• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF FAŠIZAM!

Started by klem, 04-06-2016, 22:13:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

zoskoz

eh, navukao me dimljeni tofu da sve cesce ocijukam sa zelenima. :cry:

Meho Krljic

Evo malo da voskrsnemo ovaj topik bogougodnom vegetarijanskom ishranom. ne i veganskm ovog puta jer u jednom od sastojaka ima mlečnih prerađevina. Ali solidno je a sprema se BESMISLENO lako:

Dakle, uzme se jedan veći batat, oljušti se, isecka se na kockice. Tri šargarepe, očiste se, iseku se na komade otprilike veličine kockica batata koje ste već napravili.

To stavite u pleh ili, kao u mom slučaju, vatrostalnu posudu namazanu uljem, izmešate sa iseckanim šampinjonima, recimo 150-200 grama, pošto ide u rernu, svakako će se drastično smanjiti u gabaritima.

Začinite po želji. U mom slučaju: 2-3 žlice Vegete, biber, vrlo malo belog luka u prahu, malo sušenog peršuna.

Stavite u rernu na 180-200 stepeni jedno pola sata, da voda iz pečuraka dobro ispari i skuva povrće. Batat se brže skuva od šargarepe pa po mom osećaju treba malo jača temperatura da to bude i malo zapečeno a ne samo da se obari. U poslednjih deset minuta dodate:

- šaku sirovih indijskih oraha
- pola ili celu teglicu (zavisi opet od ukusa, ja stavim celu, to je 300 grama) Salsa sosa koji ima da se kupi u Maksiju. Konkretno na slici je ovaj, dakle "salsa cheese" varijatna, ali ako volite ljuto ima i onaj drugi, ljuti...

Izmešate to kašikom, da sos uđe svuda, vratite u rernu i još deset minuta. Ukupno oko 30 minuta, MAKSIMALNO 40.

Veoma je ukusno i uprkos tome što su i batat i šargarepa u osnovi dosta slatki, nije slatko na kraju, pečenje mu da jednu finu "dimnu" notu, salsa, naravno, takođe dodaje svoj ukus, a indijski orah se lepo razmekša za ovih desetak minuta i bude, onako, da se žvaće ali ne dramatično u odnosu na batat i šargarepu.

Mojoj ženi se BAŠ dopalo a to je znak da zaista nije loše jer je ona moj najoštriji kritičar.