један пример.
Други пример могу бити кинеске хронике , у којима је изнето доста занимљивих ствари о Србима, али и самим Кинезима који сами за себе тврде да су у Кину дошли из Африке и да су се сукобљавали са Србима...Наравно, наше историчаре то не занима, занимају их Сорошеве паре.

Scordisk

A vidiš, ja mislim da se u današnje vreme pojmovi nacije i države istorijski tumače kroz naše moderno shvatanje, odnosno, mi današnje termine uzimamo kao prirodne datosti, a ne kulturne konstrukcije, što one i jesu. A tom prilikom, rado smetnemo s uma da ti konstrukti ranije nisu postojali u tom obliku.

Nacija je, prosto rečeno, izmišljen konstrukt. Da je postojalo neko kulturološko - lingvističko jezgro iz kojeg je nacija nastala, to ne sporim, samo sumnjam da je to bilo tako strogo definisano kao danas. I opet, zaboravljamo da su feudalne države drugačije funkcionisale. Naprimer, da je postojala čitava klasa plemića i aristokrata koji su se mešali samo među sobom, širom Evrope, a da je s druge strane bila raja, narod, kmetovi i trgovci, a za šta su oni sebe smatrali, to niko ne zna jer se niko nije potrudio da zabeleži. Da je među nama, u centru Balkana, prevladala slovenska kultura i jezik, to je očigledno (ili su možda i sve vreme bili tu), ali sumnjam da je to bio jedini uticaj. I Grci su umeli da se rašire više nego što im treba, širom Balkana. Koliko je meni poznato, u srednjevekovnim spisima se ne pominju Srbi kao takvi, nego srpske zemlje, baš kao i bosanske zemlje (pa opet, bosanska nacija nije nikada  postojala, već smo sada svedoci "stvaranja" bošnjačke nacije, i to samo na osnovu religijskog prefiksa). Uz pomoć takvih zabluda, i poslednji carigradski car je prozvan Srbinom, jerbo mu je majka bila sa srpskog dvora. A to što su svim tim silnim Nemanjićima, Mrnjavčevićima i Hrebeljanovićima tetke, majke, i sva dalja rodbina bili i sa ugarskih, i sa bugarskih, i sa carigradskih i ostalih dvorova, to zanemarujemo.

Opet, da ne ulazimo tak odaleko u prošlost, hajde da se vratimo na vreme kada je formirana nacija kao takva. Uzmimo za primer Beograd - grad u kojem je vekovima živelo jako malo slovenskog stanovništva, već je imao populaciju Čivuta, Cincara, Grka... Svi su se oni, vremenom, ili odselili ili asimilovali i postali Srbi... Nušić je, primera radi, rođeni Nuša, Cincarin, a opet, srpski patriota, i deo intelektualne elite koja je u mnogo čemu doprinela srpskoj kulturnoj baštini. Drugi dobar primer je Šandor Petefi, jedan od najpoznatijih mađarskih pesnika, koji je poginuo kao teški nacionalista i revolucionar, u revoluciji 1848. godine, a čiji je otac bio Srbin, a majka Slovakinja, pa opet, on je odabrao da bude mađarski nacionalista. Niđe veze, i to samo pokazuje da nacija nije skup nekih genetskih i geografskih datosti, već je mnogo fluidnija po prirodi, mada nam iz ove perspektive tako ne deluje.

Kroz tu izopačenu vizuru nacije, bojim se, proizilaze ostale zablude. Tako je sada čitava istorija Dubrovnika uvrštena u hrvatski istorijski korpus, a viševekovna populacija Dubrovnika nije imala veze sa hrvatima kao takvima. Isto tako, Hrvati slave pobedu neretvljanskih plemena nad Mlecima, u desetom veku, kao dan hrvatske mornarice, mada to, osim geografski, nema veze sa Hrvatskom kao takvom. Ili Bosna - vekovi bosanske istorije su sada pripojeni bošnjačkom korpusu  kulture, iako sada novoformljena bošnjačka nacija, osim geografske, nema nikakve veze sa tim srednjevekovnim vladarima. Ali, jebiga. Zato valjda mi sada moramo posezati za Vinčom, da ne zaostajemo.

Ja, na primer, rado uzimam u obzir mogućnost da je ljudska vrsta mnogo starija od Mesopotamije i Vavilona, kako se to uči u školi, te da su i neolitske zajednice bile mnogo razvijenije nego što mi to znamo. Takođe, već dosta dokaza upućuje na to, jedan od njih je Arkaim, grad nađen u Sibiru, daleko stariji od Vavilona, a opet, sagrađen u obliku ogromnih kamenih prstenova, i sa izvesnim dokazima koji upućuju na postojanje vrlo kompleksnog kalendara. Tako da da, moguće je da mi sada otkrivamo istine koje smo odavno znali, i da te istine u nekom obliku preživljavaju u običajima, kulturi i nesvesnom, ali, pre nego što dođemo do nekog smislenog i konkretnog zaključka, treba još mnogo da tragamo za POUZDANIM i MATERIJALNIm dokazima.

U tom smislu, i razvijenost Balkana kao takvog nam samo može ići na ruku, jer, obrni okreni, narodi što su ovde poslednjih sedam hiljada godina živeli, jesu naši preci, da l ise oni sada zvali Avari, Iliri, Kelti ili Sloveni, nije ni bitno, oni su ostavili bogatu kulturu i na nama je da je otkrivamo... Ako se nađe vremena, para i volje, u šta sumnjam. Pa ipak, nemoguće je osporiti da  se na Balkanu metalurgija vrlo rano razvila, i da, što da ne, su živeli napredni i obrazovani narodi, a ne divljaci, o kojima sada malo znamo.

džin tonik

Quote from: T2 on 20-05-2016, 16:37:26
...
Oćemo li da pominjemo sanskrit, za koji Alokananda Miter, unuka poznatog indijskog pesnika Rabindranata Tagorea (koji je pisao na bengali jeziku), koja je kao student na Oksfordu, a zatim i direktor Instituta za statistiku u Kalkuti, više od trideset godina izučavala srbski jezik i posle opsežnih proučavanja, Alokananda Miter je dokazala da su od živih jezika sanskritu najbliži Crbski i bengali.
O tome je u Kalkuti objavila i naučni rad u kome je iznela da je oko 20 odsto reči srbskog jezika i sanskrita isto, a...

mozda bi joj pomoglo da znala srpski, 30 godina... :)

Аксентије Новаковић

Скор, нације су вештачки измишљене да би се једна Раса поделила на више нација које су, више-мање, у затегнутим односима.  Затим се у то уплиће наметнута хришћанска религија која додатно дели неке од нација на два или три дела још мања делића.
Знам да ће сад неко да почне да ми држи предавања о народу па нацији, али све то "завади па владај" разбијања једне Расе.
Срби су називани и Расенима, па је јасно на шта то може да алудира.
Са осталим стварима се слажем, а Аркаим је био врло леп град украшен свастикама, што је, поред Винче, још доказ да ни тај симбол никако не може да вуче санскритско порекло јер су и Винча и Аркаим старији од санскрита.
Узгред, за Винчом се не посеже тек од данас, и то само да не би заостајали за другима, већ је и Сима Тројановић посегнуо за Винчом поодавно.

Aco Popara Zver

Која бре митологија је путовала на исток па хахахаха

Па јбт која си ти незналица, јеси чуо за индоевропске народе, то смо ми, германи и остали, дошли из Азије у Европу, овдје је било ледено доба, утуви то у тиквачу

Индијска митологија спомиње Аријевце јер су тамо и живјели, нису Индијци долазили у Европу

О боже ово је трол

Аксентије Новаковић

Quote from: Бата Животиња on 20-05-2016, 17:31:47
Која бре митологија је путовала на исток па хахахаха

Па јбт која си ти незналица, јеси чуо за индоевропске народе, то смо ми, германи и остали, дошли из Азије у Европу, овдје је било ледено доба, утуви то у тиквачу

Индијска митологија спомиње Аријевце јер су тамо и живјели, нису Индијци долазили у Европу

О боже ово је трол

Лепо те питам, како то да је писмо ишло са истока на запад, а митологија и религија са запада на исток???
Како је то могуће??
Није могуће друшкане, и уместо да си увидео нелогичност и уместо да ти се упали лампица, ти си кренуо у гнојење.
Према томе, да ти буде јасно -  Аријевци су индусима донели и писмо и митологију и религију, а из мешавине језика којим су Аријевци говорили и језика којим су староседеоци Индије говорили је настао санскрит, за који унука Рабиндрата Тагореа каже да има 30 посто Србских речи.
Према томе , јасно је да су Аријевци говорили Србским језиком и да су Аријевци били Срби који су у Индију дошли управо из Србије (као што сами Индуси кажу - бели људи са запада су нам донели митологију религију), те да су изведена три велика похода на Исток, први који је предводио Нино Белов, други који је предводио Сербо Макеридов (Бог Сербон) и трећи који је предводио Лесандар Карановић, теби познатији под надимцима Македонски и Велики.
Нема индоевропских народа нити језика, реч је о подметачини, постоје само евроиндиски народи и евроиндијска цивилизација.
И кажем ти лепо, види старост санскрита, види када датирају Аријевски походи на Индију, а онда види старост Винче, па ће ти ваљда бити јасније да је Винчанска цивилизација односно Србска цивилизација у сред Србије и Европе старија од те туђе лажи коју си научио и коју шириш а која гласи да су Срби прешли пола света док нису стигли у Србију, иако је сасвим логичније да су из Србије, са свим знањима, ишли у походе на исток и запад.

Аксентије Новаковић

Узгред, кад већ гнојиш о знању и незнању и кад већ помињеш Германе, дедер , реци ти нама по коме то Германи носе баш такво име???

mac

Pa valjda po bakterijama (eng. germs) koje su došli iz Baktrije, gde se toliko namnožiše, da su od muke evoluirali u ljude samo da bi pobegli od bede.

Edit: hteo sam zapravo da primetim da ta unuka Tagoreova se nigde ne spominje, osim u neko videou o sanskritu. Žena kao da je u zemlju propala. Ima li link ka tom njenom radu, nekakav .pdf recimo?

Аксентије Новаковић

Нису се назвали по бактеријама  :)

Нема пуно линкова, више цитата, попут овог:
"Kao student slovenskih jezika na Oksfordu, ranih pedesetih godina, primetila sam izvesnu sličnost između bengali i srpskog jezika, a kasnije, kad sam prevodila srpsku postrealističku poeziju na engleski jezik, postala sam sigurna da duboka veza mora postojati između ova dva jezika (srpskog i bengali) i da ona vuče svoje poreklo iz sanskrita."

Aco Popara Zver

Религија и митологија нису путовале са запада на исток, друшкане.

Аријевци нису путовали са запада не исток.

Нико и ништа није путовало са запада на исток

Кад то преломиш у мозгу, биће ти лакше

Српски има коријен у санскриту, не обрнуто

Аксентије Новаковић

Ако сами Индуси кажу да су им митологију и религију дали бели људи са запада, односно Аријевци, онда је само теби нејасно да су Арјевци, у више похода, дошли са запада (односно из Србије) у Индију и донели Индусима и религију и митологију, а да су са Индусима измешали свој језик па је тако настао санскрит.
Навео сам и ко су били предводници похода на исток, а зарад других ћу написати да се први Аријевски поход на Индију одиграо пре више од 4000 година, да је старост санскрита отприлике исто толика, а да је Винча старија неколико иљада година од тога!!!
Паметним људима и онима који тек оће да преламају нешто у мозгу (за преламање мисаоног апарата је потребно имати мисаони апарат) ово је добар путоказ и пример хватања "са прстима у тегли мармеладе" свих оних који прекрајају историју тврдњама које се обарају лакше него седишта у колима.

Са твојим логичким поимањем нешто заиста није у реду, али капирам да се то програм бори са свим овим инфосима које ти убацујем...Полако, доћићеш и до чисте логике која гласи да:
Не може из мешавине да настане оригинал, већ из два или више оригиналних извора настаје једна мешавина, а санскрит је управо мешавина више језика, односно србског језика и више бенгали дијалеката.
Сад мало размисли па ми реци, да ли су енглески, португалски и нпр. шпански настали из есперанта или је есперанто настао мешавином више живих језика?????
Иста ствар је и са санскритом, па како енглески не настаде из есперанта него захваљујући енглеском и још неким језицима управоп настаде есперанто, тако ни србски није настао из санскрита већ је захваљујући србском језику и бенгали дијалектима настао санскрит!!!!

А посебна прича је и књига "Римљани Словенствујући" коју је пре 200 година писао и издао лингвиста Павле Соларић, и која потврђује са јасним и недвосмисленим примерима да је и латински настао из Србског језика.

Aco Popara Zver

Индијци тврде и да је Кришна плав као ванземаљци из филма Аватар

Третирати мит као историјски документ нема везе с мозгом

Ти бре не вјерујеш у једну селидбу Словена него вјерујеш у три повратне селидбе, до тамо и назад, дакле шест пута дуже путовање

Ти ниси баш сасвим паметан, зар не?

mac

Za Indiju zapad su Persija i Avganistan, a ne Evropa.

Ovo T2 izlaganje me mnogo podseća na Lonija i na nekog pre Lonija, koga se više i ne sećam. Nabacivanje poluinformacija na gomilu, sve dok ne odustaneš, kada nabacivač zaključuje da mu je logika ispravna, jer je onaj drugi odustao od rasprave. Ima i Bata pomalo toga u sebi, samo što on nabacuje insinuacije da je gomila poluistina tu odmah iza ugla, ali svejedno poenta je da odustaneš. Zato i hoću.

Аксентије Новаковић

Као што сам ти већ написао, Индуси су религију и митологију коју су добили од Аријеваца, прилагодили свом поднебљу, и мене лично не занимају њихове интерпретације наше митологије, већ треба да нас занима одакле је та митологија стигла у Индију.
А Индуси сами кажу -  од белих људи са запада, од Аријеваца.

Ко је рекао да су се селили сви Срби???
Фантазираш мало?
За Лесандров поход знамо сви, значи ништа спорно у једном, подледњем походу на Индију.
О прва два се мање зна, али пре 4000 година није могао лесандар да организује поход, већ је то био неко други.
И опет кажем, не фантазирај, јер нигде нисам навео да су се селили сви Срби, већ да су то били војни и освајачки походи!!!
Ако ти ни то није јасно, онда погледај колику је то војну силу водио Лесандар са собом.
Ваљда ће ти бити јасније.

Aco Popara Zver

Мац, још кад би превео да сви схватимо...

Т, ти си бре патолошки љубитељ аналогија, а аналогија није довољан доказ за то што дробиш. Кад кажем да је у Европи било ледено доба то значи да се физички није могло догодити то што умишљаш да се догодило

Грци су били маргиналан народ до 4. вијека старе ере

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 20-05-2016, 19:14:16
Za Indiju zapad su Persija i Avganistan, a ne Evropa.

Као што је за Грке "Хипербореја" односно северна земља у ствари Србија, која се налази северно од Грчке?

Знам добро за причу о Аријевцима који су Персијанци, међутим, шта ћемо са Ариевским походима који су кретали из Европе?

Quote from: mac on 20-05-2016, 19:14:16
Ovo T2 izlaganje me mnogo podseća na Lonija i na nekog pre Lonija, koga se više i ne sećam. Nabacivanje poluinformacija na gomilu, sve dok ne odustaneš, kada nabacivač zaključuje da mu je logika ispravna, jer je onaj drugi odustao od rasprave. Ima i Bata pomalo toga u sebi, samo što on nabacuje insinuacije da je gomila poluistina tu odmah iza ugla, ali svejedno poenta je da odustaneš. Zato i hoću.

Знаш како, за неверне Томе, је сваки доказ полуинформација.

Узгред, Германи никако нису узели име по бактерији, већ су име узели по Геровиту, што је један од назива за Србског илити ако вам је драже словенског Бога Јарила тј. Јаровита!
Е сад, ако о томе говори и свећеник Ото фон Бамберг, је ли то онда информација или полуинформација?
Ја би само волео да ми неко објасни како то да Германи узимају име по словенском тј. Србском Богу плодности, вегетације и рата?
Џабе разбијате главе, нема никаквог смисленог одговора осим једног: И Германи су пореклом Срби.