Author Topic: Priče u računarskim igrama  (Read 22231 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Drakus

• 7
  • 2
    • Autostoperski vodič kroz fantastiku
Priče u računarskim igrama
« on: 19-08-2016, 22:20:53 »
Šta mislite o pričama u računarskim igrama? Da li postoje neke koje su vas oborile s nogu? Ili pak mislite da postoje neke potpuno bezvredne?

Priča koja je mene impresionirala jeste ona iz Assassin's Creed:Rogue. Mislim da je tu, priča nezavisno od ostatka igre, najkvalitetnije iz čitavog Assassin's Creed serijala.

Vedro nebo

• 2
Re: Priče u računarskim igrama
« Reply #1 on: 20-08-2016, 10:21:44 »
Kao neko ko samo baci pogled sa strane, ja sam uglavnom oduševljena grafikom  :)

Mada, pojedine igrice imaju toliko dobro razrađenu, filmsku priču, da mi je prosto žao kad pokušaju da naprave film i - upropaste stvar.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #2 on: 20-08-2016, 10:39:43 »
Ej, nisu to igrice, nego igre...

Vedro nebo

• 2
« Reply #3 on: 20-08-2016, 11:20:11 »
Sorry… Nisam ni mislila na one usputne zezancije. Typo. :)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 20-08-2016, 13:43:35 »
Juče sam Drakusu obećao da ću reagovati, ako pokrene ovu temu.

Kada je fantastika u pitanju povlačim debele linije između pisane fantastike, fantastičnog filma ili TV serija. Pisana fantastika generiše mnoštvo priča u tumačenjima kod čitalaca, Filmovi i sikveli cede priče ko Kraljević Marko suvu drenovinu, TV serijali pretumbavaju sve standardne fantastične priče nastale u poslednjih pedeset godina. Igrice, briga me ako ih neko naziva igrama, su ispod tri crte i ne istovare ni jednu celu priču. To su činjenice, a vi pokušajte da me demantujete.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 20-08-2016, 14:05:51 »
Eh, hajde ti priznaj šta si igrao...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 20-08-2016, 14:32:11 »
Ne, nego ti meni reci koja te je igrica ispunila literarno i emotivno.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 20-08-2016, 14:41:14 »
Zak, ti se ne računaš. Ti o razlikama u kreaciji fantastike jako malo znaš.

Boban

• 3
« Reply #9 on: 20-08-2016, 14:49:42 »
irelevantno je upoređivati literaturu i podloge za igrice. Razlika je otprilike kao između sinopsisa i snimljenog filma.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Scordisk

• 3
« Reply #10 on: 20-08-2016, 15:04:44 »
Ja bih jedan demant:D

Istina je da treba praviti razliku između filma, serije i literature, ali meni je baš zbog toga neobično da neko tvori vrednosnu hijerarhiju za ova tri, u suštini, potpuno različita medija. Po meni, to je mešanje baba i žaba, jer ni jedno od ova tri medija nisu uporedivi, jer funkcionišu po potpuno drugačijim pravilima. Svi smo mi kulturni ljudi, gledamo filmove i čitamo knjige, i  mislim da nema potrebe objašnjavati koje su suštinske razlike i u doživljaju, i u dramaturgiji, i u emotivnoj i bilo kojoj drugoj satisfakciji. što ne čini jednu stvar boljom od ove druge, već samo drugačijom.

Tu se, po meni, ubrajaju i igrice i stripovi. Vrsta satisfakcije, način na koji se prenose informacije i čak, emocije, potpuno je drugačiji od filma ili knjige, i zato ih ne vredi sada upoređivati. Čovek može reči šta mu više leži, ali ne šta je bolje ili gore.

Ali, da se vratimo na temu, da li igrice mogu da isporuče priču, sa uverljivim likovima i logičnim, zaokruženim zapletom? Da, da, sigurno mogu, i tu uopšte ne kaskaju za bilo kojim drugim medijem, bilo da je to literatura ili serija ili film ili pozorišna predstava. JUa sam, čak, igrao igrice čiji su fantastični svetovi bili detaljniji, maštovitiji i uverljiviji od svetova koje sam nalazio u knjigama. Pri tom nije neobično da se ova dva medija isprepletu, pa je sada sasvim normalno da dok igraš određene igre, naletiš na hrpu virtuelne literature, a tu se, ponekad, mogu naći i pravi književni biseri, pa čak i u žanru kratke priče.

Od igrica koje su mene emotivno i literareno ispunile (mada u nekom malo uopštenijem smislu, jer, kažem opet, ne mogu se knjige i igrice upoređivati), izdvojio bih Baldur's Gate 2, Morrowind, Planescape Torment i Dragon Age 1. Svaka od ovih igrica obiluje uverljivim, interesantnim likovima i originalnim zapletima, a ponavljam, svetovi su, kako kroz fabulu a i tako kroz virtuelnu književnost dostupnu u samoj igri, razrađeni do najsitnijih detalja, čak i u većoj meri nego što su se to mnogi pisci i filmotvorci potrudili.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #11 on: 20-08-2016, 15:08:10 »
postoji igra koja me jeste drmnula a zove se The Last of Us al ta igra je izgubila na igri da bi dobila na narativu pa možda otud.

i meni su to tri (tj. četiri: knjige, serije, filmovi, igre) delićem preklapajuće al ipak neuporedive kategorije koje mi gađaju potpuno različite centre u mozgu.
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Scordisk

• 3
« Reply #12 on: 20-08-2016, 15:09:52 »
i meni su to tri (tj. četiri: knjige, serije, filmovi, igre) delićem preklapajuće al ipak neuporedive kategorije koje mi gađaju potpuno različite centre u mozgu.

E, to sam ja, ovako zaguljeno, pokušao da kažem. Bravo na preciznosti :D

lilit

• 5
  • 3
« Reply #13 on: 20-08-2016, 15:14:26 »
konciznost/preciznost je uzrokovana vožnjom i kucanjem na semaforu. time is precious! xrofl
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #14 on: 20-08-2016, 15:22:37 »
Igre su igre. Njihova glavna karakteristika je interaktivnost - "serija zanimljivih odluka". Neke od najboljih igara svih vremena, međaši ovog medijuma ili nemaju nikakvu priču ili je nebitna (Tetris, Street Fighter, Civilization, Doom...). Naravno za mnoge mlade danas igre jesu jedan od primarnih medijuma zabave pa time i naracije. No, to ne znači da se narativi u igrama imaju konzumirati jednako onima na filmu ili u knjževnosti niti da se kreiraju na isti način. Igrač svojim učešćem u narativu ostvaruje drugačiji odnos sa njim nego što to radi čitalac romana ili gledalac televizijske serije. Tako da je meni besmisleno da poredim narativ u igri i narativ na filmu i narativ u knjizi i proveravam "koji je bolji" ili da li identično reagujem na njih jer naravno da ovo drugo nije moguće a ono prvo onda nema ni smisla.

That said, možda bi Scallopu bilo interesantno da odigra neki od ovih naslova, većina ih ne zahteva neko specijalno vešto rukovanje kontrolama, dakle, može da ih igra i "neigrač" a mislim da bi kroz njih postalo jasnije šta igrač misli kada kaže "dobar narativ". Kao bonus, neka to budu igre koje u nekom žanrovskom smislu spadaju u fantastiku:

The Walking Dead: prva sezona. Pet epizoda visoko angažujućeg narativa u kome igrač mora da donosi odluke koje su veoma teške jer podrazumevaju žrtvovanja likova sa kojima se srodio zarad spasavanja drugih, sve na pozadini već nam poznate zombi apokalipse.

SOMA: izuzetno zanimljiva naučnofantastična priča o transhumanizmu i njegovim potencijalnim implikacijama za dalji opstanak ljudske rase, smešten u veoma dobro osmišljen ambijent podmorske stanice. Za "neigrače" postoji mogućnost instaliranja "wuss" moda koji onemogućava čudovištima u igri (kojih je, doduše malo) da ometu igrača pa ostaje maltene samo narativ.

9 Hours 9 Persons 9 Doors: prva u trilogiji Zero Escape vizuelnih novela koja počinje kao horor triler ali se dalje razotkriva kao naučnofantastična freska koje istražuje teme paralelnih realnosti, ekstrasenzorne percepcije itd. Pošto je ovo vizuelna novela, ima mnogo pristojno napisanog teksta za čitanje.

Naravno, možemo da pričamo o Tormentima, KOTORima, Morrowindima ili The Last of Us (meni fantastičan primer spoja narativa i igranja) itd. ali nisu to igre koje ćete moći da pokažete nekome ko igre inače ne igra i očekivati da pored borbe sa kontrolama i sistemima shvati još da je i priča dobra.

Takođe, naravno, neke igre koje igrači slave zbog dobrih narativa imaju zapravo narative koji su prezentovani katastrofalno ako se porede sa načinima na koje bi iste narative pripovedali film ili literatura. System Shock 2, Yakuza, Metal Gear Solid, Max Payne, Persona, čak i Shadow of the Colossus iz sasvim objektivnih razloga nemaju dinamiku ili tempo pripovedanja kakve može da ima film, linearni medijum u kome režiser kontroliše sve. U igri igrač kontroliše najveći deo priče a kada ga autori nateraju da sedi i prati priču obično se oseća frustrirano.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 20-08-2016, 15:33:41 »
Mani su, tada kada sam ih igrao, zanimljivu priču imali The secret of the monkey island i Day of the tentacle, ne znam koliko bih danas bio zadovoljan narativom.

Undying, Half-life, Penumbra, Max Payne... sve mi to ima zanimljivu priču.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #16 on: 20-08-2016, 16:07:16 »
Upisao bih se sa Bioshock serijalom.

Uglavnom, u igricama se priča veže uz seting, da igraču dočara svet i zadrži ga u njemu, dok je (meni) u Bioshock-u obrnuto. Priča me je uvukla da odigram tu maestralno na svim nivoima zamišljenu igricu.
Kada bi iz perspektive izbacili protagonistu, tj, modifikovali mu ulogu (ne samo da juri i koka sve što se mrda, nego mu dodali istraživačku ulogu koju u igrici preuzimaju oni kasetofonski zapisi koje slušamo po želji (nekome nije bitna pozadina priče, nego samo da roka i ne bude izrokan)) dobili bi sasvim pristojan i upotrebljiv SF paralelnog sveta sa odličnim setingom (ogroman podvodni grad 40-tih godina bez kupole, prozori nebodera štite od pritiska okeana) i jako intrigantnom radnjom. Šverc DNK modifikatora koji se kupuju u "vending" mašinama sa površinom dovodi do hiperprodukcije i škarta (nuspojava), pa pošast razara Raptor siti a naš junak je poslan da istraži šta se to desilo... i naravno, ulazi u pusti podvodni grad.

Mada, treće izdanje, ili deo, (Bioshock Infinite) je čisto silovanje sjajne franšize. Atraktivan je sam seting (sada grad lebdi među oblacima, i to sve u nekim delićima) a sama priča je već viđeno.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #17 on: 20-08-2016, 16:29:01 »
Ne znam koga bi trebalo smatrati odgovornim, ali pravac kojim ide rasprava je dokaz da više ne čitate, nego volite da se igrate. Gde sam, jadan, zabasao?

Džek

• 4
  • 3
« Reply #18 on: 20-08-2016, 16:38:10 »
Ne znam Scallope za druge, ali ja te igrice pomalo, kao meze. Mogu na prste jedne ruke da nabrojim igrice koje sam instalirao (ne znači da sam odigrao) poslednje cca dve godine.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 20-08-2016, 16:39:12 »
Pa, lepo je igrati se  :lol: Ali igranje i čitanje nisu nužno uzajamno isključivi. Evo ja trenutno čitam poslednji roman Scallopovog prezimenjaka Milivoja i igram Tropico.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #20 on: 20-08-2016, 16:58:51 »
Oni koji foliraju da čitaju se ne računaju. Kad je Milivoje napisao poslednji roman? Za godinu dana nemam nijedan komentar na moju zbirku priča. Ništa bolje nije ni sa nekim drugim domaćim pričama. Čekate da vam zadaju kao lektiru u školici?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 20-08-2016, 17:05:15 »
Најбољу причу у посљедње вријеме има андроид игра Душбег бичклаб! 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

• 5
  • 3
« Reply #22 on: 20-08-2016, 17:10:22 »
Evo ga i ovaj ekspert. Nazdravlje!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 20-08-2016, 17:21:24 »
Oni koji foliraju da čitaju se ne računaju. Kad je Milivoje napisao poslednji roman?

Ne znam kad ga je napisao, al meni ga je poslao u Janaru ove godine, ali sam ja do sad čitao neku silnu publicistiku pa je tek u Avgustu stigo na red.

Drakus

• 7
  • 2
    • Autostoperski vodič kroz fantastiku
« Reply #24 on: 20-08-2016, 17:28:25 »
Scallope, lepo je videti te i ovde. Ono što bi meni bilo drago da izbegnemo ovde, jeste poređenje medijuma. Jednako je izlišno kao i porediti knjige i filmove, ili filmove i serije, ili knjige i serije.
Mene samo zanima da li postoje igre/igrice/digitalni vremenojedači i psihouništivači koji se u moru drugih sličnih proizvoda ističu kvalitetom ispričane priče.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #25 on: 20-08-2016, 17:46:56 »
Da napišeš molbu i overiš u nadležnim službama. Juče sam ti rekao da ću reagovati, a ja držim reč.Sa mnom nema laži i prevare. Vidiš da ovaj Meho ne zna ni šta čita. Čita roman Milivoja Anđelkovića, a ne zna se je li ga ikada napisao. Bar u ovom milenijumu izgleda da nije. I ti si mi juče rekao da si čit'o, pa onda da nisi čit'o nešto moje. Nema oprosta.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #26 on: 20-08-2016, 17:59:54 »
Vrtovi Vavilona? To je izašlo prošle godine, autorsko izdanje.
We're all mad here.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 20-08-2016, 18:10:17 »
Treba biti oprezan sa Milivojevim knjigama kad ih nazivamo romanima. On se više bavi strukturama u pisanju.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #28 on: 20-08-2016, 18:22:59 »
"Vrtovi Vavilona" pomalo podsećaju na "Naseljavanje Vizantije". Labavo povezane priče koje vode jednom od četiri moguća kraja.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #29 on: 20-08-2016, 18:23:35 »

scallop

• 5
  • 3
« Reply #30 on: 20-08-2016, 18:28:00 »
Toliko o romanima.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 20-08-2016, 18:40:55 »
A toliko o ovoj temi koja je uspešno direjlovana  :lol:

Boban

• 3
« Reply #32 on: 20-08-2016, 18:47:12 »
Ali tema je prilično neinspirativna jer šta je dobra priča u igrici? Dobro osmišljen svet? Dobri fazoni u radnji?
Na početku sam napisao da je lako imati dobru ideju, ja svakog dana mogu da isporučim po jednu vrhunsku ideju, ali problemi nastaju kada to treba pretočiti u priče. Pozadina za igrice je na nivou prepričavanja i doskočica; ne pokazuje NIKAKVU snagu pripovedača, ma kako se neki trudili da ukažu da su priče u igricama vrhunske. Lako je imati ideju, lako je ideju razraditi, domisliti likove i situacije... u pričama za igrice nema realizacije. I zato je to niži oblik pripovedanja, čak ne može ni da se smatra ikakvim oblikom pripovedanja.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 20-08-2016, 18:47:52 »
Pa, banujte me. Žalite se Bobanu. Prestup je braniti priču kad ima toliko boljih stvari.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #34 on: 20-08-2016, 19:25:30 »
Polako s banovanjem, prvo da se malo igramo.  :lol:

Boban zapravo dobro pita: šta je priča u igrama? Ono što je u njih stavio autor ili ono što je u njima doživeo igrač? Ige nisu prevashodno narativni medij, već interaktivni, pa je sve češće onaj narativ koji je u njih stavio autor zapravo samo okvir za doživljaj koji igrač svojim akcijama oblikuje. Trenutno igram Tropico 5, koji i nema priču u smislu autorskog narativa s zapletom, preokretima i razvojem likova, ali ima sisteme u okviru kojih se ove stvari spontano pomaljaju. Moja priča u Tropicu 5, iako se igra trudi da me ubedi da je najlepše da budem korumpirani karipski diktator, je da sam pažljivi otac siromašne nacije koji je koloniju doveo do suvereniteta ulaganjem u dobrobit stanovništva, paralelnim rešavanjem pitanja stanovanja, zaposlenosti i ishrane dok sam prevashodno niskoefikasnu zemljoradničku privredu planski industrijalizovao povećavajući izvoz gvožđa i uspostavljajući diplomatske odnose sa progresivnim nacijama, sve sa planovima za povećanje obrazovanosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. Dakle, ovo je igra bez priče, ali to je moja priča u njoj. To nije isti tip narativa, iskustva ili doživljaja kakav nude proza ili film, jer je u pitanju drugi medijum.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 20-08-2016, 19:46:01 »
Nemam ja ništa protiv da se svi oni kojima je zakazala Mother Invention bave igrama. Čak, neka se bave do mile volje, ali nemojte da mi to povezujete sa proznim pripovedanjem. Na tom mestu je prekid i preko njega dalje ne može. Ne može Next Generation tema da uvodi u falš teorije. Za ime sveta, svaki put kad bi neka priča počela da se mota po tintari pisac prođe sve to šta vi pričate PRE nego što počne da piše. To znači, da sam tvoju priču o dobrostivom karipskom gospodaru naguslao bezbroj puta pre nego što sam zaključio da takvi obavezno idu u totalitarno društvo. Jednostavno, nemoguće je obezbediti istomišljenike u kritičnoj masi. Prema tome, tvoj put kroz Tropic 5 je banalno rešen, ništa ti ne bi proizveo i nikome ne bi prodao ništa. Priča sa neosnovanim plotom, bez promišljenog razvoja, zapleta, preokreta, raspleta, digresija i svašta još je dobro za igrice, ali nema blage veze ni sa pripovedanjem, a ni sa književnošću.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #36 on: 20-08-2016, 19:55:29 »
Što je i moja poenta: doživljaj a ne narativ je ono što igre pružaju, učestvovanje a ne književnost.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #37 on: 20-08-2016, 20:09:34 »
Učestvovanje u čemu? U okvirima koje ti je zadao autor igrice? Svaki bljesak invencije bespovratno se razbija o programerske hridine.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #38 on: 20-08-2016, 20:11:36 »
Šta to znači, ako ovde pričamo o pričama? Možeš ti i bandži da skačeš, sa svim pratećim doživljajima. Pošto si ti derejlovao, a ne ja, šta ćemo sad?

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #39 on: 20-08-2016, 20:39:09 »
Svojevremeno sam čitao jedan akademski žurnal gde je neko pisao o igri Dominioni (mislim da je bila treća inkarnacija u pitanju), i rekao nešto u stilu da Dominioni nemaju zaplet. Što meni jako čudno zvuči, pošto ta igra nije samo niz nepovezanih događaja, već neki od tih događaja imaju i posledice i izazivaju reakcije igrača, utičući na njegove odluke, kao i dalji tok igre.

Ono što je dotični akademik hteo da kaže je da Dominioni nemaju skriptovani, tj. unapred utvrđeni zaplet. Kao kada bi pravili film bez napisanih dijaloga, samo sa osnovnom idejom i uz pomoć improvizacije glumaca. Zaplet se posebno stvara za svako novo igranje. Iliti, ako može Skalopov majmun...

To se zove proceduralno formiranje (stvaranje, generacija), a može se odnositi na mnoge elemente: geografiju sveta, istoriju, pa, eto, i tekuću priču. I to malo čini pitanje koje je Stipan postavio lakim za izbegavanje. "Okviri" ovde mogu biti vrlo široki.

Naravno, mnoge igre koriste skriptovani zaplet da ispričaju priču, a neke od tih igara je i Meho pomenuo, mada nisam siguran da bih se složio za Walking Dead (nisam probao igru, ali ako je TV serija indikator... :cry:  ).

Rekao bih mnogo više, al' nemam sad vremena.
... ever removed.

Boban

• 3
« Reply #40 on: 20-08-2016, 20:50:36 »
Fric Lajber je četrdeseth godina prošlog veka započeo svoj fantasy serijal o Sivom Mišu, dakle, u vreme kada ljudi nisu ni znali da postoji fantasy.
Kasnije su tvorci Dungeons & Dragons preuzeli neke od njegovih motiva i zapravo mu doživotno isplaćivali tantijeme.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #41 on: 20-08-2016, 20:54:30 »
Moj nick je hidden, priznajem da sam u poslednjih godinu dana pojačao intenzitet igranja igrica što direktno utiče na smanjenje vremena koje provodim čitajući.

Mislim da igre ne mogu imati pripovedačku snagu koju poseduju knjige. To ne znači da ne postoje igre koje su u pogledu narativa kvalitetnije od većine. Star Wars serijali - Kotor na primer, su na mene ostavili toliki utisak da se i danas rado prisećam vremena koje sam u igranju provodio pre desetak godina. Sećam se veoma živopisnih dijaloga, obrta i fantastične karakterizacije. Ali, prisećam se i kako sam se super provodio u igranju različitih board igara, da ne govorim o nočima provedenim u Dungeons and Dragons sesijama.

Sve to je daleko slabije od utiska koji ostavlja dobra knjiga. Ali, u meni su i dalje snažnija sećanja (i emocije) na čitanje Vinetua, Tarzana i Robinzona u trećem-četvrtom osnovne, pod restrikcijama, davne devedesettreće. Recimo, nema te igrice i atmosfere udaljenih planeta i svetova koje mogu stati na crtu jednoj proznoj robinzonadi. I ne treba na tome da insistiramo. Na ovom primeru, igra je samo sećanje, dok te knjiga trajno promeni. Nikada nisi isti nakon čitanja.

Volim igre. Međutim, istinsko igranje igre i istinsko čitanje pokreću dva potpuno različita nagona.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #42 on: 20-08-2016, 21:05:54 »
Lako ću se ja složiti sa Hiddenom, ali ovog puta ću se pozvati na Ridikulusa. Znao sam da će reagovati, ali kad je pomenuo Skalopovog majmuna (nije moj da me neko ne bi optužio za plagijat), znam da je pročitao bar jednu moju priču. Daleko bi bolje bilo da je dovršio rečenicu kako bi i oni koji manje čitaju saznali da se radi o strogo naučnoj tezi da bi, u logici nasumičnog, majmun mogao da istipka Šekspira. Tako je potvrdio moj stav da logika računarskih igara ne može da bude priča. Osim ako bi ponavljanje u beskonačno na kraju suvislu priču.

Pošto sam vam napunio jednu stranu, budite zdravo, a ja ću na TV da odgledam neke mečeve na OI, koji će nositi dramu neizvesnosti do samo dva moguća kraja.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #43 on: 20-08-2016, 21:49:55 »
Ridiculus je hteo da se javi još na početku, ali, dok je razmišljao šta da napiše, stigle su ga neke obaveze.

A i uvodno pitanje je vrlo konkretno. Zamislite sada da neko otvori temu gde se predlažu dobri horor filmovi za gledanje, i neko drugi je napuni pričom da ih nema, da je horor inferioran žanr, da treba gledati nešto drugo, i sl. Tako može da se desi da postavljač teme nikad ne dobije odgovor koji očekuje. Jeste ovo zanimljiva problematika, ali rekao bih da je za drugo mesto.

Osim toga, ja jesam protivnik ideje da video-igre mogu da prenesu priče na nivou književnosti, ili makar filma (iako postoje retki primeri koji to postižu). Do sada sam sigurno na ovom forumu potrošio nekoliko desetina poruka koje se bave tom temom, i objašnjavaju moj stav. Ima jedna rasprava od pre nekoliko godina izmedju Meha i mene, baš u vezi toga, i mislim da je na temi "Kritika video-igara", ili nekoj sličnoj.
... ever removed.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #44 on: 20-08-2016, 22:12:04 »
Mislim da postoji dobra lista filmova koji su napravljeni po video igrama, a i obratno je tako.
Sve je to komercijalizacija i keš mašina.
Uspešna video igra zaradi mnogo više nego neki blokbaster, ali i to im malo, valja snimiti film pa i tu kravu muzti dok ne krepa.

Namah mi je pao na um Resident Evil. Igru nisam igrao, što je čudno s obzirom da sam ljubitelj postapokalipsi i zombija, ali su me filmovi, uprkos niskoj kinematografskoj vrednopsti, oduševili.

Onda, Halo franšiza. Napisano je nekoliko romana u Halo setingu. Master čif Džon -117 oživeo je između redova i stranica da i tamo skakuće u svom egzoskeletu i proždire nametljive bube iz Kovenanta. Čak su pitali Larija Nivena da napiše roman o Halo univerzumu, ali je čovek odbio. Po vikipediji, "nije upoznat sa tematikom" Kao da bi mu mudo otpalo ako sedne i odigra sjajni Halo: Combat envolvet. Ili je gadljiv na dolare.

Da, i nekoliko stripova je izdato o Halo univeru.
Iskreno, mnogo mi se dopada i seting i sama priča koja jeste prežvakana, ali ima svojevrstan alienski šmek. Ni u jednom filmu, ili igri, nisam to osetio kao u Halo. Silazak u aliensku infrastrukturu na prstenastom svetu me je namah podsetio na Arturovu Ramu. Tako sam se osećao, kao dr Vejkfild, samo naoružan do zuba.

Ali, veliku senku na celu stvar baca dizajn aliena. Ono nije ni za cirkus. Šteta što su time usrali i šefa i stanicu. Mislio sam da će u filmovima to ispraviti, ali šipak. Osvajač alien koji se cereka kao kreten sve dok ga ne lišite života? Katastrofa.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #45 on: 20-08-2016, 22:25:35 »
Ridikulus, poređenjem sa hororom ti si čitavu temu zloupotrebio.

Vi igrači možete do sudnjeg dana da verujete da su igre - priča. Svi pisci koji su se ovde oglasili su rekli - jok. Osim Džeka koji ni sam ne zna šta je napisao.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #46 on: 20-08-2016, 22:30:02 »
Džek je samo faktografski nabrajao primere raubovanja uspešnih dela, ma kog medijuma. Nije sve naravno, samo onih kojih se setio.
I naravno, dodao svoje mišljenje. Mora tako, ne ide kod nas bez toga.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 20-08-2016, 22:41:45 »
Šta to znači, ako ovde pričamo o pričama? Možeš ti i bandži da skačeš, sa svim pratećim doživljajima. Pošto si ti derejlovao, a ne ja, šta ćemo sad?

Svašta. Ja sam vrlo konkretno naveo primer tri različite igre sa narativima iz domena fantadtike i ukazao da su to naslovi pristupačni i neigračima, koji, bez potrebe da savladaju mnogo složenih mehanika mogu da iskuse njihove narative i vide na koji način učestvovanje u narativu ojačava utisak koji on ostavlja na učesnika. Ali naravno da nisam došao da tvrdim da je igranje igre isto što i čitanje knjige. To bi bilo kao da kažem da je balet isto što i pozorište. Igrački narativi imaju svoja svojstva, drugačija od proznih, to bi trebalo da je jasno, i ne konzumiraju se na isti način. Ko od igre traži priču istu kao u kjnizi ili na filmu, na pogrešnom je mestu traži. Što, naravno ne znači da nje uopšte nema.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 20-08-2016, 22:51:21 »
Sve sam se nadao... Ma, nisam se nadao.  :-x 

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #49 on: 20-08-2016, 22:52:20 »

Ridikulus, poređenjem sa hororom ti si čitavu temu zloupotrebio.

Vi igrači možete do sudnjeg dana da verujete da su igre - priča.

Ovim si samo pokazao da uopšte ne čitaš šta ja pišem, osim delova koji te izričito zanimaju.
... ever removed.