• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

DAN POSLE SUTRA

Started by crippled_avenger, 20-05-2004, 17:32:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Film je iznenadjujuce dobar. Po prvi put, Emerih ne poteze petparacke trikove, ne pravi cirkus od ozbiljnih situacija, ne uvodi komicna odmorista. Rezultat je prvi Emerihov film koji ima celovitost, koji prevazlazi tradicionalno dobre Emerihove pocetke i uspeva da bude konsekventan i dinamican sve do kraja.

Stavise, neki od prizora imaju visoku estetizovanost koja se granici sa ozbiljnom umetnickom invencijom. Na rediteljskom planu takodje, Emerih vrlo posteno odradjuje celu stvar. Naprosto, ima inventivnih situacija a i islikano je iz svih uglovu sto se vidi kada se sklopi scena.

Naravno, niti scenario ima probojnost nekog vaistinu mocnog predloska, niti je rezija vrhunska, medjutim, u najslabijim momentima DAN POSLE SUTRA ostavlja utisak solidnosti, a u najboljim je cak i uzbudljiv...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

wow!
znao sam da me emerih nece izneveriti!
gotta move my ass to the theatres NOW!
[actually, next week... :( ]
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

Uskoro che u Lazi da padne jedno predavanje o filmovima katastrofe. Predavac sam ja, povod je upravo Emerihov novi film. Moram priznati da ocekujem, ako nishta drugo, mnogo upecatljivih scena. A valjda je i Emerih konacno prevazishao Independence Day pop corn fazon.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

taurus-jor

Pogled'o ga ja prethodne veceri u Kozari.

Ljudi, ovo ne samo shto je daleko najbolje Emerihovo delo do sada, nego je i antologijsko delo za sebe. Zanr filmova katastrofe dobio je klasik.

Likovi su funkcionalni, ponashaju se kao ljudska bicha. Drama je istinska. Glumci glume. Ljigavshtine i proseravanja gotovo da nema. Funckionishe cak i Cehovljevo pravilo o pishtolju na pozornici.

Kraj je gorkosladak, a zavrshna scena tako je ironicna da mi je ostala u glavi josh dugo posle projekcije.

Jebote, ja pricam o EMERIHU.

U 99 odsto blokbastera sa paradom specijalnih efekata, ti efekti su sami sebi svrha. Ovde - jok. Nemam dovoljno reci da pohvalim ono shto sam video.

Neki prizori su za dugo pamchenje - jata ptica nad Njujorkom, talas koji preko Kipa slobode juri ka Menhetnu i potom prodire kroz ulice.

Mane filma su minorne. Recimo da se jedna nit price simpaticno zagubila. Recimo da Denis Kvejd i njegov kompanjon u jednom momentu izadju na tezak minus novog ledenog doba bez kape i rukavica.

Postoji josh jedna mana, koja uopshte nije mana, a to je pop korn ekologija. Ko se na nju zali, nek' ima u vidu da je namera ovog filma da zastrashi i upozori prikazima katastrofe, a ne da bude naucno uverljiva. Naravno da je sve ovo nemoguche, ali je filmski toliko uverljivo da izgleda stvarno. Ne znam treba li traziti vishe.

Pravac bioskop. Ako hochete grupno gledanje, ja chu sasvim sigurno da vam se pridruzim. Ovo je za vishestruku konzumaciju.

crippled_avenger

Tuck koristi blurb Dimitrija Vojnova u kampanji. Sta je bolja garancija od toga?

Black Mamba

Quote from: "taurus-jor"Mane filma su minorne. Recimo da se jedna nit price simpaticno zagubila. Recimo da Denis Kvejd i njegov kompanjon u jednom momentu izadju na tezak minus novog ledenog doba bez kape i rukavica.

ovo je i meni zapalo u oko... isto kao i kad se taj njegov drug budi posle nego su upali dole.. tj spasli se od onog abnormalnog ledenog naleta/zaledjivanja, cega li.... mislim, prostorija u kojoj su se spasli je potpuno prekrivena ledom a njih dvoje cak bez jakne.. al dobro, ajd nek bude sitnica u odnosu na citav film

premda moje simpatije prema Independence Day ostadose neuzburkane, ovaj film je zaista nesto drugaciji.... meni je najupecatljivija scena bila bas taj ledeni nalet, kad je sve krenulo da se ledi... naravno i dosta drugih vec pomenutih scena

Quaid mi je bio super, kao i uvek... ali Jake Gyllenhaal me posebno odusevio.... ono, decko je jednostavno rodjen za ovakve uloge... uvek deluje savrseno smiren, bukvalno cool, pomalo stidljiv, izuzetno inteligentan, sa uvek odmereno prikrivenim osmehom.... ne mogu tacno da provalim adekvatan pridev za ovakvu vrstu romantika koju on tako jako nosi u sebi, da ne kazem koju tako dobro glumi jer mi se sve cini da je takav i u privatnom zivotu koliko sam pratila neke njegove intervjue i druga javna pojavljivanja.... jednostavno savrseno! decko je fantazija u svojoj glumi!

sve u svemu, ovaj film nije najbolje, da kazem nije bas No1 na mojoj listi, od onoga sto sam videla u poslednje vreme, ali da je jako dobar - jeste.... recimo od 1 do 5 zvezdica od mene bi imao ledenih ****

Boban

Postoji jedno pravilo u prirodi, pravilo termostabilnosti, da u prostoriji koja je hermeticki zatvorena (ne bas doslovno, ali prilicno) i u kojoj gori samo jedna jedina sveca, niko ne moze da se smrzne. Na taj nacin funkcionisu eskimski igloi, kucice od leda u potpunom ledu na minus pedeset, svi spavaju goli i samo gori jedna malena uljanica... nema smrzavanja.

Dakle, ljudi znaju kako da se izbore sa ekstremno niskim temperaturama, mislim da je u Kanadi (ili bar u nekim njenim delovima) obavezan deo zimske opreme sveća, da u slucaju zatrpavanja auta ljudi unutra mogu da opstanu do dolaska spasilacke ekipe.

Takodje, postoji pravilo u prirodi o zamrzavanju odredjene kolicine tecnosti, dakle, kada pocne zamrzavanje temperatura je 0 stepeni, dok se ne smrzne i poslednja kap temperatura je i dalje nula stepeni, pa tek onda krece naglo da pada. To je trik koji ja koristim da hladim pivo u zamirzivacu, u veliku posudu s vodom ubacim tri-cetiri piva i pustim da se voda smrzne, ali ne bas do kraja, nego 50% (mora malo da se nadgleda), svejedno je zapravo da li se smrzla 30 ili 90%... onda sve izvadim i dobijem pivo koje je tacno na NULA stepeni.  To je uostalom pravilo koje omogucuje da zivi svet opstane na Zemlji, jer zamislite sve te reke koje se zamrznu po povrsini i odozgo je -30 npr, a u vodi je cista nula sto se moze izdrzati bez da se ribe smrznu.

Autori filma su neke stvari pojacali jer im je to bilo potrebno, pre svega taj efekat naglog smrzavanja, ali su zato usporili cunami i smanjili mu snagu... od onakvog udarnog talasa ne bi ostala cigla na cigli u Njujorku, a kamoli sve zgrade.

Hoce li neko da mi objasni zasto su spaljivali knjige u biblioteci a ostavili namestaj, kada drvo mnogo duze gori i bolje drzi vatru?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

eric cartman

Meni se film bas i nije svidio. Nelogicnosti je mnogo .
40 milja po onom "kijametu" pjesice , od Philly-ja do NYC , nema sanse .

Onda nijhovo prezivljavanje u Biblioteci.Od onoliko stolica i stolova (drvo) oni nasli da loze knjige.
Jedini pravi thril je scena sa vukovima.
Ima par smijesnih scena.
I najveci bullshit of all , americki predsjednik ostaje poslednji i naravno gine u evakuaciji. To je veci bullshit od Presjednika u f-16 v.s. vanzemaljaca u Indipendence Day. Ko je ono rezirao oba filma?
Screw you guys I'm goin' home

taurus-jor

Quote from: "Boban"Hoce li neko da mi objasni zasto su spaljivali knjige u biblioteci a ostavili namestaj, kada drvo mnogo duze gori i bolje drzi vatru?

Da kažemo ovako: knjige su u ovom filmu bolji materijal za spaljivanje.  :lol: Da su počeli da spaljuju nameštaj, ne bi bilo one priče oko Ničea, poreskih knjiga i Gutenberga. Jeste propust, ali je zgodan propust.
:|

Što se cunamija tiče, stvarno je vidljivo da su ga ublažili. Svejedno, željeni efekat je postignut.

Black Mamba

Bobane, slazem se da se u takvim prostorijama (potpuno pod ledom u kojima recimo gori samo jedna sveca) niko ne moze smrznuti... ali je potpuno neprirodno da tu najednom zaglavi jedan Amer koji je navikao na svoju toplu kancelariju, topli auto, stan itd... i da pritom dakle bar ne zadrhti kad se tako najednom nadje u prostoriji potpuno prekrivenoj ledom, da ne pricam da je, cini mi se, cak imao jaknu vezanu oko struka, kazem cini mi se.... za razliku od Eskima koji su rodjeni u svojim igloima, koji tu zive, kojima je ta hladnoca sasvim uobicajena/normalna... ja sam strasno zimogrozljiva i mrzim zimu pa su mi zbog toga mozda te scene tako pekle oci

Boban

Quote from: "taurus-jor"Da su počeli da spaljuju nameštaj, ne bi bilo one priče oko Ničea, poreskih knjiga i Gutenberga. Jeste propust, ali je zgodan propust.
:|

To se moglo resiti vrlo jednostavno i prirodno time da su krenuli prvo da spaljuju namestaj i da im je u nekom trenutku ponestalo materijala pa su izlomili police na kojima su knjige i na kraju knjige.

Mamba, taj Amer o kome pricas nije bilo koji Amer, vec istrazivac Antartika...

crippled_avenger

Bobane,

Mislim da je Vasa primedba sasvim na mestu. Ipak, moram priznati, ma koliko to blasfemicno zvucalo, da sam se nasao u toj situaciji, pre bih spaljivao knjige. Naime, knjigama se lakse rukuje. Namestaj treba da se nacepa i da se ugura u kamin. Knjige su u tom smislu zaista jednostavnije. A jos blasfemicnije ce biti ako kazem da u slucaju takve nepogode ipak racunam da se od namestaja nesto moze napraviti.

Inace, mislim da su posledice cunamija prilicno realne. Naime, visoke zgrade su pravljene da odole velikim udarima i vibracijama. Rusenje kula bliznakinja je nastupilo ne usled bocnog udara vec usled velike temperature koja je oslabila to jest, ucinila tecnom, celicnu konstrukciju, a pritom je sa vrha zgrade zgradu pritiskao mini vodotoranj i mehanizam liftova. Dakle, poplava i cunami bi definitivno porusili vise nego kod Emericha, to se slazem, ali ne bi sad bilo totalno rusenje.

crippled_avenger

Inace, dva meni omiljena guilty pleasure disaster flicka su THE SWARM i BEYOND POSEIDON ADVENTURE...

Black Mamba

Quote from: "Boban"Mamba, taj Amer o kome pricas nije bilo koji Amer, vec istrazivac Antartika...

bez obzira, ipak je neprirodno (ne)reagovao u tom momentu

Boban

Mamba, da li smo mi gledali isti film?
On je uskocio u neku prostoriju, pustio plin i upalio ga, te tako docekao trenutak totalnog pada temperature. Dakle, njemu je gorela vatra u prostoriji i temperatura u takvoj prostoriji NE MOZE da padne ispod nule... a nula je prilicno prihvatljiva temperatura.
Ja sam u zivotu bio najvise na -30 i to se da izdrzati neko vreme bez roptanja.
Covek je mnogo izdrzljiviji nego sto se to vecini cini...

Black Mamba

pa majku mu ja na nuli bar zadrhtim, a verujem i svako... a on je ladno izasao iz onog satora kao da je krenuo na neko prolecno planinarenje... posebno posle nego sto je gore od smrzavanja pao i uspavao se.. nekako mi je tesko da poverujem da je bilo bas nula u toj prostoriji bez obzira sto je goreo plin na sporetu, mislim, ono sve okolo unutra prekriveno ledom kao posledica sta se vani desilo u tom momentu mi je ostavilo mnogo jaci utisak koji se bas i ne podudara sa njihovom reakcijom u tom momentu, al dobro...

Boban

Mamba, priroda je cudo... zamisli Eskime u kuci od leda, gole kako spavaju uvijeni u koze dok ih od spoljasnjih -50 deli samo plamen jedna-dve uljanice.
To za sta si se ti uhvatila u ovom filmu je najmanje nelogicna stvar.
Ima pregrst drugih stvari, ali ne treba cepidlaciti, treba to pogledati zbog zaista sjajnih prizora.

Mica Milovanovic

zamislite sve te reke koje se zamrznu po povrsini i odozgo je -30 npr, a u vodi je cista nula...

Ili iznad nule  :)

A sto se tice da li bi prvo spaljivali knjige... slucajno sam se juce nasao u drustvu gde se prepricavao dogadjaj iz 1945 kada je covek na Senjaku usao u svoju kucu i zatekao partizane kako loze vatru retkim izdanjima Voltera... nije im palo na pamet da loze police...  

BTW, kazu da se pridruzio partizanima, psujuci Voltera da je za sve on i kriv  :twisted:
Mica

Black Mamba

Quote from: "Boban"To za sta si se ti uhvatila u ovom filmu je najmanje nelogicna stvar.
Ima pregrst drugih stvari, ali ne treba cepidlaciti, treba to pogledati zbog zaista sjajnih prizora.

apsolutno se slazem... premda sam jos u prvom postu napisala da je to sitnica u odnosu na citav film.. mislim dakle na jako dobre scene i film kao celinu

taurus-jor

Quote from: "Mica Milovanovic"zamislite sve te reke koje se zamrznu po povrsini i odozgo je -30 npr, a u vodi je cista nula...

Ili iznad nule  :)

A sto se tice da li bi prvo spaljivali knjige... slucajno sam se juce nasao u drustvu gde se prepricavao dogadjaj iz 1945 kada je covek na Senjaku usao u svoju kucu i zatekao partizane kako loze vatru retkim izdanjima Voltera... nije im palo na pamet da loze police...  

BTW, kazu da se pridruzio partizanima, psujuci Voltera da je za sve on i kriv  :twisted:

Dakle, genijalno!
:!:

E.T.

Quote from: "taurus-jor"Neki prizori su za dugo pamchenje - jata ptica nad Njujorkom

Ja bih voleo da saznam koje su to ptice velicine pterodaktila.

Kao i obicno u novijim americkim filmovima vecina najboljih scena se mogu videti u trejleru.

taurus-jor

Ghoul

DAY je sasvim solidan- dobar deo filma sam se bojao da cu da postanem studio bitch i emmericholjubac; srecom, malo su zatupili poslednju trecinu, tako da ipak mogu da odahnem i mirne duse mu dam 3+ bez da se bojim za svoj [ne]ukus, imidz, itd, a da opet film ocenim na prihvatljiv nacin.

efekti su bezgresni, dinamika je OK, likovi su podnosljivi za ovaj zanr [hej, disaster movies se nikad nisu mnogo prchili jakim karakterima i glumom], ima dovoljno saspensa itd.

narocito mi se svidja sto su glavni mladunci u filmu geekovi, a ne jockovi, i sto su za promenu nasli ubedljive glumce da ih otelotvore; istina, likovi im nisu posebno jako napisani, ali sama cistota lica i fizionomija je dovoljna da zavolimo junake koje igraju Jake i ona curica...

ukratko, prijatno iznenadjenje= sasvim solidan film by r. emmerich!
https://ljudska_splacina.com/

Pajke

Quote from: "Boban"
Ja sam u zivotu bio najvise na -30 i to se da izdrzati neko vreme bez roptanja.

Ja sam se vozikao biciklom na -23(desetak km). :)

Relja

Da se pridruzim komentarima filma :) posto sam malopre dosao iz bioskopa
Nije los, daleko je bolji nego sto sam ocekivao ;), ali imam jedno pitanje za gradjevince? Da li bi NY soliteri koji su vec sada "DOSTA" matori, izdrzali zaledjivanje na -110? Bojim se da bi se vecina urusila od sosptvene tezine, a kamoli da na njih slecu helikopteri.