Author Topic: SF FAŠIZAM!  (Read 59797 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
SF FAŠIZAM!
« on: 04-06-2016, 21:13:34 »

SF fašizam vlada ovim forumom
ne dopuštaju se drugačija mišljenja, nego samo SF mišljenja
pobunimo se protiv toga
ne dopustimo strahovladu SF fašizma nad normalnim posetiocima ovoga foruma

SMRT SF FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

Boban

• 3
Re: SF FAŠIZAM!
« Reply #1 on: 04-06-2016, 21:33:07 »
vrlo je zanimljivo videti za šta čovek koristi svoj jedan post dnevno koliko ima.

Ovo je prevashodno SF&F forum, a u gornjem delu ISKLJUČIVO takav.
Dakle, ne možeš naturati svoje teme koje nemaju nikakve veze s fantastikom u gornji deo foruma.
Ja stvarno ne znam kako ovo da napišem da ti postane razumljivo i prihvatljivo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 04-06-2016, 22:04:05 »
hahahah 1 post dnevno
pa to je kao da si ga likvidirao hahah
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

• 3
« Reply #3 on: 04-06-2016, 23:20:26 »
eto, sin može ti ne možeš... nema pravde na ovom svetu.

Da li ja pričam na mongolskom pa me niko ne razume.
Potforum "Umetnost i kultura" je za sve teme, zapravo za teme koje nisu fantastika.
Ja, realno, gotovo da i ne otvaram taj potforum; ljudi pišu i promovišu šta im padne na pamet.
Ali u gornjem delu, gde se priča o svim oblicima i obličjima fantastike nema mesta za baljezganja.
Ja stvarno nisam u stanju da budem jasniji.
Ako si hteo da promovišeš nekog svog drugara što to nisi uradio na "umetnost i kultura", što si ga trpao u grupu "NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST"?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 28-09-2016, 22:23:49 »
Evo, da iskoristimo ovaj do sada relativno promašeni topik za nešto konstruktivno. I sasvim of topik.

Naime za moj današnji ručak.

Pirinač sa jajima zvuči kao nekakav ogavni produkt na meniju sumnjive radničke menze ili fensije narodne kuhinje ali nije. Ovo je relativno česta ponuda u restoranima istočnjačke provinijencije a moja interpretacija je uobičajeno slobodna. Recepta sam se držao najviše po duhu, manje po slovu, pa moja verzija ima mnogo više povrća i mnogo manje jaja od recepta. To je pozitivna stvar. Važno je da je jelo ispalo vrlo ukusno i da nisam obrukao Srbiju.

Evo kako to ide:

Prvo se skuva pirinač. Snažno sugerišem neki dugog zrna i parboiled jer vam je ptrebno da se posle kuvanja lepo ocedi i da se ne lepi. Ja sam koristio integralni vijetnamski, parboiled (koji je i hranljiviji) koji se kuva momačkih 18 minuta. Skuvo, ostavio u cediljci pola sata dok sam po kući tražio sve Dragon Quest igre koje imam.

Onda: dobro zagrejete ulje, i to onako, malko deblji sloj, ne baš ko za pomfrit, al ne i da samo ovlaži tiganj. Preporučujem što širi tiganj, takođe, ovde je bitna jaka vatra i ne dinsta se dugo. Takođe, većina recepata sugeriše ulje od susama. Ja sam koristio palmino zbog visoke tačke ključanja i zadovoljan sam rezultatima.

Dakle, na ulju prvo ispržio seckani luk, znate već, da postane providan. Naseckao jednu šargarepu, na baš tanke kolutove i jednu tikvicu na sitne, SITNE kockice, dodao u tiganj. Posolio, dodao crni biber, dosta vlašca, sušenog običnog peršuna i vezu svežeg francuskog peršuna. Naravno, dodao slatkog karija - uvek se osećam krivim jer je on praktično cheat code za kuvanje.  Pirjao dok voda nije skoro sasvim isparila.

Onda, pirinač ratresao prstima pa dodao ključni sastojak u njega. Naime kurkumu aka turmerik. Ova vrsta šafrana je presudna za lepu žutu boju koju ovo jelo ima širom dalekog istoka a i daje svoju nijansu ukusu svojim savršenim kombinovanjem sa karijem. Kurkumu, dakle, u prahu sipati po ličnom osećaju. Skoro da je nemoguće preterati. Dobro izmešati sa pirinčem, prstima najbolje.

Onda se ta smeša doda u tiganj. Ja nisam smanjivao vatru jer je u pirinču još bilo vode. Sve zajedno se pirja još jedno dva minuta dok pirinač ne krene da se vidno puši. Ako se ima utisak da je previše suvo čim se spusti u tiganj, može se dodati malo vode, naravno, ali malo. Na kraju, kad se  vidi da su stvari doro zapržene, umute se dva jajeta i dodaju u smešu nastavljajući sa mešanjem na jakoj vatri još jedno minut. Jaje treba da se stegne i ravnomerno izmrvi i izmeša sa smesom - mada ne SASVIM ravnomerno, ideja jeste da ima većih komada tu i tamo. Servirati toplo, naravno.

Moja žena bila zadovoljna, nadam se da ćete i vi.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 28-09-2016, 22:32:17 »
Као неки изокренути Петроније, гдје месо замјењује мрква. Најежих се!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 28-09-2016, 22:33:15 »
we are all mad here :lol: :lol: :lol:

vraćaj se.  xtwak
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Scordisk

• 3
« Reply #7 on: 28-09-2016, 22:37:52 »
Odličan! Jaje i pirinač su najbolja kombinacija. Vrlo sfašistički ručak, prvom sledećom prilikom ću ga isprobati. Koji kari koristiš?

Boban

• 3
« Reply #8 on: 28-09-2016, 23:09:29 »
Meho, sve što ti spremaš i kačiš ovde je sjajno, ali kao garnirung uz neko mesto, da popuni prostor u tanjiru i kad zahvatim konkretnu hranu da mi u kašiku upadne i neki vitamin.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #9 on: 28-09-2016, 23:24:24 »
... a ne ovako da se zatvarate u ljušturu sf-a i mislite kako vam je tako ugodno
haha... ovo je dobro! ugoda. sf ljuštura. izolacija.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #10 on: 28-09-2016, 23:28:18 »

SF fašizam vlada ovim forumom
ne dopuštaju se drugačija mišljenja...
pobunimo se protiv...
ne dopustimo...
Nemaš šanse protiv ljušture sf...!!!

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #11 on: 28-09-2016, 23:41:20 »
Као неки изокренути Петроније, гдје месо замјењује мрква. Најежих се!
Ja ću ovo da probam, sa slaninom i šunkom naravno, bez ulja. Oduševljava me ukus pirinča kad se napije masti.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #12 on: 29-09-2016, 01:55:38 »
zašto se moj topik zloupotrebljava u kulinarske svrhe molim administratora da reaguje

Boban

• 3
« Reply #13 on: 29-09-2016, 03:43:24 »
otkad su pirinač i šargarepa kulinarstvo?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #14 on: 29-09-2016, 08:27:11 »
zašto se moj topik zloupotrebljava u kulinarske svrhe molim administratora da reaguje

Pa, ovaj topik je tavorio nevoljen i skrajnut na ovom potforumu sa veoma malim potencijalom da ikada bude oživljen. Ovo je bio način da se ponovo na njemu priča, diskutuje i radi, a ako je tema SF fašizma aktuelna, svakako će moći da se prirodno nastavi u daljem životu ovog topika.

Meho, sve što ti spremaš i kačiš ovde je sjajno, ali kao garnirung uz neko mesto, da popuni prostor u tanjiru i kad zahvatim konkretnu hranu da mi u kašiku upadne i neki vitamin.

Ma, znam, to si već rekao povodom mojih ranijih jela. Poštujem, naravno, ko želi svakako može da ovo što sam ja spremao spremi na svoj način, dodajući mu sa strane krmenadlu ili biftek ili, kako Petronije reče, koristeći slaninu umesto ulja (mada moraće da stavi dosta slanine, ovde je potrebna solidna količina ulja da pirinač ne izgori).

Koji kari koristiš?

Čak i onaj Premia koji ima da se kupi u Maksiju je meni dovoljno dobar a verujem da ima i boljih sa se kupe po specijalizovanijim radnjama.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 29-09-2016, 08:38:13 »
Par komada domaće dimnjene sapunjare pusti taman onoliko masti koliko si opisao. Ne ide baš svaka slanina u tiganj.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #16 on: 29-09-2016, 09:00:07 »
Poštujem, naravno, ko želi svakako može da ovo što sam ja spremao spremi na svoj način.

Stvarno, malo se mnogo preteruje. Ne znam nijedno meso koje se poslužuje bez ijedne povrćke. Odnos je stvar ličnog izbora. I nikako ne može da bude uslov. Tek tada reagujem.
Takođe, malo mi je čudno da se i oko masnoće sporimo. Ako Petronije ne trpi ulje, to vidim isto kao i odbojnost prema slaninici. O masnim podlogama za pripremu jela možemo da raspravljamo jedino na nivou fizikohemijskog reagovanja na toplotu. Ostalo je bezveze.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #17 on: 29-09-2016, 09:04:41 »
Skalope, ja se trudim da ne preterujem, ali sigurno mi se ponekad preteranost omakne.

Butt, seriously, valjda je jasno, očigledno i bespredmetno za raspravu to da ja nikog nigde ničim ni za šta ne uslovljavam. Samo pišem šta sam spremio i pojeo i da li mi se dopalo, a svako može da to spremi kako želi sa onoliko mesa koliko mu odgovara.

Par komada domaće dimnjene sapunjare pusti taman onoliko masti koliko si opisao. Ne ide baš svaka slanina u tiganj.

Rodžr det. Ti i moj otac biste se odlično slagali u kuhinji, i on je sklon sapunjari, a ja je nisam voleo ni kad sam jeo meso i slaninu.  :lol:

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #18 on: 29-09-2016, 09:50:45 »

Ne preterujmo sa prigovorima, ipak ova rasprava ima mnogo diskretnih poveznica sa nazivom topika, mada bi naziv "Kako mi je veganski fašizam ogadio čitanje recepata" ili tako nekako bilo prikladnije najnovijim Mehovim ispadima.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 29-09-2016, 10:31:10 »
Ovaj recept koji sam gore ispisao očigledno nije veganski pa se nadam da je sad sve u redu  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #20 on: 29-09-2016, 10:37:06 »

Poštujem, naravno, ko želi svakako može da ovo što sam ja spremao spremi na svoj način.

Stvarno, malo se mnogo preteruje. Ne znam nijedno meso koje se poslužuje bez ijedne povrćke. Odnos je stvar ličnog izbora. I nikako ne može da bude uslov. Tek tada reagujem.
Takođe, malo mi je čudno da se i oko masnoće sporimo. Ako Petronije ne trpi ulje, to vidim isto kao i odbojnost prema slaninici. O masnim podlogama za pripremu jela možemo da raspravljamo jedino na nivou fizikohemijskog reagovanja na toplotu. Ostalo je bezveze.

Ne sporimo se, meni su palačinke na masti ukusnije nego na ulju. Više volim miris masti nego miris ulja dok gori u tiganju. Više volim belu mast mojih svinja koja je nastala kao nusprodukt topljenja čvaraka, nego ulje iz plastične flaše iz maxija. A o spremanju bilo čega na masti istopljene dimnjene domaće slanine verujem da nema potrebe polemisati, ako tu nema razlike onda ja imam neki poremećaj. Dakle, ne sporimo se, meni je sve ukusnije na masti, ko više voli ulje, neka troši ulje, baš me briga.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 29-09-2016, 10:48:29 »
Ovaj recept koji sam gore ispisao očigledno nije veganski pa se nadam da je sad sve u redu  :lol:

Ćuti bre!!! Vidiš da te branim od nekorektnih i ničim izazvanih napada na tvoju nežnu ličnost!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #22 on: 29-09-2016, 10:53:38 »
Zahvaljujem na odbrani mada nisu ovo neki ozbiljni napadi  :lol: :lol: :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 29-09-2016, 11:06:58 »

Dakle, ne sporimo se, meni je sve ukusnije na masti, ko više voli ulje, neka troši ulje, baš me briga.

Baš tako. Hajd zamisli da je mojka majka morala i zelenu salatu da začini istopljenom mašću! Tada nije bilo ulja uopšte.
Zato danas imam u stanu belu slaninu, manju kantu masti, ulje obično i maslinovo, pa i bučino ulje za posebne salate. Bilo je je i ulja od kikirikija dok ga je bilo. Volimo prigodno i različito.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #24 on: 29-09-2016, 11:36:39 »
U mom univerzumu, mast je potreban, dovoljan i neophodan sastojak svakom prženju ili pečenju.
Kakva bre ulja i pomade...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #25 on: 29-09-2016, 11:45:01 »
Baš sam hteo to da napišem ali me je posao sprečio. Ulja koristim za salate i marinade, za svako prženje ili podmazivanje pečenja, koristi se mast. Ne zato što je već imam nego što je volim. Dešava se da nestane, onda opet kupim mast, i to jurim domaću, ova iz mesare hoće da miriše na užeglo ili zagorelo. Litra ulja nam traje mesecima.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #26 on: 29-09-2016, 11:48:34 »
U Bobanovom univerzumu prilog za dimljena rebarca je kajmak.

Petronije, na čemu pržiš ribu?

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #27 on: 29-09-2016, 12:03:59 »
Ribu nisam pržio 100 godina, a i tad sam je pržio u masti, naravno. U zadnje vreme ili pečem na teflonu ili roštilj. Teflon podmazujem sa mašću, ili maslinovim uljem kad imam. Niko se ne buni. U talandaru - tanjiraču nikad nisam video da neko sipa ulje.

Scordisk

• 3
« Reply #28 on: 04-10-2016, 19:53:24 »
Odličan recept Mjeho, baš sam pravio juče, uz dodatak ribe, super je ispalo

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #29 on: 04-10-2016, 20:06:11 »
Fašizam uvek upali  :-| :-| :-|

Scordisk

• 3
« Reply #30 on: 05-10-2016, 00:41:20 »
Sfašizam pogotovo :D Daj, der, okači još nešto, za četvrtak sam obećao ručak, sada se moram držati visokih standarda, a čak su mi i inovativnost pripisali... Ne smem da razočaram

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 05-10-2016, 05:22:53 »
Pa... ove nedelje ne kuvam ništa jer je žena spremila punjene paprike i otišla u Kan... Spremiću joj gibanicu za povratak ali za to ti ne treba recept  :lol:

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #32 on: 05-10-2016, 20:52:18 »

Beat this, Meho!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 05-10-2016, 21:41:28 »
Šta je to? I zašto treba da ga tučem?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 05-10-2016, 21:53:09 »
Одакле ја знам шта је, пратио сам тебе и убацио све + месо!

Добро, ајде, могло би се звати тагара, мада у то свако трпа шта коме падне под руку, па тако и ја.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 06-10-2016, 05:16:44 »
Pa, je li bilo dobro?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #36 on: 06-10-2016, 11:16:54 »
s mesom odlično!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #37 on: 06-10-2016, 18:05:10 »
Evo pominjane gibanice. Jastrebački sitan sir i heljdine kore.

Solidan profil:

Biće i palačinki za posle...

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #38 on: 06-10-2016, 19:12:17 »
Ukusan ovaj SF Fašizam! 

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #39 on: 06-10-2016, 21:42:12 »
Fašizam kakav su pravile naše bake  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 09-10-2016, 19:30:43 »
Nedeljni fašistički sadržaj je malo kaloričniji pošto se fizički radilo. Naime, ispohovao sam  paprike.

E sad, pošto nije red da se jede samo pohovano, valja malo i da se zazeleni, spremio sam i spanać.

Oštrookiji čitaoci zapažaju da je spanać u tiganju, jer je pržen. Ko klinac spremao sam ga dinstan, sa zaprškom i mlekom, ali ovo je malo laganije, da ne pominjem bržije.

Generalno, spanać - može i bejbi ako vas mrzi da ga čistite - isperete i dobro osušite. Voda je nepoželjna. Na vrelom ulju ispržite malo luka i/ ili belog luka (pošto je beli luk, već se drugde raspravljalo o tome, kontroverzan, možete da napravite kompromis kao ja i koristite onaj u prahu ako želite kakav-takav ukus ali ne i sutrašnji miris u kanelariji) pa dodate spanać. Posolite i dodate samo malo (pola kašičice) šećera, on pojačava ukus. Pirjate na jakoj vatri oko dva minuta ako ste ga dobro osušili i gotov je.

U mom današnjem slučaju, pošto nisam imao svež spanać, planirao sam nešto drugo, korišćen je smrznut. Sušio sam ga papirima dosta dugo ali je ipak morao da bude na vatri malo duže - oko pet minuta - da voda ispari. Naravno, rezultat je da je ovo što se vidi na slici malo obareno a malo prženo, ali uspelo je, ispao je suv i kompaktan. Ja sam na kokosovom ulju ispržio glavicu crnog luka, beli u prahu, dodao spanać, posolio, biber, vlašac, kurkuma, kari i malo suncokreta, te crnog bibera. Pet minuta i fajront. Moja žena mrzi spanać i gnuša ga se ali za ovo je rekla da nije rđavo.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 09-10-2016, 19:50:03 »
spanać ću zanemariti al te paprike deluju opasno!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #42 on: 09-10-2016, 20:01:14 »
Pa, one su klasika... E, da, u spanać sam na samom kraju dodao i malo parmezana u prahu  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 09-10-2016, 20:28:18 »
Nikad nisam pržio spanać, moraću da probam, ovako deluje super, i paprike mesnate, pohovane, mogao bih za neku laganu večeru. Nešto sam drugo hteo da izjavim, i stojim iza toga, nije vezano za ovu tvoju klopu nego više kao neko generalno pravilo, da ne kažem zakon.
Jebeš spanać bez belog luka.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #44 on: 09-10-2016, 22:27:40 »
Pa zato sam ga i stavljao  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #45 on: 09-10-2016, 22:37:44 »
Ma znam, zato sam i naglasio da to nema veze sa tvojim jelom već generalno jer si spominjao da se neko grozi belog luka. Inače spanać obožavam kad ostane od ručka da ga jedem hladnog onako direkt iz šerpe...mmmmm...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #46 on: 11-10-2016, 18:15:39 »
Nova fašistička avantura:

Pošto je sad, kao, hladnije, onda može da se jede i malčice jača hrana. U ovom sličaju... er... tofu?

Dakle, prosto ali prilično ukusno: kokosovo ulje, jedna glavica crnog luka sitno nasečena, pa odozgo narendana šargarepa, sitno isečena jedna crvenkasta paprika i jedna tikvica, sve to da se lepo propirja uz dodatak začina po želji. U mom slučaju so, biber, bosiljak, malo karija, jedna veza svežeg peršuna i jedna veza svežeg francuskog peršuna. Na kraju, kad je voda skoro potpuno nestala, dodaje se dve šake bejbi spanaća, naseckanog sitno, pa se s njim pirja još oko minut pa se onda doda šaka suncokretovog sirovog semena i još minut se sve zajedno proprži. Pred sam kraj dodao sam i umešao kašičicu zelenog kari sosa (ima da se kupi u Maxxxiju). Ako to dodajete, oprezno jer je veoma slan i malo ljut (ima u sebi ljute paprike). Pošto ja ne volim ljuto, stavljam ga samo malo, ali onda manje solim sve ostalo.

U drugom tiganju se zagreje isto to ulje. Onda sam tofu (običan, presan, bez začina) naseckao na kocke, posolio i pržio na jakoj vatri jedno tri minuta. Može i kraće, razume se, ja volim da je rešiji.

Na kraju sam to izmešao, skuvao pirinčane rezance i onda ih izmešao sa ovim. Moj ženski zamorac je promrljao da je "baš ukusno" ali sigurno se radi o zaveri.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 11-10-2016, 20:13:52 »
Ne odustaješ? Potpuno bizzare, al in a positive way :lol: :lol:

Btw, recept deluje vrlo primamljivo.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 11-10-2016, 21:46:45 »
Ko odustane od tofua nije iskren fašista!!!!!!!!!!

tomat

• 4
  • 3
« Reply #49 on: 11-10-2016, 21:50:01 »
pažnja: ovaj recept sadrži prodakt plejsment!

uzeti jednu meksičku mešavinu

direktno iz zamrzivača roknuti u duboki tiganj (vok ili tako nešto) sa malo ulja koji je prethodno zagrejan na jakoj vatri

pržiti na jakoj vatri 5-6 minuta dok ne ispari voda, onda smanjiti vatru na srednje jaku i dadati začine (koristio sam mleveni kim, mleveni korijander, so, biber, slatku mlevenu papriku, ljutu mlevenu papriku, peršun, otprilike svega po kašičicu, ljute paprike pola kašičice)

pržiti sa začinima još jedno 4-5 minuta, pa dodati pasirani paradajz (tomatino or sam sač šit)

krčkati tako sa paradajzom još jedno 5 minuta, zatim poslužiti na pirinču, kuskusu, nudlama ili šta već imate. posuti peršunom

iźjesti!

vreme spremanja: 15 minuta. jedna mešavina hrani dvoje gladnih ili troje manje gladnih. odlično se podgreva, a nije loše ni ladno.

sve ovo može i sa svežim povrćem (crni pasulj, kukuruz, scni luk, šargarepa, boranija, paprika), ali je ovako neuporedivo brže.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.