• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

PREKI SUD I SMRTNA KAZNA - Da ili Ne i zašto?

Started by Ugly MF, 11-07-2016, 19:40:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tomat

@T2

a koji je to tradicionalni model? je l Dušanov zakonik?

traže li ti Odinovi vojnici iste kazne za ista dela koja nisu počinili stranci, ili je to još jedna neo-naci banda?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Hrundi V. Bakshi

Quote from: Harley Quinn on 12-07-2016, 21:34:32
Pa isti ili sličan kao i u USA (+ još gora ekonomska kriza)... Pri tom, ima dosta ritualnih ubistava.

:)

Južnoafrička republika je u vreme aparthejda bila ekonomski veoma jaka, zakonski uređena država, sa niskom stopom kriminala, znalo se ko šta radi i kako radi, crnci u toj državi su živeli bolje nego bilo koji drugi crnci bilo gde u Africi, i to nemerljivo bolje, bili su obrazovaniji, sigurniji, imali su šansu da rade, školuju se i žive normalne živote. Kada je pod pritiskom "svetskog javnog mnjenja" aparthejd ukinut, i kada su crnci "po ključu", uključujući i teroristu Mendelu preuzeli funkcije i praktično celu državu u svoje ruke, došlo je do ekonomskog kolapsa i do ovoga o čemu pričaš, a treba dodati tome i napade na belačke farmere i stravične zločine koje su prema njima počinjeni (a o kojima ono isto "svetsko javno mnjenje" ćuti)...

Zaključak?

Quote from: tomat on 12-07-2016, 22:35:36

uz tu razliku da je ovde belac došao kod crnca, uzurpisao mu zemlju, obespravio ga, osiromašio, ...

Ne, belac je došao na pustu zemlju, kada je reč o konkretnom slučaju JAR (najbliža plemena Zulua bila su stotinama kilometara daleko), iskrčio džungle, isušio močvare, kultivisao pustare, sagradio farme, puteve, gradove, doneo civililizaciju, red, rad na teritoriju na kojoj nije bilo nikakvog državnog uređenja, prema tome ništa nije ni moglo da bude "uzurpirano".

Bila je neminovnost da luča progresa dopre do svih kutaka planete, i dobro je što ju je beli čovek doneo, crpeći bogatstva Amerika, Afrike, Azije i Australije, Evropljanin je stvarao višak kapitala koji je doneo procvat nauke, umetnosti, tehnike, kojim se poboljšao kvalitet života i zahvaljujući kojem se čovečanstvo popelo za nekoliko stepenica u visinu... pa i ovaj internet je daleko čedo Kolumba i Magelana... lepo je jurcati za antilopama i, ili jesti pejotl i zavijati sa kojotima u preriji, ali treba valjda i nešto polezno raditi od ovih nam ljudskijeh života. Ili ne...?

Zaključak?

Аксентије Новаковић

Поента је да су готово никакве реакције домаћег правосуђа и судства на монструозне злочине само пробни балон за оно што ускоро следи.
Све је више и више тобож миграната код нас који су наводно заглављени.
Међу њима има и оваквих ко са слике испод, који су у Европу кренули из побуда које су представљене на истој слици.

И онда, кад код нас буде кренуо талас мигрантских злочина -  наше правосуђе и судство ће се показати као тотално неефикасни и у потпуности неспремни да адекватно одговоре починитељима тих злочина.
Због незадовољства ће се тада и код нас формирати варијације на тему Одинове војске, и то неће бити неонаци банда већ родољуби свих уверења који желе да очувају своје друштво које им се пред очима распада.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Hiperhik

Biće da je slika falš.. (ima po netu još varijanti)

Аксентије Новаковић

Слика је само илустрација, чим по Скандинавији постоје "но-го" зоне, јасно је да су силовања од стране миграната више него честа појава и да су се због таквих злочина а слабих законских казни родољуби дигли на ноге.

Dybuk

Quote from: Hrundi V. BakshiZaključak?

recimo, 2

1) white supremacism?

2) off topic?

Hiperhik

tomat

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 12-07-2016, 23:36:57
Ne, belac je došao na pustu zemlju, kada je reč o konkretnom slučaju JAR (najbliža plemena Zulua bila su stotinama kilometara daleko)

At the time of first European settlement in the Cape, the southwest of Africa was inhabited by Bushmen and Hottentots who were pastoral people with a population estimated between 13,000 and 15,000.[3] Conflicts with the settlers and the effects of smallpox decimated their numbers in 1713 and 1755, until gradually the breakdown of their tribal society led them to work for the colonists, mostly as shepherds and herdsmen.[3]

The Khoi first encountered European explorers and merchants around AD 1500. The ongoing encounters were often violent. Local population dropped when the Khoi were exposed to smallpox by Europeans. Warfare against Europeans flared when the Dutch East India Company enclosed traditional grazing land for farms. Over the following century, the Khoi were steadily driven off their land, which effectively ended their traditional life. Khoikhoi social organisation was profoundly damaged and, in the end, destroyed by colonial expansion and land seizure from the late 17th century onwards.

At the tip of the continent the British found an established colony with 25,000 slaves, 20,000 white colonists, 15,000 Khoisan, and 1,000 freed black slaves. Power resided solely with a white élite in Cape Town, and differentiation on the basis of race was deeply entrenched.

i tako dalje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Harley Quinn

Quote from: Dybuk on 12-07-2016, 23:48:34
Quote from: Hrundi V. BakshiZaključak?

recimo, 2

1) white supremacism?

2) off topic?

Ni jedno ni drugo (dobro, možda nekom izgleda kao ovo prvo, ali to je etiketa koja možda nekoga naljuti, pa je ja ne bih koristila). Potpuno legitiman stav jednog člana foruma. :) Da mi je neko rekao da ću da branim desničare i njihovo pravo na stav na forumu, rekla bih mu da je potpuno poludeo.  :lol:

Elem, Hrundi, kapiram šta hoćeš da kažeš i primila sam k znanju. Samo se ne slažem. To što ti zoveš "lučom progresa", ja zovem porobljavanjem i eksploatacijom tuđih resursa, i progresom porobljivača na račun domorodaca. Ako crnci nisu smatrali da im je bolje u aparthejdu, ko sam ja da tvrdim da im je bilo bolje? Svakom sloboda izbora.

Dybuk

Ali, mi imamo temu i o rasizmu i World Today, tako da je svakako oftopik. i rasisticki, posebno sto je tomat ilustrativno naveo greske u Hrundijevom rezonu.

dakle, ja ne branim, ali nemoj ni ti meni da branis da diskutujem po svojoj savesti. :)

nemoj da ulazimo u vrzino kolo...ponovo. s'il vous plait.

Аксентије Новаковић

Дајбук, била би јако слаба модераторка.
Први део који је Хрунди поставио говори о томе да је у време Апартхејда криминална стопа била неупоредиво мања него данас.
С тога, тај део немој да подводиш под расистички или офтопик, то су чињенице, и њима је место на овој теми јер ако смо се додирнули Норвешке и чега год већ, онда можемо да видимо и искуства из Апартхејда.
Зашто је данас криминална стопа неупоредиво већа него у време Апартхејда?
Због тога што црнци нису у стању да одрже целовитим институције које су наследили од белаца.

Dybuk

Govorimo o SRBIJI, aman! eventualno iskustva iz EU ili regiona. ne o rasizmu i aparthejdu!!! ne oftopicari, ili mozes, al da reci nisam cula o mom oftopicarenju, u tom slucaju. like, ever.

bila bih genijalna moderatorka, btw 8-)

Аксентије Новаковић

Ко је одредио да се у обзир узимају искуства из еу и региона?
Ти?
Мехо?
Или је то одредио Агли који је поставио тему?
Рекао бих да је то само твоја жеља и ништа друго.

Значи, сабери се.
Не говоримо о Апартхејду, већ о томе како је криминална стопа у време Апартхејда била неупоредиво мања него данас што је у "слободној" ЈАР.
Зашто не би видели какви су то кривични закони били прописани па су довели до мале стопе крининалитета?
Да ли би нешто од тих закона могло да се примени у Европи, па и код нас, што да не, иако сам Томату остао дужан да по традиционалним мислим на унапређени Душанов законик.
Да ли ти можеш то да схватиш?
Значи, батали да скримујеш о расизму већ гледај дубље на ствари.
Не буди плитка.

Dybuk

Aparthejd je rasisticki koncept, nesrecnice.

Ugly, uteraj ovog nesrecnika u pamet i ukazi mu na grehe neznanja, ja ne mogu.

tomat

Quote from: T2 on 13-07-2016, 00:39:45
Зашто не би видели какви су то кривични закони били прописани па су довели до мале стопе крининалитета?

selektivni i vrlo diskriminatorni. predlažem da pređemo na temu o rasizmu.

Biki

Quote from: T2 on 13-07-2016, 00:39:45

Значи, сабери се.

Не буди плитка.

Evo ga dakle svez primerak. Ta kolicina arogancije i nepostovanja sagovornika je iritirajuca.
Zvuci kao Donald Trump. Iznerviram se istog trenutka kad procitam ovako nesto, pored svega ostalog.

Dybuk

A pritom, na temi o smrtnoj kazni u SRBIJI kao posledici brutalnih ubistava on mene ubedjuje da aparthejd praksa nije za temu o rasizmu (na koju sam uputila ovaj oftopik) nego je korisna smernica u okviru datog topika.

ne plitko, nego nepismeno i neobrazovano.

Hrundi V. Bakshi

Super... tako su i Srbi, ako je verovati zvaničnoj istorigorafiji.... došli i sjebali domaće... to što je neko, navodno, prvi nogom stao na neku zemlju, ne znači da će zemlja njegova i ostati... sva ta plemena su imala priliku da nešto sagrade, nekakvu civilizaciju i bilo kakvo državno uređenje (subsaharska Afrika je bogata), pa nisu... gde je zapelo?

Zemlja pripada onom ko se za nju bori i ko će od nje nešto korisno uraditi. Luča progresa, nego šta. Ako su i "oteli". Da su ostali mudonje do kraja ne bi nikada vratili ono što je njihovo, a što su ih ubedili da pripada nekom drugom... čuj, petnaest hiljada crnaca na rogu Afrike... šta rade, sede u prašini, pod kolibom od životinjskih koža lepljenih bivoljom balegom... poštujem, ali ko veruje da je to moglo da traje i donese nešto korisno, taj je budala...

offtopic, normalno, kad nemate blage veze, sede vam guzice u udobnim kaučima i mislite to je palo s neba, sijalica raste na drvetu, a telefon niče iz zemlje... da znate nešto o zemlji i da imate komad zemlje ne bi srali tu... ajde, marš napolje iz Titovih stanova koje ste za bagatelu otkupili u Slobino vreme... jel to vaše? Šta je čije i ko ima veće pravo, jebali vas Bušmani i njihova "oteta" zemlja... ajde da vraćamo Nemcima oteto po Vojvodini.. evo kod mene u komšiluku, Nova Pazova cela, švapska bila 250 godina, kuće, zemlja... posle 45te nema ih, ko pobijen, ko proteranm kao da nikad nisu bili tu... offtopic moj kurac, šta je i serem tu sa vama i kurčeve rasprave...

evo vam primer "rasizma"...

srednja skola, 95 godina, u nasem razredu decko koji je iz Zambije, nas covek, mislim belac, Srbin, otac mu tamo bio pilot, inace je i Zambija daleko odskakala od africkog proseka zahvaljujuci belcima...

uglavnom, na casu geografije, kod profesora Ljuba Nikcevica, odgovara taj nas "Zambijac" nesto, tipa gde je ova ili ona reka, u koje se more uliva itd. ali sve nesto zamuckuje, ceska se po glavi, premesta se sa noge na nogu... sav tunjav... i naravno, ovaj ti nas profesor, inace crnogorski soko, naprasit kakav je bio, a voleo je i da popije izmedju časova, dreknu na njega: Idi u Zimbabve, vole, pa sa crncima vataj majmune!

I to je, manje više, sva istina... Zimbabve - Zambija, koga boli kurac...

Dybuk, jesi pročitala nešto od nekog afričkog pisca?

Aco Popara Zver

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 13-07-2016, 01:18:50
Super... tako su i Srbi, ako je verovati zvaničnoj istorigorafiji.... došli i sjebali domaće... to što je neko, navodno, prvi nogom stao na neku zemlju, ne znači da će zemlja njegova i ostati... sva ta plemena su imala priliku da nešto sagrade, nekakvu civilizaciju i bilo kakvo državno uređenje (subsaharska Afrika je bogata), pa nisu... gde je zapelo?

pa imali su svoju civilizaciju, o čemu ti lupaš?

Crnci su imali afrička carstva, koja su pokorena/okupirana/eksploatisana od strane Evropljana

idi lijepo pa se informiši prije nego što lupiš da su živjeli u plemenima

inače, kad već piskaram, Afrikanci izmislili kovanje gvožđa, dakle kopali rudu, topili metal, oblikovali, dok su Evropljani još trpali mamute u bulju

ono što se desilo, as far as I know, jeste da je došlo do tektonskih poremećaja na kontinentu, između ostalog nastala je čitava Sahara prije nekoliko hiljada godina, tamo gdje uopšte nije bilo pustinje, te je afrička civilizacija u vidu Egipta čak pokazala maestralnu superiornost u borbi sa suludom prirodnom katastrofom, i opstali sve do Rimljana (čija je moć i dalje bila u afričkom dijelu, a ne među nepismenim krezubim Juropljanima)... i onda islamska civilizacija, još jedna superiorna ne-evropska civilizacija u svakom pogledu, algebra, medicina, filozofija...

da bi došao neki Holanđanin da im soli pamet

Evropa je u istoriji čovječanstva bila civilizacijski predvodnik svega nekoliko stotina godina.

pet hiljada godina Afrika i Azija su bile nosioci napretka čovječanstva, i sad to neki evropski žohari da kriju vijekovima da su potekli od običnih neandertalaca, da su viša rasa, koja sprdnja jbt

na sreću, dolazi žuti narod da se napije na moravu, pa će famozna zapadna dominacija polako da se vrati u prkno od svijeta, što je Evropa oduvijek i bila
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

tomat

Dybuk

Cheers for "ontopic", ali ovo je mozda za femino kutak (okej, sad bas sitnicarim) :)

ja sam posebno, posebno...dal da kazem..POSEBNO osetljiva na ove price o postotcima i zrtvama laznih optuzbi za silovanja, to je, npr, koliko sam uocila jedan od glavnih stoseva MRA (men's right activists) i srodnih mentaliteta.

tako se silovanje relativizuje i gura u sivu zonu. a ionako ga je tesko dokazati i propisno kazniti. nije ok.

pratila sam slucaj prajz vining plivaca i njegove zrtve, da.

Hrundi V. Bakshi

Ti u tri pizde materine.

Ovo je drugi ili treći put da mi kažeš da lupetam.

Šta misliš da ću ja nešto s tobom da raspravljam? Odjebi, balavče, nemoj da lomim pičku.  xcheers

Aco Popara Zver

Hrundi V. Bakshi

Vidiš, sad si se zajebo, a ja ću te naći  xcheers

Aco Popara Zver

Ugly MF

Quote from: Dybuk on 13-07-2016, 00:42:25
Aparthejd je rasisticki koncept, nesrecnice.

Ugly, uteraj ovog nesrecnika u pamet i ukazi mu na grehe neznanja, ja ne mogu.

Ah, ali to bi bilo najmanje Hrišćanski od mene!
Naprotiv, svaka debata na svaku temu je dobra i zdrava, jer kroz ono što smo rekli pokazujemo ko smo i šta smo,
što nam svima daje neki vid apgrejda!

A ja rasizam smatram idiotlukom, jer je banalan, ljudi su jedna rasa,razlika u boji kože je ono, tooootalno nebitna.
A i kretenski je, zamisli da su sve mačke samo crne, jedna vrsta ptica, golub sive boje,jedna vrsta psa, beli dalmatinac sa crnim tufnama, nigde mopsova ni labradora...
cveće samo bele rade....
Užas!

tomat

Quote from: Dybuk on 13-07-2016, 01:42:25
Cheers for "ontopic", ali ovo je mozda za femino kutak (okej, sad bas sitnicarim) :)

ja sam posebno, posebno...dal da kazem..POSEBNO osetljiva na ove price o postotcima i zrtvama laznih optuzbi za silovanja, to je, npr, koliko sam uocila jedan od glavnih stoseva MRA (men's right activists) i srodnih mentaliteta.

tako se silovanje relativizuje i gura u sivu zonu. a ionako ga je tesko dokazati i propisno kazniti. nije ok.

pratila sam slucaj prajz vining plivaca i njegove zrtve, da.

mislim da sam rekao već negde (a možda i nisam) da ovo nije samo stvar silovanja, a u svetlu prekog suda i smrtne kazne, već i drugih zločina za koje su neki ljudi nepravedno osuđeni.

Dybuk

Jesi, ali ovaj slucaj u slicicama se tice upravo silovanja.

zato i reagujem, jer mi se cini (sad kad je JAR prica uzela maha, neopravdano :lol:) da je ovo bila tema o zlocinima koji po svojioj prirodi izazivaju bes javnosti i povike na vracanje smrtne kazne, a silovanje - bez smrtnog ishoda - to, ipak, nije.

tomat

pa Ugly je u uvodnom postu pomenuo i silovatelje, pa mi je delovalo kao prikladno za ovu temu.

Dybuk

Da, mada je moguce mislio na recentni slucaj iz okoline Zajecara gde je zrtva dete, tu ipak nema vaganja niti sunmnje da se radi o najstrasnijem zlocinu, a oko cega ni ja nisam napravila ogradu/disklejmer. (govoreci o silovanju, valjda blokiras te stvari)

Harley Quinn

offtopic, normalno, kad nemate blage veze, sede vam guzice u udobnim kaučima i mislite to je palo s neba, sijalica raste na drvetu, a telefon niče iz zemlje... da znate nešto o zemlji i da imate komad zemlje ne bi srali tu... ajde, marš napolje iz Titovih stanova koje ste za bagatelu otkupili u Slobino vreme... jel to vaše? Šta je čije i ko ima veće pravo, jebali vas Bušmani i njihova "oteta" zemlja... ajde da vraćamo Nemcima oteto po Vojvodini.. evo kod mene u komšiluku, Nova Pazova cela, švapska bila 250 godina, kuće, zemlja... posle 45te nema ih, ko pobijen, ko proteranm kao da nikad nisu bili tu... offtopic moj kurac, šta je i serem tu sa vama i kurčeve rasprave...

xrofl  xrofl xrofl xremyb

Dobro, Hrundi, čak i ako sve to stoji, hajde da obrnemo logiku. Ako su belci bili toliko sposobni, što nisu uspeli da zadrže aparthejd? Hm?  :lol: Plus i oni danas stradaju od brutalnog kriminala u JAR. Što ne preuzmu inicijativu, srede sistem, uvedu smrtnu kaznu itd?

ridiculus

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 12-07-2016, 23:36:57

Bila je neminovnost da luča progresa dopre do svih kutaka planete, i dobro je što ju je beli čovek doneo, crpeći bogatstva Amerika, Afrike, Azije i Australije, Evropljanin je stvarao višak kapitala koji je doneo procvat nauke, umetnosti, tehnike, kojim se poboljšao kvalitet života i zahvaljujući kojem se čovečanstvo popelo za nekoliko stepenica u visinu... pa i ovaj internet je daleko čedo Kolumba i Magelana... lepo je jurcati za antilopama i, ili jesti pejotl i zavijati sa kojotima u preriji, ali treba valjda i nešto polezno raditi od ovih nam ljudskijeh života. Ili ne...?

Zaključak?

Nisu Kolumbo i Magelan odgovorni za to. Da nisu bili oni, uradio bi to neko drugi... Malumbo i Kogelan, recimo. Ako neko jeste odgovoran, onda je to Marko Polo, koji je opčinio misli belog čoveka, pa je ovaj pomislio za svu onu opisanu raskoš "hoću i ja to da imam". Tako su nastali svi Kolumbi i Magelani ovog sveta.

A nisam siguran da kapital ima glavne veze sa procvatom nauke, u onoj meri kako se dogodio (u XVII veku). Lako mi je da zamislim iste uslove, drugačiji ishod. Pa i druge civilizacije su imale periode blagostanja, gde su određeni ljudi bili nezauzeti razmišljanjem o neposrednoj egzistenciji, pa su mogli da se posvete drugom. A nisu ni nesposobni. Zna se recimo, da su Indijci odlični u apstraktnom razmišljanju, što se danas manifestuje u velikom broju dobrih matematičara i programera (iako su bili slabi u istoriji). Ne, ona varnica koja nedostaje je po meni bilo hrišćanstvo. Stop! Da objasnim, da se ne bi oni ekstremniji hrišćani osetili posebnim! Velika greška modernog doba je što širi uverenje da je za dostignuća dovoljno idealno, prijatno okruženje. Ne, ne i ne! Potrebna je neka vrsta opsednosti, da kažem trauma, čak. Svi genijalci su bili opsednuti ili "ludi", na neki način. Kad imaš religioznu vrstu traumatizacije, eto ti idealnog pokretača. Dakle, uticaj institucionalizovanog hrišćanstva, ali u negativnom smislu. To je, zajedno sa kapitalom, gurnulo Zapadnu Evropu napred. Naravno, savremenom ateisti koji nema tu prepreku nije to lako da shvati, ali ono je bio XVII vek, ne XX. (Iako neki misle da je tu bio odgovoran ateizam.  :lol: )
Dok ima smrti, ima i nade.

varvarin

Da li je Englezima trebala religiozna traumatizacija u vreme prve  industrijske revolucije, da uvedu parne mašine i druga tehnološka čuda?
Ili je  interesantnija bila mogućnost daleko većeg profita, ako umesto ručnog tkanja u radionice uvedu mašinsko tkanje, a vozovima prenose robu?

дејан

приписивати експанзионизам хришћанству је, ипак, мало превише тенденциозно
...barcode never lies
FLA

ridiculus

Ne pričam o geografskom ekspanzionizmu, niti pričam o Džejmsu Vatu. Pričam o XVII veku, kada su postavljeni temelji moderne nauke. Sve ostalo je, manje-više, inercija.

Dakle, pričam o želji za "istinom". Naravno da pohlepa nema veze sa hrišćanstvom, i javlja se bilo gde.

ridiculus

Osim toga, parna mašina je zaista mogla da nastane bilo gde - čak i u starom Vavilonu. Džejms Vat nije nikakav poseban genije - samo praktičan čovek i vešt inženjer. Ali, ono što se u drugom dobu nije desilo, to je masovna upotreba takvih mašina, što zaista ima veze sa pojavom potrebe za njihovo korišćenje, ali nema veze sa Galilejem, Njutnom ili Paskalom i njihovim otkrićima.

varvarin

Narasla potreba za njihovim korišćenjem ima veze sa većim profitom.
A taj profit onda aktivira i druge grane nauke...

ridiculus

Naravno da ima, ali već sam rekao da ne pričam o tome. To je, kako sam rekao, inercija. Mislim, takve stvari se ne mogu "dokazati" pošto se dogodilo samo jednom, i nema ponovljivost eksperimenta, ali siguran sam (99%, dok sam za Marka Pola kao pokretača svih tih stvari siguran milijardu %) da, kada bi se napravila neka vrsta simulacije ljudske istorije, i evropska kultura stavila u neke druge religiozne okvire, da je ogromna šansa da se civilizacija ne bi razvila ovako kako se razvila, ili bi joj trebalo mnogo više vremena.

Ja to kažem kao najveći mogući protivnik crkve, tako da se ne uzima u pozitivnom kontekstu za hrišćanstvo.

Aco Popara Zver

ima tu još jedna stvar, a to je eksperimentalna nauka. Postoji inače rasprava Hobsa i bojla tada u 17. vijeku, šta nauka u stvari treba da radi... sad, mislim da su se zvali Hobs i Bojl, to po sjećanju govorim, što bi reko Jape eo tipičnog Batinog posta, al jbg, neću valjda da tražim reference zbog forumskog posta

dakle, Hobs je držao stranu da je cilj nauke znanje i da nema potrebe za eksperimentima, a to je nauka od Mesopotamije i Indije, uči se kako se misli, podatke mudar ne pamti što bi reko Heraklit

s druge strane, nauka koja proizvede nešto i od koje ima koristi, tvrdi Bojl. Eksperimentima će se stvoriti naprave koje će pomoći čovječanstvu u njegovom napretku itd itd

Praktičan primjer: Antički Grci su znali da naprave sunčani sat, a par koje jesu napravili su polomili i bacili. Zašto? Kad napraviš sat ti robuješ satu, mehanizacija vremena, tad ustaješ, tad ideš na posao, tad razonoda, tad spavanje, tad jedeš, ili obavljaš nuždu... kapitalizam je tome samo još dodao novac, da ti plati što od tog do tog sata nešto radiš

Tako da tu ima profitabilnosti kao razloga podosta, ali ne mogu u potpunosti novcem da objasne zašto je eksperimentalna nauka baš tada prevladala, da li to prosto način na koji Evropljani poznaju svijet, kroz instrumente više nego mudrost, do dana današnjeg...

ima tu još zanimljivih stvari, ali sad, za razliku od prvog posta, na koji sam naletio preko recent posts, vidim da je ovo tema o nečemu sasvim drugom haha

možda otvoriti drugu temu

дејан

мислим да ниси у праву....европа је чедо римског царства, и духовно и материјално.
...barcode never lies
FLA

varvarin

Kolega Ridiculus dotakao je zanimljivo pitanje, evo jednog mogućeg odgovora. I da, ovo treba na poseban topik, ako su diskutanti zainteresovani.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Protestantska_etika_i_duh_kapitalizma

Protestantska etika i duh kapitalizma

дејан

одлична књига варварине. у многоме ми је појаснила предузимљивост англосаксонског света, поготову у домену истребљивања/поробљавања свега осталог (као и одлична епизода из 'водича' о крикиту)
...barcode never lies
FLA

Hrundi V. Bakshi

Quote from: Harley Quinn on 13-07-2016, 05:39:44

xrofl  xrofl xrofl xremyb

Dobro, Hrundi, čak i ako sve to stoji, hajde da obrnemo logiku. Ako su belci bili toliko sposobni, što nisu uspeli da zadrže aparthejd? Hm?  :lol: Plus i oni danas stradaju od brutalnog kriminala u JAR. Što ne preuzmu inicijativu, srede sistem, uvedu smrtnu kaznu itd?

Vrlo prosto, decenijama su bili izloženi pritiscima kao suverena država, bili pod sankcijama i čak pod pretnjom vojne agresije, u ime valjda nekakve "humanosti" i "ljudskih prava". I popustili su, nažalost. I sada nikome tamo nije bolje, ako se izuzme uski krug crnačke političke elite.

Quote from: Ugly MF on 13-07-2016, 02:09:48

ljudi su jedna rasa,razlika u boji kože je ono, tooootalno nebitna.
A i kretenski je, zamisli da su sve mačke samo crne, jedna vrsta ptica, golub sive boje,jedna vrsta psa, beli dalmatinac sa crnim tufnama, nigde mopsova ni labradora...
cveće samo bele rade....
Užas!

Ne postoji ljudska rasa. Postoji ljudski rod, jedna od najvećih zabluda je da ljudske rase deli samo boja kože, iako je reč o čitavom nizu psihofizičkih razlika, od banalnih kao što su raspored i broj znojnih žlezda, ili broj kičmenih pršljenova, oštrina vida i sluha, težina kostiju, oblik lobanje, oblik i veličina tela, pa do onih suštinskih kao što su zapremina i težina mozga. Pa s tim u vezi sledi:

У својој легендарној књизи "The Story of Man", професор Карлтон Кун (Carleton S.Coon), бивши председник Америчке Асоцијације Антрополога, је написао да је тежина просежног црначког мозга 1249 грама, упоређујући га са тежином од 1380 грама колико износи просечна тежина мозга белца, и да је просечна запремина црначког мозга 1316 кубних центиметара, а да је 1481 кубни центиметар код белца. Такође је установио да је тежина и величина мозга највећа код белаца, азијати су на другом месту, црнци су трећи, а последњи су аустралијски Абориджини. Расне разлике у величини мозга су углавном наслеђене различите величине и облици лобање. Сваки анатомист, на пример, може погледати лобању и одмах вам рећи да ли припада белцу или црнцу, а то се да закључити због чињенице да када се нађе тело особе док се врши криминална истрага, расни идентитет те особе се може одредити чак и ако тело комплетно иструли и остане само скелет.
Црначка лобања је узана са ниским челом. Не само да је мања већ је и дебља од лобање просечног белца. Јачина и дебљина црначке лобање има великог значаја за њихов успех у боксу, јер они углавном могу да поднесу више удараца у главу него њихови бели противници.
Подручје мозга у односу на мождану опну се тек недавно развило и најсложенији је део мозга. Он управља најнапреднијим типовима менталне активности, као што је математичка способност и други облици сложеног размишљања. Др. Кун је написао да постоји значајна разлика између мозга црнца и белца. Чеони део предњег дела мозга код црнца је слабије развијен него код белца. Тако да, њихове способности у радњама као што су размишљање, планирање, комуникације и понашање су ограниченије него код белаца. Професор Кун је такође установио да је ова област црначког мозга ужа и мање удубљена на спољној површини него што је то случај код беле особе, и то да развој овог дела престаје у ранијем добу код црнаца, тако да још више ограничава интелектуални напредак.
Др Кун није једини који је то закључио. Наредна истраживања, наведених година, користећи различите процедуре, показала су разлику од 2.6% до 7.9% у корист белаца: Тод (Todd) - 1923, Перл (Pearl) - 1934, Симонс (Simmons) - 1942 и Коноли (Connolly) - 1950.
1980.-те, Канг-ченг Хо (Khang-cheng Ho) и његови сарадници, радећи на Западном институту за патологију, установили су да белци имају мозак 8,2% већи него црнци, док белкиње имају мозак 8,1% већи него црнкиње (мозак жене је мањи него мозак мушкарца гледајући у целини, али је већи у односу њихових тела).
Још важније од величине мозга су разлике у облику и изгледу мозга, броју пирамидалних неурона и слоју супер-грандуларне густине. Одавно је познато да дубина расцепа на мозгу указује на супериорну интелигенцију, а мозак белаца има има дубље расцепе у предњем и задњем региону. 1932. и 1934., студије које је обавио Винт (F.W.Vint) показују да је супер-грандуларни слој мозга црнца 16% мањи него што је то случај код белца.

Открића до којих је дошао професор Одри Шу (Audrey Shuey), која се темеље на основу 50 година тестирања коефицијента интелигенције и која су објављена под називом " The Testing of Negro Intelligence ", показују да је црнац, у просеку, 15 до 20 степени испод белца.

Просечно поклапање (у којима надпросечни црнци имају резултате исте као и белци) је само 11%. Једнакост захтева 50% поклапања. Професор Хенри Герет (Henry Garrett), аутор књиге " Children: Black and White ", тврди да на свако црно надарено дете дође по 7 до 8 беле надарене деце. Такође тврди да су 80% надарених црнаца мешане крви. Шта више, истраживања која су вршили Бејкер (Baker), Ејзенек (Eyseneck), Xенсен (Jensen), Питерсон (Peterson), Герет (Garrett), Пинтер (Pinter), Шу (Shuey), Тајлер (Tyler) и Јеркс (Yerkes) заједно потврђују да су црнци инфериорнији у разложном и површном размишљању, нумеричком калкулисању и способности схватања.
Такође требало би се забележити да они мешане крви дају веће резултате него они чистог црног порекла, али мање него они чистог белог порекла. Ово објашњава зашто су црнци светлијег тена готово увек интелигентнији од оних тамнијег тена.

Ne možete protiv nauke gospodo, ni protiv istine zabludama ili predrasudama. Naučno otkriće i činjenično stanje su iznad ljubavi i mržnje, crncima, ni belcima, ni žutima, ni zelenima, ne treba ničije tetošenje, već ih sve treba ostaviti na miru da se razvijaju prema svojim sposobnostima i potrebama, baš onako kako je to Priroda koja je jedini sudija i uredila.

Da odgovorim i uvaženom gospodinu Bati...

Quote from: Pizzobatto on 13-07-2016, 01:28:40

pa imali su svoju civilizaciju, o čemu ti lupaš?

Crnci su imali afrička carstva, koja su pokorena/okupirana/eksploatisana od strane Evropljana

idi lijepo pa se informiši prije nego što lupiš da su živjeli u plemenima

Te subsaharske civilizacije bile su na niskom stepenu razvoja, i propale su u sudaru sa naprednijom civilizacijom.

inače, kad već piskaram, Afrikanci izmislili kovanje gvožđa, dakle kopali rudu, topili metal, oblikovali, dok su Evropljani još trpali mamute u bulju

Ma koji Afrikanci su izmislili kovanje gvožđa? Gde su materijalni dokazi za to? Kolevka metalurgije je Bliski istok, a novija istraživanja pokazuju da je ona nedaleko od nas, kod Vinče na Dunavu.

ono što se desilo, as far as I know, jeste da je došlo do tektonskih poremećaja na kontinentu, između ostalog nastala je čitava Sahara prije nekoliko hiljada godina, tamo gdje uopšte nije bilo pustinje, te je afrička civilizacija u vidu Egipta čak pokazala maestralnu superiornost u borbi sa suludom prirodnom katastrofom, i opstali sve do Rimljana (čija je moć i dalje bila u afričkom dijelu, a ne među nepismenim krezubim Juropljanima)... i onda islamska civilizacija, još jedna superiorna ne-evropska civilizacija u svakom pogledu, algebra, medicina, filozofija...

Drevni Egipat nije ni crnačka, a u širem smislu ni afrička civilizacija, on je samo jedna od mediteranskih civilizacija, niti su vladari drevnog Egipta bili crnci, niti današnji Egipćani imaju bilo kakve veze sa antičkim Egipćanima, uostalom, bista Nefertiti iz berlinskog muzeja dovovoljno govori

ovde nema ni govora o klasičnoj crnačkog fizionomiji

Što se tiče Arabljana, svakako za poštovanje, ali oni su svoje znanje temeljili na onome što su 2000 godina pre njih već u znanje oblikovali stari Grci i Rimljani, znači samo su se koristili nasleđem belog čoveka (hvala im što su sačuvali mnoge antičke spise), ali onda su zatajili, nisu mogli više ništa da ponude dok beli čovek ponovo nije stvar preuzeo u svoje ruke.

da bi došao neki Holanđanin da im soli pamet

Došao jer je imao znanja, hrabrosti, volje i potrebe da dođe.  Došao i napravio puteve, farme, gradove i fabrike na mestima gde su bile džungle i prerije, hektari i hektari neiskorišćene zemlje i rudnog bogastva.

Evropa je u istoriji čovječanstva bila civilizacijski predvodnik svega nekoliko stotina godina.

Evropa je civilizacijski predvodnik od vremena antičkih Grka, a u poslednjih 500 godina Evropa je dala svetu SVE, najveća naučna dostignuća, najlepšu umetnost, najveličanstvenije gradove, najlepše žene, najhrabrije mušakrce, Evropa je dala Homera, Šekspira, Teslu, Evropljanin se drznuo da istražuje svoju psihu i svoje misli do granica do kojih niko nije došao, pocepao je atom, pronašao penicilin, njegovi potomci sleteli su na Mesec, Evropoljanin je izrazučunao daljinu do Sunca, Evropljanin je napisao "Rat i mir"... i još mnogo toga, i sve zato jer je imao mogućnosti i hrabrosti da to uradi...

pet hiljada godina Afrika i Azija su bile nosioci napretka čovječanstva, i sad to neki evropski žohari da kriju vijekovima da su potekli od običnih neandertalaca, da su viša rasa, koja sprdnja jbt

Svet je pravu svetlost upoznao tek sa Grcima, dakle sa Evropljanima, tek su oni uspeli da delimično sublimišu znanja koja su se taložila na raznim delovima svetima hiljadama godina. Današnji svet počiva na temeljima Grčke i Rimske civilizacije... kakva Afrika i Azija, kakvi bakrači...

na sreću, dolazi žuti narod da se napije na moravu, pa će famozna zapadna dominacija polako da se vrati u prkno od svijeta, što je Evropa oduvijek i bila

Vrlo je važno da se Evropa sačuva Evropljanima, Evropa je bastion za ljudski rod i naša karta za budućnost. U tom smislu, svaki pravi Evropljanin se raduje skoroj smrti Evropske unije...

Irena Adler

Quote from: varvarin on 13-07-2016, 11:55:18

Kolega Ridiculus dotakao je zanimljivo pitanje, evo jednog mogućeg odgovora. I da, ovo treba na poseban topik, ako su diskutanti zainteresovani.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Protestantska_etika_i_duh_kapitalizma
Protestantska etika i duh kapitalizma

Ajde na poseban topik pa ćemo biti zainteresovani...
Hint: nije baš tako jednostavno kao što se Veberu činilo.
Hint 2: Grci recimo jesu napravili parnu mašinu.

Harley Quinn

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 13-07-2016, 12:29:55
Ne možete protiv nauke gospodo

Misliš, ne možemo protiv nauke (i istorije) koju praktikuju (i pišu) belci o crncima?  :lol:

Evropljanin se drznuo da istražuje svoju psihu i svoje misli do granica do kojih niko nije došao, pocepao je atom, pronašao penicilin, njegovi potomci sleteli su na Mesec, Evropoljanin je izrazučunao daljinu do Sunca, Evropljanin je napisao "Rat i mir"... i još mnogo toga, i sve zato jer je imao mogućnosti i hrabrosti da to uradi...

Istina. Ali je osim mogućnosti i hrabrosti da to uradi imao i bogatstvo popljačkano (u krvi do kolena) širom sveta da to uradi.

Vrlo je važno da se Evropa sačuva Evropljanima, Evropa je bastion za ljudski rod i naša karta za budućnost. U tom smislu, svaki pravi Evropljanin se raduje skoroj smrti Evropske unije...

Ju.  :lol: A kako će to rasparčana i oslabljena Evropa onda da se sačuva Evropljanima?

varvarin

"У својој легендарној књизи "The Story of Man", професор Карлтон Кун (Carleton S.Coon), бивши председник Америчке Асоцијације Антрополога, је написао да је тежина просежног црначког мозга 1249 грама, упоређујући га са тежином од 1380 грама колико износи просечна тежина мозга белца, и да је просечна запремина црначког мозга 1316 кубних центиметара, а да је 1481 кубни центиметар код белца. Такође је установио да је тежина и величина мозга највећа код белаца, азијати су на другом месту, црнци су трећи, а последњи су аустралијски Абориджини. Расне разлике у величини мозга су углавном наслеђене различите величине и облици лобање. Сваки анатомист, на пример, може погледати лобању и одмах вам рећи да ли припада белцу или црнцу, а то се да закључити због чињенице да када се нађе тело особе док се врши криминална истрага, расни идентитет те особе се може одредити чак и ако тело комплетно иструли и остане само скелет."

Ništa lično, ali beše jedna organizacija koja se bavila baš ovom problematikom. Zvala se  AHNENERBE.  Čudo jedno šta su ti momci sve merili.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Ahnenerbe

ALEKSIJE D.

Evo jedan simpatičan link, neka T2 ovo prostudira i kaže nam nešto novo. Sve što od njega pročitam već se, manje više, ovde nalazi. pa ko voli da sazna nešto novo izvolte. Ima t i o životu i vaspitanju i kako država teba da izgleda i svašta nešto.
http://www.novo-videlo.com/sabrana-dela/

Dybuk