• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Кинта и фантастика

Started by Аксентије Новаковић, 12-07-2017, 23:52:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аксентије Новаковић

Quote from: Scordisk on 01-10-2017, 19:32:07
Quote from: Аксентије Новаковић on 01-10-2017, 19:20:57
Сарказмом се не побијају научна достигнућа и радови вирусолога и биолога, доктора Стефана Ланке.

kao što rekoh, i nije mi namera da nešto pobijam. zdušno se zalažem da doktor Stefan Lanke dopre do što većeg broja ljudi  :lol:

"Prof.dr.Anette Mankertz, vođa nacionalnog instituta za boginje na Robert Koch Institut-u, priznala je važnu činjenicu da se vakcinacijom protiv boginja povećao broj slučajeva oštećenja vakcinacijom, kao i zašto i kako MMR vakcina izaziva autizam.
Dr Mankertz je priznala da " virus malih boginja" sadrži ćelije s tipičnim komponentama (ribozomom). S obzirom da vakcina protiv malih boginja sadrži ćelije ,,celih boginja", ova vakcina sadrži sopstvene strukture. To objašnjava zašto vakcina protiv malih boginja češće izaziva alergijske i autoimune reakcije nego druge vakcine.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

džin tonik

Quote...Zwar zweifeln die Richter nicht daran, dass es das Masernvirus gibt. Aber: In der Auslobung war eindeutig von einer Arbeit die Rede, die Existenz und Größe beweisen sollte. Eine Arbeit, die beides enthielt, legte Bardens aber nicht vor. Er reichte sechs ein, die jeweils Teile der Auslobung bestätigten."

Später erklärten die Kollegen: ,,Die Richter haben in ihrer einstimmigen Entscheidung nicht darüber geurteilt, ob das Masernvirus existiert. Sie haben lediglich geprüft, ob Bardens' die Kriterien der Auslobung erfüllt hat."...
Impfgegner gewinnt 100.000-Euro-Streit um Masern

džin tonik

Quote from: scallop on 01-10-2017, 18:10:00
Nemački savezni sud je pravni organ...

razmatrali su jesu li uruceni radovi ispunili sve postavljene kriterije, pravno.
uz dokaz da virus postoji, nije ponudjen promjer (jedan od za isplatu nagrade trazenih kriterija). to je sud zakljucio, te naglasio da se ne sumnja u postojanje virusa.

džin tonik

vidim dotakli ste se i ovog:
Interview mit Prof. Dr. Dr. Podbielski

Quote...MM: Sehr geehrter Prof. Podbielski, sie waren Gutachter im so genannten Masern-Prozess beim Landgericht Ravensburg, in dem ein Mikrobiologe demjenigen 100.000 Euro zahlen wollte, der die Existenz von Masern-Viren in einer Publikation nachweist. Als ein Medizinstudent nach Vorlage entsprechender Veröffentlichungen das Geld versuchte einzuklagen, kam es zum Prozess. Nach einer Berufung vor dem OLG Stuttgart und einer abgewehrten Revision vor dem BGH muss der Angeklagte nicht zahlen; gibt es denn keine Masern-Viren?

Prof. Podbielski: Das Landesgericht sah durch die Vorlage von sechs Fachartikeln die Existenz von Masernviren als hinreichend erwiesen an. In den folgenden Prozessen ging es dann um semantische Spitzfindigkeiten – der Beklagte hatte initial die Belohnung für einen Artikel ausgelobt, der Kläger hatte aber sechs angebracht. Tatsächlich gibt es weit mehr als 10.000 Fachartikel zum Thema Masernvirus von Wissenschaftlern aus aller Welt – allein hier zu glauben, diese hätten sich alle über Jahrzehnte hinweg verschworen um die Welt zu belügen, belegt wenig Realitätssinn. Das Masernvirus ist in seiner genomischen Struktur komplett aufgeklärt, wenn man wollte könnte man es synthetisch im Reagenzglas herstellen. Für jeden ernsthaften Experten ist allein dies ein unumstößlicher Beweis...

"...u procesu radilo se je o semantickim igrarijama. na temu istrazivanja doticnog virusa postoji vise od 10 tisuca strucnih clanaka znanstvenika iz cijelog svijeta. sama pomisao da su se svi tokom nekoliko desetljeca urotili u laganju svijeta svjedoci o niskoj svijesti za realno..."

to kaze covjek kojeg sumnjivi mediji izvrcu u korist argumentacije kako virus ne postoji. on je sudio kao vjestak, kaze da je jedan od argumenata kontra isplate nagrade bio i sto je uruceno sest radova koji dokazuju virus, dok je sve trebalo pisati u jednom. :roll:

scallop

I to nešto rešava u problemu da je pisac fantastike na dnu lanca izdavačke ishrane?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

mislim da sam ja ovim zakljucio oftopik, ne pokrenuo, te mozete nastaviti o pitanju koje ti lezi na srcu.

Boban

Quote from: Аксентије Новаковић on 01-10-2017, 18:16:36
Е ово је занимљиво.
Професионалци су својим делима убедили доктора Живковића да је СФ мртав.
А онда се појави Стипан и својим делом убеди доктора Живковића да за СФ ипак има наде.
То говори о Стипану и његовом СФ ремек-делу.
Толико о томе.

Ne baljezgaj. ZŽ jedva da je i pogledao Stpanovu knjigu, dobio je pare da je pohvali.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

I tvoje drndanje Stipana je podjednako oftopic. Tebe i mene je ZŽ otkačio za SF, a Stipana vinuo u zvezde. Ko zna, možda mi i ne znamo šta je SF. Posebno otkao je crk'o? :?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

jednom sam upoznao covjeka koji u regalu imao stipanov roman. kazem ja, oho, pa ti citas fantastiku?! lijepo.
a ovaj me gleda zbunjeno i odmahuje: ne, ne, citam uglavnom trilogiju.

Scordisk

Аксентије Новаковић

Quote from: Boban on 01-10-2017, 21:35:10
Quote from: Аксентије Новаковић on 01-10-2017, 18:16:36
Е ово је занимљиво.
Професионалци су својим делима убедили доктора Живковића да је СФ мртав.
А онда се појави Стипан и својим делом убеди доктора Живковића да за СФ ипак има наде.
То говори о Стипану и његовом СФ ремек-делу.
Толико о томе.

Ne baljezgaj. ZŽ jedva da je i pogledao Stpanovu knjigu, dobio je pare da je pohvali.

Мора да је Стипан подмитио и неподмитљивог доктора Гула, који за Тропикану рече:

Quote from: Ghoul on 10-11-2014, 02:59:42
dakle, sve mogu da shvatim, pa čak i to da jednu od boljih priča u HAARPU potpisuje loony, ali to da je jednu od najboljih napisao STIPAN, to je čak i meni potpuno neverovatno!
ipak, tako stoje stvari, sviđalo se to nekome ili ne.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Stipan

Zapravo - za Stipana svi koji su izvan sagitaškog depoa kažu da piše fenomenalno, izvanredno i neponovljivo. Osim toga, nije da mi je naročito bitno, ali radi omladine koja čita ovaj topik reći ću i ovo:
ZŽ nije dobio ni dinara za ono što je napisao o "Šljivi", to je više nego sigurno.
Ko ne veruje, može da ga pita.

Boban

Zašto misliš da ima onih koji ga nisu pitali... on nikada nije pročitao tu knjigu. On nema pojma da ti postojiš niti kako pišeš.

Stipan

Aha... Naravno, naravno...

I verovatno je dodao i to kako često dobija ogromne sume da bi opisivao pojave o kojima pojma nema...

Boban

Nećeš verovati koliko se to puta dogodilo za ovih 40 godina koliko ga znam...
Ti si kao pisac bezvredan na način koji obični ljudi nisu u stanju da pojme i to ne može promeniti nikakav i ničiji hvalospev.

scallop

Jutros sam pozvan da na FB lajkujem stranu Zorana Petrovića i njegovu najavu novoh hita PRAZNIK ZVERI na Sajmu knjiga ove godine. Lajkovao sam. Pristojan čovek. Pisci iz domaće epske fantastike deluju razumno.

Stipan

Quote from: scallop on 02-10-2017, 09:28:14
Pisci iz domaće epske fantastike deluju razumno.

Eto koliko razuma postoji čim se malo odmakneš od Sagite...

džin tonik

Quote from: Scordisk on 02-10-2017, 01:48:21
koju knjigu? :D

ne sjecam se vise, ne bih citao stipana ni da mi plate, pa opus bas i nije prisutan. ne razumijem sta vrijednog moze reci i smisliti covjek koji izgleda i ponasa se kao da ga na dnevnoj bazi provlace kroz septicku jamu.

Stipan

Koji evro manje u kasi izdavača... Ništa strašno...

Nightflier

Ako nekoga zanima usporedba sa stanjem na američanskom tržištu, tamo se kratki radovi plaćaju 1-2 C po reči i to se smatra honorarom za profesionalne pisce, dok oni drugi dobijaju manje. Prosečan tiraž mesečnika je oko 1500 komada, od čega se većina proda pretplatnicima, recimo dve trećine, dok se ostatak vuče i po nekoliko godina i obično prodaje na akcijama & popustima.

Kod romana je manje-više ista priča kao kod nas. Autor dobija 7-8% od prodajne cene, ali avansno, za prvi tiraž. Ako se nekim čudom roman proda preko prvog tiraža, pisac se isplaćuje kvartalno ili godišnje, u zavisnosti od ugovora. Ono što kod nas neme jeste agencijska provizija, koju autor plaća od svog honorara. Često se dešava da čak i popularni pisci preko avansa dobijaju tek po nekoliko centi po prodatom primerku. Mark Lorens povremeno vrlo otvoreno piše o tome.

Što se našeg tržišta tiče, uzevši u obzir prosečnu cenu romana fantastike (i nefantastike) domaćeg pisca, autor u proseku dobija pola evra po prodatoj knjizi.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 04-10-2017, 19:51:57

Što se našeg tržišta tiče, uzevši u obzir prosečnu cenu romana fantastike (i nefantastike) domaćeg pisca, autor u proseku dobija pola evra po prodatoj knjizi.

Toliko. Za UNAZAD sam već zaradio za tri litre šljivovice. xdrinka

Nightflier

Eh, ali koje šljivovice? Domaće, "Žute ose", "Stare sokolove"? Nestabilna je to valuta. :)

Enivej, 2010. u Srbiji se godišnje objavljivalo oko 5000 novih naslova domaćih autora, prema podacima koje je prikupila norveška centralna biblioteka. Došli su kod nas da istraže kako to da mi toliko pišemo i da pokušaju da preuzmu naša iskustva, jer se tada kod njih objavljivalo oko 1000 domaćih naslova godišnje, a prevedene književnosti petostruko toliko i to su smatrali lošim. Eto,  ima i Srbija čemu da poduči Jevropu :D
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 04-10-2017, 20:13:45
Eh, ali koje šljivovice? Domaće, "Žute ose", "Stare sokolove"? Nestabilna je to valuta. :)

Enivej, 2010. u Srbiji se godišnje objavljivalo oko 5000 novih naslova domaćih autora, prema podacima koje je prikupila norveška centralna biblioteka. Došli su kod nas da istraže kako to da mi toliko pišemo i da pokušaju da preuzmu naša iskustva, jer se tada kod njih objavljivalo oko 1000 domaćih naslova godišnje, a prevedene književnosti petostruko toliko i to su smatrali lošim. Eto,  ima i Srbija čemu da poduči Jevropu :D

Nightflieru, još nestabilnija je naplata prodatog.

Nightflier

Ehhh... tell me about it. Kada sam dostigao 10k evra u neisplaćenim honorarima za prevode, prestao sam da ih sabiram :) A ima i neisplaćenih za priče i pesme, ali to je već druga priča.
First 666

scallop

To je jedina priča. Siguran sam da domaći pisci ne računaju na bogaćenje. Ali računaju na malo poštovanja.

Sa druge strane, Norvežana ima manje, a verujem da nemaju izreku "Besposlen Laponac i irvase krsti."

Stipan

Domaći pisci i poštovanje? Ajde pričaj mi još malo o tome.

Nightflier

Svi valjda računaju na poštovanje. Pisci dele poštovanje ili nepoštovanje prema društvu u kojem stvaraju. Drugačije biti ni ne može.

E, sad - kakvo je društvo, takvi su mu i pisci, ili makar popularni pisci. Ako neko proda 30-50k primeraka godišnje, a svake ili svake druge godine ima novu knjigu, njemu ili njoj ne smeta to što ta knjiga u buđelar donosi pola evra.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 04-10-2017, 20:56:38
Svi valjda računaju na poštovanje. Pisci dele poštovanje ili nepoštovanje prema društvu u kojem stvaraju. Drugačije biti ni ne može.

E, sad - kakvo je društvo, takvi su mu i pisci, ili makar popularni pisci. Ako neko proda 30-50k primeraka godišnje, a svake ili svake druge godine ima novu knjigu, njemu ili njoj ne smeta to što ta knjiga u buđelar donosi pola evra.

Obično meni napišu da ne razumeju šta pišem kad neće da razumeju, ali još udaram glavom o zid  :x  pokušavajući da razumem šta si napisao. Objasnićeš mi, zar ne?

varvarin

Složili smo se svi da nema kinte u fantastici ?

scallop

Quote from: varvarin on 04-10-2017, 21:54:12
Složili smo se svi da nema kinte u fantastici ?

Nije je bilo naročito ni kad smo počinjali. Ali smo bili gazele, a ne ovce.

Mica Milovanovic

QuoteEto,  ima i Srbija čemu da poduči Jevropu

Oduvek mi se činilo da Norvežani ne znaju šta rade.

A i što bi znali kad imaju naftu.  :(
Mica

Nightflier

Hteo sam da kažem da svi elementi/članovi jednog društva žele da budu poštovani, ne samo pisci i da svi dele sudbinu društva u kojem žive. To rekavši, moj je utisak da svi mi koji se bavimo kvartarnim delatnostima zapravo prolazimo najgore, jer su to delatnosti koje najpre stradaju u raspodeli kolača.
First 666

Nightflier

Quote from: Mica Milovanovic on 04-10-2017, 23:30:50
QuoteEto,  ima i Srbija čemu da poduči Jevropu

Oduvek mi se činilo da Norvežani ne znaju šta rade.

A i što bi znali kad imaju naftu.  :(

Hm, možda ne znaju, ali nordijski krimić je postao svetski fenomen i vrlo uspešan izvozni proizvod. Možda samo žele da povećaju proizvodnju tog proizvoda ili da se prošire na druge žanrove :) Ili je to makar tako bilo pre sada već prilično godina.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 05-10-2017, 11:50:25
Hteo sam da kažem da svi elementi/članovi jednog društva žele da budu poštovani, ne samo pisci i da svi dele sudbinu društva u kojem žive. To rekavši, moj je utisak da svi mi koji se bavimo kvartarnim delatnostima zapravo prolazimo najgore, jer su to delatnosti koje najpre stradaju u raspodeli kolača.

Nemam ja problem da me pasu, već što me gaze.

Nightflier

Imao problem, nemao problem - bojim se da ti izađe na isto. Mislim, svima nama.
First 666

scallop

Nije isto. Isključim sve predatore, pa šta nikne niklo je. Kad nema zalivanja dobra je i kišica.

Nightflier

A kad nema kiše, dobar je i grad?
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 05-10-2017, 12:46:03
A kad nema kiše, dobar je i grad?

Zato ispaljujem rakete. Ja sam pisao priču "Leteći tanjiri sleću u Lajkovac".

Nightflier

Ne znam baš kakve veze ima Lajkovac s parama, pa ni s letećim tanjirima, ali drago mi je što si dokazao da ZŽ greši. Dobro, veliki posao na tom dokazivanju je on odradio lično & personalno, ali svejedno.
First 666

scallop

Pa, ja na ovoj temi pišem sebe radi, a ne znam koga radi ti pišeš.

Nightflier

E, jbg, Radmilo, kakvo ti je to pitanje? Pišem zarad unutrašnjo-međunarodne masonsko-iluminatske zavere, koja za cilj ima zatiranje srpske fantastike i kulture u celini.
First 666

scallop

Pomislio sam i ja da se zajebavaš.
Na ovoj temi smo prošli kroz izdavače i one koji se uz njih šlepuju, kao i kroz knjižarska rešenja. Ostalo je dosta toga dok ne stignemo do zlodela pisaca. O tome, kad učesnici diskursa budu spremni. Ja znam gde sam stao.

Stipan

Zlodela pisaca? Zainteresovao si me....

scallop

Izgleda da nisi primetio da nemam podršku. Mora da većina vidi pisce kao krivce.

Stipan

Naprotiv. Moju podršku imaš u mnogo čemu, samo što si toliko rasejan da to i ne primećuješ.

džin tonik

opcenito, van toga sto se niste okupili oko jednog izdavaca, dapace, cak neslozni tipa "dva zzidova tri misljenja", i taj jedan izdavac koji imao potencijal, mislim na sagitu (i klub), ne cijeni (u smislu maloprodajne cijene) dovoljno knjigu.
mase prosto nema i tesko ce je i biti.
plus, zivimo u vremenima kad nesto sto nije skupo prosto nije vrijedno (ni zanimljivo, pozude vrijedno).
i sad to zbrojite i stavite u relaciju nedavno izaslog istorijata sf-a za 400 dinara. to se ne prodaje po 400 dinara, vec po dvije do tri tisuce.
i onda kupac potpuno drugacije gleda na knjigu, van sadrzajnog.
primjer, ja sam rado dao novac iznos kojeg ne smijem ni spominjati za sljedece dvije knjige, tvrdi uvez, zastitni omot, necitane, iz pocetka sedamdesetih, tiskane u neobicnom formatu ljubicastom tintom:
tri stigmate i iskliznuce, pkd.

i sad se mogu pohvaliti. da kostale 400 dinara, bile bi manje zanimljive. :lol:

scallop

Imam potrebu da prerazglabanje sklonim sa SOKOLARA. Lazovićeva zbirka nije nije ni meta ni osnov problema srpske fantastike. Sve napisano je i tačno i netačno. Tačno je da je domaće tržište postalo premalo za sve koji pišu i veruju da to rade dobro. Tačno je da postoji lakoća objavljivanja, ali je netačno da je lakoća presudna. Lako je objaviti knjigu koja neće biti kupovana, a još je gore ni čitana. Nedavno sam prisustvovao delu razgovora sa mladim domaćim piscem fantastike koji je rekao da ne želi ništa više nego priliku kakvu je imao Dexa. Oseća li se šta nedostaje na domaćem tržištu fantastike? Nemojte da me sad podsećate na Hari Potera, slučaj Roulendsove nema nikakve veze sa našim tržištem. Moguće je da američko tržište takođe počiva na monopolu, ali mi živimo na našem tržištu. Naš monopol je gori jer dobra knjiga nema nikakvu šansu, Boban je dao dobar primer kakve su šanse da SOKOLAR bude uopšte dostupan. Knjižarski rabat ga isključuje.

Hajde, 200 € je suma o kojoj se govori kao minimum za marketing. Čudo može da se napravi na fejsbuku? Moguće, ali da se umesto dvesta knjiga proda tristapedeset. Većina naših knjiga ni to ne može da istrpi. Koliko košta da se knjiga ili autor pojave na TV ili u ozbiljnim novinama. Imali biste višak prstiju da nabrojite. Kod nas monopol postoji i u nastupu na medijima. Zamislite, za sve ove godine pozvali su me na samo jednu TV, u Novoj Pazovi, i ja sam još iznenađen i zahvalan. Vi što tek maštate o spisateljskom uspehu zamislite svoje šanse kad su moje bile takve. Ja svesno prihvatam ličnu odgovornost jer se nikad nisam potrudio da se ubaštram kod nekog izdavača, uredništva ili književnih kritičara, ako ste za to sposobni, samo navalite.

Na kraju, o blogovima. Meni je i Angel 011 merodavna. Ona čita i komentariše sve aktuelno. U Prerazmišljavanju dominira strana literatura i domaći dobrano mrtvi pisci. Uvek je bilo tako, teško je bez vremenske i teritorijalne distance. Tako je Lazovićeva trojka pravo dostignuće.

Stipan

Ajde... Ti se nisi potrudio? I šta bi postigao?

Boban, Gul i ja smo odbijeni kod Lagune. Ne znam za ostale, ali meni su odgovorili da je knjiga dobro napisana ali nije komercijalna.

Jebiga... Prodaja je car tržišta. Sve ostalo je magla i doba sumraka.

scallop

Ponekad je uteha ne nuditi se. Kažu da je odbijena žena gora od prevarene. Važi i za muškiće. Budite komercijalni pa ćete biti nacionalni. :shock: