• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Energetika juče, danas, sutra

Started by Meho Krljic, 02-02-2017, 09:22:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Da ne bude da sam propustio.
Nisam siguran da je ukidanje bilo kakvog izvora energije pametno. Svaki energetski resurs ima svoju dobru, ali i lošu stranu. Ugalj doista ima niz loših momenata, znamo da sagorevanje uglja zagađuje atmosferu, remeti sadržaj CO2 ali to i krave rade. Dalje, zalihe nisu neiscrpne, a za obnovu bi nam trebala neka nova kataklizma. Isto važi i za naftu, a razlika je što je ugalj "vegetarijanski", a nafta "dinosaurska". Eksploatacija devastira kako nadzemlje tako i podzemlje. Da čovek poželi da se prestane i sa jednim i sa drugim izvorom. Izgleda da se propušta još nešto važno: jalovina od loženja uglja je radioaktivnija od uglja. Nekako u njoj zaostane sva radioaktivnost, a i to je neko zlo.
Izgledalo je da energija voda radi posao, ali i ona nam pravi sekundarne probleme. Na stranu što nanosi mulja vremenom obaraju početni potencijal, menja se i topografija, na primer, Đerdap je podigao nivo podzemnih voda u Južnom Banatu. Ni nuklearne elektrane nas nisu usrećile. Hoće da zakažu, a kad puknu naprave nemerljivo veću štetu od koristi. Da ne pominjem otpadni materijal, on se najbolje može upotrebiti za proizvodnju probojnih košuljica bombi i raketa što smo itekako dobro saznali.
Zato ću pomenuti najznačajnijeg člana društva "Lazar Komarčić", dragog profesora, pisca, našeg vodećeg ekologa i kako je on govorio boksera. prof. dr Miliju Jankovića. U godinama razgradnje SFRJ pokušali su da ga na TV angažuju oko neke izjave protiv nuklearne elektrane "Krško". Odgovorio im je da pristaje, ali da je kao ekolog obavezan da istakne i sve druge štete koje nastaju eksploatacijom raznih izvora energije. Naravno da su odustali. Ovde ovo pišem umesto njega.
Budući da više nije sa nama, ispričaću vam priču o mogućim posledicama "novih" vrsta energija. Ako mislite da su u pitanju epohalno novi izvori, to nije tačno. U žurnalističkim izvorima dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, razmatrala se i energija plime i geotermalna i svašta nešto još. Vetrovi i solarna energija su sasvim zgodna rešenja, naizgled bez devastacija, ali optimizam mora da bude racionalan, a ne radikalan. Trebalo bi opasno razmišljati i procenjivati koju štetu oni donose.Nemojte da ispadne da su rizičniji po klimu od svih dosadašnjih.
Da zaključim, jer ovo napisano je gore od linka. Nikada za čovečanstvo nisu bili kritični izvori energije, kritično je đubre koje eksploatacija ostavlja za sobom. I, pakovanje. Nikada nismo uspeli da spakujemo energiju kako treba, a bezmalo ni da je transportujemo. Isto kao i proizvodnja sira.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Da, zdravo razmišljanje.

Druga moja "briga" ili bar tema za razmišljanje u vezi sa solarnom energijom (pre svega njom) je ta decentralizacija energetske mreže koja se često pominje kada pričamo o solarnoj energiji. Nebrojena sam svedočanstva pročitao po internetu gde ljudi kažu kako su ugradili solarne ploče i sada su praktično nezavisni od "klasične" energetske industrije, ili nezavisni u velikoj meri. Naravno, u regionima na palneti gde je to moguće. Vrlo je zanimljivo razmišljati šta kada dovljno veliki broj ljudi postane ovako energetski nezavisan od centralizovanih sistema i kakve će to posledice imati na strukturu društva.

scallop

To je najtačniji stav o energiji koji ćeš ikada dobiti.

Lepo je kad razmišljaš o fragmentaciji solarnih izvora energije. I posledicama. Čak je i vrlo zgodan SF motiv. Mogu da vidim priču. U začetku, moglo bi se razmišljati o varijanti da je solarna decentarlizacija po prirodi izrazito antiglobalistička. Ako imamo individualno koj će nam globalno? To svakako znači rat i apokalipsu. No, da počnemo od početka.

Neko globalno mora da proizvodi solarne ćelije za individualno, zar ne? Niko nam nije izračunao koliko zapravo energije potroši izrada jednog solarnog bloka. Energetski povezano društvo omogućava proizvodnju solarnih blokova. Fragmentirano se vraća ka čekiću i nakovnju.

Bolje pitanje je proračun da nam za ukupne potrebe energije na Zemlji treba komadić Sahare. E, tu se javlja problem transporta i distribucije, a odatle proističe kontrola. Samodovoljna domaćinstva imaju budućnost, kakav sam, nedavno sam predlagao da postavimo takav projekat, kombinovan sa vetrenom energijom i realizujemo ga na pilot nivou, da ne pričam sad gde. Kako ti voliš da napišeš, naravno da sam ostao usamljen. Da projektujem efikasan prostorno-vremenski portal niko mi ne bi verovao.

Još samo o Elonu Musku. Taj je namlatio pare i može da ostvari svoje zamisli. Stavljam kintu da hoće, ali se stalno pitam zašto baš on.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ovih dana smo dosta čitali o "fuziji kvarkova" kao novom potencijalnom izvoru obilne energije, pa evo ukratko kako to radi i zašto još dugo nećemo moći da ga koristimo  :lol: :

"Quark Fusion" Produces Eight Times More Energy Than Nuclear Fusion

scallop

Meho Krljic

Za sada ne, vele u radu  da kvarkovi opstanu toliko kratko da ne može da se izazove lančana reakcija, dakle, neka veća emisija energije je nedostižna. Ali s druge strane, to znači da (opet za sada) ne moramo da se brinemo zbog "kvark bombi".

scallop

Ono šta treba da brine je ko finansira istraživanja. Moje iskustvo je takvo.

scallop

Znači da ćemo uskoro imati mušterije za litijum.

scallop

Moglo bi da bidne, ali ne mora da znači.

Meho Krljic

Meho Krljic

Kad smo već kod Kine, planiraju dva reaktora u pustinji Gobi sa torijumskim gorivom:

China hopes cold war nuclear energy tech will power warships, drones

mac

Problem je habanje podloge. Ne bi bilo gubljenja solarnog kapaciteta jedino kad bi postavili nekakvu dijamantsku zaštitu.  Mislim da solarni putevi ne isplate.

Mica Milovanovic

Mislim da je ovo zanimljiviji link, što se tiče plaćanja struje u Nemačkoj:

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-power

Pa uporedi sa ovim...

https://www.blic.rs/najbolji-ostaju/placamo-najjeftiniju-struju-kilovat-cas-u-srbiji-pet-puta-jeftiniji-nego-u-danskoj/cqdjq7y

Nemoj zamajavati široke narodne mase. Ima ko je za to zadužen...

Mica

Meho Krljic

Znam, mislim da si ti taj link već jednom negde ovde kačio. Opet zanimljivo!

scallop

Ne bih da vam kvarim zabavu, niti da vas prepadam, pa ću da vam ispričam jednu zanimljivu priču.

Jedne zime gospodnje, tačnije 16-20 decembra, pre oko 30 godina, bio sam u stručnoj poseti švedskom pandanu VTI u Umeo, nekoliko milimetara ispod polarnog kruga. Dah mi se smrzo kad sam na aerodromu hteo da viknem "Hej!" odboru za doček. Pošto ovo nije saga o snegu i ledu, da pređem na fakta. U razgovorima sam pokušao da iznesem jednu našu "ideju" o kolektivnoj protivhemijskoj zaštiti na nivou pojedinačnog domaćinstva. Jedno vreme su me gledali zbunjeno, a onda se kolega od prekoputa stola oglasio:

"Ali, kolega, šta mislite koliko bismo mi ovde energije trošili, da nam zidovi već nisu nepropusni, a prozori dobro dihtuju?"

Kasnije sam se mnogo blesavo osećao zbog tog glupog pitanja. Mi arčimo energiju. Zato sam, kod kuće, prvo promenio prozore, a zatim i ojačao izanđalu fasadu, osim strane ka ulici, jer se sa komšijama nisam uspeo dogovoriti za zajednički projekat. Kod nas je sada zimi toplo, osim kad me žena prisili na provetravanje. Tu priče o potrošnji kiseonika i nivou C02 ne pomažu.

Izvinite ako sam bio opširan i nerazumljiv, ali isto važi i za vaše linkove. 8)

Meho Krljic

Ne, potpuno si u temi i u pravu. Iz identičnih razloga smo mi, kad smo radili rekonstrukciju kuće potrošili proporcionalno mnogo na izolaciju u zidovima i kvalitetne prozore, a to nam se poslednju deceniju vraća kroz skromne račune za utrošenu energiju.

scallop

Fala Bogu da sam jednom razumljiv. Moja priča krije da nama ne nedostaje prava nego razuma. Možda je vidljivo kad se pogledaju sela u Vojvodini i južno od Save i Dunava. Tamo ušorena, a južno razbacana da bi svako imao svoju ogradu. U Sloveniji nisam video ograde. Možda je Austrougarska prvo uvela red, da bi nastalo malo pameti, a možda još strepimo od Turaka, hajduka i komšija. Juče gledam na TV preko dvadeset kafana u glavnoj ulici Gruže. Kafane pune, tamo se družimo, a kuće svaka ima svoju busiju. Mnogo je složenije nego što zamišljamo.

Аксентије Новаковић

Кад смо већ код Немачке, подсетимо се ове вести...

Zbog neplaćenih računa bez struje 600.000 domaćinstava u Nemačkoj

https://www.blic.rs/vesti/svet/zbog-neplacenih-racuna-bez-struje-600000-domacinstava-u-nemackoj/5ve48s2

А кад смо код енергетике (и електрике) сутра:

Mogu li ,,svijetleće" biljke zamijeniti uličnu rasvjetu u skoroj budućnosti?

Istraživači sa MIT-a pokušavaju smanjiti našu ovisnost o umjetnoj rasvjeti s novim rješenjima. Jedno od takvih su biljke koje svijetle u mraku.

Stručnjaci sad imaju nakanu smanjiti korištenje električne struje i konvencionalne ulične rasvjete koje bi jednog dana, nadaju se, mogle zamijeniti biljke koje svijetle u mraku. Pritom se najviše spominje drveće.

,,Vizija je da se stvori biljka koja će funkcionirati kao stolna svjetiljka – svjetiljka koju ne morate ukopčati. Svjetlost će se u konačnici stvarati samim metabolizmom biljke," objašnjava autor istraživanja, Michael Strano.

http://tribun.hr/mogu-li-svijetlece-biljke-zamijeniti-ulicnu-rasvjetu-skoroj-buducnosti/
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

scallop

Najbolje je da ukrstimo svice i čavke.

Mica Milovanovic

A da vidimo koji postotak proizvedene energije u SAD čine renewables?  :)
Mica

Mica Milovanovic

Pa da uporedimo sa time koliko kod nas čine renewables... da vidimo koliko smo zaostali...
Mica

Meho Krljic

Quote from: Mica Milovanovic on 16-01-2018, 09:09:36
A da vidimo koji postotak proizvedene energije u SAD čine renewables?  :)

Oko 10% proizvodnje i 15% potrošenje u 2016. godini. Pretpostavljam da još nemaju podatke za 2017. godinu pošto se i ovo vodi kao "preliminarni podaci".

https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=92&t=4

Srbija je, verovali ili ne, ispred Amerike po ovom parametru, barem po podacima za 2013. godinu, OIE su učestvovali u proizvodnji sa 16%:

https://www.energetskiportal.rs/ministarstvo/

Mica Milovanovic

Falš su ti podaci za Srbiju. Kao i obično, veruješ internetu, a ne zdravoj pameti.
Samo učešće hidroenegije u ukupnoj proizvodnji električne energije je oko 30%, u zavisnosti od godine.

Evo ti izveštaj EPS-a za 2016. godnu.
http://eps.rs/SiteAssets/Lists/Sitemap/EditForm/izvestajioposlovanju/tehnickiizvestaji/TEH_Godisnjak2016_web_.pdf

Od ukupno 36.461 GWh koliko je proizvedeno u EPS-u 2016 11.355 je proizvedeno u HE ili nešto preko 31%. Sve ostalo je praktično zanemarljivo - ima nešto vetrogeneratora, šačica solarnih, poneka mala HE i slično...

Mica

Mica Milovanovic

Mica

Meho Krljic

Pa, nije iznenađenje toliko, nisam imao vremena da nešto mnogo tražim, ipak sam na poslu i sve je to na brzinu bilo.

Ali svakako je dobro videti da smo ispred Amera  :| :| :| :|

Mica Milovanovic

Ne samo da smo iznad, već smo dva koplja iznad...  xrofl
Mica

mac

Iznad smo po procentu obnovljivih izvora zato što smo ispod po potrošnji po glavi stanovnika (trošimo tri puta manje energije). Da trošimo koliko i oni ne bi mogle sve reke u Srbiji da nas pokrpe.

scallop

Mica Milovanovic

QuoteIznad smo po procentu obnovljivih izvora zato što smo ispod po potrošnji po glavi stanovnika (trošimo tri puta manje energije). Da trošimo koliko i oni ne bi mogle sve reke u Srbiji da nas pokrpe.

Pa na šta da trošimo energiju kad je industrijska proizvodnja na ispod 50% od osamdesetih. A Tito nam nije valjao...
Mica

Ugly MF

Pa meni nije.
Izgradili komunjare staklaru usred grada Zajecara, i jos 4 fabrike...
Otrov, dim, satrlo zelenilo, korov nije mogo raste.
U Boru jos gore, i dan danas nemres disat...

Sad je vec 30 godina sve zatvoreno, sve go kokuz, najjeftiniji taxi u Srbiji, Zajecarsko pivo najbolje i nigde para!
Niko para nema, svi zive od ljubavi!

Seljacima u okolnim selima ne smeju ni da seku struju kad ne plate, cekaju ih sas dvocevku ;)

Mica Milovanovic

Stoka komunistička. Terali ljude da rade, a 70% proizvodnje izvozili u inostranstvo. Da neki kapitalisti piju iz naših čaša.
I krenuli sa potapaju sela da bi napravili branu, kobajagi da se snabdevate vodom. 
Umesto da, kao što svaki pošteni seljak ili građanin zna, zavate vodu iz Timoka (Belog ili Crnog, šta već).
Uostalom, kao što kažeš, šta fali narodu da pije pivo...

Mica

scallop

Stvarno. Eh, sad bi Ugly lepo čuvao ovce i bio, hvala Bogu, nepismen, a mi mirni.

Ugly MF

Pa ja i jesam Torlak sa caletove strane!!!
Al' Bosanac sa kevine, jeb'ga...il' bese Ercegovac, ne znam de mu dodje Konjic i prezime Lojpur....

Enivej,
da sam cuvo ovce, ne bi po citav dan radio da iskolujem jedno dete, nego bi imo najmanje fudbalski tim, (treba neko sisa sve te ovce, necu valjda sam)
Jeo bi zdravu hranu, pio vrhunsku rakiju i svako vece imo udrvljen kurac da se zena zanima.
Zivio bi stodvajs godina, siptara ovde ne bi bilo, a ni na Kosovu, Hrvati bi nam bili bratsko pleme, a Germani,Franki, i ostali Romani bi se klali izmedju sebe koji ce da nam se prvi uslihta!

Eto sta bi bilo!
Imate Titica i danas na vlasti, nadam se da uzivate!
Gradeci vas Beograd na vodi!
I to za mene, jer cu verovatno doci da zivim tamo gde je srce Srbije!!!

Mica Milovanovic

Zaboravljaš da su prvu fabriku stakla u Zaječaru napravili još za Kralja, a da je Tito to malko razvijo i zaposlijo 600 ljudi samo u Zaječaru, a jedno 3000 ljudi u Kristalovim filijalama po Srbiji. Čisto da znaš, ako te neko pita...
I izgradio te proklete hidrocentrale da imaš zelenu energiju - poslednja je završena još dok je bila Jugoslavija 1989.
Od tada nijedna prava hidrocentrala nije napravljena.
Da ti nije Tite, moro bi da crtaš po danu.

Mica

Ugly MF

Znaci i tvoj Tito dosao na gotovo, kad je svrgo kralja.
Sto nije osto u svom zagorju ili kumrovcu, ili makar Zagrebu?

Moj deda se bavio duborezom i rezbario balvane, samo perorez za alatku, a i freske i ikone su starije od tvog Tita i struje.
Ne sekiraj se, snasao bi se ja.

Nego, mozemo nagadjati unedogled, komunisti su u mom zivotu imali najvecu ulogu time sto su mi dokazali da Bog postoji, hvala Bogu na njima,
nase je da ucimo iz proslosti i ne zabrljamo buducnost.
E sad, svako sam bira odakle ce da pocne da uci.
Vidim vi mnogi odavde krenuli od Marksa,Engelsa, Frojda, Tita...
Ja sam pogledao malo dalje u proslost, da naucim nesto vise...

Ugly MF

E, da izvinjavam za staklaru nisam odgovorio,
Jes Pasicev sinak otvaro staklaru,
ali ono zlo koje se izvozilo u beli svet su komunisti napravili a to je Kristal.
Proizvesti taj kristal nije trebalo, staklo ko staklo....

..a i vidim ovajdili se sad svi od tolikog kristala.
Ali Pravosljavlje je vecito, prezivelo je i vaseg Tita.
Ovi sad Titici ce verovatno da satru sve moje ovce,
pa cete svi morati da trpite nas ovakve.

Mica Milovanovic

Blago nama... Al' bar ćemo se duhovno razvijati...
Mica

Ugly MF

A sta nam je ostalo?
Sve ostalo smo ili razjebali ili idemo ka tome....
...misliiim,,,,fakultetske diplome...?
Doktori nauka? Nikad lakse...
pitam se ko ce za par godina da operise sa tim silnim elektranama...

Izgleda da cu da gomilam svece i krenem da kupujem peroreze.....

scallop

E, deda nije izrezbario sve balvane.

Aco Popara Zver

Nekad su izvozili čaše, a Beli je obećo saćemo wc šolje da izvozimo!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Meho Krljic on 18-01-2018, 12:15:10
Renewable energy set to be cheaper than fossil fuels by 2020, according to new report

Doduše, verovatno ne baš svuda na svetu, jelte  :lol:

Jeste i sada, ali se ne dopada onima koji su već u biznisu sa fosilnim gorivima.