• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Skordiskove črčkarije

Started by Scordisk, 12-08-2016, 18:48:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Scordisk

hidden

Scordisk

D.S.B.

Quote from: Scordisk on 21-03-2017, 15:01:30

Kako to da su mu palčevi na unutrašnjoj strani, uz telo?

Inače, svaka čast! Tek sada sam ovo video i malo je reći da sam iznenađen jer nisam imao pojma da su ilustracije sa štavionice tvoje  :shock:

scallop

I meni su. Baš gledam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

D.S.B.

Možda je nešto kao kod Bilija, heroja galaksije ;)

scallop

Isto je kod Scallopa i mogu da ti pokažem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dybuk

Okrenite srednji prst prema ekranu. Jedna, ili obe ruke. Gde su vam palcevi? :)

D.S.B.

Quote from: scallop on 21-04-2017, 22:57:19
Isto je kod Scallopa i mogu da ti pokažem.

hm... imaš dve desne ruke?

Scordisk

E, vidiš, a bilo mi je nešto sumnjivo od početka na toj ilustraciji :D:D

Scordisk

ha, evo ga jedan mali eksperiment. Prošle godine u ovo doba - beše jun, čini mi se - nakon dosta godina mi je palo na pamet da bih mogao da uzmem olovku u ruke i da prob am da nacrtam nešto sa predumišljajem. Ovako je, uz dosta grčenja, ispalo:

Sad sam odlučio da uradim pokus, pa da ponovo to nacrtam, na istu temu. video sam da je popularno na internetima:

pošto sam takođe prošle godine prvi put došao na ideju da crtež uskeniram, i da ga farbam u programima, evo je i završena verzija:

D.S.B.

Napredak je očigledan Scordisk. Koristiš samo miš za rad na kompu?

Scordisk

U pocetku sam bojio misem, ali sam dobio artritis, pa sam zemio ortakovu vakum tablicu i sada mi je zo omiljena igracka, nikada mu je necu vratiti (i mnogo je dobra stvar)

D.S.B.

Wacom? Da, dobar je alat ali neverovatno precenjen. Danas ima mnogo jeftinije konkurencije kod kojih je odnos cene i kvaliteta daleko povoljniji.

D.S.B.

Ovo sličice sam radio na mom Note 3 telefonu, sa njegovom čačkalicom od olovke.

Scordisk

Je l' nacrtaš sve olovkicom? Bez skeniranja? Svaka čast, ja to ne mrem izvesti. Kakve druge alate predlažeš, a da je cena razumna? Ja sam ionako pokupio ono što je ortak imao, nisam postavljao previše pitanja :D

D.S.B.

Uh, to je teško pitanje. Sve zavisi šta podrazumevaš pod "razumna cena". Za mene je sve preko 350-400€ nerazumno a za te pare Wacom moraš prosuti dosta znoja da online nabaviš polovan Cintiq 13 inča. za nekih 200€ bi mogao pronaći Cintiq 12wx, i po meni to je najbolja opcija za crtanje za te pare. Ispod 200€ mislim da su najbolja opcija samsungovi tableti od 10 inča, tab A ili Note tab. Njih možda možeš pronaći i za 100€.

Ispod 100 mislim da možeš pronaći table za crtanje na laptopu, Bamboo ili neki Intuos, ali ja nisam čak ni probao tako nešto.

Naravno, uvek možeš kao ja da crtaš na telefonu kada te dune želja, ali dok bockaš po onom ekrančiću vrlo brzo te i prođe :)

Scordisk

uh, prvo ću morati sve to do proguglam, pošto uopšte nisam u toku sa tim stvarima, jedino znam da Agli ima onu tablicu - ekran po kojoj crtaš, i to mi je plan da jednog dana nabavim... Kao oni likovi što su radili Samuraja Džeka, videh na "behind the scenes" videu. Mada, s obzirom da ovog meseca jedva sbb plaćam, nemam neke žurbe po tom pitanju :D

D.S.B.

To što Agli koristi košta 1500€, vrhunska stvar ali za amatere kao ja čist luksuz sa moje tačke gledišta.

Scordisk

Scordisk

Ħaġar Qim (3500 godina pre hrista)

Scordisk

ha! jedna rođendansko-keltska čestitka

Ugly MF

Quote from: Scordisk on 06-09-2017, 23:54:11

Ovo ovde je već profi liga.
Viđao sam čitave objavljene stripove u Fr sa ovakvim...experimentalnim pristupom ;) ali su u odnosu na ovu tvoju ilustraciju smeće.

Scordisk

e, hvala, agli, pocrveneću :)

pogodio si, probao sam  eksperimentalno da obojim ilustraciju u fazonu nekih francuskih stripova, i da se suzdržim od previše boja

Ugly MF

Quote from: D.S.B. on 21-05-2017, 22:34:25
Uh, to je teško pitanje. Sve zavisi šta podrazumevaš pod "razumna cena". Za mene je sve preko 350-400€ nerazumno a za te pare Wacom moraš prosuti dosta znoja da online nabaviš polovan Cintiq 13 inča. za nekih 200€ bi mogao pronaći Cintiq 12wx, i po meni to je najbolja opcija za crtanje za te pare. Ispod 200€ mislim da su najbolja opcija samsungovi tableti od 10 inča, tab A ili Note tab. Njih možda možeš pronaći i za 100€.

Ispod 100 mislim da možeš pronaći table za crtanje na laptopu, Bamboo ili neki Intuos, ali ja nisam čak ni probao tako nešto.

Naravno, uvek možeš kao ja da crtaš na telefonu kada te dune želja, ali dok bockaš po onom ekrančiću vrlo brzo te i prođe :)

E, nije sve ni tako crno ni skupo.

http://www.youtube.com/watch?v=-KIYjcncFD0

Scordisk

hm, pa s obzirom da su sve u rangu od 400 do 700 dolara, možda treba sačekati da dolar jš pukne, i onda ih na vreme ugraqbiti. deluje interesantno, mada mislim da bi mi trebalo dosta vremena da se naviknem na to da i crtam preko tableta, umesto da radim na papiru, pa da trčim do štamparije, skeniram i trčim nazad kući (što je baš ugodno). je l' ti i crtaš sve preko tableta?

Ugly MF

Quote from: Scordisk on 31-10-2017, 12:25:47
e, hvala, agli, pocrveneću :)

pogodio si, probao sam  eksperimentalno da obojim ilustraciju u fazonu nekih francuskih stripova, i da se suzdržim od previše boja

Ma nema foliranja, jebga, jedino ja nisam urednik, nažalos' :)
A i za takvo nešto, moj savet ti je, uradi za svoju dušu radnju, isfilozofiraj, istripuj,
pa kad imaš gotov proizvod, ponudi negde ti ga oštampaju makar i samo za procenat.
Objave li te u Fr, već imaš šansone te cimnu opet.

Ugly MF

Quote from: Scordisk on 31-10-2017, 12:34:06
hm, pa s obzirom da su sve u rangu od 400 do 700 dolara, možda treba sačekati da dolar jš pukne, i onda ih na vreme ugraqbiti. deluje interesantno, mada mislim da bi mi trebalo dosta vremena da se naviknem na to da i crtam preko tableta, umesto da radim na papiru, pa da trčim do štamparije, skeniram i trčim nazad kući (što je baš ugodno). je l' ti i crtaš sve preko tableta?

Da, baš sve, nemam vremena za papiriće i trčkaranja.
To vreme iskoristim edukujući Scallopa ovde itd... ;)

Scordisk

da, to zvuči razumno. mada, sklepati strip, makar i za svoju dušu, golem je posao, treba se sa tim izboriti.

kako si se snašao sa prelaskom sa papira na tablet? meni je i dalje problem dap ovučem pravu liniju preko vakuuma (koji sam, uzgred budi rečeno, izorao kao da ću nešto da sejem, pa me to plaši kod skuplje opreme)

Ugly MF

Ma crtanje brate ne zavisi od alata.
To je najmanji problem, veruj mi.
Možeš i jedno i drugo, dokle god nisu oni jeftini tableti gde vučeš po tabli a bleneš u ekran.
To je muka.
Ovo dal vukao po papiru, dal po ekranu, po pesku, gravirao po kamenu, isto ti, ako znaš šta oćeš da nacrtaš.

Scordisk

Quote from: Ugly MF on 31-10-2017, 13:00:20
Možeš i jedno i drugo, dokle god nisu oni jeftini tableti gde vučeš po tabli a bleneš u ekran.

e to ja imam, pa me zato interesovalo :D

Ugly MF

a znam, ja sam dva strošio pre prvog ekrana !
Divlju Magiju sam crtao na wacom Graphire 2!!!
A svi frajeri oko mene kupovali Grafire 4!